Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
zigzag
#2051 Re: dionice, kupovina itd.
Pa čekaj, ako je poskupio čelik i cement, poskupila je i struja u inostranstvu. Koliko EPBIH može od tog imati koristi?
Valjda nešto i oni izvoze.
Valjda nešto i oni izvoze.
- drug_profi
#2052 Re: dionice, kupovina itd.
EPSR ce imati znacajne dobiti, ali tek za godinu ili dvije. Medjutim tad ce i dionica biti 30 ili vise. Prognoza je da izvoz nece ici ispod 200 eura u narednim godinama, a domace trziste ce dogodine imati jos 20% poskupljenja za privredu i vjerovatno bar 10% za domacinstva. To je vise stotina miliona maraka vise prihoda nego sad.
TCMK ce isplatiti oko 7% dividende na ovu cijenu. Sad, za mjesec-dva. Cement ce ici ko halva svakako jos godinama. Ne vjerujem da ce ispod 2 marke biti dividenda u narednim godinama, ali eto nek bude i marku i po. Opet je ova cijena oko 30KM OK.
Telekom ima marku dobiti po dionici, realno vrijedi oko 20 maraka onda. Ako cemo gledati niske kamate u bankama, onda mozda i vise. Jer ce i dividenda biti oko 70-80 feninga, a to je 5% na ovu cijenu.
Plus vjerovatno vanredna isplata iz zadrzane dobiti ili rezervi, vjerovatno u istom iznosu prije jeseni.
Zatim vjerovatna privatizacija u narednoj(im) godini(nama), koja ne bi smjela biti ispod 20 po dionici.
Pojavljuje se i jos jedan voz u koji bi se mozda bilo dobro sada ukrcati. ASA banka IKBZRK2.
45 maraka se trguje, a ima 7 maraka dobiti po dionici za 2021. Preuzela je Sberbank, dobila novu veliku mrezu poslovnica i ogroman broj klijenata.
malo teze je uloviti, ali vidimo da ima obaranja cijena i mozda se moze zabaciti udica.
TCMK ce isplatiti oko 7% dividende na ovu cijenu. Sad, za mjesec-dva. Cement ce ici ko halva svakako jos godinama. Ne vjerujem da ce ispod 2 marke biti dividenda u narednim godinama, ali eto nek bude i marku i po. Opet je ova cijena oko 30KM OK.
Telekom ima marku dobiti po dionici, realno vrijedi oko 20 maraka onda. Ako cemo gledati niske kamate u bankama, onda mozda i vise. Jer ce i dividenda biti oko 70-80 feninga, a to je 5% na ovu cijenu.
Plus vjerovatno vanredna isplata iz zadrzane dobiti ili rezervi, vjerovatno u istom iznosu prije jeseni.
Zatim vjerovatna privatizacija u narednoj(im) godini(nama), koja ne bi smjela biti ispod 20 po dionici.
Pojavljuje se i jos jedan voz u koji bi se mozda bilo dobro sada ukrcati. ASA banka IKBZRK2.
45 maraka se trguje, a ima 7 maraka dobiti po dionici za 2021. Preuzela je Sberbank, dobila novu veliku mrezu poslovnica i ogroman broj klijenata.
malo teze je uloviti, ali vidimo da ima obaranja cijena i mozda se moze zabaciti udica.
-
zigzag
#2053 Re: dionice, kupovina itd.
Meni nešto nije jasno.
Spomenuli ste dobre prognoze za te dionice a negdje sam pročitao da je ukupna dobit svih firmi u FBIH u prošloj godini bila oko 4 milijarde KM.
Znači čista dobit i tu je velikih broj malih firmi za koje i ne znamo.
Da građani BIH imaju 15 milijardi depozita u bankama.
To je ogroman kapital.
Znamo da je velika inflacija i da jedan dio ljudi svoj kapital pokušava zaštititi kupovinom stanova a cijena tih stanova je dramatično skočila.
Sa druge strane, suvlasništvo odnosno kupovina dionica cementare Kakanj ili ostalih firmi svake godine donosi prihod od dividende koji nije mali.
I kad pogledam trgovanja dionicama cementare vidim da ih skoro nema. Niko ne kupuje.
A inflacija jede ogromni kapital na bankama.
