Ukrajina

Bossona

#82326 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

CrveniKuk wrote: 01/05/2022 23:34
TomANDJerry wrote: 01/05/2022 23:20 Meni se cini kako vrijeme prolazi da Rusi smanjuju apetite u ovim izjavama ... sve manje i manje traze - nema vise price o NATO, o deminilitarizaciji (u prevodu predaja), o denacifikaciji (u prevodu promjena rezima) itd

Kao da se spremaju da stanu na kočnicu i pristanu na primirje, samo se nadam da i u Kijevu postoji dovoljno pameti da se pristane na to ... primirje da, politicko rjesenje nikad --- i onda cekati da sankcije i vrijeme odrade svoje. I njemacka se ujedinila, i poljska se oslobodila, doci ce vrijeme i na Ukrajinu -- nikome oni više nista ne trebaju dokazivati, a tesko da imaju oruzje (ili ce imati) za strateske ofanzive i totalno oslobodjenje vojnim putem.
Rusi su Ispali totalno glupi. Amateri,kao da su amatersko pozorište iz Čevljanovića.Toliko su precijenili sebe i u isto vrijeme podcijenili Ukrajince i njihovu volju za borbom i spremnošću Zapada da pomogne. Sve fulali. Toliko smo slušali o bivšem KGB i sadašnjem FSB,a ispali su totalni amateri. Početnici.Amerikanci su čekali neku njihovu grešku, i dočekali su je. I to u Ukrajini. I još, kroz svoje ponašanje u Ukrajini, ameri su poslali poruku i Kinezima sto im se može desiti ako napadnu Tajvan. Zasada, Amerikanci su pokazali da su level iznad u odnosu na sve igrače u svijetu. A,babuška…može biti sretna,ako Krim na kraju zadrže.
Neće ništa zadržati niti Krim jer je to ilegalno okupirani dio međunarodno priznate Ukrajine, ne želi Amerika i NATO širenje i jačanje ruske crnogorske flote kojoj je Ukrajina dala činimi se pravo na korišćenje luke do 2042 godine. Moskva se velikodušno saglasila sa tadašnjim proruskim predsjednikom Janukovićem da smanji cijenu gasa za 30 odsto u zamjenu sa pristanak Kijeva da produži ugovor o korišćenju baze u Sevastopolju do 2042 godine. Kremlj je time bio riješio strateški problem. Samo prije nekoliko godina, Crnomorska flota, koju u suštini blokira Bosfor, izgledala je kao neotklonjiv teret i recidiv hladnoratovskog doba.
https://www.slobodnaevropa.org/a/rusija ... 25944.html

Od 2004. godine, ukrajinska vlada je često kritizira ruske vlasti da je cijena za najam suviše preniska i da ne podmiruje osnovne troškove. Ujedno se vlast Kijeva žalila da se obvezni troškovi grada i osiguranih ne uplaćuju redovno kako to predviđa sporazum. Zbog tih i političkih razloga, u kojma se tvrdi da flota provocira političku nestabilnost u Ukrajini, ukrajinske vlasti do 2010. nisu namjeravale produžiti ukrajinsko-ruski vojni ugovor nakon dogovrene 2017. godine, kada prema sporazumu ruska vojna flota u potpunosti mora napustiti teritorij Ukrajine.

Prema pojedinim istraživanjima, građani Sevastopolja ne žele vojne baze u svome gradu, ali postoji velika bojaznost da će odlaskom ruske vojne flote biti naglo povećan broj nezaposlenih. Na tim je pitanjima od 2004. aktivno radila ukrajinska vlada na čelu s predsjednikom Viktorom Juščenkom koja je na cijeli Krim dovodila strani, uglavnom europski kapital, koji je trebao kroz sljedeći period otvoriti nova radna mjesta i prekvalificirati radnu snagu, uglavnom prema uslužnim turističkim djelatnostima.

Do 2010. godine ukrajinske vlasti poluotok Krim vidjele su isključivo kao turističko odredište Europljana i u bližoj budućnosti namjeravale su u potpunosti demilitizirati cijeli Krim. Izmjena takve politike uslijedila je u travnju 2010. kada je novoizabrani ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič na veliko negodovanje ukrajinske populacije sklopio Harkivski sporazum čime je ruskoj crnomorskoj floti dopušten boravak u gradu Sevastopolju sve do 2042. u zamjenu za 30% jeftiniji energent plin.

