Treba li spomenuti da se vodi računa o tome?CrveniKuk wrote: ↑22/04/2022 22:25Ipak,potrebna je obuka.Koliko je vremena potrebno za osposobljavanje vojnika da se koriste te haubice, ne znam. Tek poslije adekvatne obuke,one će postati operativne.A_A_AKCIJA wrote: ↑22/04/2022 22:21 Amerikanci šalju, tj već poslali 72 haubice M777 155mm. Uz Zuzane, Cezare, Gradove, Vampire i najavljene HIMARS-E, ovo će biti ozbiljna pomoć Ukrajini.
Ukrajina
-
A_A_AKCIJA
#79576 Re: Ukrajina
-
Dell 1
#79577 Re: Ukrajina
Kratko i jasno. Rusija se ne moze smisliti radi ovih domacih i preko drinskih srba, jer je njima Rusija majka, maceha i caca. Zamisli kako su sada potonuli kada im je majcica Rusija ispala kao neka trecerazredna armija.konektovan wrote: ↑22/04/2022 22:41Reci da se šališ za zadnji dio posta??exliberal-ex wrote: ↑22/04/2022 22:37
Ovaj lelemudan nije na socijali uostalom taj isti zapad me odmah pokupio I odveo iz.sarajeva jer su me kao binasr okvalifikovali kao izbjeglicu iz muslimanskog.dijela...al to nije tema .
Neko spomenu Nato...ok nato hoce da se prosiri medjutim kad pitas sta bi bila reakcija USA da njima sutra npr Venezuela sa rusijom dodje u.mexico...poravnali bi cijeli Mexico jer je to njihov nacionalni interes al to nevazi za ostale?
Ja nisam ljubitelj rusije, sve I jedan rus kojed sam upoznao su ostavili dojam seljacine sto u sustini I jesu al to opet neznaci da je krivica samo na njima.
Kazete nema putin pravo da napada, on je zlocinac...a onda se covjek zapata.kako nije bus, Blair I ostali ..kako to da je ok da oni napadaju I unistavaju druge.drzave.sa punim imunitetom dok za druge neka druga.pravila.vaze?
Ja da sam ukrajinac, mene bi bio strah od zapadne pomoci. Taj isti zapad je samo u zadnjih 20 godina sjebao.irak, milion ljudi pobio, unistio generacije I otisao kao da nista nije bilo, odjebali su kurde koji su se za njih borili I ostavili ih u sendvicu izmedju asada I turaka koji samo cekaju priliku.da ih pobiju, svoje "demokratske borce" su sami izbombardovali I pobili kad nisu uspjeli pobjedit asada, niko nespominje kako su unistili mosul i pobili hiljade civila.namjerno...oprali su milijarde po afganistanu gdje.su ubili dronovima hiljade nevinih ljudu po.svadbama, sahranama..cak I.kad su se povlacili.svojeg prevodioca su ubili.sa.cijelom.familijom I to su objavili da je bio terorista..kad su ih novinari raskrinkali prvo.su rekli da nije istina a onda su konacno priznali kao ops...sorry..
Jel ko.odgovarao.za to?..nespominjem.libiju, Sudan I druge.drzave gdje mrtvo hladno ignorisu masovna ubistva ali i umiranje ljudi od.gladi I to je sve u ime demokratije?
..kako to onda objasnjavate?..kako objasnjavate da mimo.eu ,.sjeverne amerime I.australije ostatak.svijeta odbija da se prikloni zapadu I njihovim sankcijama..jel se iko upitao zasto su skoro sve.muslanske drzave neutralne?
Nego jedno pitanje, koji je razlog vase mrznje prema rusiji? Vise je taj isti.zapad jebavao I jos uvijek jebe bosnjake nego.sto.su to rusi...nemojte spominjat dobrovoljce jer su dobrovoljci.dolazili na.sve.strane....cak I sa.zapada ali su se.vecinom borili na.hrvatskoj.strani ...pitam se fakat.koji je.razlog.te vase mrznje?![]()
- Kyuss
#79578 Re: Ukrajina
Kad namjerno zaboravis sve te ruskosrBske svetove, u kojima je Ukrajina trebala biti samo odskocna daska za daljnju ekspanziju, a balkansko bure baruta samo jedna tacka koja bi amortizirala udare "novog svedskog poretka".
