Muzicka scena bivse Jugoslavije
Moderator: Chloe
- Ommadawn
#126 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Bijelo Dugme - par albuma dobro (Eto baš hoću, Bitanga i princeza), nešto albuma osrednje (K.B.B.B.D, Doživ’t stotu, Uspavanka za Radmilu em) i poslije sve sama katastrofa.
Azra - Dobar bend ali aktuelan samo osamdesetih. Sve poslije toga je puko precjenjivanje onih što se nisu snašli u novom vremenu.
Smak - qurac od benda. Sve se vrti oko egomanijakalnog gitariste koji se cijelo vrijeme trudi da dokaže koliki je virtuoz i sjebe sve živo i mrtvo oko sebe. Rahmetli Borisa pola riječi nisi mogao razumjeti šta treba a onaj novi Najda se nikada odlučiti da li da bude Goran Milošević ili Dado Topić.
Indexi - najbolje što je ikada Bosna svijetu i životu ponudila. Najbolje!!!
Predstavnici tzv Casio rocka (Bolero, Valentino, Merlin, Plavi Orkestar, Harimatahari) - ljudi naučili pet akorda na gitari i par ritmova i odmah da i ono bude Bijelo Dugme. Ništa, qurac na biciklu. Jedino eto Bolero nešto ko i valja ali…
Zabranjeno Pušenje - autentičan bend, barem u osamdesetim. Kasnije sama patetika.
Divlje Jagode - qurac od benda. Egomanijakalni gitarista koji je fakat umislio da je prvi počeo svirat heavy metal u Jugoslaviji.
Parni Valjak - nina nana nina nana nina nana… umalo jednom nisam zaspao za volanom slušajući ih.
Prljavo Kazalište - onako… prosjek… Heroj Ulice dobar ali sve ostalo….
Lačni Franz - kapa dole. Povezali Sloveniju sa ostatkom Balkana.
Buldožer - tu baš trebaš imati smisla za humor i cinizam da skontaš koliko je to dobar bend. Nisu za svakog ali nisu ni loši.
Riblja Čorba - dobar u početku, od 1984 muzički propada, od 1985 tekstualno, od 1986 moralno.
Leb i Sol - kad sve njihovo preslušaš skontaš koliko su svi ostali ispod.
Kerber - vidi pod Divlje Jagode.
Psihomodo Pop - Ramones za zemljoradnike.
Laibach - dobri, autentični ali se opet sve bazira na čistoj provokaciji svega i svačega.
September, Tako, Igra staklenih perli, Had, početci Teške Industrije - dobra progresiva koja nažalost nikada nije uspjela kod nas.
Drugi način - pokušaj progresive. Nit jebat nit izbacit iz stana.
Vatreni poljubac - bosanski neuspjeli pokušaj Motorheada. Tropa skroz.
Yu grupa - ono kad imaš potencijala da budeš ZZ Top i toliko se ufuraš da sjebeš sve.
Eto…
Azra - Dobar bend ali aktuelan samo osamdesetih. Sve poslije toga je puko precjenjivanje onih što se nisu snašli u novom vremenu.
Smak - qurac od benda. Sve se vrti oko egomanijakalnog gitariste koji se cijelo vrijeme trudi da dokaže koliki je virtuoz i sjebe sve živo i mrtvo oko sebe. Rahmetli Borisa pola riječi nisi mogao razumjeti šta treba a onaj novi Najda se nikada odlučiti da li da bude Goran Milošević ili Dado Topić.
Predstavnici tzv Casio rocka (Bolero, Valentino, Merlin, Plavi Orkestar, Harimatahari) - ljudi naučili pet akorda na gitari i par ritmova i odmah da i ono bude Bijelo Dugme. Ništa, qurac na biciklu. Jedino eto Bolero nešto ko i valja ali…
Zabranjeno Pušenje - autentičan bend, barem u osamdesetim. Kasnije sama patetika.
Divlje Jagode - qurac od benda. Egomanijakalni gitarista koji je fakat umislio da je prvi počeo svirat heavy metal u Jugoslaviji.
Parni Valjak - nina nana nina nana nina nana… umalo jednom nisam zaspao za volanom slušajući ih.
Buldožer - tu baš trebaš imati smisla za humor i cinizam da skontaš koliko je to dobar bend. Nisu za svakog ali nisu ni loši.
