Ukrajina

Novosti

#79351 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

As war clouds gathered over Chechnya in 1994, UNA-UNSO leaders Anatoli Lupinos and Dimitro Korchinski began to lead Ukrainian delegations to Grozny to meet with Chechen leaders. This was followed in 1995 by the arrival of UNSO fighters organized as the “Viking Brigade” under the command of Aleksandr Muzychko, though their numbers (about 200 men) never approached brigade size. Besides fighting in the battle for Grozny some UNSO members (veterans of the Soviet Army) were employed as instructors. Their contribution to the struggle for independence (including 10 KIAs) was acknowledged with the issue of Chechen decorations after the war. While the Ukrainian government claimed that it opposed the participation of Ukrainian nationals in Russia’s “internal affair” it proved unable or unwilling to prevent it.
Eto nešto o Ukrajincima u Čečeniji.
Kikibombona

#79352 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

video wrote: 22/04/2022 00:38Mjesas kruske i jabuke.Rusi su satrali cecene, od Groznog nije ostao kamen na kamenu. Mislis da bi iko normalan nakon toga stao sa svojim katilom zajedno u stroj. Bi li ti stao sa cetnicima na istu stranu, pod istu komandu, sa tim svojim koljacima da bitises na nevine ljude a znas sta su radili tebi, tvom narodu netom ranije?
Problem tebe i mnogih na ovoj temi je sto ovaj rat, a moguce i sve ostalo, posmatrate kroz prizmu odnosa u BiH, rata u BiH i uopste 'sarajevske carsijske misli'. Za svaki dogadjaj se povlaci paralela iz BiH, kao da je ovaj komad zemlje srediste svijeta i ovaj narod reper za sve narode svijeta. Ono, ako poznajes Bosnu i Bosanace, poznajes sve ljude i cijeli svijet.

A zapravo, svi narodi su različiti. Svi medjudrzavni i medjuetnicki odnosi su različiti. Svi ratovi su različiti. Svaki dogadjaj čine različite specifičnosti, determiniraju različite okolnosti. Ne može se na primjeru Sarajeva, Bosne u cjelini, objasniti cijeli univerzum.
Novosti

#79353 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Jel ovo stvarno il parodija?
last mohicans

#79354 Re: Ukrajina

Post by last mohicans »

__Phoenix__ wrote: 21/04/2022 23:47 Šta su to zauzeli čečeni? Koje mjesto?
Dva semafora,nekoliko garaza i razrušenih,netom napuštenih zgrada. Eto to su zauzeli. Cijela farsa s njima ima samo propagandni motiv i ko to ne vidi, corav je pored očiju. Oplako sam gledajuci onaj komični klip kako iskusni Čečen diriguje gdje i kako da puca onaj hudnik sto se umalo nije zavalio na prozoru zgrade. :lol: Pa one scene nemaju ni u svim Expendables dijelovima. A ovaj kiki je smiješan sa svojim proruskim "nezavisnim" analizama i opredjeljenjima.
galia95

#79355 Re: Ukrajina

Post by galia95 »

Kikibombona wrote: 22/04/2022 00:53
video wrote: 22/04/2022 00:38Mjesas kruske i jabuke.Rusi su satrali cecene, od Groznog nije ostao kamen na kamenu. Mislis da bi iko normalan nakon toga stao sa svojim katilom zajedno u stroj. Bi li ti stao sa cetnicima na istu stranu, pod istu komandu, sa tim svojim koljacima da bitises na nevine ljude a znas sta su radili tebi, tvom narodu netom ranije?
Problem tebe i mnogih na ovoj temi je sto ovaj rat, a moguce i sve ostalo, posmatrate kroz prizmu odnosa u BiH, rata u BiH i uopste 'sarajevske carsijske misli'. Za svaki dogadjaj se povlaci paralela iz BiH, kao da je ovaj komad zemlje srediste svijeta i ovaj narod reper za sve narode svijeta. Ono, ako poznajes Bosnu i Bosanace, poznajes sve ljude i cijeli svijet.

A zapravo, svi narodi su različiti. Svi medjudrzavni i medjuetnicki odnosi su različiti. Svi ratovi su različiti. Svaki dogadjaj čine različite specifičnosti, determiniraju različite okolnosti. Ne može se na primjeru Sarajeva, Bosne u cjelini, objasniti cijeli univerzum.
Pa sve dok ruski ambasador u Sarajevu prijeti, upozorava, uslovljava i otvoreno u tv emisiji poručuje: "Ne prijetimo BiH, upozoravamo! Imamo planove protiv Hrvatske, Bugarske i Poljske!" - ja ovaj rat u Ukrajini moram, kako kažeš, "posmatrati kroz prizmu odnosa u BiH, rata u BiH i uopste 'sarajevske carsijske misli".

