SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

black_adrian
Vozim: vjetar

#56626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black_adrian »

Laplace wrote: 02/05/2022 08:48
black_adrian wrote: 02/05/2022 08:44 Kad naprave haos kod one škole na Marindvoru... A u Alti prvi sat vremena besplatan parking.

Ja, inače, parkiram na parkingu nekih 100 metara od škole jer mi je dosadilo da se poslije posla provlačim između vozila koja dovoze djecu na trening a samo što nisu ušli u školu ili dvoranu. Obližnji parking, logično, prazan.
Ista situacija kod OŠ "Nafija Sarajlić" na Jezeru. Zauzmu čitavu traku i trotoare od okretaljke do Pionirske, moraš pun gas složiti preko dva ležeća do Pionirske da ne bi šta izletilo jer bi se morao vraćati nazad. A parkinga na pretek, ispod sportskog centra 30min besplatno, a tamo onaj veliki parking kod Pionirske 1KM. Al ne, ono parkira nov auto na trotoar, al teško se odvojiti od marke.

Bezobrazluk i bahatost. I takva djeca kad napune 18, polože i prave ovamo probleme, prave se pametni, ne poštuju prvenstveno znakove a onda i ostale u saobraćaju. Kulutra će nam biti sve bliža nuli kako vrijeme prolazi.
Thorgerson

#56627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

black_adrian wrote: 02/05/2022 08:44

Kad vidim pojedinu djecu tačno pomislim da treba nastavnicima u obaveznu opremu uključiti i pendrek, paliju, nogu od stola, šta god.

Al šta ćeš očekivati od roditelja koji naprave kolaps u saobraćaju da bi njihovo dijete hodalo dva metra do auta, a parking se nalazi 50 metara od škole.
Kad naprave haos kod one škole na Marindvoru... A u Alti prvi sat vremena besplatan parking.

Ja, inače, parkiram na parkingu nekih 100 metara od škole jer mi je dosadilo da se poslije posla provlačim između vozila koja dovoze djecu na trening a samo što nisu ušli u školu ili dvoranu. Obližnji parking, logično, prazan.
Da, inace je sasvim normalno pustiti dijete od 9-10 godina da prelazi pjesacke na Marijin Dvoru.

Ne serite.

Na tim istom MD je na semaforu tesko odraslome covjeku preci ulicu, a kamo li djetetu.

Sad cete reci pa sto ga ne vode pjeske.

Pa evo ajd vi organitujte da budete 10 do 8 u skoli i 10 do 8 na poslu. Ako imate tajnu formulu volio bih da je cujem. Naravno, ne zive svi 20m od skole.

Ja nemam ovih problema, jer mi ima ko voditi djecu u skolu. Ali da nema, pa sta mi preostaje?

Problem je sto i same skola nemaju parking. Nemaju prostor nikakav za to stajanje automobila od 20 sekundi.
I naravno da nastaje haos.

Nije mi jasno samo kako su tu roditelji krivi sad. Pa ja placam tu skolu, uzima nam se pofino poreza da se to organizuje.

Vani gdje sam bio skole imaju ogromne parkinge, kod nas ne mozes prici. To ogradilo sve i napravilo sebi parking prostore. Kao i sve institucije. Isto ko i bolnice, jebo pacijente daj ti nama da je fino.
hadzinicasa

#56628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hadzinicasa »

Laplace wrote: 02/05/2022 08:35
vjeshalica wrote: 02/05/2022 01:24 Odnos prosvetnih radnika prema ucenicima se izgleda maknuo nije od poslije rata na ovamo nabolje koliko vidim
Ali se zato promijenio odnos učenika, roditelja, Ministarstva i javnosti prema nastavnicima, u smislu da su nastavnici postali kanta za napucavanje. Pljuje ih ko god stigne, s razlogom ili (češće) bez razloga. Izmisli nešto (šta te košta?) i iznesi u javnost, nema veze što je to najobičnija izmišljotina.

