Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
emotivac

#8801 Re: Crna hronika BH cesta

Post by emotivac »

vjeshalica wrote: 26/04/2022 11:58
emotivac wrote: 26/04/2022 10:31

A šta ti sjedneš u auto i daš gas i ne j3bes ni dva posto na pješake koje prelaze preko ceste gdje nije označen pješački prelaz npr ? Pustit ćeš auto da ga udariš ? Nema veze što ćeš usmrtit nekog ? Pa bilo dijete krivo ili ne, kada bi ga ubio ili ubila ne bitno ne bi ti bio u koži, da je moje upitanju. Djeca u saobraćaju reaguju spontano i nepredvidivo, moraš sve pratiti, ne cijepaš drva nego voziš automobil. I pješak je učesnik u saobraćaju.
Ne jebem 2% takvim i ne stajem gdje pokusavaju preci gdje NIJE DOZVOLJENO, sta ocekujes da stajem na svakom mjestu gdje stane pjesak mimo prelaza,i beli ti to radis? Dijete se nije ni okrenulo ulijevo vec je samo potrcalo da predje i trazis krivicu u vozacu? Ohani malo.
Rođak je tužio vozača jer mu je na isti način stradala curica, slomila stidnu kost, srećom sve zaraslo dobro, i šta misliš ko je na kraju kriv bio ? Odšteta nešto oko 10 000 KM, znači nije bilo pješačkog ni na 100 metara i opet je vozač popušio. Pješake moraš pratiti i tačka. I oni su nekim dijelom učesnici u saobraćaju. Opet ću ponoviti, DJECA U SAOBRAĆAJU NAJČEŠĆE REAGUJU SPONTANO I NEPREDVIDIVO.

Jebote ne znam kakva osoba moraš biti da ne mariš za pješacima :-) :-) Bolestan um.
Laplace

#8802 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Ja sam se kao početnik uvjeri da je auto mnogo teže zaustaviti nego što to izgleda dok voziš. Ono, čini ti se da ćeš stati u metar ali kad ispadne kritična situacija čini ti se da kočiš beskonačno dugo i nikad stati. Doduše, to je bio auto iz 1989., i to Yugo.

Stoji da bi ljudi morali više da paze dok su u saobraćaju, naročito ovi koji misle da ZOBS za njih ne važi.
vjeshalica

#8803 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

emotivac wrote: 26/04/2022 12:15
vjeshalica wrote: 26/04/2022 11:58

Ne jebem 2% takvim i ne stajem gdje pokusavaju preci gdje NIJE DOZVOLJENO, sta ocekujes da stajem na svakom mjestu gdje stane pjesak mimo prelaza,i beli ti to radis? Dijete se nije ni okrenulo ulijevo vec je samo potrcalo da predje i trazis krivicu u vozacu? Ohani malo.
Rođak je tužio vozača jer mu je na isti način stradala curica, slomila stidnu kost, srećom sve zaraslo dobro, i šta misliš ko je na kraju kriv bio ? Odšteta nešto oko 10 000 KM, znači nije bilo pješačkog ni na 100 metara i opet je vozač popušio. Pješake moraš pratiti i tačka. I oni su nekim dijelom učesnici u saobraćaju. Opet ću ponoviti, DJECA U SAOBRAĆAJU NAJČEŠĆE REAGUJU SPONTANO I NEPREDVIDIVO.

Jebote ne znam kakva osoba moraš biti da ne mariš za pješacima :-) :-) Bolestan um.
Ne stajem pjesacima koji pokusavaju preci gdje im nije dozvoljen prelazak, toliko o njihovom bolesnom umu. Ispale se ko glineni golubovi i stvaras obavezu nekome da postupa po zakonu, a time aminujes da neko krsi zakon i sebe dovodi u zonu pogibije jer jaci tlaci. Jebote ne znam kakva osoba moras biti da ne shvatas sta ti se govori. Bolestan um.
vjeshalica

#8804 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 26/04/2022 12:17 Ja sam se kao početnik uvjeri da je auto mnogo teže zaustaviti nego što to izgleda dok voziš. Ono, čini ti se da ćeš stati u metar ali kad ispadne kritična situacija čini ti se da kočiš beskonačno dugo i nikad stati. Doduše, to je bio auto iz 1989., i to Yugo.