Jedan od glavnih razloga okupacije Krima 2104 godine i agresije je zauzimanje cijele ukrajinske obale i uspostave Novorusije je jačanje crnomorske flote i pretvaranje Ukrajine u (Landlock) državu, bez izlaza na more što nikada neće prihvatiti Kiev. Rusija će biti poražena i protjerana uz unutrašnje etničke sukobe i raspad.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sevastopolj
boshniak

#82327 Re: Ukrajina

Post by boshniak »

Znaci zamalo i Gerasimov glavu izgubi. Ili se ovo Putin rjesava vojnog vrha ili su totalni amateri.
TomANDJerry

#82328 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

Hame_ wrote: 01/05/2022 23:56
TomANDJerry wrote: 01/05/2022 23:49

Mislim da je buducnost Rusije crnja od buducnosti ovog konflikta, zato mislim da bi bilo bolje za Ukrajince da prihvate primirje ako se ponudi. Uostalo, treba se zapitati i šta ce im u ovom trenutku Donjeck ili Luganjsk -- hrpa rusofilnih budaletina na teritoriji koja je unistena.

A Rusiji ce okupacija ovih teritorija + Krim i jug Ukrajine biti još jedan teg oko vrata ... zajedno sa sankcijama, padu nataliteta, padu proizvodnje nafte i gasa (jer nema više zapadne tehnologije) itd itd.

Da je moja odluka išao bih tim putem, primirje da -- politicko rjesenje nikad ... a realno, mislim da ce i Zelenski nesto takvo prihvatiti ako mu se ponudi. Ipak on mora voditi brigu o svom narodu, a šta trenutno znaci Mariupolj --- grad i njegovi stanovnici jednostavno ne postoji ...

Mislim da je prirodan tijek dogadjaja da ce Rusija kad-tad postati normalna, i onda ce i oni vidjeti nepravdu koju su ucinili i vratiti se kuci. Bili su jako blizu tome 90tih, ali nekako se opet taj KGB-šljam dokopao vlasti ... mozda sljedeci put na raskrsnici historije na vlast u Rusiji dodje neki Kasparov ili tako nesto
Ti im znači predlažeš 51:49 u vremenu kad imaju svu pomoć ovog Svijeta, samo da ne pucaju više.
Da. Prvo nemaju svu pomoc ovog svijeta, imaju lako pjesadisko NATO oruzje + hrpu starog sovjetskog. Nemaju, niti ce imati Abramse, F35 ili nesto slicno. Drugo to nebi bilo 51:49 nego više 80:20 ... i to politicki nebi bilo ni blizu ovog našeg, jer bi Ukrajina i taj ruski dio bili totalno razdvojeni (kao zapadna i istocna Njemacka).

Ukrajina mora voditi i racuna o samoj sebi i svom narodu, kojeg je vec milioni van zemlje --- neki se nikada nece ni vratiti ... i to je vaznije od nekakvog teritorija na istoku gdje zive ionako proruski barbari ... ali samo primirje prihvatiti, politicko rjesenje i granice nikada.

Jedini ako bi nekako uspjeli vratiti Herson i još neke gradove na jugu koji su pro-Ukrajinski ... ne vidim scenario u kojem ce ikada Ukrajina vojno vratiti Krim, Donjeck ili Luhanjsk ... sa ovom zlocinackom vlasti (i fašistickim narodom) u Moskvi --- to se nikada nece desiti. Tada bi pricali o stvarnoj opasnosti od upotrebe nuklearnog oruzja da se to sprijeci, a nemojte se zavaravati ... NATO nebi reagovao na takvo nesto --- samo bih se istog trenutnka prekinule sve veze (bez obzira da li se radi o gasi ili zraku koji dišemo) sa Rusijom i gotovo.
tramvajtrojka

#82329 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

Nespin wrote: 01/05/2022 23:58

Rusi su zajebali Grunfa iz Alan Forda :lol: :lol:
Image

odg na citavu ruski agresiju :lol:
zigzag

#82330 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hame_ wrote: 01/05/2022 23:56

Mislim da je buducnost Rusije crnja od buducnosti ovog konflikta, zato mislim da bi bilo bolje za Ukrajince da prihvate primirje ako se ponudi. Uostalo, treba se zapitati i šta ce im u ovom trenutku Donjeck ili Luganjsk -- hrpa rusofilnih budaletina na teritoriji koja je unistena.

