Muzicka scena bivse Jugoslavije
Moderator: Chloe
-
galia95
#351 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Last edited by galia95 on 01/05/2022 02:45, edited 1 time in total.
-
zikamu
#353 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
[/quote]
Micaga je neko ko vise voli hedonizam od same muzike. Zato je i radio narodnjake.
[/quote]
Micu sam vise puta cuo kad bi govorio da je za Hankinu prvi pjesmu koji joj je uradio zaradio vise nego u cijeloj dotadasnjoj karijeri...
Micaga je neko ko vise voli hedonizam od same muzike. Zato je i radio narodnjake.
[/quote]
Micu sam vise puta cuo kad bi govorio da je za Hankinu prvi pjesmu koji joj je uradio zaradio vise nego u cijeloj dotadasnjoj karijeri...
- Ommadawn
#354 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Mađarska Omega. Ja u Swe nabavljam njihove ploče za najmanje 30 eura po komadu. Svirali u Banjaluci krajem sedamdesetih u tad tek izgrađenoj sportskoj dvorani Borik.Romanista 101% wrote: ↑01/05/2022 00:10 Dosta ljudi se zasitilo muzike iz 70 i 80-tih, a kad se necim zasiti obicno dodje do pljuvacine. Sad mnogi seru kako je to vecinom bilo sranje, i da je to jako precjenjeno. Volim i ja stranu mjuzu, al sad stvarati mit da sve sto je strano je dobro, a domace lose mislim da je pretjerivanje. Mi jesmo kasnili "par godina" aktuelnim zbivanjima na zapadu, ali smo zato uspjevali da drzimo trend sa njima. Uostalom mi smo za ostale istocne zemlje bloka bili zapad u malom. Nisu vjerovali da se takva muzika svira u SFRJ.
Napisali stvar koja je 1970 postala hit u cijeloj Evropi “Gyonghaju lany” a koju su kasnije obradili Scorpions u “White dove” i naša hard rock grupa Griva u “Devojka biserne kose”.
- problemnatravunu
#355 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- Ommadawn
#356 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Idoli su prvi snimili stvar o problemu s kojim se suočavaju homoseksualci - “Retko te viđam sa devojkama”.
Zabranjeno Pušenje se ovom tematikom bavi u pjesmi “Javi mi”.
Oba skroz dobra benda u ono vrijeme.
Zabranjeno Pušenje se ovom tematikom bavi u pjesmi “Javi mi”.
Oba skroz dobra benda u ono vrijeme.
- vicious
- Edin H.
#358 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ima li negdje za pogledati taj film? Nađoh na google-u da se zove “Nebeska tema”problemnatravunu wrote: ↑01/05/2022 08:31Idole sam počeo više cijeniti nakon što pogledah dokumentarni film o Vladi Divljanu prije dvije godine...
-
Seawolf
#359 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
"Neki dječaci", pjesma sa prvog albuma Prljavog Kazališta iz 1979-e, prethodila je svim navedenim.
- Ludzak
#360 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Vlada Divljan, jedan od rijetkih srpskih muzičara, bez jedne jedine mrlje u karijeri.
- Ommadawn
#361 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- Edin H.
- piupiu
#363 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Jao, Dinar, zaboravila sam na njih! Da, da...Ommadawn wrote: ↑30/04/2022 18:32 1. Jesu - Indexi su nastali upravo zahvaljujući Radio Luxemburgu. U početku su, baš kao i drugi, svirali obrade stranih pjesama.
Danas Kosovari imaju Dua Lipu i Ritu Oru a onda su imali Dasmu, MAK a osamdesetih Gjurmet koji je spajao albansku izvornu muziku sa novim valom.
2. RnR može biti autohton u Bosni i upravo su New Primitives najbolji dokaz toga. Problem kod New Primitivsa je što su se previše ograničili na Sarajevo. Banja Luka je imala svoj odgovor na to - grupa Dinar.
Tuzla je imala solidnu rock grupu Terusi a početkom devedesetih alternativnu Rupa U Zidu, gdje je svoje početke gradio Damir Avdić Graha.
Sve se može kad se hoće.
Ja smatram da je RnR autohton jedino u Americi, svi ostali smo prisvajaci, i u tom smislu New primitives su stvarno jedni refleksija svoje mikrokulture i jedina autenticna intervencija u uvezeni proizvod
- Ommadawn
- Edin H.
#365 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
New primitivs je sarajevski odgovor zagrebačkom i beogradskom novom valu, nastao na sličnim osnovama prijatelja iz škole ili susjedstva sa nekom novom energijom i željom za promijenom.piupiu wrote: ↑01/05/2022 12:36Jao, Dinar, zaboravila sam na njih! Da, da...Ommadawn wrote: ↑30/04/2022 18:32 1. Jesu - Indexi su nastali upravo zahvaljujući Radio Luxemburgu. U početku su, baš kao i drugi, svirali obrade stranih pjesama.
Danas Kosovari imaju Dua Lipu i Ritu Oru a onda su imali Dasmu, MAK a osamdesetih Gjurmet koji je spajao albansku izvornu muziku sa novim valom.
