Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dend

#11876 Re: Telemach BH

Post by dend »

nemaimena2010 wrote: 28/04/2022 17:07 Kad sam potpisivao Ugovor nisam mislio prodavati stan, ali kad se to već desilo, mislio sam da će mi, možda, izaći u susret, a i njihov uposlenik je bio IZUZETNO neljubazan.

9.2.1. Ukoliko Pretplatnik raskida ugovor prije isteka perioda obaveznog trajanja ugovora, Telemach može tražiti od Pretplatnika da plati mjesečnu naknadu za ostatak perioda obaveznog trajanja ugovora.

Eh, sad, ovo "može tražiti" može značiti i da ne mora...
6.3. Pretplatnik može pisanim putem zatražiti preseljenje svog priključka i Opreme na drugu lokaciju priključenja (preseljenje priključka). Pretplatnik je u obavezi da najkasnije u roku od 3 (tri) mjeseca od preseljenja na novu lokaciju podnese pismeni zahtjev, u suprotnom Pretplatnik gubi pravo na prenos priključka. Telemach će u roku od 15 dana izvršiti preseljenje priključka ako na novoj lokaciji postoji prisutnost Telemachove infrastrukture i ako Pretplatnik nema neizmirenih obaveza prema Telemachu. Za preseljenje priključka Telemach ima pravo Pretplatniku naplatiti naknadu definisanu ponudom ili važećim Cjenovnikom Telemacha.
nermin-z
Grijem se na: Pelet
Vozim: BMW E46
Horoskop: poma nemam

#11877 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Mustang1 wrote: 28/04/2022 17:11 Jel sad ti selis negdje vani ili negdje ovdje gdje vec imas net i ostalo?
Gdje god da seli nebitno je.
Po ugovoru, može da prenese uslugu na navu adresu, ako postoje tehnički uslovi na novoj adresi, s tim da mora da plati premještanje opreme.
To nema nikakav uticaj na raskid ugovora.
Ugovor može jednostrano da se raskine jedino u slučaju ne poštivanja ugovora od strane Telemacha, što je jako rijetko.
nermin-z

#11878 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

nemaimena2010 wrote: 28/04/2022 17:07 Kad sam potpisivao Ugovor nisam mislio prodavati stan, ali kad se to već desilo, mislio sam da će mi, možda, izaći u susret, a i njihov uposlenik je bio IZUZETNO neljubazan.

9.2.1. Ukoliko Pretplatnik raskida ugovor prije isteka perioda obaveznog trajanja ugovora, Telemach može tražiti od Pretplatnika da plati mjesečnu naknadu za ostatak perioda obaveznog trajanja ugovora.

Može, ali ne mora. Nikad se to neće desiti.
Oni su to i stavili u ugovor da mogu da naplate po sili zakona, i hoće, mada ne moraju...
nemaimena2010

#11879 Re: Telemach BH

Post by nemaimena2010 »

nermin-z wrote: 28/04/2022 17:27

Može, ali ne mora. Nikad se to neće desiti.
Oni su to i stavili u ugovor da mogu da naplate po sili zakona, i hoće, mada ne moraju...
Znam i slažem se s tobom. nekako sam se nadao da će im proraditi ljudska strana, ali jbg.
nermin-z

#11880 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

nemaimena2010 wrote: 28/04/2022 17:29 Znam i slažem se s tobom. nekako sam se nadao da će im proraditi ljudska strana, ali jbg.
E moj prijatelju, nijedna od tih firmi iz vana ne dolazi u BiH zato što voli ljude.
Oni ovdje dolaze jer mogu da nam prodaju govna za dobre pare.
Ja sam se snjma godinama ganjao. Ja sam mogao i da ih dobijem na sudu.
Ali smo na kraju napravili kompromis, ja sam dobio da plaćam najeftiniji paket i dobijam najskuplji.
Ali da bi to moglo, moraju oni da ne poštuju ugovor. što je jako teško.
O ljudskosti tu nema niti govora.
Oni o purši imaju žene koje nemaju pojma ni sta se nalazi na oficijelnoj stranici.
Čak i viši nivo podrške nije mnogo bolji, provjereno.
Da ih zanima interes i zadovoljstvo klijenta ono bi radili potpuno drugačije.
Možemo mi po njima pljuvati koliko hoćemo, znaju oni dobro šta sve ne valja ali jednako dobro znaju i to da nemaju konkurenciju i zato rade tako kako rade.
Uzimaju pare!
Uzmi realno, za pare koje dajemo njima ne možemo dobiti ništa ni približno.
Znači, možemo da trpimo njih ili pređemo na mnogo gore.
Sve što zamjeriš Telemachu imaš u BHT mnogo gore itd...
Zamrnuo si napog i to je to, pokušaj u međuvremenu dati ili prodati nekome ili tako nešto.
Oni će mnogo lakše pristati da prenesu opremu na drugu adresu nego što će halaliti dog za koji znaju da mogu da ga naplate.
shape of despair