Riblja Čorba - dobar u početku, od 1984 muzički propada, od 1985 tekstualno, od 1986 moralno.
Laibach - dobri, autentični ali se opet sve bazira na čistoj provokaciji svega i svačega.
September, Tako, Igra staklenih perli, Had, početci Teške Industrije - dobra progresiva koja nažalost nikada nije uspjela kod nas.
Yu grupa - ono kad imaš potencijala da budeš ZZ Top i toliko se ufuraš da sjebeš sve.
Eto…
- piupiu
-
no_sikiriki
#128 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Najgore što su sve te pjesme catchy, iako imaju debilne tekstove. (jedan će luđak letjeti kroz planine, really?)
I kad imaš malo dijete, njima su te catchy pjesme zabavne, jednom čuju "Suadu" u autu i onda te peglaju pet dana da slušaš taj crap uzastopno. :mrgreen
Anyway...meni su Indexi i Zabranjeno pušenje dobri.
I kad imaš malo dijete, njima su te catchy pjesme zabavne, jednom čuju "Suadu" u autu i onda te peglaju pet dana da slušaš taj crap uzastopno. :mrgreen
-
Tempo
- ZeModerator
- dale cooper
#130 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ma daj pticice, Bolerova faux poezija je pretenzija grupe muzicara koji su zagrizli mnogo veci komad nego sto realno mogu sazvakati i koji su mogli progutati jedino pojedini nadobudni srednjoskolci koji su imali slicne poetske pretenzije.piupiu wrote: ↑21/04/2022 16:21Bolero je konceptualni bend. Pa gdje još imaš bendove koji objave čitav album inspirisan Jesenjinovom poezijom? Meni je "O Jesenjinu" jedan od najinteresantnijih albuma ex-Yu muzike uopšte. To je kulturni performans u tradiciji sarajevske škole - gdje su tekstove pisali pjesnici, pravi pjesnici, a poetski i rok maratoni se održavali u isto vrijeme i iz njih se stvarala kreativna partnerstva.dale cooper wrote: ↑21/04/2022 15:30 Rekao sam čast izuzecima i...spomenuo Indexe. New Primitives imaju svojih momenata. Međutim Merlin, Valentino, Plavi Orkestar, Bolero,
Crvena Jabuka sa Žerom...mudo od labuda da prostiš. Bijelo Dugme je najprecjenjeniji sastav na ovim prostorima.
O tome koliko je Dugme precijenjeno govori Bregovićeva svjetska slava. Meni je deplasirano pljuvati Bregu, ne razumijem što je to toliko popularan sport. Čovjek je ostavio dovoljno antologijske muzike iza sebe da se sad može gadjati poskočicama i šprdati se s nama do kraja života.
Na stranu Bregina i Dugmetova slava sa realnom kvalitetom benda. Bez sumnje da su bili komercijalno najuspjesniji bend sa ovih prostora i da je Brega znao upakovati i prezentirati pitku muziku za siroke mase. Ali te stvari meni nisu jednake kvalitetu. Ali opet to je samo moje misljenje
- dale cooper
#131 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Volim sto si se vratio pa makar to bilo i zbog ovog jednog posta.Ommadawn wrote: ↑21/04/2022 17:04 Bijelo Dugme - par albuma dobro (Eto baš hoću, Bitanga i princeza), nešto albuma osrednje (K.B.B.B.D, Doživ’t stotu, Uspavanka za Radmilu em) i poslije sve sama katastrofa.
Eto…
-
kox
#132 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Miladojka youneed, odličan a nažalost prilično zaboravljen bend. Za mene su nekada davno bili vrh.
- stubrijez
#133 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ma sve je ovde povrsno vec sam reko puno toga fali... recimo niko ne spomenu (ipsravite me ako grijesim) U Škripcu i Alisu, Generacija 5, extra bandovi u svjetskom fazonu sasvim u svoje vrijeme dorasli... eto to mia pada na pamet od ovih ne bas opstepoznatih koji se vrte ovde. A za Ramba, mozda on je to za sve ove godine nesto i naucio tamburat ali kakav je to artist evo da pitam sve Vas koji ga zastupate - navedite njegove tri stvari koje su vam najdraze??? On sad kad bi mu reko haj Antonio da slozimo komplilaciju dbest of rambo covjek nema sta da stavi tu... Cijeli ga zivot slusamo covjek nije nista napravio..? Mislim njegovo je stvaralastvo irelevantno muzicki totalno na nekakvom nivou poluperformansa i teatra, to sto je ispunjeno muziciranjem nekih jazzera nista ne znaci plus je dosadno...
