INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
Hakiz
#3927 Re: Poskupljenja
Pita se. Naime, sličan je obrazac ponašanja radnika sa malom platom ili nezaposlenog koji se "snalazi", a uprkos lošem životu ne pokušava nešto promijeniti i žene koju muž tuče, a koja opet ne napušta muža. Strah od nepoznatog, osjećaj sigurnosti u poznatom iako je loše, osjećaj da ništa nema smisla, depresija i slična psihološka stanja itd. I što je čovjek duže bez posla, teže mu je naći drugi. Pa i natjerati se tražiti ga. Opet psihološki razlozi.Ozimician wrote: ↑17/04/2022 22:051. Ta politika bivše države je završena prije barem 35 god., tada je obuhvatala minoran dio stanovništva (max 20%) - 60% stanovništva je živjelo na selu, oni nisu dobili ništa, a nisu ni baš svi u gradovima dobili neku nekretninu. Uzmimo u obzir da je dobar dio takvih te stanove prodao, a neko drugi je kupio (hint: Srbi u Sarajevu i sl.), trenutno takvih ljudi koji žive u tako dobijenim stanovima može biti max 10% u BiH.Amomiman wrote: ↑17/04/2022 14:41 Razloge zašto kod nas nema mnogo beskućnika treba tražiti u činjenici da je stopa vlasništva nekretnina mnogo veća nego u Zapadnoj Evropi, a što je opet posljedica socijalne politike bivše države, i tim parametrom nikako ne treba mahati kao dokazom da se ipak dobro živi.
Zvanična visina potrošačke korpe je cca 2.500 KM. Pri tome je prosječna plata (sa TO i prevozom) prešla prag od 1200 KM. To znači da su primanja od 800 KM manje od 1/3 potrošačke korpe i za 30% ispod plate koju radnik prosječno može da očekuje. Samim tim, za svakoga ko ima krov nad glavom i makar jedan obrok dnevno, bolje je biti nezaposlen nego raditi za 800 KM posao koji, istina, ne traži sofisticirane vještine, ali zato traži debele živce, jer se radi s ljudima. Žao mi je ako ti kao poslodavac to ne razumiješ, ali mi je istovremeno drago što radnici sve više razumiju. To što radnici ne žele da rade posao za platu koja im ne može podmiriti ni osnovne troškove nije dokaz da se živi dobro, nego je dokaz da nisu budale.
I konačno, ne možeš porediti procente rasta koji polaze od različite osnovice. Nije isto kada povećaš 10 KM na 20 KM, što je rast od 100%, i kada povećaš 20 KM na 30 KM, što je rast od 50%. Samim tim, stopa rasta uvijek je impresivnija za siromašnije zemlje, ali se ta stopa rasta smanjuje statističkom neminovnošću kako se osnovica povećava, što znači da naša konobarska plata neće biti uskoro uporediva sa Njemačkom, jer se stopa rasta neće nastaviti, pod velikodušnom pretpostavkom da su podaci koje iznosiš uopće tačni.
2. Potrošačka korpa nikad nije održavala realno stanje, po ovome jedan doktor ili inžinjer ili profesor u BiH ne može da uzdržava porodicu od svoje plate, što je nonsens. Ako je ''bolje biti nezaposlen, nego raditi za 800KM neki osnovni posao'' - onda je to samo potvrda teze da se dobro živii da nije nužda ići na posao. Ja nisam poslodavac, niti sam kad bio (nažalost ili na sreću), radio sam za 500KM, jer računi se moraju platiti, kad se loše živi - ne pita se, i 200KM je bolje nego ležati kod kuće ako se nema. Pa med. sestra ima platu prosječnu platu u FBIH 1000KM (u RS nešto manje) uz sav skill i odgovornost koji zahtjeva taj posao, tako da ne vidim problem da neko slaže robu na rafe za 200KM manje.
3. Konobarska plata neće nikad biti direktno usporediva sa njemačkom - ja sam rekao da može dostići 50% njemačke plate. Kada i ako dostigne 50% njemačke plate - neće iseljavanje biti isplativo, jer kad se plati kirija + ostali troškovi + seliba, itd. jednostavno će biti isplativije ostati tu gdje jesi. Razumiješ sad poređenje?
Oni koji imaju posao a malu platu imaju još jedan problem. Za traženje posla treba vrijeme. A oni to vrijeme provode na radnom mjestu. I strah ih je napustiti posao da bi mogli tražiti drugi, jer nema garancija da će ga naći, a ovako barem nešto imaju.
Da ne govorimo o osobama starijim od 50 godina, možda i 45, ma i ženama starijim i od 40 koje, kada u tim godinama ostanu bez posla, teško će ga opet naći. Postaju kategorija objektivno neupošljivih za naše poslodavce.
Danas na TV informacija, u Kantonu Sarajevo 59.000 nezaposlenih, od toga 6.000 mladih. A od tih 6.000, žena je 4.000.
Da je tako lako izvući se iz lošeg, niko u lošem ne bi bio.
Last edited by Hakiz on 17/04/2022 23:27, edited 1 time in total.
-
Hakiz
-
zippoo87
#3929 Re: Poskupljenja
Sve je u glavi...tu se vode najvece bitke.Psihicko stanje znaci da li ces nesto uspjeti ili neces.