Stoji da bi ljudi morali više da paze dok su u saobraćaju, naročito ovi koji misle da ZOBS za njih ne važi.
Za vozace vrijede pravila, a za pjesaka ne vrijede. Prosle godine lik na selu pjan isao pored magistrale,bio trotoar i padne covjeku na auto i skrsi mu retrovizor. Vozac bez sankcija,debilcuga ugruhana pjana dobila nalog za izazivanje udesa.
emotivac

#8805 Re: Crna hronika BH cesta

Post by emotivac »

Ma ne kažem ja da niko nije kriv i da je auto lako zaustaviti, ali brate svi moraju paziti u saobraćaju, ne samo vozači, pješaci, svima se greška desi...
Bolje malo paziti, u naseljenom idi po ograničenju, 10 km/h gore dole pa i ako se šta desi neće biti uglavnom strašno...
Naseljena mjesta, naročito gdje je škola, nije bezveze ograničenje 30 km/h (ako se ne varam), baš zbog ovakvih situacija...

Ma ne moraš ti stati pješacima (mislim na djecu), možeš ih slobodno "satrati", al' nemoj se iznenadit kada te roditelji nađu i kad ti se nešto desi. Očigledno nemaš djece.
A što se tiče alkoholičara na putu, to nikako ne opravdavam.
Laplace

#8806 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Ako sam dobro vidio, ovo mjesto gdje je auto udario dijete je pored škole. Pješačkog prelaza nema tako da dijete nema drugog izbora nego da tu pređe (čini mi se da je ovo ruralno područje i upitno je da li u cijelom naselju uopšte i ima pješačkih prelaza). Samim tim je vozač morao da nailazi sa povećanim oprezopm, naročito stoga što je mogao da vidi da se dijete sprema da pređe (istrči na) cestu. To je jedna strana priče.

Druga strana priče je da se toj djeci stalno priča da moraju gledati obje strane i da se moraju uvjeriti da im je prelazak bezbjedan. Ne smije tu biti nikakve spontanosti niti nepredvidivosti, jer se greške plaćaju glavom. Tom logikom bi dijete spontano i nepredvidivo moglo upaliti plin i zapaliti stan i sebe u stanu.

Ovo je još jedna posljedica naših stavova kako su za bezbjednost pješaka odgovorni isključivo vozači, da su pješaci uvijek u pravu i da praktično ispada da se ne samo ZOBS nego i Newtonovi zakoni moraju suspendovati dok pješak ne obavi svoj naum.

Kako rekoh,svi učesnici u saobraćaju bi morali malo više obraćati pažnju na vlastitu bezbjednost i na sam saobraćaj.
drug_profi

#8807 Re: Crna hronika BH cesta

Post by drug_profi »

Nije ovaj golf isao brze nego se tu smije, ali je bio iznenadjen i samo je malo trznuo volanom sto je bilo dovoljno da spasi malca.
Laplace

#8808 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 26/04/2022 12:20
Laplace wrote: 26/04/2022 12:17 Ja sam se kao početnik uvjeri da je auto mnogo teže zaustaviti nego što to izgleda dok voziš. Ono, čini ti se da ćeš stati u metar ali kad ispadne kritična situacija čini ti se da kočiš beskonačno dugo i nikad stati. Doduše, to je bio auto iz 1989., i to Yugo.

Za vozace vrijede pravila, a za pjesaka ne vrijede. Prosle godine lik na selu pjan isao pored magistrale,bio trotoar i padne covjeku na auto i skrsi mu retrovizor. Vozac bez sankcija,debilcuga ugruhana pjana dobila nalog za izazivanje udesa.
To je ono što naši ljudi misle, štaviše: 100'% su uvjereni u to. To doprinosi broju poginulih pješaka.
Naslovnica

#8809 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

https://www.paragraf.ba/propisi/bih/zak ... ovini.html

Član 109

(1) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem je saobraćaj pješaka regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima za pješake pješak je dužan da postupa prema tim znakovima.

