INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
laik1981
#3876 Re: Poskupljenja
Ovi sto losije zive su manje vidljivi, a i trude se da sakriju.. Slobodno, ako imate koga u opstinama ili socijalnim sluzbama, provjerite koliko ljudi moli za bilo kakvu pomoc, koliko nema da jede kako treba, nema za lijekove, za grijanje.. Ako imate koga u pomozi.ba, merhametu itd.. Pogledajte obim posla narodne kuhinje koji iz godine u godinu imaju sve vise i vise korisnika.. Vidjecete da su puno vece guzve nego pred restoranima i auto salonima..
Dobro je poznato da smo mi odavno operisani od realnosti..
-
scarr
#3877 Re: Poskupljenja
Da ima države, odnosno ne mora ni država može svaka lokalna zajednica da odvoji dio zemlje, pa da raspiše poziv za socijalno ugrožene da na toj zemlji zasade nešto (a obradive površine ima i više nego što je potrebno) pa da te plodove dio dadnu narodnim kuhinjama, merhatima, humanitarnim organizacijama, a dio direktno ugroženim porodicama. Pa koliko ima tih osoba što su na narodnim kuhinjama a sposobni su da posiju nešto, al valja leđa saviti. Niko tim ljudima ne bi rekao slova da uzmu neki dio livade, zemlje pa da oni za svoje potrebe tu nešto uzgoje, pa mozda i dio toga uspiju prodati, ali ne, lakse svaki dan u narodnu kuhinju. Ne bih da me neko pogrešno shvati dosta ljudi koji se hrane na tim mjestima ne mogu to zbog raznih zdravstvenih poteškoća, ali kad vidim da se za porodicu skuplja pomoć(hrana) a porodica ima dva sina koji nemaju preko 40 baš mi ne bude jasnolaik1981 wrote: ↑17/04/2022 13:45 Ovi sto losije zive su manje vidljivi, a i trude se da sakriju.. Slobodno, ako imate koga u opstinama ili socijalnim sluzbama, provjerite koliko ljudi moli za bilo kakvu pomoc, koliko nema da jede kako treba, nema za lijekove, za grijanje.. Ako imate koga u pomozi.ba, merhametu itd.. Pogledajte obim posla narodne kuhinje koji iz godine u godinu imaju sve vise i vise korisnika.. Vidjecete da su puno vece guzve nego pred restoranima i auto salonima..
-
laik1981
#3878 Re: Poskupljenja
Da ima drzave ne bi bilo kvadrata zemlje koji bi zjapio nezasijan.. Ali niti ima drzave, a i narod je polijen.. Mnogi su se i doveli na ivicu egzistencije vlastitom ljenoscu.. Evo neko rece 1500KM plata u chipasu.. Siguran sam da gazda ima ogroman problem da nadje normalnog i sposobnog konobara.. Drug ima restoran na Jahorini.. Kaze da bi dao i 2000KM sposobnom i odgovornom konobaru.. Nece ljudi.. Kazu puno se radi.. Na kraju izdao restoran jer nije mogao naci normalne radnike..
- Ozimician
#3879 Re: Poskupljenja
Tačno, ali pitajte radnike u tim službama u Njemačkoj, Švedskoj i bilo kojoj državi u kojoj postoje takve službe - dobit ćete isti odgovor. Prošetajte navečer ulicama Frankfurta i Berlina i Malmö i vidjet ćete more beskućnika po trotoarima, toga kod nas nema. Pomozi.ba često skuplja pomoć krajnje sumnjivim likovima (narkomani, alkoholičari, osuđivani likovi) tako da i to treba uzeti sa rezervom.laik1981 wrote: ↑17/04/2022 13:45 Ovi sto losije zive su manje vidljivi, a i trude se da sakriju.. Slobodno, ako imate koga u opstinama ili socijalnim sluzbama, provjerite koliko ljudi moli za bilo kakvu pomoc, koliko nema da jede kako treba, nema za lijekove, za grijanje.. Ako imate koga u pomozi.ba, merhametu itd.. Pogledajte obim posla narodne kuhinje koji iz godine u godinu imaju sve vise i vise korisnika.. Vidjecete da su puno vece guzve nego pred restoranima i auto salonima..
Pitajte poslodavce i ljude koji su zaposleni na Birou za zapošljavanje - pa ćete vidjeti kakvo je realno stanje. Iz prve ruke firma preko biroa tražila pomoćnog radnika u trgovini za platu 800KM - biro pozvao 80 osoba, 9 se odazvalo, 1 došlo na razgovor i odustalo. E sad ne može mi niko reći da je bolje biti nezaposlen nego primati platu 800KM (bez ikakvog skilla). Jednostavno neke ljude ne možete natjerati da idu na posao, ma šta god učinili, oni će tražiti način da ne rade (hint: Nazif Mujić, sakupljač željeza).
