INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- starii
#4001 Re: Poskupljenja
sudeći po gužvama u saobracaju i pred bingo kasama, sarajlije još me osjećaju skupocu...
-
laik1981
#4002 Re: Poskupljenja
Sram ih bilo.. Nasli da se hrane i voze po ovoj skupoci.. Trebaju sacekati sa tim dok cijene ne slete..
-
citroen xm
#4003 Re: Poskupljenja
Jbg, ima nas koji nismo kupili 20 vreća brašna i 100 litara ulja pa moramo svaki drugi dan u kupovinu. 
-
zippoo87
#4004 Re: Poskupljenja
Pa nije subjektivno jbte.citroen xm wrote: ↑18/04/2022 16:22 Ja ti kažem, grijem se na plin, ali ne kao ti već sam na mreži. 70+ m2 na 22 stepena temperature u stanu, prosječan račun u grejnoj sezoni mi je 150 KM. Sa poskupljenjem će biti vjerovatno sledeće sezone oko 200. 6 mjeseci 1200 KM kada poskupi.
Tako da je priča o troškovima vrlo subjektivna stvar. Nekome je registracija za auto 1000 KM, a nekoma 500. Eto očigledno nama dvojici je razlika u grijanju trostruka.
Ti se grijes u Sarajevu gdje je plin doveden svakome i niza je cijena trenutno,plus si u stanu a to znaci da svaki stan grije drugi i logicno manje se i trosi.
Kod mene je kuca,okolo nema ko da me grije.
Prosle sezone je i meni bilo 1500 KM grijanje a ove duplo.Ne znam sta po tebi ja tu mogu uraditi...ti pises kao da ja glumim bega i kurcim se sa grijanjem od 3000+ KM godisnje.
Takvo je stanje trenutno na trzistu i cijena je takva,uzmi ili ostavi.
Evo nabavi mi ti plin za 1200-1500 KM,biti ce i za tebe poklon
-
Trappist
-
laik1981
#4006 Re: Poskupljenja
Gladovanje kao vid stednje.. Ni Fadil i Bisera se ne bi sjetili boljeg rjesenja..
-
zippoo87
#4007 Re: Poskupljenja
Hahaha svakavih "prijedloga" ovdje.
Neki imaju dobre sanse da udju kod Fadila u kabinet
Neki imaju dobre sanse da udju kod Fadila u kabinet
- Kiki_Musampa
#4008 Re: Poskupljenja
Svako ima drukčiji pogled na život, tako da je 2400 u svakom domaćinstvu druga stvar. Ja jedva mjesec sastavim sa sličnom cifrom. Ja vjerujem da je to nekom bomba, ali ja garantujem da je to četveročlanoj porodici malo.
-
Tadin
- spinel_
#4010 Re: Poskupljenja
Ne mora se gladovati.
Moze se fino zivjeti s grahom, rizom i krompirom.
Niko vas ne tjera da morate kupovati sad vec skupo pilece meso.
Moze se fino zivjeti s grahom, rizom i krompirom.
Niko vas ne tjera da morate kupovati sad vec skupo pilece meso.
-
zippoo87
#4011 Re: Poskupljenja
Na sezoni prije 2 godine,dosle turistkinje iz Engleske i tako se mi sprijateljili,navecer ono prica i potaju kolika nam je plata tu,mi kazemo,one ne mogu da vjeruju,kaze pa koliko radite,mi opet kazemo,one jos vise ne mogu da vjeruju.
A ta plata je Njemacka plata za ove u BiH plate.
Kaze kod nas je to sedmicna plata
Kod nas su ljudi neuki i vecina nije izasla iz svog sela i prvog grada nigdje dalje i oni nemaju predstavu sta je u civilizaciji normalno i zato neki ne mogu dokuciti sve te potrebe,jer oni nemaju te navike pa samim tim ni potrebe.
Kino,pozoriste,utakmice,koncerti,svirke,izleti,ulaganje u edukaciju...to su sve stvari koje oni ne rade i samim tim ,njima to i ne treba.
