Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#2351 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by So What! »

travar wrote: 26/04/2022 18:01 BIRN-ovi novinari...
I ja sam mislio sa BIRN-ovci normalniji, ni sam ne znam šta su toliko napali ovaj, jedan od najplemenitijih projekata u Sarajevu.

Srećom u Sarajevu živi najveći dio građana FBiH, a i ostali često navraćuju ovamo i vide šta se dešava, vide kako se radi i svjesni su da SDA-ovska priča o tome da se nije moglo, da su blokirani itd ... jednostavno ne pije vode.

Ne bih ja podcijenio naše medije i njihovu hajku pred izbore, ali ne vidim kakva budala će popušiti priču da Trojka u Sarajevu nije radila.

Evo spisak njihovih sabranih dijela, samo što se tiče javnog prijevoza, u kratkom periodu:

Reforma javnog prijevoza u Sarajevu - trenutna situacija sa tenderima:

- Nabavka 25 (dvadeset i pet) novih trolejbusa - Dodijeljen ugovor (14,014,914 €) (AAT KKH Belkommunmash (BLR) - TzOV Agrotehnika (UKR))

- Nabavka konsultantskih usluga - nadzor radova na rekonstrukciji tramvajske pruge između tramvajskih stanica Ilidža i Muzej - Dodijeljen ugovor (669,800 €) (Yüksel Proje A.Ş. (TUR) - PPG d.o.o. (BiH))

- Nabavka radova na rekonstrukciji tramvajske pruge između tramvajskih stanica Ilidža i Muzej - Dodijeljen ugovor (20,432,798.85 €) (China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. (CHN) - China Railway No. 10 Engineering Group Co., Ltd. (CHN))

- Nabavka 15 (petnaest) novih tramvaja u Sarajevu - Dodijeljen ugovor (34,744,773.25 €) (Stadler Polska Sp. z o.o. (POL) - Stadler Rail Valencia S.A.U. (ESP))

- Pravna reforma sektora javnog prijevoza - Dodijeljen ugovor (139,425 €) (KPMG Tax&Advisory B-H d.o.o. (BiH))
So What!

#2352 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by So What! »

mirza_15

#2353 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

izvrsni direktor wrote: 26/04/2022 20:26
mirza_15 wrote: 26/04/2022 18:56
Radove izvode domaće firme (i podugovaranje su problematizirali). Kakve veze ima što je nekada, neko poginuo na gradilištu kineske firme ako radove izvodi domaća firma???
treba botovima ovo pod nos poturit:
NESREĆA: Dvojica radnika na gradilištu autoceste Vc pali u rijeku Bosnu kod Žepča
05. 08. 2021. u 16:34:00
Na gradilištu Koridora Vc danas je poginuo jedan radnik, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba
Radnik poginuo na gradilištu autoceste Vlakovo - Tarčin
Piše: N. J.
06.10.2014.
Ništa to. To se desilo kod nas na gradilištu Vc. Neće to obrađivati. Bolje obraditi da se desila nesreća negdje u Africi. Još to problematiziraš na izgradnji tramvajske pruge gdje je vjerovatnoća fatalnih povreda, opasnih po život, minimalna. Mislim, koliko moraš biti maliciozan da se za to hvataš.
Hakiz

#2354 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Uvijek se može dogoditi nesreća. Ali, ako se dogodila zbog propusta zaštite na radu, onda nema veze šta, gdje i kome se ranije desilo.
Spuzva_bob

#2355 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Spuzva_bob »

Hakiz wrote: 26/04/2022 20:27
made_in_sarajevo wrote: 26/04/2022 20:22

E cuj ako je skuplji mora biti i bolji. Hajd dobro i trafika je onda ipak svemirska bila ali mi to nismo znali cijeniti

Da da svi su isti
Čitaš li ti? Ako vodi EBRD i znaju se njihovi uslovi, skuplji je bolji.

