Ukrajina

Ironmen

#80276 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Spoiler
Show
lajkujMe wrote: 25/04/2022 13:31 Sem Naftnih skladista u Bryansku gori i tvornica Mesnih preradjevina :lol:

Meni je ovo komicno iskreno.
Haj sto su se Rusi preracunali vojno i obavjestajno o Ukrajinskoj vojsci i volji naroda za odbranu. Desava se i najboljima ali da uopste ne racunaju na to da u Rusiji zivi nekoliko miliona Ukrajinaca s rodbinskim i emocionalnim vezama prema domovini i jos uz to uopste ne racunaju na to da je dovoljno veliki broj tih ljudi spremni na potpalu strateskih lokacija mi je stvarno komicno :lol:

Ocigledno su Ukrajnske bezbjednosne snage stvorile plan dejstava po Rusiji.
Nece svaki put goriti neki ultra bitni zavod ali nek svaki dan po 10 fabrika i nekih drugih lokacija dovoljno je.
Ukrajinci uzvracaju s unistavanjem Ruske infrastrukture i to dosta pametno.
Pale ono sto se moze smatrati bitnim za vojno djelovanje.
Npr ne bi me iznenadilo da ta fabrika preradjenig mesa glavni snabdjevac Ruske vojske za hranu :lol:

Skladiste nafte u Bryansku je pogodjeno nekom od raketa, cije proizvodnje vjerovatno se nikad nece saznati uglavnom ogroman udarac za Rusiju jos sam siguran da na ovome nece stati, tipovi razlicith diverzija su tek poceli.
lajkujMe

#80277 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Mrljavi wrote: 25/04/2022 13:36
lajkujMe wrote: 25/04/2022 13:31 Sem Naftnih skladista u Bryansku gori i tvornica Mesnih preradjevina :lol:

Haj sto su se Rusi preracunali vojno i obavjestajno o Ukrajinskoj vojsci i volji naroda za odbranu. Desava se i najboljima ali da uopste ne racunaju na to da u Rusiji zivi nekoliko miliona Ukrajinaca s rodbinskim i emocionalnim vezama prema domovini i jos uz to uopste ne racunaju na to da je dovoljno veliki broj tih ljudi spremni na potpalu strateskih lokacija mi je stvarno komicno :lol:

Nece svaki put goriti neki ultra bitni zavod ali nek svaki dan po 10 fabrika i nekih drugih lokacija dovoljno je.
Npr ne bi me iznenadilo da ta fabrika preradjenig mesa glavni snabdjevac Ruske vojske za hranu :lol:
Cekamo da stigne ljeto, susni dani, pa iz nekog razloga pocnu da gore hiljade hektara sirom Rusije. :roll: Apsolutno svaki Ukrajinac, uz minimalan rizik, po ruskim zabitima moze izazvati pozar koji ce nanijeti ogromnu stetu.
To se vec desava, danas sam citao izvjestaje da je Rusija puna sumskih pozara. Bas katastrofalan broj, a sto je slag na torti te pozare u pravilu vojska gasi ili pomaze u gasenju. Bas lijepo, samo jedan problemcic, vojska im je u govnima u Ukrajini nema ko da gasi :lol:

Sibirske Sume gore van kontrole i garantujem da su mnogi namjerno zapaljeni.

Mislim da Rusi nikada nisu iskusili ovakav rat, gdje u sopstvenoj drzavi zive i rade na hiljade ljudi spremni na diverzije.
U Drugom Svjetskom ratu, SAD je imala logore za Japansku manjinu a Njemcima su pratili svaki korak.
Upravo iz bojazni da ce raditi diverzije i sabotaze.

Mrvice_ba

#80278 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Ruski avioni su osuđeni na gadjanje duboko iz svog wapa, a nemaju vise resursa za takvo sta vise kao sto sam pisao neki dan.

Jedini avion osposobljen za takvo djelovanje je su35
Mrljavi

#80279 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Momci lagano raznose putne komunikacije. :izet:
sitni svercer

#80280 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

nista ukraijnci nisu oni od tog posla to su ili vegetarijanci ili lgbt 8)
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#80281 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

Jos kad krene sjetva i kopanje krompira u Rusiji gdje je vojska glavni hamal :D
lajkujMe

#80282 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Malo artiljerije po Aerodromu kod Donjetska :D

Moze li iko objasniti sta je ovo?

