Ukrajina
- drndalo
#79001 Re: Ukrajina
Interesantna serija natpisa o upotrebi snajperskih timova u modernom okruzenju...
- tovarish
- mist
#79003 Re: Ukrajina
U regiji Harkov, SBU je razotkrila tajno skladište sa municijom i komponentama za vojnu opremu u vrijednosti od 200 miliona dolara.Sve je to već prebačeno za potrebe Oružanih snaga Ukrajine
Motori za tenkove i vozila koji su bili tamo bili su namenjeni za oštećenu rusku opremu, koju je neprijatelj u ofanzivi nameravao da popravi. Tamo su pronađene i rakete R-73 i R-27R A2A.
- apsidejzi
#79004 Re: Ukrajina
On procjenjuje da ukri imaju 200-300.000 vojnika sto je zanimljiva brojka. Isto tako mi je zanimljivo da smatra kako je faza 1 uspjesno zavrsena te da su sada u fazi 2. Prva faza je ocito podrazumjevala unistenje ukrajinske avijacije i artiljerije te onemogucavanje agresivnog napada na ruske ciljeve. Druga faza je zauzimanje istocnih regija. Eh sad ja postavljam sam sebi pitanje: Da li je faza 1 bila uspjesna? Odgovor na ovo pitanje jos uvijek ne mogu definitivno dati. Mislim, jasno je da ukrajinci ne napreduju onako kako bi zelili i da su male sanse da se spoje sa Mariupoljom na primjer. Moguce da je to posljedica ove prve faze. jednostavno nemaju agresivnih kapaciteta. On priznaje ukrajincima nadmoc u borbi sa tenkovima i oklopnim vozilima.
- geralt
#79005 Re: Ukrajina
Holandjani su me prijatno iznenadili. Izgleda da haubice koje salju nisu neko staro gvozdje iz magacina, vec njemacki PzH 2000. Nijemci ce obezbijediti municiju i obuku: https://www.bloomberg.com/news/article ... -artillery
Za neupucene, radi se o najboljoj samohotki na svijetu, koja kontinualno ispaljuje 155mm svakih 6-10s, a moze kratkotrajno ubrzati na 3 granate u 9 sekundi. Detektuju rusku artiljerijsku poziciju radarom/dronom, poklope je u minuti i zbrisu prije nego sto Rusi skontaju sta ih je snaslo.
Holandjani ih imaju ukupno 57 od cega su 24 u aktivnoj sluzbi, pretpostavljam da su Ukrajinci dobili ove iz rezerve.
Za neupucene, radi se o najboljoj samohotki na svijetu, koja kontinualno ispaljuje 155mm svakih 6-10s, a moze kratkotrajno ubrzati na 3 granate u 9 sekundi. Detektuju rusku artiljerijsku poziciju radarom/dronom, poklope je u minuti i zbrisu prije nego sto Rusi skontaju sta ih je snaslo.
Holandjani ih imaju ukupno 57 od cega su 24 u aktivnoj sluzbi, pretpostavljam da su Ukrajinci dobili ove iz rezerve.
- Grean
- drug_profi
-
emirolini
#79008 Re: Ukrajina
Njemci su bjesni sto ne pomazu dovoljno, bar Njemacka javnost.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
-
Novosti
#79010 Re: Ukrajina
Upravo, al prosečan Balkanac hoće biti veći Ukrajinac od sami Ukrajinaca.
Usput to za Lysychansk i Sjeverodonjeck nisam ja napisao.
-
lajkujMe
#79011 Re: Ukrajina
Sudeci po onome sto sam vidio jucer mislim da smo debelo ukljuceni u to
- Bloo
- Globalna šefica
#79012 Re: Ukrajina
Tyke
Komentarisanje rada moderacije
2 sedmice
fijesta7
Trajni
Emigrazione
7 dana
Trolanje
Jugoslovenima opomena za off topic.
Postovi o Rusiji i Njemackoj i plinu bice prebaceni na temu Rusija.
Molim vas da ne postate kloakalne izvore i onda ide red ibrećenja Srbijancima, pa red smijanja i malograđanskih proljeva.
