Ukrajina

drndalo

#79001 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Interesantna serija natpisa o upotrebi snajperskih timova u modernom okruzenju...

tovarish

#79002 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

mist

#79003 Re: Ukrajina

Post by mist »

U regiji Harkov, SBU je razotkrila tajno skladište sa municijom i komponentama za vojnu opremu u vrijednosti od 200 miliona dolara.Sve je to već prebačeno za potrebe Oružanih snaga Ukrajine

Motori za tenkove i vozila koji su bili tamo bili su namenjeni za oštećenu rusku opremu, koju je neprijatelj u ofanzivi nameravao da popravi. Tamo su pronađene i rakete R-73 i R-27R A2A.
apsidejzi

#79004 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

lajkujMe wrote: 20/04/2022 18:57
Spoiler
Show
Igor Girkin se javio, totalno pesimistican sto se tice bilo kakvog Ruskog uspjeha.

Procitajte veoma je dobro napisao neke stvari.
:thumbup:

On procjenjuje da ukri imaju 200-300.000 vojnika sto je zanimljiva brojka. Isto tako mi je zanimljivo da smatra kako je faza 1 uspjesno zavrsena te da su sada u fazi 2. Prva faza je ocito podrazumjevala unistenje ukrajinske avijacije i artiljerije te onemogucavanje agresivnog napada na ruske ciljeve. Druga faza je zauzimanje istocnih regija. Eh sad ja postavljam sam sebi pitanje: Da li je faza 1 bila uspjesna? Odgovor na ovo pitanje jos uvijek ne mogu definitivno dati. Mislim, jasno je da ukrajinci ne napreduju onako kako bi zelili i da su male sanse da se spoje sa Mariupoljom na primjer. Moguce da je to posljedica ove prve faze. jednostavno nemaju agresivnih kapaciteta. On priznaje ukrajincima nadmoc u borbi sa tenkovima i oklopnim vozilima.
geralt

#79005 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Holandjani su me prijatno iznenadili. Izgleda da haubice koje salju nisu neko staro gvozdje iz magacina, vec njemacki PzH 2000. Nijemci ce obezbijediti municiju i obuku: https://www.bloomberg.com/news/article ... -artillery

Za neupucene, radi se o najboljoj samohotki na svijetu, koja kontinualno ispaljuje 155mm svakih 6-10s, a moze kratkotrajno ubrzati na 3 granate u 9 sekundi. Detektuju rusku artiljerijsku poziciju radarom/dronom, poklope je u minuti i zbrisu prije nego sto Rusi skontaju sta ih je snaslo.

Holandjani ih imaju ukupno 57 od cega su 24 u aktivnoj sluzbi, pretpostavljam da su Ukrajinci dobili ove iz rezerve.
Grean

#79006 Re: Ukrajina

Post by Grean »

lajkujMe wrote: 20/04/2022 18:33

Inace
Da se kako preko Amera uglaviti u ovaj deal za Ukrajinu sa nasim haubicama iz Novog Travnika.

Mislim da su medju jeftinijim na trzistu, puno jeftinije od originala, srpske Nore.

Valjalo bi, koliko znam do sad nismo ni jednu prodali.
drug_profi

#79007 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Novosti wrote: 20/04/2022 17:06 Nije ti sumnjivo sto su Lysychansk i Sievierodonetsk crveni?? Malo smo neutralni ako se ne varam?
Pa nisu crveni. Crevno je do naselja.
emirolini

#79008 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Njemci su bjesni sto ne pomazu dovoljno, bar Njemacka javnost.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#79009 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Novosti

#79010 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

drug_profi wrote: 20/04/2022 20:18
Novosti wrote: 20/04/2022 17:06 Nije ti sumnjivo sto su Lysychansk i Sievierodonetsk crveni?? Malo smo neutralni ako se ne varam?
Pa nisu crveni. Crevno je do naselja.
Upravo, al prosečan Balkanac hoće biti veći Ukrajinac od sami Ukrajinaca.

Usput to za Lysychansk i Sjeverodonjeck nisam ja napisao.
lajkujMe

#79011 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Grean wrote: 20/04/2022 20:14
lajkujMe wrote: 20/04/2022 18:33

Inace
Da se kako preko Amera uglaviti u ovaj deal za Ukrajinu sa nasim haubicama iz Novog Travnika.

