Za EU trziste svi modeli osim S60 i S90 hibrida se proizvode u Swe i Belgiji. S60 se proizvodi u SAD, a za ostala trzista stanca Kina. Jedno vrijeme su i XC60 Fwd prooizvdili u Kini, ali sada se i on vratio u SWE
Volvo all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- reboot
#27 Re: Volvo all about
Kakvo je vaše mišljenje o V40, 2.0, 2016/2017 godina ako je neko imao ličnih iskustava?
-
twomad
#28 Re: Volvo all about
U toj generaciji su svi dizel motori 2.0, razlika je samo u snazi koju isporucuju. Dobri su motori pokazali su se izdrzljivim, mana im je EGR ventil/hladnjak EGR-a koji se cesto zacepi, postojao je cak i opoziv koliko znam za neka godista gdje je stavljen redizajnirani EGR ali i dalje se prlja, doduse sporije.
Sto se tice ostalih boljki zadnja vrata znaju da se zaglave i ne mogu se otkljucati, preventivno s vremena na vrijeme treba podmazati brave da se to ne bi desilo jer je jako tesko otvoriti ih kad se zaglave. Fabricke opruge su slabe i znaju puci ako se vozi po kozjim stazama i plasticni spojevi na prskalicama sajbe pucaju. Zavrsna obrada unutrasnjosti je solidna, u rangu sa golfom malo slabija od Audia A3, Infotainment je solidan ali je ostao zarobljen u periodu prije Android Auto i Apple Car Play tako da koje god godiste da izaberes neces ih imati. Na tom godistu se mape za navigaciju mogu update preko USB-a, za stariju generaciju je podrska zavrsena prosle godine.
Generalno po meni je to najljepsi auto u svojoj klasi, u zavisnosti od opreme dosta luksuznije izgleda od konkurencije i kada je fino opremljen izgleda dosta skuplje nego sto ustvari jeste. Nije preveliki potrosac koji god da se motor izabere, odrzavanje nije previse skupo jer je dosta dijelova iz kolaboracije sa Fordom, Focus MK3 i V40 su radjeni na istoj platformi. Najvece stavke kod servisa su ulje jer u njega ide 0w20 i filter nafte koji se moze nabaviti samo u ovlastenom i kosta preko 300 KM, ali se mijenja svakih 60k KM ako se dobro sjecam. Mjesta naprijed ima dosta dok je pozadi stanje losije, iako ima mogucnost za sjedenje 5 osoba to bi bila patnja za duza putovanja. Staklo gepeka je jako malo i vidljivost je generalno losa zbog debelih stubova tako da bih ti preporucio da trazis primjerak koji ima rikverc kameru. Gepek je isto najmanji u klasi.
- ZoomZoomKiwi
#29 Re: Volvo all about
Malo je samo zbunjoloza sa oznakama motora, neka godišta su D3 imala petocilindarski 2.0 sa 120kW a D4 je bio R4. Poslije su to opet mijenjali, da bi na kraju, nazalost, izbacili petake.
Imao sam S60 D3 iz 2011. sa tim motorom od 120kW, to je vrh mašina, nikakvih problema nisam imao sa njim, zbavio ga sa 87000 km na satu, prodao sa 295000 km.
Jedina mana su mu bili aksijalni ležajevi koji su bili uzeti sa 200kg lakšeg Mondea, još kod mene bio R design, bukvalno svako drugo mijenjanje ulja sam mijenjao aksijalne, unaprijed
sreća nisu skupi. Ne znam za V40, ali Volvo iz tih godina inače je jako dobro auto.
Imao sam S60 D3 iz 2011. sa tim motorom od 120kW, to je vrh mašina, nikakvih problema nisam imao sa njim, zbavio ga sa 87000 km na satu, prodao sa 295000 km.