Trafika je SDA stvar. Da je trafiku vodio EBRD, bila bi super za tu cijenu.
Jedini kriterij za izbor izvođača radova na tenderima u BIH je najjeftinija ispravna ponuda. Također cijena koju bilo koji od izvođača radova ponudi nije uopće mjerilo kvaliteta radova već koliko nekoj firmi gori pod nogama da uzme posao i da "zaroni" na nekom tenderu. Nažalost u toj borbi na tržištu kvalitet radova ispašta tako smo najčešće na granici minimalnih zahtjevanih uslova kvalitete.
Hakiz

#2356 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Spuzva_bob wrote: 26/04/2022 20:57
Hakiz wrote: 26/04/2022 20:27

Čitaš li ti? Ako vodi EBRD i znaju se njihovi uslovi, skuplji je bolji.

Trafika je SDA stvar. Da je trafiku vodio EBRD, bila bi super za tu cijenu.
Jedini kriterij za izbor izvođača radova na tenderima u BIH je najjeftinija ispravna ponuda. Također cijena koju bilo koji od izvođača radova ponudi nije uopće mjerilo kvaliteta radova već koliko nekoj firmi gori pod nogama da uzme posao i da "zaroni" na nekom tenderu. Nažalost u toj borbi na tržištu kvalitet radova ispašta tako smo najčešće na granici minimalnih zahtjevanih uslova kvalitete.
Pa da.
PM72

#2357 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

nova_pruga wrote: 26/04/2022 20:33 Činjenica je da ova vlada ima rezultate koje SDA vlade nisu imale u proteklih 25 godina, a vjerovatno ne bi imali ni narednih 25 godina.
A koji su to rezultati? Šta su to spektakularno uradili da bi se trebao ibretit?
Logovan

#2358 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Logovan »

Imaš onu listu sa rezultatima pa čitaj.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2359 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mk ultra »

PM72 wrote: 26/04/2022 21:52
nova_pruga wrote: 26/04/2022 20:33 Činjenica je da ova vlada ima rezultate koje SDA vlade nisu imale u proteklih 25 godina, a vjerovatno ne bi imali ni narednih 25 godina.
A koji su to rezultati? Šta su to spektakularno uradili da bi se trebao ibretit?
pokrenuli su mnoge stvari
a meni najkonkretnije
1000KM porodiljama
200KM subvencije za svako dijete za vrtić

odapeli projekte na šinama, trolejbuse, tramvaje, sve što su vijekovno izbjegavali jer kapitalne investicije nisu mogli sami da finansiraju (čitaj - da nabave od malinara i sličnih)
dragonz

#2360 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by dragonz »

Ovaj Birn je znao da se dobro zezne ali rijetko kao kad su htjeli napraviti priču oko humanitarnih bunara u Africi ali niko nije htio da priča sa njima i nisu mogli dokazati nikakvu prevaru a kao imali su međunarodnog stručnjaka za forenziku fotografija.
I članak propao a sad napadaju Štetu ali netraže odgovor od EBRD-a što finansiraju ugovore gdje često kinezi dobiju posao.
mirza_15

#2361 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

Dali su 22k KM mladom bračnom paru koji je kupio stan i dobio dijete. Je li malo?

Daju mjesečno po djetetu 57,70 KM za sve porodice koje imaju troje i više djece sve dok se djeca školuju. To je skoro 2100 KM godišnje za porodicu sa troje djece, oko 2800 KM za porodicu sa četvero djece itd. Je li malo?

Daju 200 KM subvencije i za one koji nemaju mjesta u državnim vrtićima. Je li malo?

Ministarstvo privrede bezbroj nekih programa za subvenciju privrede i ublažavanje posljedica pandemije, subvencije za poljuprivredu i otkup viškova od poljuprivrednika, privatizacija hotela Igman, EXPO, ukidanje parafisikalnih nameta (šume i vode), konačno značajna sredstva odvojena za regulaciju riječnih korita kako bi se spriječile poplave, peletara... Je li malo?

Rekonstrukcija pruge - pokrenuto, pruga do Hrasnice - čeka se odabir izvođača, trolejbusi već dolaze, tramvaji naručeni... je li malo?

Najveći broj stanova dodjeljenih boračkoj populaciji, a ove godine namjenjeno konačno rješavanje tog pitanja. Je li malo?

Na sljedećoj sjednici zakon o Srebrenici kojom će se odvojiti značajna sredstva. Tačnije, omogućit će se besplatno liječenje, školovanje i sl. ljudima koji žive u Srebrenici, odnosno bit će tretirani kao građani KS. Je li malo?