- Hajvan
#134 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
lijepi su sentimenti, ja to postujem
a li ti idoli, paket anazmani, dzirlo qrci palci.... to je meni bezveze
coko coko coko ladaaa
jedan Pauk vrijedi ko 69 paket əˈrānjmənts I 398 idola
----
za sporije forumase, ovo iznad je moje misljenje.
-
galia95
#135 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Tipična sarajevska furka - pljuvati sarajevske grupe i dizati u nebesa beogradsko/serbia precijenjeno smeće (raznorazne čorbe, akrobate, kičme, mandići, divljani i orgazmi), koji se nisu skidali sa tadašnje televizije i "objektivnih" časopisa iz Beograda. Čak i najbezveznije pjesme svih tih "velikana" beogradskog novog vala dobijale su svoje spotove, dok su se sarajevski i zagrebački bendovi mogli naći u tragovima, kao intermezzo.
Last edited by galia95 on 22/04/2022 04:55, edited 3 times in total.
- piupiu
#136 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Pa nije poezija, nego koncept-pop, ali meni deset puta zanimljivije od Discipline kičme. Rado bih da mi neko objasni šta je to tako avangardno i revolucionarno u DK? Meni to ko neki dadaizam. Sve već vidjeno.dale cooper wrote: ↑21/04/2022 17:38 Ma daj pticice, Bolerova faux poezija je pretenzija grupe muzicara koji su zagrizli mnogo veci komad nego sto realno mogu sazvakati i koji su mogli progutati jedino pojedini nadobudni srednjoskolci koji su imali slicne poetske pretenzije.
Na stranu Bregina i Dugmetova slava sa realnom kvalitetom benda. Bez sumnje da su bili komercijalno najuspjesniji bend sa ovih prostora i da je Brega znao upakovati i prezentirati pitku muziku za siroke mase. Ali te stvari meni nisu jednake kvalitetu. Ali opet to je samo moje misljenje
Nije kvalitet samo ono što nije pitko narodnim masama. Nemoj upadati u zamku elitizma.
- Edin H.
- piupiu
#138 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Meni je to ko neki teološki argument - on je Bog i o tome se ne debatira. Meni nije i ta mi muzika skače po ganglijama, kao da sam u fabrici kakofonične mašinerije. Možda me treba prosvijetliti, te zato pitam?Edin H. wrote: ↑22/04/2022 01:27 Džaba se trudite, Koja davno objasnio.
https://youtu.be/XJK7xRJoEGo
- Edin H.
#139 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Đede Niko, Đemo voli džem, FAP mašina, Smrt Popa Mila Jovovića, Balkan boy, Volim žene, Kataklizma komunizma, Glupi hit…ima čovijek hitova koliko hoćeš. Druga je stvar što je odličan muzičar koji voli svirati jazz za svoj ćeif i uz to peglati sve prisutne.stubrijez wrote: ↑21/04/2022 18:51 A za Ramba, mozda on je to za sve ove godine nesto i naucio tamburat ali kakav je to artist evo da pitam sve Vas koji ga zastupate - navedite njegove tri stvari koje su vam najdraze??? On sad kad bi mu reko haj Antonio da slozimo komplilaciju dbest of rambo covjek nema sta da stavi tu... Cijeli ga zivot slusamo covjek nije nista napravio..? Mislim njegovo je stvaralastvo irelevantno muzicki totalno na nekakvom nivou poluperformansa i teatra, to sto je ispunjeno muziciranjem nekih jazzera nista ne znaci plus je dosadno...