Jedina mana su mu bili aksijalni ležajevi koji su bili uzeti sa 200kg lakšeg Mondea, još kod mene bio R design, bukvalno svako drugo mijenjanje ulja sam mijenjao aksijalne, unaprijed
-
twomad
#30 Re: Volvo all about
Mislim da su prije facelifta D3 bili petocilindrasi a D2 je bio 1.6 HDi, nakon 2015/16 su svi 2.0 Volvo motori sa cetiri cilindraEFD22 wrote: ↑19/04/2022 12:57 Malo je samo zbunjoloza sa oznakama motora, neka godišta su D3 imala petocilindarski 2.0 sa 120kW a D4 je bio R4. Poslije su to opet mijenjali, da bi na kraju, nazalost, izbacili petake.
Jedina mana su mu bili aksijalni ležajevi koji su bili uzeti sa 200kg lakšeg Mondea, još kod mene bio R design, bukvalno svako drugo mijenjanje ulja sam mijenjao aksijalne, unaprijedsreća nisu skupi. Ne znam za V40, ali Volvo iz tih godina inače je jako dobro auto.
- ZoomZoomKiwi
#31 Re: Volvo all about
Šteta za njihove petake, mislim da bi bilo savršeni za S90, a zvuka kad se sjetim i sad se naježim 
-
Throttle
#32 Re: Volvo all about
Na tom istom stala pumpa goriva. Sex za nabavit, jedinu u BiH polovnu kupili i postavili. Inace auto ide dobro, pristojna potrosnja, bez problema drzi do 200kmh na autocestama s 4 osobe i punim gepekom. Mana je kvalitet materijala u unutrasnjosti, vidljivi su tragovi koristenja, na satu 250000. Oguljen volan, aluminijski umeci su od pravog aluminija sto ih cini osjetljivim na manje udarce, vide se udubljenja. Materijal na sjedistima isto jako osjetljiv. Inace je dobarEFD22 wrote: ↑19/04/2022 12:57 Malo je samo zbunjoloza sa oznakama motora, neka godišta su D3 imala petocilindarski 2.0 sa 120kW a D4 je bio R4. Poslije su to opet mijenjali, da bi na kraju, nazalost, izbacili petake.
Jedina mana su mu bili aksijalni ležajevi koji su bili uzeti sa 200kg lakšeg Mondea, još kod mene bio R design, bukvalno svako drugo mijenjanje ulja sam mijenjao aksijalne, unaprijedsreća nisu skupi. Ne znam za V40, ali Volvo iz tih godina inače je jako dobro auto.
- reboot
#33 Re: Volvo all about
Hvala ti punoo na opširnom postu. Odlučio sam se za V40 2016 godište, idem ga pogledati kroz par dana i u ovlaštenj odvući. Ako bude sve ok da pazarim. Hvala ti punootwomad wrote: ↑19/04/2022 11:04U toj generaciji su svi dizel motori 2.0, razlika je samo u snazi koju isporucuju. Dobri su motori pokazali su se izdrzljivim, mana im je EGR ventil/hladnjak EGR-a koji se cesto zacepi, postojao je cak i opoziv koliko znam za neka godista gdje je stavljen redizajnirani EGR ali i dalje se prlja, doduse sporije.
Sto se tice ostalih boljki zadnja vrata znaju da se zaglave i ne mogu se otkljucati, preventivno s vremena na vrijeme treba podmazati brave da se to ne bi desilo jer je jako tesko otvoriti ih kad se zaglave. Fabricke opruge su slabe i znaju puci ako se vozi po kozjim stazama i plasticni spojevi na prskalicama sajbe pucaju. Zavrsna obrada unutrasnjosti je solidna, u rangu sa golfom malo slabija od Audia A3, Infotainment je solidan ali je ostao zarobljen u periodu prije Android Auto i Apple Car Play tako da koje god godiste da izaberes neces ih imati. Na tom godistu se mape za navigaciju mogu update preko USB-a, za stariju generaciju je podrska zavrsena prosle godine.
