Upis u prvi razred Osnovne škole

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bavarian1989

#1 Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by bavarian1989 »

Pozdrav, vječita dilema da li dijete treba da krene u skolu sa 6 ili 7 godina, kada je zrelo a kada nije.
Konkretno kod nas djevojcica rođena krajem jula a propis kaze da djeca koja do 1.6. pune 6 godina Idu u skolu a djeca rođena do 1.9. mogu na prijevremeni upis ako je to u najboljem interesu djeteta.
Djevojcica bila na testiranju i kao intelektualno je spremna ali je nedovoljno zrela za skolu i savjetuju nam da je ostavimo za sljedecu godinu ( to su svima rekli ko je rođen poslije 1.6. jer imaju dovoljno djece). Kakva su vasa iskustva ? Da li prijevremeni upis ili ne ?
Prednosti : ici ce sa svojim drustvom, ranije ce zavrsiti jer je sad 9godisnji sistem
Dilema : Da li ce kaskati za ostalom djecom, ima li sta izgubiti ako je ostavimo za sljedecu godinu, hoce li fizicki odudarati od djece sljedece godine jer ce krenuti sa 7g i 1mj.

Djevojcica je maza i razmazena jer je jedino dijete i jedina unuka, znate o cemu pricam :D.

Hvala na odgovoru i savjetima.
addem

#2 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by addem »

bavarian1989 wrote: 29/04/2022 01:39 Pozdrav, vječita dilema da li dijete treba da krene u skolu sa 6 ili 7 godina, kada je zrelo a kada nije.
Konkretno kod nas djevojcica rođena krajem jula a propis kaze da djeca koja do 1.6. pune 6 godina Idu u skolu a djeca rođena do 1.9. mogu na prijevremeni upis ako je to u najboljem interesu djeteta.
Djevojcica bila na testiranju i kao intelektualno je spremna ali je nedovoljno zrela za skolu i savjetuju nam da je ostavimo za sljedecu godinu ( to su svima rekli ko je rođen poslije 1.6. jer imaju dovoljno djece). Kakva su vasa iskustva ? Da li prijevremeni upis ili ne ?
Prednosti : ici ce sa svojim drustvom, ranije ce zavrsiti jer je sad 9godisnji sistem
Dilema : Da li ce kaskati za ostalom djecom, ima li sta izgubiti ako je ostavimo za sljedecu godinu, hoce li fizicki odudarati od djece sljedece godine jer ce krenuti sa 7g i 1mj.

Djevojcica je maza i razmazena jer je jedino dijete i jedina unuka, znate o cemu pricam :D.

Znam dijete rođeno isto tako krajem jula upisano sasvim normalno nista nisu rekli s obzirom da je rođeno iza 1.6. Mislio sam iskreno da nema sanse da puste dijete da kasnije ide u skolu. Ja bi ostavio da se igra jos godinu
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by sime_cipol »

Ja sam svoje mogao upisati ranije godinu, ali nisam htio.
Ne bih mu uzeo onu jednu godinu bez briga, igre, slobode... nema sanse. To im je jedini period u životu kad je slobodan.
Poslije sve nekakve obaveze dok je ziv. Skola, zadaca, pjesmice. Ipak, odluku bi ostavio na vama.
arhivasvega

#4 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by arhivasvega »

bavarian1989 wrote: 29/04/2022 01:39 Pozdrav, vječita dilema da li dijete treba da krene u skolu sa 6 ili 7 godina, kada je zrelo a kada nije.
I ja sam u istoj nedoumici, je li to u BiH ili negdje drugo?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Truba »

ma prvi razred je šega
treba upisati jer je devetogodišnja škola
pa u 4. razredu imaju po 20 godina

a prije ljudi u 22. završavaju faks

sada sa 3+2
imaš ljude koji u najboljoj mjeri u 26 izađu s faksa
a sve pravljeno da se olakša

dakle opisne ocjene su u prvom
svi koji upišu moraju proći
nek ide malo i prati starije
8)
safran

#6 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by safran »

