Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
laik1981

#576 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

tramvajtrojka wrote: 30/04/2022 21:01
Van Halen wrote: 30/04/2022 20:37 Hej papak sjaši. Nijedan od ovih sto nose trenerku u Milanu nije Talijan,to se lijepo vidi. Da si bilo koju drugu zemlju uzeo kao primjer. Glavna osobina masnog papka kao sto si ti je groznicavo ustrajavanje u svojim glupostima. Mislis ako ćeš ih ponoviti 100 puta da si u pravu. Ne nisi.
slika i prilika osobe koja se naziva kulturnom i gradjaninom bas me zanima ove uvrede po kojem su bontonu :? :?
masni papak vise govori o vama i vasoj kulturi i to je sto pokusavam reci citavo vrijeme busajuci se u svoju kulturu, obrazovanje vrijedjate osobe koje vas nisu uvrijedile .:thumbup:

Ako je ovo slika i prilika osoba koje se busaju da su gradjanski i bontonski obrazovane sta reci osim tužno i žalosno :(
Kanceri drustva..
-Chesterfield-

#577 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by -Chesterfield- »

U moju firmu ne može ući žena ako nosi nešto što visi na bretelama.
Last edited by -Chesterfield- on 30/04/2022 21:12, edited 1 time in total.
Van Halen

#578 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

Našla se dva smora,kontraša klasična. Naravno da sam se ovih 20 i kusur godina nakon rata navikao u razgovoru spustiti na svačiji nivo. Naravno da s vama necu razgovarati kao sto bi s nekim drugim koji to ne zaslužuje.
Last edited by Van Halen on 30/04/2022 21:16, edited 1 time in total.
Sanjarko

#579 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sanjarko »

krade na vlasti, sistem koji su postavili/postavljen, lopovski, pa i narod se odao silom/milom prilika, lopovluku, nema nade bas za boljitak/promjenu, nije cudo sto nece pola naroda da glasa itd
Niemand

#580 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Niemand »

Ja to sve gledam vec odavno opusteno. Svjesna sam, prije svega, godina. Dodje valjda taj neki momenat u zivotu kada se krenes cuditi zasto neke osobe mladje od tebe slusaju ovakvu i onakvu muziku ili se oblace onako kako ti nikada ne bi, pa pomislis kako oni prosto ne znaju zivjeti i kako je to sve skupa bezvrijedno i krenes srati o nekim poremecenim vrijednostima. Bas onako kako su i tebe stariji posmatrali i negodovali dok si slusao muziku koja je njima bila smece ili te zgrozeno gledali sta si to navuko na sebe. Bas onako kako su i njih njihovi roditelji posmatrali negodujuci.

Yugopapir ima mnogo zanimljivih tekstova:
...
O džeziranju i "osavremenjavanju" partizanskog melosa:

Sumnjiv je argumenat da se tako ("modernizovanjem" pesama iz NOB u stilu "roka", "bita", "popa" i ostaloga što upražnjavaju VIS-ovi) tradicije naše revolucije "približavaju" današnjoj omladini.

Na priredbi za veterane te revolucije, pak, o tridesetogodišnjici najpresudnijeg njenog događaja, "osavremenjena" pesmica insipidnog proznog teksta i muzike izvučene iz arhive festivalskog kiča, mogla je delovati samo kao parodija, što u konkretnom slučaju znači: blasfemija.

I još nešto: ako bradati čupavci u ovo naše današnje vreme svojom kosmatom pojavom žele da izraze protest protiv konvencija građanskog društva - kada se pojave na bini Doma kulture u Jajcu, i to još na svečanoj priredbi posvećenoj godišnjici onoga što se tu zbilo 1943. godine, oni u tom kontekstu svojim izgledom pre mogu evocirati uspomenu na bradate čupavce iz upravo te, 1943. godine ...

http://www.yugopapir.com/2018/12/blasfe ... i.html?m=1

...
Nećemo preuveličati ako kažemo da je narkomana bilo na stotine. Sladunjavi opojni miris hašiša osećao se u lepoj prolećnoj noći. Kud god smo krenuli među posetioce, mogli smo da vidimo da cigarete nisu jedine koje se puše. Nije trebalo da proveravamo. O tome se čak i otvoreno pričalo.

