Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

emirk92

#1 Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by emirk92 »

Pozdrav svima! Živim u zgradi iz 80ih i imamo problema sa bukom iz stana ispod. Jedan od prijedloga rješavanja ovog problema je dizanje parketa i dodavanje podne izolacije ali pri tome smo supruga i ja imali ideju da eventualno spojimo balkon sa dnevnom sobom. Balkon tj lođa je nekih 6m2 i trenutno je ustaklenj, a bio bi super kutak za igru za djevojčicu ako bi se spojio :)

Pošto se ne razumijem u ove radove da li mi neki može pomoći sa savjetima na šta da obratimo pažnju i koliko bi novca zahtijevalo ovako nešto? Ono od radova što ja vidim je: dizanje parketa, rušenje pregradnog zida, nova stolarija i ograđivanje balkona, nove instalacije za grijanje i cijevi i eventualnu struju (iako već postoji provedena struja na balkonu).

Stan je renoviran oko 2014. tako da nije u izvornom stanju što je vjerovatno olakšavajuća okolnost.

Nažalost najbitnija stvar nam je cijena. Da li su ovo radovi koji izlaze oko 5000-10.000 ili idu i više? Ako je neko slučajno već ovo radio supruga i ja bi bili vrlo zahvalni na pomoći (a i djevojčica :kiss:).
citroen xm

#2 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by citroen xm »

Prvo se raspitaj da li je to što hoćeš zakonski dozvoljeno jer mijenjaš izgled zgrade, a u nekim slučajevima i strukturu. Da ti sutra kada napraviš ne pokuca neka inspekcija na vrata i naloži da vratiš sve u izvorno stanje što bi bilo u potpunosti opravdano i poželjno jer grad liči na cigansku čergu zato što svako uređuje stan u zgradi na svoj način. Vjerovatno neće, ali imaj i to u vidu.

Što se samih radova tiče, računaj izbijanje zida, obijanje pločica, estriht cijelom površinom novonastale prostorije, zatim podne obloge i termičko ustakljivanje balkona ako već nije tako urađeno. Izmjena instalacija grijanja i dovođenje radijatora uz zid balkona te proširivanje rebara za broj novih kvadrata. Novo malterisanje kompletnog balkona. Na sve to računaj da će ti se na plafonu vrlo vjerovatno javiti kondez jer ti griješ hladnu ploču balkona iznad.

Ovako ugrubo sa današnjim cijenama materijala i majstora bez 8000 KM ne započinji ništa.
emirk92

#3 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by emirk92 »

citroen xm wrote: 24/04/2022 16:48 Prvo se raspitaj da li je to što hoćeš zakonski dozvoljeno jer mijenjaš izgled zgrade, a u nekim slučajevima i strukturu. Da ti sutra kada napraviš ne pokuca neka inspekcija na vrata i naloži da vratiš sve u izvorno stanje što bi bilo u potpunosti opravdano i poželjno jer grad liči na cigansku čergu zato što svako uređuje stan u zgradi na svoj način. Vjerovatno neće, ali imaj i to u vidu.

Što se samih radova tiče, računaj izbijanje zida, obijanje pločica, estriht cijelom površinom novonastale prostorije, zatim podne obloge i termičko ustakljivanje balkona ako već nije tako urađeno. Izmjena instalacija grijanja i dovođenje radijatora uz zid balkona te proširivanje rebara za broj novih kvadrata. Novo malterisanje kompletnog balkona. Na sve to računaj da će ti se na plafonu vrlo vjerovatno javiti kondez jer ti griješ hladnu ploču balkona iznad.

Ovako ugrubo sa današnjim cijenama materijala i majstora bez 8000 KM ne započinji ništa.
Veliko hvala na informacijama!! Istražit ću detaljnije stvari koje si nabrojao. Što se zakona tiče komšije ispod mene imaju zatvoren balkon: naravno to ne znači da je taj vid radova dozvoljen, ali bar zvuči da je moguće to uraditi. Svakako ću se konsultovati sa arhitektom ili građevinarom dok nađem nekoga stručnog. Znaš li slučajno koja se inspekcija/agencija/zavod bave ovom problematikom da istražim zakone i procedure?

