Ukrajina
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#79176 Re: Ukrajina
samo njemačka ispade najgora od sve djece
-
detroit-mercy
#79178 Re: Ukrajina
Gdje tacno?drug_profi wrote: ↑21/04/2022 01:08U situaciji da dozvole Rusku bazu na Balkanu, prcaće ih sazada..
- geralt
#79180 Re: Ukrajina
https://www.newsweek.com/im-former-us-m ... is-1699415
Bivsi americki specijalac koji sada obucava Ukrajince kaze da oni bolje koriste dronove nego americki i britanski specijalci:
Bivsi americki specijalac koji sada obucava Ukrajince kaze da oni bolje koriste dronove nego americki i britanski specijalci:
O ratnim zlocinima, kaze da su cak i ISIL-ovci moralniji i bolji ljudi nego Rusi. Otvoreno kaze da ni Ukrajinci nisu "cisti" sto se toga tice, ali da ih ne krivi.I have observed that the Ukranians are good at a number of things and are better at U.K. and U.S. troops in a number of key areas. One of those is understanding a drone and what drones can do. Not just strike drones, but how drones extend the reach of your senses. They also understand how to use precision fires, they take basic quadcopters and turn them into deadly weapons. There is some very ingenious stuff going on.
The Ukranians' morale is remarkably high. It was even when Kyiv was under threat. It's just this confidence that the Russians will not win that increases with the more atrocities that they come across. I've been through Iraq and Afghanistan and I was in Mogadishu before that. I have fought against the Islamic State. Obviously you hear bad things happening in war; I'm not any stranger to how depraved people can become. But I was saying to someone the other day that I have a greater respect for the ethical behavior of the Islamic State than I do for the Russians. That is no exaggeration. I've never committed a war crime, I've always told my guys that we fight with the values we represent, we don't adopt those of our enemy. I don't think of myself as a vicious person, but currently, I'm filled with the deepest contempt and anger.
I was one of the first people in Bucha after the Russian retreat and I saw the bodies dumped there, including kids' bodies. Things happen in war. When you have soldiers who are nervous they get trigger happy, but this appears to have been a very, very deliberate approach to killing civilians. People were dragged from their homes and killed, women gang-raped in cellars and executed. The Ukrainians' hands are not unbloodied either but I find it hard to blame them. Because I imagine this was my country and those were families I knew. I'm also not rolling into this as someone who is naive and hasn't seen cruelty and depravity before. Hopefully that gives a scale of the cruelty that is occurring here.
- drndalo
#79181 Re: Ukrajina
Suhoj, BUB !
EDIT, izgleda da je ipak objavljena slika neka stara.
EDIT, izgleda da je ipak objavljena slika neka stara.
- Grean
#79182 Re: Ukrajina
geralt wrote: ↑21/04/2022 14:50 Tom Cooper postavio novu analizu.
.SpoilerShowhttps://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... dee2800321
Interesantan detalj:
The improved efficiency of Ukrainian air defences was nicely demonstrated on 19 April. Not only that the activity of VKS strategic bombers was detected although these were as far away as over the Caspian Sea, but, and for example, around 2200hrs they shot down both cruise missiles approaching the area of Ivano Frankivsk. Early on 20 April, Ukrainians claimed another cruise missile and one VKS fighter-bomber — though did not report the exact area.
Unsurprisingly, by now it is clear that — despite quite a few of panicky reports from the West in this regards — the Russians have failed to hit even one of shipments of Western arms entering Ukraine. This is unsurprising: they do not have the means to find and track these, and even less so to attack them. This is why they are trying to interdict possible storage sites and major railway connections in western Ukraine: so far, with such minimal effect, that the Ukrainian Armed Forces appear not to suffer at least from shortages of fuel, although all of this must be hauled by train all the way from Poland and Romania
Kakve su njegove reference?
Uglavnom pozitivno je ovo sa PVO i da se Rusi ne osjecaju sigurno, kako sam shvatio 200 napada dnevno sto je po njemu malo.
Negativno je sve juzno od Donbasa i to da su i Ukrajinci pokazali iste nedostatke kao i Rusi kad se radi o vecim operacijama.