Nista nije slucajno, tako ni pisanje u ovom stilu putinovih trollova iz farmi sirom sveta.
Zlocini se minoriziraju, unisteni gradovi zaboravljaju, 5 milijona izbjeglica i ko zna koliko unistenih zivota nije bitno, samo da se nadje opravdanje za nicim izazvanu agresiju sibirskih cetalja.
Nista nije slucajno, tako ni pisanje u ovom stilu putinovih trollova iz farmi sirom sveta.
Zlocini se minoriziraju, unisteni gradovi zaboravljaju, 5 milijona izbjeglica i ko zna koliko unistenih zivota nije bitno, samo da se nadje opravdanje za nicim izazvanu agresiju sibirskih cetalja.
-
A_A_AKCIJA
#79579 Re: Ukrajina
Samo za Ruse, rusofile i oni koji se stide da to priznaju:
Ovo je pametna avio-raketa, a ne ona burad što ubija civile. Od sutra na usluzi, Uber za Ahiret, samo za agresora.
Ovo je pametna avio-raketa, a ne ona burad što ubija civile. Od sutra na usluzi, Uber za Ahiret, samo za agresora.
-
toska
#79580 Re: Ukrajina
nema potrebe ići na najskuplje,CrveniKuk wrote: ↑22/04/2022 22:18Ja sam mislio da će SAD poslati starije haubice M198 155mm. Međutim, šalju im M777. One mogu koristi Tzv.pametnu municiju M982 Excalibur.Nadam se,da će u 140 000 granata biti i Excalibura.Za početak im šalju jedan bataljon/divizion (18 komada), a kasnije će im dostaviti još dodatnih 4 bataljona/diviziona (72 komada).
pravi se odavno kit-dodatak za standardne 155mm i samo se uvrne mjesto upaljača, koristi se za stare granate sa lagera Nato.
dobre strane su još niska cijena, navodno manje od 10k dolara, težina samo 1.4kg, navođenje GPS.
https://en.wikipedia.org/wiki/M1156_Pre ... idance_Kit
prošle godine bilo je negdje da Turska isto radi nešto tako, a čini se i da je Ukrajina već u tome.
-
CrveniKuk
#79581 Re: Ukrajina
Vidim tvoju principijelnost,ali ako nabrojiš sve te zemlje,nad kojima je učinjena nepravda,onda niz možeš nastaviti i na Ukrajinu. Dok ti se gadi postupak zapada prema drugima,žmiriš i opravdavaš postupak Rusije protiv Ukrajine. Tvoj glavni problem je nedostatak morala i osjećaja pravde. Nemaš licne hrabrosti da priznaš da nisi čovjek sa osjećajem humanosti. Lažeš sebe i u tvom pisanju se to osjeti. Osjećaj mržnje poturaš drugim,jer u osnovu ti mrziš. Najgore od svega,sto si svjestan da mrziš, ali ništa ne radiš da to promjeniš. Opravdavaš sebe i svoje pisanje,argumentima koji u osnovu vrijeđaju,kako pamet,tako i načela pravde i pravičnosti. Svakim upisom na ovu temu,ti pokazuješ svoju ogorčenost. Ako si doživio nepravdu nad sobom,nisi jedini u tome,kada to budeš prihvatio,iz tebe će nestati mržnja i poslije toga ćeš nastaviti živjeti kao slobodan čovjek,bez mržnje.Probaj,to ti je moj savjet,iskren i od srca.exliberal-ex wrote: ↑22/04/2022 22:37Ovaj lelemudan nije na socijali uostalom taj isti zapad me odmah pokupio I odveo iz.sarajeva jer su me kao binasr okvalifikovali kao izbjeglicu iz muslimanskog.dijela...al to nije tema .konektovan wrote: ↑22/04/2022 17:00
Još jedan lelemudan koji med kupi na zapadu, a svršava na rusiju..dzaba mu pišeš..
