Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hakiz

#11901 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

nermin-z wrote: 28/04/2022 20:09

Nešto ti ovdje ne štima prijatelju.
Po ovome ispada da je mogu u svojoj kući da namjero izazovem kvar na instalaciji i ako ne otklonim kvar, raskida se ugovor.
Mislim da tu nešto ne štima. Na taj način bi svako mogao da raskine ugovor kad god hoće. Koja bi onda bila svrha takvog ugovora.
npr. Ja sad potpišem ugovor, dobijem 3 ili 6 mj po 1KM (ne znam tačno šta sad nude) i po isteku tog roka ja napravim kvar i odjavim.
To je i meni palo na pamet, ali nisam htio davati ideje :lol:
nermin-z
Grijem se na: Pelet
Vozim: BMW E46
Horoskop: poma nemam

#11902 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Hakiz wrote: 28/04/2022 20:08
nermin-z wrote: 28/04/2022 19:59
E, vidš sad smo na početku.
Tehničke uslove za preseljenje, s aspekta Telemacha on ima. I zato ne može da raskine ugovor.
On nalog ne može prenijeti radi vlasnika stana. Njemu je to isto ali telemachu nije.
Kako sam ja shvatio, novi stanar ne želi Telemach uslugu.

Onda je sve riješeno, forumaš prenese uslugu sa sobom u novi stan, automatski na njegovoj staroj adresi usluge nema. To ono "pretplatnik nema adresu" definiše, usluga mora biti na adresi koju pretplatnik ima. Staru adresu više nema, ima novu, dakle usluga mora biti na novoj adresi a ne na staroj.

Samo nastsvi korištenje na novoj adresi.

Ako želi da isključi uslugu i na novoj adresi, mora platiti ostatak ugovora, logično.

Ako nema tehničke mogućnosti za uslugu na novoj adresi forumša, rada Telemach bez plaćanja ostatka ugovora prekida ugovor sa forumašem.
Forumaš ne može da piključi telemach na novoj adresi jer je podstanar a stanodavac ne dozvoljava (s aspekta telemache tehnički uslivi postoje),
Hakiz

#11903 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

nermin-z wrote: 28/04/2022 20:17
Hakiz wrote: 28/04/2022 20:08

Kako sam ja shvatio, novi stanar ne želi Telemach uslugu.

Onda je sve riješeno, forumaš prenese uslugu sa sobom u novi stan, automatski na njegovoj staroj adresi usluge nema. To ono "pretplatnik nema adresu" definiše, usluga mora biti na adresi koju pretplatnik ima. Staru adresu više nema, ima novu, dakle usluga mora biti na novoj adresi a ne na staroj.

Samo nastsvi korištenje na novoj adresi.

Ako želi da isključi uslugu i na novoj adresi, mora platiti ostatak ugovora, logično.

Ako nema tehničke mogućnosti za uslugu na novoj adresi forumša, rada Telemach bez plaćanja ostatka ugovora prekida ugovor sa forumašem.
Forumaš ne može da piključi telemach na novoj adresi jer je podstanar a stanodavac ne dozvoljava (već ima BH Telecom),
Ali, nije valjda forumaš uveo Telemach na staroj adresi kao podstanar na svoje ime umjesto da traži da ga vlasnik stana uvede na svoje :shock:

Ako jeste, zeznuo se, ako ima tehničke mogućnosti za Telemach na novoj adresi, bojim se da nema puno izbora onda...
nermin-z

#11904 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Hakiz wrote: 28/04/2022 20:14
nermin-z wrote: 28/04/2022 20:09

Nešto ti ovdje ne štima prijatelju.
Po ovome ispada da je mogu u svojoj kući da namjero izazovem kvar na instalaciji i ako ne otklonim kvar, raskida se ugovor.
Mislim da tu nešto ne štima. Na taj način bi svako mogao da raskine ugovor kad god hoće. Koja bi onda bila svrha takvog ugovora.
npr. Ja sad potpišem ugovor, dobijem 3 ili 6 mj po 1KM (ne znam tačno šta sad nude) i po isteku tog roka ja napravim kvar i odjavim.
Mislim da bi se badava trudio.
Kad tehničari dođu da tec priključe prvi put. Tehnički uslovi postoje i oni te priključe.
Ako se desi kvar oni će doči i pregledati. Sumnjam da će ti oprostiti ako vide da signal ne dolazi do rutera a ti ne dozvoljavaš da poprave.
acer5101

