INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#3901 Re: Poskupljenja
Bas operisanost od realnosti. Dobro covjek dade svoj primjer, mora kupiti tene, kupio tene, usao u tu guzvu, postao dio guzve, a sam najbolje zna da nije pun para.
Moram kupiti da jedem, odem u merkator ili bingo, i sta sam ja, elita? kurcina, da sam elita ne bi pisao ovdje o poskupljenjima.
Moras se obuci, moras jesti, a kako to sve ispuniti. Zaduzenja, kartice, ja vise ne znam covjeka koji nije otvorio novu da bi pokrio staru karticu.
Da, znam par majstora koji vrte pare na ruke, ne placaju porez, uvijek im kapne odnekud. Znam par uhljeba, ovi sto rade po nekakvim ministarstvima, ali ni ti obicni prasinari se ne mogu bas preseravati. Zive bolje od prosjeka i to je to.
Imam i prijatelja koji mijenja auta, sad ovo sad ono, a za rucak kljukusa, nekad i pasteta. Vjerovali ili ne ali takvih ima puno, neka komsije crknu od muke, a on krompira za rucak solo. Ili tek voli novo auto, ali puno ga licka pa mislim da je do pokazivanja.
Da je ovo bogata drzava, ne bi selili u stotinama hiljada godisnje nego bi uvozili radnu snagu. Ali kako rekoh, operisani od stvarnosti.
Moram kupiti da jedem, odem u merkator ili bingo, i sta sam ja, elita? kurcina, da sam elita ne bi pisao ovdje o poskupljenjima.
Moras se obuci, moras jesti, a kako to sve ispuniti. Zaduzenja, kartice, ja vise ne znam covjeka koji nije otvorio novu da bi pokrio staru karticu.
Da, znam par majstora koji vrte pare na ruke, ne placaju porez, uvijek im kapne odnekud. Znam par uhljeba, ovi sto rade po nekakvim ministarstvima, ali ni ti obicni prasinari se ne mogu bas preseravati. Zive bolje od prosjeka i to je to.
Imam i prijatelja koji mijenja auta, sad ovo sad ono, a za rucak kljukusa, nekad i pasteta. Vjerovali ili ne ali takvih ima puno, neka komsije crknu od muke, a on krompira za rucak solo. Ili tek voli novo auto, ali puno ga licka pa mislim da je do pokazivanja.
Da je ovo bogata drzava, ne bi selili u stotinama hiljada godisnje nego bi uvozili radnu snagu. Ali kako rekoh, operisani od stvarnosti.
-
kox
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3903 Re: Poskupljenja
Btw ovo je malo ozbiljniji problem koji ce imati dodatna poskupljenja u najavi
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/stot ... /220417059
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/stot ... /220417059
- Login77777
#3904 Re: Poskupljenja
Mislim da oni naznaceni nemaju ali nije bitno. Opet kakve veze to ima sa postom i ramazanom? Pogotovo nije ovo podforum religija.salik79 wrote: ↑17/04/2022 17:41Upravo onaj sto si postavio i toplo preporucio sadrzi i to je naznaceno na onom letku. Zato sam i reagovao.Login77777 wrote: ↑17/04/2022 17:40
Ne svaki. Mislim da je samo jedan od Mövenpicka s alkoholom.![]()
Ali kako god okrenes, ne tjera te niko da ga jedes.![]()
![]()
-
laik1981
#3905 Re: Poskupljenja
Najace sto lik napisa da nema nikakvih naznaka loseg zivota kod nas i kao slag na tortu uporedi prosjecni zivot u Njemackoj i BiHdječak sa šibicama wrote: ↑17/04/2022 17:44 Bas operisanost od realnosti. Dobro covjek dade svoj primjer, mora kupiti tene, kupio tene, usao u tu guzvu, postao dio guzve, a sam najbolje zna da nije pun para.
I sve to jer su guzve na parkinzima i u marketima..
I onda se lafo pitamo kako su politicari odvojeni od realnosti
- salik79
#3906 Re: Poskupljenja
De jos jednom procitaj:Login77777 wrote: ↑17/04/2022 17:49Mislim da oni naznaceni nemaju ali nije bitno. Opet kakve veze to ima sa postom i ramazanom? Pogotovo nije ovo podforum religija.