Neko spomenu Nato...ok nato hoce da se prosiri medjutim kad pitas sta bi bila reakcija USA da njima sutra npr Venezuela sa rusijom dodje u.mexico...poravnali bi cijeli Mexico jer je to njihov nacionalni interes al to nevazi za ostale?
Ja nisam ljubitelj rusije, sve I jedan rus kojed sam upoznao su ostavili dojam seljacine sto u sustini I jesu al to opet neznaci da je krivica samo na njima.
Kazete nema putin pravo da napada, on je zlocinac...a onda se covjek zapata.kako nije bus, Blair I ostali ..kako to da je ok da oni napadaju I unistavaju druge.drzave.sa punim imunitetom dok za druge neka druga.pravila.vaze?
Ja da sam ukrajinac, mene bi bio strah od zapadne pomoci. Taj isti zapad je samo u zadnjih 20 godina sjebao.irak, milion ljudi pobio, unistio generacije I otisao kao da nista nije bilo, odjebali su kurde koji su se za njih borili I ostavili ih u sendvicu izmedju asada I turaka koji samo cekaju priliku.da ih pobiju, svoje "demokratske borce" su sami izbombardovali I pobili kad nisu uspjeli pobjedit asada, niko nespominje kako su unistili mosul i pobili hiljade civila.namjerno...oprali su milijarde po afganistanu gdje.su ubili dronovima hiljade nevinih ljudu po.svadbama, sahranama..cak I.kad su se povlacili.svojeg prevodioca su ubili.sa.cijelom.familijom I to su objavili da je bio terorista..kad su ih novinari raskrinkali prvo.su rekli da nije istina a onda su konacno priznali kao ops...sorry..
Jel ko.odgovarao.za to?..nespominjem.libiju, Sudan I druge.drzave gdje mrtvo hladno ignorisu masovna ubistva ali i umiranje ljudi od.gladi I to je sve u ime demokratije?
..kako to onda objasnjavate?..kako objasnjavate da mimo.eu ,.sjeverne amerime I.australije ostatak.svijeta odbija da se prikloni zapadu I njihovim sankcijama..jel se iko upitao zasto su skoro sve.muslanske drzave neutralne?
Nego jedno pitanje, koji je razlog vase mrznje prema rusiji? Vise je taj isti.zapad jebavao I jos uvijek jebe bosnjake nego.sto.su to rusi...nemojte spominjat dobrovoljce jer su dobrovoljci.dolazili na.sve.strane....cak I sa.zapada ali su se.vecinom borili na.hrvatskoj.strani ...pitam se fakat.koji je.razlog.te vase mrznje?
Last edited by CrveniKuk on 22/04/2022 23:05, edited 1 time in total.
-
CrveniKuk
#79582 Re: Ukrajina
Da,znam. Samo kažem,da tek poslije procesa obuke, ti sistemi ce postati operativni.
-
A_A_AKCIJA
#79583 Re: Ukrajina
1200 kamikaza dronova
Ako budu efikasni kao javelin, Oryx će da se rokne od silne spaljene ruske tehnike.
Ako budu efikasni kao javelin, Oryx će da se rokne od silne spaljene ruske tehnike.
- karanana
#79584 Re: Ukrajina
navodno citam da su i kanadjani izgleda vec dostavili ove 777 haubice, mozda nam drug iz kanade ovo moze potvrditi, mozda mu je neko iz prve ruke potvrdio. ne znam koriste li se vec i zna li ih iko korisiti.
eno i belgija hoce neke svoje da dostavi. fino je to ali ce ovo da bude logisticka nocna mora jer pretpostavljam svaka haubica zahtjeva svoju artiljeriju ili se moze mjesat ako je kalibar isti? sumnjam.
eno i belgija hoce neke svoje da dostavi. fino je to ali ce ovo da bude logisticka nocna mora jer pretpostavljam svaka haubica zahtjeva svoju artiljeriju ili se moze mjesat ako je kalibar isti? sumnjam.
