Ukrajina

apsidejzi

#80251 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

geralt wrote: 25/04/2022 11:13 Samo foe, i sto vise suncokreta.

Image

Image
Gledam nesto mapu i pokusavam izracunati koliko teritorije treba osloboditi da bi se doslo do Mariupolja i Azov fabrike te probio koridor do okruzenih vojnika. kako god okrenem, najblizi kopneni put je cca100km. Daleko jbt. To je haman od BiH granice (bilo koje) do Zenice. Iako rusi trpe velike gubitke, za ovakav prodor bi trebalo jos ovoliko da pogine da bi uspio...
Vedoo

#80252 Re: Ukrajina

Post by Vedoo »

Spetznaz snajperista. Game over.

geralt

#80253 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Zena i beba koje su zlocinci ubili projektilom u Odesi:

Image
"If I leave things in the flat, it will become garbage and people will throw it away," he told the BBC. "I want to keep it for my memories."

He and Valeria had been a couple for nine years.

"She could find joy in everything. Odesa was her favourite city. She worked in PR and she could communicate with a lot of people, understand them. I admired what a good writer she was," he said.

"She was a great mother, friend, with all the best qualities. It will be impossible for me to find somebody else like Valeria. She was perfect. Such a person could be given to you only once in a life and it's a gift from God."

Kira had been born at the end of January, just a month before the start of the war.

A few weeks after that, Valeria had posted on Instagram that she was living with "a new level of happiness" after the birth of her first child. "Our girl is one month old now," she wrote. "It has been the best 40 weeks."

"We were so happy when she was born," he says. "I was in the maternity hospital when she gave birth. It's very hard for me to realise now that my daughter and wife are no longer here. All my world was destroyed yesterday by a Russian missile."

He wants the world to know about what happened to his family.

"What is happening is a grief for my family, for our city, for Ukraine, it's a grief for the whole civilisation. I hope our story helps to stop this war."

As we leave, he hands us some nappies in a carrier bag, one of the few things he's been able to recover from the flat.

"Please take them," he tells us. "Give them to charity. I have no need for them now."
Kao neko ko je i sam otac, ne mogu da zamislim kroz sta taj covjek sada prolazi. Isti projektil mu je ubio i majku, tri generacije porodice. Odavno me nije vijest iz ovog rata pogodila kao ova.

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-61210699
drug_profi

#80254 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Russian President Vladimir Putin congratulated Emmanuel Macron on winning the presidential elections in a telegram directed to the French President, the Kremlin press service reported on Monday.

"I sincerely wish you success in your state activities, as well as good health and well-being," Putin wrote in the telegram.

Emmanuel Macron was elected president of France, winning 58.6% of the vote, securing his office for a second term as the head of the state. United States President Joe Biden, as well as United Kingdom Prime Minister Boris Johnson, extended their congratulations to Macron on winning the elections.
Treba i ovo protumačit.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#80255 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

drug_profi wrote: 25/04/2022 11:32
Russian President Vladimir Putin congratulated Emmanuel Macron on winning the presidential elections in a telegram directed to the French President, the Kremlin press service reported on Monday.

"I sincerely wish you success in your state activities, as well as good health and well-being," Putin wrote in the telegram.

Emmanuel Macron was elected president of France, winning 58.6% of the vote, securing his office for a second term as the head of the state. United States President Joe Biden, as well as United Kingdom Prime Minister Boris Johnson, extended their congratulations to Macron on winning the elections.
Treba i ovo protumačit.
Ovo je Putin nekako iz kurtoazije i kroz zube procijedio. Imam osjecaj da se kladio na Le Pen
toska

#80256 Re: Ukrajina

Post by toska »

Navodno Rusi poslali majci zarobljenog vojnika i traže 5000 eura za otkup ili će biti smaknut na sljedećem snimku

video

#80257 Re: Ukrajina

Post by video »

janje_ wrote: 25/04/2022 11:13 jel gotov sumir time odlezo? malo je bljutava tema bez njega, jos kad se ovi rusofilski smaraci upale, nema se sta pametno procitat. :run:
to sto im odgovarate, samo im daje ideju da su nekom bitni i da neko cita njihove bljuvotine.
Dolazi wizz airovim avionom preko sutra u 21:23, relacija Mariopul - Tuzla

u medju vremenu

Slava Ukrajini!
Last edited by video on 25/04/2022 13:04, edited 1 time in total.
lajkujMe

#80258 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Neko moje razmisljanje za Putinovo "skrivanje".
Najnoviji primjer je jucerasnja snimka bogosluzenja u crkvi za Vaskrs.

