SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drag_gost

#56726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

skafiskafsnjak wrote: 06/05/2022 10:32
drag_gost wrote: 06/05/2022 10:29
Ako si znao, onda si imao i spreman odgovor. Znao sam da ces imati spreman odgovor.

Pricat cemo kada budes imao djecu, jer citam da pisu da je taj malac seksualno zlostavljao tu curicu, ne znam je li ima istine. U tom slucaju tesko da ijedan roditelj ceka roditelja tog djeteta, ljudi reaguju impulsivno, pogotovo roditelji. Opravdano ili ne.
Ja nisam rekao da ja kao roditelj ne bih tako reagovao....u tim trenutcima ne razmislja covjek. Ali hladne glave kazem da to.ne bih uradio.... Jer puno postici neces, a navuci ces sebi problem dodatni.

Puno efikasniije bi bilo polomit oca tog djeteta.
E pa hladne glave si napisao
Nebitno .... Svoje dijete vaspitaj kako hoces..u metode ne ulazim. Ali da udaris tudje... No no.
Pa ja bih mu prije osamario oca jer ga nije vaspitao..
Najlakse je biti general nakon bitke. Tu nema hladne glave, nema sanse da zadrzis hladnu glavu, a ovo pisem kao otac. Kada postanes otac, druga je to prica. Zato, ne daj Boze tog iskusenja, ukoliko je istina naravno ovo sto se pise. Isto bih postupio, vjerovatno mnogo gore. Opet, ukoliko je istina da je to razlog.
Last edited by drag_gost on 06/05/2022 10:48, edited 4 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#56727 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Nekoliko stvari oko ovoga šamaranja momčića.

Vrlo je velika šansa da je postojao dobar razlog. U prilog toj činjenici govori i škola u kojoj se dešavalo, poznata kao škola za male snobove, gdje su se djeca imućnijih i uticajnijih roditelja grupisala u posebne razrede.

Druga stvar što je ovaj lik nosilac javne funkcije, pa je valjda svjestan šta je sada sebi napravio.

Kako god, ne postoji dovoljno dobar razlog da uradi ovo što je uradio. Da je otišao tatici na vrata i noge mu slomio, vjerovatno bih imao veliki respekt za ovog lika. Ali tući dijete, a biti na čelu ustanove socijalne zaštite jednostavno ne ide.

Šta će uraditi sa senilnim penzionerim u gerontološkom? Slomit mu ruke da ne maše njima dok tersa?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

gidra wrote: 06/05/2022 09:48
BadBoy wrote: 06/05/2022 09:45

Koja firma je meta ovih napada?
Monetize AD
Pretpostavka reket.. Milione okreću, nestvarne dobiti. Evo dole pojašnjeno kako:
https://raskrinkavanje.ba/analiza/kompl ... -preparata
Gidra vazda ima dobre insajderske :D
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#56729 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

drag_gost wrote: 06/05/2022 10:45 . Tu nema hladne glave, nema sanse da zadrzis hladnu glavu, a ovo pisem kao otac. Kada postanes otac, druga je to prica. Zato, ne daj Boze tog iskusenja, ukoliko je istina naravno ovo sto se pise. Isto bih postupio, vjerovatno mnogo gore. Opet, ukoliko je istina da je to razlog.
A sta ako sutra budu obrnute situacije, pa tvoja djevojcica bude "napadac" i necija mama odluci da uputi koju vaspitnu? Sta bi uradio ti i tvoja zena? Aplaudirali bi?
drag_gost

#56730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

laserShow wrote: 06/05/2022 10:50
drag_gost wrote: 06/05/2022 10:45 . Tu nema hladne glave, nema sanse da zadrzis hladnu glavu, a ovo pisem kao otac. Kada postanes otac, druga je to prica. Zato, ne daj Boze tog iskusenja, ukoliko je istina naravno ovo sto se pise. Isto bih postupio, vjerovatno mnogo gore. Opet, ukoliko je istina da je to razlog.
A sta ako sutra budu obrnute situacije, pa tvoja djevojcica bude "napadac" i necija mama odluci da uputi koju vaspitnu? Sta bi uradio ti i tvoja zena? Aplaudirali bi?
Ako je moja djevojcica napadac, onda sam ja zakazao sa odgojem. I meni je nekada necija mama u mahali znala izvuci usi, nekada je to bilo normalno, barem u sarajevskim mahalama. Pazi, ovdje pricamo o potencijalnom seksualnom nasilju od vrsnjaka, znas li kakve to posljedice ostavlja na ostatak zivota, pogotovo kod djevojcica?

