I to nas samo vrati u realnost da je besmislino ulagati u patrie, javeline stingere kada imaš takve koji bi na prvi mig jedva dočekali da ih otuđe i iskoriste na nama.archi_a wrote: ↑21/04/2022 17:07
Komandant kasarne brigadir Radovan Jović.
Na dijelu uniforme nema zastave Bosne i Hercegovine. Kod njegovog staff-a ima samo zastava puk-a.
Ne, ne može se reći da su duksi novi pa zbog toga nema, jer je stavljeno obilježje puk-a. U kancelariji odmaknuta zastava države u stranu, umjesto da je u centralnom položaju. Ovo nije slučajnost, ovo su detalji koji su namjerni.
Da, ovo je problem o kojem se treba govoriti i odgovore trebaju dati i ministar odbrane BiH i komadant OS-a.![]()
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- erotica
#7326 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
- tramvajtrojka
#7327 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
al srbijanski dziberluk od pravljenja kragne na duksu je znaci presao i kod nasarchi_a wrote: ↑21/04/2022 17:07
Na dijelu uniforme nema zastave Bosne i Hercegovine. Kod njegovog staff-a ima samo zastava puk-a.
Ne, ne može se reći da su duksi novi pa zbog toga nema, jer je stavljeno obilježje puk-a. U kancelariji odmaknuta zastava države u stranu, umjesto da je u centralnom položaju. Ovo nije slučajnost, ovo su detalji koji su namjerni.
Da, ovo je problem o kojem se treba govoriti i odgovore trebaju dati i ministar odbrane BiH i komadant OS-a.![]()
a sto se nasih tice poznavajuci kakvi su nasi komadanti os i ministar oni bi bili u fazonu ma neka pusti ih i pitanje je koliko puta godisnje ministar i komadant os obidju sve kasarne u državi
-
GOLDZEN
#7328 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Neće za dugoarchi_a wrote: ↑21/04/2022 12:08 Šta smo do sada "iskopali"? Dakle, najavljeno.
1. Helikopteri, neki manji i malo veći.
2. Oklopnjaci, točkaši.
3. Dronovi, manji i malo veći. Za nadzor, izviđanje i za potencijalno borbeno djelovanje.
4. JEVELIN
5. PVO, neki reketni sistemi malog i srednjeg dometa.
6. Oprema za Deminerski bataljon.
Skromno, bosanski.
Ostaje na listi želja, samohodna artiljerija, novi radarski sistem za zračno osmatranje i čuvanje BH neba, dodatna vozila (kamioni) za logističku podršku.
- karanana
#7329 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
da, glavno pitanje je, a to je tuzno jer se zna da bi u slucaju sukoba OS bile pocijepane, gdje ce ta oprema biti cak i da dodje.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#7330 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ma ovo strši ko ku*actramvajtrojka wrote: ↑21/04/2022 16:49
samo patria i elbit![]()
![]()
boxer je jednostavno prevelik sa ovom kupolom patria dodje kao bombon
-
ins
#7331 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Možeš li elaborirati ovu po svemu brilijantnu tvrdnju? Hoćeš da kažeš da bi nam bilo bolje bez njih, npr kao što je Palestincima u Gazi dobro?
OSBiH su direktni nasljednik programa Opremi i obuči, i cilje programa se za svih ovih 25 godina nije promijenio: da BiH u slučaju bilo kakvog sukoba ima dovoljne potencijale za odbranu teritorija i stanovništva. Šta misliš, da bi mir trajao sve ovo vrijeme da nije tako?
- karanana
#7332 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
mislim da nije rekao da je ovo nepotrebno, nego da je vise ciljao na to, a i ja sam pitao, gdje bi ovo bilo smjesteno da dodje jer je i to bitno u svrhu onoga ko bi sutra branio a ko se borio protiv BiH sa tim oruzjem sto bi doslo.ins wrote: ↑21/04/2022 18:00Možeš li elaborirati ovu po svemu brilijantnu tvrdnju? Hoćeš da kažeš da bi nam bilo bolje bez njih, npr kao što je Palestincima u Gazi dobro?