Otvorite si temu "Ja na minderu lafo ne gledam Happy TV al' sve pratim"
Komentarisanje rada moderacije
2 sedmice
fijesta7
Trajni
Emigrazione
7 dana
Trolanje
Jugoslovenima opomena za off topic.
Postovi o Rusiji i Njemackoj i plinu bice prebaceni na temu Rusija.
Molim vas da ne postate kloakalne izvore i onda ide red ibrećenja Srbijancima, pa red smijanja i malograđanskih proljeva.
Otvorite si temu "Ja na minderu lafo ne gledam Happy TV al' sve pratim"
-
sitni svercer
#79013 Re: Ukrajina
bice da je ovo to cudo nevidjenogeralt wrote: ↑20/04/2022 20:12 Holandjani su me prijatno iznenadili. Izgleda da haubice koje salju nisu neko staro gvozdje iz magacina, vec njemacki PzH 2000. Nijemci ce obezbijediti municiju i obuku: https://www.bloomberg.com/news/article ... -artillery
-
Mrljavi
#79014 Re: Ukrajina
Sreca vozacu nista
-
toska
#79015 Re: Ukrajina
ovakva priča se pojavila ubrzo nakon snimaka uništenih ruski kolona, uglavnom u stavovima pojedinaca, imali smo ih i ovdje na forumu. razlog je jasan, šok zbog ruske havarije.tovarish wrote: ↑20/04/2022 16:44SpoilerShowtoska wrote: ↑20/04/2022 16:35
ne samo naši rusofili, već i evo stalno spominjana Njemačka, njihova obavještajna služba BND je isto iznosila desetak dana nakon agresije i ruske katastrofe, ostao je trag na forumu.
edit: 4. mart 2021.
Njemački sigurnosni krugovi smatraju da će Kijev biti zauzet. U prve napade poslani su neiskusni, mladi vojnici, često oni koji služe vojni rok. Moguće je da je to urađeno namjerno, smatraju njemački stručnjaci za sigurnost. Taktika bi se mogla sastojati u tome da se te jedinice žrtvuju na početku, kako bi se ukrajinska vojska uključila u iscrpljujuće borbe i oslabila. Nakon toga bi nove, bolje opremljene i puno iskusnije postrojbe ruske vojske bile raspoređene u operacijama postavljanje obruča odnosno "prstenova opsade" oko ukrajinskih gradova. Njemački sigurnosni krugovi misle da je za očekivati da će u konačnici biti zauzet i glavni grad Kijev.
https://www.dw.com/bs/procjene-bnd-a-ko ... a-61014143
Izgleda da im obavještajci podatke skupljaju na krstarici i happy tv-u.
e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
ljudi tj. BND na koje Njemačka troši milione eura servira državnom vrhu isto to, nebuloze, nešto ovdje ne štima.
- geralt
#79016 Re: Ukrajina
Otkako je UK izasla iz EU, u EU ne postoji nijedna obavjestajna sluzba koja se moze nazvati "vrhunskom".toska wrote: ↑20/04/2022 22:01 e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
ljudi tj. BND na koje Njemačka troši milione eura servira državnom vrhu isto to, nebuloze, nešto ovdje ne štima.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#79017 Re: Ukrajina
Slušao sam jednog amera koji tvrdi da je naša OSA u nekim segmentima jačaod večine u evropi. Valjda zato i smeta toliko dodulom i legitimnom.geralt wrote: ↑20/04/2022 22:09Otkako je UK izasla iz EU, u EU ne postoji nijedna obavjestajna sluzba koja se moze nazvati "vrhunskom".toska wrote: ↑20/04/2022 22:01 e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
Samo se sjetite procjena za Ukrajinu.
-
Mrljavi
#79018 Re: Ukrajina
geralt wrote: ↑20/04/2022 22:09Otkako je UK izasla iz EU, u EU ne postoji nijedna obavjestajna sluzba koja se moze nazvati "vrhunskom".toska wrote: ↑20/04/2022 22:01 e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
-
Korisničkoime
#79019 Re: Ukrajina
Fkt si u pravu, shvatam takve teorije forum analiticara cije je razumijevanje vojne strategije ograniceno ili teorije istocnih susjeda njima se cjeli njihov svijet srusio ali jedan BND svom politickom vrhu servira takav info koji jednostavno nema.logike, ne moras nista znati o ratovanju pa da bi s 2 grama zdravog razuma zakljucio da ta terija nema prosto logike. Tu stvarno nesto nije kako treba, nije nikakva teorija zavjere ali prosto ne mogu vjerovati da je BND uistinu sa ovom teorijom izasao pred svoj drzavni vrh i ovi to jos povjerovalitoska wrote: ↑20/04/2022 22:01ovakva priča se pojavila ubrzo nakon snimaka uništenih ruski kolona, uglavnom u stavovima pojedinaca, imali smo ih i ovdje na forumu. razlog je jasan, šok zbog ruske havarije.