-
Novosti
#79183 Re: Ukrajina
Dva ruska aviona Su oborena su danas u blizini Izjuma u regiji Harkov. Helikopter Ka-52 u blizini Pavlivka i helikopter Mi-8 u blizini sela Malinivka u regiji Zaporizhzhia
-
Romanija
#79184 Re: Ukrajina
NATO bataljon na ratistu ide sa tri baterije orudja i otprilike 40000 komada municije, tako da je ona prva pomoc koju je USA odvojio za Ukr je bio taj jedan artiljerijski bataljon. To je mozda dosta za nacinjanje cetnicke artiljerije ok Sarajeva 1995, ali za borbu protiv Rusa treba mnogo, mnogo vise. Zato ovoliki brojevi. Jedan od problem Ukrajinaca da trose 122 i 152 municiju a postorjenja su im skrsena da bi mogili pravii novu, zato i potrazuju ovolike brojeve, Mozda da nam zapad pocne placati pa da se i mi ukljucimo u to. Tri smjene, Sumir bi se prijavio da radi besplatno trecu smjenu.lajkujMe wrote: ↑21/04/2022 10:15 .....
-435.000 kom 122mm MLRS raketa
- 7200kom za 300mm MLRS
- 122mm haubicka municija 350.000kom
- 152 mm tri vrste ukupno 420.000kom
- za minibacace skoro milion komada granata
........
Ja ne mogu da vjerujem da je ovolika potreba pa ljudi moji to su ogromne kolicine opreme ogromne kolicine municije.
Ova lista zelja lako preskace vrijednost od 200 milijardi dolara vjerovatno preko 300 milijardi![]()
-
Novosti
#79185 Re: Ukrajina
"Drugoj sili svijeta" trebaju "borci" iz Sirije i Libije. A boraca i kurca i sile.Borci iz Sirije i Libije ubijeni su tijekom sukoba u regiji Lugansk - Tajnik NSDC Ukrajine Danylov
- kamberovica polje
#79186 Re: Ukrajina
Oni su jaki samo iz razloga što im je ljudstvo potrošnija roba od municije. Jebeno se borit protiv takvog monstruoznog protivnika.
Kina je mislim jedina gora od njih po tom pitanju i iskreno se nadam da to nikad nećemo potvrditi.
-
lajkujMe
#79188 Re: Ukrajina
Kad je bal nek je Maskenbal, izgleda Ruski mislili da ovi nemaju vise PVO pa se usudili prici dovoljno blizu
Spoiler
Show
Grean wrote: ↑21/04/2022 15:35
Kakve su njegove reference?
Uglavnom pozitivno je ovo sa PVO i da se Rusi ne osjecaju sigurno, kako sam shvatio 200 napada dnevno sto je po njemu malo.
Negativno je sve juzno od Donbasa i to da su i Ukrajinci pokazali iste nedostatke kao i Rusi kad se radi o vecim operacijama.
Negdje sam jednom procitao da jedino Amerikanci eventualno Rusi (danas znamo da i oni ne mogu) imaju sposobnost vodjenja rata s vise divizija u sklopu napada da rade zajednickim snagama i da su pod kontrolom i organizacijom al da valja.
Nije lako organizovati vise zasebnih Brigada da zajednicki djeluju i ne cudi me da Ukrajinci imaju problem s tim, ali vjerujem da ce iskustvom nadoci. Bice im potrebno jer nece moci osloboditi drzavu pojedinacnim brigadama.
A vec se vide naznake da su sve bolji u tome.
Spoiler
Show
Romanija wrote: ↑21/04/2022 15:44NATO bataljon na ratistu ide sa tri baterije orudja i otprilike 40000 komada municije, tako da je ona prva pomoc koju je USA odvojio za Ukr je bio taj jedan artiljerijski bataljon. To je mozda dosta za nacinjanje cetnicke artiljerije ok Sarajeva 1995, ali za borbu protiv Rusa treba mnogo, mnogo vise. Zato ovoliki brojevi. Jedan od problem Ukrajinaca da trose 122 i 152 municiju a postorjenja su im skrsena da bi mogili pravii novu, zato i potrazuju ovolike brojeve, Mozda da nam zapad pocne placati pa da se i mi ukljucimo u to. Tri smjene, Sumir bi se prijavio da radi besplatno trecu smjenu.lajkujMe wrote: ↑21/04/2022 10:15 .....
