SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#56751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Bila je ona epizoda Svi vole Raymonda, kad Ray i zena saznaju da im je mala curica upletena u vrsnjacko nasilje nazvali ih iz skole i zamolili da dodju za par dana na razgovor. Oni se sokirali, ne znaju sta da rade, on odluci da sljedeci dan udje u skolski autobus i sazna ko to maltretira njegovu plavokosu curicu, andjelka malog.

I onda sazna da je ona ta koja maltretira neku drugu djecu, naziva ih pogrdno, ismijava.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#56752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

Naslovnica wrote: 06/05/2022 11:38
Ma sve jasno, dokle god ne pričamo lemanju djece od 12-13 godina.
Mislim da to nije rješenje.
Ako me pitaš šta je - ne znam.
nisam ni ja za to,ali bas ta djeca znaju biti gora i podlija od odraslih ,jos ako imaju podrsku vrsnjaka ,pa ispadnu glavni mangupi u raji...
ne znam ni ja sta bih uradio u datom momentu ... tesko da bih ostao smiren...
Last edited by bitanga_sa_otesa on 06/05/2022 11:51, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

drug_profi wrote: 06/05/2022 10:34 Dobro ba, pipale su se curice starijim razredima osnovne i prije. Pa ti zalijepi samar, ili te iscamba noktima.
Ja to nisam radio i zato su sve htjele da sjede sa mnom u klupi. :mrgreen:
Pa sam bio pozivan na rodjendane itd. :kiss:
kod nas je to bilo drpanje
tako smo zvali na selu
uvijek su isti drpali jednu koja je to dozvoljavala
kad su drpali ovu jednu iz mostara izbjeglicu
tad je došao specijalni vod policije
dakle ima tu svega... kombinacija roditelji stav ovo ono

lik koji je najviše drpao ima danas 4 djece
mislim da ih niko ne smije pipnuti :D
sve dolazi iz obitelji
zato mirno otići i napraviti kaos ako bude kakvih problema
sa sjekirom ko žuti s čengić vile što je na roditeljski dolazio
bolje da misle da si budala s prijavom krivičnom nego da se neko objesi
drag_gost

#56754 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

Naslovnica wrote: 06/05/2022 11:24
drag_gost wrote: 06/05/2022 11:11

Drugaciji smo, ja bih. I naravno da je rjesenje uzroka problema ukoliko ce prestati sa maltretiranjem. Neko trpi i suti, nego ne trpi i ne suti. Drugaciji smo.

A hvatati za zadnjicu djevojcicu i malom govoriti da je coro su totalno odvojene stvari. Nadam se da razumijes to.
Hvatati djevojčicu za zadnjicu i govoriti djetetu da je ćoro, iako su različite stvari, mogu imati iste (fatalne) posljedice.
Siguran sam da više djece trpi posljedice (od psihičkih trauma, do samoubistava) zbog "bullying-a" nego zbog hvatanja za zadnjicu.
Ćoro, muca, debeo, mršav, slabog imovinskog stanja...meni su te stvari opasnije od hvatanja djevojčica za zadnjicu (ako je samo to u pitanju).
Slušaj, da me pogrešno ne razumiješ - izričito sam i protiv hvatanja i protiv maltretiranja, bilo kakvog opravdavanja ili relativizacije kakvog oblika vršnjačkog nasilja, ali sam i protiv lemanja djece.
Hajde da ne relativiziramo sta je gore, nije to tema. Kao sto sam napisao, ako je istina to sto se pise ispod vijesti, ja bih vjerovatno i gore postupio, ti ne bi i sve ok. Ne daj Boze takvog iskusenja.
nepass1

#56755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

skafiskafsnjak wrote: 06/05/2022 08:43
nepass1 wrote: 06/05/2022 06:17

Nije se sigurno onako vozao u autu, vidio djete i poceo ga samarati! Pozadina postoji.
Buhahahaha tudje dijete da udaris ? Kakva ba pozadina .... Boze sacuvaj.
Ne znam, nisam se jos nasao u prilici. Ali nije iz cista mira lupio samar malom.
Prosle godine odem u safet zajko,mala tad 2,5g i hoce u one kucice da ude. Tamo djevojcice od mozda 4-5g. I izbace je, jedna stala na vrata i neda mom djetetu da udje. Roditelja nigdje. Fino kazem svom djetetu da udje, da se ne boji, nijma kazem da to nije njihovo i da svi smiju koristiti i da se ruzno ponasaju.
Da mi je koja udarila djete, jer su sve radili iz ciste zlobe vjeruj da bi im usi istegao do ulaza u sz. Pa nek idem u sto picki materina.
uglavnomja