A Rusiji ce okupacija ovih teritorija + Krim i jug Ukrajine biti još jedan teg oko vrata ... zajedno sa sankcijama, padu nataliteta, padu proizvodnje nafte i gasa (jer nema više zapadne tehnologije) itd itd.

Da je moja odluka išao bih tim putem, primirje da -- politicko rjesenje nikad ... a realno, mislim da ce i Zelenski nesto takvo prihvatiti ako mu se ponudi. Ipak on mora voditi brigu o svom narodu, a šta trenutno znaci Mariupolj --- grad i njegovi stanovnici jednostavno ne postoji ...

Mislim da je prirodan tijek dogadjaja da ce Rusija kad-tad postati normalna, i onda ce i oni vidjeti nepravdu koju su ucinili i vratiti se kuci. Bili su jako blizu tome 90tih, ali nekako se opet taj KGB-šljam dokopao vlasti ... mozda sljedeci put na raskrsnici historije na vlast u Rusiji dodje neki Kasparov ili tako nesto
Ti im znači predlažeš 51:49 u vremenu kad imaju svu pomoć ovog Svijeta, samo da ne pucaju više.

Dejton : Oluja
To bi bila glupost.
Ostaviti ovakvu Rusiju napola pobijeđenu i napola nadrk.. na cijeli svijet i pustiti im još 10 godina da se pripreme za nastavak.
boshniak

#82331 Re: Ukrajina

Post by boshniak »

studeni76 wrote: 01/05/2022 23:51
Vedoo wrote: 01/05/2022 23:40

Strašno, strašno. Jednostavno mi zvuči nevjerovatno. Kakav amaterizam bez obzira koja je vojska u pitanju. Organizovati sastanak tako visoko rangiranog vojnog kadra tako blizu linije. Ili si mega glup ili mega umišljen.
Al kakav je ovo rad US i UK obavještajnih službi na terenu. Nisu ovo sami Ukri namirisali. Ruje se mogu za guzicu ujest, ne mogu ih spriječit da dijele informacije.
Čuli smo za one avione prvih dana, sad i ovo a ko zna koliko je toga jos bilo. Kao sto neko reče, dobije se osjećaj da Ukri imaju info prije nego ruske jedinice na terenu
Sljedeci dolazi Sojgu, i ostaje još Putin iz komandnog lanca.
Nespin

#82332 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:51, edited 2 times in total.
drug_profi

#82333 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

TomANDJerry wrote: 01/05/2022 23:20 Meni se cini kako vrijeme prolazi da Rusi smanjuju apetite u ovim izjavama ... sve manje i manje traze - nema vise price o NATO, o deminilitarizaciji (u prevodu predaja), o denacifikaciji (u prevodu promjena rezima) itd
Rusi si sad vec svjesni da je Ukrajina fakticki u NATO. I to ce vjerovatno biti treca ili cetvrta zemlja po vojnoj moci u tom savezu.
Bossona

#82334 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Ukrajina, Moldavija i Bjelorusija će biti NATO članice a možda i Gruzija nakon raspada Rusije.
A_A_AKCIJA

#82335 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

moa wrote: 01/05/2022 23:41

Kad ih istjerajibiz drzave onda se moze sjesti za hastal ovako sa Rusima u ovoj pozociji tesko da ima mira. Rusija se mora restartovati sama i sad je trenutak. Nazalost meni se cini da je tako jwr krhko je primirje sa Rusima.

Sve što si napisao, Ukrajina je prošla od 2014. do danas. Nema smisla da budu glupi i da kao mi zamrzavaju konflikt i tako daju šansu za revanš Putinu ili nekom ko dođe poslije njega. Nema smisla da ponovo pokušavaju nešto što se pokazalo neuspješno, u dva navrata: Donbas i Krim.