I ovo sve za godinu i po'. Šta bi bilo da su imali čitav mandat. A sada uporedi sa čitavim mandatom bilo koje druge vlade i skupštinske većine
Hakiz

#2362 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

mirza_15 wrote: 26/04/2022 23:28

Dali su 22k KM mladom bračnom paru koji je kupio stan i dobio dijete. Je li malo?

Daju mjesečno po djetetu 57,70 KM za sve porodice koje imaju troje i više djece sve dok se djeca školuju. To je skoro 2100 KM godišnje za porodicu sa troje djece, oko 2800 KM za porodicu sa četvero djece itd. Je li malo?

Daju 200 KM subvencije i za one koji nemaju mjesta u državnim vrtićima. Je li malo?

Ministarstvo privrede bezbroj nekih programa za subvenciju privrede i ublažavanje posljedica pandemije, subvencije za poljuprivredu i otkup viškova od poljuprivrednika, privatizacija hotela Igman, EXPO, ukidanje parafisikalnih nameta (šume i vode), konačno značajna sredstva odvojena za regulaciju riječnih korita kako bi se spriječile poplave, peletara... Je li malo?

Rekonstrukcija pruge - pokrenuto, pruga do Hrasnice - čeka se odabir izvođača, trolejbusi već dolaze, tramvaji naručeni... je li malo?

Najveći broj stanova dodjeljenih boračkoj populaciji, a ove godine namjenjeno konačno rješavanje tog pitanja. Je li malo?

Na sljedećoj sjednici zakon o Srebrenici kojom će se odvojiti značajna sredstva. Tačnije, omogućit će se besplatno liječenje, školovanje i sl. ljudima koji žive u Srebrenici, odnosno bit će tretirani kao građani KS. Je li malo?

I ovo sve za godinu i po'. Šta bi bilo da su imali čitav mandat. A sada uporedi sa čitavim mandatom bilo koje druge vlade i skupštinske većine
Vidiš, ja sam ti ta boračka populacija i tako. Ne doživjeh ništa od uspjeha ništa od ove vlade. Kada pruga proradi, možda ću. Do tada, kom opanci, kom obojci. A ako Fadil u međuvremenu poveća invalidnine, biće interesantno, ko će imati jači argument, trojka ili Fadil.

To jeste, ravnam se po onoj: Ko prije đevojci, njegova je.

Kao i svi, uostalom. Jer, ako se ne varam, i oni koji su religiozno za trojku padaju ničine na sedždu i koljena pred njom zato što će imati koristi više nego što su je imali sa SDA.

Zar ne?
mirza_15

#2363 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

Vidiš, i moj otac je od te boračke populacije pa je 10 godina bio bez posla i ikakvih primanja dok nije napunio 65 godina i stekao uslove za penziju. Nije bio član stranke pa valjda nije bio legitimni borac.

Ove gluposti za sedždu ne bih komentarisao, a glasaš za onoga za kojeg procjeniš da donosi najviše napretka društvu. Ja sam kupio stan i dobio dijete, supruga bila nezaposlena, pa dobio neku mjesečnu mizeriju za dijete, a za stan od šake do lakta. Mladi sada dobiju 22k. Kome promjena nije vidljiva vjerovatno je slijep i to ne kod očiju. Neki drugi dijelovi tijela su tu slijepi. Smiješno je porediti ovu vlast u KS i sve prethodne. Neuporedivo.
moon_walker_90

#2364 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by moon_walker_90 »

Ko ne vidi na orahu, ne vidi ni na tovaru.
MMM1977

#2365 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MMM1977 »

Najveća greška, nepopravljiva, je to što je famozna trojka došla na vlast u Kantonu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2366 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote: 26/04/2022 23:43

Vidiš, ja sam ti ta boračka populacija i tako. Ne doživjeh ništa od uspjeha ništa od ove vlade. Kada pruga proradi, možda ću. Do tada, kom opanci, kom obojci. A ako Fadil u međuvremenu poveća invalidnine, biće interesantno, ko će imati jači argument, trojka ili Fadil.