A sa tim "pitanje-odgovor" ("Aplaudirali bi?") pristupom me zaobidji radije...
dječak sa šibicama

#56731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

uglavnomja wrote: 06/05/2022 09:15
DaffyDuck wrote: 06/05/2022 08:38

Tacno u 4:28. Probudilo me. Vjerujem da je bomba negdje pukla :?

bistrik

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/crn ... eta-756890
Hadziabdinica nije Bistrik, nabijem ih nepismene.

Mafijaski obracuni, nista novo.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#56732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

Ako je u pitanju seksualno nasilje, samaras direktora i kompletno vodstvo, posebno ako se ponovi. Nisam bas siguran na sta se tacno ovdje odnosi, no opet ne vidim kako bih mogao udariti nekoga ko ima 11 godina, nekako ne mogu da se zamislim. Ne mogu ni da zamislim sta taj kilanc od 11 godina ima pa da seksualno napada druge?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#56733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

neće više :wink:
ranger

#56734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

BadBoy wrote: 06/05/2022 10:29
laik1981 wrote: 06/05/2022 10:28
To je osnovna vaspitno-pedagoska metoda na Balkanu.. I vidis kako zlatni ispadnemo kad porastemo :mrgreen: Nesigurni, al u isto vrijeme arogantni i agresivni..

Do duse, ne opravdavam, ali mogu razumjeti slucajeve kada roditelji pokusaju na svoj nacin rijesiti slucajeve vrsnjackog nasilja.. Samo, ako se vec odlucio za nasilje onda je trebao tatu i mamu zatuci pajserom, a ne to dijete..
Batina nikad nikoga nije preodgojila, bez obzira što je to mokri san forumaša. Tačka i kraj diskusije.
praksa je pokazala da nakon batina nasilnici prestanu/nadju drugu zrtvu.
ps imam djecu
Chmoljo

#56735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

laserShow wrote: 06/05/2022 11:00 Ako je u pitanju seksualno nasilje, samaras direktora i kompletno vodstvo, posebno ako se ponovi. Nisam bas siguran na sta se tacno ovdje odnosi, no opet ne vidim kako bih mogao udariti nekoga ko ima 11 godina, nekako ne mogu da se zamislim. Ne mogu ni da zamislim sta taj kilanc od 11 godina ima pa da seksualno napada druge?
Ovo je itekako moguće.

I vjerujem da je istina. Opet kažem, pustite priču da je ovaj iz čista mira počeo pamarati 11 - godišnjaka.

Međutim, ako ti je izgovor da je sistem zakazao, koje je tvoje opravdanje obzirom da si dio sistema i institucija?

Roditelj sam, i ne znam kako bih se ponašao. Svakome je primarni nagon da zaštiti svoje dijete, a posebno od tako gnusnih stvari kao što je seksualno uznemiravanje.

A također, vrlo vrlo je bitno ko je otac ovog malog i šta je uopšte škola uradila po tom pitanju koje očito nije incidentalno, nego se sigurno ponavljalo.
Naslovnica

#56736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

drag_gost wrote: 06/05/2022 10:45
skafiskafsnjak wrote: 06/05/2022 10:32

Ja nisam rekao da ja kao roditelj ne bih tako reagovao....u tim trenutcima ne razmislja covjek. Ali hladne glave kazem da to.ne bih uradio.... Jer puno postici neces, a navuci ces sebi problem dodatni.

