Ukrajina

drug_profi

#78576 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nadzornik wrote: 18/04/2022 21:42 rahmetli Spreca
:shock:
Šta bolan? :(
studeni76

#78577 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

drug_profi wrote: 18/04/2022 21:58
Nadzornik wrote: 18/04/2022 21:42 rahmetli Spreca
:shock:
Šta bolan? :(
nema-vise-naseg-atsprece-t160346.html
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#78578 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 18/04/2022 21:56
Kikibombona wrote: 18/04/2022 21:31 Nemam predrasude prema kokainu
Alkohol je bolji od kokaina.
Ni blizu, al hajd :D
emigrazione

#78579 Re: Ukrajina

Post by emigrazione »

:meza1:
Kikibombona

#78580 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

karanana wrote: 18/04/2022 21:37
Kikibombona wrote: 18/04/2022 21:23 Ekstremno uznemirujuce. Ko ima slab stomak neka ne gleda, ja sam prestao nakon 2-3 minute. Podrucje oko fabrike Ilic na sjeveru Marijupolja, koju su Rusi zauzeli prije dva dana. Bezbroj leseva po ulici. :( jebeni horor

https://youtu.be/dUask2cfFh4
mene stomak vise boli od komentara. ali fakat, mozda smo mi ustvari zrtve propagande a ne ovaj divni svijet koji se odsvakud javlja i podrzava specijalnu operaciju.
Najvise mi zao starih i djece. Tesko je vidjeti staricu, traumatiziranu, koja je ostala bez icega, kako stoji u redu za hljeb. Tesko je vidjeti dijete koje cuva jedinu igracku. Tesko je vidjeti ukrajinskog vojnika, u 99.99% slucajeva sina siromasnih roditelja, kako se valja u blatu, ostaje bez udova, biva premlacivan i ponizavan. Tesko je vidjeti ruskog vojnika, u 99.99% slucajeva siromasnog i neobrazovanog, podloznog raznim utjecajima koji ekspolatisu njegov nesretni zivot. Djeca bogatih, obrazovanih i uglednih su u 99.99% slucajeva daleko od rata. Tesko je vidjeti kako sirotinja u minuti gubi sve sto je stvarala. Tesko je pomisliti da ce imati posljedice rata, bahatu kriminalno-korumpiranu elitu, koja je bila daleko od fronta a predstavljaju se kao najvece patriJote. Tesko je pomisliti na invalide rate, heroje sa fronta, koje ce njihove vlasti tretirati kao teret i smece.
mist

#78581 Re: Ukrajina

Post by mist »

Koliko vidim po snimcima rusi veceras rade veliku artiljerijsku i raketnu pripremu oko Karamtorska sto znaci da su poceli ofanzivu na taj dio.
Ukrajinci su sa druge strane pokrenuli ofanzivu oko Nikolajeva prema Hersonu cini se kao odgovor na ovo gore.
Gorice zemlja :-)
Last edited by mist on 18/04/2022 22:17, edited 1 time in total.
Avonmusk

#78582 Re: Ukrajina

Post by Avonmusk »

Nadzornik wrote: 18/04/2022 21:23 Rus smatra da je bitka za Donbas vec pocela.
Napadi na nekoliko bokova su vec poceli uz podrsku artiljerije,avijacije,projektila/raketa itd... i blago napreduju na najmanje dva pravca.
Malo mi je cudno da ga zovem "Rus" jer ovaj covjek ima ime i zove se Yuriy Podolyak,rodjen je u Ukrajini tacnije Sumiju a trenutno
zivi u Bjelorusiji.
Do sad je bio objektivan,vidjecemo da li ce osttati dosljedan i u ovoj ruskoj agresiji na njegovu domovinu Ukrajinu.

Nije bio objektivan, vec sam to pisao prije 20tak dana, i ja sam ga pratio, al s onim oko kijeva je stvarno presrao i semena govnoa gonzoa.
mist

#78583 Re: Ukrajina

Post by mist »

Zelenski: Ruske trupe su započele bitku za Donbas, koju su tako dugo pripremale.

