Nije ba samo o Bregi
Muzicka scena bivse Jugoslavije
Moderator: Chloe
-
suspect_zero
#226 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
-
Messier
#227 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
To je album koji je gotovo unistio muziku u Sarajevu.suspect_zero wrote: ↑30/04/2022 02:06
Taj album se komotno mogao zvati i Suada jer je to bila najviše odsvirana pjesma, na same početne taktove "raja je krenula da se pali i žari"....i Jabuka je bila popularna istovremeno sa njima kao i Prljavci.
Nije je unistio do kraja i samo on, on je bio baterija Tos1 , al su posljedice bile katastrofalne.
Soldatski bal, Losa kacket, debi album, a kao nju primitivs prislanjanje a ovamo Nada Obric...vjerovatno utjecaj od godinu prije izaslog Lipe cvatu, koji se moze i prihvatiti i bilo je dosta dobrih stvari na njemu, al Lipe cvatu ..ko konotacija dolaska narodnjaka u taj neki blagi, snishodljivi pop
-
Messier
#228 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ako se ja budem prisjecao mladosti , sch ce zasviratisuspect_zero wrote: ↑30/04/2022 02:13Nije ba samo o Breginego mi starohani jedva dočekali da se prisjetimo mladosti
....odoh pustit' " sve će to, o mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš" i pasti u crnjak
![]()
![]()
-
galia95
#229 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Vrlo ljigav album i samo Loša je u njemu vidio nešto satirično i konceptualnoMessier wrote: ↑30/04/2022 02:16To je album koji je gotovo unistio muziku u Sarajevu.suspect_zero wrote: ↑30/04/2022 02:06
Taj album se komotno mogao zvati i Suada jer je to bila najviše odsvirana pjesma, na same početne taktove "raja je krenula da se pali i žari"....i Jabuka je bila popularna istovremeno sa njima kao i Prljavci.
Nije je unistio do kraja i samo on, on je bio baterija Tos1 , al su posljedice bile katastrofalne.
Soldatski bal, Losa kacket, debi album, a kao nju primitivs prislanjanje a ovamo Nada Obric...vjerovatno utjecaj od godinu prije izaslog Lipe cvatu, koji se moze i prihvatiti i bilo je dosta dobrih stvari na njemu, al Lipe cvatu ..ko konotacija dolaska narodnjaka u taj neki blagi, snishodljivi pop
Last edited by galia95 on 30/04/2022 02:26, edited 1 time in total.
-
Messier
#230 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Koju je Pjer Zalica , rezirajuci film o njima, nekako predstavio, a po njihovim rijecima, kao bunkerisanu, zabranjenu i imali su strasnih problema..mislim ono, vat d fakgalia95 wrote: ↑30/04/2022 02:23Vrlo ljigav album i samo Loša je u njemu vidio nešto satirično i konceptualnoMessier wrote: ↑30/04/2022 02:16
To je album koji je gotovo unistio muziku u Sarajevu.
Soldatski bal, Losa kacket, debi album, a kao nju primitivs prislanjanje a ovamo Nada Obric...vjerovatno utjecaj od godinu prije izaslog Lipe cvatu, koji se moze i prihvatiti i bilo je dosta dobrih stvari na njemu, al Lipe cvatu ..ko konotacija dolaska narodnjaka u taj neki blagi, snishodljivi popInače, jedina njihova cool stvarka za mene je Fa fa fašista, sa narednog albuma.
-
Messier
#231 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Hitlerovom sinu sada grijes pitu
Bacila si moju od zumbula kitu.
Stvarno, revolucionarno, za goli otok najmanje.
Pobuna nastala ogromna, kako su se mase digle da ruse rezim..s ovakvim poticajem.
.
Sta ces, moras, nosi te...
Bacila si moju od zumbula kitu.
Stvarno, revolucionarno, za goli otok najmanje.
Pobuna nastala ogromna, kako su se mase digle da ruse rezim..s ovakvim poticajem.
.
Sta ces, moras, nosi te...
-
suspect_zero
#232 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
galia95 wrote: ↑30/04/2022 02:23Vrlo ljigav album i samo Loša je u njemu vidio nešto satirično i konceptualnoMessier wrote: ↑30/04/2022 02:16
To je album koji je gotovo unistio muziku u Sarajevu.