Ispade da su snimke iz prosle godine i da nije uopste isao na bilo kakav event za Vaskrs.

Mnogi govore da je to zbog paranoje od ubistva ili slicno.

Medjutim te teorije su se zasnivale na sturim informacijama, a sad imamo vec dva videa gdje Putin izgleda ozbiljno bolestan.
Spominje se Parkinsons, jucer sam gledao neko misljenje strucnjaka koji kaze da ima simptome te bolesti.

Moja teorija je da Putin ne izlazi u javnost jer je narusenog zdravlja, svaki njegov Photoshooting i snimanje je iskljucivo onda kad je u dobrom stanju za isto.
Moguce stvarno da ima problema koji ce ga odvesti u smrt.

Ako je tako vec sada bi trebalo da postoje nagovjestaji guranja nasljednika koji ce da kupi slavu.

Ono sto je jasno oba predsjednika Rusije su izabrani na to mjesto tek nakon sto su pokazali licnu snagu i liderstvo prije preuzimanja trona.
Jelcin tokom rasprave i raspada Sovjetskog Saveza i famozni govor u tadasnjem parlamentu SSSRa i Putinovo rjesavanje Cecenije to jest odmazda za namjestenje teroristicke napade na Moskvu.

Sljedeci nasljednik mora uraditi nesto slicno.
saimidin

#80259 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Oteo se putler s lanca, a orci izlaze iz svojih rupa

Od orka I njihovih sluga sirom svijeta me nista vise ne iznenadjuje

Ovo je isis sa nuklearkama, I treba da se svedu na mjeru kao I prethodnik

Ako ih se ne zaustavi u UA, brzo ce dalje, mada ici ce gdje mogu I ako ih se zaustavi u UA, a tu mislim I na :bih:

Ova poplava kako javno (npr happy tv ispiranje mozga, majkic I sl.) I aninimno iznijetih poruka ne moze proci bez akcije, ali ostaje da vidimo kada I kako
geralt

#80260 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ukrajinski dronovi snimili unistenu tehniku koju su odvukli u Rusiju. Ruski gubici su izgleda znatno veci od onoga sto je Oryx zabiljezio . Sad mi ukrajinski podaci o ruskim gubicima vise ne izgledaju nerealno.
ketronsd1

#80261 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

TomANDJerry wrote: 25/04/2022 01:22
drug_profi wrote: 25/04/2022 01:17

Pregonis vala...
Ovdje smo svi na strani Ukrajine iz prostog razloga jer imaju istu zlocinacku namjeru protiv sebe kao i onu koja nama o glavi radi. Direktno su povezane.
Drugim rijecima UKRAJINCI VODE NAS RAT!
I tu nemas sta biti objektivan, politicki korektan i sl.
Ja razumijem sta vi govorite, ali vi ne razumijete sta ja govorim.

I ja sam na strani Ukrajine 100%, i to jos od 2014te.
Ali Ukrajina treba da brani civilizaciju i neke vrijednosti, kao sto i brani.
Cenzura ili propaganda na pro-ukrajinskoj strani nicemu ne sluzi ... cak suprotno.
Ovdje ne govorim o navijanju kada se raznese ruski tenk ili slicno, nego govorim o tome da treba dati priliku i drugoj strani da kaze svoje misljenje ... pogotovo sto je ono najcesce toliko jadno, da je samo-sebi protiv-argument.
Druze cu li ti onog ambasadora kod Senada?? Mene muka uhvatila od kolicine lazi koju je iznio. E sad mislis li da treba takvom zlom razmisljanju treba dati medijski prostor??
Kinaski

#80262 Re: Ukrajina

Post by Kinaski »

Vojni stručnjak: Rusi se ne bore pametno. Ili su glupi ili su očajni
https://www.index.hr/vijesti/clanak/voj ... 58964.aspx
Gandalf

#80263 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Orcima uvijek ostaju vrljike kada potroše oružje koje imaju. Jest da oni mentalno i nisu ni za šta modernije od vrljika, slučajno ih je i ovo oružje iz 70' - ih zapalo.
Mrljavi

#80264 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Nesto sruseno, cekamo potvrdu.