(2) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem saobraćaj pješaka nije regulisan posebnim svjetlosnim saobraćajnim znacima za pješake, ali je saobraćaj vozila regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima za vozila ili znacima koje daju ovlašćena lica, pješaci mogu da prelaze preko kolovoza samo dok im je datim znakom dozvoljen prelaz preko kolovoza.

(3) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem saobraćaj nije regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ni znacima koje daje ovlašćeno lice, prije stupanja na pješački prelaz, pješak je dužan da obrati pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju.

Član 110

Pješak koji namjerava da pređe kolovoz na mjestu na kojem ne postoji obilježen pješački prelaz ne smije da stupi na kolovoz ako time ometa saobraćaj vozila.

20. Obaveze vozača prema pješacima

Član 111

(1) Ako je saobraćaj na obilježenom pješačkom prelazu regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, vozač je dužan da zaustavi vozilo ispred pješačkog prelaza kad mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač ne smije da ometa prolaz pješaka koji su već stupili na pješački prelaz.

(2) Ako se obilježeni pješački prelaz iz stava (1) ovog člana nalazi na ulazu na bočni put, vozač koji skreće na taj put dužan je da skreće smanjenom brzinom i propusti pješake koji su već stupili ili stupaju na pješački prelaz i, prema potrebi, da zaustavi vozilo kojim upravlja da bi propustio pješake.

(3) Ako na obilježenom pješačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova ni znakovima ovlašćenog lica, vozač je dužan da zaustavi vozilo pred takvim pješačkim prelazom da bi propustio pješake koji prelaze ili stupaju na pješački prelaz, ili nedvosmisleno pokazuju namjeru da pređu preko pješačkog prelaza.

(4) U slučaju iz stava (3) ovog člana na kolovozu sa dvije ili više saobraćajnih traka za saobraćaj u istom smjeru, zabranjeno je prolaženje pored vozila koje je zaustavljeno ili usporava ispred pješačkog prelaza da bi propustilo pješake.
emotivac

#8810 Re: Crna hronika BH cesta

Post by emotivac »

20. Obaveze vozača prema pješacima

Član 111

(1) Ako je saobraćaj na obilježenom pješačkom prelazu regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlašćenog lica, vozač je dužan da zaustavi vozilo ispred pješačkog prelaza kad mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač ne smije da ometa prolaz pješaka koji su već stupili na pješački prelaz.

(2) Ako se obilježeni pješački prelaz iz stava (1) ovog člana nalazi na ulazu na bočni put, vozač koji skreće na taj put dužan je da skreće smanjenom brzinom i propusti pješake koji su već stupili ili stupaju na pješački prelaz i, prema potrebi, da zaustavi vozilo kojim upravlja da bi propustio pješake.

(3) Ako na obilježenom pješačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova ni znakovima ovlašćenog lica, vozač je dužan da zaustavi vozilo pred takvim pješačkim prelazom da bi propustio pješake koji prelaze ili stupaju na pješački prelaz, ili nedvosmisleno pokazuju namjeru da pređu preko pješačkog prelaza.

(4) U slučaju iz stava (3) ovog člana na kolovozu sa dvije ili više saobraćajnih traka za saobraćaj u istom smjeru, zabranjeno je prolaženje pored vozila koje je zaustavljeno ili usporava ispred pješačkog prelaza da bi propustilo pješake.

Član 112

(1) Vozač koji skreće na bočni put na čijem ulazu ne postoji obilježen pješački prelaz dužan je da skreće smanjenom brzinom i ne smije da ugrozi pješake koji su već stupili na kolovoz.

(2) Vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan je da prilagodi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara.