Isto kao kada si bolestan da ti kazu da je najbitnija psiha i stvarno jeste.
Tacno je da ljudi u BiH imaju taj neki urodjeni strah/psihozu od promjena i brige za samog sebe,da traze za sebe bolje,vise i da se bore...nego odmah idu u drugu krajnost i govore kako se nista ne moze.
Ljudi se ovdje boje promjena bilo kakvih,jer uvijek imaju taj negativan stav da ce naredno nesto biti gore a nikada ne misle da moze biti i bolje.
Isto je i u politici...ovo objasnjava da uvijek glasaju za iste i uvijek kazu da je dobro a da moze biti i gore...niko nikada nije rekao,daj da ih mijenjamo,mozda ce biti bolje.
To je ta neka ratna/socijalisticka ili kakva vec psihologija,koju ja i ne razumijem najbolje,jer sam vise poslijeratna generacija,nego prijeratna.
Ali znam da moja mama ce radije ici 30 godina na los posao,nego potraziti bolji i njoj je to nepojmljivo,da bi radila negdje drugo.Ovo pricam za vrijeme dok je radila,sada je u penziji ali istom se logikom vodi...nije u zivot uvela niti jednu jedinu promjenu i to lose utice na nju.
Tacno je da ljudi u BiH imaju taj neki urodjeni strah/psihozu od promjena i brige za samog sebe,da traze za sebe bolje,vise i da se bore...nego odmah idu u drugu krajnost i govore kako se nista ne moze.
Ljudi se ovdje boje promjena bilo kakvih,jer uvijek imaju taj negativan stav da ce naredno nesto biti gore a nikada ne misle da moze biti i bolje.
Isto je i u politici...ovo objasnjava da uvijek glasaju za iste i uvijek kazu da je dobro a da moze biti i gore...niko nikada nije rekao,daj da ih mijenjamo,mozda ce biti bolje.
To je ta neka ratna/socijalisticka ili kakva vec psihologija,koju ja i ne razumijem najbolje,jer sam vise poslijeratna generacija,nego prijeratna.
Ali znam da moja mama ce radije ici 30 godina na los posao,nego potraziti bolji i njoj je to nepojmljivo,da bi radila negdje drugo.Ovo pricam za vrijeme dok je radila,sada je u penziji ali istom se logikom vodi...nije u zivot uvela niti jednu jedinu promjenu i to lose utice na nju.
-
hali gali halid
#3930 Re: Poskupljenja
Pokrij se onoliko koliko ti je jorgan dug.
-
Hakiz
-
zippoo87
#3932 Re: Poskupljenja
Jorgan do clanaka.
Ostatak tijela se smrze od propuha
-
citroen xm
#3933 Re: Poskupljenja
Može se vrlo solidno živjeti sa 2400 mjesečno. Pretjeruješ sa troškovima. Treba ti za grejnu sezonu za plin 3000 KM? Neka je sezona 6 mjeseci, znači mjesečno 500 KM plina. Izvini šta griješ? Nešto mnogo veće od tvojih realnih potreba. 65 m2 stana, što je sasvim dovoljno za jednu 4 članu porodicu se grije odlično sa 200 KM plina mjesečno i to sa novim cijenama. Znam jer grijem malo više kvadrata.zippoo87 wrote: ↑17/04/2022 23:01 Ne mogu 4 osobe ugodno zivjeti sa 2400 KM prijatelju...iako to na papiru izgleda solidno za BH prilike...zadnjih par godina idu konstantna poskupljenja a ova sada zadnja su nepodnosljiva...stvarno ne znam na sta ce ovo izaci.
Pa evo meni po ovim sada cijenama energenata,treba preko 3000 KM samo za grijanje za slijedecu sezonu...dakle samo za plin a gdje su ostale rezije i sve ostalo.Dakle da radim za platu od 800 KM ,trebao bih raditi 4 mjeseca da 1 KM ne potrosim i da 4 mjeseca ne jedem i ne pijem,samo da kupim energent za slijedecu zimu.Je li ovo moguce i izvodivo u praksi ?
A gdje sve ostalo...hrana,odjeca,obuca,struja,voda,internet,meso,odrzavanje auta,registracija ...itd itd.
Dakle samo da fiksne troskove platim,sa platom od 800 KM,trebao bih ne trositi ni 1 KM nekih 7-8 mjeseci.
Opet pitam,je li ovo u praksi izvodivo ?
Ta potrosacka korpa je ja mislim cak i manje izracunata od realnih potreba.
Registracija za jedno normalno porodično auto je 400-500 KM, znači 45 KM mjesečno otprilike. Mjesečne režije sa troškom registracije za jedan realno potreban stan i auto ne prelaze 500 KM. To je prosjek jer pola godine grijanja nema. Od 2400 ti ostane 1900 za hranu, odjeću i gorivo te ostale aktivnosti. Ja tvrdim da se sa tim vrlo solidno živi.
Problem je što tih 2400 KM nema svaka porodica mjesečno. Nema ih možda ni 50%. To je problem, a ne to da li je 2400 dovoljno za normalan život.