#11905 Re: Telemach BH

Post by acer5101 »

dowydyenya wrote: 28/04/2022 20:03
Hakiz wrote: 28/04/2022 19:46

Eto, sve jasno. Stari pretplatnik prenese uslugu na novu adresu, na staroj se isključi. Ako ne može na novoj adresi, ugovor se prekine. Ugovor je na ime.

Ipak je definisano, sve OK.
Ne zalim se ja nego hocu da kazem da je kod mene uvjek sve stabilno i besprjekorno dugi niz godina tako kad bude problem uporedjujem sa mogucnosti bacanjem atomske bombe.
Sve pohvale za dugogodisnju saradnju. Dodje nekad do neke trzavice ali vi to brzo rjesite. Konekcija stabilna kao uvjek sto kazu krs od modema kod mene daje uvjek odlicne rezultate da napomenem wifi kroz zid. Brzina do 250 mbps

Image
Blago tebi ;)
nermin-z

#11906 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Hakiz wrote: 28/04/2022 20:19
nermin-z wrote: 28/04/2022 20:17

Forumaš ne može da piključi telemach na novoj adresi jer je podstanar a stanodavac ne dozvoljava (već ima BH Telecom),
Ali, nije valjda forumaš uveo Telemach na staroj adresi kao podstanar na svoje ime umjesto da traži da ga vlasnik stana uvede na svoje :shock:

Ako jeste, zeznuo se, ako ima tehničke mogućnosti za Telemach na novoj adresi, bojim se da nema puno izbora onda...
jbg. pa čitajte.
Čovjek je godinama imao u kuće Telemach, sad je prodao kuću i uzeo stan pod kiriju dok njegov novi stan ne bude završen. Tako da je trenutno podstanar. U taj podstanarski stan ne može da uvede Telemach jer vlasnik stana ne dpzvoljava. Sasvim prosto.
nermin-z

#11907 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

acer5101 wrote: 28/04/2022 20:25
dowydyenya wrote: 28/04/2022 20:03
Ne zalim se ja nego hocu da kazem da je kod mene uvjek sve stabilno i besprjekorno dugi niz godina tako kad bude problem uporedjujem sa mogucnosti bacanjem atomske bombe.
Sve pohvale za dugogodisnju saradnju. Dodje nekad do neke trzavice ali vi to brzo rjesite. Konekcija stabilna kao uvjek sto kazu krs od modema kod mene daje uvjek odlicne rezultate da napomenem wifi kroz zid. Brzina do 250 mbps

Image
Blago tebi ;)
Mani hvale!
Nije sve u brzini, ja imam dobru brzinu ali kad restartuješ ruter 5min. mu treba da se podigne.
Misliš da je to za pohvalu
http://prntscr.com/zTufHwCNta-N
Last edited by nermin-z on 28/04/2022 20:32, edited 1 time in total.
Hakiz

#11908 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

nermin-z wrote: 28/04/2022 20:23
Hakiz wrote: 28/04/2022 20:14

Kad tehničari dođu da tec priključe prvi put. Tehnički uslovi postoje i oni te priključe.
Ako se desi kvar oni će doči i pregledati. Sumnjam da će ti oprostiti ako vide da signal ne dolazi do rutera a ti ne dozvoljavaš da poprave.
Ne javiš da ima kvar, kada dođu poslije 30 dana, pustiš ih. Prošlo 30 dana, u citiranim uslovima piše da Tekemach raskida ugovor. Ako ne raskine, Telemach ga krši.

E, sad, ako u tih 30 dana daljinski vide da nešto na tom uređaju i jave da će doći da pregledaju i poprave, a korisnik ih ne pusti, onda je korisnik kriv.