Cijena od 8000KM zvuči ok. Npr u najgorem slučaju to može narasti duplo ali ne bih trebao očekivati više od toga?
citroen xm

#4 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by citroen xm »

Ne znam gdje tačno da se obratiš, probaj nazvati neku kantonalnu Upravu za inspekcijske poslove pa da te oni upute na pravu adresu.

Što se tiče cijena, mislim da je ovih 8000 realno, možda čak u konačnici i nešto manje. Ali preko 10000 KM nema šanse. Tu ti je najveća stavka novo kvalitetno ustakljivanje balkona i pod. Ovo ostalo su sve sitni poslići i ne pretjerano skupi. Problem može biti u sitnim poslićima to što naši majstori sada imaju previše posla pa su se poprilično ubezobrazili tako da ćeš zbog malog interesovanja biti prinuđen da čekaš duže da ti dođu, a ti kada otvoriš posao nemaš vremena puno da čekaš. Zato ti je tu organizacija posla možda i veća stavka od samog troška.

Još jedna napomena, ako budeš to radio obavezno unutrašnji spoljni zid balkona ispod stakla i plafon iznad balkona obloži stiroporom jer na tim mjestima obično nije urađena nikakva termo fasada pošto je nebitna bila u prvobitnoj zamisli stana.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by konektovan »

Ma to rade ljudi redovno, ali ne znam da li je potrebna ikakva dozvola. Kod mene je to komšija radio nedavno, o i renovirsnje stana generalno, trahalo je 2 mjeseca i kusur.
Tako da, što su tebi kompije buku pravile, ti češ nkima to vratiti s kamatom, kao i cijelom haustoru.
-Chesterfield-

#6 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by -Chesterfield- »

emirk92 wrote: 24/04/2022 14:43 Pozdrav svima! Živim u zgradi iz 80ih i imamo problema sa bukom iz stana ispod. Jedan od prijedloga rješavanja ovog problema je dizanje parketa i dodavanje podne izolacije
Dizanje komplet estriha ili samo parketa?
emirk92

#7 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by emirk92 »

-Chesterfield- wrote: 24/04/2022 17:22
emirk92 wrote: 24/04/2022 14:43 Pozdrav svima! Živim u zgradi iz 80ih i imamo problema sa bukom iz stana ispod. Jedan od prijedloga rješavanja ovog problema je dizanje parketa i dodavanje podne izolacije
Dizanje komplet estriha ili samo parketa?
Nisam siguran u tehnikalije zaista se ne razumijem. Problematika je da zvuk od komšija ispod prolazi kroz moj balkon i širi se po zidovima i podu. Najveći problem su niže frekvencije kao bass iz TVa. Onako “usput” sam razgovarao s majstorima i predložili su sloj na zidove i pod ali planiramo zvati nekog građevinara ili arhitektu da predloži rješenje. Kad već to radimo mislili smo i spojiti balkon pa zato ova tema…
Haris.ba

#8 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by Haris.ba »

konektovan wrote: 24/04/2022 17:17 Ma to rade ljudi redovno, ali ne znam da li je potrebna ikakva dozvola. Kod mene je to komšija radio nedavno, o i renovirsnje stana generalno, trahalo je 2 mjeseca i kusur.
Tako da, što su tebi kompije buku pravile, ti češ nkima to vratiti s kamatom, kao i cijelom haustoru.
Naravno da treba dozvola. Samo sto to niko kod nas ne trazi.
A, ako me stara zgrada, pitanje je i moze li ti se uopce izdati dozvola.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by mk ultra »

Nema ti ko traziti dozvolu za unutarnje radove

Samo ne smijes raditi van radnog vremena koliko se sjecam prema kucnom redu
NediM17

#10 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by NediM17 »

Sva ta zajebancija nece rijesiti tvoj glavni problem, tj. buku iz komsiluka.
Haris.ba

#11 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by Haris.ba »

mk ultra wrote: 24/04/2022 18:42 Nema ti ko traziti dozvolu za unutarnje radove

Kako nema? Mijenjas gradjevinsku dozvolu samoinicijativno. Zakon kaze da ne moze.
Drugo je sto to niko ne benda osim kad se neko zali, ili neki belaj se desi.