- Distortion
#3934 Re: Poskupljenja
Imaju ljudi potrebu da se bar kroz auto dokazu ako nista. Najlakse se zaduzit danas a hoce li biti posla, dal ce plata rasti i dal ce se moci redovno vracati rate to je sve pod upitnikom.Sydnor wrote: ↑17/04/2022 20:39 Kad smo kod ovog, moj drug radi za platu od 600 maraka i pošto se bavi nekim poslićima sa strane, mislim da može zaradit još max 500-600. Tu je negdje, oko 1000 ili malo više svaki mjesec, žena mu radi za 500 maraka u nekoj radnji. Oboje u biti imaju jako lagane poslove ali plata je slaba. I nije mi jasno zašto, ali digli su kredit njih dvoje i kupili Golfa šesticunije da se hvalim, prištedio sam mogu ga kupit za keš ali ne treba mi košto realno ne trebani njihovim potrebama, vozim trneće od 2000 koje je ispravno i ne zadaje mi glavobolju ni oko čega. Sutra da mi ga ko zapali bio bih nasikiran 2 dana i onda kupio novo.
Ja recimo imam neke fiksne troskove (ne racunam hranu, tu nisu ukljuceni troskovi ishrane za mene, suprugu i dvoje male djece) 1600 KM mjesecno, ali mi recimo nije palo na um da jos mjenjam auto dok se ne rijesim stambenog kredita. Znam porodice koje imaju dva kredita, nezgodne rate i to ide tesko.
I da, hvala Bogu ne ustrucavam se potrosit pare na odjecu, hranu, all inclusive odmor itd.
-
NecuVise
#3935 Re: Poskupljenja
Može biti. Tebi ako toliko ode na grijanje promjeni energent koji koristiš, ili jednostavno griješ 250 kvadrata tako da nisi mjerodavan. To je čisto do tebe. Ljudi koji pelet lože troše 1200 otprilike a to je trenutno jedna od najskupljih opcija. Gradsko grijanje isto tako za stan od 70 kvadrata. Ko god kaze da mu 2500 nije dovoljno za četvero članu porodicu mogu samo reći da ili ne zna sa troškovima ili ima sulude zahtjeve pa sebe uzima kao reper a to je daleko od realnog. Šta bi onda rekli za mog jarana koji prehranjuje takvu porodicu od 1000 KM, ili komšiju koji također to isto radi sa 1200? Komšija na jesen uveo pelet i grije se na pelet. Haman svake godine ide na more.zippoo87 wrote: ↑17/04/2022 23:01
Ne mogu 4 osobe ugodno zivjeti sa 2400 KM prijatelju...iako to na papiru izgleda solidno za BH prilike...zadnjih par godina idu konstantna poskupljenja a ova sada zadnja su nepodnosljiva...stvarno ne znam na sta ce ovo izaci.
Pa evo meni po ovim sada cijenama energenata,treba preko 3000 KM samo za grijanje za slijedecu sezonu...dakle samo za plin a gdje su ostale rezije i sve ostalo.Dakle da radim za platu od 800 KM ,trebao bih raditi 4 mjeseca da 1 KM ne potrosim i da 4 mjeseca ne jedem i ne pijem,samo da kupim energent za slijedecu zimu.Je li ovo moguce i izvodivo u praksi ?
A gdje sve ostalo...hrana,odjeca,obuca,struja,voda,internet,meso,odrzavanje auta,registracija ...itd itd.
Dakle samo da fiksne troskove platim,sa platom od 800 KM,trebao bih ne trositi ni 1 KM nekih 7-8 mjeseci.
-
Amko89
#3936 Re: Poskupljenja
Istina je, do 1,89€ ali su rekli da ce tamo biti cak gore, jer svi salju ulje, gdje cijene nisu humane, kao Njemacka.dječak sa šibicama wrote: ↑16/04/2022 23:08 Pa jel istina da je po holandijama i belgijama ulje sada 7 eura?
U Njemackoj je trenuto 10l za 30€ ili 1l za 3,99€ (smijes 2x 1l kupit, dnevno).
Ispod 2€ je i UK, Polska, itd.
25.04.2022 do 30.04.2022 -> https://www.lidl.de/l/prospekte/aktions ... yer/page/1 (LIDL) https://prospekt.aldi-sued.de/kw17-22-op/page/1 (ALDI) https://leaflets.kaufland.com/de-DE/DE_ ... yer/page/1 (KAUFLAND)
-
bumerangss
#3937 Re: Poskupljenja
Ne kažem da nema siromašnih ali vecina tih koji traže pomoc su navikli da je traže (izuzetak su stari i bolesni-radno nesposobni). Neko ko ima nadograđene nalakirane nokte, pramenove ili još gore ofarbano u crveno kosu, solidno nakinđureno nakitom i nosi mobitel od 500 600 KM a ima 30 40 do 55 godina po meni nije za socijalnu pomoc a upravo takvi tu pomoc traže od opštine do narodne kuhinje...laik1981 wrote: ↑17/04/2022 13:45 Ovi sto losije zive su manje vidljivi, a i trude se da sakriju.. Slobodno, ako imate koga u opstinama ili socijalnim sluzbama, provjerite koliko ljudi moli za bilo kakvu pomoc, koliko nema da jede kako treba, nema za lijekove, za grijanje.. Ako imate koga u pomozi.ba, merhametu itd.. Pogledajte obim posla narodne kuhinje koji iz godine u godinu imaju sve vise i vise korisnika.. Vidjecete da su puno vece guzve nego pred restoranima i auto salonima..