Generalno po meni je to najljepsi auto u svojoj klasi, u zavisnosti od opreme dosta luksuznije izgleda od konkurencije i kada je fino opremljen izgleda dosta skuplje nego sto ustvari jeste. Nije preveliki potrosac koji god da se motor izabere, odrzavanje nije previse skupo jer je dosta dijelova iz kolaboracije sa Fordom, Focus MK3 i V40 su radjeni na istoj platformi. Najvece stavke kod servisa su ulje jer u njega ide 0w20 i filter nafte koji se moze nabaviti samo u ovlastenom i kosta preko 300 KM, ali se mijenja svakih 60k KM ako se dobro sjecam. Mjesta naprijed ima dosta dok je pozadi stanje losije, iako ima mogucnost za sjedenje 5 osoba to bi bila patnja za duza putovanja. Staklo gepeka je jako malo i vidljivost je generalno losa zbog debelih stubova tako da bih ti preporucio da trazis primjerak koji ima rikverc kameru. Gepek je isto najmanji u klasi.
-
twomad
#34 Re: Volvo all about
Nema na cemu druze, ne znam gdje se nalazi auto koje gledas, ako si u Sarajevu mislim da ti je bolja opcija AC Tech na Ilidzi/Butmiru nego ovlasteni, imaju Vida dijagnostiku i rade iskljucivo Volvo vozila, ako je u Hercegovini, Auto Nuic u Mostaru je ovlasteni za Volvo i oni su odlicni a u Banja Luci imas Auto Gagi koji kao i AC Tech nije ovlasteni ali radi iskljucivo Volvo.
Isao sam par puta za neke sitnice u ovlasteni u Sarajevu i nisu neka sreca, a cijene su paklene.
Ako ocekujes od ovlastenog da ti izlistaju servise i to iz baze nema od tog nista jer Volvo servisi nisu uvezani bazom podataka. Jedini dokaz o odrzavanju je servisna knjizica, fizicka, nemoj da ti pricaju da je digitalna jer nije, za V40 ne postoji digitalna servisna.
U svakom slucaju sretno u potrazi i vjerujem da ces biti zadovoljan autom.
- reboot
#35 Re: Volvo all about
U Nuića sam planirao. Hvala, nadam se.twomad wrote: ↑19/04/2022 14:27Nema na cemu druze, ne znam gdje se nalazi auto koje gledas, ako si u Sarajevu mislim da ti je bolja opcija AC Tech na Ilidzi/Butmiru nego ovlasteni, imaju Vida dijagnostiku i rade iskljucivo Volvo vozila, ako je u Hercegovini, Auto Nuic u Mostaru je ovlasteni za Volvo i oni su odlicni a u Banja Luci imas Auto Gagi koji kao i AC Tech nije ovlasteni ali radi iskljucivo Volvo.
Isao sam par puta za neke sitnice u ovlasteni u Sarajevu i nisu neka sreca, a cijene su paklene.
Ako ocekujes od ovlastenog da ti izlistaju servise i to iz baze nema od tog nista jer Volvo servisi nisu uvezani bazom podataka. Jedini dokaz o odrzavanju je servisna knjizica, fizicka, nemoj da ti pricaju da je digitalna jer nije, za V40 ne postoji digitalna servisna.
-
ljubijankic
#36 Re: Volvo all about
https://www.olx.ba/artikal/46990933/vol ... -facelift/
Kakva im je ova ocean race oprema? Ja sam se pravo zagrijao za ovo auto
-
twomad
#37 Re: Volvo all about
Estetski detalji, natpis na sjedištima, na centralnoj konzoli i značka na gepeku, mislim da je išla kao doplata na Summum paket vezana je za neku utrku jedrilicama kojoj je volvo sponzor decenijama, što se tiče performansi nema nikakve razlike u odnosu na Summum. Za dodatne performanse ide Polestar paket.ljubijankic wrote: ↑19/04/2022 15:02 https://www.olx.ba/artikal/46990933/vol ... -facelift/
Fin auto, fino je i opremljen, crna im najbolje stoji po meni jer onda ne štrči gepek.
