Ukrajina
-
lajkujMe
#80776 Re: Ukrajina
Ako pratis strance dobrovoljce na twitteru primjetices da dosta njih nije rasporedjeno jos.
Mislim jesu ali ne na frontu.
Vecinom treniraju i obucavaju.
Nekoliko hiljada Ukrajinaca je u EU vrsi obuke i treninge.
A nova Pjesadija je u obuci to su Ukrajinci objavili kroz razne tv reportaze.
Koja zemlja koja gubi ne koristi sve sto ima na raspolaganju da se odbrani?
Ona koja misli da ce da pobjedi i sprema za se nesto.
Znaci imamo sad situaciju da Rusi koriste sve sto imaju i polako napreduju a Ukrajinci koriste samo dio svojih snaga i gube polako teren.
Meni to govori taktiku odugovlacenja i strateskog povlacenja uz nanosenje stete.
A da je steta velika imamo ovdje, Ruski oficir kaze da imaju oko 25.900 poginulih na to dodaj minimalno 50.000 do 70.000 ranjenih. (Cifra veca za 3000 od Ukrajinskih tvrdnji)
Mislim da ce Rusi uskoro da ispusu potencijal za ofanzivno djelovanje.
Rat je takav da bi napao moras 3 puta jace udarati a uz svakako oslabljenu Rusku logistiku, udare na pozadinu i unistavanje njihovog potencijala.
Doce trenutak da moraju stati i izvrsiti regeneraciju zaliha.
To su uradili i nakon Povlacenja uz Kijeva a morace i sad.
I to ocekujem pauzu nekad oko ili prije 9 maja gdje ce mozda cak proglasiti pobjedu.
Sad sve zavisi od toga koliko brzo i s kojom snagom Ukrajinci mogu osigurati zalihe i snage za ofanzivno djelovanje.
Meni se sve ovo cini kao taktika i spremanje velikog potisnuca Ruske armije gdje i kad ne znam.
Mogu se vidjeti naznake toga kroz male Kontraofanzivne akcije oko Khersona i Kharkiva.
Ja tipujem na Zapozorje i eventualno Kherson da ce se pokusati ofanzivno djelovanje velikih snaga Ukrajinske vojske.
Moramo cekati i vidjeti ali ja se duboko nadam da je ovo sto sam gore napisao tacno.
Vrijeme je od esencije i trupe za to se moraju kvalitetno opremiti i obuciti.
A gledaj sad, nadam se da je dati prevod tacan
Igor Girkin, govori da gradjani Krima ne odlazu odlazak sa istoga, Krimski most bi mogao biti uskoro bivsi.
Zasto to govoriti ako si siguran u pobjedu?
Mnogo je glasina da su Ukrajinci dobili neke ozbiljne igrace koje niko ne objavljuje, izmedju ostalog HIMARS i NASAMS sisteme, nevjerujem ali nikad ne reci nikad gdje ima dima ima i vatre kao sto se kaze
Mislim jesu ali ne na frontu.
Vecinom treniraju i obucavaju.
Nekoliko hiljada Ukrajinaca je u EU vrsi obuke i treninge.
A nova Pjesadija je u obuci to su Ukrajinci objavili kroz razne tv reportaze.
Koja zemlja koja gubi ne koristi sve sto ima na raspolaganju da se odbrani?
Ona koja misli da ce da pobjedi i sprema za se nesto.
Znaci imamo sad situaciju da Rusi koriste sve sto imaju i polako napreduju a Ukrajinci koriste samo dio svojih snaga i gube polako teren.
Meni to govori taktiku odugovlacenja i strateskog povlacenja uz nanosenje stete.
A da je steta velika imamo ovdje, Ruski oficir kaze da imaju oko 25.900 poginulih na to dodaj minimalno 50.000 do 70.000 ranjenih. (Cifra veca za 3000 od Ukrajinskih tvrdnji)
Mislim da ce Rusi uskoro da ispusu potencijal za ofanzivno djelovanje.
Rat je takav da bi napao moras 3 puta jace udarati a uz svakako oslabljenu Rusku logistiku, udare na pozadinu i unistavanje njihovog potencijala.
Doce trenutak da moraju stati i izvrsiti regeneraciju zaliha.
To su uradili i nakon Povlacenja uz Kijeva a morace i sad.