Sad je moderno da djevojčica tvrdi da ju je nastavnik Tjelesnog seksualno iskorištavao, čovjek dobije otkaz, završi na psihijatriji da bi par mjeseci kasnije ista ta učenica priznala da je sve izmislila (slučaj iz Doboja prije skoro 20 godina, izgleda da se slično dogodilo nedavno u Kaknju).
ovo si u pravu, pricala mi prijateljica, koja je uciteljica da su je doveli do toga da je isfrustrirana i haman obolila na zivcima od pritiska sto roditelja, sto direktora, sto pozivima, i njoj i njenoj porodici jednim roditeljima na 1:1 roditeljskom preko katedre okrenula dnevnik i bacila olovku i rekla evo upisite koje ocjene zelite vasem djetetu... sto meni ovo treba...
uglavnomja

#56629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

najgore stanje je bilo pored musa cazim skole :roll: one ulicice svakako za jedan auto, a eliiiita dovodi djecu dzipovima velicine tamica u elitnu skolu sa dobrinje, alipasinog ...
ista je stvar i sa ssk

djeca vise ne idu u najblizu skolu nego neku razvikanu ... a sve isto, u 5 deka, sto se tice osnovne skole i znanja
u najblizu moze pjeske, moze se druziti sa poznatom djecom iz komsiluka, moze otici kuci ako mu nesto treba, ne moraju svi ustati sat ranije i doci kuci sat kasnije

cinjenica negdje ima vise "lose" djece (ima ih i u musi - tipa braca lazarevski nekad- i najvise na gorici), ali bilo ih je uvijek i bice ih
uostalom boje od malih nogu uciti da postoje problemi nego da mama i tata ulijecu da rijese problem i kad im djet od 35 godina zakmeci
mali_balon

#56630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Treba samo raditi na djetetovom smopouzdnaju...nista drugo...sve ostalo ce doc na svoje.
A samopouzdanje graditi tako da se ne pretjera tu treba balansirati....da dijete samo prepozna koga i sta vrijedi odjebati a zbog cega se nasekirati i raditi na tome....danas je to tesko jer se sve urotilo protiv toga....prica prica prica i prica.....a paziti da ne udavis pricom....ti nece ni jedna skola ni nastavnik....niko....to mora roditelj...dzaba sve...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Sa samopouzdanjem se radja
Samo malo mozes utjecati
caseytron

#56632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by caseytron »

Black swan wrote: 02/05/2022 11:46 Sa samopouzdanjem se radja
Samo malo mozes utjecati
sta ba :?: :zoka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Ako imas imas ako nemas nemas
Samopouzdanje je ko ljepota
Il si lijep ili nisi
Ne moze se izgraditi samopouzdanje u smislu da odron geni postanu samouvjereno dijete
Kakav si rodjen takav ces i biti do kraja zivota
Mozes malo raditi na samopouzdanju i to je to
Takodjer trebas imati i pokrice...barem u necemu za samopouzdanje :thumbup:
avijon

#56634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avijon »

Ne i ne :lol:
caseytron

#56635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by caseytron »

Black swan wrote: 02/05/2022 11:56 Ako imas imas ako nemas nemas
Il si lijep ili nisi
Ne moze se izgraditi samopouzdanje u smislu da odron geni postanu samouvjereno dijete
Imas li djece, kolko ti je ljeta?
auspuhc

#56636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

caseytron wrote: 02/05/2022 16:40
Black swan wrote: 02/05/2022 11:56 Ako imas imas ako nemas nemas
Il si lijep ili nisi
Dobro crni labud veli. Ti se radjas sa odredjenim tipom licnosti na koji se moze malo uticati u ranom djetinjstvu i to je to.

Jedino se ne slazem skroz za samopouzdanje i pokrice. Obicno gluplje osobe imaju vise samopouzdanja bez uporista. Dok su oni inteligentniji nesigurniji u sebe i vise toga preispituju.
smijesni_ste

#56637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

Upravo tako.