Uzasna razarajuca moc citave zgrade Rusi.
tramvajtrojka

#80283 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

sime_cipol wrote: 25/04/2022 13:50 Jos kad krene sjetva i kopanje krompira u Rusiji gdje je vojska glavni hamal :D
jedan od glavnih razloga sto je 1993 godine vojska kasnila u dolasku za Moskvu i to sve najelitnije divizije jer su ostali ukopani u Sibiru zbog branja krompira :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
TomANDJerry

#80284 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

ketronsd1 wrote: 25/04/2022 12:23
TomANDJerry wrote: 25/04/2022 01:22

Ja razumijem sta vi govorite, ali vi ne razumijete sta ja govorim.

I ja sam na strani Ukrajine 100%, i to jos od 2014te.
Ali Ukrajina treba da brani civilizaciju i neke vrijednosti, kao sto i brani.
Cenzura ili propaganda na pro-ukrajinskoj strani nicemu ne sluzi ... cak suprotno.
Ovdje ne govorim o navijanju kada se raznese ruski tenk ili slicno, nego govorim o tome da treba dati priliku i drugoj strani da kaze svoje misljenje ... pogotovo sto je ono najcesce toliko jadno, da je samo-sebi protiv-argument.
Druze cu li ti onog ambasadora kod Senada?? Mene muka uhvatila od kolicine lazi koju je iznio. E sad mislis li da treba takvom zlom razmisljanju treba dati medijski prostor??
Po meni da, neka svi oni medju pro-bosanskim snagama i generalno ljudi koji smatraju da imaju neki moralni kompas u zivotu --- a koji jos uvijek brane/podrzavaju Rusiju to vide.

Taj ambasador (i njemu slicni) nece sigurno promijeniti misljenje meni, tebi i ostalima koji smo od pocetka protiv Rusije (iz ovih, ili onih razloga) ... ali mozda promjeni misljenje nekome tko ih podrzava.

Bitno je samo da kada takvi dobiju medijski prostor, onda ima neko da kontrira (najbolje bi bilo na licu mjesta) njihovim lažima ... ali to je vec stvar urednika emisije i slicno, a ne toga da li mu treba pustiti da prica te laži (po meni treba).
lajkujMe

#80285 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Gledam dron slike Rubizhne i ostalih gradova na crti razdvajanja u Donbasu.
Svaki grad je unisten kao i Marijupolj nema kamen na kamenu da je ostao sve unisteno.
Onaj gradic sto je jucer pao, bukvalno ni jedan objekat da mu je ostao bilo kakav strop.

Sve oguljeni zidovi, odatle dolazi moc Ruske armije.
Apsolutno ravnanje svega i svacega.
Last edited by lajkujMe on 25/04/2022 14:01, edited 1 time in total.
Mrljavi

#80286 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

lajkujMe wrote: 25/04/2022 13:52

Moze li iko objasniti sta je ovo?
Spoiler
Show

Uzasna razarajuca moc citave zgrade Rusi.
Americki ekvivalent je ovo:

Sistem za deminiranje terena u borbenim uslovima. Brzo i efikasno ciscenje uskih prolaza za ubacivanje mehanizovanih jedinica.
Rusi ovo, naravno, kao i sve ostalo koriste u onome u cemu su najbolji, ravnanju gradova.
lajkujMe

#80287 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ja glupog oruzja, glupo zbog nacina primjene Rusa za ovo.
Ovo prkno mora prici bas blizu mjestu dejstava jos ima taj veliki kabal sto ide iz njega.
Vrlo lako ta uociti, zar je moguce da im fali drugih nacina ravnanja nego ovako da se izlazu
Mrljavi

#80288 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Snimci koje zelimo, koje iscekujemo, volimo. :evil:
Nece ovaj nigdje. :izet:
Last edited by Mrljavi on 25/04/2022 14:07, edited 1 time in total.
lajkujMe

#80289 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bas maloprije razmisljam, sinocni udari po zeljeznici u Lievu, uzasno bliski da pogode Blinkena.
Sta li bi bilo da jesu?
Mrljavi

#80290 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Prelijepo nesto, PRELIJEPO

Procitah negdje jutros da je u prvom pozaru unisteno 10 000 tona nafte, u drugom 5 000 tona. SITNICA :evil:
Last edited by Mrljavi on 25/04/2022 14:10, edited 1 time in total.
drug_profi

#80291 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 25/04/2022 13:52 Moze li iko objasniti sta je ovo?
Jel misliš na ovaj lanser raketa za čišćenje minskih polja?
UR-77 Meteorit mislim da se zove.
Mrljavi

