Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Snake Eyes

#21201 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

last mohicans wrote: 02/05/2022 17:39
Snake Eyes wrote: 02/05/2022 17:26

Ni to nije lose, Boga mi. Ovu barecola rijec bih metnuo na onu temu najseljackije rijeci, osipam se od nje.
Uvijek se govorilo Bajram barečolah, otkad znam za sebe. A nabrao sam ljeta. Iza rata je malo oficijelnije se počelo proturati BŠMO, što nije tipično za naše područje, a u suštini isto znači. Etimologija izraza je vjerovatno od riječi (Bajram Barek u-llah) Neka je Bajram s Allahovom blagodati, bereketom-ar. S tim da je u turskom ovo arapsko K dosta mekše, pa se ponekad pretvori u mehko kj, tj. naše č/ć. Ovo je neka moja pretpostavka iz osnovnog poznavanja tih jezika. Ima nekih starijih koji pod uticajem turskog jezika, istina pogrešno, uče ćufuen ehad u suri Ihlas, umjesto kufuven ehad.
Da, sve je tako kako si napisao. I objasnio si zasto zapravo vise nista ne znaci, ima naravno tradicionalno znacenje.
hadzinicasa

#21202 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

Snake Eyes wrote: 02/05/2022 17:48
hadzinicasa wrote: 02/05/2022 17:35

Novotarija je Bajram Mubarek Olsun.
Uvijek se govorilo Bajrambarecola.
Moja majka rahmetli je umrla prije 10 godina u 107 godini, svaki vakat klanjala, i svaki ramazab ispostila u po’ Logavine i Sarajeva i nikad joj se drukcije nije cestitao Bajram osim s Bajrambarecola i u onom vaktu.
Nisam ni cula za Bajram Serif Mubarek Olsun do iza 93 kad su dosli „pravi“ muslimani… pa nama nepravim da objasne vjeru…

Zao mi sto tebi nista to ne znaci, meni je sve ono sto sam ja. A ne bi ti trebalo nista ne znaciti jer se nijet pika i ono sto je u srcu…

Nije tema ni vrijeme, postujem svacije obicaje zafrkavamo se oko hrane i to, al‘ pretjera ga ti vala. Cuj nista mu ne znaci. Dobro. Tebi na dusu.
Halali mi, cestitka ima tradicionalno znacenje, jezicko nema. Barecola je vjerovatno deformacija od rijeci berekeh ili bereket.
Da je usvojena tako, prihvatam, ja je ne volim, nekako mi je oduvijek bila simbol slijepog sledjenja, ono kada se niko ne zapita zasto nesto radi. Ok, tako se 107 godina radilo, sta je tek sa 1400 godina Islama. Halali mi jos jednom, i ti a i drugi ako jos nekog pogodi, moje misljenje je bezvrijedno, slobodno tako gledaj.
Ovo je Bosna i sekularno Sarajevo. Ne Saudijska Arabija ili Turska, ma koliko mi ih nasilu priblizavali, nama je uvijek bio blizi Bec.

Nemoj mi molim te sukati sa 1400 godina naspram mojih 107 a to je samo sto ja pamtim. Kako rekoh ne uci me vjeri, ziv bio.

Ovo sto ti govoris je nametnuto i slijepo slijedjenje SDAovskog ulizivackpg i poltronskog bratimljenja s Turcima i Arapima, rasprodavanja zemlje, obraza i rijeci, zanemarujuci i pljujuci po svom narodu i visestoljetnoj tradiciji kako prakticiranja islama tako i suzivota s komsijama. U prvim safovima kitnjasto bajram serif mubarek olsun sa sve bajramlukom za reklamu dok dido u mesnici na veresiju kupuje komadic mesa za goste. Ne za sebe.

Zato je Bajrambarecola vrijednije i vise znaci od svakog drugog jer je nase. Tradicionalno poteklo s nasih prostora od naseg malog skromnog covjeka koji je pitom i dobrodusan. I zato cu ga braniti dok sam ziva. Svoju tradiciju. Znaci to bajrambarecola sve!!!