Naravno da se neke stvari mogu ispraviti u djetinjstvu, ali što se tiče većine osobina, kakav se rodiš, to je to.

Samo moje mišljenje, prije nego skočite ko opareni :D :roll:
auspuhc

#56638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

smijesni_ste wrote: 02/05/2022 18:04 Upravo tako.

Naravno da se neke stvari mogu ispraviti u djetinjstvu, ali što se tiče većine osobina, kakav se rodiš, to je to.

Najgore je sto kao roditelj imas malo uticaja na dijete. Mozes biti i najbolji na svijetu ako te lose sreca posluzi slabe koristi.
mali_balon

#56639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Cuj radjas se sa odredjenim tipom licnosti....pa da rodis se u begovskoj porodici imas begovske gene i mozes biti samo beg....a fukara vazda fukrara....ili babo ti je lopov pa ces biti i ti.....a sta ako uzmemo dijete iz normalne porodice koje odraste i postane masovni ubica i on dobije dijete i odgoji ga normalna porodica garant ce i to dijete biti masovni ubica.....
mali_balon

#56640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

auspuhc wrote: 02/05/2022 18:21
smijesni_ste wrote: 02/05/2022 18:04 Upravo tako.

Najgore je sto kao roditelj imas malo uticaja na dijete. Mozes biti i najbolji na svijetu ako te lose sreca posluzi slabe koristi.
Kako nemas uticaja ako si roditelj.....ne kontam..
auspuhc

#56641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

mali_balon wrote: 02/05/2022 18:23
auspuhc wrote: 02/05/2022 18:21

Toliko slucajeva imas da je jedno dijete zlatno a drugo problematicno. Isti roditelji, isto okruzenje, a ispadnu totalna suprotnost. Sto ti potvrdjuje ovu nasu tezu da licnost dobijas rodjenjem.
mali_balon

#56642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

auspuhc wrote: 02/05/2022 18:27
mali_balon wrote: 02/05/2022 18:23

Toliko slucajeva imas da je jedno dijete zlatno a drugo problematicno. Isti roditelji, isto okruzenje, a ispadnu totalna suprotnost. Sto ti potvrdjuje ovu nasu tezu da licnost dobijas rodjenjem.
Ne potvrdjuje nista ta teza......ma da ono stas takav ae rodio i slegnes ramenima....i onda se trazi krivac i drustvu, skoli, sistemu.....to sto vi pricate je glupost.....jer sa djecom treba raditi djeca se razvijaju u razlicite licnosti i sa svakim treba drugacije, neko vise paznje, nekom vise price, nekom vise ljubavi itd itd.....
A vasa teorija je jebat ga babo mu je bio pjanac i mariso zenu i on ce garant....hoce jer drugacije ne zna a ne zbog gena
auspuhc

#56643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

Pa ja ni ne zastupam tezu kakav otac takav sin. Geni su nepredvidiva stvar. Neko se rodi sa tim da ima potencijal za sport, neko za matematiku, neko ima predispozicije da razvije depresiju.
mali_balon

#56644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

auspuhc wrote: 02/05/2022 18:36 Pa ja ni ne zastupam tezu kakav otac takav sin. Geni su nepredvidiva stvar. Neko se rodi sa tim da ima potencijal za sport, neko za matematiku, neko ima predispozicije da razvije depresiju.
I dzaba ti to sve ako to ne prepozna i ne okrene dijete u tom pravcu.......ili nece da okrene u tom pravcu....
avijon

#56645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avijon »

To sto kazete rodi se takav neko vec je samo vase mišljenje koje je kao i guzica svako ga ima, a činjenica je da se moze oblikovat u potpunosti ličnost od rodjenja, i naravno u zavisnosti tipa oblikovanja, odgoja ličnost se moze promjeniti samostalno poslije. Zavisi kolika je sloboda dopuštena.
Laplace

#56646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Thorgerson wrote: 02/05/2022 10:45

Kad naprave haos kod one škole na Marindvoru... A u Alti prvi sat vremena besplatan parking.