Nije, ali treba naglasiti zbog ljudi koji poste, da se ne bi zaletili (zbog preporuke).Login77777 wrote: ↑16/04/2022 14:16 Kad ste vec kod lidla. Preporucujem vam ovaj sladoled.![]()
Mövenpick.![]()
- dječak sa šibicama
#3907 Re: Poskupljenja
Standardno, poslovdavci svijet vide kroz sarene naocale, nece narod da radi za "postenu platu" buuu.
Uskoro ce oni moliti ljude da rade, ali nece imati ko. Nece im imati ko zaraditi bembaru. Odvratni su koliko su teski.
Uskoro ce oni moliti ljude da rade, ali nece imati ko. Nece im imati ko zaraditi bembaru. Odvratni su koliko su teski.
-
bjjarmbar
#3908 Re: Poskupljenja
Apsolutno netačno. Ako ćeš dobiti za istu ili približno istu cijenu telefon, uopšte nije pogrešno ga otplaćivati na jednu/dvije godine. Svakako novi ne bi uzimao za taj period, a budžet ne bi odjednom opteretio sa većim iznosom.laik1981 wrote: ↑17/04/2022 12:47 Ne zivi se lose samo samo ako ne znas za bolje.. Taj nas "ne los" zivot je ispod svakog evropskog standarda.. Sad mogu otici i kupiti telefon od dvije milje na karticu i placati ga dvije godine.. Da li je to dokaz da zivim dobro? Prije da je dokaz da sam teska budala..
- JohnnyS
#3909 Re: Poskupljenja
Slažem se. Ja imam jako dobru plaću, ali npr. sve kućanske uređaje koje mogu kupim Visom na rate iako bih ih mogao platiti i odjednom
-
laik1981
#3910 Re: Poskupljenja
Kljucna stvar je ovo boldirano.. Vjerovatno bez po muke mozes to i iskesirati i neces ga uzeti ako ce te to dovesti u situaciju da se moras odricati nekih egzistencijalnih stvari.. Problem je kad to neko uradi sa platom od 800KM, samo da bi imao sta pokazati, a onda ceka ko ce mu kafu platiti.. Takvih je mali milion.. Pogotovo u Sa.. Kartice pojedu platu cim legne, a onda gledanje kud sunce hoda i mahanje sa telefonom od dvije milje na kojem nema kredita.. Kompleksi pucaju dobar dio stanovnika ovog grada i onda se stekne dojam nekog lagodnog zivota, a u sustini masa ljudi u dugovima do grla..
-
zippoo87
#3911 Re: Poskupljenja
Da su pare samo potrosene na telefone,to bi bilo ekstra...nego kladionica,droge i ostale pocasti...pa se iz toga ne mozes iscupati nikada.laik1981 wrote: ↑17/04/2022 19:03Kljucna stvar je ovo boldirano.. Vjerovatno bez po muke mozes to i iskesirati i neces ga uzeti ako ce te to dovesti u situaciju da se moras odricati nekih egzistencijalnih stvari.. Problem je kad to neko uradi sa platom od 800KM, samo da bi imao sta pokazati, a onda ceka ko ce mu kafu platiti.. Takvih je mali milion.. Pogotovo u Sa.. Kartice pojedu platu cim legne, a onda gledanje kud sunce hoda i mahanje sa telefonom od dvije milje na kojem nema kredita.. Kompleksi pucaju dobar dio stanovnika ovog grada i onda se stekne dojam nekog lagodnog zivota, a u sustini masa ljudi u dugovima do grla..
A vecina tih razbije telefon u prvih par mjeseci i onda nosa tako razbijen jos godinu ipo ,jer nema za novi,jer ga i za stari kolje rata od 100 KM mjesecno i onda nema sta ni pokazati
- xoklix
#3912 Re: Poskupljenja
Imate na Chipas fb stranici.
