Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kakavdanakneiskustvu wrote: ↑23/04/2022 09:43
kako su kod mene na 18. spratu slike šetale po zidu,došlo mi da uzmem mobitel i ovjekovječim
Meni je najbolja ona fora da u slučaju zemljotresa staneš pod štok...a nigdje nisam vidio na snimcima zgrada i kuća porušenih od zemljotresa da je ostao ijedan štok čitav.
U svakom slučaju...ti na 18 spratu možeš samo padobran imati u pričuvi.Ako se otvori do sedmog ili osmog sprata
Vazda bolje biti na 18 nego na osmom, bolje da ti padaš po drugima nego drugi po tebi
PM72 wrote: ↑23/04/2022 10:03
Tamo je stradala AU gradnja i ćerpićare...ne kontam one skale,jedna ova druga ona ali mi pravo šega kad mi neko kaže 5,2...nije jak..ko fol razumije se
Slusam sad nekog na N1 i kaze da je ovaj u maksimumu bio 6.1 A u Petrinji je stradalo i dosta kuca "novije" gradnje od tih austrougarskih.. Koliko znam i u Stocu ima starih gradjevina, a steta nije drasticna..
Dembele100 wrote: ↑23/04/2022 05:30
Ja ne mogu zaspati nikako, svaki šum me trzne. Čuvajte se raja, pogotovo ovi što ih je strah kao i mene. Neopisiv osjećaj, ničega me više strah nije kao zemljotresa.
Nadam se da si uspio zaspati, ja npr. se ne bojim zemljotresa jer znam da nas Treskavica čuva (bojim se grmljavine) ali zato me sestra ubi porukama jer ona se baš boji.
Meni je najbolja ona fora da u slučaju zemljotresa staneš pod štok...a nigdje nisam vidio na snimcima zgrada i kuća porušenih od zemljotresa da je ostao ijedan štok čitav.
U svakom slučaju...ti na 18 spratu možeš samo padobran imati u pričuvi.Ako se otvori do sedmog ili osmog sprata
Vazda bolje biti na 18 nego na osmom, bolje da ti padaš po drugima nego drugi po tebi
To je dobro jedino ako ti je trska i bambus mjesto ploče
mirsek wrote: ↑23/04/2022 03:40
Mozemo li svi koji osjecamo podrhtavanja samo da kazemo svoju lokaciju ? Ja sam licno samo onaj glavni zemljotres osjetio, ove naknadne sto spominjete nista. Sarajevo.
Ja nisam ni taj glavni, doduše bio sam u garaži tad. Parkiram, vidim milion poruka po grupama o zemljotresu, kažu ukućani niko ga nije osjetio
Tamo je stradala AU gradnja i ćerpićare...ne kontam one skale,jedna ova druga ona ali mi pravo šega kad mi neko kaže 5,2...nije jak..ko fol razumije se
Slusam sad nekog na N1 i kaze da je ovaj u maksimumu bio 6.1 A u Petrinji je stradalo i dosta kuca "novije" gradnje od tih austrougarskih.. Koliko znam i u Stocu ima starih gradjevina, a steta nije drasticna..
Ma Petrinja je posebna priča. Tamo je rađena poslijeratna obnova i većina tih kuća je bila napravljena nepropisno. Pa ljudi su mahom na zidane zidove bez serklaža betonirali deke i desilo se šta se desilo.
Petrinju su još sjebala ona dva zemljotresa od oko 5R u ponedjeljak, a glavni od 6.4R je samo dokrajčio ono što je bilo oštećeno.
Poslije su seizmolozi pričali kako između ta dva od 5R i ovog najjačeg nije bilo nijedno manje podrhtavanje i da je to odmah trebalo bit sumnjivo, al jebat ga sad.
Sad neki strucnjak na HRT-u rece da ima i do vrste tla.
U Petrinji je, kaze, rastresito aluvijalno tlo, dok je u Hercegovini krsevito, zato je i steta manja.
laik1981 wrote: ↑23/04/2022 10:01
S obzirom na snagu ovog zemljotresa mi smo jako dobro prosli.. Izgleda da gradnja i nije toliko losa kako se nekad pretstavlja.. Koliko sam shvatio ovaj zemljotres je tu negdje sa onim u Petrinji, a gore je ono izgledalo kao da je bomba pala..
Kod nas je gradnja generalmo dosta kvalitetna, pogotovo objekti iz titinog vremena.
