Aldi i LIDL u BiH????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Aldi/Lidl u BiH????

Da
337
67%
Samo Aldi
16
3%
Samo Lidl
67
13%
Ni jedan!
80
16%

Total votes: 500

Hakiz

#1726 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Hakiz »

emko1234 wrote: 05/05/2022 14:43
Hakiz wrote: 05/05/2022 14:25

Imaš proizvod od 1,3 KM koji ti nije jeftiniji. Imaš onaj od 15 KM koji ti bude jeftiniji za 1 KM.

To je u prosjeku 0,5 manje po proizvodu.

Neki će biti jeftiniji za 5 pf, neki za 20, neki za 1,1 KM itd, a neki neće biti jeftiniji.

Ja sam lijepo napisao "u prosjeku", a i 0,5 je bilo samo kao primjer, ne tačan broj.

I ja naivan :(
Objasnio sam ti. Nije to stvar ritejlera. Često je stvar dobavljača. Logično je da će DM svoje robne marke najjeftnije prodavati u svom lancu prodavnica. Ako misliš da će ti Oaza biti jeftinija od švapske vode u Lidlu, nisi u pravu.
Lidl bi mogao biti jeftiniji samo sa svojim robnim markama. A to već imamo s DMom
Upravo to.
kakabanja213

#1727 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by kakabanja213 »

Iz prve ruke glupost su ove price da odustaju. Radimo punom parom. Ovo je od lika koji je bitna figura tamo i koji mi je rekao, dok su ovdje bile bombe da otvaraju u 2023 pa i 2022 rekao nema teorije prije 2024.
PaulTracy

#1728 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by PaulTracy »

Maharadza wrote: 05/05/2022 14:34
laserShow wrote: 05/05/2022 14:30

hahahahaha hoce, da im radnici rade za 500KM, ili da dobavljacima plate kad plate, ili da naprave monopol. I ja bih tako ulagao, bosne mi :D

Covjece, to je privatnik, hebe mu se za tebe, mene i "povrat drzavi", vec da samo da je profit sve veci i veci.
A sve pare (osim onih najnajneophodnijih troškova) slaže na računima i u trezorima (po iskustvu El-Baketa najsigurniji) U INOSTRANSTVO, kao što neko reče, malo kajmanska ostrva, malo dubai, možda i Švicarska (da se moRe pohvaliti), znači pare apsolutno isto idu izvan zemlje kao da je strana firma u pitanju... samo što sda botovi moraju sendviče zaraditi pa se raspisali, misle ovdje dede i nane nepismene pa im mogu te priče složiti...
Ne treba nikom šendvič ali tebi očigledno trebaju maramice jer si jedan od onih koji kmeče kako im je država kriva za sve, kako im ništa nije dala, kako je svako ko ima lopov...
Potrudi se malo više u životu, u posljednjih 9 godina samo na Klix forumu si napisao 16 000 komentara, izgubio dobar svog života. A takvih je puno koji misle da je čitav svijet 10mil Austrijanaca, 10mil Švicaraca, par miliona Danaca, Norvežana, Iraca, da trljaš cojones do 25-te a onda ti država plati obuku i servira posao od 2000€ a ti voziš novu Bembaru, ljetuješ na Kubi, nosiš Lacoste...
travar

#1729 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by travar »

Mirno spavajte.... :mrgreen:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1730 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by laserShow »

tramvajtrojka wrote: 05/05/2022 14:44 al neka ima logike tvoja prica da im je ponuđen posao u nekom diskontu koji nema nikakve veze sa lidlom pa sad bubas imena tih diskonta e to je provjerena informacija nema sta
Ko je rekao da je provjerena info? "Uci, citaj, u ime Gospodara tvog..."
Ja rekoh sta je meni osoba navela. Nisam pisao do sada jer je ta info u vidu mahalanja, no sada je jasno da nesto ima, jer sa svih strana se suska o odustajanju lidla.
Ne nagadjam s imenima, vec SE NE SJECAM IMENA. Mozak mi je stao kad sam u glavi procesirao "jos jedna investicija prnula u šišu, bolje nismo ni zasluzili".

Daj ba malo otvori razmisljanje, pokusaj da ne budes toliko tvrdoglav. Ja u svakom svom postu kazem MOZDA NIJE TACNO, vrijeme ce pokazati, ALI ima vise informacija s razlicitih izvora da je tesko da nije tacno.

Inace, zaista bih volioda lidl, aldi i co budu na BIH trzistu.
Hakiz

#1731 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 05/05/2022 14:44
laserShow wrote: 05/05/2022 14:41

Joj vec treci put to navodis. Sta znaci oglas? Moda je uplaceno XY sume da se vrti oglas i bolje ga izvritit, nego vratiti novac. De polako, sto se uspinjes na noge da nas razuvjeris da evo info koji dolazi sa svih strana nije tacan?