-
A_A_AKCIJA
#79585 Re: Ukrajina
Ista municija, NATO standard.karanana wrote: ↑22/04/2022 23:04 navodno citam da su i kanadjani izgleda vec dostavili ove 777 haubice, mozda nam drug iz kanade ovo moze potvrditi, mozda mu je neko iz prve ruke potvrdio. ne znam koriste li se vec i zna li ih iko korisiti.
Što ti je ironija sudbine. Navijaš za agresora, ali se tvoj tax money koristi za pomoć Ukrajini.
- Grean
#79586 Re: Ukrajina
Mogu i zaobici Odesu i spojiti se.
Inace, ova Transistrija mi je nakon genicidne najmrza od svih zlocinackih republika nastalih nakon 91'.
Nikad mi nije bilo jasno zasto onom Sherifu pustaju da igra zvanicne utakmice ali to je ta Evropa, to smo mi a to je na kraju i Ukrajina. Svi su sutili i prihvacali secesioniste i evo sad naplate.
Btw, dok je Srbija bila pod sankcijama ova Transistrija je bila jedno vrijeme jedini izvor od kojeg su kupovali oruzje i municiju koje su slali dalje u Bosnu.
-
largo25
#79587 Re: Ukrajina
Rusi idu na to da odsjeku Ukrajinu od mora.
Ovo će da potraje ko zna koliko!
Predviđam ekonomsku recesiju.
Ovo će da potraje ko zna koliko!
Predviđam ekonomsku recesiju.
- karanana
#79588 Re: Ukrajina
a vidis nisam ni znao da je sherif iz transistrije. ali opet se takmici u moldavskoj ligi.Grean wrote: ↑22/04/2022 23:15Mogu i zaobici Odesu i spojiti se.
Inace, ova Transistrija mi je nakon genicidne najmrza od svih zlocinackih republika nastalih nakon 91'.
Nikad mi nije bilo jasno zasto onom Sherifu pustaju da igra zvanicne utakmice ali to je ta Evropa, to smo mi a to je na kraju i Ukrajina. Svi su sutili i prihvacali secesioniste i evo sad naplate.
Btw, dok je Srbija bila pod sankcijama ova Transistrija je bila jedno vrijeme jedini izvor od kojeg su kupovali oruzje i municiju koje su slali dalje u Bosnu.
- drndalo
#79589 Re: Ukrajina
Uhodanim artiljercima sa drugih orudja, koji kontaju matematiku, sedmica je dovoljna za posteno upoznavanje i posebne cake svakog modela kod postavljanja uklanjanja s polozaja. Ozbiljno koristenje istim ljudima moze ici vec u drugoj sedmici, a nakon 100 granata vec sami mogu imati osjecaj kako "dise"...CrveniKuk wrote: ↑22/04/2022 22:25Ipak,potrebna je obuka.Koliko je vremena potrebno za osposobljavanje vojnika da se koriste te haubice, ne znam. Tek poslije adekvatne obuke,one će postati operativne.A_A_AKCIJA wrote: ↑22/04/2022 22:21 Amerikanci šalju, tj već poslali 72 haubice M777 155mm. Uz Zuzane, Cezare, Gradove, Vampire i najavljene HIMARS-E, ovo će biti ozbiljna pomoć Ukrajini.
- zigubigule
#79590 Re: Ukrajina
Fakat momcima iz katakombi Azovstala svaka cast. U mrklom mraku svi ko jedan. Ne znaju gdje su im porodice, ne znaju kako i sta dalje, bez mnogo mtsa, hrane, vode i higijenskih uslova.
Od pocetka rata do danas, muda do poda.
Jednom kad sve ovo prodje, bit ce jedan spartanski 300 u ukrajinskom stilu.
Slava Ukrajini
Dole govna cetnicka
Slava Ukrajini
Dole govna cetnicka
-
CrveniKuk
#79591 Re: Ukrajina
Ako je samo sedmica u pitanju, to je vise nego dobro. Znaci, za nekih 2-3 sedmice Ukrajinci će imati ,operativne i spremne za djelovanje 90 novih haubica sa 144 000 granata 155mm.drndalo wrote: ↑22/04/2022 23:26Uhodanim artiljercima sa drugih orudja, koji kontaju matematiku, sedmica je dovoljna za posteno upoznavanje i posebne cake svakog modela kod postavljanja uklanjanja s polozaja. Ozbiljno koristenje istim ljudima moze ici vec u drugoj sedmici, a nakon 100 granata vec sami mogu imati osjecaj kako "dise"...