To jeste, ravnam se po onoj: Ko prije đevojci, njegova je.

Kao i svi, uostalom. Jer, ako se ne varam, i oni koji su religiozno za trojku padaju ničine na sedždu i koljena pred njom zato što će imati koristi više nego što su je imali sa SDA.

Zar ne?
ako je bolje ostalima, biće bolje i tebi. to se zove ne biti ograničen ko špajz.
Hakiz

#2367 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

nova_pruga wrote: 27/04/2022 00:08
Nije ti komentar na mjestu. Nije nikako.

Prvo, vlada KS se ne može brinuti o borcima. Nije to njihova nadležnost, kao ni nadležnost za RVI. Za to se trebaš obratiti SDA, jer su oni vlasti na federalnom nivou. Zašto nisu riješili pitanje boraca u 30 godina mandata? Ne možeš za to kriviti vladu KS koja ima mandat svega godinu i malo jače, i za pitanja koja uopšte nisu njihova nadležnost.
Kada se hoće i kome se hoće, onda se i može.

I ne gleda na nadležnost.

Da daju prostor na korištenje, ubiru najamninu za taj prostor, makar i simboličnu, i naplaćuju porez. A neki od boraca bi možda otišli iz firmi i tako oslobodili mlađim radna mjesta, neki bi se skinuli sa biroa itd.

Ako mogu mladima za stan, mogu i to boračkoj populaciji.

Što ne bi neki borac sebi otvorio kakav obrt, ima valjda nekih prostora koji su prazni na neatraktivnim lokacijama, ne otvara prodavnicu pa da mora biti vidljiv raji kada krene u grad na kafu. Ima mjesta koja su nekada pripadala gigantima a sada su prazna, na kojima bi se mogle otvarati kojekakve radionice. U evropskim gradovima se lokacije na kojima su bile firme preurede, velike hale podijele u manje radionice i raja tamo radi svašta, štamparije male, male metalske, keramičarske, drvne radionice, pravljenje nakita, mala proizvodnja raznih sitnih stvari... Može se svašta. Nije samo IT tema startupa.

Ili je to već obećano za razne Tibre itd...
Dimu1927

#2368 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dimu1927 »

tramvajtrojka wrote: 26/04/2022 09:45
Image

evo i u Amsterdamu isti sistem postavljanja pruge kao u Sarajevu i samo preko ovoga ides sta ti je ceif hoces kocke, travu asfalt, u Amsterdamu asfalt u boji stavljaju dok kod nas mislim da ce ici kamenje

ako sam dobro vidio kod nas su podignute na neke "kocke" svakih nekoliko metara, nisu bas polegnute direktno na beton, znas li na koji su nacin sine privrscene za podlogu ?
PM72

#2369 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

Sve to što su napisao je tako beznačajno...sve nešto pokrenuli a realizacija nula bodova,da bi išta dobio trebaš uzet mjesec dva dana pa ganjat papire- bar tri fascikle...a ovo za srebreničane...
Valjda smo i mi ,koji odbranismo ovaj grad ,zaslužili neke sitne privilegije a ne samo srebreničani jer mi je i njih i Munire na vrh glave.Šuplja priča radi dobijanja glasova.
MUNAFIK

#2370 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MUNAFIK »

PM72 wrote: 27/04/2022 05:59

Sve to što su napisao je tako beznačajno...sve nešto pokrenuli a realizacija nula bodova,da bi išta dobio trebaš uzet mjesec dva dana pa ganjat papire- bar tri fascikle...a ovo za srebreničane...
Valjda smo i mi ,koji odbranismo ovaj grad ,zaslužili neke sitne privilegije a ne samo srebreničani jer mi je i njih i Munire na vrh glave.Šuplja priča radi dobijanja glasova.
:-)

Pa moja 2 prijatelja dobijaju svaki mjesec po milju za bebu, otisli samo u opstinu i prijavili rodjenje djeteta i zenu za tu naknadu... 2....3. Papira sve gotova za 20 minuta.