Da li je moguće da ljudi , kako obični građani tako i vlasnici malih firmi koje imaju dobre dobiti, samo kupuju stanove ili , da se malo našalim, prave zalihe ulja i brašna za ovih 15 milijardi KM na bankama i ko zna koliko milijardi u kućnom šteku.
Spomenuli ste dobre prognoze za te dionice a negdje sam pročitao da je ukupna dobit svih firmi u FBIH u prošloj godini bila oko 4 milijarde KM.
Znači čista dobit i tu je velikih broj malih firmi za koje i ne znamo.
Da građani BIH imaju 15 milijardi depozita u bankama.
To je ogroman kapital.
Znamo da je velika inflacija i da jedan dio ljudi svoj kapital pokušava zaštititi kupovinom stanova a cijena tih stanova je dramatično skočila.
Sa druge strane, suvlasništvo odnosno kupovina dionica cementare Kakanj ili ostalih firmi svake godine donosi prihod od dividende koji nije mali.
I kad pogledam trgovanja dionicama cementare vidim da ih skoro nema. Niko ne kupuje.
A inflacija jede ogromni kapital na bankama.
Da li je moguće da ljudi , kako obični građani tako i vlasnici malih firmi koje imaju dobre dobiti, samo kupuju stanove ili , da se malo našalim, prave zalihe ulja i brašna za ovih 15 milijardi KM na bankama i ko zna koliko milijardi u kućnom šteku.
-
mef11
#2054 Re: dionice, kupovina itd.
Navodno imaju problema u proizvodnji vec izvjesno vrijeme. Radi im samo jedan mlin, proizvodnja prepolovljena, zalihe cementa koje su imali u silosima su rasprodate, tako da trenutno sto proizvedu odmah taj dan i prodaju. Ovo bi moglo imati veliki uticaj na polugodisnji rezultat, odavno nisu imali ovakvih problema u proizvodnji.
-
mef11
-
zigzag
#2057 Re: dionice, kupovina itd.
To je svakako nešto privremeno. Generalno mi nije jasno kolika je nezainteresovanost za imovinu koja donosi dobru godišnju dobit.
-
nekome
#2058 Re: dionice, kupovina itd.
Ne trguju (obicni) ljudi dionicama jer su decenijama konstantno prevarani. Svi oni silni certifikati su prvo kupljeni za kikiriki a onda su sve te firme srozane na nulu kako bi se pokralo i ostatak ljudi koji su htjeli i zadrzali certifikate.
Imam osjecaj da sad fadil hoce da ljudi gurnu taj novac u privredu i da oni onda srozaju opet te iste kompanije i opet pokradu novac.
Imam osjecaj da sad fadil hoce da ljudi gurnu taj novac u privredu i da oni onda srozaju opet te iste kompanije i opet pokradu novac.
-
zigzag
#2059 Re: dionice, kupovina itd.
Ja svakako ne mislim na "napaćeni narod", oni se bave nekim drugim temama.
Postoji određeni dio BH građana ali i pravnih lica koji su dobrostojeći i koji čiji kapital koji stoji u bankama realno propada. A ovamo svake godine, bar oni koji duže vrijeme posjeduju dionice firmi ubiru vrlo dobre dividende.
Postoji određeni dio BH građana ali i pravnih lica koji su dobrostojeći i koji čiji kapital koji stoji u bankama realno propada. A ovamo svake godine, bar oni koji duže vrijeme posjeduju dionice firmi ubiru vrlo dobre dividende.
-
shheff
#2060 Re: dionice, kupovina itd.
I šta sad, ciklus se ponavlja, oni trebaju biti novi kurbani vladajućih elita?
Relativno sam mlad i godinama vas pratim kao i Invest, išao i otvoriti brokerski račun, ali ne mogu svariti da južno od Alpa ima fer berze kad su dionice u pitanju, već samo sreća da se zakačiš u poneki voz kad krimi ekipi odgovara.
Relativno sam mlad i godinama vas pratim kao i Invest, išao i otvoriti brokerski račun, ali ne mogu svariti da južno od Alpa ima fer berze kad su dionice u pitanju, već samo sreća da se zakačiš u poneki voz kad krimi ekipi odgovara.
-
zigzag
#2061 Re: dionice, kupovina itd.
Kako ćeš biti kurban cementare Kakanj. Vlasnik stranac, svake godine isplati dobit svima suvlasnicima.