Soldatski bal, Losa kacket, debi album, a kao nju primitivs prislanjanje a ovamo Nada Obric...vjerovatno utjecaj od godinu prije izaslog Lipe cvatu, koji se moze i prihvatiti i bilo je dosta dobrih stvari na njemu, al Lipe cvatu ..ko konotacija dolaska narodnjaka u taj neki blagi, snishodljivi popInače, jedina njihova zaista cool stvarka za mene je Fa fa fašista sa narednog albuma.
Šuti, molila mamu da mi ode kupiti kasetu.....skupila pare ali ne idem sama po gradu
-
galia95
#233 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Postala si dama crnog kupleraja,
a ja cu da hladim Trumanova jaja
-
suspect_zero
#234 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- piupiu
#235 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Pa isto k'o što po svijetu nevjerovatnu popularnost dostigne K-pop ili onaj Florida Georgia Line, a ne, šta ja znam Ray LaMontagne.Messier wrote: ↑30/04/2022 02:16 To je album koji je gotovo unistio muziku u Sarajevu.
Bolje Nada Obrić nego ovo
https://www.mic.com/articles/107896/sci ... s-the-same
Inače, ne znam čemu insistiranje da naši pop i rock muzičari trebaju parirati sviranjem muzike koja je dio muzičke tradicije i razvoja nekih drugih kultura, ta muzika jedino može biti inovativna kad uključuje elemente naše folk kulture. Zato je svijet kupio Bregovića, a ne Novi val.
- piupiu
#236 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- piupiu
#237 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Da, odličan pokušaj izmišljanja historije.
Najbolji je bio Elvis u tom filmu... nešto u fazonu - "Je l' to Orkestar folira da je bio subverzivan?" ili nešto u tom smislu i onda umre od smijeha.
-
Messier
#238 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
I ne znam da se Elvis pojavljuje u filmu, dovoljno mi je bilo par inserata da sklopim pricu i nisam ga ni gledao, niti bih mogao.
A Elvis je posebna prica.
Car pare i magle
-
galia95
#239 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Taj omot je trebao da bude kao neka naša varijanta Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band od Beatlesa, sa domaćim istorijskim ličnostima.suspect_zero wrote: ↑30/04/2022 02:30
Šuti, molila mamu da mi ode kupiti kasetu.....skupila pare ali ne idem sama po gradu...bila možda 5/6 osnovne i gledala onaj omot i prepoznavala likove
i da, svakome se sviđao Loša ili neki od Čeremida....meni Pavo
.....ustvari neću pasti u crnjak, odoh sebi šamar opaliti
![]()
Kao što rekoh, ostaje nejasno je li se Loša samo malo zezao ili je zaista bio ubijeđen da pravi neku ozbiljnu priču, satiru i društveno-politički komentar
- piupiu
#240 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
A pogledaj film, ako nadješ, odličan je. Puno se ljudi pojavljuje u njemu, od Škarice, pa nadalje. I slika je jednog vremena, u tom smislu baš dobar film.
- piupiu
#241 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ovo drugo. Bio je mlad, ne treba mu zamjeriti. Svi smo mi pretenciozni sa 20 goidina.galia95 wrote: ↑30/04/2022 02:44 Taj omot je trebao da bude kao neka naša varijanta Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band od Beatlesa, sa domaćim istorijskim ličnostima.
Kao što rekoh, ostaje nejasno je li se Loša samo malo zezao ili je zaista bio ubijeđen da pravi neku ozbiljnu priču, satiru i društveno-politički komentar![]()
![]()
-
Messier
#242 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Treba nekako imati omjer u tim cijenjenim , necijenjenim i potcjenjenim bendovim.
Ima tu puno i lokalizama.
Ima i puno onoga, kad nesto postane mejnstrim, prestane biti art.
Tu treba biti pazljiv.
Mi smo se ko klinci, cim svi pocnu slusati sta mi slusamo, cim je svima prihvatljivo, bjezali od toga, znaci, nije za nas.
Sad , malo stariji, kontam da ima vrijednosti ponegdje i u mejnstrimu
Ima tu puno i lokalizama.
Ima i puno onoga, kad nesto postane mejnstrim, prestane biti art.