Na našem primjeru je dokazano da poslije Miloševića dolazi Vučić, Vulin, Dveri, Obraz, Zavetnici, litije... Svi nastali i odgojeni na mitu vojnog neuspjeha. Od njih niko Miloševiću ne zamjera ratove, nego što ih nije dobio. Nema katarze na vidiku.

Sigurno to nije opcija. To se i vidi na moralu Ukrajinaca kojima je dopizdilo to stanje rata i koji hoće da završe posao. Znaju da ako sada stanu, eto Putina ponovo. Znaju da će Rusi krenuti u obnovu vojske, da će potkupiti šupke u Njemačkoj i Francuskoj da im prodaju dijelove za krstareće rakete, avione i tenkove, koji će opet rokati po njihovoj glavi. Bolje da oni ratuju, a ne njihova djeca.
exliberal-ex

#82336 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

Dajte ljudi moji nije ovo ukrajina sama uradila ,mislim ovaj napad na generale.... Mislite.da su oni znali kad koji general dolazi gdje, ovo je nato informacija ukrajina je samo povukla obarac...dajte smanjite malo dozivljaj.

Opet za sve koji svrsavaju na ove snimke slicni snimci imaju I rusi gdje pokazuju svoje uspjehe..nije ovo video igrica izginuse I ukrajinci masovno.
Zali boze naroda samo jedna stvar je.meni jasna da je ukrajina najebala .Ako neko misli da ce ukrajina izaci kao vojni pobjednik vara se svidjalo se to nekom ili ne...upratite tok rata u sirij kako je isao..isti narativi, iste.poruke itd I na kraju sta bi....

Treba ovo zaustavit primirjem pa ako treba da bude 100 godina bolje i to nego jedan dan rata.
drug_profi

#82337 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

moa wrote: 01/05/2022 23:41

Kad ih istjerajibiz drzave onda se moze sjesti za hastal ovako sa Rusima u ovoj pozociji tesko da ima mira. Rusija se mora restartovati sama i sad je trenutak. Nazalost meni se cini da je tako jwr krhko je primirje sa Rusima.

Jako si naivan da ce Rusija nekad da se prodobri.
Jedino o cemu se moze govoriti je povlacenje na granice prije 24.02., a ja bih prije toga dobro odvagao da li mogu Donbas poraziti sa prihvatljivim gubicima. Momentum kada se preokrene, a samo sto nije, fakticki nece biti ni otpora nakon prvog sloma linija.
Krim bi mogao biti druga prica jer Rusija smatra to dijelom svog teritorija. Tu bi mogli zapeti grdno, prije svega jer gube Crno more gubitkom Krima.
TomANDJerry

#82338 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

A_A_AKCIJA wrote: 02/05/2022 00:17

Sve što si napisao, Ukrajina je prošla od 2014. do danas. Nema smisla da budu glupi i da kao mi zamrzavaju konflikt i tako daju šansu za revanš Putinu ili nekom ko dođe poslije njega. Nema smisla da ponovo pokušavaju nešto što se pokazalo neuspješno, u dva navrata: Donbas i Krim.

Na našem primjeru je dokazano da poslije Miloševića dolazi Vučić, Vulin, Dveri, Obraz, Zavetnici, litije... Svi nastali i odgojeni na mitu vojnog neuspjeha. Od njih niko Miloševiću ne zamjera ratove, nego što ih nije dobio. Nema katarze na vidiku.

Sigurno to nije opcija. To se i vidi na moralu Ukrajinaca kojima je dopizdilo to stanje rata i koji hoće da završe posao. Znaju da ako sada stanu, eto Putina ponovo. Znaju da će Rusi krenuti u obnovu vojske, da će potkupiti šupke u Njemačkoj i Francuskoj da im prodaju dijelove za krstareće rakete, avione i tenkove, koji će opet rokati po njihovoj glavi. Bolje da oni ratuju, a ne njihova djeca.
U sve postovanje, mislim da Rusija i Srbija nisu iste ... Rusija nekada davno jeste bila drzava koja je bila istinski dio Evrope --- i sa kojom se zivilo, trgovalo, vrsila razmjena kulture i postovanje ... ta Rusije jeste nestala 1917, ali negdje duboku ispod svih onih petokraka u Moskvi jos uvijek lezi zakopana i nije izgubljena mogucnost da se nekad vrati.

