Ukrajina

drndalo

#79601 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

CrveniKuk wrote: 22/04/2022 23:52
drndalo wrote: 22/04/2022 23:44

Za par sedmica bez problema mogu tuci iz njih ko veliki, NATO nisanske sprave imaju obrnut smjer okretanja od CCCP (kazaljka na satu, kontra kazaljke na satu) pa bi teoretski to racunacima naviknutim na samo jedan sistem moglo biti "kontra", ali kako to sada vjerovatno rade kompjuteri onda je to manji problem. Nakon nekog vremena postane rutina, ne razmisljas. U pocetku bi tim posadama mozda tempo ispaljivanja mogao biti 1 kom./min. dok ne nadodju, ali kako se budu stelili, 3 kom./min. stalne paljbe ne bi smio biti problem (naravno ako imaju municije)... :mrgreen:
Kao da iz tebe govori bivši artiljerac. Sto prije dođu do toga,biće lakse Ukrajincima. Kako god, za početak ce dobiti tih 5 bataljona/diviziona artiljerije. Pretpostavljam,s obzirom na NATO koncept, ti bataljoni haubica ce biti raspoređeni u operativni sastav brigada.
Jednom tobdzija, vazda tobdzija... :lol:

Salu na stranu, mozda sam ja ovo i prizvao, ima par godina da pricam kako bih volio par dana "rezerve" na poligon, pa da se malo municije kojoj istice rok izroka, u principu se prilicno dobro osjeca covjek kad je grune od sebe, pa jos i pogodi... 8-) To puno bolje nego kad si na primalackoj strani... :roll:
Avonmusk

#79602 Re: Ukrajina

Post by Avonmusk »

exliberal-ex wrote: 22/04/2022 22:37
konektovan wrote: 22/04/2022 17:00

Još jedan lelemudan koji med kupi na zapadu, a svršava na rusiju..dzaba mu pišeš..
Ovaj lelemudan nije na socijali uostalom taj isti zapad me odmah pokupio I odveo iz.sarajeva jer su me kao binasr okvalifikovali kao izbjeglicu iz muslimanskog.dijela...al to nije tema .
Neko spomenu Nato...ok nato hoce da se prosiri medjutim kad pitas sta bi bila reakcija USA da njima sutra npr Venezuela sa rusijom dodje u.mexico...poravnali bi cijeli Mexico jer je to njihov nacionalni interes al to nevazi za ostale?
Ja nisam ljubitelj rusije, sve I jedan rus kojed sam upoznao su ostavili dojam seljacine sto u sustini I jesu al to opet neznaci da je krivica samo na njima.
Kazete nema putin pravo da napada, on je zlocinac...a onda se covjek zapata.kako nije bus, Blair I ostali ..kako to da je ok da oni napadaju I unistavaju druge.drzave.sa punim imunitetom dok za druge neka druga.pravila.vaze?
Ja da sam ukrajinac, mene bi bio strah od zapadne pomoci. Taj isti zapad je samo u zadnjih 20 godina sjebao.irak, milion ljudi pobio, unistio generacije I otisao kao da nista nije bilo, odjebali su kurde koji su se za njih borili I ostavili ih u sendvicu izmedju asada I turaka koji samo cekaju priliku.da ih pobiju, svoje "demokratske borce" su sami izbombardovali I pobili kad nisu uspjeli pobjedit asada, niko nespominje kako su unistili mosul i pobili hiljade civila.namjerno...oprali su milijarde po afganistanu gdje.su ubili dronovima hiljade nevinih ljudu po.svadbama, sahranama..cak I.kad su se povlacili.svojeg prevodioca su ubili.sa.cijelom.familijom I to su objavili da je bio terorista..kad su ih novinari raskrinkali prvo.su rekli da nije istina a onda su konacno priznali kao ops...sorry..
Jel ko.odgovarao.za to?..nespominjem.libiju, Sudan I druge.drzave gdje mrtvo hladno ignorisu masovna ubistva ali i umiranje ljudi od.gladi I to je sve u ime demokratije?

..kako to onda objasnjavate?..kako objasnjavate da mimo.eu ,.sjeverne amerime I.australije ostatak.svijeta odbija da se prikloni zapadu I njihovim sankcijama..jel se iko upitao zasto su skoro sve.muslanske drzave neutralne?