Halalim ti jer ne znas. A mislis da znas. To je tuga.
no_sikiriki

#21203 Re: Ramazan, opet ;)

Post by no_sikiriki »

hadzinicasa wrote: 02/05/2022 17:58

Halali mi, cestitka ima tradicionalno znacenje, jezicko nema. Barecola je vjerovatno deformacija od rijeci berekeh ili bereket.
Da je usvojena tako, prihvatam, ja je ne volim, nekako mi je oduvijek bila simbol slijepog sledjenja, ono kada se niko ne zapita zasto nesto radi. Ok, tako se 107 godina radilo, sta je tek sa 1400 godina Islama. Halali mi jos jednom, i ti a i drugi ako jos nekog pogodi, moje misljenje je bezvrijedno, slobodno tako gledaj.
Ovo je Bosna i sekularno Sarajevo. Ne Saudijska Arabija ili Turska, ma koliko mi ih nasilu priblizavali, nama je uvijek bio blizi Bec.

Nemoj mi molim te sukati sa 1400 godina naspram mojih 107 a to je samo sto ja pamtim. Kako rekoh ne uci me vjeri, ziv bio.

Ovo sto ti govoris je nametnuto i slijepo slijedjenje SDAovskog ulizivackpg i poltronskog bratimljenja s Turcima i Arapima, rasprodavanja zemlje, obraza i rijeci, zanemarujuci i pljujuci po svom narodu i visestoljetnoj tradiciji kako prakticiranja islama tako i suzivota s komsijama. U prvim safovima kitnjasto bajram serif mubarek olsun sa sve bajramlukom za reklamu dok dido u mesnici na veresiju kupuje komadic mesa za goste. Ne za sebe.

Zato je Bajrambarecola vrijednije i vise znaci od svakog drugog jer je nase. Tradicionalno poteklo s nasih prostora od naseg malog skromnog covjeka koji je pitom i dobrodusan. I zato cu ga braniti dok sam ziva. Svoju tradiciju. Znaci to bajrambarecola sve!!!

:kiss:
Snake Eyes

#21204 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

Qur'an je objavljen na arapskom, mubarek jeste arapska rijec, Bajram je vjerski praznik, mozda je to problem ali makar ima znacenje. Ode ti na politicko pitanje a ja sa SDA apsolutno nikakve veze nemam, naprotiv. I nije fino sto me povezujes s njima.
bjjarmbar

#21205 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bjjarmbar »

@hadzinicasa

Halali, ali pojma nemas.

Covjek ti je sve fino objasnio i rekao da u tom nema jezickog znacenja - tu nema daljnje rasprave. Kako znas da tvoja rahmetli nana nije 107 godina pogresno ucila stvari ?

I na kraju svega, uspjela si da umijesas politiku u citavu pricu. Najbolje da ti hizaslav cestitas, to je nekako najbosanskije.
hadzinicasa

#21206 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

Snake Eyes wrote: 02/05/2022 18:07

Qur'an je objavljen na arapskom, mubarek jeste arapska rijec, Bajram je vjerski praznik, mozda je to problem ali makar ima znacenje. Ode ti na politicko pitanje a ja sa SDA apsolutno nikakve veze nemam, naprotiv. I nije fino sto me povezujes s njima.
Pa sam si se nasao, ja sam govorila o pojavi jer ti rece da je slijepo slijedjenje pa objasnih zasto nije, a ovo tvoje jeste. I da zavrsimo na ovu temu jer si mi evo poceo objasnjavati Kur‘an. Hvala ti, no nema potrebe
piupiu

#21207 Re: Ramazan, opet ;)

Post by piupiu »

Bloo wrote: 02/05/2022 10:14 I svima koji ne slave, ali jedu. :D
:lol:

Bajrambarećula, narode forumski.

