Ovolika koncentracija oklopa kod Izjuma a nisu napredovali par kilometara.Po ovome bi do sad vec bili na Djepru.
Nisi ti dobar nikako, cuj da elon pravi tankove. Imas 8 firmi u poljskoj koje ptave namjenske cisterne za gorivo, firma u ukraini blizu liviv radi za cargobull(sasije I cisterne), estonija 2 kom, slovacka 9, ceska 3, finska 11 I ti bi sa druge strane bare prevlacio cisterne koje imas u svojoj avliji...lajkujMe wrote: ↑03/05/2022 09:50 Inace Ameri salju jos pomoci, oko 5000 Javlina ce doci.
Britanci objavili da salju pomoc od 300ml dolara.
Najvise ce doci EW sistemi i counter artiljerijski radari.
The s EW sistemima ce dobro doci Ukrajini i treba im vise radara.
Inace Gepardi, odlicna namjena bi im mogla biti zastita strateskih lokacija kao Point defense sistem.
Npr kljucne fabrike, S300 lokacije ili skladista necega.
Ukrajinci sad muku muce s Naftom za koju se nadam ce imati rjesenje.
Nije toliko problem za vojsku na frontu jer oni imaju prioritet.
Ali jeste problem za logistiku koja ide sa zapada.
Po meni dobro rjesenje bi mogli biti brzo sklopljeni tankovi koji se mogu prevesti na Kamionima.
I meni tu pada napamet Elon Musk.
Zasto on?
Ispraksirali su se na proizvodnji velikih tankova za raketno gorivo (metan) za svoj program Starship.
U biti mogu proizvesti 1 tank sedmicno od nehrdjajuceg celika.
To se moze uvecati na 5 tankova sedmicno s dovoljno varioca.
I postaviti iste sirom Ukrajine vrlo lako i brzo a jos jeftino.

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/ukr ... 61104.aspxKomentirao je i incidente koji se posljednjih nekoliko dana događaju u Rusiji, nabrojao je tri teorije o eksplozijama.
"Rusija je čudna zemlja i može biti puno različitih verzija, od neopreznosti korištenja opreme jer sada oni rade pod velikim pritiskom. Ljudi nemaju naviku raditi u dvije ili više smjena i dogode se neke stvari. Ako pričamo o eksplozijama u skladištima streljiva, moguće da je to skrivanje tragova korupcije, to je sve prodano. Zapale skladišta i unište dokaze. Oni to sami sve pale".
Što se tiče uništenog željezničkog mosta, kaže kako misli da su za to zaslužni ukrajinski specijalci. Također, kaže kako takve akcije Rusija jako otežavaju jer misle da rat nikada neće biti kod njih.
Logistika.lajkujMe wrote: ↑03/05/2022 10:12 Most kod Odese je po 3 put Gadjan.
Vjerovatno je neupotrebljiv.
Mene brine dal ce Moldavija dopustiti Ukrajincima prelazak vojskom i teskom tehnikom na Jug preko svoje granice.
Nadam se da su dovoljno pametni da to dopuste jer Ukrajina brani njih od Ruske invazije.
Primjetna je veca aktivnost Rusa kod Odese
Ofanziva kod Karkiva, nevjerujem da je stala, meni se cini da su se Ruske linije odbrane raspale i da se uveliko povlace prema nazad ubrzano.
Veceras cemo sigurno imati mnogo vise info dal su stali ili nisu.
Ako nisu ocekujte jos bar 10 do 20km napretka kljucno im je zauzeti mostove kod Rubizhne (drugi grad od onog u Donbasu), Stari Saltiv je navodno raznesen u povlacenju ali nevjerujem da je skroz pao jer je u pitanju brana.
I most kod Buhruvatka na samoj granici s Rusijom.
Ako uspiju mostove srediti sljedi prodor do Vovchanska
General Trevor Cadieu (Trevor John Cadieu), captured by Russian troops while trying to escape from the cellars of Azovstal, was the commander of the Canadian Ground Forces, APA reports citing Mailbd.
Jes, jes, bilo je na srbin.info. Uhvaćen je australijski brig. gen. Mojt Egadžo
20.04.2022.