da te bogdo ne volim je podjonjena, ali ne znam original. vjerujem da će neko naći.Entropio wrote: ↑28/04/2022 22:37Fakat, i ja citam i ne vjerujem.
Pa onu solazu na "Stairway to heaven" Brega ne moze odsvirati ni u snovima, a da ne govorim o ostalim gitarskim bravurama Pejdza.
I da, nijedan bend nema antologijskih pjesama a posebno ne balada kao Dugme. Kao sto rekoh, sci kad se saberu na jednoj strani, opet Dugme ima vise na drugoj strani. Prejaka diskografija, a Bregovic sve sam komponovao.
Ima li neko primjer sta je krao?
Muzicka scena bivse Jugoslavije
Moderator: Chloe
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#201 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- dulekrele
#202 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Na Uspavanci za Radmilu M. mu Vlatko Stefanovski svirao gitaru.
- Ommadawn
#203 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Haj’ dobro ako ti to tako kažeš.saibaba wrote: ↑29/04/2022 09:10 Jimmy Page je po svim kriterijima medju 10 najboljih gitarista na svijetu. Brega nije bio najbolji gitarista ni u Sarajevu. Ja znam odsvirati Hej Joe pa ne znaci da sam Hendrix. Cijenim Bregu u svakom pogledu ali on je sviracki uvjek bio najslabija karika u dugmetu..
- Ommadawn
#204 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Dance of Ages od Argenta je pođonio u “Šta bi’ dao da si na mom mjestu”.Chmoljo wrote: ↑29/04/2022 09:50da te bogdo ne volim je podjonjena, ali ne znam original. vjerujem da će neko naći.Entropio wrote: ↑28/04/2022 22:37
Fakat, i ja citam i ne vjerujem.
Pa onu solazu na "Stairway to heaven" Brega ne moze odsvirati ni u snovima, a da ne govorim o ostalim gitarskim bravurama Pejdza.
I da, nijedan bend nema antologijskih pjesama a posebno ne balada kao Dugme. Kao sto rekoh, sci kad se saberu na jednoj strani, opet Dugme ima vise na drugoj strani. Prejaka diskografija, a Bregovic sve sam komponovao.
Padaju zvijezde užasno podsjeća na van hejlenovu “Džamp”.
- Ommadawn
#205 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
I opet rekao kako je Brega odličan gitarista.
Ne smatram da je najbolji, nije čak ni blizu rahmetli Bode Kovačevića ali da je lošiji gitarista nego kompozitor definitivno nije.
Brega je sve ali najmanje kompozitor. Najmanje.
- dulekrele
#206 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
A sta da kaze Vlatko. Da je los.
- vicious
#207 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Malo je bezveze rasprava o "najboljim" gitaristima, solažama itd. Prvo što tu nema nekog objektivnog kriterija, sve je pitanje ličnog ukusa i preferencija.
Koliko vidim ima pomalo precjenjivanja Pagea, pomalo potcjenjivanja Bregovića. Kao i obično istina je negdje na sredini, niti je Page tolika klasa, niti je Bregović toliko loš... da se razumijemo, Page jeste u svom domenu bio vrhunski, ali čisto tehnički njega su oduvijek smatrali pomalo "sloppy" gitaristom. Ali upravo to je davalo ono nešto njegovom zvuku i sviranju.
Ima tu još milion primjera, Štulić eto mnogi kažu nije neki svirač, ali njegova gitara je potpuno u funkciji pjesama, pogotovo u prvom dijelu Azrinog opusa. Keith Richards nije nikakav virtuoz na gitari, ali te rifove niko ne može odsvirati kao on. Ima ono nešto. I takvih primjera mali milion.
Satriani eto važi za nekakvog ober majstora, i to i jeste. Ima i vrhunskih pjesama, ali većina onoga što on svira meni zvuči sterilno.