"Značajan dio ruskih trupa je koncentrisan tamo za ofanzivu. Koliko god vojnika bilo tamo, mi ćemo se braniti. Borićemo se. Nećemo se odreći ničega ukrajinskog", rekao je on.

Znaci pocelo je.
Kikibombona

#78584 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

mist wrote: 18/04/2022 22:08 Koliko vidim po snimcima rusi veceras rade veliku artiljerijsku i raketnu pripremu oko Karamtorska sto znaci da su poceli ofanzivu na taj dio.
Ukrajinci su sa druge strane pokrenuli ofanzivu oko Nikolajeva prema Hersonu cini se kao odgovor na ovo gore.
Gori ce zemlja :-)
Izgleda haos oko Nikolajeva
Locals in #Mykolayiv are describing the situation in the city as "Armageddon", light is gone. People from #Kherson say Russian planes are flying towards the city.
Nadzornik

#78585 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

Bitka za Mariupolj iz perspektive Azovskog puka:

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#78586 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

geoxx wrote: 18/04/2022 21:53
arman1 wrote: 18/04/2022 21:20

Napredak ali po koju CIJENU???
Nisam zapamtio koji je grad, ali sam skontao da je iz jedne vojne akademije u rusiji poginuo/ranjen cijeli razred 25 - 28 srednjoškolaca koji su planirali živjeti na državnoj sisi. Poslali ih u sibir na neku "obuku preživljavanja" i izginuli daleko od sibira. Sad roditelji postavljaju pitanja, a bit će ih sve više.
Ovdje prevladavaju neka maksimalisticka ocekivanja prema Ukrajincima sto nije fer prema njima. Logicno neke bitke ce se izgubiti, neka teritorija ce pasti, ne moze se sve odbraniti. Na stranu ruska bruka kod Kijeva, i dalje je ocit nesrazmjer u vojnoj moci jednih i drugih u korist Rusije. Plus ratuju metar od svoje granice.

Nit je Ukrajina Amerika, nit je Rusija Moldavija. Na papiru ovo nije borba jednakih, ni blizu i zato je u praksi dosadasnji rezultat Ukrajine odlican.

Meni licno da je neko ovu trenutnu mapu stanja na terenu pokazao prije dva mjeseca, ja bih mu rekao da nije normalan.

Ni jedna strana još na sto nije spustila sve karte ni Rusistan sa satelitima, ni Ukrajina sa saveznicima (skrivenim i neskrivenim).

Sva šuplja o bacanju neke mini/mikro/nano nuklearke su šuplja. To je linija koju ni zvijer iz kremlja NE SMIJE preći jer otvara neke druge opcije koje lede krv u žilama kako rusima tako i ostatku svijet.
Očajnik čini očajne poteze, a takvi su sve samo ne racionalni. Zamislite samo ideje za osvetu u glavama Ukrajinskih patriota (nacionalista) da se takvo šta desi.
Rus je bacio sarin u Mariopulju i nestao bez traga, s vragom se ne igra.

Mislim da je putin 23.2 znao šta će se sve desiti dosad, naveće bi streljao čitav generalštab, a ujutro pozvao Zelenskog kao gosta u Moskvu i primio ga s državnim počastima. Sad se mora vaditi, a ni jedna opcija nije dobra.
Ako se povuče ispao čka'pi uz ogromne gubitke, a ako nastavi, a vjerujem i nadam se da hoće bit će i zadnjoj budali u rusiji jasno da je ovo "operacija specijalni zajeb" koji će ih koštati preko 100.000 mrtvih/ranjenih/PTSP.
Bonus je da ih je normalan svijet odjebao za narednih 10 godina minimum i sve svoje saveznike po svijetu (čitaj ultradesničare) su ostavili na ledini golih guzica. Ekonomija će primit nokaut, a publika ulijeće u ring da pomogne protivniku. Postaju ovisni o Kini, Indiji, Iranu, a rusofobi u čitavom svijetu dobivaju na tacni čitav set argumenata za svoje stavove.