#80292 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

lajkujMe wrote: 25/04/2022 14:04 Ja glupog oruzja, glupo zbog nacina primjene Rusa za ovo.
Ovo prkno mora prici bas blizu mjestu dejstava jos ima taj veliki kabal sto ide iz njega.
Vrlo lako ta uociti, zar je moguce da im fali drugih nacina ravnanja nego ovako da se izlazu
Pobunjenici u Siriji su koristili bojlere podjednako ucinkovito, s tim da su bojleri imali dosta veci domet. :lol:
drug_profi

#80293 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 25/04/2022 14:04 Ja glupog oruzja, glupo zbog nacina primjene Rusa za ovo.
The vehicle is armed with a launcher and two mine-clearing line charges. When launched, a charge causes a shock wave that destroys or disables all the shells or mines along the area of the line charge (with a width of 6 metres and length up to 90 metres).[4]

The vehicle has also been used offensively, where its line charge has been used to destroy entire streets in urban combat in Syria[3] and Ukraine.[5]
lajkujMe

#80294 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ispade Putin bolji glumac od Zelenskog :lol:

Inace zanimljiva desavanja na frontu kod Kersona od jucer.
Pored ciljanog bombardovanja CIC i pogibije 2 generala, i ponovnog bombradovanja aerodroma i oslobadjanja 5 sela u Kersonskoj oblasti dolazi nam frisko nova vijest.

Ako pogledamo mapu izgleda da su Ukrajinci krenuli ofanzivno uzduz puta P-81 pravac Snihurivka.

Image

Uz jucerasnji napredak i danas to ih dovodi blize Novoj Kakhovki.

Uz Kersonski most jedini drugi prelaz preko Dnjepra Rijeke.
Koji je sad mozda u dometu Artiljerije
A s druge strane osvajanje P81 puta stekli su kontrolu nad dva glavna puta prema Kersonu, pomenuti P81 i Put Mykolayev-Kerson.

Meni izgleda kao priprema za glavnu ofanzivu i stiskanje neprijatelja nazad.
drug_profi

#80295 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Procitah sad da ukrajina ima oko 90 lansera Tochka i oko 500 projektila. :shock:
According to the Russian Ministry of Defense, as of April 2022, Ukraine possess 38-90 Tochka missile launchers and several hundred missiles.[36] The Center for Strategic and International Studies (CSIS) states that Ukraine has 500 Tochka-U missiles in its arsenal in 2022.[60] Globalsecurity claims that Ukraine owns 90 Tochka-U launchers in 2022, the same amount it had in 1995.[61]
Sad da li su svi ispravni tesko je znati, ali vjerovatno dobar procenat nije.
Svejedno, dovoljno dalekometnih projektila prihvatljivo preciznih.
lajkujMe

#80296 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Jos jedna takticka cinjenica.
Na ovoj mapi u postu iznad vidite ovu lrivudavu rijeku zvanu Inhulets.
Prirodna prepreka izmedju Kersonske i Mikolajev Regije.

Od Kersona do Snihurivke postoje ukupno 8 mosta na toj rijeci (neki su brana most) naravno prije rata ne znamo jel i jedna strana srusila te mostove.
Nisam obracao paznju na tu realnost.
Ali ne bi valjalo da tih Mostova vise nema jer otezava ofanzivna dejstva iz pravca Mikolajeva prema Novoj Kahovki.
lajkujMe

#80297 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Inace, ovako izgledaju mjesta koja su Rusi okupirali u Donbasu.

Kao sto vidite nema nista da stoji uspravno :(
lajkujMe

#80298 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Onaj SU 34 sto je oboren ranije danas
Evo potvrde o uhvacenim pilotima :D

lajkujMe

#80299 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Putin je danas drzao govor gdje tvrdi da su sprijecili atentat na Solovyeva onog njihovog Gobelsa :D

Malo gori Ruski BMP posadi nista :D

Ruski kamioni masovno dovlace mrtve i polumrtve Ruse regija Popasne tj Lughansk region.

Cekam puni prevod
toska

#80300 Re: Ukrajina

Post by toska »

lajkujMe wrote: 25/04/2022 14:46 Inace, ovako izgledaju mjesta koja su Rusi okupirali u Donbasu.
Spoiler
Show
Kao sto vidite nema nista da stoji uspravno :(
gotovo sigurno da će Rusija morati isplatiti svaku ciglu, ovaj put im neće proći tek tako
------------------------------------------------------------
nevjerovatna slika pada aviona od jutros:

Post Reply