Dobro je poznato da smo mi odavno operisani od realnosti..
Mi na poslu se raspitujemo kome dati vitre jer u islamsku zajednicu tj džamiju nećemo davati gdje je cisti lopovluk ali vjeruj da ne možemo da skontamo kome dati vitre jer niko nema tako siromašnog a prilično pobožnog ma ne mora nikako biti pobožan samo da je skroman u duši...
Pola nezaposlenih na birou ne traži posao nego su tu zbog zdravstvenog e eto tek toliko da imaju neki status da nisu ni na nebu ni nazemlji. Znam ih a i imam u familiji pogotovo žena čiji muževi rade a one su "domačice" i ne pada im na pamet da rade ali pošto muž radi u GRAS-u i tako tim firmama gdje je neizvjesna uplata doprinosa pa da bi žena mogla da ima zdravstveno zato je na biroVu
Uglavnom moj je zaključak da se solidno živi u globalu a ima i 10% elite sa primanjima iznad 5000 KM
po meni ima 20% sa primanjima 2000-5000 i najviše onih koji su bili u srednjoj klasi 1000-2000 ali sad zbog poskupljenja oni osjete poskupljenja i moraju se malo nategnuti
porodica sa primanjima ispod 1000 KM je po meni čisto preživljavanje pogotovo ako u toj porodici nije dvoje nego 4 ili 5 i nedaj Bože više članova
-
bumerangss
#3938 Re: Poskupljenja
Upravo to je uradila opština Novi Grad i svi koji su se prijavili su dobili ne znam koliki ali sigurno dovoljan komad zemlje da posade za sebe, čak im je obečano da će sav višak krompira odkupiti opština, mislim njihova firma Lokom koja će onda taj krompir podjeliti nemočnim bolesnim ljudima. Te parcele su na Mojmilu, na Žuću i dole ona ravnica Bačići i Rajlovacscarr wrote: ↑17/04/2022 13:57Da ima države, odnosno ne mora ni država može svaka lokalna zajednica da odvoji dio zemlje, pa da raspiše poziv za socijalno ugrožene da na toj zemlji zasade nešto (a obradive površine ima i više nego što je potrebno) pa da te plodove dio dadnu narodnim kuhinjama, merhatima, humanitarnim organizacijama, a dio direktno ugroženim porodicama. Pa koliko ima tih osoba što su na narodnim kuhinjama a sposobni su da posiju nešto, al valja leđa saviti. Niko tim ljudima ne bi rekao slova da uzmu neki dio livade, zemlje pa da oni za svoje potrebe tu nešto uzgoje, pa mozda i dio toga uspiju prodati, ali ne, lakse svaki dan u narodnu kuhinju. Ne bih da me neko pogrešno shvati dosta ljudi koji se hrane na tim mjestima ne mogu to zbog raznih zdravstvenih poteškoća, ali kad vidim da se za porodicu skuplja pomoć(hrana) a porodica ima dva sina koji nemaju preko 40 baš mi ne bude jasnolaik1981 wrote: ↑17/04/2022 13:45 Ovi sto losije zive su manje vidljivi, a i trude se da sakriju.. Slobodno, ako imate koga u opstinama ili socijalnim sluzbama, provjerite koliko ljudi moli za bilo kakvu pomoc, koliko nema da jede kako treba, nema za lijekove, za grijanje.. Ako imate koga u pomozi.ba, merhametu itd.. Pogledajte obim posla narodne kuhinje koji iz godine u godinu imaju sve vise i vise korisnika.. Vidjecete da su puno vece guzve nego pred restoranima i auto salonima..
Dobro je poznato da smo mi odavno operisani od realnosti..
Fin potez od Efendića
- drag_gost
#3939 Re: Poskupljenja
Koliko znam godinama slicno radi i Opstina Centar, ljudi su dobijali livade na Betaniji i sadili.bumerangss wrote: ↑18/04/2022 07:20Upravo to je uradila opština Novi Grad i svi koji su se prijavili su dobili ne znam koliki ali sigurno dovoljan komad zemlje da posade za sebe, čak im je obečano da će sav višak krompira odkupiti opština, mislim njihova firma Lokom koja će onda taj krompir podjeliti nemočnim bolesnim ljudima. Te parcele su na Mojmilu, na Žuću i dole ona ravnica Bačići i Rajlovacscarr wrote: ↑17/04/2022 13:57
Da ima države, odnosno ne mora ni država može svaka lokalna zajednica da odvoji dio zemlje, pa da raspiše poziv za socijalno ugrožene da na toj zemlji zasade nešto (a obradive površine ima i više nego što je potrebno) pa da te plodove dio dadnu narodnim kuhinjama, merhatima, humanitarnim organizacijama, a dio direktno ugroženim porodicama. Pa koliko ima tih osoba što su na narodnim kuhinjama a sposobni su da posiju nešto, al valja leđa saviti. Niko tim ljudima ne bi rekao slova da uzmu neki dio livade, zemlje pa da oni za svoje potrebe tu nešto uzgoje, pa mozda i dio toga uspiju prodati, ali ne, lakse svaki dan u narodnu kuhinju. Ne bih da me neko pogrešno shvati dosta ljudi koji se hrane na tim mjestima ne mogu to zbog raznih zdravstvenih poteškoća, ali kad vidim da se za porodicu skuplja pomoć(hrana) a porodica ima dva sina koji nemaju preko 40 baš mi ne bude jasno
Fin potez od Efendića
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3940 Re: Poskupljenja
Ovo je bar lako.bumerangss wrote: ↑18/04/2022 07:05
Mi na poslu se raspitujemo kome dati vitre jer u islamsku zajednicu tj džamiju nećemo davati gdje je cisti lopovluk ali vjeruj da ne možemo da skontamo kome dati vitre jer niko nema tako siromašnog a prilično pobožnog ma ne mora nikako biti pobožan samo da je skroman u duši...
