Ukrajina

kluz franjo

#82151 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

AliceInChains wrote: 01/05/2022 11:09
Kyuss wrote: 01/05/2022 10:49 SVETSKE BERZE DRHTE!
OVAKVU BRUTALNOST JOS NISTE VIDELI!
Rublja u velikom udaru rusi sve pred sobom.
Sa objektivnog stajališta opet impresivno, uzimajući u obzor, pod kojim, dosad neviđenim financijskim pritiskom stoje.

Ove faktore koje sam naveo, su skup mogućih razloga. Idealan primjer za proučavanje.

No, mnogi smatraju, da će vrijednost rublja ostati ipak jako volatilna, iako trenutno stanje nagovještava drugačiji privid.
Objektivno... formiranje zvaničnog kursa/cijene rublje je identično formiranju kursa/cijene cigle koju u školskom dvorištu "prodaje" školski siledžija.
Impresivno.
https://www.washingtonpost.com/business ... story.html
As things stand, traders no longer consider the ruble to be a free-trading currency. Capital controls imposed in the aftermath of Western sanctions mean the exchange rate is effectively a managed one. Russia has forced exporters to sell foreign exchange and is also demanding its natural gas be paid for in rubles.
...
Putin banned all Russian residents from transferring foreign currency abroad, hardening capital controls.
...
Is there a black market for the ruble? Yes, some of the currency trading has gone underground. It is quite difficult to get details given the informal nature of these deals.
CrveniKuk

#82152 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

…….
zigzag

#82153 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Bespredmetno je raspravljati o minornoj šteti gubitka igračke.
Dronovi su smrtonosne igračke i kada se jedna uništi to nije nikakva šteta za korisnika drona. U igru odmah ulazi druga igračka.
CrveniKuk

#82154 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Kikibombona wrote: 01/05/2022 12:46
Bobi wrote: 01/05/2022 12:37Da li postoji mogucnost da je ostecenje nastalo usljed pada pa da je naknadno utisnut grb i brojevi ?
Sve moze biti, ali ne vidim razlog zasto bi to radili. Ako su lazirali pad drona mogli su jednostavno ne prikazati kompromitirajuci dio, slikati iz drugog ugla i sl. Objavili su cetiri slike, mogli su objaviti tri, dvije ili samo jednu, bez ovog dijela drona.

Ukrajinski grb, koji takodje prekriva ostecenja, ne izgleda uopste svjeze, te i sam ima dosta sitnih ogrebotina...

Image
Moj dragi Kiki,oni ove slike objavljuju upravo radi takvih kao sto si ti,sto imaju određene predrasude i stereotipe o drugima. Mamac je pušten,samo je potrebno neko da se ulovi na mamac,a po svemu sudeći,ti si se uhvatio.
Mrljavi

#82155 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Posadi NISTA
AliceInChains

#82156 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

GandalfSivi wrote: 01/05/2022 12:50
AliceInChains wrote: 01/05/2022 12:00

Odgovorio sam kulturno na pitanja i sa tim podijelio moje informacije. U prvom postu sam naveo proste fakte.

Ali fakt je također, da si ti jedan mali, polupismeni i loše odgojen seljačić, koji dijeli lične uvrede. :mrgreen:

Fino me zaobiđi, ako ti nije do kulturne rasprave.
Nisi kulturno odgovorio nego si slagao u prvoj recenici. Nisu Rusi spustili stopu kamate sa 20 na 15 posto da bi spasili rublju, nego su je digli sa 6.95% na 20% da binspasili pa korigovali na 17%.

Drugim rijecima, ako nekome treba recimo $100.000 da kupi kucu ili ulozi u posao na 20 godina, ovako ti izgleda koliko ce vratiti u tih 20 godina:

Amerikanac: $180.000
Rus prije rata: $383.000
Rus danas: $2.310.000

Ali heeeeej, rublja spasena (barem na papiru).

Dalje, placaju dug prije roka. Majstore, rok je bio cetvrtog aprila, Rusija NIJE platila na vrijeme, credit rating joj spusten na junk level (znaci mogu se pozdraviti sa posudjivanjem i izdavanjem obaveznica, a posljedice toga ce se vidjeti ne godinama nego decenijama koje dolaze), i platili su tek 29. aprila kada im nebuloza sa placanjem u rubljama nije prosla, a imali su do cetvrtog maja rok da ne proglase bankrot.