EDIT potvrda :D
glockov kolac

#80265 Re: Ukrajina

Post by glockov kolac »

Pilot je izveo vrtolet :D
Vedoo

#80266 Re: Ukrajina

Post by Vedoo »

Samo udri!

Mrljavi

#80267 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

glockov kolac wrote: 25/04/2022 12:46 Pilot je izveo vrtolet :D
Ja ba :D Nije ovo su34 u padu, ovo je desant na Harkiv najmodernijim ruskim vrtoletima.
Informer naslov: "Pogledajte nove ruske samolete-vrtolete, NATO generali zanemeli, svet drhti"

Snimak kako samolet-vrtolet unistava onih 12 NATO podmornica koje su rastavili i izvlacili kopnenim putem. :thumbup:
tramvajtrojka

#80268 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

Mrljavi wrote: 25/04/2022 12:50
glockov kolac wrote: 25/04/2022 12:46 Pilot je izveo vrtolet :D
Ja ba :D Nije ovo su34 u padu, ovo je desant na Harkiv najmodernijim ruskim vrtoletima.
Informer naslov: "Pogledajte nove ruske samolete-vrtolete, NATO generali zanemeli, svet drhti"

Snimak kako samolet-vrtolet unistava onih 12 NATO podmornica koje su rastavili i izvlacili kopnenim putem. :thumbup:
ovo je karakteristični pad dvorepog suhoja svaki suhoj koji nije unisten totalno u zraku pada na ovaj nacin i tkzv stomakom udara od tlo tj spljosti se i izgori i od čitavog aviona ostanu samo vertikalci i nosna kupola
lajkujMe

#80269 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pa uvijek smo predpostavljali da su gubici Ruske tehnike dosta veci od Oryxa.
Ono sto Oryx ne moze da broji je unistena tehnika u dubini Ruskog agresora koja je poklopljena artiljerijom, dalekometnim oruzjem ili pak gubici na liniji razdvajanja koja nisu snimljena.

Vecina Oryx materijala dolazi od Ukrajinskih snimaka na lokacijama gdje Ukrajinci mogu prici i slikati.
A to se moglo na pocetku rata kad nije bilo jasno gdje je ko.
Sad se preslo na dalekometnu borbu artiljerija protiv artiljerije.
Koju Ukrajinci dobivaju iz prostog razloga sto imaju puno bolje "obavjestajne" podatke od Rusa.
Kad vidite one silne Ruske udare na civilna podrucja jedno od razloga za to je sto ne znaju gdje je neprijatelj.
Dok Ukrajinci znaju, zasto je tako pitajte NATO komandu i ogromni broj dronova koji Ukrajinci imaju.

Ukrajinski izvjestaji u gubicima cesto se dokazu istinitim i sve se vise priblizavamo broju za koje Ukrajinci tvrde da su unisteni.
Cak sta vise na dnevnim raportima dosta su realni brojevi gubitaka Ruskih agresora.

Ono sto je bacilo sumnju na Ukrajinske tvrdnje su navodi gubitaka prvih 10 dana gdje niko nije htio ili mogao da vjeruje koliko su Rusi zapravo sistematski unistavani u kolonama na pocetku.
Kasnije sve dokazano snimcima nakon oslobadjanja Kijevske i Sumi oblasti.

Cak sad vec neki neovisni izvori tvrde da su Ukrajinske brojke netacne ali obrnuto, tvrde da su previse pesimisticni i da je broj vjerovatno veci.

Npr Ukrajinci tvrde da su Rusi izgubili oko 21-22 hiljade vojnika, neki zapadni analiticari taj broj stavljaju blize 25-30 hiljada crti.
Bez DNR/LNR gubitaka i ostalih placenika!
Koji su jos oko 5000 do 10.000.
Rusi su sami izbacili broj id 20.000 neki dan. Sto znaci da su gubici jos veci.

Na pocetku je Ukrajincima bilo lako "brojati" sad je problem jer dosta Rusa gine pod artiljerijskom vatrom. To i sami Rusi priznaju jucer bio bas snimak iz Donbasa.

