Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
adsubzero

#18926 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

skafiskafsnjak wrote: 01/05/2022 09:31
adsubzero wrote: 01/05/2022 08:48

Ja iskreno ne bih sada uzeo telefon bez AOD, izuzetno korisno
Ja sam mislio da ce mi faliti....a uatvari, totalno mi svejedno :mrgreen:
Koristio sam jedan period stari HTC 10, mozda mjesec dana, dok sam cekao novi telefon. Iako ima notification light - nije to to kad moras uzimati da vidis vrijeme ili kakva je notifikacija. Ali nije svako isti. :)
doktornauke wrote: 01/05/2022 09:32 Primjetio sam da xiaomi neda jacinu osvjetljenja da stimas na miui-u kod aod-a dok na custom romovima to ima i dosta bolje svijetli
Pa nemas to skoro nigdje na stock romovima. Bila mi je na LG V30 opcija "brighter display", ali nisam nigdje drugo vidio.
doktornauke

#18927 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

Ovo sto na xiaomiju daju i miui je smjesno jedva se vidi jos ako si na jacem suncu tesko da je korisno zato je custom rom zakon.Jos jedna stvar,gcam,puno bolja slika nego na miui kameri.
skafiskafsnjak

#18928 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

adsubzero wrote: 01/05/2022 09:59
skafiskafsnjak wrote: 01/05/2022 09:31

Ja sam mislio da ce mi faliti....a uatvari, totalno mi svejedno :mrgreen:
Koristio sam jedan period stari HTC 10, mozda mjesec dana, dok sam cekao novi telefon. Iako ima notification light - nije to to kad moras uzimati da vidis vrijeme ili kakva je notifikacija. Ali nije svako isti. :)
doktornauke wrote: 01/05/2022 09:32 Primjetio sam da xiaomi neda jacinu osvjetljenja da stimas na miui-u kod aod-a dok na custom romovima to ima i dosta bolje svijetli
Pa nemas to skoro nigdje na stock romovima. Bila mi je na LG V30 opcija "brighter display", ali nisam nigdje drugo vidio.
Samsung galaxy s9+ sam imao to
doktornauke

#18929 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

Bilo je i na a70 samsungu da se pojacava osvjetljenje aod-a
error codes

#18930 Re: Xiaomi mobiteli

Post by error codes »

doktornauke wrote: 01/05/2022 12:05 Bilo je i na a70 samsungu da se pojacava osvjetljenje aod-a
ima i na a52 s
Raigor Stonehoof

#18931 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Raigor Stonehoof »

Ima razlog zasto se to ne pojacava. Burn in.
doktornauke

#18932 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

Raigor Stonehoof wrote: 01/05/2022 12:40 Ima razlog zasto se to ne pojacava. Burn in.
:shock:

znas li ti da burn in ne moze doci na svakom telefonu a kod xiaomija je to tako na svakom miui-u,ti burn inovi su bili ranije zastupljeni na pocetcima edge tehnologije sad je to dosta napredovalo
zippoo87

#18933 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

doktornauke wrote: 01/05/2022 12:50
Raigor Stonehoof wrote: 01/05/2022 12:40 Ima razlog zasto se to ne pojacava. Burn in.

znas li ti da burn in ne moze doci na svakom telefonu a kod xiaomija je to tako na svakom miui-u,ti burn inovi su bili ranije zastupljeni na pocetcima edge tehnologije sad je to dosta napredovalo
Sta je "edge tehnologija"?
Nista nije napredovalo i sve je isto.
Burn in se javlja uglavnom na OLED ekranima i ne moze se ukloniti a moze se pojaviti i na LCD ekranu ali se za par minuta izbrise (skoro dozivio licno)
Dakle burn in ne zavisi od brenda telelona,nego od vrste ekrana koji uredjaj koristi.

I u pravu je kolega Raigor...pojacavanjem osvjetljenja na AOD rizikujes burn in.

Ja licno sam primjetio da zavisi koju temu AODa stavis,pa se tak neke vide odlicno a neke slabije.
Meni je taman osvjetljenje i ne bi nista dirao ni da ima opcija.
adsubzero

#18934 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

Nema burn in kad se slika svaki minut pomakne
zippoo87

#18935 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

adsubzero wrote: 01/05/2022 16:01
Ali ipak se vrti po ustaljenom paternu.
Da li dugorocno postoji sansa na ovaj nacin ili je ta minuta nedovoljna da pravi problem?

Trenutno koristim digitalni sat na AOD i vidim da on seta po displayu ali nisam se ovim nikada zanimao a i ovo mi je prvi telefon sa oledom koji koristim duze od mjesec 🤣
adsubzero

#18936 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

zippoo87 wrote: 01/05/2022 16:17
adsubzero wrote: 01/05/2022 16:01

Da li dugorocno postoji sansa na ovaj nacin ili je ta minuta nedovoljna da pravi problem?