#11881 Re: Telemach BH

Post by shape of despair »

odjavio sam hbo i kanali su zakljucani,ali hbo max i dalje radi?
fusion_ba

#11882 Re: Telemach BH

Post by fusion_ba »

kakaljin wrote: 28/04/2022 17:43
nemaimena2010 wrote: 28/04/2022 17:15

Biću podstanar 7 -8 mjeseci dok se ne završi zgrada u Ilijašu (inače sam sa Grbavice). Gazda podstanarskog stana već ima BH Telekomov paket i ne želi ništa da mijenja.
Znaci da nema osnova da uvedes telemach nikako i samim tim mozes raskinuti ugovor bez probleme, jer si promjenio lokaciju na kojoj ne mozes imati uslugu telemacha.
6.3. Pretplatnik može pisanim putem zatražiti preseljenje svog priključka i Opreme na drugu lokaciju priključenja (preseljenje priključka). Pretplatnik je u obavezi da najkasnije u roku od 3 (tri) mjeseca od preseljenja na novu lokaciju podnese pismeni zahtjev, u suprotnom Pretplatnik gubi pravo na prenos priključka. Telemach će u roku od 15 dana izvršiti preseljenje priključka ako na novoj lokaciji postoji prisutnost Telemachove infrastrukture i ako Pretplatnik nema neizmirenih obaveza prema Telemachu. Za preseljenje priključka Telemach ima pravo Pretplatniku naplatiti naknadu definisanu ponudom ili važećim Cjenovnikom Telemacha.
https://telemach.ba/question/da-li-mogu ... elevizije/
Gdje tu konkretno piše da se ugovor raskida ako na novoj adresi nema infrastrukture?
Radi se o tome da će uslugu preseliti ako ima mogućnosti. Ako mogućnosti nema, usluga ostaje na staroj adresi i mora se plaćati bez obzira na preseljenje. Takva je praksa kod svih operatera.
fusion_ba

#11883 Re: Telemach BH

Post by fusion_ba »

Hakiz wrote: 28/04/2022 18:50 Ne može usluga biti na ime kada odgovara, a na adresu kada odgovara.

Ako može malo ovako malo onako, onda bi to trebalo zakonom definisati kada već operateri love u mutnom.
Na ime ili na adresu - u ovom slučaju nebitno. Ugovorna obaveza je 24 mjeseca. Dok to ne istekne ne postoji pravo raskida (osim u slučaju povećanja cijene i sl.) Raskid ugovora zbog preseljenja na drugu adresu nigdje nije definisan, ni u okviru operatera ni u okviru RAK-a.
Hakiz

#11884 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

fusion_ba wrote: 28/04/2022 18:55
Hakiz wrote: 28/04/2022 18:50 Ne može usluga biti na ime kada odgovara, a na adresu kada odgovara.

Ako može malo ovako malo onako, onda bi to trebalo zakonom definisati kada već operateri love u mutnom.
Na ime ili na adresu - u ovom slučaju nebitno. Ugovorna obaveza je 24 mjeseca. Dok to ne istekne ne postoji pravo raskida (osim u slučaju povećanja cijene i sl.) Raskid ugovora zbog preseljenja na drugu adresu nigdje nije definisan, ni u okviru operatera ni u okviru RAK-a.
Bitno je.

Jer, ako je na ime, onda Telemach mora korisniku omogućiti uslugu na novoj adresi i ugasiti na staroj adresi, to jeste, prenijeti uslugu kod korisnika bez obzira na to gdje je korisnik. Ako ne može, onda mora raskinuti ugovor bez posljedica po korisnika.

Ako je na adresu, onda novi stanar na toj adresi preuzima uslugu/obavezu, a onaj koji je odselio mora na novoj adresi uzeti novu uslugu. Novi stanar na staroj adresi mora biti svjestan te obaveze kada kupuje stan. Može tražiti od starog korisnika da plati ostatak ugovora i prekine uslugu, kao kada stari dtanar mora platiti dugove (struja, voda itd), to postaje pregovaračka stavka u ponudi/potražnji stana. Umanji novom stanaru cijenu stana za obavezu koja je ostala prema provajderu.