Boldiran i uvećan tekst je veoma bitan da se pročita.
Naslovnica

#8811 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

@emotivac, naravno.
S tim da se ovdje ne radi o skretanju na bočni put, nego o pravcu.
Ipak, i u ovom slučaju prvo ide ono što sam ja napisao.
Kao pješak, nemaš pravo stupiti na kolovoz ako time ometaš saobraćaj vozila. Tačka.
Moraš strpljivo čekati.
Dijete očito nije pogledalo lijevo, jer da je pogledalo ne bi prelazilo cestu.
Što kažu, ne do Bog nikome da se nađe u ovakvoj situaciji, bilo kao djetetu ili kao vozaču.
Ja u ovakvim situacijama najčešće popustim gas i dajem upozorenje sirenom.
Kao vozaču, jasno mi je da se dijete sprema da pređe ulicu, da ne gleda, mislim da je vozač golfa reagovao na vrijeme sirenom, dijete ne bi krenulo u pretrčavanje. A kada vidim koliko ih okolo hoda sa obje slušalice u ušima, ili kako bleje u mobitele i prelaze ulice, dobro svaki dan nema nekoliko poginulih (ovo vrijedi i za odrasle i za djecu).
black_adrian
Vozim: vjetar

#8812 Re: Crna hronika BH cesta

Post by black_adrian »

Ovako je isto moglo skočit pod kamion il autobus, eh onda ne bi ništa bilo od njega.
ZoomZoomKiwi

#8813 Re: Crna hronika BH cesta

Post by ZoomZoomKiwi »

emotivac wrote: 26/04/2022 13:40 Član 112

(1) Vozač koji skreće na bočni put na čijem ulazu ne postoji obilježen pješački prelaz dužan je da skreće smanjenom brzinom i ne smije da ugrozi pješake koji su već stupili na kolovoz.
Član 9.
42) pješak je lice koje učestvuje u saobraćaju a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, lice koje vlastitom snagom gura ili vuče vozilo, ručna kolica, dječije prevozno sredstvo, bicikl, mopeda ili pokretna kolica za nemoćna lica, lice u pokretnoj stolici za nemoćna lica koju pokreće vlastitom snagom ili snagom motora, ako se pri tome kreće brzinom čovječijeg hoda, kao i lice koje klizi klizaljkama, skijama, sankama ili se vozi na koturaljkama;

Član 105

(1) Pješak ne smije, u pravilu, da se kreće i zadržava na kolovozu.

(2) Ako se pješak kreće kolovozom, on mora da se kreće što bliže ivici kolovoza, i to veoma pažljivo i na način kojim ne ometa ili ne sprečava saobraćaj vozila.

Član 106

(1) Na putu koji ima trotoar ili drugu površinu određenu za kretanje pješaka, odnosno površinu pored kolovoza pogodnu za kretanje pješaka, pješak je dužan da se kreće po tim površinama.

(2) Na putu na kojem ne postoji trotoar ili druga površina određena za kretanje pješaka, odnosno pogodna za kretanje pješaka, a koju pješaci ne mogu da koriste iz bilo kog razloga, pješaci mogu da se kreću kolovozom.

(3) Na kolovozu puta zabranjeno je igranje, vožnja dječijim biciklom, romobilom, koturaljkama i slično, kao i sankanje, skijanje i drugo, osim ako je to posebno dozvoljeno.

Član 107

(1) Kad se pješak kreće kolovozom na javnom putu van naselja, dužan je kretati se uz lijevu ivicu kolovoza u smjeru kretanja, a noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti mora biti osvijetljen ili označen svjetloodbojnim prslukom, kao i kretanje u grupi izvoditi krećući se jedan iza drugog.

(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, pješak može da se kreće uz desnu ivicu kolovoza samo kad je takvo kretanje za njega bezbjednije (nepregledna krivina, provalija, usjek, zasjek, odron i sl.).

(3) Pješak koji gura ručna kolica, bicikl, laki motocikl ili motocikl, lica koja se kreću pomoću pokretnih stolica za nemoćna lica, kao i organizovana kolona pješaka, moraju da se kreću uz desnu ivicu kolovoza u smjeru kretanja.

Član 108

(1) Pješak je dužan da prelazi preko kolovoza i biciklističke staze pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolovoz uvjeri da to može da učini na bezbjedan način.

(2) Za vrijeme kretanja kolovozom pješak ne smije da koristi mobilni telefon niti da ima slušalice u oba uha.

(3) Na putu koja ima obilježene pješačke prelaze ili posebno izgrađene prelaze, odnosno prolaze za pješake, pri prelaženju puta pješak je dužan da se kreće tim prelazima, odnosno prolazima, ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 m.