Moj sin je rođen krajem jula. Da su mi tada ponudili odgodu ne bih je prihvatila. Danas je drugi srednje i ove pameti bih prihvatila odgodu. I ja sam razmišljala kao labudan gore (do 20-te će biti u srednjoj skoli a ja sa 17 bila primljena na faks) ali škola se promijenila u odnosu na period kad sam je ja pohađala. Danas je to jedan ogromni administrativni aparat, prevashodno namijenjen sam sebi. Djeca su kolaterala.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Truba »

da... dobro napisano
samo sebi svrha kao i sve u bih

skraćuju vrijeme školovanja povećavajući s 8 na 9 i smanjuju s 4 godine faks na 3+2 :lol:
duh_sa_sjekirom

#8 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by duh_sa_sjekirom »

Zrelost i spremnost djeteta za upis vrši pedagoška služba škole u koju se dijete upisuje.
Ako procijene da dijete nije zrelo, bez obzira što ima starost, mogu predložiti roditeljima da ostave dijete još jednu godinu.
Sve je to individualno i ovisi od djeteta. Znam slučajeve da su djeca polazila u školu iako im je falio mjesec-dva do starosnog uvjeta, ali i znam slučajeve gdje su djeca ostavljana još jednu godinu, pa su polazili sa 7+ godina.
Uglavnom, pedagoška služba predlaže ono što smatra da je najbolje u interesu djeteta.
Uglavnom, i roditelji trebaju dobro razmisliti i kosultirati se pa odlučiti
nikeze

#9 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by nikeze »

Finska ima najbolji obrazovni sistem na svijetu. Osnovna škola traje 9 godina i djeca kreću u školu sa 7 godina.
Naravno, djeca koja idu u Montesori školu mogu i sa 6 godina u školu ili neku drugu privatnu školu, jer ima ko da ih
odvede u WC ukoliko je potrebno, a potrebno je. U državnoj školi toga nema i to odmah prvi čas kažu roditeljima.
Veoma je bitno da su djeca do 5 razreda u odvojenoj zgradi od djece koja idu od 5 do 9 razreda.
Snake Eyes

#10 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Snake Eyes »

Prijevremeni upis djeteta u skolu je potez za koji se kasnije pokaze da uopce nema pozitivnih strana.
Raigor Stonehoof

#11 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Raigor Stonehoof »

sime_cipol wrote: 29/04/2022 04:12 Ja sam svoje mogao upisati ranije godinu, ali nisam htio.
Ne bih mu uzeo onu jednu godinu bez briga, igre, slobode... nema sanse. To im je jedini period u životu kad je slobodan.
Poslije sve nekakve obaveze dok je ziv. Skola, zadaca, pjesmice. Ipak, odluku bi ostavio na vama.
:thumbup: :thumbup:

ne kontam preambiciozne roditelje koji em sto djecu salju ranije, em sto ih guraju na milion aktivnosti prije skole

to dijete nema djetinjstvo kako treba
Nierika

#12 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Nierika »

Nemam djecu pa ću odgovoriti kako su mene moji. Upisala sam sa 7, mada mislim da sam i godinu ranije tj. sa 6 išla u vrtić i imala takve vrste obaveza :D, pa možda dođe na isto. Jesam imala više vremena za igru i druženje tu godinu, i ne bih to mijenjala, ali sam u kasnijim godinama znala pomisliti da bi mi ta godina prednosti dobro došla u slučaju da zeznem nešto u školi/na faksu, poželim putovati ili za bilo kakve nepredviđene situacije (kojih je kasnije bilo). Mislim da ovisi od djeteta najviše.
Zoya

#13 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Zoya »

Pričekajte još godinu. Ovdje djeca kreću za šest godina i apsolutno nisu niti pametnija niti bolja od onih koji su sa sedam godina krenuli u prvi razred.
Wlad

#14 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Wlad »

Ja sam krenuo u skolu sa 7 godina, jer moji nisu dali da me upisu prije, a zavrsio sa 20. Uvijek sam im to pregovarao jer bolje da sam zavrsio skolu sa 19 nego sa 20.Tih godinu dana sto cu kasnije krenuti meni nista nije znacilo jer se toga nista ne sjecam. Ako bude dijete htjelo poslije i na fakultet ima priliku i da odmori godinu pa da onda upise neki i nece ga zavrsit u 30-im.
djana h

#15 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by djana h »