Parking isto ne placaju,osim kandzu ako dobiju,jer parkiraju na putu,na travu,na livadu ..gdje god tockovi mogu proci,tu je parking.
Itd itd itd
Kod nas su ljudi neuki i vecina nije izasla iz svog sela i prvog grada nigdje dalje i oni nemaju predstavu sta je u civilizaciji normalno i zato neki ne mogu dokuciti sve te potrebe,jer oni nemaju te navike pa samim tim ni potrebe.
Kino,pozoriste,utakmice,koncerti,svirke,izleti,ulaganje u edukaciju...to su sve stvari koje oni ne rade i samim tim ,njima to i ne treba.
Parking isto ne placaju,osim kandzu ako dobiju,jer parkiraju na putu,na travu,na livadu ..gdje god tockovi mogu proci,tu je parking.
Itd itd itd
-
zippoo87
#4012 Re: Poskupljenja
Evo grah se krcka na sporetu ali i on kosta 10 KM da se napravi.
Grah,kobasice,junetina i malo suhog mesa da zamirise...pretis lonac minimalan ulog 10 KM
Mislim,cuo sam da moze i voda,grah i mrkva ali ne vjerujem da je to jestivo
- vjeshalica
#4013 Re: Poskupljenja
Dokaz da je seljackoglavi mentalitet zlo i ne vodi drzavu u razvoj vec u propast.zippoo87 wrote: ↑18/04/2022 17:07 Na sezoni prije 2 godine,dosle turistkinje iz Engleske i tako se mi sprijateljili,navecer ono prica i potaju kolika nam je plata tu,mi kazemo,one ne mogu da vjeruju,kaze pa koliko radite,mi opet kazemo,one jos vise ne mogu da vjeruju.
Itd itd itd
-
nlt
#4014 Re: Poskupljenja
Koliko je u Engleskoj mjesečna karta za JGP? U Sarajevu je 50-60 KM
Koliko su režije, kutije.... Super je ovdje. Uvališ se u državnu firmu i sve ti do penzije ravno
Koliko su režije, kutije.... Super je ovdje. Uvališ se u državnu firmu i sve ti do penzije ravno
- dječak sa šibicama
#4015 Re: Poskupljenja
Moglo bi, ako su oboje normalni, sa parama. Obicno je bar jedno nenormalno, odnosno ne zna sa parama.
Ja recimo imam neka prosjecna ili malo natprosjecna primanja ali znam baratati sa novcem, sto znaci da znam prioritete i necu otici u kafanu da cascavam raju nego cu kupiti za kucu potrepstine, primjera radi.
A imam ih u okruzenju, lik izadje u kafanu sa rajom i krkne 200-300 km na noc, casti. Ili plati rucak u restoranu prijateljima, ono nase slavensko hajde bolan jednom se zivi. Dodje 20i u mjesecu, nema za cigare, a ima super platu.
Svega ima. Obicno se ne pokrivaju koliko su dugacki, hoce novo auto, hoce skup stan, pegla karticu preko mjere, takvi su skoro svi ljudi.
-
Forumerrer
#4016 Re: Poskupljenja
2400:
1) bez kredita, za mladi bracni par - Prosjek
2) sa djetetom - Dovoljno za zivot od plate do plate, ali bez nekog luksuza. Moze se ustediti ako djetetu ne kupujete novu odjecu, obucu, igracke, ako zanemarite vecinu svojih potreba...
Odlazak u kino/pozoriste, kupovina obuce/odjece, ponekad rucak/vecera, kupovina pokloncica... - Tesko sa 2400
1) bez kredita, za mladi bracni par - Prosjek
2) sa djetetom - Dovoljno za zivot od plate do plate, ali bez nekog luksuza. Moze se ustediti ako djetetu ne kupujete novu odjecu, obucu, igracke, ako zanemarite vecinu svojih potreba...