-
Sydnor
#3913 Re: Poskupljenja
Kad smo kod ovog, moj drug radi za platu od 600 maraka i pošto se bavi nekim poslićima sa strane, mislim da može zaradit još max 500-600. Tu je negdje, oko 1000 ili malo više svaki mjesec, žena mu radi za 500 maraka u nekoj radnji. Oboje u biti imaju jako lagane poslove ali plata je slaba. I nije mi jasno zašto, ali digli su kredit njih dvoje i kupili Golfa šesticu
nije da se hvalim, prištedio sam mogu ga kupit za keš ali ne treba mi košto realno ne trebani njihovim potrebama, vozim trneće od 2000 koje je ispravno i ne zadaje mi glavobolju ni oko čega. Sutra da mi ga ko zapali bio bih nasikiran 2 dana i onda kupio novo.
- JohnnyS
#3914 Re: Poskupljenja
Kult automobila je jak na Balkanu. Više paze auto nego djecu. Auto se malo ogrebe, cijela familija pada u nesvijest; dijete padne sa zida, mater još ubije boga u njemu što ne pazi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3915 Re: Poskupljenja
Mene su sinoc vozili u starom golfu 5
Das auto
Stvarno razumijem zasto
To je stroj
Das auto
Stvarno razumijem zasto
To je stroj
-
Mlad i Nevin
#3916 Re: Poskupljenja
Sta onda reći za ove , znam jednu porodicu, primanja jako fina, oko 3 milje u kuci, dvoje djece , ali digli ljudi kredit oko 30 milja i hoce da kupe neku premium limuzinuSydnor wrote: ↑17/04/2022 20:39 Kad smo kod ovog, moj drug radi za platu od 600 maraka i pošto se bavi nekim poslićima sa strane, mislim da može zaradit još max 500-600. Tu je negdje, oko 1000 ili malo više svaki mjesec, žena mu radi za 500 maraka u nekoj radnji. Oboje u biti imaju jako lagane poslove ali plata je slaba. I nije mi jasno zašto, ali digli su kredit njih dvoje i kupili Golfa šesticunije da se hvalim, prištedio sam mogu ga kupit za keš ali ne treba mi košto realno ne trebani njihovim potrebama, vozim trneće od 2000 koje je ispravno i ne zadaje mi glavobolju ni oko čega. Sutra da mi ga ko zapali bio bih nasikiran 2 dana i onda kupio novo.
Ja takodje imam manje vise ista primanja a vozim auto od 8 milja i imam još jedno ženino koje vrijedi oko 3 milje.
-
nlt
#3917 Re: Poskupljenja
Ja ništa ne uzimam na rate, ne pamtim da sam ikada i kupovao na rate
Auto kupio gotovinom, bez kredita. Štedio na glupostima i to je to, a nisam oskudijevao ni u čemu
Jesam li zato hadžija?
ako mi se nešto svidi to kupim i gotovo
U Sarajevu se inače po mom mišljenju super živi. Svaka kuća ima auta onoliko koliko ima ukućana sa vozačkom, patike od nekoliko stotina KM, mobiteli, najskuplji kafići uvijek puni...
Auto kupio gotovinom, bez kredita. Štedio na glupostima i to je to, a nisam oskudijevao ni u čemu
Jesam li zato hadžija?
U Sarajevu se inače po mom mišljenju super živi. Svaka kuća ima auta onoliko koliko ima ukućana sa vozačkom, patike od nekoliko stotina KM, mobiteli, najskuplji kafići uvijek puni...
-
Sydnor
#3918 Re: Poskupljenja
E oni su trebali GolfaMlad i Nevin wrote: ↑17/04/2022 21:10
Sta onda reći za ove , znam jednu porodicu, primanja jako fina, oko 3 milje u kuci, dvoje djece , ali digli ljudi kredit oko 30 milja i hoce da kupe neku premium limuzinu![]()
Ma ne znam, neki dan pitam komšiju kojem se udala kćerka kakav mu je taj njen muž, kaže on: "Ma dobar je, voza Audija 2011 godište". Ja stao i gledam, znači njemu nije bitno je li on dobar prema kćerci mu, poštuje li je, vara je, mariše li je, bitno je da lola voza Audija i odmah je dobar
- Ozimician
#3919 Re: Poskupljenja
1. Ta politika bivše države je završena prije barem 35 god., tada je obuhvatala minoran dio stanovništva (max 20%) - 60% stanovništva je živjelo na selu, oni nisu dobili ništa, a nisu ni baš svi u gradovima dobili neku nekretninu. Uzmimo u obzir da je dobar dio takvih te stanove prodao, a neko drugi je kupio (hint: Srbi u Sarajevu i sl.), trenutno takvih ljudi koji žive u tako dobijenim stanovima može biti max 10% u BiH.Amomiman wrote: ↑17/04/2022 14:41 Razloge zašto kod nas nema mnogo beskućnika treba tražiti u činjenici da je stopa vlasništva nekretnina mnogo veća nego u Zapadnoj Evropi, a što je opet posljedica socijalne politike bivše države, i tim parametrom nikako ne treba mahati kao dokazom da se ipak dobro živi.