U zdravlju i rahatluku!
Last edited by piupiu on 02/05/2022 18:36, edited 1 time in total.
Snake Eyes

#21208 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

hadzinicasa wrote: 02/05/2022 18:11

Pa sam si se nasao, ja sam govorila o pojavi jer ti rece da je slijepo slijedjenje pa objasnih zasto nije, a ovo tvoje jeste. I da zavrsimo na ovu temu jer si mi evo poceo objasnjavati Kur‘an. Hvala ti, no nema potrebe
Sve OK, nema potrebe, nisam ni rekao da ima.
no_sikiriki

#21209 Re: Ramazan, opet ;)

Post by no_sikiriki »

Mene nisi pretjerano "dotakao" sa komentarom, iako sam se iznenadila da neko može da napiše takvo nešto na ovoj temi, jer sam agnostik. Ali kad ljudi na temi čestitaju Bajram, misliš li ti da je "fino" onako odgovoriti? Čak i da si u pravu, iako nisi?

Znam ja da je ovo forum i da je lakše svašta pisati, nego nekome uživo reći, ali brate, nekima stvarno treba ugraditi neki dobar filter. Ne mora se podijeliti baš sve što misliš/smatraš/ti padne na pamet.
hadzinicasa

#21210 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

bjjarmbar wrote: 02/05/2022 18:10 @hadzinicasa

Halali, ali pojma nemas.

Covjek ti je sve fino objasnio i rekao da u tom nema jezickog znacenja - tu nema daljnje rasprave. Kako znas da tvoja rahmetli nana nije 107 godina pogresno ucila stvari ?

I na kraju svega, uspjela si da umijesas politiku u citavu pricu. Najbolje da ti hizaslav cestitas, to je nekako najbosanskije.
Zena je bila pismena na nasem i arapskom. Citala je Kur‘an na originalnom jeziku.
Hvala tebi takodjer, na savjetima.
piupiu

#21211 Re: Ramazan, opet ;)

Post by piupiu »

bjjarmbar wrote: 02/05/2022 18:10 da u tom nema jezickog znacenja - tu nema daljnje rasprave.
U našem narodu ima značenje, svi razumijemo da iza bajrambarećula stoji lijepa i iskrena namjera da se čestita Bajram. :)
shandrprcSA

#21212 Re: Ramazan, opet ;)

Post by shandrprcSA »

ospem se kad kaze, sretan ti praznik...tesko preko jezika prelomiti Bajram, Uskrs ili Vaskrs
Bloo
Globalna šefica

#21213 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Ja ovakvima i ne cestitam Bajram. Niti njihovim "pravovjernim" pandanima iz drugih religija njihove praznike. Nekad su u mojoj mladoj ateistickoj dusi izazivali odbojnost i otpor, ali sada sam pametnija pa ih ignorisem. Svejedno ih boli neka stvar za moje cestitanje i lijepe zelje.

Moje je da cestitam.iskreno ljudima.koji slave i do kojih mi je stalo.
Ja njima Bajram barcula, oni meni Allah razola, onako papanski i neobrazovano.
skafiskafsnjak

#21214 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

@Bloo

Kljucaj temu do iduceg ramazana :lol:
Bloo
Globalna šefica

#21215 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Nisu svi postavili slike baklave. :oops:
Snake Eyes

#21216 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Snake Eyes »

no_sikiriki wrote: 02/05/2022 18:28
Mene nisi pretjerano "dotakao" sa komentarom, iako sam se iznenadila da neko može da napiše takvo nešto na ovoj temi, jer sam agnostik. Ali kad ljudi na temi čestitaju Bajram, misliš li ti da je "fino" onako odgovoriti? Čak i da si u pravu, iako nisi?