Nego jedno pitanje, koji je razlog vase mrznje prema rusiji? Vise je taj isti.zapad jebavao I jos uvijek jebe bosnjake nego.sto.su to rusi...nemojte spominjat dobrovoljce jer su dobrovoljci.dolazili na.sve.strane....cak I sa.zapada ali su se.vecinom borili na.hrvatskoj.strani ...pitam se fakat.koji je.razlog.te vase mrznje?
Procitaj majkickin tweet prvog dana agresije i kolobuhov inzervju za face, pa ces vidjeti zasto smo na strani ukrajine.
Mi nismo rodjeni zli, i ne mrzimo ruse, al ako rade protiv moje drzave obda ne mogu da ih volim, i zelim im da izgube rat.

Malo si l8cimjeran ko i arapi u svedskoj, mrze svede a socijalu deru pa eto ako i ti ne volis zapad pa braco dragi eto rusija, sirija, kina, s . Koreja, ima jos svijeta.

Muslimanske drzave su neutralne i kad je u pitanju izrael i palestina sto im je na sramotu, a da ih je briga za jednu ukrajinu, tako da ti to pitanje ne pije vode.

A oni sto su rodjeni zli i sto rekose da su genocidan narod , eh pa oni bi se trebali zapitati zasto mrze ukre i sve sto je nerusko, hm nesto me podsjeti na ono sve nesrpsko, mada je pravednije reci sve necetnicko.

Evo, ovi tvoji kazu da je samo 1 mornar poginuo a da je 27 nestalo s moskve.
drndalo

#79603 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

I cuko pametno promijenio stranu, samo "zabrinuti" unistavaju zdravlje sekiracijom...

drndalo

#79604 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo i doprinosa "zabrinutih" borbi

CrveniKuk

#79605 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drndalo wrote: 22/04/2022 23:58
CrveniKuk wrote: 22/04/2022 23:52
Kao da iz tebe govori bivši artiljerac. Sto prije dođu do toga,biće lakse Ukrajincima. Kako god, za početak ce dobiti tih 5 bataljona/diviziona artiljerije. Pretpostavljam,s obzirom na NATO koncept, ti bataljoni haubica ce biti raspoređeni u operativni sastav brigada.
Jednom tobdzija, vazda tobdzija... :lol:

Salu na stranu, mozda sam ja ovo i prizvao, ima par godina da pricam kako bih volio par dana "rezerve" na poligon, pa da se malo municije kojoj istice rok izroka, u principu se prilicno dobro osjeca covjek kad je grune od sebe, pa jos i pogodi... 8-) To puno bolje nego kad si na primalackoj strani... :roll:
Osjeti se :) Mislim,još uvijek mirišeš na tobdžiju :lol:
Svi se sjećamo kako je bilo kada ti po glavi buba. Kao sto reče Monteno,u svojoj pjesmi “nikome se neponovilo”
Radi sjećanja na silne granate,metke i laže sa kojima su nas ubijali, samo mogu reci: SLAVA UKRAINA! SLAVA HEROJIMA!
A,našim momcima,koji su ginuli i borili se, za vrijeme rata,od srca jedno veliko HVALA!
drndalo

#79606 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Budu li cackali jazavca u *icku, mogli bi u Transdnistriji dobiti po labrnji "slucajno"...

Ups, zeznuli se, pogresno skrenuli kod Yaruna...

CrveniKuk

#79607 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drndalo wrote: 23/04/2022 00:09 Evo i doprinosa "zabrinutih" borbi

Po podacima,teška je nešto vise od 4 tone.
geralt

#79608 Re: Ukrajina

Post by geralt »

@exliberal-ex Hvala na haubicama, zivio ti nama! :thumbup:

Sad se naspavaj i odmori za vikend, valja sljedece sedmice zaraditi za sljedecu turu kanadske pomoci Ukrajini.
exliberal-ex

#79609 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

geralt wrote: 23/04/2022 00:16 @exliberal-ex Hvala na haubicama, zivio ti nama! :thumbup:

Sad se naspavaj i odmori za vikend, valja sljedece sedmice zaraditi za sljedecu turu kanadske pomoci Ukrajini.
Vise je amerika ostavila afganistanu.kad su podvili rep pa pobjegli al nema veze....meni je smijesno da salju haubice kao da ukrajina nije imala haubica....ili je izgubila u ruskim udarima?
Korisničkoime

#79610 Re: Ukrajina

Post by Korisničkoime »