eni čisto preživljavanje pogotovo ako u toj porodici nije dvoje nego 4 ili 5 i nedaj Bože više članova
Jako puno ljudi rovi po kontejnerima.
Pet minuta vremena je da vas sačeka i da mu date vitre.
Sretno.
-
bumerangss
#3941 Re: Poskupljenja
Vjeruj da ih u mojoj mahali u novom gradu nema tih sto rove kontejnere. Dođu romi i to sa dobrim kombijem i traže samo željezo i električni odpad monitore, mikrovalne...teskeredzic_22 wrote: ↑18/04/2022 08:47Ovo je bar lako.bumerangss wrote: ↑18/04/2022 07:05
eni čisto preživljavanje pogotovo ako u toj porodici nije dvoje nego 4 ili 5 i nedaj Bože više članova
Jako puno ljudi rovi po kontejnerima.
Pet minuta vremena je da vas sačeka i da mu date vitre.
Sretno.
Radim sa ljdima i raspitat cu se i vjerovatno vitre dati nekom dedi ili nani koji živi od minimalne penzije 380 KM je sasvim dovoljan razlog da se njemu treba pomoći ali ima tako penzionera koji imaju djecu udatu oženjenu i ne žive sa njima, žive u drugom gradiu ili čak van BiH pa se uvrijede ako im ponudiš vitre jer ih je sramota uzeti jer znaju da znaš da imaju djecu i kao logično je da im djeca pomažu a ti znaš da im sin dođe samo od Bajrama do Bajrama samo sa cekerom
- VladaFBiH
#3942 Re: Poskupljenja
ja ću samo ponoviti jedan stari post uz par komentara:citroen xm wrote: ↑17/04/2022 23:44Može se vrlo solidno živjeti sa 2400 mjesečno. Pretjeruješ sa troškovima. Treba ti za grejnu sezonu za plin 3000 KM? Neka je sezona 6 mjeseci, znači mjesečno 500 KM plina. Izvini šta griješ? Nešto mnogo veće od tvojih realnih potreba. 65 m2 stana, što je sasvim dovoljno za jednu 4 članu porodicu se grije odlično sa 200 KM plina mjesečno i to sa novim cijenama. Znam jer grijem malo više kvadrata.zippoo87 wrote: ↑17/04/2022 23:01 Ne mogu 4 osobe ugodno zivjeti sa 2400 KM prijatelju...iako to na papiru izgleda solidno za BH prilike...zadnjih par godina idu konstantna poskupljenja a ova sada zadnja su nepodnosljiva...stvarno ne znam na sta ce ovo izaci.
Registracija za jedno normalno porodično auto je 400-500 KM, znači 45 KM mjesečno otprilike. Mjesečne režije sa troškom registracije za jedan realno potreban stan i auto ne prelaze 500 KM. To je prosjek jer pola godine grijanja nema. Od 2400 ti ostane 1900 za hranu, odjeću i gorivo te ostale aktivnosti. Ja tvrdim da se sa tim vrlo solidno živi.
Problem je što tih 2400 KM nema svaka porodica mjesečno. Nema ih možda ni 50%. To je problem, a ne to da li je 2400 dovoljno za normalan život.
Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet za mjesečne troškove / dva odrasla člana i dvoje male djece/:
1. Režije cca 300KM (ovo očekujem da raste u narednom periodu - grijanje je već 10% otišlo)
2. Auto cca 300KM (registracija, gorivo, gume) - s ovim cijenama goriva ovaj trošak je i veći
3. Mobitel 50KM (dvoje po 25KM)
4. Hrana cca 800KM (ovdje računam i kućnu hemiju i ličnu kozmetiku) - ovo će narasti na 1.000KM ako već nije
5. Vrtić za dvoje djece ili teta 500-600 (znam da će ovdje mnogi reći da je puno ali s obzirom da državni radi samo do 17 sati nije opcija osim ako ne radiš u državnoj firmi a i on je cca 300KM za dvoje djece)
6. Internet, TV i telefon cca 60KM
7. Odjeća/obuća cca 250KM u prosjeku (ovdje računam i pelene i sl.)
8. Doručak za 2 osobe cca 280KM (ništa posebno 14KM x 20 radnih dana - po osobi 7KM - da nešto pojedeš i popiješ kafu)
9. Nepredviđeni troškovi 160KM (svi imamo ovo i to svaki mjesec - crkne veš mašina, pokvari se nešto na autu, crkne mobitel,...)
10. Štednja 200KM - 2.400KM na godišnjem nivou npr. za godišnji odmor, novi TV i sl.