Nema tu nikakve razlike sa onim sjeverno od Alpa.
Nema tu nikakve razlike sa onim sjeverno od Alpa.
-
Ci-Nick
#2062 Re: dionice, kupovina itd.
nigdje nema savršenog poštenja,.. naravno Balkan je jedva malo moralniji,.. od Afrike.shheff wrote: ↑13/04/2022 11:42 I šta sad, ciklus se ponavlja, oni trebaju biti novi kurbani vladajućih elita?
Ali plaćali su kazne zbog korupcije i Siemens i VW i mnoge druge svjetski poznate kompanije.
I tamo na razvijenom zapadu mali dioničari podnose tužbe, jer bivaju prevareni. Na kraju krajeva i tamo kad berza padne jedino fondovi rasprodaju dionice u bescjenje.
Pratiš dešavanja i kupiš ono što smatraš vrijednim. Prije ili kasnije će sve doći na svoje. Samo se ne smiješ dovesti u situaciju da moraš prodati. Dakle nikakve investicije iz kreditnih sredstava ili sredstava koja će ti trebati za godinu ili dvije.
Kod nas se mora čekati,.. nekad i duže od 10 godina.
-
zigzag
#2063 Re: dionice, kupovina itd.
Dionica BH Telecoma u snažnom je usponu od kraja prošlog mjeseca nakon što je kompanija objavila rast dobiti u 2021. godini, izvještava Indikator.ba.
Dionica BH Telecoma je sa vrijednosti 12,30 KM na samom kraju marta povećana na 15,19 KM koliko je iznosila juče, 13. aprila, što predstavlja rast od 23,5 posto.
BH Telecom je izvijestio o neto dobiti od 63,3 miliona KM u 2021. godini, što je za 34,1 posto više nego godinu ranije, kada je dobit bila 47,2 miliona KM.
Ukupni prihodi BH Telecoma iznosili su prošle godine 471,6 miliona KM i bili su za 3,17 posto veći nego 2020. godine.
Kao jedna od kompanija izlistanih na berzi koja ostvaruje značajnu dobit a uz to ima i veliki broj broj dioničara, BH Telecom je pod posebnim fokusom investitora koji žele biti učesnici u raspodjeli njegove dobiti.
Odluka o raspodjeli prošlogodišnje dobiti još nije donesena a za očekivati je da će BH Telecom kao i prethodnih godina dijeliti dividende dioničarima. Očkivanjima o isplati dividende može se objasniti i najnoviji skok vrijednosti dionica BH Telecoma.
Prošle godine su osim redovne dividende od 35 miliona dioničari obradovani i vanrednom isplatom neraspoređeme dobiti društva iz prethodne tri godine u iznosu od oko 50 miliona KM.
BH Telecom trenutno ima 7.756 dioničara, a na listi vodećih deset nema bitnije promjene.
Nakon Federacije BiH koja je vlasnik 90 posto ( državni kaptial), najviše posjeduje vlasnik Binga Senad Džambić 0,80 posto, a potom slijede Una Babnić 0,53 posto, ASA Finance 0,47 posto, itd.
-
Panta Rei1
#2064 Re: dionice, kupovina itd.
Jel to onda za nas početnike znači da je najpametnije odabrati tržišnu cijenu? Hvala...drug_profi wrote: ↑16/12/2021 14:18To je tržište.
Trguje se svakim danom od 10:00 do 13:30. Kad izdaš nalog sa svojom cijenom (cijena može biti fiksna, tržišna, ili sa diskrecijom) on je u roku par minuta na serveru Berze.
Dalje je stvar cijene i potražnje. Neke dionice je teško prodati jer nema potražnje, a neke opet teško kupiti jer nema ponude.
A imaš i ove između tih dviju krajnosti kojima se uglavnom svaki dan trguje.
Da ti još pojasnim cijenu. Fiksna je ona koju ti odrediš - u jedan fening zakucana. Tržišna je ona koja će u tom momentu na berzi biti prosjek trgovanja po cijeni i prometovanoj količini. Npr trgovalo se sa 100 dionica po 11,10 i sa 200 po 11,20. To ti je 300 dionica sa ukupnim prometom od 3350 maraka. To se podijeli i dobije prosjek od 11,17 koji je onda tržišna cijena.