Što se tiče Uspavanke za Radmilu M., koliko se sjećam i Bregović je to odsvirao zajedno sa Stefanovskim, nije Vlatko sve sam nasnimao. Uostalom studijski snimci nisu mjerilo nizašta, sve je to ispolirano do maksimuma i može se nasnimavati po 100 puta. Bregović je vrlo često potcijenjen kao gitarista. Razlog tome je što se u pjesmama BD nije gurao u prvi plan sa nekakvim soliranjem (osim u prvoj a la Page fazi karijere).
Naravno ne može u istu rečenicu s Vlatkom, ali nije baš da je totalni duduk kakvim ga se želi predstaviti.
Koliko vidim ima pomalo precjenjivanja Pagea, pomalo potcjenjivanja Bregovića. Kao i obično istina je negdje na sredini, niti je Page tolika klasa, niti je Bregović toliko loš... da se razumijemo, Page jeste u svom domenu bio vrhunski, ali čisto tehnički njega su oduvijek smatrali pomalo "sloppy" gitaristom. Ali upravo to je davalo ono nešto njegovom zvuku i sviranju.
Ima tu još milion primjera, Štulić eto mnogi kažu nije neki svirač, ali njegova gitara je potpuno u funkciji pjesama, pogotovo u prvom dijelu Azrinog opusa. Keith Richards nije nikakav virtuoz na gitari, ali te rifove niko ne može odsvirati kao on. Ima ono nešto. I takvih primjera mali milion.
Satriani eto važi za nekakvog ober majstora, i to i jeste. Ima i vrhunskih pjesama, ali većina onoga što on svira meni zvuči sterilno.
Što se tiče Uspavanke za Radmilu M., koliko se sjećam i Bregović je to odsvirao zajedno sa Stefanovskim, nije Vlatko sve sam nasnimao. Uostalom studijski snimci nisu mjerilo nizašta, sve je to ispolirano do maksimuma i može se nasnimavati po 100 puta. Bregović je vrlo često potcijenjen kao gitarista. Razlog tome je što se u pjesmama BD nije gurao u prvi plan sa nekakvim soliranjem (osim u prvoj a la Page fazi karijere).
Naravno ne može u istu rečenicu s Vlatkom, ali nije baš da je totalni duduk kakvim ga se želi predstaviti.
-
the the
#208 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
GB genij kojeg ni sam on nije svjestan, obezvrijedio ga je sijaset puta sa lakonotnim prevarama, podosta i ponasanjem komentarima zivota u kojima je sebe predstavljao nekom drugom formom tipa seljak, jalijas, prema zenama grubijan, izaziavo sablazan za ta doba sto svjesno sto nesvjesno ko ce sad i znati, ali on je bio neogranicenog talenta da bi kojim drugim slucajem u sredini gdje se ne treba stidjeti svoga dara da bi bio prihvaceniji od kukturnog mainstreama i da bi daleko vise razvio svoj talenat i postao uprkos teskom tvrdicluku “ime glavne ulice” jos za zivota
- Ommadawn
#209 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
- Ommadawn
#210 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Potpisujem.vicious wrote: ↑29/04/2022 12:30 Malo je bezveze rasprava o "najboljim" gitaristima, solažama itd. Prvo što tu nema nekog objektivnog kriterija, sve je pitanje ličnog ukusa i preferencija.
Svaki gitarista je poseban na svoj način.
Moj najbolji prijatelj je virtouz kakvog ćeš rijetko naći. Ali na dernecima su svi tražili da ja sviram. Nikog nisu interesovale njegove prstolomije na gitari nego daj da se raja zabavi. Onda bi on kad sviramo u duetu, obično izvlačio solaže.