Total: oko 2.900KM +/- 100 KM
Kao što rekoh - pričamo o dobrom životu a ne životarenju kada brojiš svaku marku... ovo je po meni neki minimum za četveročlanu porodicu da kaže da dobro živi i da nešto uštedi za godišnji odmor... a još sam računao da su svi nepušaći i da ne izlaze nikako vani (večera, piće i sl.), da imaju stan/kuću u savršenom stanju bez ikakvih ulaganja barem 10tak godina... da imaju i auto i da ne trebaju kupovati novo barem 7 godina,...
- Logovan
#3943 Re: Poskupljenja
Ostvarilo se napustanje 150 hiljada ljudi, ostvarit ce se i to nazalost.dječak sa šibicama wrote: ↑16/04/2022 23:13 Ne razumijem gdje ovo vodi, sta oni hoce, da svi pobjegnu odavde. Da se ostvari ona crna slutnja iz saveza sindikata o 350 hiljada bosanaca i hercegovaca koji bi ove godine po procjenama trebali napustiti drzavu.
- Qler
#3944 Re: Poskupljenja
VladaFBiH wrote: ↑18/04/2022 09:25ja ću samo ponoviti jedan stari post uz par komentara:citroen xm wrote: ↑17/04/2022 23:44
Može se vrlo solidno živjeti sa 2400 mjesečno. Pretjeruješ sa troškovima. Treba ti za grejnu sezonu za plin 3000 KM? Neka je sezona 6 mjeseci, znači mjesečno 500 KM plina. Izvini šta griješ? Nešto mnogo veće od tvojih realnih potreba. 65 m2 stana, što je sasvim dovoljno za jednu 4 članu porodicu se grije odlično sa 200 KM plina mjesečno i to sa novim cijenama. Znam jer grijem malo više kvadrata.
Evo odokativno šta mi prvo pada na pamet za mjesečne troškove / dva odrasla člana i dvoje male djece/:
1. Režije cca 300KM (ovo očekujem da raste u narednom periodu - grijanje je već 10% otišlo)
2. Auto cca 300KM (registracija, gorivo, gume) - s ovim cijenama goriva ovaj trošak je i veći
3. Mobitel 50KM (dvoje po 25KM)
4. Hrana cca 800KM (ovdje računam i kućnu hemiju i ličnu kozmetiku) - ovo će narasti na 1.000KM ako već nije
5. Vrtić za dvoje djece ili teta 500-600 (znam da će ovdje mnogi reći da je puno ali s obzirom da državni radi samo do 17 sati nije opcija osim ako ne radiš u državnoj firmi a i on je cca 300KM za dvoje djece)
6. Internet, TV i telefon cca 60KM
7. Odjeća/obuća cca 250KM u prosjeku (ovdje računam i pelene i sl.)
8. Doručak za 2 osobe cca 280KM (ništa posebno 14KM x 20 radnih dana - po osobi 7KM - da nešto pojedeš i popiješ kafu)
9. Nepredviđeni troškovi 160KM (svi imamo ovo i to svaki mjesec - crkne veš mašina, pokvari se nešto na autu, crkne mobitel,...)
10. Štednja 200KM - 2.400KM na godišnjem nivou npr. za godišnji odmor, novi TV i sl.
Total: oko 2.900KM +/- 100 KM
Kao što rekoh - pričamo o dobrom životu a ne životarenju kada brojiš svaku marku... ovo je po meni neki minimum za četveročlanu porodicu da kaže da dobro živi i da nešto uštedi za godišnji odmor... a još sam računao da su svi nepušaći i da ne izlaze nikako vani (večera, piće i sl.), da imaju stan/kuću u savršenom stanju bez ikakvih ulaganja barem 10tak godina... da imaju i auto i da ne trebaju kupovati novo barem 7 godina,...
Glavna stavka, svi su u nekom kreditu
- nepass1
#3945 Re: Poskupljenja
Opcenito svi ljudi imaju strah od promjena, valjda je tako u ljudskoj psihi. Vecina voli rutinu. A u BiH je taj strah izrazeniji jer ako ne dodje do promjene tj napustis posao i ne nadjes drugi mozes kurcu svirati, nema socijale, nema nikakvih primanja. A hvala bogu plate su da se zivi od 01. do 30. i za svaki dodatni trosak kiristis kreditnu karticuzippoo87 wrote: ↑17/04/2022 23:29 Sve je u glavi...tu se vode najvece bitke.Psihicko stanje znaci da li ces nesto uspjeti ili neces.
- VladaFBiH
#3946 Re: Poskupljenja
vidiš, ja sam promijenio bruku poslova i hvala Bogu uvijek je bio neki dobar posao (lošije sam brzo napuštao) a opet bih prihvatio da manje zarađujem za posao kakav je moja mama imala do penzije. Na svoj posao je išla svaki dan s osmijehom i s osmijehom se vraćala... a radne kolege voljela više od familije a da ne spominjem da je bila i bliža s njima nego s familijom i da su joj u životu više valjali nego sva rodbina... na žalost takvi poslovi više skoro da ne postoje - gdje si sretan i gdje ulaziš s malim osmijehom a izlaziš s velikim i tako čitav život... ubi nas kapitalizamnepass1 wrote: ↑18/04/2022 09:34Opcenito svi ljudi imaju strah od promjena, valjda je tako u ljudskoj psihi. Vecina voli rutinu. A u BiH je taj strah izrazeniji jer ako ne dodje do promjene tj napustis posao i ne nadjes drugi mozes kurcu svirati, nema socijale, nema nikakvih primanja. A hvala bogu plate su da se zivi od 01. do 30. i za svaki dodatni trosak kiristis kreditnu karticuzippoo87 wrote: ↑17/04/2022 23:29 Sve je u glavi...tu se vode najvece bitke.Psihicko stanje znaci da li ces nesto uspjeti ili neces.