- Ommadawn
#141 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Evo ja nisam iz Sarajeva i kažem da su Merlin, Valentino, CJabuka, Plavi Orkestar, Merlin, Bolero, Harimatahari - qurac na biciklu.galia95 wrote: ↑22/04/2022 01:09 Tipična sarajevska furka - pljuvati sarajevske grupe i dizati u nebesa beogradsko/serbia precijenjeno smeće (raznorazne čorbe, akrobate, kičme, mandići, divljani i orgazmi), koji se nisu skidali sa tadašnje televizije i "objektivnih" časopisa iz Beograda. Čak i najbezveznije pjesme svih tih "velikana" beogradskog novog vala dobijale su svoje spotove, dok su se sarajevski i zagrebački bendovi mogli naći u tragovima, kao intermezzo.
Ubroj u to i zadnja tri albuma Bijelog Dugmeta. Ubroj i Divlje Jagode. Oni su doduše iz Bihaća ali svejedno qurac na biciklu.
Ubroj tu i: Riblju Čorbu (prva tri albuma dobro - poslije ništa), Laki Pingvini, Kerber, Galiju (frajer se fura na peace and love a Miloševiću se uvukao u šupak da je i Miri Marković bilo neprijatno), Dragoljubov taxi, Smak…
Jeste doduše i Novi val malo precijenjen, ali šta to nije precijenjeno od jugonostalgičara?
Dok televiziju Sarajevo ubijediš zašto bi bilo dobro pustiti nekad u program neki rok bend, makar i lokalni, makar i qurac od benda poput Valentino - beogradska televizija je do tada napravila muzičku emisiju koju vodi Dunja Marković, zbog koje sam se ekstra duže zadržavao u wc-u.
- Ommadawn
#142 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
dale cooper wrote: ↑21/04/2022 17:40Volim sto si se vratio pa makar to bilo i zbog ovog jednog posta.Ommadawn wrote: ↑21/04/2022 17:04 Bijelo Dugme - par albuma dobro (Eto baš hoću, Bitanga i princeza), nešto albuma osrednje (K.B.B.B.D, Doživ’t stotu, Uspavanka za Radmilu em) i poslije sve sama katastrofa.
Eto…![]()
A slazem se gotovo u potpunosti.
![]()
Pivo ti moram revanširati al to ćemo preko drugih žica dogovoriti
- Ommadawn
#143 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
EKV - svi koji nisu voljeli Štulića su furali njih. Meni lično tu i tamo. Danas ih gotive svi oni koji samo sami sebi smiju priznati da su devedesetih stavljali nacionalističke simbole i mislili kako će im biti bolje kada protjeraju/pobiju one druge.
Orgazam - pretenciozan bend iz Beograda koji je mogao biti originalan ali je ipak riješio da bude kopija onog što je tad bilo u trendu na Zapadu.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#144 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Samo ti njima rokaj Suadu...to je ok za početak a sto puta je bolje od ovih pinkovih , popovićevih i hajatovih govana kojima su uz jalu i braću nemilosrdno izbombardovani...no_sikiriki wrote: ↑21/04/2022 17:25 Najgore što su sve te pjesme catchy, iako imaju debilne tekstove. (jedan će luđak letjeti kroz planine, really?)
Dubravka , a ako pišeš Dunja zato što je poznaješ , onda praštajOmmadawn wrote: ↑22/04/2022 06:20
Dok televiziju Sarajevo ubijediš zašto bi bilo dobro pustiti nekad u program neki rok bend, makar i lokalni, makar i qurac od benda poput Valentino - beogradska televizija je do tada napravila muzičku emisiju koju vodi Dunja Marković, zbog koje sam se ekstra duže zadržavao u wc-u.
Dok sam bio mali dječak ja , mislio sam da su ona i Vlada Divljan sestra i brat....
-
no_sikiriki
#145 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Ma ne puštam ja nego čuje usput na radiju...naravno da je bolje od toga što nabrajaš, ali to mi neće biti muzičko mjerilo u životu. Ako bude slušao taj jad kad bude stariji, javno ću ga se odreći u novinama.teskeredzic_22 wrote: ↑22/04/2022 10:12Samo ti njima rokaj Suadu...to je ok za početak a sto puta je bolje od ovih pinkovih , popovićevih i hajatovih govana kojima su uz jalu i braću nemilosrdno izbombardovani...no_sikiriki wrote: ↑21/04/2022 17:25 Najgore što su sve te pjesme catchy, iako imaju debilne tekstove. (jedan će luđak letjeti kroz planine, really?)