Puno efikasniije bi bilo polomit oca tog djeteta.
Nebitno .... Svoje dijete vaspitaj kako hoces..u metode ne ulazim. Ali da udaris tudje... No no.
Pa ja bih mu prije osamario oca jer ga nije vaspitao..
Najlakse je biti general nakon bitke. Tu nema hladne glave, nema sanse da zadrzis hladnu glavu, a ovo pisem kao otac. Kada postanes otac, druga je to prica. Zato, ne daj Boze tog iskusenja, ukoliko je istina naravno ovo sto se pise. Isto bih postupio, vjerovatno mnogo gore. Opet, ukoliko je istina da je to razlog.
Ja sam otac djevojčice, i nikada ne bih udario tuđe maloljetno dijete, pogotovu što se ovdje govori o mlađim tinejdžerima.
Jednostavno, ako je već došlo do ovakve vrste nasilja, to što ću ja izudarati dijete od 12-13 godina neće riješiti problem ili traumu koja se već desila kod mog djeteta.
Naravno da ne možeš reći "nema tu hladne glave", jer ljudi svašta u afektu.
I ja bih ubio za svoju djecu, ali sigurno neću otići i šamarati djecu po školi zato što su mi kćerku "fatali za zadnjicu" ili malom govorili da je ćoro.
Toga je vazda bilo, i biće, ali lemanje osnovaca sigurno nije rješenje problema (pogotovu ako se već desio).
drag_gost

#56737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

Naslovnica wrote: 06/05/2022 11:05
drag_gost wrote: 06/05/2022 10:45

Ja sam otac djevojčice, i nikada ne bih udario tuđe maloljetno dijete, pogotovu što se ovdje govori o mlađim tinejdžerima.
Jednostavno, ako je već došlo do ovakve vrste nasilja, to što ću ja izudarati dijete od 12-13 godina neće riješiti problem ili traumu koja se već desila kod mog djeteta.
I ja bih ubio za svoju djecu, ali sigurno neću otići i šamarati djecu po školi zato što su mi kćerku "fatali za zadnjicu" ili malom govorili da je ćoro.
Toga je vazda bilo, i biće, ali lemanje osnovaca sigurno nije rješenje problema (pogotovu ako se već desio).
Drugaciji smo, ja bih. I naravno da je rjesenje uzroka problema ukoliko ce prestati sa maltretiranjem. Neko trpi i suti, nego ne trpi i ne suti. Drugaciji smo.

A hvatati za zadnjicu djevojcicu i malom govoriti da je coro su totalno odvojene stvari. Nadam se da razumijes to.
laik1981

#56738 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Previse mi moralisemo sa distance.. Sto rece kolega "ne daj boze iskusenja" i da dodjemo u takvu situaciju da nam dijete neko maltretira iz dana u dan, a da sistem povodom toga ne preduzima nista.. Niko ne zna kako bi reagovao u takvoj situaciji..
Naslovnica

#56739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

drag_gost wrote: 06/05/2022 11:11
Naslovnica wrote: 06/05/2022 11:05
Drugaciji smo, ja bih. I naravno da je rjesenje uzroka problema ukoliko ce prestati sa maltretiranjem. Neko trpi i suti, nego ne trpi i ne suti. Drugaciji smo.

A hvatati za zadnjicu djevojcicu i malom govoriti da je coro su totalno odvojene stvari. Nadam se da razumijes to.
Hvatati djevojčicu za zadnjicu i govoriti djetetu da je ćoro, iako su različite stvari, mogu imati iste (fatalne) posljedice.
Siguran sam da više djece trpi posljedice (od psihičkih trauma, do samoubistava) zbog "bullying-a" nego zbog hvatanja za zadnjicu.
Ćoro, muca, debeo, mršav, slabog imovinskog stanja...meni su te stvari opasnije od hvatanja djevojčica za zadnjicu (ako je samo to u pitanju).
Slušaj, da me pogrešno ne razumiješ - izričito sam i protiv hvatanja i protiv maltretiranja, bilo kakvog opravdavanja ili relativizacije kakvog oblika vršnjačkog nasilja, ali sam i protiv lemanja djece.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#56740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

batina je iz raja izasla :D
Naslovnica

#56741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 06/05/2022 11:19 Previse mi moralisemo sa distance.. Sto rece kolega "ne daj boze iskusenja" i da dodjemo u takvu situaciju da nam dijete neko maltretira iz dana u dan, a da sistem povodom toga ne preduzima nista.. Niko ne zna kako bi reagovao u takvoj situaciji..
Nisam imao tih iskušenja, ali sigurno ne bih otišao u školu i istukao dijete iz 6-7 razreda osnovne škole.
Kada bih to uradio, to bi bila reakcija u afektu, za koju sam svjestan da nije ispravan način i zbog koje bih i krivično odgovarao.
Na stranu to što ne mogu ni da zamislim sebe da lemam djecu od 12-13 godina, kakav god da je razlog.
Naslovnica

