_Reds_ wrote: ↑18/04/2022 23:42
drug_profi wrote: ↑18/04/2022 13:44
Opste je poznato da niko ne placa manje od 700-750 maraka, jer niko nece da radi za manje.
zato to mora biti u zakonu minimalna plata.
A ljudi koji hoce da rade na crno i da ne prijavljuju gazde, moraju biti spremni da ce biti izrabljivani.
Zato je tu drzava koja treba raditi svoj posao da ih zastiti.
E tu dođe ono ALI.
Najniza plata je teška prevara. Na desetine hiljada ljudi su prijavljeni na minimalcu tom, a ustvari primaju puno više, neki i nekoliko puta više.
Ili sada imamo programere koji zaraduju i po 4-5 hiljada mjesčno, ali ima otvoren obrt i prijavljen je na minimalac.
I sama prosječna plata je tačnAN prosjek netačnih podataka.
Znam i majstora koji imaju taj neki obrt takodjer na minimalcu, a zarade nekad i 3-4 hiljade mjesečno, pogotovo recimo ovi neki auto-električari.
Ma jasno da je. Malo je firmi koje sve po zakonu isplacuju.
Ali ta prosjecna plata je osnov za mnogo toga, pocev od kreditne sposobnosti, preko otpremnine, doprinosa, na kraju penzije.
Međutim frankenstajn sistem nigdje ne moze bez elektrosokova raditi.
Ne moze se uzimati lopatom doprinose, a ne davati benefite za to.
Drzava mora zdravstvo izjednaciti. Da ti osiguranje vazi i za JZU i PZU, da imas pravo na godisnji sistematski ako uplacujes doprinose, time ces ustediti pare ZZO jer ce se teza oboljenja ranije otkrivati, pa ce biti manje bolovanja, jeftinijih terapija i sl.
PIO/MIO, tu je tek katastrofa. Da sam mogao ulagati u svoj fond te pare gdje bi mi kraj bio. Ovako se mogu nadati nekoj penzijici od 7 glava da ga jebes mozes samo ko sirotinja zivjet kad su rezije 300 maraka sa tendencijom rasta. I drzacu se radnog mjesta dok me pajserom ne odvoje. I za to vrijeme cu imati 46 godina staza od cega 3,5 beneficiranog ratnog, pa bi u normalnoj drzavi to bilo skoro 50 godina.