Ne bi smjelo biti svejedno, moralo bi biti definisano.

Ali, BiH, ima razlog zašto nije definisano...
Ajdinn4

#11885 Re: Telemach BH

Post by Ajdinn4 »

kakvi su to termini "ugovor na ime" i "ugovor na adresu"? prvi put čujem te termine.
niti adresa može potpisati ugovor niti korisnik/ime može biti bez adrese.
123bih123

#11886 Re: Telemach BH

Post by 123bih123 »

Hakiz wrote: 28/04/2022 19:06
fusion_ba wrote: 28/04/2022 18:55

Bitno je.

Jer, ako je na ime, onda Telemach mora korisniku omogućiti uslugu na novoj adresi i ugasiti na staroj adresi, to jeste, prenijeti uslugu kod korisnika bez obzira na to gdje je korisnik. Ako ne može, onda mora raskinuti ugovor bez posljedica po korisnika.

Ako je na adresu, onda novi stanar na toj adresi preuzima uslugu/obavezu, a onaj koji je odselio mora na novoj adresi uzeti novu uslugu. Novi stanar na staroj adresi mora biti svjestan te obaveze kada kupuje stan. Može tražiti od starog korisnika da plati ostatak ugovora i prekine uslugu, kao kada stari dtanar mora platiti dugove (struja, voda itd), to postaje pregovaračka stavka u ponudi/potražnji stana. Umanji novom stanaru cijenu stana za obavezu koja je ostala prema provajderu.

To tako kao što si ti naveo nema nigdje. Ugovor na adresu ? Novi stanar preuzima ? Nebuloza na nebulozu pa opet nebuloza…
123bih123

#11887 Re: Telemach BH

Post by 123bih123 »

Ja bi u tvom slucaju išao na varijantu promijenjenih okolnosti gdje više ugovor ne može ostati na snazi. U praksi ljudi su dobijali na sudu operatere uz navođenje određenih razloga zbog kojih raskidaju a iste nisu mogli spriječiti.
dowydyenya

#11888 Re: Telemach BH

Post by dowydyenya »

Telemach ne prepadaj me sa prekidom signala odma pomislim rusi bacili nuklarnu bombu.
Hakiz

#11889 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

Ajdinn4 wrote: 28/04/2022 19:09 kakvi su to termini "ugovor na korisnika" i "ugovor na adresu"? prvi put čujem te termine.
niti adresa može potpisati ugovor niti korisnik može biti bez adrese.
Može.

Ako je na ime, gdje god korisnik preseli, usluga ga prati. Ne ostaje usluga na staroj adresi Ako je tehnički nemoguća na novom mjestu, prekid ugovora.

Ako je na adresu, ko god je trenutno korisnik nekretnine na toj adresi, on plaća, nebitno je ime u smislu da ako na tu adresu dođe novi stanar, neće se usluga isključiti, samo će je novi stanar preuzeti.

Naravno da je neka adresa vezana za neko ime, ali imena mogu mijenjati adrese, onda treba definisati na koga se usluga veže. Ako se veže za oboje, šta kada ime promijeni adresu, usluga se klonira, prepolovi, šta?

To podrazumijeva da nema nelegalne gradnje, uredne ZK izvatke, registrovano iznajmljivanje nekretnine (plaćen porez :mrgreen: ) itd.

Utopija :lol:
Hakiz

#11890 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

123bih123 wrote: 28/04/2022 19:14
Hakiz wrote: 28/04/2022 19:06

Bitno je.

To tako kao što si ti naveo nema nigdje. Ugovor na adresu ? Novi stanar preuzima ? Nebuloza na nebulozu pa opet nebuloza…
Kako sa strujom, grijanjem itd? Sve to novi vlasnik preuzima, ne nosi stari vlasnik sa sobom.

Stari vlasnik plati dugove koje ima.

U konretnom slučaju ja bih platio ostatak ugovora i isključio uslugu ako je novi vlasnik ne želi. A taj novac dodao na cijenu stana.