Koji idiot moraš biti da zakuhaš s komšijama s kojim graničiš, a preko kojih ti idu veze od kojih ovisiš. Nije pitanje.
furlan

#78587 Re: Ukrajina

Post by furlan »

drug_profi wrote: 18/04/2022 13:52
Seawolf wrote: 18/04/2022 13:49
Oba projektila su pogodila trup u lijevu stranu, između komandnog mosta i dimnjaka, dakle tamo gdje su gasne turbine.

Pogoci su bili na visini od 3 do 5 m iznad vodene linije i na međusobnoj udaljenosti od 5 do najviše 10 m.

Uvježbana posada bi posljedice takva dva pogotka projektilima veličine ukrajinskog Neptuna, sa adekvatnim sistemom protivpožarne zaštite, sanirala bez problema.

Krstarica Moskva nije imala niti adekvatan sistem protivpožarne zaštite, niti uvježbanu posadu.

Odnosno, bili su uvježbani za samo jednu aktivnost - brzo napuštanje broda.
Na slici se vide vodeni topovi sa krstarice koji i dalje pumpaju mlaz nekontrolisano.
Mozda su ostavljeni da ispumpavaju vodu iz potpalublja, ako je takvo prespajanje moguce.
Ne znam kako je ovaj brod projektovan ali znam odredjene stvari. Ispunpavanje vode iz potplublja tj. iz masine se radi kaljuznim pumpama, dok postoji odvojen sistem posvecen protivpozaru. Protivpozarna pumpa je obicno najjaca pumpa na brodu i ona je posvecena takodje ispumpavanju "velikih masa" tj, velikom ulazu vode. Ovi brodovi su radjeni po nekom vojnom registru koji je poprilicno i star vjerovatno. Danasnji brodovi imaju duple sisteme koji sluze sa "Safe Return to Port". Znaci autonomija za najmanje 5 dana , a i to ide u zavisnosti od registra. Vodena pumpa obicno nije jedini sistem zastite. Postoje paralelelni sistemi kao springler, pjena i CO2. CO2 je posvecen uglavnon masinskom prostoru, plus springler i vodeni protivpozar za ostatak broda. Predpostavljam da je ovdje provaljeno vise vodonepropusnih prostora jer sa samo jednim ne bi bilo moguce potapanje broda i gubitak stabilnosti. Nije mi samo jasno o kakvim gasnim turbinama govori prethodni forumas, jer ne vjerujum da je ovaj brod na gas. To je jos uvijek nedovoljno razvijena stvar da bi bila u vojnoj uptrebi, narocito zbog velike mogucnosti eksplozije.
Last edited by furlan on 18/04/2022 22:28, edited 1 time in total.
karanana

#78588 Re: Ukrajina

Post by karanana »

pa je li ruska ofanziva i na mikolajev?
a navodno ukr ofanziva tu.
arman1

#78589 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HpW2-kq ... M&index=27[/youtube]
Jedna koja odgovara "situaciji" u Ukrajini.
studeni76

#78590 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

Ma kakvii odhebao. Nisu to uradili ovi iz EU a kamoli ostatak svijeta. Afrika i veći dio Azije i dalje gleda u Putlera kao pozitivca. Dovoljno je da se malo smiri i Europa će se opet okrenut saradnji sa njim.
Kikibombona

#78591 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Nadzornik wrote: 18/04/2022 22:21 Bitka za Mariupolj iz perspektive Azovskog puka:

Dobar video, a ni muzicka pozadina nije losa :D

...

Inace, komadant Azova poziva svjetske lidere da organizuje koridor za civile i ranjene iz Azovstala

...