I to ocekujem pauzu nekad oko ili prije 9 maja gdje ce mozda cak proglasiti pobjedu.
Sad sve zavisi od toga koliko brzo i s kojom snagom Ukrajinci mogu osigurati zalihe i snage za ofanzivno djelovanje.
Meni se sve ovo cini kao taktika i spremanje velikog potisnuca Ruske armije gdje i kad ne znam.
Mogu se vidjeti naznake toga kroz male Kontraofanzivne akcije oko Khersona i Kharkiva.
Ja tipujem na Zapozorje i eventualno Kherson da ce se pokusati ofanzivno djelovanje velikih snaga Ukrajinske vojske.
Moramo cekati i vidjeti ali ja se duboko nadam da je ovo sto sam gore napisao tacno.
Vrijeme je od esencije i trupe za to se moraju kvalitetno opremiti i obuciti.
A gledaj sad, nadam se da je dati prevod tacan
Igor Girkin, govori da gradjani Krima ne odlazu odlazak sa istoga, Krimski most bi mogao biti uskoro bivsi.
Zasto to govoriti ako si siguran u pobjedu?
Mnogo je glasina da su Ukrajinci dobili neke ozbiljne igrace koje niko ne objavljuje, izmedju ostalog HIMARS i NASAMS sisteme, nevjerujem ali nikad ne reci nikad gdje ima dima ima i vatre kao sto se kaze
Last edited by lajkujMe on 27/04/2022 13:11, edited 1 time in total.
- drug_profi
#80777 Re: Ukrajina
Nadam se samo da su, nakon sto se unisti i izgubi ruska tehnika u posjedu Ukrajinaca, predvidjeli uvođenej zapadnih modernih tenkova, helikoptera i aviona.
Pa da su počeli pripremati posade i za to. Trebaće i to do kraja godine.
-
lajkujMe
#80778 Re: Ukrajina
Nesto takvo je jucer izjavio Ministar Odbrane Amerikedrug_profi wrote: ↑27/04/2022 13:10 Nadam se samo da su, nakon sto se unisti i izgubi ruska tehnika u posjedu Ukrajinaca, predvidjeli uvođenej zapadnih modernih tenkova, helikoptera i aviona.
Moramo Ukrajince transformisati za koristenje NATO oruzanja
Moraju biti van NATO oficijelno ali ih opremiti kao Izrael...
Isto tako a nemam sad stvarno vremen za analizu, zapad je uveliko smanio javno iznosenje info sta Ukrajini salju.
Npr Ameri po zakonu moraju obznaniti da su utrosili toliko i toliko para za neku namjenu ali ne moraju reci na sta tacno bar ne odmah.
Zadnji paket od 800 miliona dolara mi je bio veoma cudan.
70 haubica i 140.000 granata
Ako odradimo matematiku
Cijena jedne granata je oko 2000$ x 140.000 je 280 miliona uz haubice gdje je okvirno cijena 39 miliona$
Na to su dodali one Ghost dronove koji sigurno ne prelaze cifru od 50 miliona dolara a i to je veoma uvelicana cijena.
I nek dodamo cijenu od 20 miliona za transport i vozila koja salju + obuku
To je oko 350 miliona
Haj sad vi meni objasnite na sta je otislo jos 450 miliona dolara? Vise od pola iznosa.
Bio je jos jedan takav paket isto se cifra ne podudara s dobivenom opremom.
A za razliku od Ruske, americka vojska nije koruptivna
Last edited by lajkujMe on 27/04/2022 13:19, edited 1 time in total.
- Gandalf
#80779 Re: Ukrajina
Nadam se da su tvoji razlozi u pitanju, da se pripremaju ukrajinci za nešto veliko. S druge strane, poučen vlastitim iskustvom, često mi naumpadne " dont dream dreams". Bojim se ukrajinskog dejtona i nastavka uticaja ruske politike haosa na balkanu, dok je MZ zabrinuta i zauzeta pisanjem saopštenja.lajkujMe wrote: ↑27/04/2022 12:43 Nije Gandalf u krivu.
Od tehnike koju su dobili vidjeli smo samo jednom onu Slovacku samohodtku i navodna 2 T72 tenka u Donbasu.
Ali se ne slazem s Gandalfom o uzroku.
I dalje mislim da otpor pruzaju original jedinice iz Donbasa uz lokalni TO.