Još jedan lelemudan koji med kupi na zapadu, a svršava na rusiju..dzaba mu pišeš..
Ovaj lelemudan nije na socijali uostalom taj isti zapad me odmah pokupio I odveo iz.sarajeva jer su me kao binasr okvalifikovali kao izbjeglicu iz muslimanskog.dijela...al to nije tema .
Neko spomenu Nato...ok nato hoce da se prosiri medjutim kad pitas sta bi bila reakcija USA da njima sutra npr Venezuela sa rusijom dodje u.mexico...poravnali bi cijeli Mexico jer je to njihov nacionalni interes al to nevazi za ostale?
Ja nisam ljubitelj rusije, sve I jedan rus kojed sam upoznao su ostavili dojam seljacine sto u sustini I jesu al to opet neznaci da je krivica samo na njima.
Kazete nema putin pravo da napada, on je zlocinac...a onda se covjek zapata.kako nije bus, Blair I ostali ..kako to da je ok da oni napadaju I unistavaju druge.drzave.sa punim imunitetom dok za druge neka druga.pravila.vaze?
Ja da sam ukrajinac, mene bi bio strah od zapadne pomoci. Taj isti zapad je samo u zadnjih 20 godina sjebao.irak, milion ljudi pobio, unistio generacije I otisao kao da nista nije bilo, odjebali su kurde koji su se za njih borili I ostavili ih u sendvicu izmedju asada I turaka koji samo cekaju priliku.da ih pobiju, svoje "demokratske borce" su sami izbombardovali I pobili kad nisu uspjeli pobjedit asada, niko nespominje kako su unistili mosul i pobili hiljade civila.namjerno...oprali su milijarde po afganistanu gdje.su ubili dronovima hiljade nevinih ljudu po.svadbama, sahranama..cak I.kad su se povlacili.svojeg prevodioca su ubili.sa.cijelom.familijom I to su objavili da je bio terorista..kad su ih novinari raskrinkali prvo.su rekli da nije istina a onda su konacno priznali kao ops...sorry..
Jel ko.odgovarao.za to?..nespominjem.libiju, Sudan I druge.drzave gdje mrtvo hladno ignorisu masovna ubistva ali i umiranje ljudi od.gladi I to je sve u ime demokratije?

..kako to onda objasnjavate?..kako objasnjavate da mimo.eu ,.sjeverne amerime I.australije ostatak.svijeta odbija da se prikloni zapadu I njihovim sankcijama..jel se iko upitao zasto su skoro sve.muslanske drzave neutralne?

Nego jedno pitanje, koji je razlog vase mrznje prema rusiji? Vise je taj isti.zapad jebavao I jos uvijek jebe bosnjake nego.sto.su to rusi...nemojte spominjat dobrovoljce jer su dobrovoljci.dolazili na.sve.strane....cak I sa.zapada ali su se.vecinom borili na.hrvatskoj.strani ...pitam se fakat.koji je.razlog.te vase mrznje?
Ko uopste tvrdi da su zlodjela SAD u zadnjih 40+ godina opravdana i uredu. Cak i ja Zapadu imas jaku kritiku politike SAD, s razlilom da u SAD i opcenito mozes kritikovati politiku i SAD i svoje drzave a da ne zavrsis u zatvoru.
Ukrajina je nezavisna i suverena drzava i ona ima pravo da opredjeli svoj put bez da trazi odobrenje Moskve ili bilo koga drugog. Ukrajinci da su smatrali da im je bolje u okrilji majcice Rusije odabrali bi taj put i niko sa Zapada nista nebi mogao protiv toga.
Nema drugog krivca do Rusije za ovaj rat mozemo palamudit do besvjesti ali Putin je taj koji je u svom govoru iznjeo vidjenje da su i Ukrajina i Ukrajinci izmisljeni i da je ro sve Rusija.
Zadnji dio posta moze reci samo neko ko je naklonjen velikosprskom vidjenju historije.
Da ti ponovim ako to nisi do sada shvatio poraz ruskog sveta je ujedno poraz srpskog sveta i meni je kao Bosnjaku koji je srpski svet 92-95 osjetio na vlastitoj kozi u interesu. Tebi je mozda srpski svet u interesu i ja to uvazavam kao tvoje stajaliste ali nemoj nam svima pokusati prodavati muda pod bubrege kako je srpski svet za nas u BiH zapravo nesto dobro.
VolimTZ

#79611 Re: Ukrajina

Post by VolimTZ »

Spoiler
Show

Ukrajinci imaju apsolutno pravo odluke da li su za to da budu ruski satelit čitaj sirotinja ili dio zapada čitaj život dostojan čovjeka. Prosječan razuman čovjek razmišlja trbuhom. Koliko Rusa, Srba i ostalih mrzitelja zapada živi na tom istom zapadu ? Kad su ojri u pitanju ne gleda se NATO '99. Ništa bolji nisu ni drugi da se razumijemo, puna usta šerijata a živi se u Beču. Ne treba biti licemjeran, znamo svi gdje je i ko je civilizacija.