P.S. Mislim da je BiH broj 1 u Evropi što se tiče povećanja plata u kratkom roku, dakle plata konobara se za 4-5 god. doslovno uduplala. To se nije desilo ni u jednoj razvijenoj zemlji i ako se ovako nastavi, plata će uskoro biti 50% konobarske plate u Njemačkoj, a to znači da se neće isplatiti seliti zbog istog posla.
- Login77777
#3880 Re: Poskupljenja
Vjeruj da nisam odma ni opazio da je pokraj alkohol. Nego sam na sladoled gledao.
A realno kad pogledamo danas imas svugdje alkohol u reklamama, na tv itd.
Mislim da nije realno traziti da sad nema nigdje alkohola u reklamama.
A i nema razlike, ako si vjernik neces ga piti ni za ramazan a ni za ostale dane.
-
laik1981
#3881 Re: Poskupljenja
Onda je zivim u zabludi.. Ja mislio da su u onim guzvama pred zapadnim ambasadama nasi ljudi, a ono stranci zavrsavaju papire i dozvole da rade u BiH..
Plate u nekim bransama su se povecale zato sto su ljudi koji hoce i znaju raditi otisli i nema vise ko da radi.. Znalo se da ce se to desiti.. U budusnosti ocekujte da ce te poslove raditi ovi sto se rokaju u Bihacu..
Plate u nekim bransama su se povecale zato sto su ljudi koji hoce i znaju raditi otisli i nema vise ko da radi.. Znalo se da ce se to desiti.. U budusnosti ocekujte da ce te poslove raditi ovi sto se rokaju u Bihacu..
-
sarajevo-x.com
#3882 Re: Poskupljenja
Najvise mi je zao ovih jadnih gazdi sto su rastjerali sve normalne i vrijedne radnike 
- Kiki_Musampa
#3883 Re: Poskupljenja
Misliš? Ja mislim da ljudi idu jer se ne može od plate živjeti....kako će tek onaj ko nema ni krova nad glavomlaik1981 wrote: ↑17/04/2022 14:16 Onda je zivim u zabludi.. Ja mislio da su u onim guzvama pred zapadnim ambasadama nasi ljudi, a ono stranci zavrsavaju papire i dozvole da rade u BiH..
- Amomiman
#3884 Re: Poskupljenja
Čitam tvoj post i taman kad pomislim da ne možeš veću glupost napisati, ti me narednom rečenicom demantuješ.Ozimician wrote: ↑17/04/2022 14:11Tačno, ali pitajte radnike u tim službama u Njemačkoj, Švedskoj i bilo kojoj državi u kojoj postoje takve službe - dobit ćete isti odgovor. Prošetajte navečer ulicama Frankfurta i Berlina i Malmö i vidjet ćete more beskućnika po trotoarima, toga kod nas nema. Pomozi.ba često skuplja pomoć krajnje sumnjivim likovima (narkomani, alkoholičari, osuđivani likovi) tako da i to treba uzeti sa rezervom.laik1981 wrote: ↑17/04/2022 13:45 Ovi sto losije zive su manje vidljivi, a i trude se da sakriju.. Slobodno, ako imate koga u opstinama ili socijalnim sluzbama, provjerite koliko ljudi moli za bilo kakvu pomoc, koliko nema da jede kako treba, nema za lijekove, za grijanje.. Ako imate koga u pomozi.ba, merhametu itd.. Pogledajte obim posla narodne kuhinje koji iz godine u godinu imaju sve vise i vise korisnika.. Vidjecete da su puno vece guzve nego pred restoranima i auto salonima..
Pitajte poslodavce i ljude koji su zaposleni na Birou za zapošljavanje - pa ćete vidjeti kakvo je realno stanje. Iz prve ruke firma preko biroa tražila pomoćnog radnika u trgovini za platu 800KM - biro pozvao 80 osoba, 9 se odazvalo, 1 došlo na razgovor i odustalo. E sad ne može mi niko reći da je bolje biti nezaposlen nego primati platu 800KM (bez ikakvog skilla). Jednostavno neke ljude ne možete natjerati da idu na posao, ma šta god učinili, oni će tražiti način da ne rade (hint: Nazif Mujić, sakupljač željeza).
P.S. Mislim da je BiH broj 1 u Evropi što se tiče povećanja plata u kratkom roku, dakle plata konobara se za 4-5 god. doslovno uduplala. To se nije desilo ni u jednoj razvijenoj zemlji i ako se ovako nastavi, plata će uskoro biti 50% konobarske plate u Njemačkoj, a to znači da se neće isplatiti seliti zbog istog posla.