OSBiH su direktni nasljednik programa Opremi i obuči, i cilje programa se za svih ovih 25 godina nije promijenio: da BiH u slučaju bilo kakvog sukoba ima dovoljne potencijale za odbranu teritorija i stanovništva. Šta misliš, da bi mir trajao sve ovo vrijeme da nije tako?![]()
-
mehoxy
#7333 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
S jedne strane je upravu. S druge strane, mora da shvati da je ovo jedini nacin da probosanski dio OS dodje (bar do dijela) oruzja s kojom bi BIH bila branjena, jer oslanjati se samo na donacije i eventualno krijumcarenje vec kad traje oruzani sukob je maloumno, pogotovo uzimajuci u obzir iskustva iz devedesetih. Petokolonasi bi svakako dosli do oruzja ako ne zaplijenom iz OS onda sa naoruzanjem iz dvije prijateljske susjedne drzave.
- erotica
#7334 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Kažem da je šteta što sutra dio te opreme koja bi trebalo da nas štiti može da završi na našim glavama. Ja sam za nabavku svega ali treba biti mudar i nekako izlobirati da ne ide u 4,5,6 brigadu već da ide sve u brigadu taktičke podrške kao što su pattoni raspoređeni.ins wrote: ↑21/04/2022 18:00Možeš li elaborirati ovu po svemu brilijantnu tvrdnju? Hoćeš da kažeš da bi nam bilo bolje bez njih, npr kao što je Palestincima u Gazi dobro?
OSBiH su direktni nasljednik programa Opremi i obuči, i cilje programa se za svih ovih 25 godina nije promijenio: da BiH u slučaju bilo kakvog sukoba ima dovoljne potencijale za odbranu teritorija i stanovništva. Šta misliš, da bi mir trajao sve ovo vrijeme da nije tako?![]()
- zigubigule
#7335 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Nemoguce je nabavljati opremu i ocekivati da ide u bosnjacke kasarne i slicno.
Za takve strategije se opremaju MUPovi i tu znas gdje i sta kome pripada.
Oruzane snage se moraju modernizirati i prioriteti se moraju nabavljati i raspodijeliti po strukturi.
Arci je postavljao mapu mnogo puta "gdje sta ide" i slicno.
Oruzane snage se moraju modernizirati i prioriteti se moraju nabavljati i raspodijeliti po strukturi.
- anelsol
#7336 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Žalosno je da oficiri padaju na Dodikovu mantru. Šta onda očekivati od običnih vojnika.archi_a wrote: ↑21/04/2022 17:07
- Penicilin
#7337 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Mislim da treba vrlo otvoreno o ovome diskutovati jer radi se o vrlo legitimnom pitanju zajedničke sigurnosti. Suštinski jedina realna sigurnost je u balansu snaga. Ni jedna zemlja na svijetu nije apsolutno sigurna i svaka stvara balans snaga sa okolnim zemljama i protivničkim blokovima. Samo u stanju balansa snaga otvara se prostor za saradnju i uspostavu povjerenja te širenje zajedničkih platformi odbrane i sigurnosti.zigubigule wrote: ↑21/04/2022 19:02 Nemoguce je nabavljati opremu i ocekivati da ide u bosnjacke kasarne i slicno.
Jasmo je da nakon ratova XX vijeka niko u ovom regionu a naročito unitar BiH nema povjerenje u one sa kojima je ratovao a kao što znamo ratovali su svi sa svima a neki j između sebe. OS BiH dakle pretstavljaju najmanji uzorak sigurnosne arhitekture regiona tako da se cijela logika balansa snaga sa globalnog i regionalnog nivoa odnosi također i na lokalni nivo odnosno komponente unutat OS BiH.
Imajući u vidu navedeno mislim da je logika održati balans kako unutar OSBiH tako i u odnosu na okruženje. Nazovimo srpska komponenta u svakom ttenutku je dvostruko slabija od one koja bi branila državu što ne ostavlja previše prostora za bilo kakve ideje ni na jednoj strani. Isti odnos potrebno je održati i u policijskim snagama FBiH vs RS.