(Sad ce me vjerovatno banovati, ali to je moje misljenje i realno slobodno ako mislite da treba) Srbija i taj narod koji tamo zivi nikada nije bio nista više od krvozednih barbara koji imaju za cilj unistenje Turaka, Vatikana i njihovih tragova na "srpskim zemljama" --- izbaci ovo i Srbija i Srbi realno ne postoje, nema nista drugo --- to je cijeli nacionalni mit i svrha postojanja, zapisano u Crkvi, kralju, republici, knjizevnosti --- bilo gdje.
janje_

#82339 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

exliberal-ex wrote: 02/05/2022 00:18 Dajte ljudi moji nije ovo ukrajina sama uradila ,mislim ovaj napad na generale.... Mislite.da su oni znali kad koji general dolazi gdje, ovo je nato informacija ukrajina je samo povukla obarac...dajte smanjite malo dozivljaj.

Opet za sve koji svrsavaju na ove snimke slicni snimci imaju I rusi gdje pokazuju svoje uspjehe..nije ovo video igrica izginuse I ukrajinci masovno.
Zali boze naroda samo jedna stvar je.meni jasna da je ukrajina najebala .Ako neko misli da ce ukrajina izaci kao vojni pobjednik vara se svidjalo se to nekom ili ne...upratite tok rata u sirij kako je isao..isti narativi, iste.poruke itd I na kraju sta bi....

Treba ovo zaustavit primirjem pa ako treba da bude 100 godina bolje i to nego jedan dan rata.
Koliko god ti bilo tesko prihvatiti, orci su vec zijanili. Pitanje je samo gol razlike.

Pokazali su cijelom svijwtujda su tigar od papira.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#82340 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

TomANDJerry wrote: 02/05/2022 00:02 Ukrajina mora voditi i racuna o samoj sebi i svom narodu, kojeg je vec milioni van zemlje --- neki se nikada nece ni vratiti ... i to je vaznije od nekakvog teritorija na istoku gdje zive ionako proruski barbari ... ali samo primirje prihvatiti, politicko rjesenje i granice nikada.

Jedini ako bi nekako uspjeli vratiti Herson i još neke gradove na jugu koji su pro-Ukrajinski ... ne vidim scenario u kojem ce ikada Ukrajina vojno vratiti Krim, Donjeck ili Luhanjsk ... sa ovom zlocinackom vlasti (i fašistickim narodom) u Moskvi --- to se nikada nece desiti. Tada bi pricali o stvarnoj opasnosti od upotrebe nuklearnog oruzja da se to sprijeci, a nemojte se zavaravati ... NATO nebi reagovao na takvo nesto --- samo bih se istog trenutnka prekinule sve veze (bez obzira da li se radi o gasi ili zraku koji dišemo) sa Rusijom i gotovo.
Drug, ti predlažeš da se domaćin odrekne dijela svoje teritorije "to je vaznije od nekakvog teritorija na istoku gdje zive ionako proruski barbari" u nadi da bi genocidaši se zadovoljili i preobrazili se u časne sestre milosrdnice mira sutri dan. De ba.

Ovo oko upotrebe nuklearnog oružja. De ba.

Koji kurac ruska vojska granatira treći mjesec gradove u Ukrajini?! I sad treba Ukrajina... šta? Reći - Izvinite što ste nas pobili i ubijate nas, eto nemojte više - Gdje da potpišemo da nećete više.

Ma najbolje da kažu - Predajemo se, valjda nas nećete više ubijat ako se predamo.

Kurac će državu tako imat.
drug_profi

#82341 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

exliberal-ex wrote: 02/05/2022 00:18 Dajte ljudi moji nije ovo ukrajina sama uradila ,mislim ovaj napad na generale.... Mislite.da su oni znali kad koji general dolazi gdje, ovo je nato informacija ukrajina je samo povukla obarac...dajte smanjite malo dozivljaj.