Glavnina Ukrajinske vojske nekih 100.000 ljudi nedostaje.
Na jugu i Zaporozju oko 50.000 Ukrajinca i u Donbasu i Kharkivu jos toliko.
Gdje je 100.000 vojske?
Cak im Avijacija ne radi vise a znamo 100% da je osvjezena i jaca nego prije 2 sedmice.
Da se ne sekiram ovoliko zbog stanja na terenu rekao bih da Ukrajinci spremaju ogromnu armiju za veliku ofanzivu sto ukljucuje tesko novo naoruzanje
Na Jugu kod Mikolajeva vecinu odbrane drzi lokalni TO i jedna brigada Ukrajinske armije.
I cak imaju uspjehe.
Ne zelim da sanjam ali stvarno mislim da je glavnina Ukrajinske armije u obuci i treningu i mislim da kad dodje do kriticne mase oruzanja da krece dernek
-
Baba Jefimija
#80780 Re: Ukrajina
Očekuje se kontraofanziva Ukrajinaca. Nešto kao protunapad Crvene armije kod Staljingrada. U dva mjeseca rata Rusi su se pokazali kao teški retardi. Ne znam kako mogu dobit ovaj rat, jedino da onaj patuljasti botoksirani debil stvarno ne opali neku atomsku bombu.
-
zilog
#80781 Re: Ukrajina
Sada nesto gledam, to je potez od cca 10 km, sa pjescanim bedemom u pozadini. Prilicno zeznuta imitacija D-day Omahe. To je jako kratak potez, moze biti klaonica, a ne dobijaju nista posebno. Ukrajina ima jos jednu granicu sa Rumunijom, sjeverozapadno.drug_profi wrote: ↑27/04/2022 12:19 Logično je da bi desant bio iza tog mosta Između naselja Kurortne i Lebedivke. Pogodne plaže, pogodan i ravan teren iza.
Meni prije izgleda, da je bombardovanje mosta - varka i da ce se iskrcavanje, ako ga bude, desiti sjeveroistocno od mosta. Time bi bili na lijevoj (sjeveroistocnoj) obali Dnjestra i mogli bi se spajati direktno sa Pridnestrovljem. Cak i ako bi desant bio neuspjesan, odstupnica bi im mogla biti prema pridnestrovlju...
Evo, ja stavljam opkladu na sjeveroistok. Koja je kvota?
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#80782 Re: Ukrajina
Skuplja mornare sa Moskve po krimskim plazama.swanfilter wrote: ↑26/04/2022 22:35Jel Dr. ode trajno? Nema ga dugo za privremeni ban ...detroit-mercy wrote: ↑26/04/2022 22:10
Kad se samo sjetim koliko je Chelly onaniso po Bidenu i pederima. Mislim da je vec osijedio ko Tale jer ne ide bas po planu jebavanje pedera od strane krsnih plavookih mladica
![]()
-
Vedoo
#80783 Re: Ukrajina
Ne znam zašto se "brinete".
Ovaj rat vodi US i UK sa logistikom, dok su Ukri (nažalost) samo pijuni na terenu. Cilj prvih je da razbiju Ruse, nešto što su čekali godinama, a drugi da opstanu. Win- win.
Niti jedan rat, nažalost, ne traje par sedmica, već par godina. Što bude duže trajao, prevaga će ići u korist Ukrajine. Tek smo u početnoj fazi.
Amerika ovu priliku jednostavno neće propustiti.
Samo da je nama ući ovako ili onako u NATO. Mirni ćemo biti zauvijek.
Ovaj rat vodi US i UK sa logistikom, dok su Ukri (nažalost) samo pijuni na terenu. Cilj prvih je da razbiju Ruse, nešto što su čekali godinama, a drugi da opstanu. Win- win.
Niti jedan rat, nažalost, ne traje par sedmica, već par godina. Što bude duže trajao, prevaga će ići u korist Ukrajine. Tek smo u početnoj fazi.
Amerika ovu priliku jednostavno neće propustiti.
Samo da je nama ući ovako ili onako u NATO. Mirni ćemo biti zauvijek.
-
lajkujMe
#80784 Re: Ukrajina
2 do 3 mjeseca
Toliko bi otprilike trebalo vec obucenoj vojsci da se spremi, organizuje, snabdije logisticki i ljudski za veliku ofanzivu.