-
mega_mashcine
#3947 Re: Poskupljenja
Ja jedino stan uzeo na rate. Ostalo nikad ništa, i nadam se da neću nikad ni morati. Auto vozam od 5k, uštedio i iskeširao (prije stana). Za mobitel mi je draže iskeširati 300-400 KM, nego na rate uzimati od 1000+, ovako i da mu šta bude neće mi biti žao. Za odmore mi također ne pada na pamet dizati kredite, koliko uštedimo toliko se pružimo, nisu to neke ekskluzivne destinacije, Turska, Crna Gora, neka Evropska prijestolnica i slično, meni sasvim ok.nlt wrote: ↑17/04/2022 21:13 Ja ništa ne uzimam na rate, ne pamtim da sam ikada i kupovao na rate![]()
Auto kupio gotovinom, bez kredita. Štedio na glupostima i to je to, a nisam oskudijevao ni u čemu
Jesam li zato hadžija?ako mi se nešto svidi to kupim i gotovo
U Sarajevu se inače po mom mišljenju super živi. Svaka kuća ima auta onoliko koliko ima ukućana sa vozačkom, patike od nekoliko stotina KM, mobiteli, najskuplji kafići uvijek puni...
Šišam se za 7KM jednom mjesečno, a recimo kolega sa posla koji manje zarađuje od mene, daje 30 KM svake dvije sedmice.
Odjeća, patike 100-200 KM, npr. jakne neću uzimati svake godine ako nisu poderane itd.
Za namještaj jedino volimo dati više, da je kvalitetno ,lijepo i ugodno, ali ni tu ne pretjerujemo.
Ni na hrani ne štedimo, žena uglavnom kuha, nekad izađemo u restoran ili naručimo preko korpe (par puta mjesečno).
-
mega_mashcine
#3948 Re: Poskupljenja
Prošle godine dvočlana porodica u prosjeku mjesečno trošila blizu 1800 KM + rata kredita. Ove godine nas je 3, pa ćemo vidjeti stanj ena kraju godine.
Inače, prijedlog, koristite aplikaciju za vođenje troškova, imaćete bolji uvid na šta ste potrošili novac.
Inače, prijedlog, koristite aplikaciju za vođenje troškova, imaćete bolji uvid na šta ste potrošili novac.
-
redhat
#3949 Re: Poskupljenja
Nece to biti bas tako, papir je papir a teorija je ipak samo teorija i ne zaboravi papir trpi se. Ali idemo taksativno i po redu.citroen xm wrote: ↑17/04/2022 23:44Može se vrlo solidno živjeti sa 2400 mjesečno. Pretjeruješ sa troškovima. Treba ti za grejnu sezonu za plin 3000 KM? Neka je sezona 6 mjeseci, znači mjesečno 500 KM plina. Izvini šta griješ? Nešto mnogo veće od tvojih realnih potreba. 65 m2 stana, što je sasvim dovoljno za jednu 4 članu porodicu se grije odlično sa 200 KM plina mjesečno i to sa novim cijenama. Znam jer grijem malo više kvadrata.zippoo87 wrote: ↑17/04/2022 23:01 Ne mogu 4 osobe ugodno zivjeti sa 2400 KM prijatelju...iako to na papiru izgleda solidno za BH prilike...zadnjih par godina idu konstantna poskupljenja a ova sada zadnja su nepodnosljiva...stvarno ne znam na sta ce ovo izaci.
Inače mi malo para uho "realno" "realne potrebe" i "normalno" jer to su jako subjektivne kategorije - nekome je realno i normalno jesti pitu i makarone svaki dan a nekome i nije. Neko realno ne ide ni u kino ni u pozoriste, ne skija, ne ide na more a neko relano konzumira sve to.
Registracija za jedno "normalno porodično vozilo" je 400KM ako ti je normalno i porodično vozilo Reanault 4 star 30 godina sa 900 kubika i 44kW i ako na to vozilo imas 50% bonusa, ili golf s paket iz 1983. - za ove koje renault zbunjuje
Registracija sa obaveznim osiguranjem za ono sto se smatra prosjekom na bosanskim cestama je oko 700 KM a to ti je neki autic star oko 10 godina sa 1.6 motorom i ne preko recimo 100 konja. I to opet ako imas 50% popusta na tu policu - puni troskovi registracije su hiljada i vise.
Plin je jakoooo poskupio a kvaliteta plina je jako opala pa za ono sto se prije grijalo sa 2 kubika plina sada treba tri kubika, da ne kazemo da na racunu za plin jos otplaćujes ratni plin, niti ko zna do kad ni koliko tog plina dugujemo. Plin ti je poskupio za 20% i za mjesec dana će jos za minimum 20% i osjetna je stavka. Rezije na stanu od 65m2 se vrte preko 300 KM ako je na plin i ako u ukucani zeljni sadržaja tipa internet i kablovska i ako nisu peksini pa se vole i istusirati svakodnevno i ogrijati. Da se razumijemo moze se i bez interneta i bez kablovske i sa jednom sedmičnim kupanjem pa to spusta cijenu zivota - to je ta kategorija "normalno" koju bi ti da nametnes.