e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
- tovarish
#79020 Re: Ukrajina
Ili su nesposobni ili na platnom spisku, trećeg nema.toska wrote: ↑20/04/2022 22:01ovakva priča se pojavila ubrzo nakon snimaka uništenih ruski kolona, uglavnom u stavovima pojedinaca, imali smo ih i ovdje na forumu. razlog je jasan, šok zbog ruske havarije.
-
saimidin
#79021 Re: Ukrajina
Ukratko sve jasno nacrtano, dva su moguca scenarija, ako se nastavi ovim tempom, ili orci uzmu istok pa ukopavanje I linijski rat, ili ga ne uzmu I odmah ide linijski rat, sto bi rekli naredne dvije sedmice su kljucne
Ovim tempom niko nema mogucnost konacne pobjede, I za to je potrebna promjena tempa, po meni to moze biti ili logistika sa zapada povecanje/smanjenje ili da orci krenu sa apsolutno svim sto imaju I masovnom mobilizacijom, a ni jedno nije izvijesno
Ovim tempom niko nema mogucnost konacne pobjede, I za to je potrebna promjena tempa, po meni to moze biti ili logistika sa zapada povecanje/smanjenje ili da orci krenu sa apsolutno svim sto imaju I masovnom mobilizacijom, a ni jedno nije izvijesno
- karanana
#79022 Re: Ukrajina
ja sam donekle i shvato patuljka do onog njegovog govora 22-23 februara.
konto sam, razumijem, nato kuca na vrata, to je vjekovni neprijatelj i zasto da nato bude na granici rusije a kad rusija dovede rakete na kubu i venecuelu odmah ameri hoce da ih nukaju.
ali ocigledno nije bilo pitanje nato-a nego obstojnosti ukrajinske nacije i njihovog identiteta. e kad sam to cuo u onom govoru krv u zilama se zaledila jer kada smo ranije culi te govore, nikad nije zavrsilo ni na toj jednoj zemlji ni na ogranicenoj teritoriji. a jos kad takvu pricu prica dzukac koji ima crveno dugme na stolu....
konto sam, razumijem, nato kuca na vrata, to je vjekovni neprijatelj i zasto da nato bude na granici rusije a kad rusija dovede rakete na kubu i venecuelu odmah ameri hoce da ih nukaju.
ali ocigledno nije bilo pitanje nato-a nego obstojnosti ukrajinske nacije i njihovog identiteta. e kad sam to cuo u onom govoru krv u zilama se zaledila jer kada smo ranije culi te govore, nikad nije zavrsilo ni na toj jednoj zemlji ni na ogranicenoj teritoriji. a jos kad takvu pricu prica dzukac koji ima crveno dugme na stolu....
-
LuckyLoser
#79023 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
Nadam se da je istina.
Mod edit: Graphic violence.
-
saimidin
#79024 Re: Ukrajina
Pa I mikron je otpustio neku fr civiju zbog pogresnih procjena, opustili su mnogi na zapadu, zato je putler I krenuo, jer misli da su bezmuda mlohava cuna, I za mnoge je u pravu, samo sto je neke podcijenio, a najvise ukrajince
Mislim da su sada u eu poljaci mozda ponajbolji, a vjerujem da mogu povuci I balticke zemlje, jer oni imaju I najveci motiv
Nakon sto bi orci zavrsili sa ovim ex cccp koji su van nato, trazili bi nacin da razbiju nato (hint trump) I onda u miru pripoje baltik a sto ne I bar dio poljske
Valjda se zapad probudi iz svog wokeizma, I shvati da je svijet I dalje isti, pojedi ili budi pojeden