Polako, pokazat ce se brzo sta je istina, pa necemo morati nagadjati.
jes neko ko zatvara firmu bas ce objavljivati oglas koji traje do kraja maja da trazi radnike ima logike ono bas , al neka ima logike tvoja prica da im je ponuđen posao u nekom diskontu koji nema nikakve veze sa lidlom pa sad bubas imena tih diskonta e to je provjerena informacija nema sta :lol:
U BBI su se nekad, ne znam kako je sad, prostori iznajmljivali po pravilu da ne možeš izaći dok neko drugi ne uzme taj prostor. To jeste, možeš zatvoriti radnju, ali moraš nastaviti plaćati prostor dok ga neko drugi ne uzme.

Tako da raspon razloga zašto je jedan oglas objavljen može biti širok.
Hakiz

#1732 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Hakiz »

Nešto slično se desilo s Bauhausom, zašto se sada čudimo ako se povlačenje ispostavi tačnim?
agnostic_front

#1733 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by agnostic_front »

Sta ce nam strani lanci i firme da nam odnose pare. Kolonizacija se nastavlja. Zamislite samo da recimo Tesla otvori fabriku u Njemackoj, mozda u Berlinu, pa da izvlaci profit u Ameriku. Ali nije Svabo glup. Digla bi se kuka i motika.
Ili da dodje strani lanac kao McDonald's u Austriju. Austrijanci da rade, a Ameri da uzimaju lovu na licence. Na sta bi to licilo???
tramvajtrojka

#1734 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 05/05/2022 14:49
tramvajtrojka wrote: 05/05/2022 14:44

jes neko ko zatvara firmu bas ce objavljivati oglas koji traje do kraja maja da trazi radnike ima logike ono bas , al neka ima logike tvoja prica da im je ponuđen posao u nekom diskontu koji nema nikakve veze sa lidlom pa sad bubas imena tih diskonta e to je provjerena informacija nema sta :lol:
U BBI su se nekad, ne znam kako je sad, prostori iznajmljivali po pravilu da ne možeš izaći dok neko drugi ne uzme taj prostor. To jeste, možeš zatvoriti radnju, ali moraš nastaviti plaćati prostor dok ga neko drugi ne uzme.

Image

zato sto su ovo uradili prije mjesec i po dana jel tebi kad dignes vrijednost firme znak za zatvaranje realno ko bi dizao efektivu firme pa za mjesec dana zatvorio pa nije tinejdžer u pitanju koji se zaljubi pa odljubi nego multinacionalna korporacija
neki

#1735 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by neki »

Osim par izuzetaka, očigledno je da bi večini ovdje bilo drago da ulazak Lidla u BiH propadne..ne zato što imaju ličnu korist od toga nego zato što bi mogli nastaviti s mantrom da ovdje ništa ne valja i da je država propala..
U tome i jeste najveći dio našeg problema..
Hakiz

#1736 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 05/05/2022 14:54
Hakiz wrote: 05/05/2022 14:49

Image

zato sto su ovo uradili prije mjesec i po dana jel tebi kad dignes vrijednost firme znak za zatvaranje realno ko bi dizao efektivu firme pa za mjesec dana zatvorio pa nije tinejdžer u pitanju koji se zaljubi pa odljubi nego multinacionalna korporacija
Ja se iskreno nadam da nisu odustali.

Ali, nikada ne možeš biti siguran da li će se u jednom trenutku pojaviti neki IMT za kojeg mjesec ranije nisi znao. Ili žena onog poznatog iznenada poželi nešto iz Hermesa :wink:
tramvajtrojka

#1737 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by tramvajtrojka »

neki wrote: 05/05/2022 14:54 Osim par izuzetaka, očigledno je da bi večini ovdje bilo drago da ulazak Lidla u BiH propadne..ne zato što imaju ličnu korist od toga nego zato što bi mogli nastaviti s mantrom da ovdje ništa ne valja i da je država propala..
meni je jos tuznija cinjenica da agencija koja bi trebala privlaciti investicije ne vjeruje investitorima na njihov odg , nego istinu i informacije trazi po opskurnim fb portalima to je jos tuznija cinjenica i na osnovu tih portalcica su digli drzavnu uzbunu :run: :run:
laserShow

#1738 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by laserShow »

Pa eto vidjet cemo, ja bih volio da si ti u pravu, pa da mi tebi uputimo izvinjenje. Mene ni sekunde ne bi cudilo da su odustali i povukli sve investicije, a halalili utroseno.