- piupiu
- saibaba
#212 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
jarane ja sam imao komšiju on je bio virtuoz koji je svaki dan svirao gitaru minimalno 7 sati. Znaci bukvalno po citav dan. Na kraju je dobio i onu bolest zgloba koju dobijaju gitaristi. On skine solazu u nulu, tapinzi, folovi... ma mislim bas virtuoz.Ommadawn wrote: ↑29/04/2022 14:17Potpisujem.vicious wrote: ↑29/04/2022 12:30 Malo je bezveze rasprava o "najboljim" gitaristima, solažama itd. Prvo što tu nema nekog objektivnog kriterija, sve je pitanje ličnog ukusa i preferencija.
Svaki gitarista je poseban na svoj način.
Moj najbolji prijatelj je virtouz kakvog ćeš rijetko naći. Ali na dernecima su svi tražili da ja sviram. Nikog nisu interesovale njegove prstolomije na gitari nego daj da se raja zabavi. Onda bi on kad sviramo u duetu, obično izvlačio solaže.
Ali on je cirkuska atrakcija a ne gitarista. On izmedju dva tona ubaci jos 16 beskorisnih samo da pokaze kako je navježban.. Teret za slušanje, gola tehnika bez ideja ... Takvim treba zabraniti da sviraju ...
- piupiu
#213 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Najbrža ruka srednje Bosne
-
Seawolf
- Ommadawn
#215 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Tako je i Točak rastjeravao raju sa igranki.saibaba wrote: ↑29/04/2022 15:03 jarane ja sam imao komšiju on je bio virtuoz koji je svaki dan svirao gitaru minimalno 7 sati. Znaci bukvalno po citav dan. Na kraju je dobio i onu bolest zgloba koju dobijaju gitaristi. On skine solazu u nulu, tapinzi, folovi... ma mislim bas virtuoz.
Ali on je cirkuska atrakcija a ne gitarista. On izmedju dva tona ubaci jos 16 beskorisnih samo da pokaze kako je navježban.. Teret za slušanje, gola tehnika bez ideja ... Takvim treba zabraniti da sviraju ...
- saibaba
-
galia95
#217 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Meni su njegove solaže na ranim pjesmama sasvim okej, Kad bi bio bijelo dugme (komplet pjesma je epic), Bluz za moju bivšu dragu, Ne gledaj me tako, Požurite konji moji, Znam za jedno tiho mjesto, Dede bona sjeti se, Ipak poželim neko pismo...
Dok je još uvijek imao volje za svirku i dok nije postao potpuno lijen. Posljednja tri albuma i tri turneje sa ova dva drekavca su uglavnom tragikomični, osim nekoliko dobrih momenata.
Dok je još uvijek imao volje za svirku i dok nije postao potpuno lijen. Posljednja tri albuma i tri turneje sa ova dva drekavca su uglavnom tragikomični, osim nekoliko dobrih momenata.
-
galia95
#218 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Evo ih samo par koje mi sad padaju na pamet. Ne mora biti plagijat, ali pjesme koje definitivno podsjećaju jedna na drugu:Entropio wrote: ↑28/04/2022 22:37Fakat, i ja citam i ne vjerujem.
Ne spavaj mala moja... - Chuck Berry - Rock and Roll music
Blues za moju bivšu dragu - Led Zeppelin - Since I've been loving you
Ove ću noći naći blues - B.B. King - The thrill is gone
Patim evo deset dana- ZZ Top - Tush
Bekrija si, cijelo selo viče - Sweet - Ballroom blitz
Ima neka tajna veza (gitarski uvod) - Rod Stewart - Maggie May (gitarski uvod)
Šta bi dao da si na mom mjestu - Argent - I am the dance of ages (a uvod na gitari liči na Roundabout od Yes i From the beginning od ELP, odaberi
Izgledala je malo čudno - Johnny Wakelin - In Zaire
Dede bona sjeti se - Uvod je Golden Earring - Radar love
Sve će to, o mila moja - Peter Gabriel - Here comes the flood i Cockney rebel - Sebastian
U vrijeme otkazanih letova - Duran Duran - klix on film
Padaju zvijezde - Van Halen - Jump
Da te bogdo ne volim- Genesis - Many too many (melodija na gitari i atmosfera)
Lažeš - Bad Company - Ready for love ( a refren je bukvalno stara narodna pjesma Kopao sam dubok zdenac)
Hajdemo u planine - Horoš maljčik (ruska narodna)
Zamisli - Red Hot Chilly Peppers - Jungle man
Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo - Phenomena- Dance with the devil
Noćas je ko lubenica pun mjesec iznad Bosne - Phil Carmen - On my way in L.A. i (ili) Dire Straits - Six blade knife
Ako ima boga - Yes - Owner of a lonely heart
Last edited by galia95 on 30/04/2022 02:17, edited 1 time in total.