Toliko je Rusima trebalo prije 24 februara.
Toliko je Amerikancima trebalo u Desert Stormu 1 pa kasnije 2.
Sto znaci da Ukrajinci nece biti soremni jos bar mjesec dana
Toliko bi otprilike trebalo vec obucenoj vojsci da se spremi, organizuje, snabdije logisticki i ljudski za veliku ofanzivu.
Toliko je Rusima trebalo prije 24 februara.
Toliko je Amerikancima trebalo u Desert Stormu 1 pa kasnije 2.
Sto znaci da Ukrajinci nece biti soremni jos bar mjesec dana
-
llull
#80785 Re: Ukrajina
Samo sto ni Ruse ni UN-NATO koaliciju za Irak niko nije kljucao krstarecim projektilima i avio napadima na dnevnoj bazi kao sto Rusi udaraju na Ukrajinu. Svi zaboravljaju koliko je tesko u ovakvim uslovima i obaviti transport opreme i ljudstva kao i obuku na prostoru koji je svakodnevno izlozen napadima.
-
ultrajvosa 1987
#80786 Re: Ukrajina
Iskreno se nadam da ste u pravu za situaciju na terenu, i da cekamo ukrajinsku Oluju 22
Sto se tice BiH i NATO, mislim da je tek sad odzvonilo cetaljima, poslije ovog belaja u Ukrajini ovi mentoli iz RS mogu samo pokrenut balvan revoluciju ...i tu im ne kraj.
Sto se tice BiH i NATO, mislim da je tek sad odzvonilo cetaljima, poslije ovog belaja u Ukrajini ovi mentoli iz RS mogu samo pokrenut balvan revoluciju ...i tu im ne kraj.
- drug_profi
#80787 Re: Ukrajina
Ima logike, samo što ja pretpostavljam da bi išli dalje od protivbrodske obrane sa kopna. Vjerovatno je lošija sa desne obale Dnjestra. Sa lijeve bi bili izloženi i artiljeriji i oklopu Ukrajinaca bez prirodne prepreke da zaustavi kontranapad. U tom slučaju rušenje mosta sebi iza leđa im ostavlja mogućnost samo da plivaju.zilog wrote: ↑27/04/2022 13:20Sada nesto gledam, to je potez od cca 10 km, sa pjescanim bedemom u pozadini. Prilicno zeznuta imitacija D-day Omahe. To je jako kratak potez, moze biti klaonica, a ne dobijaju nista posebno. Ukrajina ima jos jednu granicu sa Rumunijom, sjeverozapadno.drug_profi wrote: ↑27/04/2022 12:19 Logično je da bi desant bio iza tog mosta Između naselja Kurortne i Lebedivke. Pogodne plaže, pogodan i ravan teren iza.
Meni prije izgleda, da je bombardovanje mosta - varka i da ce se iskrcavanje, ako ga bude, desiti sjeveroistocno od mosta. Time bi bili na lijevoj (sjeveroistocnoj) obali Dnjestra i mogli bi se spajati direktno sa Pridnestrovljem. Cak i ako bi desant bio neuspjesan, odstupnica bi im mogla biti prema pridnestrovlju...
Evo, ja stavljam opkladu na sjeveroistok. Koja je kvota?
Može li se zamislit koji bi haos napravili ako iskrcavanje bude u dometu haubica, MLRS ili cak HIMARS?
Last edited by drug_profi on 27/04/2022 13:44, edited 1 time in total.
-
TomANDJerry
#80788 Re: Ukrajina
Mislim da Ukrajinci poteze Rusa znaju i prije nego ruski vojnici i zapovjednici na samom ratištu. NATO obavještajni podaci i sateliti su uostalom vjerovatno nakon Ukrajniskog otpora, najzasluzniji zasto jos uvijek pricamo o ovome ratu --- a ne pricamo o gomilanju ruske vojske na granici sa Posljkom.
Dakle, nikakvo iznenadjenje rusi nece prirediti ukrajincima.
Realno, mislim da ovo i dalje ide po planu ... rusi napreduju na terenu, ali pod kakvim uslovima i kojom cijenom --- napredovali su i prema Kijevu.
A kada americki ministar odbrane i vanjskih poslova izjave da ce "i nebo i zemlju" okrenuti da Ukrajina pobjedi --- ja se ne bih puno brinuo oko vojnog aspekta.