@karanana

Nije ofanzivna vec bombardovanje. Mikolajev je ostao bez struje.
Manual

#78592 Re: Ukrajina

Post by Manual »

toska

#78593 Re: Ukrajina

Post by toska »

karanana wrote: 18/04/2022 21:37
Kikibombona wrote: 18/04/2022 21:23 Ekstremno uznemirujuce. Ko ima slab stomak neka ne gleda, ja sam prestao nakon 2-3 minute. Podrucje oko fabrike Ilic na sjeveru Marijupolja, koju su Rusi zauzeli prije dva dana. Bezbroj leseva po ulici. :( jebeni horor

https://youtu.be/dUask2cfFh4
mene stomak vise boli od komentara. ali fakat, mozda smo mi ustvari zrtve propagande a ne ovaj divni svijet koji se odsvakud javlja i podrzava specijalnu operaciju.
školski propagandni snimak,

reporter i snimatelj predstavljaju objektivno scenu događaja i razgovor sa samo jednim svjedokom koji za sve okrivljuje Ukrajince, Zelenskog, Porošenka, Azov, naciste... i onda neka gledaoc zaključi.

za provjeru mogu se vidjeti drugi snimci istog autora i svi su pro-ruski
quoter

#78594 Re: Ukrajina

Post by quoter »

A nije Nokia 3310 :-)

geralt

#78595 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Pocela je ofanziva. Ocekujte teske gubitke na obje strane, ocekujte da ce Rusi napredovati i zauzimati teritoriju. Koliko i sta, vidjecemo.

Nemojte padati u depresiju na vijest da je mjesto X zauzeto, nemojte histericno reagovati na forumu, ne nasjedajte na propagandu koja ce se siriti nemilice.
drug_profi

#78596 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Moze se cak i strateski povlaciti da se nepijatelj uklini i u tom casu bude prisiljen da se pomjera iz utvrđenih položaja, razvuce jedinice, optereti komunikacije i da se tako stvore uslovi za efiksniji kontranapad.
Grean

#78597 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Svi smo pretpostavljali da ce ovo na istoku biti drugacije od Kijeva, teze po Ukrajince.
Last edited by Grean on 18/04/2022 22:46, edited 1 time in total.
arman1

#78598 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

geralt wrote: 18/04/2022 22:41 Pocela je ofanziva. Ocekujte teske gubitke na obje strane, ocekujte da ce Rusi napredovati i zauzimati teritoriju. Koliko i sta, vidjecemo.

Nemojte padati u depresiju na vijest da je mjesto X zauzeto, nemojte histericno reagovati na forumu, ne nasjedajte na propagandu koja ce se siriti nemilice.
I propaganda je dio rata.
Ko igra poneku loptu mora i izgubiti, a cilj se zna šta je.

Po jednoj info nešto preko 100 dobrovoljaca je uspjelo da uđe u Mariopulj. Internacionalci s iskustvom. Takvi idu gdje je žestok fight, a ipak imaju šanse da živi izađu. Među njima ima japanaca, belgijanaca, izraelaca i jedan slovenac.
donnie_darko

#78599 Re: Ukrajina

Post by donnie_darko »

Poceo je "pravi" rat. Pod pravi mislim na brutalno head to head brobu... Izdrzite ukrajinci :bih:
arman1

#78600 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

drug_profi wrote: 18/04/2022 22:44 Moze se cak i strateski povlaciti da se nepijatelj uklini i u tom casu bude prisiljen da se pomjera iz utvrđenih položaja, razvuce jedinice, optereti komunikacije i da se tako stvore uslovi za efiksniji kontranapad.
Ne mora samo bit da ga uvučeš u klin, nije srednji vijek. Jedinice u pokretu su ranjive jer idu na nepoznato, uzdaju se u bokove, a JAKO ovise o onima koji ih prate.
Sjetite se pustinjske oluje, Ameri su čarnuli Iračane i počeli se povlačiti, a Irački bekani krenuli za njima u Kuvajt, razvukli liniju i postali glineni golubovi za sve što može uništavati oklop i živu silu. Na kraju je bila opšta bježanija.
Post Reply