Osim ako se korisnik ne javlja na pozive, "na putu je" i slično, tada nije obaviješten, zar ne :lol:
Hakiz

#11909 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

nermin-z wrote: 28/04/2022 20:27

jbg. pa čitajte.
Čovjek je godinama imao u kuće Telemach, sad je prodao kuću i uzeo stan pod kiriju dok njegov novi stan ne bude završen. Tako da je trenutno podstanar. U taj podstanarski stan ne može da uvede Telemach jer vlasnik stana ne dpzvoljava. Sasvim prosto.
Neka zamoli zamrzavanje, da ne plaća dok ne koristi, a vrijeme nekorištenja će se računati kao produženje ugovora za taj period. I kada nastavi koristiti, nastavi plaćati do isteka tog perioda.

Tako će Telemach izaći forumašu u susret, a opet na kraju dobiti plaćeno puno trajanje ugovora.
dowydyenya

#11910 Re: Telemach BH

Post by dowydyenya »

nermin-z wrote: 28/04/2022 20:28
acer5101 wrote: 28/04/2022 20:25

Blago tebi ;)
Mani hvale!
Nije sve u brzini, ja imam dobru brzinu ali kad restartuješ ruter 5min. mu treba da se podigne.
Misliš da je to za pohvalu
http://prntscr.com/zTufHwCNta-N
Vidim da vas boli , sta cu ne mogu biti nezadovoljan da bi isao forumasina uz dlaku.
Nisam toliki sitnicar da gledam jel se ruter konektuje za minut ili 5 .
nermin-z

#11911 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Hakiz wrote: 28/04/2022 20:29
nermin-z wrote: 28/04/2022 20:23

Ne javiš da ima kvar, kada dođu poslije 30 dana, pustiš ih. Prošlo 30 dana, u citiranim uslovima piše da Tekemach raskida ugovor. Ako ne raskine, Telemach ga krši.

E, sad, ako u tih 30 dana daljinski vide da nešto na tom uređaju i jave da će doći da pregledaju i poprave, a korisnik ih ne pusti, onda je korisnik kriv.

Osim ako se korisnik ne javlja na pozive, "na putu je" i slično, tada nije obaviješten, zar ne :lol:
Mislim da si ti nešto opasno pobrkao.
Ako ti ne prijaviš kvar, nikad niko neće doći.
Ne misliš valjda da oni sve klijente neprekidno prate jesu li aktivni ili ne.
Šta se to njih tiće na kraju krajeva. Ti si po ugovoru obavezan da plaćaš račune, ne i da koristiš uslugu.
Ako je neko blesav ili ima neki razuman razlog da plaća a ne koristi, ima na to puno pravo i niko mu to neće zabraniti.
Evo daću ti ja 10/10 Gb i 10 000 TV kanala za 10KM mjesečno, ako nećeš koristiti uslugu.
nermin-z

#11912 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

dowydyenya wrote: 28/04/2022 20:39 Vidim da vas boli , sta cu ne mogu biti nezadovoljan da bi isao forumasina uz dlaku.
Nisam toliki sitnicar da gledam jel se ruter konektuje za minut ili 5 .
Ne radi se o tome da li je neko sitničav ili ne nego o tome koliko je usluga dobra ili ne.
A za to što nekoga boli ili ne evo ti friška slika

http://prntscr.com/oGGVoyx_fp4F
Hakiz

#11913 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

nermin-z wrote: 28/04/2022 20:39
Mislim da si ti nešto opasno pobrkao.
Ako ti ne prijaviš kvar, nikad niko neće doći.
Ne misliš valjda da oni sve klijente neprekidno prate jesu li aktivni ili ne.
Šta se to njih tiće na kraju krajeva. Ti si po ugovoru obavezan da plaćaš račune, ne i da koristiš uslugu.
Ako je neko blesav ili ima neki razuman razlog da plaća a ne koristi, ima na to puno pravo i niko mu to neće zabraniti.
Evo daću ti ja 10/10 Gb i 10 000 TV kanala za 10KM mjesečno, ako nećeš koristiti uslugu.
Nisi ti shvatio o čemu se radi.