Ali iskreno vjerujem da je NATO-o donekle i cilj da taj istok zemlje ode rusima ... to ce biti jedan zamrznuti konflikt zbog kojeg ce Rusija dugorocno izgubiti bilo kakav medjunarodni kredibilitet + ekonomska + demografska katastrofa koja slijedi.
Dakle, nikakvo iznenadjenje rusi nece prirediti ukrajincima.
Realno, mislim da ovo i dalje ide po planu ... rusi napreduju na terenu, ali pod kakvim uslovima i kojom cijenom --- napredovali su i prema Kijevu.
A kada americki ministar odbrane i vanjskih poslova izjave da ce "i nebo i zemlju" okrenuti da Ukrajina pobjedi --- ja se ne bih puno brinuo oko vojnog aspekta.
Ali iskreno vjerujem da je NATO-o donekle i cilj da taj istok zemlje ode rusima ... to ce biti jedan zamrznuti konflikt zbog kojeg ce Rusija dugorocno izgubiti bilo kakav medjunarodni kredibilitet + ekonomska + demografska katastrofa koja slijedi.
- geralt
#80789 Re: Ukrajina
Navedi mi jedan voz ili logisticki konvoj sa materijalom koji su Rusi unistiti na taj nacin (raketom ili avio napadom). Jedan jedini.llull wrote: ↑27/04/2022 13:36 Samo sto ni Ruse ni UN-NATO koaliciju za Irak niko nije kljucao krstarecim projektilima i avio napadima na dnevnoj bazi kao sto Rusi udaraju na Ukrajinu. Svi zaboravljaju koliko je tesko u ovakvim uslovima i obaviti transport opreme i ljudstva kao i obuku na prostoru koji je svakodnevno izlozen napadima.
Nisu u stanju pogoditi metu koja se krece, a vrlo cesto ni metu koja se ne krece (primjer most u Zaporozju). Kad su gadjali onu bazu stranih dobrovoljaca, Ukrajinci su im presreli pola raketa. Efikasni su u ratnim zlocinima (zgrade u Odesi), u unistavanju vojnih meta bas i ne.
- drug_profi
#80790 Re: Ukrajina
Naravno da će Ukrajinci znati sve pokrete plovila, ali neke se stvari oko odbrane ne mogu ad hoc uraditi. Moraju se pripremati duze.
-
lajkujMe
#80791 Re: Ukrajina
Ni jedan jedini potvrdjen slucaj presretanja Nato opreme u Ukrajinillull wrote: ↑27/04/2022 13:36 Samo sto ni Ruse ni UN-NATO koaliciju za Irak niko nije kljucao krstarecim projektilima i avio napadima na dnevnoj bazi kao sto Rusi udaraju na Ukrajinu. Svi zaboravljaju koliko je tesko u ovakvim uslovima i obaviti transport opreme i ljudstva kao i obuku na prostoru koji je svakodnevno izlozen napadima.
Mislim da Rusi nemaju sposobnost i kapacitet za real time pracenje i unistavanje u dubini Ukrajine.
Za to bi trebali da imaju dalekometne dronove, Awaks i ostale avione direktno iznad Ukrajine uz jak sistem obavjestajne sluzbe i jak sistem koordinacije.
Uz neometano letjenje iznad Ukrajine
Pogodi ko to nema?
- moa
#80792 Re: Ukrajina
Ovo napredovanaj Ruja je normalno, ovi ih uvlace u svoju teritorij i lagano ih sakate. NATO ce pripremit sve,
tako da ne sumnjam u ovo, vratit ce oni ruse jedno 50 godina unazad poslije ovoga. Nudit ce rusi naftu i gas bud posto kad onog kepeca njegovi sklone a tesko da ce se vise vratiti na svejtska vrata poslije ovog.
Go Ukraine go
tako da ne sumnjam u ovo, vratit ce oni ruse jedno 50 godina unazad poslije ovoga. Nudit ce rusi naftu i gas bud posto kad onog kepeca njegovi sklone a tesko da ce se vise vratiti na svejtska vrata poslije ovog.
Go Ukraine go
-
zilog
#80793 Re: Ukrajina
Da "nestrpljivim" pokusam razjasniti par stvari.