Odlazak u kino/pozoriste, kupovina obuce/odjece, ponekad rucak/vecera, kupovina pokloncica... - Tesko sa 2400
- dječak sa šibicama
#4017 Re: Poskupljenja
zippoo87 wrote: ↑18/04/2022 17:07 Kod nas su ljudi neuki i vecina nije izasla iz svog sela i prvog grada nigdje dalje i oni nemaju predstavu sta je u civilizaciji normalno i zato neki ne mogu dokuciti sve te potrebe,jer oni nemaju te navike pa samim tim ni potrebe.
Itd itd itd
Upravo tako, mi nemamo predstavu kako ljudi zive u nekim bogatijim zemljama. Recimo bosanac kad ide na more, ode se rostiljati 7 ili 10 dana na plazi, da dobije boju. Englez, Francuz, Nijemac dodje na more i trazi sadrzaj, nije problem da plati, nece u zimmer frei nego hotel. Potrosi ali se provede, daj mu svaki dan nesto novo, malo izleti malo ovo malo ono, malo brodicom na neki otok i tako dalje.
Necu nikada zaboraviti prijatelja, odselio u Atlantu prije dosta godina i prvo sto mi kaze, ne mogu vjerovati da prvi put u zivotu udjem u veliki trgovacki centar i uopce ne gledam cijene hrane, pica, kucnih potrepstina. Sve jeftino, za njihove plate, i onda kontam pa jeste tako, mi cijeli zivot mjerkamo cijene po prodavnici, postalo nam to normalno.
Zasmisli udjes u prodavnicu i uopce ne gledas cijene, trpas sve sto ti se svidi. Samo u tom fundamentu smo dijametralno razliciti.
- JohnnyS
#4018 Re: Poskupljenja
dječak sa šibicama wrote: ↑18/04/2022 17:21Moglo bi, ako su oboje normalni, sa parama. Obicno je bar jedno nenormalno, odnosno ne zna sa parama.
Ja recimo imam neka prosjecna ili malo natprosjecna primanja ali znam baratati sa novcem, sto znaci da znam prioritete i necu otici u kafanu da cascavam raju nego cu kupiti za kucu potrepstine, primjera radi.
A imam ih u okruzenju, lik izadje u kafanu sa rajom i krkne 200-300 km na noc, casti. Ili plati rucak u restoranu prijateljima, ono nase slavensko hajde bolan jednom se zivi. Dodje 20i u mjesecu, nema za cigare, a ima super platu.
Svega ima. Obicno se ne pokrivaju koliko su dugacki, hoce novo auto, hoce skup stan, pegla karticu preko mjere, takvi su skoro svi ljudi.
Normalan život podrazumijeva i da možeš izaći u kafanu i častit raju za 200 maraka. Nije to neki luksuz, to ljudi rade širom svijeta i ako nisu bogataši
-
ZuzuTop
#4019 Re: Poskupljenja
Dosta ljudi na ovoj temi nema djecu. Jedno djete je skup sport a dvoje ili vise prelazi u ekstremni sport
I sve je to dobro dok samo leze i kenjaju.Posle zubici, mozda i naocale, nogice rastu ko gljive posle kise...
I sve je to dobro dok samo leze i kenjaju.Posle zubici, mozda i naocale, nogice rastu ko gljive posle kise...
-
Naslovnica
#4020 Re: Poskupljenja
Jučer cvike i stakla 220KM.
Sva sreća nisu oboje ćore, za sada.
- dječak sa šibicama
#4021 Re: Poskupljenja
Djeca su skuplja od tri automobila
Daj za skolu, trazi profesorica plastelin, maketu, trazi profa tehnickog lim koji se kupuje ne moze obicni, daj za knjigu ovu, svesku onu, daj cvike ali ne svakakve hoce ono neke sto je vidjelo na yt, daj mu laptop za online nastavu, daj mobitel, ako ga uskratis svi mu se rugaju u skoli da je sirotiLJa, a ne mozes ni uskratiti jer im sve vise treba taj laptop za ucenje. Daj kupi majicu, pantole, cipele, a rastu ko iz trave, daj ga upisi na neki sport da se razvija, daj ga odvezi na trening, daj ga dovezi. Ukljuci na neku kulturu da se kulturno uzdize, ples, instrument, folklor, e daj sad za turneju, idu na takmicenje. Daj plati mu ekskurziju, daj daj daj.