Pa eto, vidjet cemo, ja ne drzim ni jednu ni drugu stranu srcano, dok neki valjda imaju neke direktne/indirektne veze ako dodje lidl pa odbijaju prihvatiti mogucnost da nece doci?
Ateista

#1739 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Ateista »

laserShow wrote: 05/05/2022 14:21
sehohari wrote: 05/05/2022 14:14 IDL ovdje ne dolazi da bi povećavao plate radnicima ili davao običnim ljudima jeftinije cijene robe, nego da bi izvlačio pare.
Daje bolje uslove, vecu platu. Hoces reci da nije tako?

Izvlacenje para? Koja je razlika ako je keš na racunu bimgeta, hamke, ili robota, ili na racun 'ansa u Njemackoj? Na isti se plati porez, dobit, sta sve ne...

Koja je razlika?
Ni meni nije to jasno, kao da to nama nesto znaci sto neki domaci vlasnik ima vise para nego neki strani.
Realno, puno je bitnije kakve plate i ostale uslove imaju zaposlenici i slicne stvari. Ja cu radije podrzati onoga ko daje bolje uslove radnicima, makar i stranca, nego onoga ko iskoristava ljude.
Da ne govorim o prednosti konkurencije, kako u cijenama tako i u uslovima rada, pa se moras boriti i da zadrzis radnike poboljsanjem uslova, inace sto valja ode tamo gdje su bolji uslovi.
Kako god, svaka konkurencija je uvijek pozitivna.
spree

#1740 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by spree »

Joj botova odjednom. Pric'o mu neki što je jednom gledao kako se guzi. Sve fake news po nekim seljackim portalima sa kao "zvaničnom izjavom" iz lidla koje nigdje nema. Najgori je ipak klix, odnosno ova fipa. Nikakvu komunikaciju nikada nisu imali, pa ni sad ali oni govore sta ce biti. I na kraju ljudi juce objavili oglas.

Čuj prelaze u deny prom ili neki lijevi market iz RS-a. Zar iko sa imalo zdrave pameti moze pomisliti da bi Lidl tako nesto ucinio :-) :lol: .

Mi jesmo karina u svemu, ali znaju to oni bolje od nas samih. Kao da nisu istražili trziste i situaciju. Eto npr. u hrvatskoj nema korupcije, pa ljudi posluju i zaradjuju godinama.
agnostic_front

#1741 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by agnostic_front »

Ateista wrote: 05/05/2022 15:10
laserShow wrote: 05/05/2022 14:21

Daje bolje uslove, vecu platu. Hoces reci da nije tako?

Izvlacenje para? Koja je razlika ako je keš na racunu bimgeta, hamke, ili robota, ili na racun 'ansa u Njemackoj? Na isti se plati porez, dobit, sta sve ne...

Koja je razlika?
Ni meni nije to jasno, kao da to nama nesto znaci sto neki domaci vlasnik ima vise para nego neki strani.
Realno, puno je bitnije kakve plate i ostale uslove imaju zaposlenici i slicne stvari. Ja cu radije podrzati onoga ko daje bolje uslove radnicima, makar i stranca, nego onoga ko iskoristava ljude.
Da ne govorim o prednosti konkurencije, kako u cijenama tako i u uslovima rada, pa se moras boriti i da zadrzis radnike poboljsanjem uslova, inace sto valja ode tamo gdje su bolji uslovi.
Kako god, svaka konkurencija je uvijek pozitivna.
Ovdje ipak preovladava ekonomska misao od prije Prosjetiteljstva. Doduse, mozda nam to i jeste mjera. Taman toliko i zaostajemo za razvijenim svijetom.
Kiki_Musampa

#1742 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Kiki_Musampa »

neki wrote: 05/05/2022 14:54 Osim par izuzetaka, očigledno je da bi večini ovdje bilo drago da ulazak Lidla u BiH propadne..ne zato što imaju ličnu korist od toga nego zato što bi mogli nastaviti s mantrom da ovdje ništa ne valja i da je država propala..
Nacrtaj horizontalnu liniju na A4 papiru, na lijevoj strani ZA,a na desnoj PROTIV ili VALJA/NEVALJA. Vidi gdje ćeš više stvari napisati :kiss:
emigrazione

#1743 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by emigrazione »

Jel ti nedostaje mozda nesto u ovoj drzavi pa ti treba neki jebeni lidl da ti to donese, fali ti hamburger iz pvc folije, motorka iz kine od 50 eura, fensi grickalice, s cim si konkretno zakinut nedolaskom lidla?! Ili ti, u staroj tradiciji dobrih Bošnjana, mozda smeta Bingo i njegov vlasnih koji je uspio u zivotu, pa sad daj sta bilo da se desi samo da ga vidimo kako propada, samo primjer navodim...
laserShow

#1744 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by laserShow »

spree wrote: 05/05/2022 15:16 Joj botova odjednom. Pric'o mu neki što je jednom gledao kako se guzi. Sve fake news po nekim seljackim portalima sa kao "zvaničnom izjavom" iz lidla koje nigdje nema. Najgori je ipak klix, odnosno ova fipa. Nikakvu komunikaciju nikada nisu imali, pa ni sad ali oni govore sta ce biti. I na kraju ljudi juce objavili oglas.