Nema veze, ako nastavim ispašće da nagovaram na zlo, pa neću dalje.
Benq

#11914 Re: Telemach BH

Post by Benq »

Ovdje je stvar jasna, nigdje nije napisao da na novoj adresi nema tehnicke mogucnosti, vec da vlasnik stana ne da Telemach-u da prikljuci usluge jer ima usluge drugog operatera. Na taj nacin ne moze raskinuti ugovor jer nema bas nikakvog osnova, moze platiti raskidnu taksu ili ici na sud, sto mu ne bih preporucio jer to je jednostrani raskid ugovora. Vec mu je sve odgovoreno i nema potrebe dalje zatrpavati temu.
Mustang1

#11915 Re: Telemach BH

Post by Mustang1 »

Ojjj al komplikujete. On se javi telemachu za preseljenje usluge Telemach ce doci i instalirat ce mu uslugu. On ce placati i moju tv i telemach. Ne moze raskinuti ugovor. Samo ako donese cips da zivi na adresi na kojoj ne moze Telemach usluga. Najbolja mu je opcija to sto je uradio, zaledi uslugu dok ne bude stan gotov. Prebaci tu uslugu na taj stan i to je to. Drugacije ne moze.
Ovo pisem jer sam radio tako, u drugi grad prebacivao uslugu.
kakaljin

#11916 Re: Telemach BH

Post by kakaljin »

nermin-z wrote: 28/04/2022 20:27

jbg. pa čitajte.
Pa o tome govorimo, ne postoje uslovi za prikljucak na toj novj adresi, samim tim telemach raskida ugovor bez penala.

Napisao sam ranije post ali je izbrisan
kakaljin

#11917 Re: Telemach BH

Post by kakaljin »

Benq wrote: 28/04/2022 21:11 Ovdje je stvar jasna, nigdje nije napisao da na novoj adresi nema tehnicke mogucnosti, vec da vlasnik stana ne da Telemach-u da prikljuci usluge jer ima usluge drugog operatera. Na taj nacin ne moze raskinuti ugovor jer nema bas nikakvog osnova, moze platiti raskidnu taksu ili ici na sud, sto mu ne bih preporucio jer to je jednostrani raskid ugovora. Vec mu je sve odgovoreno i nema potrebe dalje zatrpavati temu.
Pa zar nije kad si podstanar moras dobiti saglasnost od vlasnika jer i telemach to trazi da bi ti uveo uslugu. Ne mozes ti na svoju ruku uvesti uslugu kao postanar i onda izadjes iz tog stana a potpisao si ugovor gdje ce te naci na kojoj adresi jer si prijavio tu adresu a tu ne zivis vec si podstanar. da se naplati dug
Benq

#11918 Re: Telemach BH

Post by Benq »

kakaljin wrote: 28/04/2022 22:51 Pa zar nije kad si podstanar moras dobiti saglasnost od vlasnika jer i telemach to trazi da bi ti uveo uslugu. Ne mozes ti na svoju ruku uvesti uslugu kao postanar i onda izadjes iz tog stana a potpisao si ugovor gdje ce te naci na kojoj adresi jer si prijavio tu adresu a tu ne zivis vec si podstanar. da se naplati dug
Nije, kad si podstanar, za prikljucak je dovoljan broj licne karte, tako da ako krenes selit na drugu adresu, nosis svoj paket gdje hoces, time je ujedno i stanodavac zasticen jer nece rizikovat da uvede usluge na svoje ime niti da se bilo gdje on pominje, pa da se ispalis kroz par mjeseci a vlasniku stana ostane paket sa kojim ne zna sta da radi.

Ukoliko se podstanar iseli, a ne plati nista, ide na sud i tako se vrse potrazivanja. To je praksa i konkurencije.
Benq

#11919 Re: Telemach BH

Post by Benq »

kakaljin wrote: 28/04/2022 22:46 Pa o tome govorimo, ne postoje uslovi za prikljucak na toj novj adresi, samim tim telemach raskida ugovor bez penala.