Cijena sa diskrecijom je dozvola brokeru da odstupi od tvoje cijene za 20%, gdje ti samo defnišeš najveću - ako kupuješ, ili najnižu - ako prodaješ.
Broker ne može uraditi drugačije od izdatog naloga jer u suprotnom gubi licencu.
-
rimano
#2065 Re: dionice, kupovina itd.
Sve zavisi od situacije, nalog sa diskrecijom daje mogucnost brokeru da koristi svoje iskustvo te koriguje tvoju cijenu i pokusa realizirati transakciju uz povoljnije uslove za tebe.Naravno nemas nikakvog garanta da ce se ta transakcija obaviti, sve zavisi od trenutne ponude i potraznje.
Ja sam cesce koristio fiksnu cijenu ukoliko mi trenutna ponuda ili potraznja odgovara.
Npr neki dan sam prodao odredjeni broj telecom dionica po 15KM. Postojao je kupovni nalog od 15 KM po dionici i ja sam kreirao prodajni od 15KM sa fiksnom cijenom i nalog je realizovan odmah.
Da sam kojim slucajem koristio opciju sa diskrecijom broker bi mozda podigao prodajnu cijenu na vise od 15KM i velike su sanse da ne bih prodao jer mozda niko nebi kupovao po toj visoj cijeni, sto se pokazall kao tacno jer sad prodaju i po 14KM.
Ja sam cesce koristio fiksnu cijenu ukoliko mi trenutna ponuda ili potraznja odgovara.
Npr neki dan sam prodao odredjeni broj telecom dionica po 15KM. Postojao je kupovni nalog od 15 KM po dionici i ja sam kreirao prodajni od 15KM sa fiksnom cijenom i nalog je realizovan odmah.
Da sam kojim slucajem koristio opciju sa diskrecijom broker bi mozda podigao prodajnu cijenu na vise od 15KM i velike su sanse da ne bih prodao jer mozda niko nebi kupovao po toj visoj cijeni, sto se pokazall kao tacno jer sad prodaju i po 14KM.
-
largo25
#2066 Re: dionice, kupovina itd.
Ima li ko Interactiv Brokers račun,a da živi u BiH i da trguje na svjetskim burzama?
Zanima me iskustvo sa Ibkr?
Zanima me iskustvo sa Ibkr?
-
largo25
#2067 Re: dionice, kupovina itd.
Još me zanima iskustvo sa Raiffeisen brokeri u BIH?
E -trade samo, znači online trgovanje.
Pošto je mjesečno kod njih E-Trade ?
E -trade samo, znači online trgovanje.
Pošto je mjesečno kod njih E-Trade ?
-
Ci-Nick
#2068 Re: dionice, kupovina itd.
Tržišna se koristi vrlo rijetko..Panta Rei1 wrote: ↑22/04/2022 17:48Jel to onda za nas početnike znači da je najpametnije odabrati tržišnu cijenu? Hvala...drug_profi wrote: ↑16/12/2021 14:18
To je tržište.
Trguje se svakim danom od 10:00 do 13:30. Kad izdaš nalog sa svojom cijenom (cijena može biti fiksna, tržišna, ili sa diskrecijom) on je u roku par minuta na serveru Berze.
Dalje je stvar cijene i potražnje. Neke dionice je teško prodati jer nema potražnje, a neke opet teško kupiti jer nema ponude.
A imaš i ove između tih dviju krajnosti kojima se uglavnom svaki dan trguje.
Da ti još pojasnim cijenu. Fiksna je ona koju ti odrediš - u jedan fening zakucana. Tržišna je ona koja će u tom momentu na berzi biti prosjek trgovanja po cijeni i prometovanoj količini. Npr trgovalo se sa 100 dionica po 11,10 i sa 200 po 11,20. To ti je 300 dionica sa ukupnim prometom od 3350 maraka. To se podijeli i dobije prosjek od 11,17 koji je onda tržišna cijena.
Cijena sa diskrecijom je dozvola brokeru da odstupi od tvoje cijene za 20%, gdje ti samo defnišeš najveću - ako kupuješ, ili najnižu - ako prodaješ.
Broker ne može uraditi drugačije od izdatog naloga jer u suprotnom gubi licencu.
U slučaju kad se pojave neke dionice do kojih je tesko doći ili su ponuđene po jako povoljnoj cijeni pa si spreman da platis i 20 ili 50% više nego sto je trazeno.