- reboot
#38 Re: Volvo all about
Jučer legao V40 2016. Kakva promjena iz 1.3 talijana u ovoga, ko da sam u spejs šatlu.twomad wrote: ↑19/04/2022 14:27Nema na cemu druze, ne znam gdje se nalazi auto koje gledas, ako si u Sarajevu mislim da ti je bolja opcija AC Tech na Ilidzi/Butmiru nego ovlasteni, imaju Vida dijagnostiku i rade iskljucivo Volvo vozila, ako je u Hercegovini, Auto Nuic u Mostaru je ovlasteni za Volvo i oni su odlicni a u Banja Luci imas Auto Gagi koji kao i AC Tech nije ovlasteni ali radi iskljucivo Volvo.
-
twomad
#39 Re: Volvo all about
Nema na cemu, da te dobro posluzi i da se u zdravlju navozasreboot wrote: ↑26/04/2022 14:11Jučer legao V40 2016. Kakva promjena iz 1.3 talijana u ovoga, ko da sam u spejs šatlu.twomad wrote: ↑19/04/2022 14:27
Nema na cemu druze, ne znam gdje se nalazi auto koje gledas, ako si u Sarajevu mislim da ti je bolja opcija AC Tech na Ilidzi/Butmiru nego ovlasteni, imaju Vida dijagnostiku i rade iskljucivo Volvo vozila, ako je u Hercegovini, Auto Nuic u Mostaru je ovlasteni za Volvo i oni su odlicni a u Banja Luci imas Auto Gagi koji kao i AC Tech nije ovlasteni ali radi iskljucivo Volvo.
U svakom slucaju sretno u potrazi i vjerujem da ces biti zadovoljan autom.Za sada dobro ide, valjda bude služio. Hvala ti još jednom.
- reboot
#40 Re: Volvo all about
Zna li neko na V40 da li se može u ovlastenom ili gdje već napraviti električno sklapanje retrovizora? Tj. kako da vidim da li uopšte podržava to? U postavkama nema, pa ne znam da li podržava uopšte.
-
Xeox2
#41 Re: Volvo all about
Ako ima, mora biti tipka na vratima tamo gdje spustas prozore i podesavas retrovizore (ili u isto vrijeme stisnes dugme za lijevi i desni retrovizor).
A u postavkama pod car settings trebala bi biti opcija da se automatski sklapaju kada se zaklj. auto.
Last edited by Xeox2 on 14/05/2022 16:37, edited 1 time in total.
-
kazo
#42 Re: Volvo all about
Ta godina ima problema sa karikama pa treba i oko toga voditi racuna. Bio je opoziv od Volva pa probaj naci na njihovim stranicama koji broj motora spada u taj problem.
Druga mana je što dobar dio dijelova moraš kupovati u ovlaštenom. Ja sam set kvačila platio 2300,00 KM.
Za godinu dana vožnje nisam imao drugih problema, prešao sam s njim 20k. Možda malo slabija kvaliteta plastike u samom vozilu.
I da... Imam problem sa zadnjim vratima
-
twomad
#43 Re: Volvo all about
ako ima električno zatvaranje retrovizora, pritisni L i R (tipke kojima biras koji retrovizor podesavas) u isto vrijeme i trebali bi se zatvoriti ako su ispravni.
Ako nema onda se moraju staviti retrovizori sa motorima i kodirati se ukoliko je uopšte moguće
- reboot
#44 Re: Volvo all about
Izgleda da ne podržava onda
A imam garanciju iz osiguranja godinu dana tako da valjda pokriva nesto od toga ako budekazo wrote: ↑14/05/2022 16:36Ta godina ima problema sa karikama pa treba i oko toga voditi racuna. Bio je opoziv od Volva pa probaj naci na njihovim stranicama koji broj motora spada u taj problem.
