Hrcak- sta i kako?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

salik79

#76 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by salik79 »

Nemam pojma za vodu, ali kao drugo rjesenje uvijek postoje baby vlazne maramice :)
teuta06

#77 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by teuta06 »

Imam hrcka i problem je sto ne zeli nikako vrtiti kotac... nikad ga ne vrti niti uopce ulazi.. u cemu je problem?
tap3ah75

#78 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tap3ah75 »

Evo i nas sa ovim ljubimcem.

Kako dajete hrčku jabuku?
Mislim koliko?

Krišku jabuke? Ogrizak ili?
teuta06

#79 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by teuta06 »

ja sam davala male kriškice jabuke...ubacim 2-3..ono kad ja jedem...pa dadnem i njemu... vidjet ces koliko moze pojesti... jer ak ne moze, jabuke brzo potamne i ak stoje poceti ce truliti
tap3ah75

#80 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tap3ah75 »

teuta06 wrote: 19/04/2022 12:25 ja sam davala male kriškice jabuke...ubacim 2-3..ono kad ja jedem...pa dadnem i njemu... vidjet ces koliko moze pojesti... jer ak ne moze, jabuke brzo potamne i ak stoje poceti ce truliti
Hvala
tap3ah75

#81 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tap3ah75 »

Imate li preporučiti nekog veterinara za hrčka?
I koliko uopšte košta pregled kod veterinara?

Na sreću ne treba i nadam se da neće ni trebati.
Ali ovaj naš lokalni vet. kad sam ga ja jednom nešto pitao za prošlog hrčka (koji je bio slab) mi reče "ma hajde kupi novog .. ima ih po 10 KM.
:run:
Nalla

#82 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by Nalla »

Imamo dvije hrčkice.
Dva posebna kaveza.

Ova prva se ne da dotaći, ljuta nekakva.
Pokusala sam je hraniti iz moje ruke, copnula me par puta.

Sta da joj radim? 🙈

Dok je ova druga maza samo takva.
tap3ah75

#83 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tap3ah75 »

Kažu da su nervozni i ljuti kad se drže u kavezu
A isto tako budi strpljiva s tim drugim.
Nalla

#84 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by Nalla »

Hvala na odgovoru!

Ima mjesec kako je kod nas.
Od početka je grickala.

Stavila bih je u onu “lopticu” da koluta po kuci, da upozna, da se oslobodi.

Danas sam je s rukavicama držala po par minuta, eto bar tako da se oslobodi al opet je grickala.

Čak je i ovu malu mrvicu napala.

Al nećemo odustajati. 😀
tap3ah75

#85 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tap3ah75 »

Kažu da samo treba biti strpljiv i nemoj ih sastavljati ... agresivni su. Mi smo imali sreće i pravo su bili umiljati oba.
Jooooj nemoj ih stavljati u onu lopticu.
I mi smo imali sve to ali klinka (vlasnica) je izguglala da je to zlo za njih. Pa je nas "natjerala" da mu od špere sklepamo nastambu jer je naravno izguglala i da su nervozni kad su u kavezu (grizu rešetke i treba im malo više prostora)
Hrčak inače ne vidi dobro a jadan se sav pogubi kad ga ubaciš u tu kuglu.. pa em nema pojma gdje goni em ništa ne vidi kroz tu plastiku.
Nabavi im što veći kolut za trčanje jer im mali kolutovi s*ebu leđa i kičmu + što je moguće više pilote u nastambu
Mi smo imali dva (ne u isto vrijeme) i puštali smo ih u hodnik s vremena na vrijeme. Zagradimo da ne može otići u kupatilo, pozatvaramo ostala vrata i klinka i on se zezaju ... ona ga slika on trčkara tamo/vamo ... gricka ćošak komode .... ulazi u papuče ....sere po čoškovima :lol: ....
Nalla

#86 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by Nalla »

Jooooj, peripetija. 😀

Pravimo onda večeras utvrdu za hodanje.
Bas mi je zao sto je ovako ljuta, a slatka je samo tako.
tovarish

#87 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tovarish »

Naš kineski hrčak Srećko nas je jučer trajno napustio nakon nešto malo više od dvije godine druženja. Moja ćerkica je skoro cijeli dan preplakala, mislio sam da neće imati snage za novog od toliko tuge, ali izgleda da ne odustaje i vjerovatno ćemo nabaviti sirijskog sada.

Da li za novog hrčka stari kavez treba nečim posebno očistiti ili je dovoljno standardno čišćenje?
tap3ah75

#88 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tap3ah75 »

Konram da je dovoljno fino sve izbaciti
Očistiti od kakice i tako toga
Pa vratiti novu pilotu i điđe.
Samo sirijski ti nije za kaveza, grehota ga je držati u kavezu jer će biti nervozan i gristi će rešetke.
Ako si u mogućnosti sklepati mu neku nastambu malo veću od špere ili pleksiglasa to bi bilo super.
Mi smo (lažem, žena i mala su - nisam ja :lol: ) svom napravili ... pod i tri strane od špere, prednja strana od pleksiglasa ... I bilo mu je skoro metar sa pola metra to.
+ Sirijskim je potrebno dosta pilote staviti, vole se nekad zavlačiti
+ Sirijski je veći pa mu se mora uzeti veći točak za trčanje, minimum 20 cm prečnik, jer ako je manji onda mu iskrivi kičmu i ima bolove u leđima. Ako ne vjeruješ meni pitaj moju klinku. :lol:

Kad je meni to mala rekla .. ja joj kažem: hajde sačekati ćemo neku akciju, pogledati na PIK prodaje li ko povoljno.
Ona šuti i sutra uze svoju lovu i u pet centar ode kupi najveći točak što su imali.
:lol:
tovarish

#89 Re: Hrcak- sta i kako?

Post by tovarish »

tap3ah75 wrote: 08/03/2026 23:40 Konram da je dovoljno fino sve izbaciti
Očistiti od kakice i tako toga
Pa vratiti novu pilotu i điđe.
Samo sirijski ti nije za kaveza, grehota ga je držati u kavezu jer će biti nervozan i gristi će rešetke.
Ako si u mogućnosti sklepati mu neku nastambu malo veću od špere ili pleksiglasa to bi bilo super.
Mi smo (lažem, žena i mala su - nisam ja :lol: ) svom napravili ... pod i tri strane od špere, prednja strana od pleksiglasa ... I bilo mu je skoro metar sa pola metra to.
+ Sirijskim je potrebno dosta pilote staviti, vole se nekad zavlačiti
+ Sirijski je veći pa mu se mora uzeti veći točak za trčanje, minimum 20 cm prečnik, jer ako je manji onda mu iskrivi kičmu i ima bolove u leđima. Ako ne vjeruješ meni pitaj moju klinku. :lol:

Kad je meni to mala rekla .. ja joj kažem: hajde sačekati ćemo neku akciju, pogledati na PIK prodaje li ko povoljno.
Ona šuti i sutra uze svoju lovu i u pet centar ode kupi najveći točak što su imali.

Hvala na savjetima. :thumbup:
Post Reply