Tu treba biti pazljiv.
Mi smo se ko klinci, cim svi pocnu slusati sta mi slusamo, cim je svima prihvatljivo, bjezali od toga, znaci, nije za nas.
Sad , malo stariji, kontam da ima vrijednosti ponegdje i u mejnstrimu
-
Messier
#243 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Po meni ni jedno, ni drugo, svirali sta su htjeli, bez neke velike pameti i pretenzija, a poslije 30 godina , kao i kod mnogih, neka naknadna pamet sve to obrazlazepiupiu wrote: ↑30/04/2022 02:47Ovo drugo. Bio je mlad, ne treba mu zamjeriti. Svi smo mi pretenciozni sa 20 goidina.galia95 wrote: ↑30/04/2022 02:44 Taj omot je trebao da bude kao neka naša varijanta Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band od Beatlesa, sa domaćim istorijskim ličnostima.
Kao što rekoh, ostaje nejasno je li se Loša samo malo zezao ili je zaista bio ubijeđen da pravi neku ozbiljnu priču, satiru i društveno-politički komentar![]()
![]()
-
suspect_zero
#244 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
galia95 wrote: ↑30/04/2022 02:44Taj omot je trebao da bude kao neka naša varijanta Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band od Beatlesa, sa domaćim istorijskim ličnostima.suspect_zero wrote: ↑30/04/2022 02:30
Šuti, molila mamu da mi ode kupiti kasetu.....skupila pare ali ne idem sama po gradu...bila možda 5/6 osnovne i gledala onaj omot i prepoznavala likove
i da, svakome se sviđao Loša ili neki od Čeremida....meni Pavo
.....ustvari neću pasti u crnjak, odoh sebi šamar opaliti
![]()
![]()
Ne vjerujem da su oni uopšte stajali iza toga, ne mogu se sada sjetiti ali imali su nekog starijeg lisca koji je nanjušio da bi mogli proći, oni su tada bili gimnazijalci...doduše sa Fašistom stariji ali ne neki intelektualni kapacitet koji je mogao doseći neku satiru ili davanja društveno-političkog komentara.
- piupiu
#245 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Po tvom mišljenju. Po njegovom - i tada (a i u filmu), ovo drugo. Mislim da je postojala razlika izmedju Pave (koji je muzičar), Ćera (koji su gradska raja s instrumentima, u gradskom djiru) i Loše, koji se furao da je... štajaznam šta, intelektualac.
-
galia95
#246 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Najjači dio je kad Loša priča sa svojim profesorom fizičkog u Prvoj gimnaziji koji ga je oborio na godinu, a Elvis dobacuje: I tu si kopirao Bregu? I on je isto pao iz fizičkog. Uvijek si kopirao Bregu
-
Messier
#247 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Pa dobro, njegovo misljenje nije relevantno, nego moje.
Pricamo mi ovdje o muzici u ex drzavi, a ne sta bi svaki od tih izvodjaca koje pomenemo htio da mislimo o njima
-
Messier
#248 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Pa moracu odgledati to, evo i piupiu rece da je gledljivo, al nakon 2 pominjanja Elvisa, to se ne smije preskociti u ovih par dana
- piupiu
#249 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Čuveni Siniša Škarica. Pojavljuje se i u Žalicinom filmu. Bio je tu i onaj Malcolm Muharem, koji se poslije isturio u neki nacionalistički odred bivših Sarajlija, ako se dobro sjećam.suspect_zero wrote: ↑30/04/2022 02:56 Ne vjerujem da su oni uopšte stajali iza toga, ne mogu se sada sjetiti ali imali su nekog starijeg lisca koji je nanjušio da bi mogli proći, oni su tada bili gimnazijalci...doduše sa Fašistom stariji ali ne neki intelektualni kapacitet koji je mogao doseći neku satiru ili davanja društveno-političkog komentara.
https://seesrpska.com/en/malkolm-muhare ... ka-srpska/
- piupiu
#250 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Of kors
Ja ti odgovaram na ovo: "ostaje nejasno je li se Loša samo malo zezao ili je zaista bio ubijeđen da pravi neku ozbiljnu priču, satiru i društveno-politički komentar
Nije se zezao. Stvarno se furao na to.