Zvanična visina potrošačke korpe je cca 2.500 KM. Pri tome je prosječna plata (sa TO i prevozom) prešla prag od 1200 KM. To znači da su primanja od 800 KM manje od 1/3 potrošačke korpe i za 30% ispod plate koju radnik prosječno može da očekuje. Samim tim, za svakoga ko ima krov nad glavom i makar jedan obrok dnevno, bolje je biti nezaposlen nego raditi za 800 KM posao koji, istina, ne traži sofisticirane vještine, ali zato traži debele živce, jer se radi s ljudima. Žao mi je ako ti kao poslodavac to ne razumiješ, ali mi je istovremeno drago što radnici sve više razumiju. To što radnici ne žele da rade posao za platu koja im ne može podmiriti ni osnovne troškove nije dokaz da se živi dobro, nego je dokaz da nisu budale.
I konačno, ne možeš porediti procente rasta koji polaze od različite osnovice. Nije isto kada povećaš 10 KM na 20 KM, što je rast od 100%, i kada povećaš 20 KM na 30 KM, što je rast od 50%. Samim tim, stopa rasta uvijek je impresivnija za siromašnije zemlje, ali se ta stopa rasta smanjuje statističkom neminovnošću kako se osnovica povećava, što znači da naša konobarska plata neće biti uskoro uporediva sa Njemačkom, jer se stopa rasta neće nastaviti, pod velikodušnom pretpostavkom da su podaci koje iznosiš uopće tačni.
2. Potrošačka korpa nikad nije održavala realno stanje, po ovome jedan doktor ili inžinjer ili profesor u BiH ne može da uzdržava porodicu od svoje plate, što je nonsens. Ako je ''bolje biti nezaposlen, nego raditi za 800KM neki osnovni posao'' - onda je to samo potvrda teze da se dobro živii da nije nužda ići na posao. Ja nisam poslodavac, niti sam kad bio (nažalost ili na sreću), radio sam za 500KM, jer računi se moraju platiti, kad se loše živi - ne pita se, i 200KM je bolje nego ležati kod kuće ako se nema. Pa med. sestra ima platu prosječnu platu u FBIH 1000KM (u RS nešto manje) uz sav skill i odgovornost koji zahtjeva taj posao, tako da ne vidim problem da neko slaže robu na rafe za 200KM manje.
3. Konobarska plata neće nikad biti direktno usporediva sa njemačkom - ja sam rekao da može dostići 50% njemačke plate. Kada i ako dostigne 50% njemačke plate - neće iseljavanje biti isplativo, jer kad se plati kirija + ostali troškovi + seliba, itd. jednostavno će biti isplativije ostati tu gdje jesi. Razumiješ sad poređenje?
- nepass1
#3920 Re: Poskupljenja
Vala pola stana i pola auta sam na rate, ostalo nistanlt wrote: ↑17/04/2022 21:13 Ja ništa ne uzimam na rate, ne pamtim da sam ikada i kupovao na rate![]()
Jesam li zato hadžija?ako mi se nešto svidi to kupim i gotovo
-
zippoo87
#3921 Re: Poskupljenja
Jos mobitel i sve si na ratenepass1 wrote: ↑17/04/2022 22:14Vala pola stana i pola auta sam na rate, ostalo nistanlt wrote: ↑17/04/2022 21:13 Ja ništa ne uzimam na rate, ne pamtim da sam ikada i kupovao na rate![]()
-
NecuVise
#3922 Re: Poskupljenja
Ne postoji nešto što se zove zvanična prosječna potrošačka korpa. To što sindikat izračuna odnosi se na četveročlanu porodicu gdje je jedno dijete osnovna drugo srednja. Ako ćemo tako ići onda u toj porodici rade i dvije osobe za prosječnu platu pa to dođe taman da pokrije tu kvazi korpu i da se ugodno živi jer to nisu izračunati minimalni uslovi za život nego neki prosječni.Amomiman wrote: ↑17/04/2022 14:41 .