- 7200kom za 300mm MLRS
........
Ja ne mogu da vjerujem da je ovolika potreba pa ljudi moji to su ogromne kolicine opreme ogromne kolicine municije.
Ova lista zelja lako preskace vrijednost od 200 milijardi dolara vjerovatno preko 300 milijardi![]()
![]()
Kako smo dobili odobrenje od Predsjednistva za izvoz ne znam.
Ali cinjenica da je prekjucer Ukrajinski sleper otisao za Novi Travnik (BNT) i da sam vidio da Pretisov dimnjak Cadji me uvjerava da nam namjenska vec radi punom parom.
Sto znaci da im vjerovatno proizvodimo Minobacace, haubice eventualno i MLRS ako imamo sposobnosti za njih sacuvane.
Pretis vjerovatno proizvodi Haubicku, minobacacku, peotiv Oklopnu i MLRS municiju.
Igman Konjic vjerovatno municiju za puske.
Itd
- drndalo
#79189 Re: Ukrajina
P.S. RUP-3 i RUP-12...
- drug_profi
#79190 Re: Ukrajina
Možemo vala mi i gratis nesto dati. To ce se na neki nacin isplatiti kad tad. Koji šleper municije za puske, haubice i minobacace.Romanija wrote: ↑21/04/2022 15:44NATO bataljon na ratistu ide sa tri baterije orudja i otprilike 40000 komada municije, tako da je ona prva pomoc koju je USA odvojio za Ukr je bio taj jedan artiljerijski bataljon. To je mozda dosta za nacinjanje cetnicke artiljerije ok Sarajeva 1995, ali za borbu protiv Rusa treba mnogo, mnogo vise. Zato ovoliki brojevi. Jedan od problem Ukrajinaca da trose 122 i 152 municiju a postorjenja su im skrsena da bi mogili pravii novu, zato i potrazuju ovolike brojeve, Mozda da nam zapad pocne placati pa da se i mi ukljucimo u to. Tri smjene, Sumir bi se prijavio da radi besplatno trecu smjenu.lajkujMe wrote: ↑21/04/2022 10:15 .....
- 7200kom za 300mm MLRS
........
![]()
-
Mrljavi
#79191 Re: Ukrajina
Gdje ima dima, ima i helikoptera... Nadam se potvrdi sto skorije
-
Novosti
#79192 Re: Ukrajina
kamberovica polje wrote: ↑21/04/2022 15:55Oni su jaki samo iz razloga što im je ljudstvo potrošnija roba od municije. Jebeno se borit protiv takvog monstruoznog protivnika.
Kina je mislim jedina gora od njih po tom pitanju i iskreno se nadam da to nikad nećemo potvrditi.
Pa zar Rusija nema dovoljno ljudstva? 145.000.000 stanovnika, od toga oko 3 mil. u vojsci (ubrajam i rezervu). Imali bi manje gubitaka da su imal komandni lanac a ne svaka formacija fura svoju politiku- 1 čovjek za sve. Pa logistika pa bezvoljnost, totalno neobučeno osoblje izuzev Specnaza i Wagnera i eventualno kadirovaca. Šta to LNA ima? Ja neznam ni jednu formaciju da tu valja. Unutar SAA imamo Tigrove snage i eventualno Republikansku gardu da iole valja mada su i oni go kurac što smo vidli protiv IS-a.
- karanana
#79193 Re: Ukrajina
zato sto ovo ne prikazuju kao rat nego kao specijalnu operaciju i za to im kao ne treba mobilizacija i 3 miliona vojnika.
ne znaju ni oni sta bi, ono kao samo glavic da stave i nista vise, brzo ce ga izvuc.
ne znaju ni oni sta bi, ono kao samo glavic da stave i nista vise, brzo ce ga izvuc.