Neke procjene pricaju o 300 mrtvih dnevno sto je 9000 mjesecno.
To znaci ako rat nastavi ovim intenzitetom za 10 mjeseci to je dodatnih 90.000 mrtvih.

Zato razni vojni strucnjaci govore o neodrzivosti Ruske agresije pogotovo ovim nacinom ratovanja gdje pokusavaju da zauzmu sto vise sto jace.

To jace i bliski kontakt s Ukrajincima ce ih doci glave.
Niko ne spori da Ukrajinci takodjer imaju velike gubitke medjutim. Ukrajinci su mobilizirali svo vojno sposobno obuceno osoblje.
Ostatak regruta je na obuci vec 2 mjeseca i za neka 4 mjeseca dobice relativno nove svjeze snage koja ce da broji desetine ako ne i stotine hiljada novih boraca.

Rusi trenutno sad nemaju taj luksuz.
Nema opste mobilizacije sto znaci da osoblje moraju da povlace iz Rezervnih snaga Ruske armije koje su u veoma upitnom stanju i odazivu. Tu ima mnogo price kako Rusi imaju problema s mobilizacijom rezervnih snaga, koje su uz to jos veoma loseg kvaliteta.
I tako dok Rusi trose redovnu armiju koja je svakim danom sve manja i sve umornija Ukrajinci imaju donekle luksuz rotacija.
To se npe moze vidjeti na ovim stranim borcima budu 2 dana u borbi, 2 dana odmaraju i treniraju to je taj neki sablon.
To vrijedi za sve Ukrajinske snage.

A Rusi zbog svog ofanzivnog djelovanja nemaju taj luksuz konstanto im fali vojnika.
Svaki neuspjeli napad znaci da je ta jedinica desetkovana i da se mora zamjeniti drugom.
Kad tad nece biti druge nego pocinjes raditi kombinacije jedinica.

Ukrajinci ce da pobjede ovaj rat sve dok Rusi ne zapocnu opstu mobilizaciju.
A i tad ce biti upitnik sta ce se desiti ponajvise jer prosjecni Moskovljanin nije bas spreman ginuti ta otadzbinu.
A jos slabo obucen i zelen iza usiju.

Ukrajinci da su htjeli, mogli su brojcano imati vise ljudstva na Donbasu a nemaju.
Procjene govore da se tamo nalazi oko 45.000 branioca, i sad podjeli ostale branioce na Zapozorje, Kherson i djelomicno Sjeverna Ukrajina.

Opet im ostaje viska vojske.

A jos uz to izgleda da Ukrajinska komanda nerado gleda na zestoke gubitke kao kod Rusa.
Neki ce to nazvati "pickastim" ali realnost je da kad previse zagusti Ukrajinskim jedinicama ide povlacenje nazad.
Rusi sve sto su osvojili (sem Marijupolja) su osvojili zato jer Ukrajinci nisu vidjeli dobro od borbe do zadnjega.
Tako da su njihovi gubici nesrazmjerno manji od Ruskih, jednostavo oni svoje ljudstvo vise cijene da bi mogli da se bore sljedeci dan.

Mi zapravo nemamo jos ni jedan jedini dokaz da su Ukrajinci gubili na bilo kom frontu kao sto su Rusi imali gubitke.
Pratim ja i Ruske kanale informisanja cisto da vidim Ukrajinske gubitke
Nigdje nema razbucanih Ukrajinskih kolona nigdje polja smrti i slicni fazoni.
Ja i dalje stojim da je razmjer 1 naprema 3 na strani Ukrajine sto se tive gubitaka u ovom ratu.
I ovdje iskljucivo pricamo o vojnim zrtvama.
Nazalost najveci gubitci u ovom ratu su opet civilne zrtve.

Procjene su vec na 30.000 mrtvih civila i jos toliko ranjenih.

Pa tako ako cemo brojati i civile u gubitke onda Ukrajinci imaju vece gubitke od Rusa u ovom ratu.