Što se tiče kapaciteta za odbranu od potencijalne agresije mislim da je tu bitno neutralisati avijaciju i oklop i u tom pravcu čini mi se i idu predložena rješenja. Sve ostalo odnosi se opet na odvraćanje od narušavanja balansa unutar BiH. Dakle ukoliko Srbija ikada dođe u poziciju da może napraviti stratešku prevagu doturanjem odeđenih sistema srpskoj komponenti ne treba sumnjati da će tu priliku iskoristiti. U tom kontekstu bolje imati Javeline u Bjeljini,Tuzli i Ustikolini nego potrncijalno Kornete u Banja Luci.
Mada kad govorimo o Javelinima to su skupi sistemi oko 200.000 usd po lanseru i nesto manje od 100.000 po raketi. Znači 50 bacača 10 milona usd. Mislim da će ova isporuka biti namjenjena za obuku kako bi u slučaju potrebe mogle biti dostavljene potrebne veće količine.
Što se tiče PVO sumnjam da će nam poniditi nešto jače od zadnje verije Stingera što je ok i to svakako ide u Rajlovac pretpostabljam.
U slučaju ugrožavanja ustavnog poretka mislim da su ključni točkaški transporteri i helikopteri tako da shvatam da je to možda i najveći prioritet trenutno. Mada i dalje smatram da bi za PR OSBiH najjače djelovalo par TB2 naročito ako ih Srbija ne bi dobila. Ali eto kuburimo sa Turcima od 14. vijeka i nikako da ih skontamo..
-
Dimu1927
#7338 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
toliko o ujedinjenoj vojsci... prica za malu djecu, podjela ce se uradit u roku dan, kao po receptu iz 1992archi_a wrote: ↑21/04/2022 17:07
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
- Penicilin
#7340 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Mislim da i u američkoj vojsci čak i danas postoje visoki oficiri pa čak i kasarne sa izrazito južnjačkom ideologijom. Vidjeli smo u njemačkoj vojsci proruske elemente a vjerovatno postoje i jake desničarski nastrojene pojedince. Znamo za nedavni puč u Turskoj vojsvi itd.Dimu1927 wrote: ↑22/04/2022 01:40toliko o ujedinjenoj vojsci... prica za malu djecu, podjela ce se uradit u roku dan, kao po receptu iz 1992archi_a wrote: ↑21/04/2022 17:07
Dakle preambiciozno bi bilo očekivati potpuno jedinstvo u OS BiH čije su komponente prije manje od 30 godina međusobko ratovale. Takve pojave naravno treba suzbijati mada BiH nije diktatura pa da odma sviju pohapsi i potrpa u logore. Međutim kao što rekoh nije nam ni neophodno potpumo jedinstvo već balans snaga i svijest o tom balansu. Uvijek će biti pojedinaca i grupa sklonih određenim politikama i ideologijama ali vremenom sve manje a sve viš onih patriotskih.
Međutim nema nikakvog govora o poređenju sa 92. kada je jedina vojska bila JNA koja je bila pod apsolutnom dominacijom srpske politike. Upravo je taj apsolitni disbalans bio direktan povod za rat jer takve prilike za provođenjem dominacije se rijetko propuštaju i tu treba biti istorijski objektivan.
Pitanje je dakle kako bi ne daj Bože puč u kasarni Kozara prošao imajući u vidu ukupno ustrojstvo i odnos snaga u OSBiH. Jasno je da bez pomoći VS takav pokušaj ne bi daleko dogurao. Čak i kada bi se uspostavila određena uporišta i linije jasno je da tu nema govora o očuvanju entitetskih linija ni na 50% sadašnjeg stanja. E to je to što čuva mir u Bosni i Hercegovini. I zato vidimo kako iza nas ostaju političke krize i napetosti, ratovi i sigurnosne prijetnje svijetskih razmjera, regionalne krize, trke u naoružavanju a u BiH nema nikakvih sigurnosnih poremećaja niti ozbiljnih prijetnji.