- "Demobilizacija", po tekstu kada je objavljena, je bila nejasno definisana, moze biti i varka. Cak i ako nije, jos cemo se nacekati, dok ne bude potrebna, a ne da se samo ubacuju "Banzai" valovi topovskog mesa.
- Gubi se teritorija malo po malo. Nazalost, jos uvijek je tako i bice jos neko vrijeme. Ovaj rat nije igrica, gdje Pac-Man pojede "tableticu" i pocne ganjati duhove.
- Kontraofanziva. Polako doci ce i to. Ne moze preko noci
- Interes zapada vs Ukrajine. Vjerujte, da je gotovo isti. Istina je da zapad (USA i UK) hoce da iznuri i slomi Ruse, ne samo da ih izbaci iz Ukrajine. To bi i Ukrajinci trebali htjeti. Da su, kojim slucajem, Ukrajinci spremno docekali Ruse na granicama, ili da su ih ranije poceli tuci sa ovim sto sada dobijaju (da su ranije dobili), Putler bi samo povukao vojsku, sacuvao VDV i GRU specijalce, ugled ratne tehnike i isao oprobanom metodom razvaljivanja Ukrajine iznutra. Mozda bi otrovao Zelenskog, a u medjuvremenu reorganizovao vojsku i obavjestajne sluzbe i za koju godinu napao sa znatno vecom silom, nego danas. Da je svo ovo oruzje "cekalo" ruski napad, on bi se desio tek kada bi Rusi bili spremni.
Nadam se, da vas nisam previse smorio. Samo se opustite. Makar vi niste ti, koji bi trebali da idu na Ruse.
- "Demobilizacija", po tekstu kada je objavljena, je bila nejasno definisana, moze biti i varka. Cak i ako nije, jos cemo se nacekati, dok ne bude potrebna, a ne da se samo ubacuju "Banzai" valovi topovskog mesa.
- Gubi se teritorija malo po malo. Nazalost, jos uvijek je tako i bice jos neko vrijeme. Ovaj rat nije igrica, gdje Pac-Man pojede "tableticu" i pocne ganjati duhove.
- Kontraofanziva. Polako doci ce i to. Ne moze preko noci
- Interes zapada vs Ukrajine. Vjerujte, da je gotovo isti. Istina je da zapad (USA i UK) hoce da iznuri i slomi Ruse, ne samo da ih izbaci iz Ukrajine. To bi i Ukrajinci trebali htjeti. Da su, kojim slucajem, Ukrajinci spremno docekali Ruse na granicama, ili da su ih ranije poceli tuci sa ovim sto sada dobijaju (da su ranije dobili), Putler bi samo povukao vojsku, sacuvao VDV i GRU specijalce, ugled ratne tehnike i isao oprobanom metodom razvaljivanja Ukrajine iznutra. Mozda bi otrovao Zelenskog, a u medjuvremenu reorganizovao vojsku i obavjestajne sluzbe i za koju godinu napao sa znatno vecom silom, nego danas. Da je svo ovo oruzje "cekalo" ruski napad, on bi se desio tek kada bi Rusi bili spremni.
Nadam se, da vas nisam previse smorio. Samo se opustite. Makar vi niste ti, koji bi trebali da idu na Ruse.
- video
#80794 Re: Ukrajina
BUB
-Tokom Uskršnjih dana, zahvaljujući naporima 59 vojnika, odvojena motorizovana pješadijska brigada imena Yakov Gandziuk pucala je na dva orka tenka, dva oklopna desantna vozila, tri minobacača, dvije artiljerijske jedinice i oko dvadesetak ljudstva.
-Tokom Uskršnjih dana, zahvaljujući naporima 59 vojnika, odvojena motorizovana pješadijska brigada imena Yakov Gandziuk pucala je na dva orka tenka, dva oklopna desantna vozila, tri minobacača, dvije artiljerijske jedinice i oko dvadesetak ljudstva.
- drug_profi
#80795 Re: Ukrajina
Uz to što iza rusa ostaje spaljena zemlja. kad budeš morao da se braniš sa takve zemlje, i povlačiš preko nje, nisi u istom položaju kao onaj koji se branio iz utvrđenih i nerazrušenih objekata, čistih puteva, bez olupina koje smetaju.moa wrote: ↑27/04/2022 13:51 Ovo napredovanaj Ruja je normalno, ovi ih uvlace u svoju teritorij i lagano ih sakate. NATO ce pripremit sve,
Go Ukraine go
-
lajkujMe
#80796 Re: Ukrajina
Jutros prijavljena "pucacina" kod onog ogromnog vojnog skladista u Tranznistriji.