Čuj prelaze u deny prom ili neki lijevi market iz RS-a.
Cisto da ostane citat, da ti usta mogu napunisti smetjem ako bude tacno sto sam naveo. Pa da onda druge zoves botinama.

Eto meni stalo da drkam qitu s laznim informacijama.
Zar iko sa imalo zdrave pameti moze pomisliti da bi Lidl tako nesto ucinio
Kao savjestan poslodavac, nasao je alternativu radnicima, a ne poslao na ulicu. Nekako mislim da bi tako ucinio :)
laserShow

#1745 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by laserShow »

emigrazione wrote: 05/05/2022 15:19 mozda smeta Bingo i njegov vlasnih koji je uspio u zivotu,
:lol: :lol: :lol: posalami zenu kad dodje iz bimgeta veceras. Pitaj je kako je, je li radila sto joj je opis posla, ili je malo na kasi, malo na slaganju robe, malo na ciscenju.
ElRe

#1746 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by ElRe »

Realno, slavio se dolazak jednog diskontnog lanca marketa kao da dolazi Tesla u BIH i otvara giga tvornicu. Ako je istina, vjerovatno su izračunali da im se investicija u BiH ne isplati i otišli dalje. Eto Srbija je za biznis bolja od BiH, pa tamo posluju. Posluju jer su marže u Srbiji veće jer je sve skuplje od BiH.
Ko prati privredu regiona, dobro zna koliko strani investitori časte SNS SRB i kako im oni to vraćaju.

U Turskoj mogu raditi na ekonomiji obima, ako ništa drugo.
Last edited by ElRe on 05/05/2022 15:27, edited 2 times in total.
last mohicans

#1747 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by last mohicans »

Mi smo jedan prčvajz od kvazidrzave gdje vladaju mafijaške strukture bolje razrađene od narko kartela i cosa nostre. Uzasnut sam ako je tačno da ce ovakvu kompaniju otjerati radi jednog seljobara u vidu kompanije Bingo, a bezbeli jesu, uz svoje mafijske i korupcijski uhodane metode. Nadam se da Lidl na ovaj način koristi imidz da izvrše prtisak da se procesi ubrzaju. Ne mogu zamisliti kolike novce su do sada ulozili u kadar, obuku i pripremu terena da bi na kraju odustali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1748 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by _BataZiv_0809 »

Itekako. Mnogi neskriveno likuju.

Da se razumijemo meni Lidl kao Lidl nista ne znaci i tami ne kupujem, ali sam svjestan sta njihov dolazak znaci za nasu ekonomiju.
neki

#1749 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by neki »

emigrazione wrote: 05/05/2022 15:19
Jel ti nedostaje mozda nesto u ovoj drzavi pa ti treba neki jebeni lidl da ti to donese, fali ti hamburger iz pvc folije, motorka iz kine od 50 eura, fensi grickalice, s cim si konkretno zakinut nedolaskom lidla?! Ili ti, u staroj tradiciji dobrih Bošnjana, mozda smeta Bingo i njegov vlasnih koji je uspio u zivotu, pa sad daj sta bilo da se desi samo da ga vidimo kako propada, samo primjer navodim...
Promašio si poentu onoga što sam napisao..
Da pratiš temu od početka vidio bi da sam jedan od rijetkih koji je pisao da je lidl market treće klase, sa puno lošijom ponudom i uslugom od Binga/Konzuma/Merkatora i totalno precjenjen u glavama forumskih bošnjaka od kojih je većina, izgleda, Lidl vidjela samo na slikama.
Ipak, volio bih da otvore svoje markete u BiH i zbog veće konkurencije i zbog mogućnosti da iza njih dođe i Kaufland, koji je po svemu za klasu bolji..
drag_gost

#1750 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by drag_gost »

laserShow wrote: 05/05/2022 14:32
drag_gost wrote: 05/05/2022 14:31 Neka alternativa im je ponudjena.
Znaci tacno je. Info da su radnicima ponudjene neke pozicije u nekom "diskontu" je vec 20tak dana meni poznata.

To bosančerosi :) bimgooooooooo ne da mo ni ko me :sax: :bih:
Ja se izvinjavam, meni rece tako kolegica, ja ne tvrdim. Vidim da mi nije prosla poruka. Sacekao bih malo za svaki slucaj.

Nadam se da je suplja.
Locked