Trenutno koristim digitalni sat na AOD i vidim da on seta po displayu ali nisam se ovim nikada zanimao a i ovo mi je prvi telefon sa oledom koji koristim duze od mjesec 🤣
Ma kakav burn in bolan od AOD, nema teoretske sanse. Ne sikiraj se. :)

Jedini problem je trosak baterije.
zippoo87

#18937 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

adsubzero wrote: 01/05/2022 16:18
zippoo87 wrote: 01/05/2022 16:17

:thumbup:
adsubzero

#18938 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

zippoo87 wrote: 01/05/2022 16:18
adsubzero wrote: 01/05/2022 16:18

:thumbup:
Evo cisto da istaknem, imao LG V30, zatim Realme X2 Pro, a sada OnePlus 9 Pro. Na svakom koristim AOD konstantno, znaci nisam gasio ni po noci. Ova prethodna dva sam imao po dvije godine ili cak duze, apsolutno nista osim blagog burnin-a na status baru i navigacijskih tipki, koji se i ne primjecuje osim kad gledas testove (jednobojne tamno-sive podloge na zatamnjenom ekranu u mraku). Svaki put se ibretim otkuda ljudima toliki strah od burnin-a i kako koriste telefone. :)
Nekada ranije je bilo vise tih problema, ali sada sa normalnim koristenjem telefona neces nista ni primjetiti.
doktornauke

#18939 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

zippoo87 wrote: 01/05/2022 13:36
doktornauke wrote: 01/05/2022 12:50

Burn in se javlja uglavnom na OLED ekranima i ne moze se ukloniti a moze se pojaviti i na LCD ekranu ali se za par minuta izbrise (skoro dozivio licno)
Dakle burn in ne zavisi od brenda telelona,nego od vrste ekrana koji uredjaj koristi.

I u pravu je kolega Raigor...pojacavanjem osvjetljenja na AOD rizikujes burn in.

Ja licno sam primjetio da zavisi koju temu AODa stavis,pa se tak neke vide odlicno a neke slabije.
Edge tehnologija su prvi samsungovi telefoni od s6 edge pa na gore na kojima se to pocelo javljat,navedi mi uređaje kao sto je bio s7 edge(Super AMOLED) kad se razumijes kojima se slicna stvar cesto desavala?Pored toga navedi jos uređaje kojima se to kao primarni problem desava?
Zahvaljujem.
Last edited by doktornauke on 01/05/2022 17:04, edited 1 time in total.
Raigor Stonehoof

#18940 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Raigor Stonehoof »

Ipak ne znas sta je edge :D
doktornauke

#18941 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

Hajmo pricat argumentima,kaze da se i dan danas desava a ja kazem mozda u malim postotcima i to dosta manje nego sto se desavalo ranije sto potvrđuju i sami korisnici od s8,s9 pa na gore.Sto znaci da je dosta napredovalo.
Raigor Stonehoof wrote: 01/05/2022 17:04 Ipak ne znas sta je edge :D
Mislim na ekran ne na brzine prenosa podataka.
Laplace

#18942 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

doktornauke wrote: 01/05/2022 11:46 Ovo sto na xiaomiju daju i miui je smjesno jedva se vidi jos ako si na jacem suncu tesko da je korisno zato je custom rom zakon.Jos jedna stvar,gcam,puno bolja slika nego na miui kameri.
Da, ali na GCam nemaš 64 MPix. :D

Sorry, neću više.
doktornauke

#18943 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

Laplace wrote: 01/05/2022 17:39
doktornauke wrote: 01/05/2022 11:46 Ovo sto na xiaomiju daju i miui je smjesno jedva se vidi jos ako si na jacem suncu tesko da je korisno zato je custom rom zakon.Jos jedna stvar,gcam,puno bolja slika nego na miui kameri.