#56742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 06/05/2022 11:28 batina je iz raja izasla :D
:thumbup:
Normalno, ali onda treba biti spreman prihvatiti i posljedice koje mogu iz toga da proisteknu (znaš i sam). :D
Ali, jope, batinanje osnovaca ne podržavam.
Shvatam reakciju ovog roditelja, ali ne podržavam.
splinter

#56743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Chmoljo wrote: 06/05/2022 11:04
laserShow wrote: 06/05/2022 11:00 Ako je u pitanju seksualno nasilje, samaras direktora i kompletno vodstvo, posebno ako se ponovi. Nisam bas siguran na sta se tacno ovdje odnosi, no opet ne vidim kako bih mogao udariti nekoga ko ima 11 godina, nekako ne mogu da se zamislim. Ne mogu ni da zamislim sta taj kilanc od 11 godina ima pa da seksualno napada druge?
Ovo je itekako moguće.

I vjerujem da je istina. Opet kažem, pustite priču da je ovaj iz čista mira počeo pamarati 11 - godišnjaka.

Međutim, ako ti je izgovor da je sistem zakazao, koje je tvoje opravdanje obzirom da si dio sistema i institucija?

Roditelj sam, i ne znam kako bih se ponašao. Svakome je primarni nagon da zaštiti svoje dijete, a posebno od tako gnusnih stvari kao što je seksualno uznemiravanje.

A također, vrlo vrlo je bitno ko je otac ovog malog i šta je uopšte škola uradila po tom pitanju koje očito nije incidentalno, nego se sigurno ponavljalo.
Ovaj što je šamarao je valjda direktor javne institucije, jedne od njih ,nejse sad koja je.
To znači da ni sam ne vjeruje u pravni sistem i institucije ( škola je javna institucija) čim uzima pravdu u svoje ruke.
Šta tek onda obični smrtnici da očekuju od nadležnih institucija?
bitanga_sa_otesa

#56744 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Naslovnica wrote: 06/05/2022 11:31 [
(znaš i sam). :D
znas i sam da u ovom truhlom sistemu lijepa rijec nigdje ne pije vode...samo te jos vise gaze kad vide da si fin i pristojan.
dječak sa šibicama

#56745 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Koliko sam ja cuo, mahalska je pa nemam pojma jel istina, ona curica sto se objesila, uzrok je jos jedna bolesna tik tok ili instagram djecija igra. Chelendz, izazova, nesto kao plavi kit birvaktile.

Objesila se odnosno svezala omcu oko vrata kao chelendz ali nije vise mogla da se skine odnosno skine omcu. Tako pricaju ljudi, ne znam jel istina.

Sto se tice povlecanja za uho, ja ne osudjujem nikoga, ne mogu jer ne znam pozadinu price. Mozda je covjek pretjerao, mozda djelovao emotivno, mozda je supak koji misli da moze raditi sta hoce jer funkcioner, ali mi to ne znamo. Djeciji sukobi su osjetljivo podrucje, znam primjer gdje klinac od prijatelja, hvata malu od prijatelja sa druge strane, za polni organ a oboma 9 godina, i sta sad treba istuci njega i roditelje ili sta... rjesenje je bilo prekid bilo kakvog prijateljstva odnosno druzenja, moze se i tako rijesiti.
Nisi odgojio sina, nemamo se sta druziti i prijateljevati, za par godina bi je valjda silovao.

Bio je onaj slucaj obucara prije deset i vise godina, gdje je klinka iz osnovne skole optuzila obucara da je seksualno napastovao, dosao tata ispricao taksistima, svi se skupili i upali mu u radnju, polupali i njega i radnju. Bez istrage, policije, ko zna sta je istina na kraju. Radnja i danas polupana, stoji tako, a on radi u Vogosci jer ne smije se vratiti u svoj objekt.
Otkud ja znam da mala nije slagala, danasnja djeca su sve samo ne nevine cvjecke. A mozda i nije slagala. To je posao za policiju, za pedagoge u slucaju ovog primjera iz skole.
bitanga_sa_otesa

#56746 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2022 11:34 Koliko sam ja cuo, mahalska je pa nemam pojma jel istina, ona curica sto se objesila, uzrok je jos jedna bolesna tik tok ili instagram djecija igra. Chelendz, izazova, nesto kao plavi kit birvaktile.
supljara,nije to...
drug_profi