-
Mrljavi
#79194 Re: Ukrajina
Potvrda, Alligator bub
- drndalo
#79195 Re: Ukrajina
Jel se zjbvs za Kadirovce ? Jedino ako opremu i zjbn izgled ne smatras dovoljnim... Pa jesi li im gledao video uratke ? Puno bolje i preciznije Severina puca na svom uratku... Ono pucanje iz rovova iznad glava? Pa ako su zgradu od 8 spratova pogodili, dobro je...Novosti wrote: ↑21/04/2022 16:07kamberovica polje wrote: ↑21/04/2022 15:55
Oni su jaki samo iz razloga što im je ljudstvo potrošnija roba od municije. Jebeno se borit protiv takvog monstruoznog protivnika.
Pa zar Rusija nema dovoljno ljudstva? 145.000.000 stanovnika, od toga oko 3 mil. u vojsci (ubrajam i rezervu). Imali bi manje gubitaka da su imal komandni lanac a ne svaka formacija fura svoju politiku- 1 čovjek za sve. Pa logistika pa bezvoljnost, totalno neobučeno osoblje izuzev Specnaza i Wagnera i eventualno kadirovaca. Šta to LNA ima? Ja neznam ni jednu formaciju da tu valja. Unutar SAA imamo Tigrove snage i eventualno Republikansku gardu da iole valja mada su i oni go kurac što smo vidli protiv IS-a.
- drndalo
-
lajkujMe
#79197 Re: Ukrajina
Danas bas veseo dan za PVO.
2 aviona i 2 helikoptera a od jutros bar jos jedan Orlan 10
Sjetim se onog snimka od jucer sto pilot helikoptera leti 1 metar iznad zemlje i ispaljuje mamce nemilice i jos ga koristi kao MLRS nedo bog prici blize Ukrajincima
Sad ce kako je krenulo staviti tockice na helikopter i koristiti ga kao pokretni tenk
Definitivno nije kao u Siriji gdje nemas nikakve brige sem pokojeg manuelnog PAM koji te ne moze dohvatiti
Jbg drugo je boriti se protiv drzave koja je prepravljena MANPADS i ostalim PVO
2 aviona i 2 helikoptera a od jutros bar jos jedan Orlan 10
Sjetim se onog snimka od jucer sto pilot helikoptera leti 1 metar iznad zemlje i ispaljuje mamce nemilice i jos ga koristi kao MLRS nedo bog prici blize Ukrajincima
Sad ce kako je krenulo staviti tockice na helikopter i koristiti ga kao pokretni tenk
Definitivno nije kao u Siriji gdje nemas nikakve brige sem pokojeg manuelnog PAM koji te ne moze dohvatiti
Jbg drugo je boriti se protiv drzave koja je prepravljena MANPADS i ostalim PVO
- kamberovica polje
#79198 Re: Ukrajina
Ovi jurišni helikopteri imaju goru budućnost od tenkova, ako se nastavi razvoj i upotreba oruzja tipa javelin.
- Čitalac
#79199 Re: Ukrajina
Novi američki paket.
Biden announces $800m military aid package for Ukraine
The US president, Joe Biden, has announced an additional $800m (£612m) in military aid for Ukraine.
The new package will include heavy artillery, 144,000 rounds of ammunition and tactical drones, Biden said.
It comes just a week after the US announced a previous $800m to support Ukraine.
-
mo-town
#79200 Re: Ukrajina
Ih sto znas, kod da direktno od tamo izvjestavas.apsidejzi wrote: ↑20/04/2022 15:37Haj razmisli malo prije nego kliknes "Submit". Jel moguce da si ti prvi skontao ovaj problem? kako bi ti rijesio ovaj problem? Postoji li mogucnost da se neko drugi dosjetio istog problema znajuci da rat traje od 2014-e i da su pet mjeseci prije napada dobili informacije o napadu? Kako su se mogli pripremiti za to? Hm... Sto li su izdrzali evo vec 2 mjeseca? Samo malo ukljuci mozak i sve ce ti se samo kazati.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ceti ... /220421099