3.5 molim te
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
-
Piko18
#10077 Re: Tiguan 2011 4×4
Evo da malo ozivimo temu.
Volio bih da cujem ako nekao imas iskustva sa Tiguanima od 2014 pa prema gore. Iskreno gledao sam ih par 4motion 2017. godina oko 45k. Iskreno izlaze trenutno izvan mog budzeta ali mogao bih se mozda malo protegnuti.
Ono sto sam nasao na internetu i nije bas nesto najpozitivnije. Navode se cesti kvarovi i kvalitet unutrasnjosti da nije bas na zavidnom nivou.
Ako neko ima vise iskustva sa ovim vozilicama bi bih zahvalan.
Volio bih da cujem ako nekao imas iskustva sa Tiguanima od 2014 pa prema gore. Iskreno gledao sam ih par 4motion 2017. godina oko 45k. Iskreno izlaze trenutno izvan mog budzeta ali mogao bih se mozda malo protegnuti.
Ono sto sam nasao na internetu i nije bas nesto najpozitivnije. Navode se cesti kvarovi i kvalitet unutrasnjosti da nije bas na zavidnom nivou.
- Laplace
#10078 Re: Tiguan 2011 4×4
Imam ja. Neki dan mi je jedan takav oduzeo pravo prvenstva prolaza i nekoliko kilometara vozio 20 ispod ograničenja. Nisam ga mogao preteći zbog saobraćaja iz suprotnog smjera.Piko18 wrote: ↑04/05/2022 08:58 Evo da malo ozivimo temu.
Jesam li ti pomogao?
-
preludezalude
#10079 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ima moj punac 2012. godiste. Mislim da je taj model. Tiguan je 2.0 4motion sa 170-ak konjica. Kod njega je vec malo jace od dvije godine i nije imao nikakvih kvarova osim sto muku muci sa panorama krovom...vodu provlaci i patos je mokar. Par puta vec cistio odvodne kanale ali opet se neki djavo zacepi. Prvi put plivao gepek a sad pliva patos. Auto ide stvarno dobro, poteze bez problema iz niskih obrtaja. Meni unutra ne izgleda lose, sve je na svom mjestu, pregledno auto. Jedino mi se ne svidja sto je krut i svaku neravninu na cesti osjetis. Mislim da je spominjao da je potrosnja oko 6,5 litara, vecinom otvorena voznja.
-
Piko18
#10080 Re: Tiguan 2011 4×4
Hahaha itekako, znaci ima idiota kao i u BMW jurilicama.Laplace wrote: ↑04/05/2022 09:32Imam ja. Neki dan mi je jedan takav oduzeo pravo prvenstva prolaza i nekoliko kilometara vozio 20 ispod ograničenja. Nisam ga mogao preteći zbog saobraćaja iz suprotnog smjera.Piko18 wrote: ↑04/05/2022 08:58 Evo da malo ozivimo temu.
Jesam li ti pomogao?
-
Piko18
#10081 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Hm, ja gledam nesto malo mladje. Nadam se da ovi noviji nemaju problema sa panoramom, jer par modela mi se bas dopalo za panorama krovom.preludezalude wrote: ↑04/05/2022 10:16 Ima moj punac 2012. godiste. Mislim da je taj model. Tiguan je 2.0 4motion sa 170-ak konjica. Kod njega je vec malo jace od dvije godine i nije imao nikakvih kvarova osim sto muku muci sa panorama krovom...vodu provlaci i patos je mokar. Par puta vec cistio odvodne kanale ali opet se neki djavo zacepi. Prvi put plivao gepek a sad pliva patos. Auto ide stvarno dobro, poteze bez problema iz niskih obrtaja. Meni unutra ne izgleda lose, sve je na svom mjestu, pregledno auto. Jedino mi se ne svidja sto je krut i svaku neravninu na cesti osjetis. Mislim da je spominjao da je potrosnja oko 6,5 litara, vecinom otvorena voznja.
Sto se tice krutosti trenutno vozim A3 S-line gp, sumnjam da je kruci od njeg
Uglavnom hvala sa info.
-
artur morgan
#10082 Re: Tiguan 2011 4×4
Sa tim budžetom mogao bi se uklopiti dobro opremljen i dobar, na nešto manjoj kilometraži BMW X1 18d ( 150 ks ) 16 ili 17, možda i 18-sto godište ali većinom samo sa prednjim pogonom ( sDrive oznaka ). Ili stariji na većoj kilometraži 20d sa xdrive( 4x4) pogonom. To bi bio kompromis - pogon / + izgled i još dosta toga, u odnosu na Tiguan 4 motion 2.0 TDI. Razmisli......ne bih da previše utičem.....Tiguan je dosadan pravo auto za penzionerePiko18 wrote: ↑04/05/2022 08:58 Evo da malo ozivimo temu.