- Hej lafe, ostavi malo šita - čulo se na sve strane.

Tu i tamo, čak se nisu ni krili, uzimao se i LSD. Zajedno s kockama šećera.

Izgledalo je kao da je tim devojkama i mladićima sve dozvoljeno u toj noći, za njihov praznik.

Izgledalo je kao da su svi digli ruke od njih, kao da su ih prepustili sudbini.

Žalosno je bilo gledati tu masu mladog sveta koji je delovao kao da je ostao bez ideala, bez planova, bez želja.

Kao da im je najvažnije bilo da se nađu u toj gomili lenština i lezilebovića, da se igraju malo pomodarstva, malo ostrva Vajt, malo Vudstoka, da malo budu hipici, malo da im je svejedno za sudbinu sveta. Na sve strane se glumilo, htelo da se dokaže kako su svi u jednom trenutku postali "Englezi".
...

Mišljenja smo da ovakvi festivali nisu potrebni nama i da bi bila prava šteta ako bismo i idućeg Dana mladosti ovu grupu čupavih, bradatih, prljavih i nekulturnih ljubitelja muzike opet videli na padinama Košutnjaka. Bila bi šteta čak za utrošenu struju.

http://www.yugopapir.com/2016/05/kosutn ... n.html?m=1
Leziljebovici, narkomani, bradati cupavci i hasis. Skoro ko brude, trenerkasi, bradice i nargile.

Poprilicno sam sigurna da ce i oni svojoj djeci i unucadima srati kako slusaju neku groznu muziku i lose se oblace i kako su oni, u svoje vrijeme, na minderu uz nargilu se lijepo druzili u kulturnom objektu imena mak. Ili ce vikati kako su nove arome za nargilu smece, i kako oni pamte one nekadasnje, puno kvalitetnije, e to je bila prava stvar i to su bila vremena.

Pojednako je to sve blesavo.

Da budem iskrena, ne mogu da se ne nasmijem na pozivanje drzave u pomoc ili obrazovnih institucija. Pozivalo se i prije u pomoc i zgrazavalo, al da je tu nekog spasa bilo, pa ni rok muzika ne bi postojala, rep da ne spominjemo. Ne bi se nosile ni farmerke, jer to nije pristojno ni po bontonu, i dalje bi nosili pristojna odijela sa kravatom ili cak neku narodnu nosnju.

Kao sto oni odbacuju neki vas svijet i pravila, i kao sto ste vi odbacili svijet svojih roditelja i pravila, tako ce i neka mladja generacija odbaciti i taj njihov svijet i pravila. Ne sumnjam, i njihov novi svijet ce iritirati sve prethodne.

U tom sukobu svjetova svakako dodje prije ili kasnije i do nekog bar djelimicnog prihvatanja tog novog svijeta i od starijih. Kao sto su i pored odijela poceli nositi farmerke, tako i danas pored farmerki nose i trenerke. Po gradu.

Sve je to neki tok zivota i vremena, i meni to ne smeta, ne tjera me uostalom niko ni na sta, a ne vidim ni poentu da ja drugima popujem kako da se obuku po mom ukusu da mi ne kvare slike svijeta oko mene.

Ali kako rekoh na pocetku, svjesna sam godina, niti sam toliko mlada pa da mi je to sve dio nekog mog svijeta, niti sam toliko stara da se zgrazavam nad tim svijetom.

Sto se tice maka dizdara, i ta prepucavanja familije medjusobno, opstine, to kako je njegovo ime kapital, i bla bla, sve skupa vrlo neukusno.
shbc

#581 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by shbc »

Nedavno bih na kafi, u po bijela dana u trenerci tik do Katedrale... Jesam li papak ili mi je olaksavajuca okolnost sto sam vozio turu na biciklu cca 30km? Mozda sam trebao u farmerkama :-?
laik1981

#582 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

shbc wrote: 30/04/2022 21:24 Nedavno bih na kafi, u po bijela dana u trenerci tik do Katedrale... Jesam li papak ili mi je olaksavajuca okolnost sto sam vozio turu na biciklu cca 30km? Mozda sam trebao u farmerkama :-?
Papak, jos papak na biciklu :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#583 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Truba »