- stubrijez
#146 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Pa ti si smjesan jarane... joj stvari pa o tome i pisem. Porediti ovo s nekim ko se bavi ozbiljno muzikom je smijesno. Pa bolji je harimatahari od ovog smeca. To je i on skonto pa se vadi sad na jazz... e da, nego neko pomenu Mandica, extra stvari tokom 80ih, definitivno produkcijski i konceptualno na nivou svog vremena. Ok znam sta vecina od vas misli o liku, kao i ja uostalom, govorim o muzici cini mi se to tema.Edin H. wrote: ↑22/04/2022 01:49Đede Niko, Đemo voli džem, FAP mašina, Smrt Popa Mila Jovovića, Balkan boy, Volim žene, Kataklizma komunizma, Glupi hit…ima čovijek hitova koliko hoćeš. Druga je stvar što je odličan muzičar koji voli svirati jazz za svoj ćeif i uz to peglati sve prisutne.stubrijez wrote: ↑21/04/2022 18:51 A za Ramba, mozda on je to za sve ove godine nesto i naucio tamburat ali kakav je to artist evo da pitam sve Vas koji ga zastupate - navedite njegove tri stvari koje su vam najdraze??? On sad kad bi mu reko haj Antonio da slozimo komplilaciju dbest of rambo covjek nema sta da stavi tu... Cijeli ga zivot slusamo covjek nije nista napravio..? Mislim njegovo je stvaralastvo irelevantno muzicki totalno na nekakvom nivou poluperformansa i teatra, to sto je ispunjeno muziciranjem nekih jazzera nista ne znaci plus je dosadno...![]()
- stubrijez
#147 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
I Soko recimo... sarajevski band. Onim jednim albumom je zgazio sve ispred sebe u zanru eto recimo Bolero i Dugme slicna je furka Soko je taj melos doveo do savrsenstva po meni i muzicari su top bili bas u fazonu super bandova, Dzihan, Serbedzija... njih recimo niko ne spomenu a govorimo o Rambu... presmijesno.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#148 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Naporan si jer trolaš.stubrijez wrote: ↑22/04/2022 13:50Pa ti si smjesan jarane... joj stvari pa o tome i pisem. Porediti ovo s nekim ko se bavi ozbiljno muzikom je smijesno. Pa bolji je harimatahari od ovog smeca. To je i on skonto pa se vadi sad na jazz... e da, nego neko pomenu Mandica, extra stvari tokom 80ih, definitivno produkcijski i konceptualno na nivou svog vremena. Ok znam sta vecina od vas misli o liku, kao i ja uostalom, govorim o muzici cini mi se to tema.
(zijev)
Rambo Amadeus je svjetski mega , giga car.
Muzički , konceptualno , filozofski...kako hoš'.
Oliver Mandić je arkanov "tigar" jad , čemer , ljiga i pakaš.
Poput tog njegovog komandanta , "humanitarnog radnika".
- Edin H.
#149 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Prijateljski savjet je da se prebaciš i okušaš na temi o hortikulturi.stubrijez wrote: ↑22/04/2022 13:56 I Soko recimo... sarajevski band. Onim jednim albumom je zgazio sve ispred sebe u zanru eto recimo Bolero i Dugme slicna je furka Soko je taj melos doveo do savrsenstva po meni i muzicari su top bili bas u fazonu super bandova, Dzihan, Serbedzija... njih recimo niko ne spomenu a govorimo o Rambu... presmijesno.
Eki Soko prekucao svjetskog gigamegacara, Dugme i Bolero
- Edin H.
#150 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije
Je li ne voliš niti “Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje zgrade, polupaćeš auta, a možda i ljude...” ili “Ti znaš da tvoja soba ima četiri ugla, u sredinu padaju i udaraju te glavama…”piupiu wrote: ↑22/04/2022 01:35Meni je to ko neki teološki argument - on je Bog i o tome se ne debatira. Meni nije i ta mi muzika skače po ganglijama, kao da sam u fabrici kakofonične mašinerije. Možda me treba prosvijetliti, te zato pitam?Edin H. wrote: ↑22/04/2022 01:27 Džaba se trudite, Koja davno objasnio.
https://youtu.be/XJK7xRJoEGo![]()
Last edited by Edin H. on 22/04/2022 22:17, edited 1 time in total.