Nema tu neke organske nepodnošljivosti, ali bi recimo za sebe i svoju porodicu uvijek izabrao život u Danskoj, Norveškoj, Belgiji nego život u Rusiji. Tako isto i prosječan Ukrajinac, želi taj standard kod sebe kući. I ima apsolutno pravo da ga ima. Čak i u pola da ga dobiju opet će im biti bolje nego u okviru Rusije. Bolje biti sluga zapada nego sluga Rusije, vazda bilo.
CrveniKuk

#79612 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

exliberal-ex wrote: 23/04/2022 00:19
geralt wrote: 23/04/2022 00:16 @exliberal-ex Hvala na haubicama, zivio ti nama! :thumbup:

Vise je amerika ostavila afganistanu.kad su podvili rep pa pobjegli al nema veze....meni je smijesno da salju haubice kao da ukrajina nije imala haubica....ili je izgubila u ruskim udarima?
Ili im žele poslati nešto sto je znatno bolje od ruske artiljerije. Ipak,upitanju su novije haubice u odnosu na ruske. Takođe,možda je cilj Zapada,da postepeno Ukrajince,prebace na svoje sisteme,kako bi u budućnosti,mogli lakse i brze da snadbjevaju Ukrajinsku vojsku sa svojim oružjem i municijom i na taj način riješe određene logisticke probleme koje vjerovatno sada imaju.
karanana

#79613 Re: Ukrajina

Post by karanana »

drndalo wrote: 23/04/2022 00:14 Budu li cackali jazavca u *icku, mogli bi u Transdnistriji dobiti po labrnji "slucajno"...

Ups, zeznuli se, pogresno skrenuli kod Yaruna...

A i oni imaju nekog duduka. I to imenjak juniora iz laktasa
A_A_AKCIJA

#79614 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Da imamo kvalitetne ministre, isti bi dan noć bio u USA ambasadi dok ne bi dogovorio pomoć, prodaju, šta god, Ukrajini.

Zašto USA? Jer bi direktna prodaja bila blokirana, a sa USA firmama već imamo ugovore.

Npr. T72 i slični tenkovi, imaju užasno kratak vijek topovske cijevi. Oficijelno 350 granata, a u stvarnosti oko 100, poslije čega nije precizna i mora se mijenjati. BNT pravi te topove i odlično bi se uklopili.

Da ne govorim o Pretisu i presi za 155mm granate, jedinoj u svijetu te vrste.

Kontam, zašto mi jedini da budemo fukara, a eno i kanađanin se isprsio i poslao granate tetki u Donbas . ..
Korisničkoime

#79615 Re: Ukrajina

Post by Korisničkoime »

VolimTZ wrote: 23/04/2022 00:28
Spoiler
Show

Ukrajinci imaju apsolutno pravo odluke da li su za to da budu ruski satelit čitaj sirotinja ili dio zapada čitaj život dostojan čovjeka. Prosječan razuman čovjek razmišlja trbuhom. Koliko Rusa, Srba i ostalih mrzitelja zapada živi na tom istom zapadu ? Kad su ojri u pitanju ne gleda se NATO '99. Ništa bolji nisu ni drugi da se razumijemo, puna usta šerijata a živi se u Beču. Ne treba biti licemjeran, znamo svi gdje je i ko je civilizacija.

Nema tu neke organske nepodnošljivosti, ali bi recimo za sebe i svoju porodicu uvijek izabrao život u Danskoj, Norveškoj, Belgiji nego život u Rusiji. Tako isto i prosječan Ukrajinac, želi taj standard kod sebe kući. I ima apsolutno pravo da ga ima. Čak i u pola da ga dobiju opet će im biti bolje nego u okviru Rusije. Bolje biti sluga zapada nego sluga Rusije, vazda bilo.
Ma ovi nasi/moji su mi najgori, to vjernici do srzi, to prljavi Zapad, to nemoral, to smak svijeta to adresa Beč, Minhen itd. Ne mozes da puskom dovest u Sarajevo a kamoli negdje u arapski svijet. Ja vazda moram bracu napominjati da je licemjerje grijeh
drndalo

#79616 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Hm, Americki VBRovi za UKR navodno...

karanana

#79617 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Puno posla oko onih haubica dok se jedna ispali. Te donesi granatu te gurni u cijev, te prochachkaj sa onom cetkom da je gurnes dublje te onda pali.
Ovi vbr-ovi su prava stvar
A_A_AKCIJA

#79618 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Haj, kad tako fino pitaš, da ti se odgovori.

Dakle, tvoj poreski novac je otišao na haubice M777, 155mm koje mogu koristiti pametnu municiju. Dakle, manje granata će, zahvaljujući tvom novcu, ubiti više ruskih agresora, a manje ili nikako nedužnih civila.