Sve riješeno.
dend

#11891 Re: Telemach BH

Post by dend »

Opći uslovi telemacha
Trajno isključenje od strane Telemacha

9.4. Osim raskidom od strane Pretplatnika, pretplatnički odnos može prestati trajnim isključenjem korisničke opreme, odnosno obustavljanjem pružanja usluge od strane Telemacha, iz sljedećih razloga:
...
• Ako Pretplatnik više nema adresu gdje Telemach posjeduje svoju infrastrukturu i može pružiti uslugu ili ako Pretplatnik ne otkloni neispravnosti na svom uređaju ili instalaciji u roku od 30 dana od dana nastanka ili saznanja za neispravnost;
...
Telemach

#11892 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

nemaimena2010 wrote: 28/04/2022 16:29 Pozdrav,

Prodao sam stan i čovjek koji ga je kupio ne želi uslugu Telemach-a. Danas sam išao u poslovnicu u Radničkoj ulici da raskinem Ugovor (ostalo je još sedam mjeseci do isteka) nadajući se da će mi izaći u susret i omogućiti raskid bez plaćanja ostatka od oko 420,00 KM, ali sam dobio drzak i bezobrazan odgovor od Vašeg uposlenika Edina: "Šta mene briga što ste vi prodali stan". Zaledio sam uslugu i nisam htio da se raspravljam. Po Vama, ja bih trebao sve da platim iako fizički nisam u mogućnosti da koristim to što bih platio????!!!!
OK, razumijem da treba da zaradite, ali, isto tako, mislim da bi trebalo da budete fleksibilniji, a i da obratite pažnju koga zapošljavate i date im bar osnovne upute kako da se ponašaju prema klijentima.
Zašto bih ja, nakon ovoga, želio ponovo postati Vaš klijent (za nekih sedam - osam mjeseci)?
Pozdrav @nemaimena2010,
Ukoliko želite izvršiti raskid Ugovora prije isteka obaveznog trajanja istog, potrebno je da platite raskidnu taksu. Ukoliko se selite na drugu adresu na kojoj postoje tehničke mogućnosti, možete izvršiti preseljenje usluga na novu adresu. Preseljenje usluga u stan se naplaćuje jednokratno 20 KM po aktuelnom Cjenovniku Telemach usluga, a preseljenje u kuću se naplaćuje jednokratno 80 KM. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
Telemach

#11893 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

dowydyenya wrote: 28/04/2022 19:21 Telemach ne prepadaj me sa prekidom signala odma pomislim rusi bacili nuklarnu bombu.
Pozdrav @dowydyenya,
Na Vašoj adresi je zabilježen grupni prekid signala. Kolege rade na otklanjaju poteškoća. Molimo za samo malo strpljenja i razumijevanja.
Hakiz

#11894 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

dend wrote: 28/04/2022 19:33 Opći uslovi telemacha
Trajno isključenje od strane Telemacha

9.4. Osim raskidom od strane Pretplatnika, pretplatnički odnos može prestati trajnim isključenjem korisničke opreme, odnosno obustavljanjem pružanja usluge od strane Telemacha, iz sljedećih razloga:
...
• Ako Pretplatnik više nema adresu gdje Telemach posjeduje svoju infrastrukturu i može pružiti uslugu ili ako Pretplatnik ne otkloni neispravnosti na svom uređaju ili instalaciji u roku od 30 dana od dana nastanka ili saznanja za neispravnost;
...
Eto, sve jasno. Stari pretplatnik prenese uslugu na novu adresu, na staroj se isključi. Ako ne može na novoj adresi, ugovor se prekine. Ugovor je na ime.

Ipak je definisano, sve OK.
DON_eARL

#11895 Re: Telemach BH

Post by DON_eARL »

Mislim da ovaj slučaj koji pojedinci pominju kao "ima na adresi BHT, ne može se priključiti drugi paket" ne pije vode - nema ograničenje da na jednoj adresi možeš imati uslugu jednog operatera. Jedini način da se raskine ugovor bez penala je ukoliko u BiH prijaviš novu adresu, na kojoj nema tehničke mogućnosti da se preseli paket. Svi drugi slučajevi mislim da spadaju pod jednostrani raskid ugovora i plaćaju se penali. Ako sam upravu, ovi ugovori se prave na osnovu Zakona o obligacijama i obje strane imaju svoje obaveze i prava, neosnovan raskid povlači posljedice.

Novi vlasnik stana može uzeti priključak na sebe, promijeniti nosioca ugovora i tako te razriješiti ugovorne obaveze. Ne znam kakva je opcija da nađeš nekoga trećeg ko bi na sebe preuzeo priključak, jer je upitno koliko pogodnosti imaš na ugovoru i da li se nekome isplati preuzeti ugovor.
shape of despair wrote: 28/04/2022 18:01 odjavio sam hbo i kanali su zakljucani,ali hbo max i dalje radi?
Sinhronizacija baza podataka ide u nekom vremenskom intervalu, dnevno, sedmično, mjesečno, zavisno od HBO Max. Ako si odjavio HBO Premium, to je to što se tvojih obaveza tiče - ostalo zavisi od HBO Max i njihove sinhronizacije baze sa tvojim nalogom kod operatera.
nermin-z