Sta je sa djecom u toj porodici od cetiri osobe, idu li oni u skolu, trebaju li knjige, rastu li pa im treba gardaroba svakih dva mjeseca, jesul dojenčad pa im treba po 500KM pelena mjesecno, jedu li ta djeca, imaju li kakav sadrzaj tipa plivanje, ritmička gimnstika ili samo sjede i gledaju farmu na kablovskoj
Sta je sa lijekovima za tu porodicu, sta je sa izvanrednim troskovima koji se svakom periodicno dese, sta je sa gumama na tom "normalnom porodicnom autu" trosil se ista od toga, krepa li akumulator makar jednom u pet godina, mali servis, veliki servis ima li toga na tom "normalnom porodicnom autu"?
Da ne odem u sirinu mozemo i ovako stvar postaviti za ove malo vicnije matematici a sa slabijom mastom.
2400 KM mjesecno je 80 KM dnevno ako se taj iznos podijeli sa 30 dan koje valja prezivjeti a tih 80 KM mozemo onda podijeliti na 4 člana porodice - i to je 20 KM dnevno. E to ti je taj iznos i on je nula ko ima porodicu od četiri člana koja hoće normalno da zive. Da bi sin tinejđer odveo djevojku u kino babo na tih njegovih 20 KM treba da mu doturi svojih 20 KM i onda osta babi NULA KM. A mama ako hoće da kupi haljinu od 100 KM u zari i pocasti se mora pet dana da ima potrosnju od NULA KM i nikakav vanredni trosak da bi to ostvarila.....itd itd itd.
Hiljada za jedno i dvije za dvije osobe a pogotovo 2400 za četiri osobe je goli minimum, GOLI MINIMUM u ovom vremenu i prostoru.
Goriva i cijene od skoro 4KM se nisam ni dohvatio, eto uzmimo da su svi članovi imaginarne porodice pokretni i zdravi i vole šetati. A to isto gorivo je sada stavka u prosjeku minimum 150 KM mjesečno šta vozio i koliko god rijetko vozio.
P.S.
inace je fascinantno koliko se bosnjo trudi da objasni i ubijedi sebe i druge bez cega se sve ne moze i koliko se on moze skupiti. U tome treba traziti problem svih problema ovog prostora i ovih ljudi. Nauceni na gubitak i u startu znaju da ce biti donji i vec u startu planiraju kako se prilagoditi na gore.
Bolje nije opcija u mentalnom sklopu bošnje, čak i kad se desi bolje to je samo trenutak na koji se ne treba navikavati, trenutak i slučanost.
Tu smo gdje smo, sami smo krivi
- nepass1
#3950 Re: Poskupljenja
Ma opet zavisi sta ko preferira. Ja znam da odjecu i obucu kupim na rate naredni mjesec bi plakao kad se odbije. Jer ne volim pare trositi na to. Imam dvoje cizmi, dvije jakne, troje patika. Jakne kupio prije cetiri godine, cizme prije 3-4 godine. Eto neki dan se ponovio patikama. Kupim jedne godisnje. Mobitel imam od 360KM vec 2,5g. Nije to ni stednja vec jednostavno patike su mi potreba ne modni detalj.mega_mashcine wrote: ↑18/04/2022 09:57Ja jedino stan uzeo na rate. Ostalo nikad ništa, i nadam se da neću nikad ni morati. Auto vozam od 5k, uštedio i iskeširao (prije stana). Za mobitel mi je draže iskeširati 300-400 KM, nego na rate uzimati od 1000+, ovako i da mu šta bude neće mi biti žao. Za odmore mi također ne pada na pamet dizati kredite, koliko uštedimo toliko se pružimo, nisu to neke ekskluzivne destinacije, Turska, Crna Gora, neka Evropska prijestolnica i slično, meni sasvim ok.nlt wrote: ↑17/04/2022 21:13 Ja ništa ne uzimam na rate, ne pamtim da sam ikada i kupovao na rate![]()
Auto kupio gotovinom, bez kredita. Štedio na glupostima i to je to, a nisam oskudijevao ni u čemu
Jesam li zato hadžija?ako mi se nešto svidi to kupim i gotovo
U Sarajevu se inače po mom mišljenju super živi. Svaka kuća ima auta onoliko koliko ima ukućana sa vozačkom, patike od nekoliko stotina KM, mobiteli, najskuplji kafići uvijek puni...
Šišam se za 7KM jednom mjesečno, a recimo kolega sa posla koji manje zarađuje od mene, daje 30 KM svake dvije sedmice.
Odjeća, patike 100-200 KM, npr. jakne neću uzimati svake godine ako nisu poderane itd.
Za namještaj jedino volimo dati više, da je kvalitetno ,lijepo i ugodno, ali ni tu ne pretjerujemo.
Ni na hrani ne štedimo, žena uglavnom kuha, nekad izađemo u restoran ili naručimo preko korpe (par puta mjesečno).