Usput, pitaj pošto je ovaj, veća je kilometraža ali je i veće auto, jači motor i xdrive pogon
https://www.askramar.com/Vozilo?id=24156
-
Piko18
#10083 Re: Tiguan 2011 4×4
Hvala za info. Ma iskreno trenutno vagam izmedju Tiguana/Audi q3 i Mercedesa GLA. Nesto nisam nikako ljubitelj BMW. Vjerujem da je okolina razlogartur morgan wrote: ↑04/05/2022 12:40Sa tim budžetom mogao bi se uklopiti dobro opremljen i dobar, na nešto manjoj kilometraži BMW X1 18d ( 150 ks ) 16 ili 17, možda i 18-sto godište ali većinom samo sa prednjim pogonom ( sDrive oznaka ). Ili stariji na većoj kilometraži 20d sa xdrive( 4x4) pogonom. To bi bio kompromis - pogon / + izgled i još dosta toga, u odnosu na Tiguan 4 motion 2.0 TDI. Razmisli......ne bih da previše utičem.....Tiguan je dosadan pravo auto za penzionerePiko18 wrote: ↑04/05/2022 08:58 Evo da malo ozivimo temu.
Ako neko ima vise iskustva sa ovim vozilicama bi bih zahvalan.![]()
Usput, pitaj pošto je ovaj, veća je kilometraža ali je i veće auto, jači motor i xdrive pogon
https://www.askramar.com/Vozilo?id=24156
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#10084 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Bolje uzeti nov Kia Sportage.
-
abfahrt
#10085 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pozdrav ljudi, ovih dana obilazim auto placeve i tražim auto i nekoliko tih prodavača mi reče kao da se sada povećala carina i da su zato auta skuplja. Zna li neko od vas nešto o tome.
- Optimist
-
avijon
#10087 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A oni svi navukli po 50 auta prije toga ali prodaju skuplje 
- Optimist
#10088 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nemoj kupovati, niko te ne tjera. 
- Laplace
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10090 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Fakat nezgodno vrijeme za kupovat auto. Ja sam imao srece, kupio u novembru 2019.
u praskozorje apokalipse
Mislio mijenjat iduce godine, ali ako ovako stvari budu stajale, bice nahrani kerove i nista ne diraj.
Mislio mijenjat iduce godine, ali ako ovako stvari budu stajale, bice nahrani kerove i nista ne diraj.
-
artur morgan
#10091 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Šta ako budu gore
Čisto sumnjam da će auta biti jeftinija u budućnosti, samo mogu biti još skuplja. Ti zakoni tržišta, rijetko funkcioništu kad treba nešto pojeftiniti ....kapitalistička varka
Čisto sumnjam da će auta biti jeftinija u budućnosti, samo mogu biti još skuplja. Ti zakoni tržišta, rijetko funkcioništu kad treba nešto pojeftiniti ....kapitalistička varka
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#10092 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
onda ce kerovi ostat gladni 
- ZoomZoomKiwi
#10093 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne sjećam se da je ikad išta pojeftinilo u mom cijelom životu. Ne računam tu kratkoročna "sniženja" i akcije ili fluktuacije cijena na dnevnoj i sedmičnoj bazi.
Priroda ekonomije, ovakve kakva jeste, je konstantna inflacija.
Samo pri promjeni nekog poretka se desi neki reset i opet krene rast, ali i to ne znači nužno nikakvo pojeftinjenje, nego promjenu standarda.
Pazi, prije 100 godina si u SAD mogao uzeti auto za $850, ali ti je plata svakako bila $114.
Ja sam počeo praviti kuću prošlu jesen, upravo je završavam. Kada sam počinjao hvatao sam se za glavu zašto nisam ranije gledaj cijena u pm, a sad kad pogledam jako mi je drago što sam započeo kad jesam što nisam kasnije jer je od tad sve opet još više poskupilo. Perspektiva je čudo.
Kako god okreneš, ništa nije zapravo poskupilo, nego novac manje vrijedi iz dana u dan. Za tri vreće cementa i dalje možeš dobiti vreću ultra fleksibilnog ljepila za keramiku, kao i prije, samo što si sve to, prije mogao za 9 KM sad ne možeš ni za 13 KM.
Priroda ekonomije, ovakve kakva jeste, je konstantna inflacija.
Samo pri promjeni nekog poretka se desi neki reset i opet krene rast, ali i to ne znači nužno nikakvo pojeftinjenje, nego promjenu standarda.
Pazi, prije 100 godina si u SAD mogao uzeti auto za $850, ali ti je plata svakako bila $114.
Ja sam počeo praviti kuću prošlu jesen, upravo je završavam. Kada sam počinjao hvatao sam se za glavu zašto nisam ranije gledaj cijena u pm, a sad kad pogledam jako mi je drago što sam započeo kad jesam što nisam kasnije jer je od tad sve opet još više poskupilo. Perspektiva je čudo.