Zvanična visina potrošačke korpe je cca 2.500 KM. Pri tome je prosječna plata (sa TO i prevozom) prešla prag od 1200 KM. To znači da su primanja od 800 KM manje od 1/3 potrošačke korpe i za 30% ispod plate koju radnik prosječno može da očekuje. Samim tim, za svakoga ko ima krov nad glavom i makar jedan obrok dnevno, bolje je biti nezaposlen nego raditi za 800 KM posao koji, istina, ne traži sofisticirane vještine, ali zato traži debele živce, jer se radi s ljudima. Žao mi je ako ti kao poslodavac to ne razumiješ, ali mi je istovremeno drago što radnici sve više razumiju. To što radnici ne žele da rade posao za platu koja im ne može podmiriti ni osnovne troškove nije dokaz da se živi dobro, nego je dokaz da nisu budale.
-
zippoo87
#3923 Re: Poskupljenja
Ne mogu 4 osobe ugodno zivjeti sa 2400 KM prijatelju...iako to na papiru izgleda solidno za BH prilike...zadnjih par godina idu konstantna poskupljenja a ova sada zadnja su nepodnosljiva...stvarno ne znam na sta ce ovo izaci.NecuVise wrote: ↑17/04/2022 22:48Ne postoji nešto što se zove zvanična prosječna potrošačka korpa. To što sindikat izračuna odnosi se na četveročlanu porodicu gdje je jedno dijete osnovna drugo srednja. Ako ćemo tako ići onda u toj porodici rade i dvije osobe za prosječnu platu pa to dođe taman da pokrije tu kvazi korpu i da se ugodno živi jer to nisu izračunati minimalni uslovi za život nego neki prosječni.Amomiman wrote: ↑17/04/2022 14:41 .
Pa evo meni po ovim sada cijenama energenata,treba preko 3000 KM samo za grijanje za slijedecu sezonu...dakle samo za plin a gdje su ostale rezije i sve ostalo.Dakle da radim za platu od 800 KM ,trebao bih raditi 4 mjeseca da 1 KM ne potrosim i da 4 mjeseca ne jedem i ne pijem,samo da kupim energent za slijedecu zimu.Je li ovo moguce i izvodivo u praksi ?
A gdje sve ostalo...hrana,odjeca,obuca,struja,voda,internet,meso,odrzavanje auta,registracija ...itd itd.
Dakle samo da fiksne troskove platim,sa platom od 800 KM,trebao bih ne trositi ni 1 KM nekih 7-8 mjeseci.
Opet pitam,je li ovo u praksi izvodivo ?
Ta potrosacka korpa je ja mislim cak i manje izracunata od realnih potreba.
-
Hakiz
#3924 Re: Poskupljenja
nlt wrote: ↑17/04/2022 21:13 Ja ništa ne uzimam na rate, ne pamtim da sam ikada i kupovao na rate![]()
-
Hakiz
#3925 Re: Poskupljenja
Htio je reći da muž nije raspikuća, vozi 10 godina star auto jer auto još valja, nije spiskao novac na novi da se folira...Sydnor wrote: ↑17/04/2022 21:15E oni su trebali GolfaMlad i Nevin wrote: ↑17/04/2022 21:10
Sta onda reći za ove , znam jednu porodicu, primanja jako fina, oko 3 milje u kuci, dvoje djece , ali digli ljudi kredit oko 30 milja i hoce da kupe neku premium limuzinu![]()
![]()
Ma ne znam, neki dan pitam komšiju kojem se udala kćerka kakav mu je taj njen muž, kaže on: "Ma dobar je, voza Audija 2011 godište". Ja stao i gledam, znači njemu nije bitno je li on dobar prema kćerci mu, poštuje li je, vara je, mariše li je, bitno je da lola voza Audija i odmah je dobar![]()