Ja po ilidzi normala u trenirci
Mrsko mi se presvlaciti
tramvajtrojka

#584 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by tramvajtrojka »

Black swan wrote: 30/04/2022 21:28 Ja po ilidzi normala u trenirci
Mrsko mi se presvlaciti
ilidza nije Sarajevo tako da dole mozes komotno i u pidžami hodati :mrgreen: al ako dodjes u grad takav onda si papak u pidžami :|
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#585 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by bitanga_sa_otesa »

tramvajtrojka wrote: 30/04/2022 21:30

ilidza nije Sarajevo tako da dole mozes komotno i u pidžami hodati :mrgreen: al ako dodjes u grad takav onda si papak u pidžami :|
takoe,ja sam non stop u radnom odijelu,niko nista :-D
Edin H.

#586 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

Black swan wrote: 30/04/2022 21:28 Ja po ilidzi normala u trenirci
Mrsko mi se presvlaciti
Nema vala ružnijeg odjevnog predmeta od trenerke.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#587 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Truba »

Trenerka zena koja te trenira
Edin H.

#588 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

Black swan wrote: 30/04/2022 21:46 Trenerka zena koja te trenira
More biti u Hrvatskoj, kod nad jok
Hakiz

#589 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

last mohicans wrote: 30/04/2022 20:42
Van Halen wrote: 30/04/2022 20:37 Hej papak sjaši. Nijedan od ovih sto nose trenerku u Milanu nije Talijan,to se lijepo vidi. Da si bilo koju drugu zemlju uzeo kao primjer. Glavna osobina masnog papka kao sto si ti je groznicavo ustrajavanje u svojim glupostima. Mislis ako ćeš ih ponoviti 100 puta da si u pravu. Ne nisi.
Isto htio napisati,ne da mi se. Ljetni period, iz aviona se vidi da su turisti. Ovako ces uslikati i na Baščaršiji u ljetnom periodu, sto je sasvim normalno. A kod smo Italijani, da barem trun imamo njihove kulture odjevanja. Čovječe, za najobičniju kafu se srede i picnu kao da na modnu reviju izlaze. Naučio da pjeni na botovskim temama,pa misli i ovdje istim stilom iritirati i trolati.
Samo da uporedimo broj aktivnih krojačkih radnji u Italiji i u BiH, sve bi nam se samo reklo...
smijesni_ste

#590 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by smijesni_ste »

Edin H. wrote: 30/04/2022 21:48
Black swan wrote: 30/04/2022 21:46 Trenerka zena koja te trenira
Upravo ovako kako Labud piše...doduše ne znam kako je u Britaniji
Edin H.

#591 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

smijesni_ste wrote: 30/04/2022 22:05

Pravilno je i jedno i drugo, s tim da je trenirka hrvatska verzija
Hakiz

#592 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 30/04/2022 20:43
piupiu wrote: 30/04/2022 20:21

Nije sve što ti se ne svidja 'malogradjanština'. Postoje generacije ljudi koji su odgojeni na odredjen način. Moj otac u životu u grad nije otišao u tenama, a vrlo rijetko i u farmericama i nikada nije izašao iz kuće bez da je očistio cipele. Druga generacija, ali je, na primjer, meni usadio u glavu da u grad izlaziš lijepo obučen. Pravila oblačenja postoje po svim gradovima svijeta, institucijama, dogadjajima - zato nam na pozivnicama piše šta je poželjno, a šta nepoželjno obući, društvo jednostavno tako funkcioniše.

Problem kompletne Bosne je anarhija i podrivanje svih mogućih pravila ili pokušaja da se uvedu pravila ponašanja (primer - saobraćajna kultura, predsjednik države koji pokazuje srednji prst), i sad smo se i u ovoj temi upleli u nešto slično. Odjeća je za mene oblik komunikacije koji signalizira naš odnos prema prostoru, ljudima, institucijama, normama. Moj odnos je... da za sve ima mjesto i vrijeme.