Dakle kakvom god OSBiH prikazivali omalovažavali je itd ona vrši svoj zadatak i funkciju. Sa ovom najavljenom modernizacijom ako se desi a desiće se mi smo mirni narednih 20 godina. Balans sigurnosnih snaga u BiH i regionu se održava i sva rješavanja međusobnih odjosa ostaju na političkom i ekonomskom terenu gdje treba i da budu.
-
archi_a
-
Dimu1927
#7342 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
mislim ipak kad kazes "uvijek ce biti pojedinaca", da to mogu biti pojedinci ali oni koji ne bi ucestvovali u toj podjeli...Penicilin wrote: ↑22/04/2022 04:25Mislim da i u američkoj vojsci čak i danas postoje visoki oficiri pa čak i kasarne sa izrazito južnjačkom ideologijom. Vidjeli smo u njemačkoj vojsci proruske elemente a vjerovatno postoje i jake desničarski nastrojene pojedince. Znamo za nedavni puč u Turskoj vojsvi itd.
Dakle preambiciozno bi bilo očekivati potpuno jedinstvo u OS BiH čije su komponente prije manje od 30 godina međusobko ratovale. Takve pojave naravno treba suzbijati mada BiH nije diktatura pa da odma sviju pohapsi i potrpa u logore. Međutim kao što rekoh nije nam ni neophodno potpumo jedinstvo već balans snaga i svijest o tom balansu. Uvijek će biti pojedinaca i grupa sklonih određenim politikama i ideologijama ali vremenom sve manje a sve viš onih patriotskih.
Međutim nema nikakvog govora o poređenju sa 92. kada je jedina vojska bila JNA koja je bila pod apsolutnom dominacijom srpske politike. Upravo je taj apsolitni disbalans bio direktan povod za rat jer takve prilike za provođenjem dominacije se rijetko propuštaju i tu treba biti istorijski objektivan.
Pitanje je dakle kako bi ne daj Bože puč u kasarni Kozara prošao imajući u vidu ukupno ustrojstvo i odnos snaga u OSBiH. Jasno je da bez pomoći VS takav pokušaj ne bi daleko dogurao. Čak i kada bi se uspostavila određena uporišta i linije jasno je da tu nema govora o očuvanju entitetskih linija ni na 50% sadašnjeg stanja. E to je to što čuva mir u Bosni i Hercegovini. I zato vidimo kako iza nas ostaju političke krize i napetosti, ratovi i sigurnosne prijetnje svijetskih razmjera, regionalne krize, trke u naoružavanju a u BiH nema nikakvih sigurnosnih poremećaja niti ozbiljnih prijetnji.
Dakle kakvom god OSBiH prikazivali omalovažavali je itd ona vrši svoj zadatak i funkciju. Sa ovom najavljenom modernizacijom ako se desi a desiće se mi smo mirni narednih 20 godina. Balans sigurnosnih snaga u BiH i regionu se održava i sva rješavanja međusobnih odjosa ostaju na političkom i ekonomskom terenu gdje treba i da budu.
a zaboravio sam dodati, po receptu kako se npr specijalna jedinica mup-a podjelila, iako su bili skoro do zadnjeg dana kao nepodjeljeni, zajedno itd, samo je preko noci puklo, vecina je ipak presla tamo, unistila bazu u krteljima, napali skolu na vracam itd... a pojedinci su ostali na pravoj stranici.
cisto sumnjam da se ta svijest toliko promjenila nakon 30 godina, moze biti samo gora
- zigubigule
#7343 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
"U budućnosti slijedi dramatičan sukob Rusije i Zapada. Srbija se naoružava. BiH stoji na jednoj nozi i mora doći do promjena. Moramo ojačati naše Oružane snage i ojačati snagu našeg naroda, patriotskog bloka”,
Kirbaš maloprije
Voljeli ga ili ne, njegove rijeci nose odredjenu tezinu i mislim da bi u buducnosti mogli gledati dodatne napore za ulaganja u namjensku industriju.