Pozurili Rusi da okrive Ukrajince i kako zele uzeti to skladiste.
Stigao demanti
Izgleda da je Gabon odlucio da izvrsi Agresiju i okupaciju Tranznistrije

Pozurili Rusi da okrive Ukrajince i kako zele uzeti to skladiste.
Stigao demanti
Izgleda da je Gabon odlucio da izvrsi Agresiju i okupaciju Tranznistrije
-
llull
#80797 Re: Ukrajina
Jedina NATO oprema koja je primjecena u Ukrajini su NLAW, Javelin, Stingeri i ostala da ne kazemo rucno prenosiva sredstva. Jos onaj S300 iz Slovacke i 2 t72 ako sam dobro vidio. Fora je da je jasno kao dan da nista jos nije ni stiglo do jedinica, Rusi tvrde da gadjaju skladista a ja to sa rezervom uzimam. No kako Ukrajinci sve zivo snimaju i objavljuju, nekako nikad da vidimo nista od toga. Lazem bila su ona dva britanska oklopna vozila koja su pogodjena. Zanima me kako to da ako su Rusi nesposobni da pogode bilo kakav cilj mimo grada, Ukrajinski zvanicnici kukaju za naoruzanjem. Ocigledno je da im je stradalo u borbama, ili se samo pokvarilo odjednom.lajkujMe wrote: ↑27/04/2022 13:50Ni jedan jedini potvrdjen slucaj presretanja Nato opreme u Ukrajinillull wrote: ↑27/04/2022 13:36 Samo sto ni Ruse ni UN-NATO koaliciju za Irak niko nije kljucao krstarecim projektilima i avio napadima na dnevnoj bazi kao sto Rusi udaraju na Ukrajinu. Svi zaboravljaju koliko je tesko u ovakvim uslovima i obaviti transport opreme i ljudstva kao i obuku na prostoru koji je svakodnevno izlozen napadima.
Mislim da Rusi nemaju sposobnost i kapacitet za real time pracenje i unistavanje u dubini Ukrajine.
Za to bi trebali da imaju dalekometne dronove, Awaks i ostale avione direktno iznad Ukrajine uz jak sistem obavjestajne sluzbe i jak sistem koordinacije.
Pogodi ko to nema?
-
llull
#80798 Re: Ukrajina
Kakav brat, svaka mu cast. Rusi bombarduju aerodrom a Ukrajinski pilot Mig 29 pod bombama polijece ...
https://web.telegram.org/z/#-1355540894
https://web.telegram.org/z/#-1355540894
- Nespin
-
lajkujMe
#80800 Re: Ukrajina
llull wrote: ↑27/04/2022 14:14Jedina NATO oprema koja je primjecena u Ukrajini su NLAW, Javelin, Stingeri i ostala da ne kazemo rucno prenosiva sredstva. Jos onaj S300 iz Slovacke i 2 t72 ako sam dobro vidio. Fora je da je jasno kao dan da nista jos nije ni stiglo do jedinica, Rusi tvrde da gadjaju skladista a ja to sa rezervom uzimam. No kako Ukrajinci sve zivo snimaju i objavljuju, nekako nikad da vidimo nista od toga. Lazem bila su ona dva britanska oklopna vozila koja su pogodjena. Zanima me kako to da ako su Rusi nesposobni da pogode bilo kakav cilj mimo grada, Ukrajinski zvanicnici kukaju za naoruzanjem. Ocigledno je da im je stradalo u borbama, ili se samo pokvarilo odjednom.lajkujMe wrote: ↑27/04/2022 13:50
Ni jedan jedini potvrdjen slucaj presretanja Nato opreme u Ukrajini
Pogodi ko to nema?
Ona dva britanska oklopa su iz starih donacija jos 2017 meni se cini i ono su ambulantna vozila za itvlacenje ranjenika.
I sad da se covjek zapita zasto ne vidimo ni jedan jedini komad zapadne tehnike na istoku?
Rusofil bi rekao bup unisteno
Normalan covjek bi rekao
Neko strucniji bi rekao
Generalstab Ukrajine bi rekao cekajte i vidjecete