Sorry, neću više.
Sta ce ti i 100 kad na 16 imas vrhunske fotke :P
Laplace

#18944 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

doktornauke wrote: 01/05/2022 18:00
Laplace wrote: 01/05/2022 17:39

Sorry, neću više.
Sta ce ti i 100 kad na 16 imas vrhunske fotke :P
Meni su sasvim dovoljne fotografije od 16 MP dobijene senzorom od 64 MP. Jednom sam samo probao punu rezoluciju od 64 MP i nisam vidio nekih prednosti (jedino mi je fotografija zauzimala više memorije).
doktornauke

#18945 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

Ljudi tek kad stave custom rom vide zapravo sta imaju onaj stock je ogranicen ko balkon.
zippoo87

#18946 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

doktornauke wrote: 01/05/2022 16:56
zippoo87 wrote: 01/05/2022 13:36

Edge tehnologija su prvi samsungovi telefoni od s6 edge pa na gore na kojima se to pocelo javljat,navedi mi uređaje kao sto je bio s7 edge(Super AMOLED) kad se razumijes kojima se slicna stvar cesto desavala?Pored toga navedi jos uređaje kojima se to kao primarni problem desava?
Zahvaljujem.
Prijatelju,ti se ne razumijes u ovo ali nikako ...ni sto se tice terminologije,ni inace :D
Ne postoji edge tehnologija...to sto je telefon imao zakrivljen ekran i Samsung ga nazvao "edge",to je obicni marketing.
OLED ekrani su podlozni burn inu...svi,bez izuzetaka...od mobitela do televizora i cega sve ne.
Burn in se desava na svim modelima sa OLED ekranom,kod Samsunga marketinski nazvan SAMOLED...i to od modela s6 pa do a52s...koji je sada star manje od godinu dana a na olx sam vidio oglase sa burn inom...dakle to je zbog nacina koristenja i forsiranja telefona na maksimalnom osvjetljenju.
Normalnom upotrebom se obicno pojavi dole gdje je traka za navigaciju,ko ne koristi geste.
doktornauke wrote: 01/05/2022 17:06 Hajmo pricat argumentima,kaze da se i dan danas desava a ja kazem mozda u malim postotcima i to dosta manje nego sto se desavalo ranije sto potvrđuju i sami korisnici od s8,s9 pa na gore.Sto znaci da je dosta napredovalo.
Raigor Stonehoof wrote: 01/05/2022 17:04 Ipak ne znas sta je edge :D
S8,S9 su telefoni koje najcesce i najvise vidjam sa burn in-om na olxu medju oglasima...haman pa svaki oglaseni ima burn in...ali dobro,to je sada i razumljivo obzirom na starost tih modela.Samo ne znam na osnovu cega si ti zakljucio da oni imaju manje burn in i da je "nesto napredovalo"?Imas li neki link da vidimo sta je to napredovalo?
I nema tu sta napredovati ni nazadovati,kada se koristi ista tehnologija i prije i sada...mozes samo drugacijim navikama i nacinom koristenja telefona sprijeciti burn in.
Dakle ne koristiti telefon na max osvjetljenju,koristiti tamniju temu sa vise crne i ne koristiti 2 aplikacije po 5 sati dnevno...tipa fb messenger,youtube,viber...ove aplikacije najcesce ostaju urezane u ekranu...sto znaci da su ih obicno koristila djeca ili skolarci.
doktornauke

#18947 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

zippoo87 wrote: 01/05/2022 22:20
doktornauke wrote: 01/05/2022 16:56

Zahvaljujem.
Prijatelju,ti se ne razumijes u ovo ali nikako ...ni sto se tice terminologije,ni inace :D
Ne postoji edge tehnologija...to sto je telefon imao zakrivljen ekran i Samsung ga nazvao "edge",to je obicni marketing.
OLED ekrani su podlozni burn inu...svi,bez izuzetaka...od mobitela do televizora i cega sve ne.
Burn in se desava na svim modelima sa OLED ekranom,kod Samsunga marketinski nazvan SAMOLED...i to od modela s6 pa do a52s...koji je sada star manje od godinu dana a na olx sam vidio oglase sa burn inom...dakle to je zbog nacina koristenja i forsiranja telefona na maksimalnom osvjetljenju.
Normalnom upotrebom se obicno pojavi dole gdje je traka za navigaciju,ko ne koristi geste.
doktornauke wrote: 01/05/2022 17:06 Hajmo pricat argumentima,kaze da se i dan danas desava a ja kazem mozda u malim postotcima i to dosta manje nego sto se desavalo ranije sto potvrđuju i sami korisnici od s8,s9 pa na gore.Sto znaci da je dosta napredovalo.