Kada cijenjeni ruski ambasador KGB-ovac prestane da se miješa u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine i njen put u NATO i EU, kada prestane da sabotira njen napredak, kada prestane opstruirati rad PIC-a, u prevodu kada prestane da ucjenjuje i prijeti mojoj državi, možda ćemo tada manje povlačiti paralele između Ukrajine i Bosne, koje su u ovom trenutku neizbježne.
Last edited by galia95 on 22/04/2022 02:04, edited 1 time in total.
llull

#79356 Re: Ukrajina

Post by llull »

Kikibombona wrote: 22/04/2022 00:09 Samo se vi zajebavajte, da Cecena ima 15 miliona umjesto 1.5 miliona, Moskva bi bila glavni grad Cecenije. :D

Ceceni umalo da zauzmu Pariz, 100 Čečena najurilo visestruko brojnije Arape. :D

https://youtu.be/igEAPV_tQ6Q
Rijetko zajeban narod, ako te mrze nahebao si ... ali ako te zagotive sve ce ti dati ... Kad steknes Cecena za druga bude kako Balasevic kaze " Druga do groba "
2604570

#79357 Re: Ukrajina

Post by 2604570 »

last mohicans wrote: 22/04/2022 01:12
__Phoenix__ wrote: 21/04/2022 23:47 Šta su to zauzeli čečeni? Koje mjesto?
Dva semafora,nekoliko garaza i razrušenih,netom napuštenih zgrada. Eto to su zauzeli. Cijela farsa s njima ima samo propagandni motiv i ko to ne vidi, corav je pored očiju. Oplako sam gledajuci onaj komični klip kako iskusni Čečen diriguje gdje i kako da puca onaj hudnik sto se umalo nije zavalio na prozoru zgrade. :lol: Pa one scene nemaju ni u svim Expendables dijelovima. A ovaj kiki je smiješan sa svojim proruskim "nezavisnim" analizama i opredjeljenjima.
Onoga dana kada je Kiki obznanio podrsku rusima toga istoga dana su rusi izgubili svaku sansu za dobijanje rata. Zivim za dan kada ce Kiki podzati izralce protiv palestinaca...
Novosti

#79358 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Čečenima je ovaj rat najmanje bitan, njima samo da dobiju nezavisnu Repubiku Čečeniju, boli prosječnog Čečena q za Botoxom i Ukrajinom.

Ovi što se i bore na strani Ruske nacionalne garde su tu samo radi ličnih interesa: novac, da malo "vidi svijeta" pa makar išo i u rat, možda i ima neke koristi ako se bude zapošljavao pa vide da je bio u ratu (tako je u SAD-u), pljačka itd. Zato se mahom i zajebavaju sa Tik Tokom, njih najviše boli briga kako će ovo proći.
Novosti

#79359 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Ako Ukrajina pobijedi biti će rat u Čečeniji, rat za nezavisnost.
llull

#79360 Re: Ukrajina

Post by llull »

U Ceceniji moze biti samo borba za prevlast, oni bar po onome sto sam cuo od Cecena koje sam upoznao imaju sada neku vrstu pune autonomije, Putko ih ne dira niti zadire u unutrasnja pitanja. Onaj krimos se pita za sve i podmazuje svakog koga misli da treba.
U Ruskoj Federaciji su a opet su samostalni ...
karanana

#79361 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Znamo li lokaciju gdje su pala ta 42 sela? Je li oko izuma? vidim povecan broj slika ukrajinskih gubitaka oko izuma pa da li je to povezano.
Korisničkoime

#79362 Re: Ukrajina

Post by Korisničkoime »

Kadirovci nisu dovoljno brojni da bi u ratu ovih razmjera donjeli neku prevagu tako da je polemisanje o njihovom kvalitetu bespredmetno. Meni vise lice na neku vrstu kažnjeničke bojne koja treba da drzi regularne ruske trupe na oku, da u slucaju pobuna djeluje i da "čisti" teren iza regularnih trupa pretezno od civila. Ne znam ali njihov mentalni sklop ne smijemo poredit sa nama poznatim iz svega do sada vidjenog ne radi se o ljudima koji se uklapaju u nas pojam normalnog ili uobicajenoga, sama cinjenica da slijede jednog Khadirova koji je ocigledno blago mentalno zaostao dovoljno govori o istim.
donnie_darko

#79363 Re: Ukrajina

Post by donnie_darko »

Novosti wrote: 22/04/2022 01:04

Ja odavno kontam kako smo usli u neki univerzum iz neke od epizoda nadrealista.