Ove nebuloze o vezivanju rublje za zlato (tzv zlatni standard, koji je u ostatku svijeta umro prije 50 godina) ne bih ni komentarisao…

Anyhow, fino ti je lik rekao, rublja se drzi tamo gdje joj je naredjeno, a probaj je bilo gdje u svijetu prodati ili kupiti za tu cijenu pa ces vidjeti. Prosetaj do banke i probaj razmjeniti taj dzeparac sto dobijes u KM-ove, nasmijat ce ti se teta iza saltera…
Ako ne vjeruješ mojim podatcima oko otplate, sve ti fino stoji na CNN-u od jučer (npr. si zaboravio grace period za otplatu bondova):

https://amp.cnn.com/cnn/2022/04/29/inve ... index.html

A ovdje malo oko vezivanja rublja za zlato.

https://www.nationalheraldindia.com/amp ... gged-ruble

https://www.theglobeandmail.com/busines ... her-goods/

Uglavnom, ja sam prosto naveo moguće faktore, zbog kojih se vrijednost rublja popela. Dokle je taj rast ili njegova stabilizacija vrijednosti trajna i koje će to posljedice, dali u pozitivnom ili negativnom kontekstu imati, to ti trenutno ne mogu ni stručnjaci sa sigurnošću odgovoriti, a kamoli ja ili ti.

Hvala ti na pristojnom obraćaju; u zadnje vrijeme to nazalost nije normala.

I btw. u rundu: Možda malo smanjite doživljaj i čuvate živce.

Ne stoji iza svakog komentara, u kojem fali komentar ‘Slava Ukrajini, smrt Orcima’ sa fotografijom leša ruskog vojnika
, rusofil/ prekodrinac (iako ovo zadnje ne volim, jer je Drina moja i koristi se previše u negativnom kontekstu :mrgreen:). Može se sa mnom i normalno.

Nisam četnik iza brda i prezirem, kad mi se neko na takav način obraća ili izjednačava.

:bih:
Last edited by AliceInChains on 01/05/2022 13:52, edited 1 time in total.
Kikibombona

#82157 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

zrakomlat wrote: 01/05/2022 13:23Pa prethodni grb je oštećen nekad prije, kad je taj bayro stvarno srušen :D
Evo upravo sam pregledao sve slike oborenih dronova koji su objavljeni i nema nijedan sa ostecnim grbom.

...

O Bajraktarima najbolje govori cinjenica da nema snimaka. Ukrajinci se hvale svakim ubojitim napadom, kao i Rusi, jer time dizu vlastiti i obaraju moral protivnika. Snimaka Bajraktara nema jer su se pokazali kao totalni promašaj. To je na kraju rekao i Volodimir Zelenski na direktno pitanje o Bajraktarima, na sto su Turci poludjeli.

U Nagorno Karabahu smo svi mogli vidjeti da je Bajraktar radio, iako ih je nekoliko oboreno. U ovom ratu je totalno eliminisan.
Bloo
Globalna šefica

#82158 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

Kikibombona wrote: 01/05/2022 13:52
zrakomlat wrote: 01/05/2022 13:23Pa prethodni grb je oštećen nekad prije, kad je taj bayro stvarno srušen :D
Evo upravo sam pregledao sve slike oborenih dronova koji su objavljeni i nema nijedan sa ostecnim grbom.

...

O Bajraktarima najbolje govori cinjenica da nema snimaka. Ukrajinci se hvale svakim ubojitim napadom, kao i Rusi, jer time dizu vlastiti i obaraju moral protivnika. Snimaka Bajraktara nema jer su se pokazali kao totalni promašaj. To je na kraju rekao i Volodimir Zelenski na direktno pitanje o Bajraktarima, na sto su Turci poludjeli.

U Nagorno Karabahu smo svi mogli vidjeti da je Bajraktar radio, iako ih je nekoliko oboreno. U ovom ratu je totalno eliminisan.
Gdje je Z rekao da su totalni promasaj?
SanskiBiser

#82159 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Mrljavi wrote: 01/05/2022 13:46 Posadi NISTA
Ovo bi trebalo biti u Rubizne ili okolo, tu je ta ukrajinska jedinica vec danima rasporedjena koliko sam upratio.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#82160 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

Kikibombona wrote: 01/05/2022 13:52 O Bajraktarima najbolje govori cinjenica da nema snimaka
Imas problem s čitanjem? Rekao sam ti da ima 1084 snimka, koja nisu javno objavljeni. Gledao ja svojim ocima...
A_A_AKCIJA

#82161 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Pitajmo u Belgorodu, čime ih gađaju danima?

Gori skladište municije u Kozyčevu, Belgorodu.

A_A_AKCIJA

#82162 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Ne mora svaka u tenk, da sredi posadu

A_A_AKCIJA

#82163 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Indirektni pogodak također uništava oklop

A_A_AKCIJA

#82164 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Opa, prije eksplozije u Belgorodu, sletjeli avioni sa oficirima Ministarstva odbrane Rusije u Rosgvardije

:izet:
Jeremija_Lesina

#82165 Re: Ukrajina

Post by Jeremija_Lesina »

Evo jedna za @kikibombaš:

Pao bajro, posadi ništa :lol:

Inače kad Wargonzo i kikibombona ureknu, nema protojereja koji će to popravit. Rusima je najpametnije da se brže-bolje povuku.
Mrljavi

#82166 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

EME91

#82167 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Mnogim ljudima je cudno sto protivtenkovski projektil tj.sistem uništi tenk . Mnogi su se ibretili kad je RPG 29 Vampir uništavao Abramse po Iraku. Mnogi se se čudili kad su ruski ATGM-ovi uništavali Merkave 2006.