#56756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

stalno se povlaci prica da skola nije ta koja treba da vaspitava djecu, da se odgoj nosi od kuce ... sto je apsokutno tacno

ali skola je odgovorna za sve sto se dasava u okviru skole, zznaci ako je postojalo maltretiranje, bilo kojeg oblika neko u skoli je morao znati i morao reagpvati

to su mala djeca, pricaju sve, sazna se ...
niko ne proziva skolu sto nije reagovala (ako se to desavalo vise puta u nekom duzem periodu)

dalje, po zakonu u skoskom dvoristu na odmoru uvijek mora biti neko od nastavnog osoblja a ne "domarka". mada mi je ovo domarka nezamislivo, jer mislim da ne postji zena na toj funkciji u skolama . posao domara je "muski" posao, ma koliko bilo glupo generalizovati, ali odrzavanje grijanja, poprvake svega i svacega, nosanje teskih stvari ... itd trazi fizicku jaku osobu tehnicke ili zantaske struke ili tako nesto

inace citav tekst je 90% o neispunjavanju uslova za direktora, a 10% o samom incidentu

i podrzavam da lik odleti sa pozicije, kao i 99% ostalih likova poput njega
Robben

#56757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Robben »

Škola je obrazovna ustanova a ne odgojna.
Odgoj i vaspitanje se nosi iz kuće. Male degenerike babine i mamine sultane, kao i roditelje koji odgajaju babune koji ni dobar dan ne znaju reći, svaki dan treba mlavit' dok im ne uđe iz gujice u glavu. Kad vidim ko danas ima djecu čudi me da svake hefte ne čitamo o ubistivma u školama.
Truba

#56758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

hvatanje za guzu je kompleksan probelm
ko fata? psiho đak ili najpoželjniji frajer u školi... lafac (mada oni nemaju potrebe fatati)

kako fata... kad prolaziš s table pa te uštine ili negdje u hodniku ili wc gdje nema niko

štipa li sve redom i fata ili samo jednu osobu

iz svog iskustva iz osnovne fatači su imali svoje žrtve a one su moram reći htjele samo njihove fatačine i drpanje nikako od nekog drugog...
u tome je sudjelovalo možda 15% 25% razreda
maks nekih 6 učenika oba spola
BadBoy

#56759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2022 10:47
gidra wrote: 06/05/2022 09:48
Monetize AD
Pretpostavka reket.. Milione okreću, nestvarne dobiti. Evo dole pojašnjeno kako:
https://raskrinkavanje.ba/analiza/kompl ... -preparata
Gidra vazda ima dobre insajderske :D
Braća Mulić su tu u priči (na strani žrtve, ne bombaša) :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#56760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Imam malca 11 godina. Kakvo seksualno napastovanje :?
Kod mene mali pokriva oci kad vidi na TV da se dvoje ljubi.
Da ga neko osamari, jetru bi mu iscupao i zivu pojeo. Moje dijete nece njegova nana odgajati, a kamoli neki papak koji se spustio na taj nivo da maksuma samara. Dodji, reci meni, ja cu dalje zavrsavati.
Prvi ne smije poceti, ali ako ga neko dirne ima dozvolu da se brani s cim stigne. Kuci nek ne dolazi placuci i da mi kaze da se nije branio. Dobice batine i od mene.
laik1981

#56761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Robben wrote: 06/05/2022 12:02 Škola je obrazovna ustanova a ne odgojna.
Odgoj i vaspitanje se nosi iz kuće. Male degenerike babine i mamine sultane, kao i roditelje koji odgajaju babune koji ni dobar dan ne znaju reći, svaki dan treba mlavit' dok im ne uđe iz gujice u glavu. Kad vidim ko danas ima djecu čudi me da svake hefte ne čitamo o ubistivma u školama.
Skola mora zastititi svako dijete unutar kruga skole.. Rjesavati situacije cim krenu.. Da to rade ne bi bilo tog nasilja u skolama ni 1%.. Ali i oni idu onom "ma to je djecije.. vazda je toga bilo i sl", dok neko nekom oko ne iskopa, a onda se digne pompe i aktuelizira tema kad postane kasno..

Psihologe u svaku skolu i uvesti obavezne razgovore sa svom djecom, kao i sa roditeljima sve djece i to bar mjesecno..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

BadBoy wrote: 06/05/2022 12:05
_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2022 10:47

Gidra vazda ima dobre insajderske :D
De malo vise info? Je li to parking Markale shema?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#56763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

uglavnomja wrote: 06/05/2022 11:58 posao domara je "muski" posao, ma koliko bilo glupo generalizovati, ali odrzavanje grijanja, poprvake svega i svacega, nosanje teskih stvari ... itd trazi fizicku jaku osobu tehnicke ili zantaske struke ili tako nesto
mozda je muskobanjasta,pojaka zena.. :D
Truba