Se*eš bate. Ne valja ti agenda.
Ruse treba izgazati nogama ko žohare, jer su na tom nivou humanosti.
Last edited by drug_profi on 02/05/2022 00:54, edited 1 time in total.
moa

#82342 Re: Ukrajina

Post by moa »

Ovo je momenat koji ce se iskoristiti da se Rusija sama restarta, ja da se pitam rata nikad nebi ni bilo medjutim to su malo vece igranke i kako vidis ovaj rat vodi neko drugi i taj drugi ce to iskorsiti a morala na strani ukraine ima dovoljno. Mislim da ce ovo malo duze potrajati da ce biti milionske zrtve na obje strane i jos svasta nesto cemo gledati ali Rusija ce se iznutra skrsiti. Poslije ovog nece biti nikome prijetnja. Go ukraine go
Mrljavi

#82343 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

:kiss:
Hrmpallier

#82344 Re: Ukrajina

Post by Hrmpallier »

Et' ja mislim da ce USA u jednom trenutku dogovoriti sa Rusijom, a na manju stetu Ukrajine ( Krim ).

Bolje Americi docekati sukob s Kinom sa Rusijom na svojoj strani, nego sa Rusijom na kineskoj.

Uslov za to je da Rusija u Ukrajini vojno kljokne do nivoa da pristane na tu trampu.

( Nadam se da ne recikliram neciju misao )
zilog

#82345 Re: Ukrajina

Post by zilog »

"Nisu znali za Moskvu", "nisu znali za generale", "rekao im NATO", "nato im daje oruzje", kmee, kmee...

Dakle, narativ se mijenja.
Od:
exliberal-ex wrote: 26/02/2022 00:25 Image
i
exliberal-ex wrote: 25/02/2022 16:10
Spoiler
Show
Nazalost ovaj rat samo pokazuje kako se velike sile igraju sa malim narodima ali i nesposobnost lidera tih malih naroda.

Ukrajina je od svoje nezavisnosti vodila dosta naivnu i nesmotrenu politiku, znali su istorijski da su veoma vezani za rusiju i opet su vjerovali sta je zapad prodavao kao demokratiju.
Sa druge strane osjetili su direktno na svojoj kozi kako su se amerikanci ponasali prema njima kad su imali nuklearno oruzje a kako poslije predaje istog i opet pored svega toga slijedili su njihovu pricu o demokratijij itd. Korupcija, nesposobnost i podjeljenost u samoj drzavi su samo doprinjeli do pada sistema.

Rusi kao rusi su trpili dok se nisu oporavili od raspada sssr-a i sad kad su postigli taj neki nivo poceli su ponovo da se pozicioniraju na svjetskoj pozornici , od direktnog ucesca u sirij gdje su de facto preokrenuli rat na svoju korist, do jacanja svoje prisustva u aziji kroz jacanje vojne i ekonomske saradnje sa indijom i kinom pa do ovog rata. Ukrajinu su ekonomski izolirali i doveli su je poziciju da je postala nevazna za EU, svojom energetskom politikom su ne samo da je Ukrajina nevazna nego su pokazali sve slabosti EU i pojedinih drzava. Same sankcije koje se sad uvode su jake ali realno nisu kompletna blokada jer i kad su zadnje sankcije uvedene poslije otcjepljena krima pojedine industrije su direktno zatrazlie i dobile izuzeca od americke vlade ( kao avio industrija i njihovi snabdjevaci)

Amerika je potvrdila da je glavna u nato snagama ali u isto vrijeme je potvrdila ko i rusi da je eu politicki i vojno podjeljena ali je po prvi put dozivjela da se sad pojedine nato drzave otvoreno suprostavljaju njihovom liderstvu i da se sve vise javljaju zahtjevi za distanciranje od njihove imperijalisticke politike.
Sta ce na kraju biti, vjerovatno ce doci do nekog primirja gdje ce rusi nametnut svoja pravila igre ( uspostavit neku vrstu marionetske vlade ) i time zaustavit ulazak ukrajine u nato. U sustini sirotinja ce da plati dok ce veliki da profitiraju ...i tako do nove krize i novog zarista.
doslo se do, "bolje sto godina primirja, nego dan rata"
Mozda i jeste, ali kremaljski kepec sigurno ne bi sjedio i uzivao u primirju. Cekao bi da se skinu sankcije, odradio novu turu podmicivanja, otrovao, ili ubio Zelenskog i burgijao da na njegovo mjesto dodje neki novi Janukovic i onda, za koju godinu, napao ponovo...
Naivna budala, ili bezobrazni provokator, je svako, ko misli drugacije... :roll:
ed72

#82347 Re: Ukrajina

Post by ed72 »

Evo ga ovdje:

Slava Ukrajini!
geralt

#82348 Re: Ukrajina

Post by geralt »

zilog wrote: 02/05/2022 01:10
Spoiler
Show

"Nisu znali za Moskvu", "nisu znali za generale", "rekao im NATO", "nato im daje oruzje", kmee, kmee...