#11896 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

kakaljin wrote: 28/04/2022 18:12
nermin-z wrote: 28/04/2022 18:00

De ti, ako si siguran u to što pišeš, objasni čovjeku kako da raskine ugovor.
On upravo to i traži.
PA napisao sam vec, trazi preseljenje usluge i ustanovi se da ne moze imati uslugu telemacha na novoj adresi i samim tim raskida se ugovor.
E, vidš sad smo na početku.
Tehničke uslove za preseljenje, s aspekta Telemacha on ima. I zato ne može da raskine ugovor.
On nalog ne može prenijeti radi vlasnika stana. Njemu je to isto ali telemachu nije.
dowydyenya

#11897 Re: Telemach BH

Post by dowydyenya »

Hakiz wrote: 28/04/2022 19:46
dend wrote: 28/04/2022 19:33 Opći uslovi telemacha
Eto, sve jasno. Stari pretplatnik prenese uslugu na novu adresu, na staroj se isključi. Ako ne može na novoj adresi, ugovor se prekine. Ugovor je na ime.

Ne zalim se ja nego hocu da kazem da je kod mene uvjek sve stabilno i besprjekorno dugi niz godina tako kad bude problem uporedjujem sa mogucnosti bacanjem atomske bombe.
Sve pohvale za dugogodisnju saradnju. Dodje nekad do neke trzavice ali vi to brzo rjesite. Konekcija stabilna kao uvjek sto kazu krs od modema kod mene daje uvjek odlicne rezultate da napomenem wifi kroz zid. Brzina do 250 mbps

Image
Telemach

#11898 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

dowydyenya wrote: 28/04/2022 20:03 Ne zalim se ja nego hocu da kazem da je kod mene uvjek sve stabilno i besprjekorno dugi niz godina tako kad bude problem uporedjujem sa mogucnosti bacanjem atomske bombe.
Sve pohvale za dugogodisnju saradnju. Dodje nekad do neke trzavice ali vi to brzo rjesite. Konekcija stabilna kao uvjek sto kazu krs od modema kod mene daje uvjek odlicne rezultate da napomenem wifi kroz zid. Brzina do 250 mbps[/url]
Pozdrav @dowydyenya,
Hvala Vam na povratnim informacijama i pohvalama. Drago nam je da ste zadovoljni Telemach uslugama koje koristite na adresi. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
Hakiz

#11899 Re: Telemach BH

Post by Hakiz »

nermin-z wrote: 28/04/2022 19:59
kakaljin wrote: 28/04/2022 18:12

PA napisao sam vec, trazi preseljenje usluge i ustanovi se da ne moze imati uslugu telemacha na novoj adresi i samim tim raskida se ugovor.
E, vidš sad smo na početku.
Tehničke uslove za preseljenje, s aspekta Telemacha on ima. I zato ne može da raskine ugovor.
On nalog ne može prenijeti radi vlasnika stana. Njemu je to isto ali telemachu nije.
Kako sam ja shvatio, novi stanar ne želi Telemach uslugu.

Onda je sve riješeno, forumaš prenese uslugu sa sobom u novi stan, automatski na njegovoj staroj adresi usluge nema. To ono "pretplatnik nema adresu" definiše, usluga mora biti na adresi koju pretplatnik ima. Staru adresu više nema, ima novu, dakle usluga mora biti na novoj adresi a ne na staroj.

Samo nastsvi korištenje na novoj adresi.

Ako želi da isključi uslugu i na novoj adresi, mora platiti ostatak ugovora, logično.

Ako nema tehničke mogućnosti za uslugu na novoj adresi forumša, rada Telemach bez plaćanja ostatka ugovora prekida ugovor sa forumašem.
Last edited by Hakiz on 28/04/2022 20:09, edited 1 time in total.
nermin-z

#11900 Re: Telemach BH

Post by nermin-z »

Hakiz wrote: 28/04/2022 19:46
dend wrote: 28/04/2022 19:33

Nešto ti ovdje ne štima prijatelju.
Po ovome ispada da je mogu u svojoj kući da namjero izazovem kvar na instalaciji i ako ne otklonim kvar, raskida se ugovor.
Mislim da tu nešto ne štima. Na taj način bi svako mogao da raskine ugovor kad god hoće. Koja bi onda bila svrha takvog ugovora.
npr. Ja sad potpišem ugovor, dobijem 3 ili 6 mj po 1KM (ne znam tačno šta sad nude) i po isteku tog roka ja napravim kvar i odjavim.
Post Reply