2. RnR može biti autohton u Bosni i upravo su New Primitives najbolji dokaz toga. Problem kod New Primitivsa je što su se previše ograničili na Sarajevo. Banja Luka je imala svoj odgovor na to - grupa Dinar.
Tuzla je imala solidnu rock grupu Terusi a početkom devedesetih alternativnu Rupa U Zidu, gdje je svoje početke gradio Damir Avdić Graha.
Sve se može kad se hoće.![]()
Ja smatram da je RnR autohton jedino u Americi, svi ostali smo prisvajaci, i u tom smislu New primitives su stvarno jedni refleksija svoje mikrokulture i jedina autenticna intervencija u uvezeni proizvod![]()
- piupiu
#366 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Sigurno. S tim sto je Novi val bio bunt djece socijalizma koja su dokazala da je Jugoslavija upsjela proizvesti srednju klasu.
New primitives je bio nesto kulturoloski mnogo znacajnije, po mom misljenju.
-
Seawolf
-
kakavdanakneiskustvu
#368 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
-
Seawolf
#369 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ova je dobra ....
-
Seawolf
#370 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
.... Inače mi je interesantan taj fenomen izvrsnog prvog albuma i, malo je reći, ne baš dobrih, drugog i narednih albuma, kod nekoliko jugoslavenskih bendova s kraja sedamdesetih i iz osamdesetih godina prošlog vijeka.
Kao da su taj prvi, izvanredni, album snimili za svoju dušu, a drugi i ostale (ako ih je bilo), da se namaknu pare.
Primjeri za ovo što sam napisao su bendovi: Prljavo Kazalište, Videosex, Dorian Gray, EKV (prvi album im je objavljen dok su se još zvali Katarina Druga), Xenia, Mizar ....
Zato, pored onih bendova koji su izdali nekoliko albuma, koji su svi odreda dobri, toliko da ne možeš reći koji je najbolji (npr. Lačni Franz), poštovanje gajim i prema bendovima koji su izdali jedan dobar album i onda prestali sa radom.
Kao da su taj prvi, izvanredni, album snimili za svoju dušu, a drugi i ostale (ako ih je bilo), da se namaknu pare.
Primjeri za ovo što sam napisao su bendovi: Prljavo Kazalište, Videosex, Dorian Gray, EKV (prvi album im je objavljen dok su se još zvali Katarina Druga), Xenia, Mizar ....
Zato, pored onih bendova koji su izdali nekoliko albuma, koji su svi odreda dobri, toliko da ne možeš reći koji je najbolji (npr. Lačni Franz), poštovanje gajim i prema bendovima koji su izdali jedan dobar album i onda prestali sa radom.
- Edin H.
#371 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- Ludzak
#372 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Eee jbg... Šta je to Lacni Franc bolji od EKVa?Seawolf wrote: ↑01/05/2022 14:30 .... Inače mi je interesantan taj fenomen izvrsnog prvog albuma i, malo je reći, ne baš dobrih, drugog i narednih albuma, kod nekoliko jugoslavenskih bendova s kraja sedamdesetih i iz osamdesetih godina prošlog vijeka.
- Ommadawn
#373 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Meni je nekako Lačni Franz slušljiviji.
Ali to je stvar ukusa.
U Banjaluci je bila grupa Radio ali oni su naginjali više ka Crvenoj Jabuci i Valentinu.
Ali to je stvar ukusa.
U Banjaluci je bila grupa Radio ali oni su naginjali više ka Crvenoj Jabuci i Valentinu.
-
Seawolf
#374 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Kada nađeš vremena, ne budi ti zapovjeđeno, sjedi pa na miru poslušaj prvih šest studijskih albuma od EKV (od "Katarina II" iz 1984-e, do "Dum Dum" iz 1991-e) i prvih šest studijskih albuma od Lačnog Franza (od "Ikebana" iz 1981-e, do "Sirene tulijo" iz 1987-e), pa će ti se sve samo kazati.Ludzak wrote: ↑01/05/2022 15:05Eee jbg... Šta je to Lacni Franc bolji od EKVa?Seawolf wrote: ↑01/05/2022 14:30 .... Inače mi je interesantan taj fenomen izvrsnog prvog albuma i, malo je reći, ne baš dobrih, drugog i narednih albuma, kod nekoliko jugoslavenskih bendova s kraja sedamdesetih i iz osamdesetih godina prošlog vijeka.
- Ludzak
#375 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Od EkV znam svaki album. Od Lačnog Franca znam nekoliko pjesama. Meni Lačni Franc više koketuje između roka i folka. Malo na jednu, malo na drugu stranu. To mi ne odgovara. Slušao sam pjesmu Praslovan. Nekako mi više vuće na folk. Dok ekv od početka do kraja ostao u svom fazonu, bez naginjanja na drugu stranu.Seawolf wrote: ↑01/05/2022 15:38Kada nađeš vremena, ne budi ti zapovjeđeno, sjedi pa na miru poslušaj prvih šest studijskih albuma od EKV (od "Katarina II" iz 1984-e, do "Dum Dum" iz 1991-e) i prvih šest studijskih albuma od Lačnog Franza (od "Ikebana" iz 1981-e, do "Sirene tulijo" iz 1987-e), pa će ti se sve samo kazati.