Nabavke iz vana, donacije i slicno i dalje stoje ali mislim da ova izjava se odnosi na ovo prvo.
Kirbaš maloprije
Voljeli ga ili ne, njegove rijeci nose odredjenu tezinu i mislim da bi u buducnosti mogli gledati dodatne napore za ulaganja u namjensku industriju.
Nabavke iz vana, donacije i slicno i dalje stoje ali mislim da ova izjava se odnosi na ovo prvo.
-
Adoo90
-
Bosnianwarrior22
#7345 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Selam ja sam novi i jako zainteresovan za temu.
Posto zivim u DE i gledam vijesti vidim kako su nijemci slovencima ponudili Boxer, Leopard 2 i Marder za m84 tenk. Nijemci sad hoce da salju teza oruzija da vise nebi bili spominjani negativno u medijama zapadnim, cak nije vazno u kojem je stanju oruzije Rheinmetall i neka ceska firma ce to srediti. Pa kontam imamo i mi dosta oruzija koje Ukrainci koriste i koje mozemo ponuditi za razmjenu.
24x Gvozdenik
5x Grad
82x M-84
14x Mil Mi 8
1x Mil mi 17
Ne zamjerite ako podatci nisu tacni, nasao sam ovo na netu i znam da vecina ovog navedenog nije u operativnom stanju ali kao sto sam rekao to nijemce ne interesuje oni ce to srediti jer je cilj samo da se kutarisu Ukrajinaca.
Malo mastam i kontam kako bi mogli dobiti 100x Mardera, 18x Panzerhaubitze i mozda 6x H145M Helica. Ne znam koliko je ovo realno al eto kao sto sam napisao malo mastam.
Posto zivim u DE i gledam vijesti vidim kako su nijemci slovencima ponudili Boxer, Leopard 2 i Marder za m84 tenk. Nijemci sad hoce da salju teza oruzija da vise nebi bili spominjani negativno u medijama zapadnim, cak nije vazno u kojem je stanju oruzije Rheinmetall i neka ceska firma ce to srediti. Pa kontam imamo i mi dosta oruzija koje Ukrainci koriste i koje mozemo ponuditi za razmjenu.
24x Gvozdenik
5x Grad
82x M-84
14x Mil Mi 8
1x Mil mi 17
Ne zamjerite ako podatci nisu tacni, nasao sam ovo na netu i znam da vecina ovog navedenog nije u operativnom stanju ali kao sto sam rekao to nijemce ne interesuje oni ce to srediti jer je cilj samo da se kutarisu Ukrajinaca.
Malo mastam i kontam kako bi mogli dobiti 100x Mardera, 18x Panzerhaubitze i mozda 6x H145M Helica. Ne znam koliko je ovo realno al eto kao sto sam napisao malo mastam.
-
CrveniKuk
#7346 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Koliko znam,sto se tice tenkova,u pitanju je 71 tenk M84. Po sjećanju,nekih 16 se koristi za obuku. Ostali su u rezervi. U kakvom stanju su, sobzirom, da su aktivno korišteni za vrijeme rata,teško je reci.Ako, nad njima nije rađen neki ozbiljniji remont,vjerovatno su u lošem stanju. Ja bih vise volio da vidim helikoptere H215M.Bosnianwarrior22 wrote: ↑22/04/2022 23:50 Selam ja sam novi i jako zainteresovan za temu.
24x Gvozdenik
5x Grad
82x M-84
14x Mil Mi 8
1x Mil mi 17
Last edited by CrveniKuk on 23/04/2022 06:58, edited 1 time in total.
-
Bosnianwarrior22
#7347 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Pretpistavio sam da nisu u dobrom stanju. Sto se tice H215M i ja bi ga volio ali je jako skup za odrzavati i ja mislim da OSBIH nema kapacitet za takav Helikopter.CrveniKuk wrote: ↑23/04/2022 00:06Koliko znam,sto se tice tenkova,u pitanju je 71 tenk M84. Po sjećanju,nekih 16 se koristi za obuku. Ostali su u rezervi. U kakvom stanju su, sobzirom, da su aktivno korišteni za vrijeme rata,pitanje je u kakvom su stanju. Ako, nad njima nije rađen neki ozbiljniji remont,vjerovatno su u lošem stanju. Ja bih visio volio da vidim helikoptere H215M.Bosnianwarrior22 wrote: ↑22/04/2022 23:50 Selam ja sam novi i jako zainteresovan za temu.