Napisao sam ranije post ali je izbrisan
Hajde da ne izvrcemo cinjenice, nepostojanje tehnickih mogucnosti i "ne da vlasnik stana" su dvije potpuno razlicite stvari. Kod njega je ova druga varijanta, i to je jasno da ne moze raskid ugovora jer tehnicke ima, a ne da covjek da se uvede, gleda se sistem a ne sta neko misli da bi bilo ok. Uostalom, covjek je to rijesio tako sto je stavio usluge u mirovanje, ne vidim svrhu da se dalje ubija tema, niti ce.

Idemo dalje..
Rugafet

#11920 Re: Telemach BH

Post by Rugafet »

Ma ne znam šta bi rekao, ja se preselio u Atlantu i kažem u poslovnici ok hoću i dalje da budem pretplatnik, evo tu je nova adresa kad da vas očekujem kaže ona meni mrtva ‘ladna ti moraš sve platit do kraja ugovora a to sto mi ne pružamo usluge u USA nije nas problem nego tvoj. Ja i opremu bio donio da vratim, samo se okrenem i odem. I frajeri me terete za 4 stoje i nešto maraka.
crnivrag

#11921 Re: Telemach BH

Post by crnivrag »

Sve aplikacije koje se koriste direktno za Telemach usluge, kao i aplikacije za third-party usluge koje su dio Telemach paketa :)

Image
nermin-z

#11922 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Benq wrote: 28/04/2022 21:11 Ovdje je stvar jasna, nigdje nije napisao da na novoj adresi nema tehnicke mogucnosti, vec da vlasnik stana ne da Telemach-u da prikljuci usluge jer ima usluge drugog operatera. Na taj nacin ne moze raskinuti ugovor jer nema bas nikakvog osnova, moze platiti raskidnu taksu ili ici na sud, sto mu ne bih preporucio jer to je jednostrani raskid ugovora. Vec mu je sve odgovoreno i nema potrebe dalje zatrpavati temu.
Sve je jasno od početka.
Ja sam logički zaključio slijedeće.
Vlasnik stana nema razloga ni da dozvoli ni ne dozvoli ono što nije moguće, niti zakupac ima razloga da ga pita ako tehničke mogućnosti ne postoje.
To bi bilo besmisleno. Znači da tehničke mogućnosti postoje.
Nebitan je drugi davatelj usluge, ja sam par godina imao oba, pa šta.Plaćam oba i to je moj problem i moje pravo.
Tu je situacija jasna od početka.
nermin-z

#11923 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Rugafet wrote: 28/04/2022 23:24 Ma ne znam šta bi rekao, ja se preselio u Atlantu i kažem u poslovnici ok hoću i dalje da budem pretplatnik, evo tu je nova adresa kad da vas očekujem kaže ona meni mrtva ‘ladna ti moraš sve platit do kraja ugovora a to sto mi ne pružamo usluge u USA nije nas problem nego tvoj. Ja i opremu bio donio da vratim, samo se okrenem i odem. I frajeri me terete za 4 stoje i nešto maraka.
Pa šta te čudi? Probaj uzeti neki takav paket u Atlani pa prenijeti ovamo, Možda shvatiš.
TotallyDifferent_Not

#11924 Re: Telemach BH

Post by TotallyDifferent_Not »

Pozz ako neko može pomoći, već danima se ne može vratiti unazad nijedna emisija, internet je povezan i rade ostale stvari kao npr YouTube, ali vraćanje emisija neće, piše samo ovo: Image EON Box je u pitanju, direktno povezan na ruter regularno sve
Benq

#11925 Re: Telemach BH

Post by Benq »

@TotallyDifferent_Not Koji router koristis? Jesi li probao ukljuciti mrezni kabal u drugi port? Jesi li probao da restartujes router i box? Ako koristis neki svoj router, da nije mozda vpn podesen na njemu pa zato ne radi vracanje unazad?

Malo si informacija dao :)

Samo su neke serije zatamnjene za nase podrucje.
Post Reply