Eto sad smo docekali i da se talibani bore na USA strani :run:
jeza u ledja

#79364 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

zigzag wrote: 21/04/2022 22:29 Ukrajinski kapacitet se ozbiljno podcjenjuje. Od početka ga svi podcjenjujemo. A pokazuje se da je Ukrajina bila najnapredniji dio SSSR.
Od svemirskog programa pa na dalje.
Nije za iznenaditi da rusi ukrajinskih korijena prave ove akcije u Rusiji ili da ukrajinski agenti imaju prste u ovom. Kako su ruski mogli švrljati Ukrajinom tako je moglo i obratno. Skoro da je to isti narod. Samo su moskalji sirovine u odnosu na ukrajince.
Najnapredniji dijelovi SSSR su bile balticke republike. I to by far. Nesto ko kod nas Slovenci.

Jedino ako njih ne racunas jer su mali.

A Ukrajina dodje ko Rusija bez Sibira i ovih etnickih oblasti. Sigurno u nekim stvarima razvijenija.
zigzag

#79365 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Svi su davali veliki doprinos snazi SSSRa a Ukrajina i radi svoje veličine. I kako sam negdje pročitao inženjerstvo im je ostalo na nivou tako da sad izgleda da generalno mogu parirati Rusiji.
Ima ovdje i pomoći zapada ali mogu se nositi sa ovakvom moskovskom Rusijom.
Point.

#79366 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Čudi me da u samoj Čečeniji nema sukoba među njima, s obzirom da su izgleda podjeljeni i u vezi agresije na Ukrajinu i na lizanju ruskog šupka. Ili da ovom mentalnom bolesniku Kadirovu neko ne smjesti kalibar u glupo čelo.
Mrljavi

#79367 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Mrljavi

#79368 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Osteceni tenkovi koje su Rusi uspjeli izvuci.
drndalo

#79369 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kyuss wrote: 21/04/2022 19:51
drndalo wrote: 21/04/2022 17:54

Pa druze vidi sta pise u startu... :mrgreen:
Zanima me najbliža luka u koju je to moguće iskrcati. Od Poljske ima još dosta vožnje.
Aha, do mene, nisam skontao da to pitas. Grcka, Turska, Bugarska su blize morskim putem za iskrcaj, medjutim sta nakon toga, valja to vozovima, kamionima onda dovuci do istoka Poljske, a da se ne ukazi u Madjarsku... Ipak su to Spanci najbolje skontali. Poljska, i dalje bez granica gdje treba.
Manual

#79370 Re: Ukrajina

Post by Manual »

Ko četnička hajdučija
lajkujMe

#79371 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zestoke borbe na Istoku, Rusi okupirali 40 sela, prica se da su uzeli i Lozove.
Na Avdiivki i Marinki razbijaju zube nema napretka.
Kontrolisu pola Popasne.
Ne uspjevaju doci do Zarichne.

Ali stezu obruc sto jest jest, samo ovom brzinom trebace im dugo vremena.

Inace Ruski mediji prenijeli pa izbrisali procjemu gubitaka od Ruskog ministarstva odbrane.
Iskljucivo za RUAF bez LNR, DNR, Wagnerovaca itd

13.000+ mrtvih i 7000 nestalih koji su najvjerovatnije mrtvi takodjer.

Ovdje bi glat uz ostale formacije moglo biti vec 30.000 nastradalih.
Ispade da Ukrajinci ne lazu
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#79372 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

donnie_darko wrote: 22/04/2022 03:52
Novosti wrote: 22/04/2022 01:04

Ja odavno kontam kako smo usli u neki univerzum iz neke od epizoda nadrealista.

Eto sad smo docekali i da se talibani bore na USA strani :run:
pa borili su se i prije :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#79373 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ovi kadirovci su nikakvi borci, preko 100kg svaki i jos bradica posisana uredno, unaske smo zvali takve po carsiji sto ispijaju kafe i nosaju pancire i uniforme zakacenih tetejaca oko pasa Manekeni.Sad ih tovu TikTok ratnici, ovo ratnici moze se zamjeniti sa volovi.U jednoj jebenoj akciji ako sacuvas glavu izbije ti par kila ko s pjesmom.Ja sam u vrlo kratkom vremenu sa 105kg sletio na 70kg.Nema gujce da dobijes kilogram viska, jedino da se manekenises il si u stabu tj pozadini.Oni koji su na borbenim linijama su sve kost i koza.
SLAVA UKRAINI!
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#79374 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

Manual wrote: 22/04/2022 08:46 Ko četnička hajdučija
Ima tu i četnika, mada su za mene svi koji su ih podržavali četničija.
drndalo

#79375 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Sto ti je taktika i planiranje... Opet pucaju na mjesec raketama... Radi guza k'o meduza...

Post Reply