doktornauke wrote: ↑01/05/2022 16:56
zippoo87 wrote: ↑01/05/2022 13:36
Sta je "edge tehnologija"?
Nista nije napredovalo i sve je isto.
Burn in se javlja uglavnom na OLED ekranima i ne moze se ukloniti a moze se pojaviti i na LCD ekranu ali se za par minuta izbrise (skoro dozivio licno)
Dakle burn in ne zavisi od brenda telelona,nego od vrste ekrana koji uredjaj koristi.
I u pravu je kolega Raigor...pojacavanjem osvjetljenja na AOD rizikujes burn in.
Ja licno sam primjetio da zavisi koju temu AODa stavis,pa se tak neke vide odlicno a neke slabije.
Meni je taman osvjetljenje i ne bi nista dirao ni da ima opcija.
Edge tehnologija su prvi samsungovi telefoni od s6 edge pa na gore na kojima se to pocelo javljat,navedi mi uređaje kao sto je bio s7 edge(Super AMOLED) kad se razumijes kojima se slicna stvar cesto desavala?Pored toga navedi jos uređaje kojima se to kao primarni problem desava?
Zahvaljujem.
Prijatelju,ti se ne razumijes u ovo ali nikako ...ni sto se tice terminologije,ni inace

Ne postoji edge tehnologija...to sto je telefon imao zakrivljen ekran i Samsung ga nazvao "edge",to je obicni marketing.
OLED ekrani su podlozni burn inu...svi,bez izuzetaka...od mobitela do televizora i cega sve ne.
Burn in se desava na svim modelima sa OLED ekranom,kod Samsunga marketinski nazvan SAMOLED...i to od modela s6 pa do a52s...koji je sada star manje od godinu dana a na olx sam vidio oglase sa burn inom...dakle to je zbog nacina koristenja i forsiranja telefona na maksimalnom osvjetljenju.
Normalnom upotrebom se obicno pojavi dole gdje je traka za navigaciju,ko ne koristi geste.
doktornauke wrote: ↑01/05/2022 17:06
Hajmo pricat argumentima,kaze da se i dan danas desava a ja kazem mozda u malim postotcima i to dosta manje nego sto se desavalo ranije sto potvrđuju i sami korisnici od s8,s9 pa na gore.Sto znaci da je dosta napredovalo.
Mislim na ekran ne na brzine prenosa podataka.
S8,S9 su telefoni koje najcesce i najvise vidjam sa burn in-om na olxu medju oglasima...haman pa svaki oglaseni ima burn in...ali dobro,to je sada i razumljivo obzirom na starost tih modela.Samo ne znam na osnovu cega si ti zakljucio da oni imaju manje burn in i da je "nesto napredovalo"?Imas li neki link da vidimo sta je to napredovalo?
I nema tu sta napredovati ni nazadovati,kada se koristi ista tehnologija i prije i sada...mozes samo drugacijim navikama i nacinom koristenja telefona sprijeciti burn in.
Dakle ne koristiti telefon na max osvjetljenju,koristiti tamniju temu sa vise crne i ne koristiti 2 aplikacije po 5 sati dnevno...tipa fb messenger,youtube,viber...ove aplikacije najcesce ostaju urezane u ekranu...sto znaci da su ih obicno koristila djeca ili skolarci.