Mislim da su medju jeftinijim na trzistu, puno jeftinije od originala, srpske Nore.

Valjalo bi, koliko znam do sad nismo ni jednu prodali.

Sudeci po onome sto sam vidio jucer mislim da smo debelo ukljuceni u to :D
Bloo
Globalna šefica

#79012 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

Tyke
Komentarisanje rada moderacije
2 sedmice

fijesta7
Trajni

Emigrazione
7 dana
Trolanje

Jugoslovenima opomena za off topic.

Postovi o Rusiji i Njemackoj i plinu bice prebaceni na temu Rusija.

Molim vas da ne postate kloakalne izvore i onda ide red ibrećenja Srbijancima, pa red smijanja i malograđanskih proljeva.
Otvorite si temu "Ja na minderu lafo ne gledam Happy TV al' sve pratim"
sitni svercer

#79013 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

geralt wrote: 20/04/2022 20:12 Holandjani su me prijatno iznenadili. Izgleda da haubice koje salju nisu neko staro gvozdje iz magacina, vec njemacki PzH 2000. Nijemci ce obezbijediti municiju i obuku: https://www.bloomberg.com/news/article ... -artillery

Za neupucene, radi se o najboljoj samohotki na svijetu, koja kontinualno ispaljuje 155mm svakih 6-10s, a moze kratkotrajno ubrzati na 3 granate u 9 sekundi. Detektuju rusku artiljerijsku poziciju radarom/dronom, poklope je u minuti i zbrisu prije nego sto Rusi skontaju sta ih je snaslo.

Holandjani ih imaju ukupno 57 od cega su 24 u aktivnoj sluzbi, pretpostavljam da su Ukrajinci dobili ove iz rezerve.
bice da je ovo to cudo nevidjeno :izet:

Mrljavi

#79014 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Sreca vozacu nista :izet:
toska

#79015 Re: Ukrajina

Post by toska »

tovarish wrote: 20/04/2022 16:44
Spoiler
Show
toska wrote: 20/04/2022 16:35
ne samo naši rusofili, već i evo stalno spominjana Njemačka, njihova obavještajna služba BND je isto iznosila desetak dana nakon agresije i ruske katastrofe, ostao je trag na forumu.

edit: 4. mart 2021.
Njemački sigurnosni krugovi smatraju da će Kijev biti zauzet. U prve napade poslani su neiskusni, mladi vojnici, često oni koji služe vojni rok. Moguće je da je to urađeno namjerno, smatraju njemački stručnjaci za sigurnost. Taktika bi se mogla sastojati u tome da se te jedinice žrtvuju na početku, kako bi se ukrajinska vojska uključila u iscrpljujuće borbe i oslabila. Nakon toga bi nove, bolje opremljene i puno iskusnije postrojbe ruske vojske bile raspoređene u operacijama postavljanje obruča odnosno "prstenova opsade" oko ukrajinskih gradova. Njemački sigurnosni krugovi misle da je za očekivati da će u konačnici biti zauzet i glavni grad Kijev.
https://www.dw.com/bs/procjene-bnd-a-ko ... a-61014143

Izgleda da im obavještajci podatke skupljaju na krstarici i happy tv-u.
ovakva priča se pojavila ubrzo nakon snimaka uništenih ruski kolona, uglavnom u stavovima pojedinaca, imali smo ih i ovdje na forumu. razlog je jasan, šok zbog ruske havarije.

e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
ljudi tj. BND na koje Njemačka troši milione eura servira državnom vrhu isto to, nebuloze, nešto ovdje ne štima.
geralt

#79016 Re: Ukrajina

Post by geralt »

toska wrote: 20/04/2022 22:01 e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
ljudi tj. BND na koje Njemačka troši milione eura servira državnom vrhu isto to, nebuloze, nešto ovdje ne štima.
Otkako je UK izasla iz EU, u EU ne postoji nijedna obavjestajna sluzba koja se moze nazvati "vrhunskom".
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#79017 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

geralt wrote: 20/04/2022 22:09
toska wrote: 20/04/2022 22:01 e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
Otkako je UK izasla iz EU, u EU ne postoji nijedna obavjestajna sluzba koja se moze nazvati "vrhunskom".
Slušao sam jednog amera koji tvrdi da je naša OSA u nekim segmentima jačaod večine u evropi. Valjda zato i smeta toliko dodulom i legitimnom.
Samo se sjetite procjena za Ukrajinu.
Mrljavi