Kako god okreneš, ništa nije zapravo poskupilo, nego novac manje vrijedi iz dana u dan. Za tri vreće cementa i dalje možeš dobiti vreću ultra fleksibilnog ljepila za keramiku, kao i prije, samo što si sve to, prije mogao za 9 KM sad ne možeš ni za 13 KM.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10094 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sta bude neka bude. Ja sam fatalist, znam samo za ono sto imam, a ne znam sta bih mogao imati u nekom xy scenariju. Zivot ide dalje.
Ili u prevodu na kontekst teme-dovoljno sam ulozio u trenutno auto da mi ga se u ovom trenutku ne isplati mijenjati. Kad dodje vrijeme za mijenjanje, bit ce mi sasvim irelevantno za koliko sam to novo auto mogao kupiti da sam ga kupovao 2018.
Mozda trenutno auto bude bolje drzalo cijenu nego sto bi inace drzalo
Ili u prevodu na kontekst teme-dovoljno sam ulozio u trenutno auto da mi ga se u ovom trenutku ne isplati mijenjati. Kad dodje vrijeme za mijenjanje, bit ce mi sasvim irelevantno za koliko sam to novo auto mogao kupiti da sam ga kupovao 2018.
Mozda trenutno auto bude bolje drzalo cijenu nego sto bi inace drzalo
- ZoomZoomKiwi
#10095 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo tako i ja razmišljam. Zato i jesam počeo sa kućom kad mi se počinjalo. Nisam uzimao geopolitička zbivanja u obzir_BataZiv_0809 wrote: ↑05/05/2022 11:20 Sta bude neka bude. Ja sam fatalist, znam samo za ono sto imam, a ne znam sta bih mogao imati u nekom xy scenariju. Zivot ide dalje.
Mozda trenutno auto bude bolje drzalo cijenu nego sto bi inace drzalo![]()
Tako isto i za auta, pukom srećom kupio Mondeo na ljeto 2020. i evo 100000km kasnije auto puno više vrijedi nego što sam mogao misliti (da sam mislio na to). Ali svakako nije ni blizu za prodaju, kad bude, prilagođavat ćemo se situaciji, možda bude nov Ranger Raptor, a možda polovna Fiesta, svejedno je, samo nek goni
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10096 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo tako. Prilagodjavamo se situaciji. Tako se opstaje. Nema nista od zivljenja u proslosti i komparativne metode.
Sta je bilo, bilo je, ne moze da se vrati. I meni je hajmo reci svejedno, sutra nek bude Mercedes, nek bude Golf, samo nek me vozi od tacke a do tacke b i nek bude pouzdano.
Sta je bilo, bilo je, ne moze da se vrati. I meni je hajmo reci svejedno, sutra nek bude Mercedes, nek bude Golf, samo nek me vozi od tacke a do tacke b i nek bude pouzdano.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- ZoomZoomKiwi
#10098 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Samo nek nije Golf_BataZiv_0809 wrote: ↑05/05/2022 11:35 Upravo tako. Prilagodjavamo se situaciji. Tako se opstaje. Nema nista od zivljenja u proslosti i komparativne metode.
-
artur morgan
#10099 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Prilagođavanje situaciji većinom znači da postaješ siromašniji jer više trošiš nego što možeš da više zarađuješ 
Odnosno, trenutna geopolitička situacija i kretanja koliko god bila opravdano ignorisana jer ne možeš živjeti u prošlosti, to ne znači da ona nemaju uticaja na mene u sadašnjosti ili budućnosti.
Ali, uvijek može i gore, tako da nema ništa od kukanja
Odnosno, trenutna geopolitička situacija i kretanja koliko god bila opravdano ignorisana jer ne možeš živjeti u prošlosti, to ne znači da ona nemaju uticaja na mene u sadašnjosti ili budućnosti.
Ali, uvijek može i gore, tako da nema ništa od kukanja
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10100 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Svi mi prije ili kasnije zavrsimo na GolfuEFD22 wrote: ↑05/05/2022 11:42Samo nek nije Golf_BataZiv_0809 wrote: ↑05/05/2022 11:35 Upravo tako. Prilagodjavamo se situaciji. Tako se opstaje. Nema nista od zivljenja u proslosti i komparativne metode.
Sta je bilo, bilo je, ne moze da se vrati. I meni je hajmo reci svejedno, sutra nek bude Mercedes, nek bude Golf, samo nek me vozi od tacke a do tacke b i nek bude pouzdano.![]()
@artur morgan moze se i tako reci. Mada se meni cini da se kvalitet zivota i dalje popravlja iz godine u godinu, bez obzira na trenutnu inflaciju i sve ostale recidive postcovid ere. Recimo da ovu eru brojim od 2010. kad su nam ukinute vize za EU i od kako mozemo ko ljudi putovati bez šume papira. Samo smo 2020. losije zivjeli nego prije, ali je cijeli svijet bio u belaju.