Član 109

(1) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem je saobraćaj pješaka regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima za pješake pješak je dužan da postupa prema tim znakovima.

(2) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem saobraćaj pješaka nije regulisan posebnim svjetlosnim saobraćajnim znacima za pješake, ali je saobraćaj vozila regulisan svjetlosnim saobraćajnim znacima za vozila ili znacima koje daju ovlašćena lica, pješaci mogu da prelaze preko kolovoza samo dok im je datim znakom dozvoljen prelaz preko kolovoza.

(3) Na obilježenom pješačkom prelazu na kojem saobraćaj nije regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ni znacima koje daje ovlašćeno lice, prije stupanja na pješački prelaz, pješak je dužan da obrati pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju.

Član 110

Pješak koji namjerava da pređe kolovoz na mjestu na kojem ne postoji obilježen pješački prelaz ne smije da stupi na kolovoz ako time ometa saobraćaj vozila.
vjeshalica

#8814 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

tindbe

#8815 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tindbe »

zadnja dva snimka na temi su zabrinjavajuća
malac koji skače na auto bukvalno, kojeg ne možeš izbjeć ništa bolje nego što je vozač dvice uradio
i biciklista koji je malo pješak, malo biciklista, bez imalo prostorne percepcije, jedna od najvećih nesorti na našim ulicama
el_bake007

#8816 Re: Crna hronika BH cesta

Post by el_bake007 »

U oba slučaja vozači nemaju i nebi trebali da snose nikakvu krivicu, na prvom snimku je djete samo izletilo na cestu nije ni stalo (iskazalo namjeru da pređe) ni pogledalo ide li šta. Sam pao sam se udario.

U drugom slučaju bicikista uopće nije bio na pješačkom prelazu nego je sjekao putanju (išao dijagonalno) a vjerujem i da mu je bilo crveno svakako na ovom pored mjesta gdje je udaren. Sam pao sam se udario. Ne mogu vozači čitati misli pješacima ili biciklistima , zato postoje saobraćajna pravila. Niko nije dužan da propušta nekog da pređe cestu van pješačkog , to je dobra volja vozača.
studiorum_tuzlaensis

#8817 Re: Crna hronika BH cesta

Post by studiorum_tuzlaensis »

Zapamtice dobro ovaj prelazak ceste ovaj sa bicikla, a nažalost pamtice i vozač koji nije ništa kriv. Prije 10tak godina sam kao biciklist na Bistriku slomio lakat, a vjerovatno spasio život djetetu koje mi je izletilo iz pravca Pivare. Ovakvi i slični padovi i udarci se pamte za života.

Inače kad se iz Titove isključuješ prema Kranjčevićevoj potreban je uvijek dodatni oprez zbog pješaka (uvijek ih ima na ćošku ispred Intesa banke ili ovamo prelaze kod Bičakčića na divljaka prema Skenderiji), a čija kultura je otprilike na nivou naših vozača, dakle nikakva.

Iz vizuelne percepcije pješaka koji ne obraća pažnju na semafor, vozilo koje se isključuje se čini kao da ide dalje Titovom jer tu ima 6 traka u jednom pravcu.

Veoma prometno je tu, a na tuđim greškama/nesrećama se najbolje uči. :)
Dimu1927

#8818 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dimu1927 »

basicm wrote: 26/04/2022 10:16
Ja vidim rejserskog golfa u lijevoj traci udaren lijevo na pjesackom. Ja cu zagovarati teoriju da romobilas nije kriv.
s obzirom na to koliko je ostecen auto, udar nije bio na pjesackom uopste nego prije

pretpostavljam da je izbjegavao covjeka na romobilu pa zavrsio ovamo lijevo na pjesackom

valjda znas da autu treba bar 10-15m sa 50-60kmh da stane
noviclan

#8819 Re: Crna hronika BH cesta

Post by noviclan »