#56747 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Pod seksualnim nasiljem se ovdje vjerovatno naziva nedolično pipkanje vrsnjaka koje pubertet voza.
Ne kazem da ne treba reagovati, ali hajmo se sabrati pa shvatiti da su to recimo normalne pojave u tim godinama.
Stvar je kako curica na to reaguje. Mora se sama braniti jer ne mogu roditelji i nastavnici stalno biti tu. Mora staviti do znanja da je sposobna braniti se ako je ponizavas. Barem sam ja svoje cure tako odgojio, pa su mi mame i tate dolazile na vrata.
Samo jednom sam ja morao reagovati kad klinjo nije znao kad je dosta.
Nazvao ga na telefon, predstavio mu se, i rekao mu daj mi sad svog tatu.

Dakle sad se previse koriste te generalizovane kvalifikacije. Seksualno nasilje je sve od nedozvoljenog dodira do silovanja...
Jeste to pravo ime za tu rabotu, ali je razlicitost intenziteta samog nasilja ogroman i krece se od necega uslovno receno normalnog, pa sve do kriminalnih delikta.
Last edited by drug_profi on 06/05/2022 11:39, edited 1 time in total.
Naslovnica

#56748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 06/05/2022 11:34
Naslovnica wrote: 06/05/2022 11:31 [
(znaš i sam). :D
znas i sam da u ovom truhlom sistemu lijepa rijec nigdje ne pije vode...samo te jos vise gaze kad vide da si fin i pristojan.
Ma sve jasno, dokle god ne pričamo lemanju djece od 12-13 godina.
Mislim da to nije rješenje.
Ako me pitaš šta je - ne znam.
Chmoljo

#56749 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

splinter wrote: 06/05/2022 11:32
Chmoljo wrote: 06/05/2022 11:04

Ovo je itekako moguće.

Ovaj što je šamarao je valjda direktor javne institucije, jedne od njih ,nejse sad koja je.
To znači da ni sam ne vjeruje u pravni sistem i institucije ( škola je javna institucija) čim uzima pravdu u svoje ruke.
Šta tek onda obični smrtnici da očekuju od nadležnih institucija?
Pa bitno je koja je institucija: gerontološki centar.

Kako će riješiti problem koji se pojavi među 300 korisnika te ustanove?

Msm, da je direktor agencije za statistiku pa hajd...
laik1981

#56750 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 06/05/2022 11:29
laik1981 wrote: 06/05/2022 11:19 Previse mi moralisemo sa distance.. Sto rece kolega "ne daj boze iskusenja" i da dodjemo u takvu situaciju da nam dijete neko maltretira iz dana u dan, a da sistem povodom toga ne preduzima nista.. Niko ne zna kako bi reagovao u takvoj situaciji..
Nisam imao tih iskušenja, ali sigurno ne bih otišao u školu i istukao dijete iz 6-7 razreda osnovne škole.
Kada bih to uradio, to bi bila reakcija u afektu, za koju sam svjestan da nije ispravan način i zbog koje bih i krivično odgovarao.
Na stranu to što ne mogu ni da zamislim sebe da lemam djecu od 12-13 godina, kakav god da je razlog.
Pa u afektu se i desava vecina takvih reakcija. U afektu i kada si pritjeran uz zid zbog izostatka pravovremene i konkretne reakcije sistema.. Nisam ni ja imao takvih iskusenja za sad i nadam se da necu, ali sam se naslusao raznoraznih horor prica i mogu samo reci da oni koji te price ne prolaze nisu svjesni koliko srece imaju.. Ljudi se nadju u neobranom grozdju, ne znaju sta da rade.. Dijete im dolazi istraumirano iz skole.. Oni probaju sve sto mogu i to ne donese rezultat.. Sta raditi u takvoj situaciji? Nema tu pametnog i normalnog rjesenja.. Osudjen si da rjesavas stvari onako kako nikad nisi ni pomislio da ces ih rjesavati.. Apsolutno sam protiv nasilja, osim ako je to nasilje rezultat krajnje samoodbrane..
Last edited by laik1981 on 06/05/2022 11:43, edited 1 time in total.
Post Reply