Da, inace je sasvim normalno pustiti dijete od 9-10 godina da prelazi pjesacke na Marijin Dvoru.

Ne serite.

Na tim istom MD je na semaforu tesko odraslome covjeku preci ulicu, a kamo li djetetu.

Sad cete reci pa sto ga ne vode pjeske.

Pa evo ajd vi organitujte da budete 10 do 8 u skoli i 10 do 8 na poslu. Ako imate tajnu formulu volio bih da je cujem. Naravno, ne zive svi 20m od skole.

Ja nemam ovih problema, jer mi ima ko voditi djecu u skolu. Ali da nema, pa sta mi preostaje?

Problem je sto i same skola nemaju parking. Nemaju prostor nikakav za to stajanje automobila od 20 sekundi.
I naravno da nastaje haos.

Nije mi jasno samo kako su tu roditelji krivi sad. Pa ja placam tu skolu, uzima nam se pofino poreza da se to organizuje.

Vani gdje sam bio skole imaju ogromne parkinge, kod nas ne mozes prici. To ogradilo sve i napravilo sebi parking prostore. Kao i sve institucije. Isto ko i bolnice, jebo pacijente daj ti nama da je fino.
Od te škole do Alte ne mora se preći nijedan pješački, koliko se sjećam. Iz školskog dvorišta izađeš na trotoar, ideš desno i tu si pred Altom, uđeš i siđeš u garažu.

Image
Last edited by Laplace on 02/05/2022 20:35, edited 1 time in total.
billy organ

#56647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by billy organ »

Sta kazete kakav otac takav sin.

Citam ovo u vezi Johnny Depp - Amber Hear. Zanimljiv detalj: i njegov otac je izgleda prolazio iste stvari sa njegovom majkom.
billy organ

#56648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by billy organ »

auspuhc wrote: 02/05/2022 17:30
caseytron wrote: 02/05/2022 16:40

Dobro crni labud veli. Ti se radjas sa odredjenim tipom licnosti na koji se moze malo uticati u ranom djetinjstvu i to je to.

Jedino se ne slazem skroz za samopouzdanje i pokrice. Obicno gluplje osobe imaju vise samopouzdanja bez uporista. Dok su oni inteligentniji nesigurniji u sebe i vise toga preispituju.
RAdjamo se svi mi sa odredjenim tipom licnosti. Ali sutra cete zivot natjerati da ces se morati mijenjati i prilagodjavati na odredjene okolnosti.
vjeshalica

#56649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Ako je sve isto ,a ispadnu suprotnost odakle ta suprotnost u odnosu na roditelje,ako si je vec dobio rodjenjem? Odnosno od koga? :mrgreen: :lol:
Laplace

#56650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 02/05/2022 20:40

Ako je sve isto ,a ispadnu suprotnost odakle ta suprotnost u odnosu na roditelje,ako si je vec dobio rodjenjem? Odnosno od koga? :mrgreen: :lol:
Nasljeđivanje je malo komplikovanije. Postoje dominantni i recesivni geni, a osobine ličnosti nisu rezultat jednog ili par gena (ono: ne postoji gen za pamet, gen za samopouzdanje itsl.). Kombinacija gena daje osnovu ali se kroz odgoj i život to može tesati i mijenjati, tako da nijedna strana nije 100% u pravu. Ima do gena ali ima i do odgoja i do vanjskih uticaja.

Da je samo do gena, danas bismo mogli kreirati genijalne maneken(k)e. Da je samo do odgoja, mogli bismo od svakoga napraviti Einsteina. Ima i do sreće: džabe ti talent i samopouzdanje ako si rođen u banana republici i ne dobiješ priliku.
Post Reply