- drndalo
#79592 Re: Ukrajina
Logisticki tu moze biti problem samo oko rezervnih dijelova, koji su razliciti, ali ne mislim da im i toga nece poslati, ili ce u Poljskoj imati radionice za remont.karanana wrote: ↑22/04/2022 23:04 navodno citam da su i kanadjani izgleda vec dostavili ove 777 haubice, mozda nam drug iz kanade ovo moze potvrditi, mozda mu je neko iz prve ruke potvrdio. ne znam koriste li se vec i zna li ih iko korisiti.
Municija je ista, kroz svaku cijev je mozes protjerati, tablice gadjanja su specificne ali se i to sredi ako se hoce, moderni sistemi paljbe sigurno i to mogu uracunati. Jos ako im i pametna municija bude pri ruci, juhuhu...
-
Coldplay1
#79593 Re: Ukrajina
Ma ja se bojim da ovo ne bude 3 svjetski ako vec i nije, govna Rusko Cetnicka...
- Tvrtko II Kotromanić
#79594 Re: Ukrajina
Tranisnitrija klasicna mafijaska drzavaGrean wrote: ↑22/04/2022 23:15Mogu i zaobici Odesu i spojiti se.
gazda Serifa, zaboravio sam mu me, drzi taj Serif kombinat industrijsko-ekonomsko-svercerski, inace rjecnikom nasih uglednih privrednika, jedan od ljudi koji su se "snasli" u haosu 90-tih
inace neki dan pricam sa jednim Rumunom koji kaze da ti Moldavci (kako ih on naziva bez obzira na njihovo licno opredjeljenje) iz Transnistrije ne vole Moldaviju, mrze Rumuniju i pomisao na ujedinjenje MLD sa ROM, ali kaze da nemaju nista protiv rumunskih EU pasosa i masovno ih uzimaju jer im je to jedina sansa za odlazak iz te tuzne vukojebine i kakav takav normalan zivot na zapadu
- exliberal-ex
#79595 Re: Ukrajina
Jos ce neko pomislit da sam Dizdarevic iza svog nicka
- drndalo
#79596 Re: Ukrajina
Za par sedmica bez problema mogu tuci iz njih ko veliki, NATO nisanske sprave imaju obrnut smjer okretanja od CCCP (kazaljka na satu, kontra kazaljke na satu) pa bi teoretski to racunacima naviknutim na samo jedan sistem moglo biti "kontra", ali kako to sada vjerovatno rade kompjuteri onda je to manji problem. Nakon nekog vremena postane rutina, ne razmisljas. U pocetku bi tim posadama mozda tempo ispaljivanja mogao biti 1 kom./min. dok ne nadodju, ali kako se budu stelili, 3 kom./min. stalne paljbe ne bi smio biti problem (naravno ako imaju municije)...CrveniKuk wrote: ↑22/04/2022 23:34Ako je samo sedmica u pitanju, to je vise nego dobro. Znaci, za nekih 2-3 sedmice Ukrajinci će imati ,operativne i spremne za djelovanje 90 novih haubica sa 144 000 granata 155mm.drndalo wrote: ↑22/04/2022 23:26
Uhodanim artiljercima sa drugih orudja, koji kontaju matematiku, sedmica je dovoljna za posteno upoznavanje i posebne cake svakog modela kod postavljanja uklanjanja s polozaja. Ozbiljno koristenje istim ljudima moze ici vec u drugoj sedmici, a nakon 100 granata vec sami mogu imati osjecaj kako "dise"...
- drndalo
#79597 Re: Ukrajina
Cak ni on nije "zabrinut" kao ti...