- darius_maximus
#4022 Re: Poskupljenja
Priča o dobrom životu, a 101 stvari se odrekli ljudi.
Ja ne znam zašto mi inače volimo romantizirati jad, ali tako ga ispadne.
Život na visokoj nozi ispade kupiti 300 grama piletine u Mercatoru na odjelu gotove hrane.
Kopačke tražio djetetu (veličina 32). Malo je reći da je ograničen izbor, pa naručio preko neta iz Britanije. 80 BAM me koštalo.
A kolika je plata tamo a kolika ovdje.
Pričao sam već jednom ovdje.
Jednom kod jarana u Švici, pričamo o TV-u koji je uzeo.
Kaže, uzeo nedavno, pitam koliko para.
Ista cijena kao i kod nas, samo je njegova plata nemjerljivo veća od moje.
Nije bitno ni koliko šta košta, bitno je koliko je to posto od plate.
A plate su premale za naše uslove, pogotovo sada.
Može se bez svačeg nečeg i reći da čovjek živi, ali se uveliko zavaravamo.
Ja ne znam zašto mi inače volimo romantizirati jad, ali tako ga ispadne.
Život na visokoj nozi ispade kupiti 300 grama piletine u Mercatoru na odjelu gotove hrane.
Kopačke tražio djetetu (veličina 32). Malo je reći da je ograničen izbor, pa naručio preko neta iz Britanije. 80 BAM me koštalo.
A kolika je plata tamo a kolika ovdje.
Pričao sam već jednom ovdje.
Jednom kod jarana u Švici, pričamo o TV-u koji je uzeo.
Kaže, uzeo nedavno, pitam koliko para.
Ista cijena kao i kod nas, samo je njegova plata nemjerljivo veća od moje.
Nije bitno ni koliko šta košta, bitno je koliko je to posto od plate.
A plate su premale za naše uslove, pogotovo sada.
Može se bez svačeg nečeg i reći da čovjek živi, ali se uveliko zavaravamo.
-
ZuzuTop
#4023 Re: Poskupljenja
Stavi kakav gps tracker na njih
Ne kazu dzaba guma glavu cuva.dječak sa šibicama wrote: ↑18/04/2022 17:50Djeca su skuplja od tri automobila![]()
Daj za skolu, trazi profesorica plastelin, maketu, trazi profa tehnickog lim koji se kupuje ne moze obicni, daj za knjigu ovu, svesku onu, daj cvike ali ne svakakve hoce ono neke sto je vidjelo na yt, daj mu laptop za online nastavu, daj mobitel, ako ga uskratis svi mu se rugaju u skoli da je sirotiLJa, a ne mozes ni uskratiti jer im sve vise treba taj laptop za ucenje. Daj kupi majicu, pantole, cipele, a rastu ko iz trave, daj ga upisi na neki sport da se razvija, daj ga odvezi na trening, daj ga dovezi. Ukljuci na neku kulturu da se kulturno uzdize, ples, instrument, folklor, e daj sad za turneju, idu na takmicenje. Daj plati mu ekskurziju, daj daj daj.
Salu na stranu, starcima sam najvise zahvalan sto su me naucili da ne zurim sa djecom i da se ne obazirem na okolinu. Jer kao sto si napisao, daj daj daj daj...
Last edited by ZuzuTop on 18/04/2022 18:13, edited 1 time in total.
-
NediM17
#4024 Re: Poskupljenja
Sutra ce biti skuplje nego danas.
Djeca se radjaju dok si mlad.
Djeca se radjaju dok si mlad.
- nepass1
#4025 Re: Poskupljenja
Kad citas forum rekao bi 95% ljudi zivi sa tri milje i vise.