Ali cisto vojnicki onda Rusi lopatom gube ljudstvo
Last edited by lajkujMe on 25/04/2022 13:08, edited 1 time in total.
Kinaski

#80270 Re: Ukrajina

Post by Kinaski »

Bgm kad ukrajinci uniste orke aBd, treba im oduzeti ovo oruzje jer su trenutno u TOP 3 svjetske sile, ovi ako krenu preorat će pola evrope hahah

Slava Ukrajini
Gandalf

#80271 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Padom ovog SU 34 zablokiran je put za 56 Nato tenkova. Herojski pilot sa šiškicama, namjerno je srušio
svoj avion da zablokira zle Nato stratege i njihovu kolonu od 56 tenkova prepunih nacista. U jednom od tenkova je bio i kanister od 15 litara sa covid 22 sigma virusom koji napada samo ruske gene. Neće vam to proći Nato agresori, no passaran.

:mrgreen:
EME91

#80272 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Navodno je Iracka vojska u borbi protiv IS imala 34.000 poginulih. Samo u Mosulu 10.000 . E sad to je bilo smijesno u odnosu na ovaj rat koji se vodi na vecoj teritoriji.
Vjerovatno Rusi oko 20.000 mrtvih i jos30-40 ranjenih.
lajkujMe

#80273 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sta mi je zanimljivo na tom avionu, to jest "padobrancima" sto je letio veoma visoko. Van dometa vecine MANPADS mozda jedino Starstreak ima ovakav domet ali prije ce biti neki mehanizovani PVO koji je djelovao.

Zanimljivo jer su se piloti usudili letjeti vise od 10 metara od zemlje :lol:
Vidimo rezultat toga hahaha
lajkujMe

#80274 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sem Naftnih skladista u Bryansku gori i tvornica Mesnih preradjevina :lol:

Meni je ovo komicno iskreno.
Haj sto su se Rusi preracunali vojno i obavjestajno o Ukrajinskoj vojsci i volji naroda za odbranu. Desava se i najboljima ali da uopste ne racunaju na to da u Rusiji zivi nekoliko miliona Ukrajinaca s rodbinskim i emocionalnim vezama prema domovini i jos uz to uopste ne racunaju na to da je dovoljno veliki broj tih ljudi spremni na potpalu strateskih lokacija mi je stvarno komicno :lol:

Ocigledno su Ukrajnske bezbjednosne snage stvorile plan dejstava po Rusiji.
Nece svaki put goriti neki ultra bitni zavod ali nek svaki dan po 10 fabrika i nekih drugih lokacija dovoljno je.
Ukrajinci uzvracaju s unistavanjem Ruske infrastrukture i to dosta pametno.
Pale ono sto se moze smatrati bitnim za vojno djelovanje.
Npr ne bi me iznenadilo da ta fabrika preradjenig mesa glavni snabdjevac Ruske vojske za hranu :lol:
Mrljavi

#80275 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

lajkujMe wrote: 25/04/2022 13:31 Sem Naftnih skladista u Bryansku gori i tvornica Mesnih preradjevina :lol:

Meni je ovo komicno iskreno.
Haj sto su se Rusi preracunali vojno i obavjestajno o Ukrajinskoj vojsci i volji naroda za odbranu. Desava se i najboljima ali da uopste ne racunaju na to da u Rusiji zivi nekoliko miliona Ukrajinaca s rodbinskim i emocionalnim vezama prema domovini i jos uz to uopste ne racunaju na to da je dovoljno veliki broj tih ljudi spremni na potpalu strateskih lokacija mi je stvarno komicno :lol:

Ocigledno su Ukrajnske bezbjednosne snage stvorile plan dejstava po Rusiji.
Nece svaki put goriti neki ultra bitni zavod ali nek svaki dan po 10 fabrika i nekih drugih lokacija dovoljno je.
Ukrajinci uzvracaju s unistavanjem Ruske infrastrukture i to dosta pametno.
Pale ono sto se moze smatrati bitnim za vojno djelovanje.
Npr ne bi me iznenadilo da ta fabrika preradjenig mesa glavni snabdjevac Ruske vojske za hranu :lol:
Cekamo da stigne ljeto, susni dani, pa iz nekog razloga pocnu da gore hiljade hektara sirom Rusije. :roll: Apsolutno svaki Ukrajinac, uz minimalan rizik, po ruskim zabitima moze izazvati pozar koji ce nanijeti ogromnu stetu.
Post Reply