Sada se vidim čude što protivzdračna odbrana, koja je kod rusa itekako kvalitetna Tor2 , BUK M2-3 te OSE po meni odlicni protivzračni sistemi ruše spore Bajraktare tb2 . Još će bolje rušiti Akinci koji ima veći radarski odraz.
Je li Ukrajini pomogao TB2 ? Itekako.
Je li joj pomogao više od recimo starstreak-a ili Javelina ? Pitanje .

Smatram da će joj i dalje nastaviti pomogati ali nije gamechanger i ne moze pomoci u ovom broju. Drugačije je kad krene 10 bajraktara na 1 cilj velike vrijednosti pa ispusti sve 4 rakete, nego kad krene 1-2 .
emirolini

#82168 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Slika Ruskog PVO projektila kako promasuje metu, slikana od strane mete

Image
Jeremija_Lesina

#82169 Re: Ukrajina

Post by Jeremija_Lesina »

Niđe veze, uopšte nisu gađali.

Malo ljudi šenlučili.

Ako im se dadne da gađaju, pogodiće jednim projektilom bar 2-3 bajraktara, čiji će neekspodirani projektili dokusuriti podmornice.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#82170 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote: 01/05/2022 13:09 A zasto bi Rusi lijepili grb kada ovdje svakako ide ukrajinski grb?

Rusi odlijepili stari i zalijepili novi?
Zasto bi to radili? :D :D :D :D
Zato sto su oni kojima je namjenjena ta propaganda glupani koji vjeruju rusistima i kada lazu.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#82171 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

U opisu, tj. nastavku threada opis kako i čime su opremljeni ovi dronovio. Ima i prikaz granatica

CrveniKuk

#82172 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Mrljavi wrote: 01/05/2022 14:20
Stvarno je neobično vidjeti da u sastavu mehnizovanih brigada ima toliko veliki broj taktičkih i nižih taktičkih jedinica. Po broju formacija,haman su na nivou divizije. 54.mehanizovana brigada ima u svom sastavu:3 mehanizovana bataljona,1 tenkovski bataljona,2 motorizovana bataljona,4 artiljerijska bataljona (3 samohodna od toga jedan raketni),1 logisticki bataljon,1 bataljon PVO,1 bataljon za održavanje,1 inzinjerijski bataljon i jos nekih 7-8 četa. Znaci,14 bataljona...zato te mehanizovane brigade imaju poprilično veliku z/o. Takođe,iz toga se može izvući zaključak,da štab brigade je na izuzetno visokom stepenu obucenosti i stručnosti kada nad tako velikom broju jedinica može imati efektivnu kontrolu. Ne sumnjivo da je RiK u tim brigada na zavidnom nivou i ne čudi da Generalstab Ukrajinske vojske dozvoljava da komande tih jedinica,u skladu sa situacijom,mogu samostalno donositi odluke o svojim aktivnostima. Takođe,ovo pokazuje,da komande bataljona su na istom nivou obucenosti I stručnosti kao i komanda brigade. Definitivno je to taj momenat,od presudnog značaja,što su se Ukrajinci pokazali bolji na taktičkom nivou od Rusa. Njihov komandi kadar,od oficira i podooficira,na osnovu ovog primjera pokazuje da su na većem nivou zrelost i sposobnost od Rusa.
atmel

#82173 Re: Ukrajina

Post by atmel »

Kako jih lola obadvojicu spakova u auto i pobježe :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#82174 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

japin_mutapi wrote: 01/05/2022 14:46
Kikibombona wrote: 01/05/2022 13:09 A zasto bi Rusi lijepili grb kada ovdje svakako ide ukrajinski grb?

Rusi odlijepili stari i zalijepili novi?
Zasto bi to radili? :D :D :D :D
Zato sto su oni kojima je namjenjena ta propaganda glupani koji vjeruju rusistima i kada lazu.
i prije nego što su počeli sa agresijom Orke su lagale...ne znam što bi se to do sada i promjenilo :? štaviše, laž je samo eskalirala i to geometrijskom progresijom :roll:

neko dobro napisa ranije, refleks mi je baziran na dosadašnjem iskustvu, da šta god Mordor objavi kontam da je laž i tek kad se iz par drugih izvora potvrdi, tek tada mijenjam mišljenje...Putler i ekipa su toliko pogubljeni u lažima da se više i ne zna šta, ko, kome i koliko baca prašine u oči
nota1969

#82175 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

A_A_AKCIJA wrote: 01/05/2022 14:11 Ne mora svaka u tenk, da sredi posadu

Come on, baby
Let's do the twist
:lol:
al rusi su to
nije im nista
:lol:
Post Reply