Druga mana je što dobar dio dijelova moraš kupovati u ovlaštenom. Ja sam set kvačila platio 2300,00 KM.
Za godinu dana vožnje nisam imao drugih problema, prešao sam s njim 20k. Možda malo slabija kvaliteta plastike u samom vozilu.
I da... Imam problem sa zadnjim vratimaako znate nekog majstora da može napraviti, slobodno pošaljite pp. U ovlaštenom može samo kompletna brava da se zamijeni.
Nije podrzano onda
Hvala svima
- apsidejzi
#45 Re: Volvo all about
Ja vozim V70 iz 2010e i automobil je zvijer. Jedina mana mu je partikel filter i sva jebada koju sam imao bila je u vezi toga. Jal aditiv, jal partikel fileter jal filter goriva. Nista drugo. Zupcasti se mijenja nakon nevjerovatnih 240.000 kilometara. Ja nisam htio toliko cekati i promijenio ga na 210.000. Nikad mu nista nije otislo. Spone, kranice... nista. Ja sve cekam kad ce mi na tehnickom reci da moram mijenjati nesto, da je nesto struhlo, da je neki lezaj otisao. Ne. Prolazi iz prve. Redovan servis radim naravno i eto zamijenio sam zupcasti jednom i to je to. Nevjerovatno povjerljiv automobil.twomad wrote: ↑19/04/2022 11:04U toj generaciji su svi dizel motori 2.0, razlika je samo u snazi koju isporucuju. Dobri su motori pokazali su se izdrzljivim, mana im je EGR ventil/hladnjak EGR-a koji se cesto zacepi, postojao je cak i opoziv koliko znam za neka godista gdje je stavljen redizajnirani EGR ali i dalje se prlja, doduse sporije.
-
IagoAspas
#46 Re: Volvo all about
Imate kakav prijedlog za dobrog mehaničara u srednjoj BiH (KS, ZDK)? Bio u ovlaštenom i tamo je živa pljačka i neprofesionalnost...Pljačku i očekuješ ali onakvo ponašanje uposlenih i odnos je dno dna.. 
- ElRe
#47 Re: Volvo all about
Neprofesionalnost u KMAG Sarajevo?
Navodno su dobri
https://www.facebook.com/p/AC-TECH-100063624250445/
Navodno su dobri
https://www.facebook.com/p/AC-TECH-100063624250445/
- Qler
#48 Re: Volvo all about
Dobar je AC Tech.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#49 Re: Volvo all about
kako nisu, ne znam sta mi je draze bilo, kad je auto pola dana lezalo "onako" ili kad su rekli da treba zupcasti i zamajac mijenjat na 44000km

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#50 Re: Volvo all about
Mislio sam da necu vise pisati ali ti moram odgovoriti
Moja draga kola su dole servisirana i urađen veliki servis, nekad prije 30k km
Prosli mjesec na domaćem autobahnu, pregrijava se volvo
Stanem, malo izbacio vode na boci
Ohladio se
Nastavim dalje opet se na jaci gas pregrijava
Lagano doma
Lagano u servis
Španer mikroremena landaha nije ucvrscen nikako
Ostecena remenica servo pumpe
Plasticna vodena pumpa prosuta totalno
Neki remen koji je za smeca nakon 30k km
Onda su i svojim strucnim djelivanjem ostetili diznu pokusavajuci da je izvade itd itd...
Slomljen nosac boce za atf
Slomnjen poklopac kutije za filter zraka kabine
Najjeftinije smece od filtera za gorivo koje se betoniralo, papir se nekako stvrdnuo pa auto lose palio
Dok sam pomijenjao njihova sranja, dobro sam vremena izgubio
Fala za ovo gore momcima iz Avanti servisa, tariku i harisu jer su uzeli auto da rade odmah, i momcima iz sandora