Evo, na pr, instrukcije, kad ides van vecerati u Italiji ili prosteti korzom (to je slicna kultura nama):
Spoiler
Show

A evo i "Ferhadije" :D
I ne oblacis tene, majice sa logom i uobicajene farmerice kada zelis prosetati Ferhadijom i pojesti negdje nesto? Ne prosetas ljeti gradom u sorcu? Da li je to neprimjereno oblacenje? Koja je razlika izmedju trenerke, neke sportske majice kratkih rukava, tenisica, neke sportske jakne? U cemu, osim u nasoj mentalnoj projekciji? 21. je stoljece.. Ljudi istetovirani, izbuseni pirsinzima, puni plastike, poceli i rogove sebi ugradjivati i na zapadu se niko ne obazire na to.. Pogledate li kad one turiste koji ljeti spartaju carsijom? Ne znam da li sam vidio i jednog "japanca" da nije u sportskoj odjeci, sorcu i sportskoj obuci..

Kada idem da setam obucem se za setnju.. Kada izlazim negdje gdje treba otmjenija odjeca onda se tako i obucem.. Kako se obuci za setnju Vilsonovim? Trenerka neprimjerena?
Stvar je i u estetici. Trenerka, šorc, sandale na čarape i slični modni urlici su, naprosto, ružni. Možeš obući na sebe ne znam kako skupu trenerku, to ne pokazuje da imaš stila. Pokazuje da imaš novca, a da ti je stil definisan poznatom parafrazom čuvene izreke "Ne znam šta je umjetnost, ali znam šta mi se sviđa". U ovom slučaju, parafraza bi glasila: Ne znam šta je stil, ali znam šta je skupo.

Eto, tako nekako.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#593 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laserShow »

Citam i ne vjerujem, spominju se neki talijani. Pa te ljude boli neka krasna stvar u gacama sta ti imas na glavi, licu, nogama, kako izgledas ili govoris. Drze sve sebe i svoga, a kod nas "vidi mu hamo glave" hahaha.

Cuj trenerka zgražavanje. Mislim ne nosim je jer sam uvijek u šorcu, pa je to jos veci papanluk.

Čime se ljudi zamaraju i šta gledaju kod drugih i kako namecu svoje norme, prosto nevjerovatno.

Da ja vas upitam, što vaše žene nose farmerke? Zamislite kako im se pradjed prevrce u grobu...sramota.
Hakiz wrote: 30/04/2022 22:12 Trenerka, šorc, sandale na čarape i slični modni urlici su, naprosto, ružni. Možeš obući na sebe ne znam kako skupu trenerku, to ne pokazuje da imaš stila
Kako je ovo zadnji post, da upitam o kojem krasnom stilu pricas? Jesi li ti neki stilista i da kazes da moja crvena i ljubicasta nisu "in"?

Nema veze koja je velician ovog grada, prava smo mahala :D
Hakiz

#594 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

Šta je vratar?

Čovjek koji otvara vrata ili čovjek koji sprečava da lopta pređe gol liniju?
MUNAFIK

#595 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by MUNAFIK »

Raja koju ja znam, kada i bude u trenerci u gradu to je ili biciklo u pitanju ili neka vikend aktivnost u toku dana pa se svrati na kafu do carsije i uvijrk uz komentar ' gledaj me ko kakav papak došo u trenerci'...

Uvijek se znalo da se u trenerkama ne izlazi u grad ja ne znam sta se tu ima raspravljat.

E sad ima ove mlade raje kojoji se furaju na IMPERIA tv, jala, buba i ostali hahari koji su uglavnom u trenerkama po video spotovima e takvi nose SAMO trenerke, jednog sam pitao imas li ti kakve Farmerke ili nesto kaze on nemam... I fakat nema...

Momak ide na fax i nema farmerke... Jbg ljudski rod mora imat neke norme i kodekse a kod nas to ide u debeli minus.

Sad kad te vide u kosulji i sakou odmah ti se bajram cestita, ili kontaju da se ide na svadbu. Tuzno vala.
Last edited by MUNAFIK on 30/04/2022 22:30, edited 1 time in total.
smijesni_ste

#596 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by smijesni_ste »

Hakiz wrote: 30/04/2022 22:16

Šta je vratar?