#56764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ja sam napisao već ne znam jel ovdje da me je domar prebio
opalio me s dvije ruke po vratu s obje strane meni je to šok bio ne što me prebio nego kako se nisam bio uspio na vrijeme izvuć iz makaza :D
nit sam kome reko nit je što bilo :D isto kao kad sam išaketao nastavnicu :mrgreen:

danas su neka druga vremena, ne kažem da je prije bilo bolje nego jednostavno danas se sve izbacuje iz sebe... ko trpi.. bude obješen

meni je kolegica pričala mislim 1968 godište imali su profu tjelesnog svi su znali da pipa...zovne te fino i ispipa
nikom nisi smio reći
dobro je što se iznosi i što se govori o tome danas
splinter

#56765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Black swan wrote: 06/05/2022 12:25 ja sam napisao već ne znam jel ovdje da me je domar prebio
opalio me s dvije ruke po vratu s obje strane meni je to šok bio ne što me prebio nego kako se nisam bio uspio na vrijeme izvuć iz makaza :D
nit sam kome reko nit je što bilo :D isto kao kad sam išaketao nastavnicu :mrgreen:

danas su neka druga vremena, ne kažem da je prije bilo bolje nego jednostavno danas se sve izbacuje iz sebe... ko trpi.. bude obješen

meni je kolegica pričala mislim 1968 godište imali su profu tjelesnog svi su znali da pipa...zovne te fino i ispipa
nikom nisi smio reći
dobro je što se iznosi i što se govori o tome danas
Ruke mu se pozlatile :-D
Truba

#56766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Jedan od rijetkih moram priznat sto mu je to poslo za rukom :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Kod nas se kolega u trecem osnovne dobro posjekao, a uciteljica umjesto da otvori kutiju prve pomoci, mene posalje da od domara donesem rakije da ocisti ranu :lol: pokucam ja u kabinet gdje sjede domari, izlazi frajko pjan ko vinta :lol: :lol:
BadBoy

#56768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2022 12:14
BadBoy wrote: 06/05/2022 12:05

De malo vise info? Je li to parking Markale shema?
Upravo ti, parking Ya Resullalah i drugi. Frajer kojem je bačena bomba na "firmu" je oženio kćerku tih Mulića. Inače firma se bavi valjanjem nekakvih čajeva od po 100 i više KM (čuo sam da idu i do 900 KM), on na instagramu u opisu ima "Entrepreneur", voza Ferrarija itd.

Elem, kako kaže najdraža izreka našeg naroda "snašao se", sve čisto :D
Truba

#56769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

kolegica mi živi tu jutros uilijeće opet sam ispala na klix
a ja brale ne idem na tu stranicu :D

prva bomba je dosta više oštetila
nego ova druga
al stresno posljednjih dana

kupiš nov stan i vako :roll: lijepo Naklo :D u istočnoj ilidži :lol: jeste rupa ali ne padaju bombe
Robben

#56770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Robben »

laik1981 wrote: 06/05/2022 12:08
Skola mora zastititi svako dijete unutar kruga skole.. Rjesavati situacije cim krenu.. Da to rade ne bi bilo tog nasilja u skolama ni 1%.. Ali i oni idu onom "ma to je djecije.. vazda je toga bilo i sl", dok neko nekom oko ne iskopa, a onda se digne pompe i aktuelizira tema kad postane kasno..

Psihologe u svaku skolu i uvesti obavezne razgovore sa svom djecom, kao i sa roditeljima sve djece i to bar mjesecno..
I još po stoju komotno da uplate na račun roditelja urođenika. :lol:

Koliko znam svaka škola ima svog psihologa i pedagoga, a sad što oni ne zarade svoju platu, to je već druga stvar.
Horke

#56771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Horke »

Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS:

Član 5, stav 3:

Glavna djelatnost škole je odgojno-obrazovni rad, koji se obavlja u skladu s ovim zakonom.
Robben

#56772 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Robben »

Horke wrote: 06/05/2022 13:37

Član 5, stav 3:

Glavna djelatnost škole je odgojno-obrazovni rad, koji se obavlja u skladu s ovim zakonom.
Lijepo ih odgajaju nema šta. :bih:

U moj vakat bilo je svega, i marisana i fatanja djevojčica za obline, dovođenja nastavnika do ludila i sličnih "dječijih bolesti", pa niko iz generacije nije izrastao u silovatelja, kriminalca il' prostitutku. Ima toga i sad sigurno u manjoj mjeri, no granice ne postoje baš zbog iskompleksiranih i nadobudnih roditelja. Bolje da oni idu u školu umjesto djece.
Last edited by Robben on 06/05/2022 13:44, edited 1 time in total.
drag_gost

#56773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

Robben wrote: 06/05/2022 13:41
Horke wrote: 06/05/2022 13:37

Član 5, stav 3:

Lijepo ih odgajaju nema šta. :bih:
Skola je i odgojna ustanova.
Horke

#56774 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Horke »

Lijepo ih i obrazuju, zar ne?
Robben

#56775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Robben »

Horke wrote: 06/05/2022 13:44 Lijepo ih i obrazuju, zar ne?
Sve same genijalce proizvode.
Post Reply