-
Korisničkoime
#79598 Re: Ukrajina
Sa svim se slazem osim stim da Srbi nebi stali na RS-u barem sto se BiH tice, mnogi nisu svjesni da Srbi u BiH uopste ne moraju nikoga i nista napadati jedino sto moraju proglasiti nezavisnost u sadasnjim granicama plus Brcko Distrikt onda je na nama - sta uradit ako se stim ne pomirimo mi bi bili ti koji moraju napadati da vratimo teritoriji RS-a u okvire drzave BiH samo se pita kako i sa čime, sa flotom sluzbenih passata mozda. Tu je paralela sa Ukrajimom, oni imaju Donbas koji ne mogu vratiti mi bi imali RS koji ne mozemo vratit a sve i nama i njima zakuhali su prvi susjedi. Nas svijet i dalje misli da bi se desila neka repriza 92 sto nije tacno jer su Srbi 92-95 manje vise zaokruzili svoj teritorijiapsidejzi wrote: ↑22/04/2022 19:28pici wrote: ↑22/04/2022 16:19 Rusi nece stati dok ne zauzmu Ukrajinu, Moldaviju na zapadu a Gruziju na jugu.Onda ide udar na sve drzave pojedinacno bivseg SSSR-a.
Ukrajina je odskocna daska ruskog sveta i sve je kopija Milosevica i ratova devedasetih, kad je zapad nijemo posmatrao i nevoljko djelovao.Danas se istom vraca ko bumerang, koketiranje sa Putinom i njegovo uzdizanje do ovoga danas.
Zapad opet se ustrucava djelovanja (ne mislim na vojno nego na ekonomsko) potpunog embarga na Rusiju i njene satelite.Samo cvrstom i odlucnom akcijom bi se mogao sprijeciti daljnji ruski imperijalni ekspanzionizam.
Bitka za Ukrajinu je u toku, medjutim ovo je bitka za zapadnu civilizaciju i njenu demokratiju i vrijednosti.
Ko to ne vidi, slijep je kod ociju.![]()
![]()
![]()
![]()
Bitka za Ukrajinu je takodjer bitka za BiH. Nasa sudbina takodjer ovisi o njima. Sto vise iscrpe Putina, manja je sansa za sranje kod nas. Da su uspjeli za dva dana uzeti Ukrajinu kako su planirali, vec bi bio rat u BiH. Isto kao sto Putin ne misli stati na Ukrajini, tako ni srbi ne bi stali na RS-u. Nasa tuzna realnost.
-
CrveniKuk
#79599 Re: Ukrajina
Kao da iz tebe govori bivši artiljerac. Sto prije dođu do toga,biće lakse Ukrajincima. Kako god, za početak ce dobiti tih 5 bataljona/diviziona artiljerije. Pretpostavljam,s obzirom na NATO koncept, ti bataljoni haubica ce biti raspoređeni u operativni sastav brigada.drndalo wrote: ↑22/04/2022 23:44Za par sedmica bez problema mogu tuci iz njih ko veliki, NATO nisanske sprave imaju obrnut smjer okretanja od CCCP (kazaljka na satu, kontra kazaljke na satu) pa bi teoretski to racunacima naviknutim na samo jedan sistem moglo biti "kontra", ali kako to sada vjerovatno rade kompjuteri onda je to manji problem. Nakon nekog vremena postane rutina, ne razmisljas. U pocetku bi tim posadama mozda tempo ispaljivanja mogao biti 1 kom./min. dok ne nadodju, ali kako se budu stelili, 3 kom./min. stalne paljbe ne bi smio biti problem (naravno ako imaju municije)...![]()
- Porodice Foht
#79600 Re: Ukrajina
Caka i jeste, tako kaze vise izvora, sto su porodice vecim dijelom s njima. Mozda i ne sto bi htjeli nego sto se boje check points ako bi krenuli s konvojima jer bacuske imaju spiskove i ne bi se dobro provele te zene i ostali od azov-aca, prije svega.zigubigule wrote: ↑22/04/2022 23:28 Fakat momcima iz katakombi Azovstala svaka cast. U mrklom mraku svi ko jedan. Ne znaju gdje su im porodice, ne znaju kako i sta dalje, bez mnogo mtsa, hrane, vode i higijenskih uslova.
Slava Ukrajini
Dole govna cetnicka