Tako si eliminisao konkurenciju, jer si ponudio najveću moguću cijenu za taj dan.
Zavisno od naloga možda ih kupiš i po cijeni koja je trazena, ako je unesen prodajni nalog sa fiksnom.
Ako je prodajni nalog sa diskrecijom,.. onda će broker podići cijenu do maksimalne.
- drug_profi
- drug_profi
#2070 Re: dionice, kupovina itd.
Za početnike možda nije loše dati diskreciju brokeru, ali tu moze biti zavala. Tu ipak moras vjerovati u strucnost i dobronamjernost brokera.Panta Rei1 wrote: ↑22/04/2022 17:48 Jel to onda za nas početnike znači da je najpametnije odabrati tržišnu cijenu? Hvala...
Trzisna se rijetko praktikuje.
-
largo25
#2071 Re: dionice, kupovina itd.
drug_profi wrote: ↑22/04/2022 21:06Za trgovanje na SASE placas samo proviziju, od oko 1,2% do 1,5% ukupno, zavisno kako si dogovorio.
Ok.
Dali ima pristup banjalučkoj berzi ?
Ja bi komplet tekući ,devizni, internet bankarstvo i e trade kod Raiffeisen banke.
Za vani IBKR koji je dostupan u BIH.
- drndalo
#2073 Re: dionice, kupovina itd.
Rade i BLSE, samo to radi druga njihova firma iz BL, treba potpisati poseban ugovor za to. Ali moze i to sve da te saceka u bilo kojoj poslovnici banke, kako odaberes. Ja sam u SA sa brokerima zavrsio papire koji su oni kolegama u BL poslali. Dalje je moglo mailom/elektronski...
Moja iskustva s njima su OK. Samo sam kupovao, brzo su zavrsavali sve sto sam trazio. Pomaze imanje racuna kod njih, jer je onda transfer para sa racuna na racun u roku odmah, pa mogu da kupe jer su im pare legle, a kad bi uplacivao iz druge manke, treba barem radni dan da to proknjize, pa moze “proci voz”...
Moja iskustva s njima su OK. Samo sam kupovao, brzo su zavrsavali sve sto sam trazio. Pomaze imanje racuna kod njih, jer je onda transfer para sa racuna na racun u roku odmah, pa mogu da kupe jer su im pare legle, a kad bi uplacivao iz druge manke, treba barem radni dan da to proknjize, pa moze “proci voz”...
-
largo25
#2074 Re: dionice, kupovina itd.
drndalo wrote: ↑23/04/2022 09:32 Rade i BLSE, samo to radi druga njihova firma iz BL, treba potpisati poseban ugovor za to. Ali moze i to sve da te saceka u bilo kojoj poslovnici banke, kako odaberes. Ja sam u SA sa brokerima zavrsio papire koji su oni kolegama u BL poslali. Dalje je moglo mailom/elektronski...
Hvala.
Mene oni zanimaju zato što su velika banka ,ima renome , pouzdani su, propast neće.
Što se tiče prebacivanja novca, to je nešto sporije, ipak bi trebalo u toku 1 dana ako pošaljete online prije podne.
Druga stvar je prebacivanje na IBKR čiji je račun u Njemačkoj.
I tu banka uzima za transfer novca u inostranstvo, a uzima ti i KAD TI NEKO UPLAČUJE NA TVOJ RAČUN online stranu valutu.
-
largo25
#2075 Re: dionice, kupovina itd.
Znači, zanima me otvaranje računa IBKR u BIH.
Zašto u BIH, jer nisam iz BIH, ali imam dokumente.
ZATO ŠTO BIH NEMA POREZ NA DIVIDENDU I KAPITALNU DOBIT , a ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa svim članicama EU, i još nekim zemljama.
Dali mi neko ovo može da potvrdi, hvala ???
Znači, NE PLAČAM NIKAKAV POREZ, na divku ni dobit od trgovanja na stranim BERZAMA.
Zašto u BIH, jer nisam iz BIH, ali imam dokumente.
ZATO ŠTO BIH NEMA POREZ NA DIVIDENDU I KAPITALNU DOBIT , a ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa svim članicama EU, i još nekim zemljama.
Dali mi neko ovo može da potvrdi, hvala ???
Znači, NE PLAČAM NIKAKAV POREZ, na divku ni dobit od trgovanja na stranim BERZAMA.