Dakle, narativ se mijenja.
Od:
exliberal-ex wrote: 26/02/2022 00:25 Image
i
exliberal-ex wrote: 25/02/2022 16:10
Spoiler
Show
Nazalost ovaj rat samo pokazuje kako se velike sile igraju sa malim narodima ali i nesposobnost lidera tih malih naroda.

Ukrajina je od svoje nezavisnosti vodila dosta naivnu i nesmotrenu politiku, znali su istorijski da su veoma vezani za rusiju i opet su vjerovali sta je zapad prodavao kao demokratiju.
Sa druge strane osjetili su direktno na svojoj kozi kako su se amerikanci ponasali prema njima kad su imali nuklearno oruzje a kako poslije predaje istog i opet pored svega toga slijedili su njihovu pricu o demokratijij itd. Korupcija, nesposobnost i podjeljenost u samoj drzavi su samo doprinjeli do pada sistema.

Rusi kao rusi su trpili dok se nisu oporavili od raspada sssr-a i sad kad su postigli taj neki nivo poceli su ponovo da se pozicioniraju na svjetskoj pozornici , od direktnog ucesca u sirij gdje su de facto preokrenuli rat na svoju korist, do jacanja svoje prisustva u aziji kroz jacanje vojne i ekonomske saradnje sa indijom i kinom pa do ovog rata. Ukrajinu su ekonomski izolirali i doveli su je poziciju da je postala nevazna za EU, svojom energetskom politikom su ne samo da je Ukrajina nevazna nego su pokazali sve slabosti EU i pojedinih drzava. Same sankcije koje se sad uvode su jake ali realno nisu kompletna blokada jer i kad su zadnje sankcije uvedene poslije otcjepljena krima pojedine industrije su direktno zatrazlie i dobile izuzeca od americke vlade ( kao avio industrija i njihovi snabdjevaci)

Amerika je potvrdila da je glavna u nato snagama ali u isto vrijeme je potvrdila ko i rusi da je eu politicki i vojno podjeljena ali je po prvi put dozivjela da se sad pojedine nato drzave otvoreno suprostavljaju njihovom liderstvu i da se sve vise javljaju zahtjevi za distanciranje od njihove imperijalisticke politike.
Sta ce na kraju biti, vjerovatno ce doci do nekog primirja gdje ce rusi nametnut svoja pravila igre ( uspostavit neku vrstu marionetske vlade ) i time zaustavit ulazak ukrajine u nato. U sustini sirotinja ce da plati dok ce veliki da profitiraju ...i tako do nove krize i novog zarista.
doslo se do, "bolje sto godina primirja, nego dan rata"
Mozda i jeste, ali kremaljski kepec sigurno ne bi sjedio i uzivao u primirju. Cekao bi da se skinu sankcije, odradio novu turu podmicivanja, otrovao, ili ubio Zelenskog i burgijao da na njegovo mjesto dodje neki novi Janukovic i onda, za koju godinu, napao ponovo...
Naivna budala, ili bezobrazni provokator, je svako, ko misli drugacije... :roll:
:thumbup:

Zaboravlja se da je Ukrajina vec probala sa primirjima i dogovorima sa Rusijom, i to ne jednom vec dvaput. Prvi put je 1994. Rusija dala casnu pionirsku da ce postovati granice Ukrajine i da je nece napadati. Trajalo je 20 godina. Onda su Rusi opet potpisali mir u Minsku 2015., trajalo je 7 godina. Matematickim nizom, sljedece primirje bi trajalo 2,5 godine.
Nespin

#82349 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:51, edited 2 times in total.
exliberal-ex

#82350 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

drug_profi wrote: 02/05/2022 00:36

Se*eš bate. Ne valja ti agenda.
Ruse treba izgazati nogama ko žohare, jer su na tom nivou humanosti.
Hm sta twk onda.reci.za.amere?
Post Reply