- Edin H.
#219 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
To sad ne valjaju Film i Idoli, je li?galia95 wrote: ↑25/04/2022 16:22 Dakle, zaključili smo da postoje neka muzička imena koja kod nas imaju status polubožanstva i u koje se ne dira, ako ne želiš da se upustiš u oštru polemiku. To su, prema ovome što sam pročitao, Indexi, Azra, EKV, Rambo Amadeus i, vjerovali ili ne, Disciplina kičme![]()
S druge strane, popularno je i poželjno popljuvati kompletnu sarajevsku pop scenu poslije Indexa, a naročito Bijelo dugme i Merlina, jer te grupe, zaboga, nemaju nikakvu artističku vrijednost, dok istovremeno svi beogradski bendovi odišu originalnošću, intelektom, revolucijom i buntom![]()
Od sarajevskih valja Pušenje i Elvis, ali najveću popularnost je dosegao Plavi Orkestar sa Soldatskim balom.
-
Messier
#220 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
A moze dosta toga se provesti kroz plagijat..al i malo je predimenziorana ta navodna kradja.
Drugi je kontekst bio, druga vremena.
Radio Luxemburg, ono sto imputiras u sebe , explotiras na neki drugi nacin.
Nije sve kradja.
Ono, Psihomodo pokro Ramonese.
Postoji razlika izmedju utjecaja nekoga na neki band, i ocitog djonjenja.
I ako to sve sad odbacimo, i kazemo, pa je..to jeste djonjenje, sta nam ostaje?
Nesto sto je originalno, bez utjecaja?
Drugi je kontekst bio, druga vremena.
Radio Luxemburg, ono sto imputiras u sebe , explotiras na neki drugi nacin.
Nije sve kradja.
Ono, Psihomodo pokro Ramonese.
Postoji razlika izmedju utjecaja nekoga na neki band, i ocitog djonjenja.
I ako to sve sad odbacimo, i kazemo, pa je..to jeste djonjenje, sta nam ostaje?
Nesto sto je originalno, bez utjecaja?
-
Messier
#221 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Pa mozes svakog pljuvati, ako si voljan da pljujes.Edin H. wrote: ↑30/04/2022 01:37To sad ne valjaju Film i Idoli, je li?galia95 wrote: ↑25/04/2022 16:22 Dakle, zaključili smo da postoje neka muzička imena koja kod nas imaju status polubožanstva i u koje se ne dira, ako ne želiš da se upustiš u oštru polemiku. To su, prema ovome što sam pročitao, Indexi, Azra, EKV, Rambo Amadeus i, vjerovali ili ne, Disciplina kičme![]()
S druge strane, popularno je i poželjno popljuvati kompletnu sarajevsku pop scenu poslije Indexa, a naročito Bijelo dugme i Merlina, jer te grupe, zaboga, nemaju nikakvu artističku vrijednost, dok istovremeno svi beogradski bendovi odišu originalnošću, intelektom, revolucijom i buntom![]()
Od sarajevskih valja Pušenje i Elvis, ali najveću popularnost je dosegao Plavi Orkestar sa Soldatskim balom.