Kod Senahida, barem u ovom izdanju kojeg imam, piše samo vratar, ali bez pojašnjenja :D
Hakiz

#597 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 30/04/2022 22:13 Citam i ne vjerujem, spominju se neki talijani. Pa te ljude boli neka krasna stvar u gacama sta ti imas na glavi, licu, nogama, kako izgledas ili govoris. Drze sve sebe i svoga, a kod nas "vidi mu hamo glave" hahaha.

Cuj trenerka zgražavanje. Mislim ne nosim je jer sam uvijek u šorcu, pa je to jos veci papanluk.

Čime se ljudi zamaraju i šta gledaju kod drugih i kako namecu svoje norme, prosto nevjerovatno.

Da ja vas upitam, što vaše žene nose farmerke? Zamislite kako im se pradjed prevrce u grobu...sramota.
Hakiz wrote: 30/04/2022 22:12 Trenerka, šorc, sandale na čarape i slični modni urlici su, naprosto, ružni. Možeš obući na sebe ne znam kako skupu trenerku, to ne pokazuje da imaš stila
Kako je ovo zadnji post, da upitam o kojem krasnom stilu pricas? Jesi li ti neki stilista i da kazes da moja crvena i ljubicasta nisu "in"?

Nema veze koja je velician ovog grada, prava smo mahala :D
Da, slično kada neko ukaže na grešku u pravopisu, prozovu ga da je grammar nazi.

A za to vrijeme na testiranjima nam djeca od 16 godina imaju rezultate koje u ostatku svijeta imaju djeca od 12.

:thumbup:
Edin H.

#598 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

Hakiz wrote: 30/04/2022 22:16

Šta je vratar?

Na srpskom portir, na hrvatskom golman, premda lično ne koristim tu riječ, nego sinonime.

Zašto pitaš?
Laplace

#599 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Da budem pošten, nemam blage veze ko u čemu prolazi pored mene dok hodam ulicom. Nemam vremena da zagledam šta ko oblači, nisam danguba i imam pametnijih poslova. A ako trebam primiti radnika, bitno mi je šta zna raditi.

Btw, ne sjećam se da sam po Sarajevu ikad hodao u trenerci pa tako ispada da sam neka FGR osim ako me šetnja u patikama i farmerkama ne svrstava u papke. Ili su problem cipele sa ravnim đonom, jer ne volim one klasične? Ili mi se boja majice ne slaže sa bojom pantalona? Možda trebam voditi računa i o frizuri? Možda mi je problematična brzina hodanja (najčešće hodam brže od ostalih, doduše u većini slučajeva žurim)? Možda trebam i boju očiju prilagoditi? Šta mu ga ja znam, možda da kupim taj bonton i proučim sve detaljno, naučim ga napamet pa polažem ispit prije nego što mi prolazak Ferhadijom bude odobren?

Inače, i ja sam primijetio da odmah čim obučem trenerku počnem da pričam kao bruda. Da li je to normalno ili da idem psihologu?
Hakiz

#600 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

MUNAFIK wrote: 30/04/2022 22:17 Raja koju ja znam, kada i bude u trenerci u gradu to je ili biciklo u pitanju ili neka vikend aktivnost u toku dana pa se svrati na kafu do carsije i uvijrk uz komentar ' gledaj me.ko kakav papak došo u trenerci'...

Uvijek se znalo da se u trenerkama ne izlazi u grad ja.ne znam sta se tu ima raspravljat.

E sad ima ove mlade raje kojoji se furaju na IMPERIA tv, jala, buba i ostali hahari koji su uglavnom u trenerkama po video spotovima e takvi nose SAMO trenerke, jednog sam pitao imas li ti kakve Farmerke ili nesto kaze on nemam... I fakat nema...

Momak ide na fax i nema farmerke... Jbg ljudski rod mora imat neke norme i kodekse a kkd nas to ide u debeli minus.

Sad kad te vide u kosulji i sakou odmah ti se bajram cestita, ili kontaju da se ide na svadbu. Tuzno vala.
Ako ćemo biti pošteni, i farmerke su radna odjeća, kopači zlata, farmeri (otud im i naziv), radnici po SAD itd su ih koristili kao radnu odjeću, nisu u njima išli u slobodno vrijeme.

A onda se 1955. pojavio James Dean u "Rebel without a cause". Ostalo je istorija.
Locked