Dimu1927 wrote: 27/04/2022 03:21
basicm wrote: 26/04/2022 10:16
Ja vidim rejserskog golfa u lijevoj traci udaren lijevo na pjesackom. Ja cu zagovarati teoriju da romobilas nije kriv.
s obzirom na to koliko je ostecen auto, udar nije bio na pjesackom uopste nego prije

pretpostavljam da je izbjegavao covjeka na romobilu pa zavrsio ovamo lijevo na pjesackom

Image
Ne znam da li je racer ovo pisao ali izgleda nije mu nista
noviclan

#8820 Re: Crna hronika BH cesta

Post by noviclan »

emotivac wrote: 26/04/2022 10:21
vjeshalica wrote: 26/04/2022 09:45

U ovakvim situacijama moraš DOBRO pratiti, pogotovo djecu... Ne znaš kako će dijete reagovat', da li će izletiti, jer vidi se da dijete gleda samo desnu stranu da prođe pa je potrčao, nije ni pogledao lijevu nakon prolaska vozila sa desne strane. Valjda smo učili u auto-školi kako djeca najčešće reaguju u saobraćaju... Vozač golfa je trebao malo usporiti jer je vidio (ili nije ?) da dijete planira pretrčati cestu.
Sreca pa je imao torbu da amortizuje koliko toliko, ali jeste li se upitali sta je sa djecakom ili djevojcicom sto ga zove sa druge strane magistrale
komsinica_s_drugog

#8821 Re: Crna hronika BH cesta

Post by komsinica_s_drugog »

Sve su to isti idioti iz istog naroda i iste kulture, pjesaci, biciklisti, vozaci.
Mene je jucer auto zamalo pregazilo dok sam mirno i normalno hodala trotoarom, jer je idiot nakanio da parkira bas tu kuda ja hodam :shock: Morala sam skocit u stranu. Nista on.
bitangeIprinceze

#8822 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bitangeIprinceze »

noviclan wrote: 27/04/2022 06:01
Dimu1927 wrote: 27/04/2022 03:21

ps://i.imgur.com/hrPoTA2.jpg
Ne znam da li je racer ovo pisao ali izgleda nije mu nista
Pa ako se odnosi na vozača golfa onda njemu i nije ništa.
Laplace

#8823 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 26/04/2022 13:52 @emotivac, naravno.
S tim da se ovdje ne radi o skretanju na bočni put, nego o pravcu.
Ipak, i u ovom slučaju prvo ide ono što sam ja napisao.
Kao pješak, nemaš pravo stupiti na kolovoz ako time ometaš saobraćaj vozila. Tačka.
Moraš strpljivo čekati.
Dijete očito nije pogledalo lijevo, jer da je pogledalo ne bi prelazilo cestu.
Što kažu, ne do Bog nikome da se nađe u ovakvoj situaciji, bilo kao djetetu ili kao vozaču.
Ja u ovakvim situacijama najčešće popustim gas i dajem upozorenje sirenom.
Kao vozaču, jasno mi je da se dijete sprema da pređe ulicu, da ne gleda, mislim da je vozač golfa reagovao na vrijeme sirenom, dijete ne bi krenulo u pretrčavanje. A kada vidim koliko ih okolo hoda sa obje slušalice u ušima, ili kako bleje u mobitele i prelaze ulice, dobro svaki dan nema nekoliko poginulih (ovo vrijedi i za odrasle i za djecu).
Imao sam par situacija kad ni upozorenje sirenom nije pomoglo (a nisu bile slušalice u ušima). Naprosto ih nije briga kako ćeš ih izbježi, oni istrče ili jednostavno iskorače a ti se snalazi kako znaš i umiješ. Sve češće kad nailazim na djecu kraj puta sklonim nogu sa papučice gasa i držim je spremnu na papučici kočnice.
madesa

#8824 Re: Crna hronika BH cesta

Post by madesa »

ovi sto voze bicikla i romobile su najveca opasnost po vozace. Gamad ni ti gleda samo prelaze gdje im se cefne. Vise pazim na ove kretene nego na pjesake.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8825 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Truba »

ja sam biciklista
siđem kroz kasindolsku jer je uzak trotoar
pa guram bajk

uvijek koristim trotoar
fakat ne razumijem kolge
sad jesi sad nisi a dotakao te retrovizorom
Post Reply