Ma ljudi pričaju gluposti. 5,2 i 5,3 nisu tu negdje jer je skala logaritamska. Potres od 6 po Richteru je 10 puta jači od onog 5 po Richteru, a 100 puta jači od onog 4 po Richteru. Tako da po mojoj matematici potres od 5,3 je duplo snažniji od potresa 5,2.
Razlika u skalama je da Richterova iskazuje energiju oslobođenu na mjestu potresa, a Mercalijeva skala ne mjeri snagu nego posljedice, to jest štetu koja je nastala.
Konkretno ovaj sinoćni potres je po jačini snažniji od Zagrebačkog a slabiji od Petrinjskog.
Evo sad sam na hrvatskoj wikipediji našao zanimljivu usporedbu snage potresa i atomske bombe.
Ma ljudi pričaju gluposti. 5,2 i 5,3 nisu tu negdje jer je skala logaritamska. Potres od 6 po Richteru je 10 puta jači od onog 5 po Richteru, a 100 puta jači od onog 4 po Richteru. Tako da po mojoj matematici potres od 5,3 je duplo snažniji od potresa 5,2.
Razlika u skalama je da Richterova iskazuje energiju oslobođenu na mjestu potresa, a Mercalijeva skala ne mjeri snagu nego posljedice, to jest štetu koja je nastala.
Konkretno ovaj sinoćni potres je po jačini snažniji od Zagrebačkog a slabiji od Petrinjskog.
Evo sad sam na hrvatskoj wikipediji našao zanimljivu usporedbu snage potresa i atomske bombe.
Evo liste svih značajnijih od prvog sinoć u 23:07:49 , pa do ovog zadnjeg jutros u 08:20:14 po našem vremenu (Moguće od 08:20:14 , pa do 10:42:30 da je bio još koji, to će najbolje znati Stočani, Ljubinjani, Mostarci, ....... sa pripadajućim magnitudama po Richtrerima:
Ovaj glavni je bio jači od 5,7 po Richteru,ne znam zašto umanjuju vrijednost kada su i pojedini hrvatski seizmološki zavodi procjenjivali jačinu čak i do 6,2.Tako su i za Petrinjski potres sa 6,4 umanjivali na 6,2,a pošto je to logaritamska skala tih 0,2 je ogromna razlika.Ovo područje je imalo nekakav zemljotres tamo krajem novembra 2019. tokom onih u Albaniji mislim da je tada Nevesinje bilo epicentar sa magnitudom oko 5 stepeni po Richteru.
Za nadati se da je glavnina udara prošla,iako se to nikada ne može znati mada malo zabrinjavaju ovi aftershock-ovi.
Naravno da nije sigurno ispod štoka, nego u otvoru vrata, ali ne u otvoru bilo kojih vrata, nego onih u nosivom betonskom zidu. Tu je najmanja mogućnost da će doći do urušavanja objekta toliko da usmrti osobu.
Naravno, objekti koji imaju vertikalnu armiranobetonsku konstrukciju su sami po sebi dovoljno sigurni, jer kod nas se ne dešavaju zemljotresi koji ih mogu ugroziti
mirsek wrote: ↑23/04/2022 03:40
Mozemo li svi koji osjecamo podrhtavanja samo da kazemo svoju lokaciju ? Ja sam licno samo onaj glavni zemljotres osjetio, ove naknadne sto spominjete nista. Sarajevo.
Ja nisam ni taj glavni, doduše bio sam u garaži tad. Parkiram, vidim milion poruka po grupama o zemljotresu, kažu ukućani niko ga nije osjetio
Haris.ba wrote: ↑23/04/2022 10:54
Hajmo opet. Kad je zemljotres nije najsigurnije ispod stola, ispod stokova i aftersokovi su pozeljni.
Vidi,ja ne prizivam ništa niti sam neki "ravnozemljaš" kako se sad nazivaju takvi,niti dižem bilo kakvu paniku već pričam samo činjenice.Ovaj potres što se desio sinoć i svi ovi naknadni udari kada se uporede sa ostalim potresima u regionu u proteklih par godina,ovaj u Ljubinju nažalost najviše liče na Petrinjski.Zašto?Zato što očigledno na ovom rasjedu ima dosta neoslobođene energije,jer nakon glavnog udara i par aftershockova koji su sasvim normalni i što se naziva smirivanje tla i dalje se javljaju ne baš mali potresi.Još kada se uzme u obzir da je prije malo više od dve godine skoro isto područje imalo potres od 5 stepeni,to govori dosta o količini energije i potencijala koji su tamo prisutni.Opet kažem ne prizivam nikakav jači ,čak smatram da je to 99,9% nemoguće da se desi ali bi trebalo pojačati oprez svakako.