Po zakonu ne smijes ustakliti balkon bez dozvole, a kamoli ga ukinuti.
YouAreMyDestiny

#12 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by YouAreMyDestiny »

Potrebne su urbanistička, građevinska i upotrebna dozvola. To radi opština.
YouAreMyDestiny

#13 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

To su vanjski radovi. A dozvole trebaju i za unutrašnje radove.
YouAreMyDestiny

#14 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Grad nam je ciganska čerga, Kandahar. I to sve zbog ovakvih, koji rade na svoju ruku.
rahmetli dedo

#15 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by rahmetli dedo »

za manje od 8 milja možeš srediti da gospoda ispod tebe ne pisnu više nikad i da pređu na drugu stranu ulice i obore pogled kad te vide
kasnas

#16 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by kasnas »

A kakva je to buka u pitanju pa da te na to tjera? Ringišpil komšije postavile?
Hakiz

#17 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by Hakiz »

konektovan wrote: 24/04/2022 17:17 Ma to rade ljudi redovno, ali ne znam da li je potrebna ikakva dozvola. Kod mene je to komšija radio nedavno, o i renovirsnje stana generalno, trahalo je 2 mjeseca i kusur.
Treba dozvola, ali je (skoro) niko ne traži.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by konektovan »

kasnas wrote: 24/04/2022 18:52 A kakva je to buka u pitanju pa da te na to tjera? Ringišpil komšije postavile?
Ma kakva buka, čovjek samo traži razlog da uradi renoviranje bez uvida inspekkcije. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#19 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote: 24/04/2022 18:45

Kako nema? Mijenjas gradjevinsku dozvolu samoinicijativno. Zakon kaze da ne moze.

Kad Mijenjas fasadu treba dozvola i velo moguce saglasnost stanara, ali za unutarnje radove govorimo...

Cega sam se nagledao od skidanja kojeg cm sa zida, cupanja armature itd ..

Opcina kao sto vidimo to i ne gleda a fasade bi morala

E sad, sta da radis sa balkonom koji je propao totalno, ne znam
Sve ce vise tih problema biti kako zgrade stare
Hakiz

#20 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by Hakiz »

klix wrote: 24/04/2022 18:50 Grad nam je ciganska čerga, Kandahar. I to sve zbog ovakvih, koji rade na svoju ruku.
Druga krajnost je da stanari u zgradi, cijela zgrada, dobiju dozvolu da ustakle balkone, a onda oni koji ne žele ili nemaju novca to ne urade.

Opet Kandahar
Hakiz

#21 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by Hakiz »

mk ultra wrote: 24/04/2022 19:05

Kad Mijenjas fasadu treba dozvola i velo moguce saglasnost stanara, ali za unutarnje radove govorimo...

Čovjek hoće da balkon pretvori u prostoriju i spoji sa trpezarijom. Da ukine balkon.

Ako to nije mijenjanje vanjskog izgleda zgrade, ništa nije.

A ni unutrašnje radove, pomijeranje zidova, ne smiješ obaviti bez dozvola.
Haris.ba

#22 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by Haris.ba »

U gradjevinskoj dozvoli je dato kakvi su zidovi, raspored soba, broj soba, velicna soba....nema to mijenjati bez dozvole.
NediM17

#23 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by NediM17 »

Ima i onih sto su izbijali nosive zidove, a opomene stizu ovih dana. :mrgreen:
YouAreMyDestiny

#24 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Ne radi opština fasade. Zgrada je vlasništvo stanara.
Radio je Efendić na B fazi, pa imao problem, jer to nije nadležnost Opštine.
Hakiz

#25 Re: Spajanje balkona sa dnevnom sobom - pitanja i informacije

Post by Hakiz »

NediM17 wrote: 24/04/2022 19:10 Ima i onih sto su izbijali nosive zidove, a opomene stizu ovih dana. :mrgreen:
Nema za to bolje inspekcije od zemljotresa :wink:
Post Reply