Pa indexi su imali 2 albuma u 40 godina postojanja i jos nekih singlica kamaru.
A mozes tu informaciju uzeti i kao dobronamjernu kritiku i pomen za daljnju diskusiju.
Ja licno smatram da je pola pjesama Indexa, upropastio rigidan, nespojiv i iritantan refren, koji je obicno ko s neba pao u neku pjesmu, ko hajmo da imamo sta pjevat' u glas
-
galia95
#222 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Najbolji primjer je pjesma Sanjam, briljantna stvar sa najnakaradnijim refrenom koji su mogli smisliti za tako lijepu kompozicijuMessier wrote: ↑30/04/2022 01:53Pa mozes svakog pljuvati, ako si voljan da pljujes.
Pa indexi su imali 2 albuma u 40 godina postojanja i jos nekih singlica kamaru.
A mozes tu informaciju uzeti i kao dobronamjernu kritiku i pomen za daljnju diskusiju.
Ja licno smatram da je pola pjesama Indexa, upropastio rigidan, nespojiv i iritantan refren, koji je obicno ko s neba pao u neku pjesmu, ko hajmo da imamo sta pjevat' u glas
-
suspect_zero
#223 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Bregović i ne krije kao neki da je hap'o pjesme,....ima na yt intervjua gdje otvoreno govori, tipa odrade turneju po Jugi i zarade vreće para....on spuca za zapad, Britanija, Amerika, Francuska....nakupuje kamaru ploča i uživa u blagodatima civilizacije
....kod nas te pjesme tek dođu ta par godina a on ih brzo preradi i opet uzme lovu na njima.
Ne moram spomenuti da je tada sa zapada sve sporo dolazilo a i ono što dođe bilo skupo za običnu raju a nije bilo ni interneta pa da se sve sazna.
Po meni je Bregović imao više njuha za biznis, nešto kao i Brena u drugoj vrsti muzike....nisu protraćili bezzzze lovu i ostali kokuzi koji danas moraju u neki rijaliti da bi čvaknuli koji dinar...nije lik samo gutao LSD i trošio na raju i žene.
U odnosu na njega gdje su Tifa, Alen i Bebek
....ovaj prvi ni sam ne zna jeli živ 
Ne moram spomenuti da je tada sa zapada sve sporo dolazilo a i ono što dođe bilo skupo za običnu raju a nije bilo ni interneta pa da se sve sazna.
Po meni je Bregović imao više njuha za biznis, nešto kao i Brena u drugoj vrsti muzike....nisu protraćili bezzzze lovu i ostali kokuzi koji danas moraju u neki rijaliti da bi čvaknuli koji dinar...nije lik samo gutao LSD i trošio na raju i žene.
U odnosu na njega gdje su Tifa, Alen i Bebek
-
suspect_zero
#224 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Edin H. wrote: ↑30/04/2022 01:37To sad ne valjaju Film i Idoli, je li?galia95 wrote: ↑25/04/2022 16:22 Dakle, zaključili smo da postoje neka muzička imena koja kod nas imaju status polubožanstva i u koje se ne dira, ako ne želiš da se upustiš u oštru polemiku. To su, prema ovome što sam pročitao, Indexi, Azra, EKV, Rambo Amadeus i, vjerovali ili ne, Disciplina kičme![]()
Taj album se komotno mogao zvati i Suada jer je to bila najviše odsvirana pjesma, na same početne taktove "raja je krenula da se pali i žari"....i Jabuka je bila popularna istovremeno sa njima kao i Prljavci.
-
Messier
#225 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
A dobro sad, jel prica o Bregi, il uopsteno?
Preopsirna je tema, moze se podijeliti po zanrovima, po regijama, po originalnosti izvodjaca..al mozda je bolje ovako , vise ce price biti
Preopsirna je tema, moze se podijeliti po zanrovima, po regijama, po originalnosti izvodjaca..al mozda je bolje ovako , vise ce price biti