Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mk ultra wrote: ↑04/05/2022 09:31
njet
naš uvoz ovisi najviše o Mol (Mađarska - nema sankcija), OMV (austrija - nema sankcija), ali i domaćinski kHifa koji uvozi od Rusa/Srbije.
mi ćemo biti dobro
masno će nas uzimati al bićemo opet jeftiniji
i bitno je da IMA goriva
laik1981 wrote: ↑04/05/2022 09:35
Sto? Logicno bi bilo da sad ruska nafta pojeftini, s obzirom na da ce doci do drasticnog pada potraznje zbog embarga EU.. Mi nismo u EU..
E jbga logicno kod nas....
kazem ti jedini je fazon na kraju kuda će ići ta proizvodnja iz Srbije, Mađarske, Austrije i Slovačke.
ako ostatak europe bude to uvozio, onda će nam svima biti visoka cijena
laik1981 wrote: ↑04/05/2022 09:35
Sto? Logicno bi bilo da sad ruska nafta pojeftini, s obzirom na da ce doci do drasticnog pada potraznje zbog embarga EU.. Mi nismo u EU..
E jbga logicno kod nas....
Pa onda moze biti 5KM taman da je barel na svjetskom trzistu 2 USD.. Ova nasa nafta nema nikakve veze sa cijenama na NY i Londonskoj berzi.. To sto nas ova nasa bagra dere to je drugi par cipela.. Nema veze sa sankcijama, embargom i slicno..
Nije dzaba Dzakulica izvalio kako je neposteno u Njemackoj PDV a u nas svako moze platiti 17% ns sve, to je bagra umrli od metastaze najgore dabogda. Heheh
laik1981 wrote: ↑04/05/2022 09:43
Pa onda moze biti 5KM taman da je barel na svjetskom trzistu 2 USD.. Ova nasa nafta nema nikakve veze sa cijenama na NY i Londonskoj berzi.. To sto nas ova nasa bagra dere to je drugi par cipela.. Nema veze sa sankcijama, embargom i slicno..
To sto nas ova bagra dere je direktni krivac SDA i inspekcijski poslovi.
Da obilaze dnevno i rade svoj posao... but... welkam tu baznia raj za kriminal.
O tome ja i govorim...i to sto govorite ti i @mk ultra ima logike i na mjestu je ali u normalnim drzavma i sredjenim trzistima.....ali sam kaze nasa bagra nas dere a drzava suti jer se puni budzet....i ostali "nameti"
konektovan wrote: ↑04/05/2022 09:46
NaĆi ništa od tvoje prognoze za cijenu 2.50, 2.60 KM?!
ako si nasuo zimus, možda
ovo ispade kao sa koronom i čekanjem da padnu cifre, taman padnu, opet u porastu i to ne malo
u tolikoj varijaciji cijene, nema šanse da se snizi krajnja cijena nafte...
laik1981 wrote: ↑04/05/2022 09:43
To sto nas ova bagra dere je direktni krivac SDA i inspekcijski poslovi.
Da obilaze dnevno i rade svoj posao... but... welkam tu baznia raj za kriminal.
E tu svako od nas ima svoj dio krivice.. Nasu pasivnost i manjak volje da stvari uzmemo u svoje ruke oni naplacuju decenijama.. Nije to problem od juce..
Ukoliko EU prestane uvoziti rusku naftu, da li ce onda doci na tezistu do viska kolicina i hoce li to znaciti pad cijena za zemlje koje ce nastavljati od njih kupovati?
Optimist wrote: ↑04/05/2022 12:16
Ukoliko EU prestane uvoziti rusku naftu, da li ce onda doci na tezistu do viska kolicina i hoce li to znaciti pad cijena za zemlje koje ce nastavljati od njih kupovati?
Milenko Bošković, predsjednik Udruženja trgovaca naftom FBiH, kaže za "Nezavisne novine" da bi se uvođenje sankcija na rusku naftu loše odrazilo na BiH, jer je veći dio nafte koja se nabavlja porijeklom iz Rusije.
"Odrazit će se tako što će sve poskupjeti i što će pasti životni standard ljudima. A što bi trebalo uraditi, da li bi trebalo uvoditi sankcije, to nije pitanje za nas privrednike, nego za političare. Pitajte ministre, predsjednike partija, oni su odgovorni za narod. Oni su tu da pričaju, a naše je da punimo budžete. A vama novinarima preporučujem da upitate politiku zašto nisu ukinute akcize. To bi bilo rješenje da se pomogne i privredi i narodu", rekao je Bošković.
Za koju svrhu se koriste oni terminali u Pločama, je li to nafta za FBiH.
Realno, u slucaju embarga na Ruslu naftu cijene idu gore ... ali moja procjena je da je pošteni iznos nekih 3,5KM za dizel --- preko toga ne vjerujem (druga je stvar hoce li biti pošteno).
EU je valjda dogovarala sa USA, Kanadom i bliskim istokom alternativu toj nafti --- jer nece samo u BiH poskupiti, cijelokupna EU ekonomija nece moci funkcionisti ako cijena nafte po barelu ode iznad neke granice.
Optimist wrote: ↑04/05/2022 12:16
Po logici bi trebalo, mi smo mala drzava,nemamo neke potrebe,tako da te sankcije su nepotrebne od strane nas. Osim toga nismo u EU.