S8,S9 su telefoni koje najcesce i najvise vidjam sa burn in-om na olxu medju oglasima...haman pa svaki oglaseni ima burn in...ali dobro,to je sada i razumljivo obzirom na starost tih modela.Samo ne znam na osnovu cega si ti zakljucio da oni imaju manje burn in i da je "nesto napredovalo"?Imas li neki link da vidimo sta je to napredovalo?
I nema tu sta napredovati ni nazadovati,kada se koristi ista tehnologija i prije i sada...mozes samo drugacijim navikama i nacinom koristenja telefona sprijeciti burn in.
Dakle ne koristiti telefon na max osvjetljenju,koristiti tamniju temu sa vise crne i ne koristiti 2 aplikacije po 5 sati dnevno...tipa fb messenger,youtube,viber...ove aplikacije najcesce ostaju urezane u ekranu...sto znaci da su ih obicno koristila djeca ili skolarci.
Pametujes a nista nisi rekao,standardno od tebe,sami copy paste.Nije fora napisat metar teksta niđe veze,mozda jest onima sto misle da je to vid znanja i neke pameti.Navedi modele koji su imali problem kao s7 edge mani se pika i gluposti na piku.Koji xiaomi evo direktno mi reci ima problem sa burn inom?Ko se imalo razumije zna da je fabricka greska vecine s7 edge bio taj problem.Navodis pik kao neki relevantan izvor,komicno jako.
zippoo87

#18948 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

StruĆnjak,govorim ti o polovnim modelima koji su oglaseni na oglasniku,haman pa svi imaju burn in.
Ako ne vjerujes,idi na olx i pregledaj oglase i uvjeri se sam.

Pa ima i xiaomi sa burnom...kao sto sam vec rekao,obicno bude traka dole zapecena...vidjao sam na xiaomi mi 8 i mi 9 burn...ali to se ne moze samo tako navesti,jer zavisi od nacina koristenja.
Evo ja koristim geste i kod mene se nikada nece pojaviti burn u traci za navigaciju,jer trake za navigaciju nema .

I ne znam sta je copy/paste...ali znam da veze nemas o ovom o cemu pises.
Spominjes nesto s7 model a i s8 i s9 katastrofa sto se burna tice.
A52 i A52s modeli vec imaju burn a stari godinu dana.Znaci da je glavni uzrok pojave nacin koristenja a tehnologija je ista od nastanka.
Evo navedi mi samo taj dio gdje tvrdis da je nesto "napredovalo"...pa daj da vidim sta je napredovalo,daj neki link da procitam sta su unaprijedili na s8 i s9 a da nije bilo na s7 displayu.
doktornauke

#18949 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doktornauke »

zippoo87 wrote: 01/05/2022 23:02 StruĆnjak,govorim ti o polovnim modelima koji su oglaseni na oglasniku,haman pa svi imaju burn in.

Pa ima i xiaomi sa burnom...kao sto sam vec rekao,obicno bude traka dole zapecena...vidjao sam na xiaomi mi 8 i mi 9 burn...ali to se ne moze samo tako navesti,jer zavisi od nacina koristenja.
Evo ja koristim geste i kod mene se nikada nece pojaviti burn u traci za navigaciju,jer trake za navigaciju nema .

Evo navedi mi samo taj dio gdje tvrdis da je nesto "napredovalo"...pa daj da vidim sta je napredovalo,daj neki link da procitam sta su unaprijedili na s8 i s9 a da nije bilo na s7 displayu.
Ti opet o piku i telefonima koji su koristeni godinama,ispadali pa se na taj nacin pojavljuje burn in ja te pitam konkretno da mi kazes o telefonima koji su kao s7 edge imali taj problem,komplet serije.Nema znaci to je bio jedini model koji je imao problem a svi nakon toga su od nestrucnog koristenja-ispadanja dobijali taj problem,ostavljanjem na punjacu po citavu noc,na suncu itd.
Sama cinjenica da nakon s7 edge se nije desavalo da komplet serije imaju taj problem ti kaze da je to bio problem tada koji se poslje nije ponovio.Pojedinacni slucajevi nisu relevantni.
zippoo87

#18950 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

doktornauke wrote: 01/05/2022 23:09
zippoo87 wrote: 01/05/2022 23:02 StruĆnjak,govorim ti o polovnim modelima koji su oglaseni na oglasniku,haman pa svi imaju burn in.

Ti opet o piku i telefonima koji su koristeni godinama,ispadali pa se na taj nacin pojavljuje burn in ja te pitam konkretno da mi kazes o telefonima koji su kao s7 edge imali taj problem,komplet serije.Nema znaci to je bio jedini model koji je imao problem a svi nakon toga su od nestrucnog koristenja-ispadanja dobijali taj problem,ostavljanjem na punjacu po citavu noc,na suncu itd.
Sama cinjenica da nakon s7 edge se nije desavalo da komplet serije imaju taj problem ti kaze da je to bio problem tada koji se poslje nije ponovio.Pojedinacni slucajevi nisu relevantni.
Cuj burn in se pojavi od ispadanja :lol: :lol:
Odjavljujem se iz dalje diskusije sa tobom. :run:

btw. gdje to da s7 serija komplet ima problem sa burnom ,gdje si to procitao ?
I dan danas ima modela koji nemaju sekunde burna.
Post Reply