Znam ja da je ovo forum i da je lakše svašta pisati, nego nekome uživo reći, ali brate, nekima stvarno treba ugraditi neki dobar filter. Ne mora se podijeliti baš sve što misliš/smatraš/ti padne na pamet.
Pa dobro, ja sam iznio neko uporiste, kome ima smisla nek prihvati, kome nema moze makar da razmisli pa nek odbaci.
black_adrian
Vozim: vjetar

#21217 Re: Ramazan, opet ;)

Post by black_adrian »

hadzinicasa wrote: 02/05/2022 17:35
Novotarija je Bajram Mubarek Olsun sa sve Serif…
Uvijek se govorilo Bajrambarecola.
Moja majka rahmetli je umrla prije 10 godina u 107 godini, svaki vakat klanjala, i svaki ramazab ispostila u po’ Logavine i Sarajeva i nikad joj se drukcije nije cestitao Bajram osim s Bajrambarecola i u onom vaktu.
Nisam ni cula za Bajram Serif Mubarek Olsun do iza 93 kad su dosli „pravi“ muslimani… pa nama nepravim da objasne vjeru…

Zao mi sto tebi nista to ne znaci, meni je sve ono sto sam ja. A ne bi ti trebalo nista ne znaciti jer se nijet pika i ono sto je u srcu…

Nije tema ni vrijeme, postujem svacije obicaje zafrkavamo se oko hrane i to, al‘ pretjera ga ti vala. Cuj nista mu ne znaci. Dobro. Tebi na dusu.
Sarajevo, da. Ja lično tako govorim (Bajrambarecola), ali npr. u Bihaću i generalno USK nisam nikad čuo da neko tako kaže. Obično to bude "Bajram Mubarek Olsun".

Ne znam kako je u Hercegovini, nemam dodira s njima nit sam imao.
NediM17

#21218 Re: Ramazan, opet ;)

Post by NediM17 »

Hizaslav Serif Mubarek Olsun by Mustafa Ceric.
zijancer

#21219 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zijancer »

Bajrambarećula narode, mogu vam reći da je ova baklava bez tirita otkriće :P
Bloo
Globalna šefica

#21220 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

zijancer wrote: 02/05/2022 19:26 Bajrambarećula narode, mogu vam reći da je ova baklava bez tirita otkriće :P
Jel da?
Image
skafiskafsnjak

#21221 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 02/05/2022 19:20 Nisu svi postavili slike baklave. :oops:
Ocima da ih jedes :mrgreen:

Image
Last edited by skafiskafsnjak on 02/05/2022 19:32, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#21222 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

dupli
n+1

#21223 Re: Ramazan, opet ;)

Post by n+1 »

Bajrambarećula ili bajrambarećola (zavisno od podneblja) jeste autohtona bosanska tradicija. Međutim, nije dio religije. I to je sve: razdvojiti tradiciju od religije.

Tradicija se može poštovati i kada nije dio religije, ali je ne treba izjednačiti sa samom religijom.

Bajrambarećula svima, Bajram šerif mubarek olsun, eid mubarak, a Boga mi i takabbelallahu minna ve minkum.

:)
vazi

#21224 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

Nećemo rasprave u ovom Mubarek/ć danu :-D

Nego, ima li vas koji ste pjevali 30-40-50 god u okolo salata :izet:

Umjesto u kolo se lata, saznadoh to tek neki dan , nakon toliko godina .. :lol:

Kljucajte temu do sljedećeg ramazana aBd :lol:

Salu na stranu, čestitam sa BSMO a ko meni bajrambarecula i ja isto njemu odgovorim , iz poštovanja , sve su mi verzije dobro došle ako dolaze iskreno . @bloo me obradovala čestitkom kao i svi prijatelji, bez obzira na nacionalnost a posebno mi u srcu bude toplo i milo kad mi kršćani čestitaju jednom od te dvije verzije i na tome sam im zahvalna. I ja njima njihove praznike onda čestitam kako ga i sami izmedju sebe čestitaju .

Dakle, važna je bit a manje forma, u ovom slučaju …

Budimo tolerantni , glupost je htjeti biti u pravu, barem mi se tako čini , valjda godine čine svoje 🤷‍♀️

Lijepi moji, veliko vam hvala na ovim ramazanski druženjima koja meni puno znače , svako dobro svima 🤲

Bloo
Globalna šefica

#21225 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

Cestitka od srca jednog ateiste ti vrijedi vise nego kad ti dva Hercegovca muslimana cestitaju :oops:
Smao da znas.
Locked