Imaju domet do 40 km, pa mogu dalje dohvatiti iste te agresore, za razliku od ruske tehnike.

Hvala, u svakom slučaju. I nama si pomogao, jer svaki uništeni komad ruske tehnike je šansa manje da će ista biti iskorištena protiv nas, što i jeste bio plan. Eto, sigurno nisi nikada pomislio da ćeš Sarajevu ovako pomagati poslije svega, artiljerijom, ni manje ni više.
JohnnyS

#79619 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Nisu oni pobjegli već su oni već tad znali što Putler sprema i halalili jednu brdsku vukojebinu dobru samo za uzgoj maka kako bi se koncentrirali za obranu civilizacije od putinovih orka. Mi nismo znali zašto su to uradili, sad znamo
drndalo

#79620 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

karanana wrote: 23/04/2022 00:42 Puno posla oko onih haubica dok se jedna ispali. Te donesi granatu te gurni u cijev, te prochachkaj sa onom cetkom da je gurnes dublje te onda pali.
Nisi u pravu. 155-ca gdje zvekne tu trava slabo raste... Prednost VBRova je saturacija povrsine, plus domet vecih kalibara. Zbog tog dometa, bojeva glava je smanjena, da bi raketa imala goriva. Pa je vjerovatno ubojni ekvivalent 155-ci granati, barem 220mm raketa...
video

#79621 Re: Ukrajina

Post by video »

JohnnyS wrote: 23/04/2022 00:46

Vise je amerika os :thumbup: tavila afganistanu.kad su podvili rep pa pobjegli al nema veze....meni je smijesno da salju haubice kao da ukrajina nije imala haubica....ili je izgubila u ruskim udarima?

Nisu oni pobjegli već su oni već tad znali što Putler sprema i halalili jednu brdsku vukojebinu dobru samo za uzgoj maka kako bi se koncentrirali za obranu civilizacije od putinovih orka. Mi nismo znali zašto su to uradili, sad znamo
BiMgo :thumbup:

Znaju to i ove putlerove pudlice ali se samo tjese tim posalicama.
geralt

#79622 Re: Ukrajina

Post by geralt »

karanana wrote: 23/04/2022 00:42 Puno posla oko onih haubica dok se jedna ispali. Te donesi granatu te gurni u cijev, te prochachkaj sa onom cetkom da je gurnes dublje te onda pali.
Ako je HIMARS u pitanju, on ima domet od 300km. Ako su Rusi planirali kakvu paradu u Mariupolju (a bgm i Sevastopolju), neka dobro provjere vremensku prognozu da ih ne iznenadi kakva kisa.
video

#79623 Re: Ukrajina

Post by video »

drndalo wrote: 23/04/2022 00:48
Nisi u pravu. 155-ca gdje zvekne tu trava slabo raste... Prednost VBRova je saturacija povrsine, plus domet vecih kalibara. Zbog tog dometa, bojeva glava je smanjena, da bi raketa imala goriva. Pa je vjerovatno ubojni ekvivalent 155-ci granati, barem 220mm raketa...
Ne konta ti on te stvari. Bolje on zna o kokama Nije njemu pistala 155 iznad glave ni ti rasturala citave bajte i rovove izvracala naopako. Cujes je kad se ispali i molis Boga da ti taj sleper ne trehne na glavu.
Ove sadasnje su jos vodjene dronovima i ispaljuju navodjenu municiju.
Strahota!
drndalo

#79624 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ma cak je i glupa municija kada je "upucas" i imas dobro osmatranje precizna iz recimo 4-5 kom... A onda je ako dobro vidis raspored, mozes setati unutar 100 m sve po 2 metra ako treba... I naravno ako tebe ne skontaju...
A_A_AKCIJA

#79625 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

geralt wrote: 23/04/2022 00:50
Ako je HIMARS u pitanju, on ima domet od 300km. Ako su Rusi planirali kakvu paradu u Mariupolju (a bgm i Sevastopolju), neka dobro provjere vremensku prognozu da ih ne iznenadi kakva kisa.
HIMARS je game changer. Sedmicama na Twitteru prizivaju i čekaju kad dolazi, a meščini da je došao.

Najbolje od svega, pored dometa je laserski navođena raketa. Bayro nacilja laserom, a HIMARS pogodi stotine kilometara daleko. I tako dvanaest puta koliko je kapacitet.

Pored Bayraktara, ovo je pravo oružje za uništavanje ruskih artiljerijskih kapaciteta, aerodroma, mostova...
Post Reply