Dakle lazes na ovome to evo znam iz prve ruke u sta dalje da se kaze.
PM72

#2371 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PM72 »

Koliko je takvih?
kakotakonikako

#2372 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by kakotakonikako »

Ne braneci niti napadajuci nikoga, ovdje se zaboravlja ono najbitnije, a to je da su ove pare koje pojedini daju NASE pare i po onoj narodnoj " lako je trnje mlatiti tudjim ku.rc....". Ili se zaduzuju kreditima koje ce i nasi unuci vracati.

Kada neko od njih ( BILO KO) dadne svoje pare za nesto, tada zasluzuje od mene pohvale. Kada se odreknu dijela svojih primanja i smanje prevelike namete na privredu tada se moze pohvaliti.

Nisam ni za jednu stranku, kao sto pojedini iz tog ugla komentarisu, nego sam za Drzavu Bosnu i Hercegovinu, kao sto sam bio i u periodu agresije na nju i borio se za nju. Za to nisam nista ni dobio niti sam sta ocekivao.

:bih:
mirza_15

#2373 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

MUNAFIK wrote: 27/04/2022 06:16
PM72 wrote: 27/04/2022 05:59

:-)

Pa moja 2 prijatelja dobijaju svaki mjesec po milju za bebu, otisli samo u opstinu i prijavili rodjenje djeteta i zenu za tu naknadu... 2....3. Papira sve gotova za 20 minuta.

Dakle lazes na ovome to evo znam iz prve ruke u sta dalje da se kaze.
Hajde što laže, ali što mu je 22k za mladi bračni par koji je kupio stan i dobio dijete malo???!!!! Njemu malo 22k? Pa još jedno dijete 34k? Pa treće 46k i plus onda na to 700 KM po djetetu godišnje sve dok se školuju! Malo? Jao hadžije, nisam ga prepoznao. Šta bi meni značilo 22k u tom periodu. Priznajem, nisam hadžija kao @PM72!

Zakon za Srebrenicu je strateški zakon samo veliki patriota @PM72 to ne vidi. Ne konta da će na ovaj način ljudi iz Srebrenice biti prijavljeni u Srebrenici, tamo glasati, a ostvarivati sva prava u KS. U prevodu, ne moraš imati ličnu kartu u KS da bi ostvario prava što automatski znači više glasova u RS. Treba li podjestiti koliko su stranke sa sjedištem u FBiH imale poslanika nakon rata u RS-u, a koliko imaju sada? Ali njegovim zelenim su svakako ti glasovi bitniji u KS nego u RS-u. A njemu? njemu je "gjde je meni" iako je hadžija kome je 22k KM beznačajno, sitno....
mirza_15

#2374 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

kakotakonikako wrote: 27/04/2022 07:06 Ne braneci niti napadajuci nikoga, ovdje se zaboravlja ono najbitnije, a to je da su ove pare koje pojedini daju NASE pare i po onoj narodnoj " lako je trnje mlatiti tudjim ku.rc....". Ili se zaduzuju kreditima koje ce i nasi unuci vracati.

Kada neko od njih ( BILO KO) dadne svoje pare za nesto, tada zasluzuje od mene pohvale. Kada se odreknu dijela svojih primanja i smanje prevelike namete na privredu tada se moze pohvaliti.

Nisam ni za jednu stranku, kao sto pojedini iz tog ugla komentarisu, nego sam za Drzavu Bosnu i Hercegovinu, kao sto sam bio i u periodu agresije na nju i borio se za nju. Za to nisam nista ni dobio niti sam sta ocekivao.

Onda svejedno kako će se upravljati našim novcem? Svejedno je ako to uzmu sebi na trafikama od 250.000 KM i ako daju mladim bračnim parovima koji rješavaju stambeno pitanje i dobijaju djecu? Tu je to negdje je l' da? Svi su isti?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2375 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

kakotakonikako wrote: 27/04/2022 07:06 Ne braneci niti napadajuci nikoga, ovdje se zaboravlja ono najbitnije, a to je da su ove pare koje pojedini daju NASE pare i po onoj narodnoj " lako je trnje mlatiti tudjim ku.rc....". Ili se zaduzuju kreditima koje ce i nasi unuci vracati.

u pravu si. ja da sam na tvom mjestu, fino bih otišao do trezora i uzeo te pare sebi. svakako su to naše pare.
Post Reply