cyprus wrote: ↑26/04/2022 00:44
Sljedeći izbori su bitni samo zbog kantona - Trojka vs SDA+Efendić, možda i bude gusto...
Ovi viši nivoi se već znaju... SDA/Bakir, HDZ/Komšić i SNSD/Dodik uzimaju glat... A federalna vlada se svakako vjerovatno opet neće ni formirat... Tako da...
Ma Efendić će biti konkurentan samo ako lično bude kandidovan. A i tada postoje dva "problema": prvi, da su njegovi glasači isključivo u dilemi Efendić ili SDA, pa su tu manje-više isti glasovi u opticaju; drugi, da je prošle izbore isto bio kandidat, pa onda prepustio mandat, što bi mu sigurno uzelo dio glasova. Mada, vjerujem da on sebe cijeni više i da će se kandidovati za kakvu takvu jaču funkciju. SBiH svakako nema drugih kandidata koji će ozbiljno iznijeti bilo šta.
U kantonalnom SDA je rasulo. OK, oni će se zbiti do izbora i izvući najbolje, ali opet mislim da su ostali na najofucanijim mogućim kandidatima i teško će izmisliti nove, a dobre. Pribjeći će oni tu malo metodama stavljanja popularnih ličnosti na liste, klasika kad se ne zna šta će, ali opet teško. Na prethodnim izborima, apsolutnu većinu glasova im je donio Efendić, a nakon njega Čampara. U vrhu je bio i Čelik, pa i Delalić donosio glasove. Četiri godine ranije su dominirali isto Delalić, Fikro, Dino, Ademović, Okerić i sl. Helem, nikog sada nema i ja ne vidim kakve kandidate će izmisliti, a da budu jaki. Primjera radi, volusinu Zahiragića moraju gurati u vrh liste, a on čak ni u SDA okvirima ne kotira baš najbolje.
Helem, sve je stvar koliko će trojka pametno odigrati. Ovdje izbor kandidata igra izuzetno bitnu ulogu. NS bi trebala držati rezultat sa prethodnih izbora, oni su dosegli vrhunac, teško je tu očekivati ozbiljnije napretke. Ali, to je sasvim ok. SDP bi morao "izmisliti" konkretnije kandidate, isto sa kojim zvučnim imenom uletiti, privući ljude. NiP ima dosta ok arsenal što se tog dijela tiče, ali samo je stvar u tome hoće li se precijeniti, pa kandidovati sve to za veće nivoe, a onda na nivou kantona doživjeti fijasko. Nadam se da nisu toliko glupi i da će na listu staviti 2-3 jaka imena u svrhu tog privlačenja glasova.
Inače, slažem se da će na višim nivoima biti prilično teško išta pomaknuti. U tom smislu, ja i dalje mislim da ne treba trošiti dobrog kandidata na predsjedništvo, jer ako Bakir bude kandidovan, teško je tu napraviti nešto. Tipa, bezveze je da guraju Zvizdića, jer gube kandidata za PSBiH recimo (da se razumijemo, ni Zvizdića ne mogu očima, nego kad govorimo o tim zvučnim imenima). Ali, tu je najmani problem Sarajevo, u Sarajevu će trojka ostvariti ok rezultat za sve nivoe. Problem je što u ostalim kantonima manje-više kupe mrvice.