Većinom se roditelji mnogo misle oko upisa, dal ranije, dal kasnije... a savjetovati takve stvari drugima je jako teško i nezahvalno.
Svaki roditelj bi trebalo da poznaje svoje dijete dovoljno da, uz savjet pedagoga, odluči da li je djetetu vrijeme za prvi razred.
Istina je, bar iz mog iskustva, da djetetu nećete uskratiti tu godinu bezbrižnosti jer u prvom razredu, bar prvo polugodište, je sve igra i uči se kroz igru. Djeca koja kod kuće nemaju društvo vršnjaka ili slično, bi sigurno voljela više biti u školi nego se možda dosađivati kod kuće.
A godina poslije je ipak godina poslije,... pored devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, dijete se u srednju upiše s nekih 16 godina.
Sad, da li poslušati stručnu osobu ili uraditi po svom... pitanje je i zavisi od slučaja do slučaja.
Seyfo

#16 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Seyfo »

Ne znam lokaciju postavljaca teme,konkretno u Sarajevu dijete koje do 1.9 puni 6 mora u skolu a ako puni poslije,ne mora, ali ako roditelji zele,moze neki zahtjev,test,pa ako ima mjesta itd. Ja licno bih sto kasnije: bolje da je djeci dosadno nego traumaticno.
Gray

#17 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by Gray »

Nije stvar hoće li prije ili kasnije završiti, nego da li je dijete spremno i kako će ga krenuti u školu.

U tom periodu je godina dana ogromna za razvoj i sazrijevanje djeteta. Moj sin će npr krenuti u školu sa skoro 7, i bit će vjerovatno jedan od najstarijih, ali mislim da je bolje to nego jedan od najmlađih u razredu.

Ako dijete od starta loše krene u školi to ga moze pratiti pratiti cijelo školovanje, jer ako mu ne krene dobro za mrzit će školu, ako je mrzi neće dobro učiti, itd.

Ja mislim da je bolje da dijete krene što kasnije u školu.
auspuhc

#18 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by auspuhc »

Za napredak djeteta je bolje da je najmladje u okruzenju nego najstarije. :thumbup:
ilkbahar

#19 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by ilkbahar »

auspuhc wrote: 04/05/2022 01:16 Za napredak djeteta je bolje da je najmladje u okruzenju nego najstarije. :thumbup:
Zasto?
auspuhc

#20 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by auspuhc »

ilkbahar wrote: 04/05/2022 12:59
auspuhc wrote: 04/05/2022 01:16 Za napredak djeteta je bolje da je najmladje u okruzenju nego najstarije. :thumbup:
Zasto?
To ti je kao u fudbalu. Onaj mladji sto igra protiv starije djece ispadne najbolji. Oni ga vuku naprijed. :-D

Dobro su i ovi gore pisali da je bolje godinu ranije zavrsiti sa skolovanjem.
Raigor Stonehoof

#21 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

auspuhc wrote: 04/05/2022 17:33
ilkbahar wrote: 04/05/2022 12:59

Zasto?
To ti je kao u fudbalu. Onaj mladji sto igra protiv starije djece ispadne najbolji. Oni ga vuku naprijed. :-D

Ja bih rekao da je bas obrnuto. Najmladjeg zadnjeg biraju jer je najsmotaniji i najslabiji.
djana h

#22 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by djana h »

Predrasude :mrgreen:
auspuhc

#23 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by auspuhc »

Raigor Stonehoof wrote: 04/05/2022 18:33
auspuhc wrote: 04/05/2022 17:33

Ja bih rekao da je bas obrnuto. Najmladjeg zadnjeg biraju jer je najsmotaniji i najslabiji.
U pocetku ali vremenom se situacija mijenja. Znas da u fudbalskim ekipama najveci talenti uvijek igraju sa starijim. Pa oni od 15 godina budu u u17 timu, a oni od 18 u u21. :-D
Raigor Stonehoof

#24 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Jest, al je kljucna rijec "najveci talenti" sto je manje od 1% igraca. I oni nisu postali talenti zato sto su odmah igrali sa starijima nego su se prvo istakli u svojoj dobnoj grupi :)
auspuhc

#25 Re: Upis u prvi razred Osnovne škole

Post by auspuhc »

Raigor Stonehoof wrote: 04/05/2022 22:15 Jest, al je kljucna rijec "najveci talenti" sto je manje od 1% igraca. I oni nisu postali talenti zato sto su odmah igrali sa starijima nego su se prvo istakli u svojoj dobnoj grupi :)
A svako za svoje dijete misli da je najbolje i supertalentovano. Tako da eto razloga da se gura sa starijim. :D
Post Reply