24x Gvozdenik
5x Grad
82x M-84
14x Mil Mi 8
1x Mil mi 17
- zigubigule
#7348 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
@archi lave, ima li OS MRE, odnosno vojni obrok za terena?
-
Hrmpallier
#7349 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Za nas su osvježeni UH-1 zakon. Mozda nešto ojačani opremom, ali to je naš nivo. Najvažnije od svega je unifikacija.
Možemo samo pomisliti kakva bi bila mora održavati još samo jedan dodatni tip helikoptera, koliko god on bio dobar, savremen, moćan, ..... , čak i da zaboravimo na cijenu održavanja.
Bez z ovih novoprimljenih 4, imali smo ih, čini mi se, 15, a daj bože da ih je i pet bilo operativno.
I opet, jedini način da zaobiđemo dušanku i dušanke je kupovina (opet unificiranih) helikoptera za veće kantonalne MUP-ove. Tu nema izvrdavanja. Hoćemo ili nećemo. Ništa majkićka, ništa bevanda, lovrinović, peti deseti. Ako hoćemo - imaćemo.
.
Možemo samo pomisliti kakva bi bila mora održavati još samo jedan dodatni tip helikoptera, koliko god on bio dobar, savremen, moćan, ..... , čak i da zaboravimo na cijenu održavanja.
Bez z ovih novoprimljenih 4, imali smo ih, čini mi se, 15, a daj bože da ih je i pet bilo operativno.
I opet, jedini način da zaobiđemo dušanku i dušanke je kupovina (opet unificiranih) helikoptera za veće kantonalne MUP-ove. Tu nema izvrdavanja. Hoćemo ili nećemo. Ništa majkićka, ništa bevanda, lovrinović, peti deseti. Ako hoćemo - imaćemo.
.
- Penicilin
#7350 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Naravno da nose težinu jer ukazuju na to kako večinski razmišljaju oni koji glasaju za njega i njegov stranku. Dakle taj gmizavac u jednoj sedmici izjavi kako se ne boji za ovu državu dok su džamije pune postaća a onda kaže da OS treba da se naoružavaju. Dakle svakom Srbinu, Hrvatu, nemuslimanu, građaninu, muslimanu, Bošnjaku i svakom drugom je jasno da radi o otvorenom pozivu na militantnu islamizaciju BiH i formiranje Islamske fildžan države. Prema tome svaki BH patriota trebao bi koristiti svaku priliku da posere, popljuje i na svaki način izblati SDA i Bakira Izetbegovića te da im poželi političku i svaku drugu što skoriju propast zbog njihove licemjerne, korumpirane, pljačkaške, antidržavne i nepartiotske islamističke politike i ideologije koja je usmjerena protiv države BiH i njenog građanskog multietničkog i mutireligijskog karaktera. SDA je sa svojom imbecilnom politikom odgovornija za stagnaciju BH društva nego HDZ i SNSD. Sa ovakvim maloumnim ispadima ta stranka unosi smutnju i nepovjerenje a sva ta manipulacija niskim strastima zapravo je u funkciji njegovih ličnih interesa.zigubigule wrote: ↑22/04/2022 21:42 "U budućnosti slijedi dramatičan sukob Rusije i Zapada. Srbija se naoružava. BiH stoji na jednoj nozi i mora doći do promjena. Moramo ojačati naše Oružane snage i ojačati snagu našeg naroda, patriotskog bloka”,
Kirbaš maloprije
Pocrkali da Bog da. Fuj. Ne u moje ime.
A sad odoh sehurit ranije pošto mi žena sutra ne posti pa se bojim da ne prespim sabah.