#79018 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

:thumbup: Direktor BND je zaglavio u Ukrajini kad su Rusi napadali, iznenadila ih agresija, morali ga spasavati naredni dan.
Korisničkoime

#79019 Re: Ukrajina

Post by Korisničkoime »

toska wrote: 20/04/2022 22:01
Spoiler
Show

ovakva priča se pojavila ubrzo nakon snimaka uništenih ruski kolona, uglavnom u stavovima pojedinaca, imali smo ih i ovdje na forumu. razlog je jasan, šok zbog ruske havarije.

e sad, ako je većina nas ovdje, čisto zdravim razumom i površnim poznavanjem vojnih strategija, mogla bez pristrasnosti zaključiti da se radi o velikoj gluposti, kako to da jedna vrhunska služba izađe javno sa takvim stavovima?
Fkt si u pravu, shvatam takve teorije forum analiticara cije je razumijevanje vojne strategije ograniceno ili teorije istocnih susjeda njima se cjeli njihov svijet srusio ali jedan BND svom politickom vrhu servira takav info koji jednostavno nema.logike, ne moras nista znati o ratovanju pa da bi s 2 grama zdravog razuma zakljucio da ta terija nema prosto logike. Tu stvarno nesto nije kako treba, nije nikakva teorija zavjere ali prosto ne mogu vjerovati da je BND uistinu sa ovom teorijom izasao pred svoj drzavni vrh i ovi to jos povjerovali
tovarish

#79020 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

toska wrote: 20/04/2022 22:01
Spoiler
Show

Ili su nesposobni ili na platnom spisku, trećeg nema.
saimidin

#79021 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Ukratko sve jasno nacrtano, dva su moguca scenarija, ako se nastavi ovim tempom, ili orci uzmu istok pa ukopavanje I linijski rat, ili ga ne uzmu I odmah ide linijski rat, sto bi rekli naredne dvije sedmice su kljucne :D

Ovim tempom niko nema mogucnost konacne pobjede, I za to je potrebna promjena tempa, po meni to moze biti ili logistika sa zapada povecanje/smanjenje ili da orci krenu sa apsolutno svim sto imaju I masovnom mobilizacijom, a ni jedno nije izvijesno

karanana

#79022 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ja sam donekle i shvato patuljka do onog njegovog govora 22-23 februara.
konto sam, razumijem, nato kuca na vrata, to je vjekovni neprijatelj i zasto da nato bude na granici rusije a kad rusija dovede rakete na kubu i venecuelu odmah ameri hoce da ih nukaju.
ali ocigledno nije bilo pitanje nato-a nego obstojnosti ukrajinske nacije i njihovog identiteta. e kad sam to cuo u onom govoru krv u zilama se zaledila jer kada smo ranije culi te govore, nikad nije zavrsilo ni na toj jednoj zemlji ni na ogranicenoj teritoriji. a jos kad takvu pricu prica dzukac koji ima crveno dugme na stolu....
LuckyLoser

#79023 Re: Ukrajina

Post by LuckyLoser »

Spoiler
Show

Nadam se da je istina.

Mod edit: Graphic violence.
saimidin

#79024 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Mrljavi wrote: 20/04/2022 22:12
:thumbup: Direktor BND je zaglavio u Ukrajini kad su Rusi napadali, iznenadila ih agresija, morali ga spasavati naredni dan.
Pa I mikron je otpustio neku fr civiju zbog pogresnih procjena, opustili su mnogi na zapadu, zato je putler I krenuo, jer misli da su bezmuda mlohava cuna, I za mnoge je u pravu, samo sto je neke podcijenio, a najvise ukrajince

Mislim da su sada u eu poljaci mozda ponajbolji, a vjerujem da mogu povuci I balticke zemlje, jer oni imaju I najveci motiv

Nakon sto bi orci zavrsili sa ovim ex cccp koji su van nato, trazili bi nacin da razbiju nato (hint trump) I onda u miru pripoje baltik a sto ne I bar dio poljske

Valjda se zapad probudi iz svog wokeizma, I shvati da je svijet I dalje isti, pojedi ili budi pojeden
pepermint

#79025 Re: Ukrajina

Post by pepermint »

Slava Ukraine,smrt okupatoru💛💙
Post Reply