Razloge zašto kod nas nema mnogo beskućnika treba tražiti u činjenici da je stopa vlasništva nekretnina mnogo veća nego u Zapadnoj Evropi, a što je opet posljedica socijalne politike bivše države, i tim parametrom nikako ne treba mahati kao dokazom da se ipak dobro živi.
Zvanična visina potrošačke korpe je cca 2.500 KM. Pri tome je prosječna plata (sa TO i prevozom) prešla prag od 1200 KM. To znači da su primanja od 800 KM manje od 1/3 potrošačke korpe i za 30% ispod plate koju radnik prosječno može da očekuje. Samim tim, za svakoga ko ima krov nad glavom i makar jedan obrok dnevno, bolje je biti nezaposlen nego raditi za 800 KM posao koji, istina, ne traži sofisticirane vještine, ali zato traži debele živce, jer se radi s ljudima. Žao mi je ako ti kao poslodavac to ne razumiješ, ali mi je istovremeno drago što radnici sve više razumiju. To što radnici ne žele da rade posao za platu koja im ne može podmiriti ni osnovne troškove nije dokaz da se živi dobro, nego je dokaz da nisu budale.
I konačno, ne možeš porediti procente rasta koji polaze od različite osnovice. Nije isto kada povećaš 10 KM na 20 KM, što je rast od 100%, i kada povećaš 20 KM na 30 KM, što je rast od 50%. Samim tim, stopa rasta uvijek je impresivnija za siromašnije zemlje, ali se ta stopa rasta smanjuje statističkom neminovnošću kako se osnovica povećava, što znači da naša konobarska plata neće biti uskoro uporediva sa Njemačkom, jer se stopa rasta neće nastaviti, pod velikodušnom pretpostavkom da su podaci koje iznosiš uopće tačni.
-
Rizvan
#3885 Re: Poskupljenja
Belamionix gradi objekat u Podlugovima, blizu petlje i Edeke.
Kakvi su oni sa cijenama u odnosu na Bingo?
Nadam se da ce se i Mega Diskont ubaciti u KS.
- Distortion
#3886 Re: Poskupljenja
Prije 10 dana sam kupovao u Vitezu NIVEA proizvode i platio ih znatno jeftinije nego u bilo kojem drugom TC. Npr. Balzam poslije brijanja Nivea sensitive sam platio 6 KM, a gel za grijanje veliki 4,85 KM a silver protect 3,50 KM. Na Nivea pakovanjima 95% je sve isto samo je onaj natpis ispod Nivea bio na grckom alfabetu. Ne znam dal je kopija, ne bi smjela biti na takvom proizvodu jer bi uvoznik odmah prijavio ali vjerovatno je namjenjeno za Grcko trziste (a i Tursko).
Ko je u zadnje vrijeme gledao cijene ovih proizvoda zna da je gel za brijanje 8,20 KM a balzam cca 13 KM.
Ko je u zadnje vrijeme gledao cijene ovih proizvoda zna da je gel za brijanje 8,20 KM a balzam cca 13 KM.
- spinel_
#3887 Re: Poskupljenja
Kilogram oslica bez vugla i repa 6,5 u Hosetu.
A vi uzimajte tacnu pileceg fileta od 18.
A vi uzimajte tacnu pileceg fileta od 18.
-
zigzag
#3888 Re: Poskupljenja
Isplati se sad i file lososa uzeti. Jeftinije se prođe.
-
El_comadante
#3889 Re: Poskupljenja
- Mea_parvitas
#3890 Re: Poskupljenja
Nisu jeftiniji od Binga, jesu ako se gleda tursko smece koje im cini 90% proizvoda, pa da to bude neki zamjenski proizvod za stvari koje inace kupujete. Isto tako i ovaj Mega Diskont, ima par stvari koje su uvijek jeftinije, bude cola 60, 70 pf, neke kozmeticke stvari, turska roba, vise pijacarski djeluje sve, znj proizvodi, redovne cijene su skuplje nego u Bingu normalnih proizvoda.
-
citroen xm
#3891 Re: Poskupljenja
Problem je što je društvo raslojeno. Jedni žive odlično ili poprilično dobr, drugi su na ivici siromaštva. I ono malo nekog srednjeg staleža se topi ovim budalastim poskupljenjima.
Sa druge strane gdje u četveročlanoj porodici dvoje radi i imaju bilo kakav svoj smještaj, može se živjeti solidno i sa dvije plate koje ne dostižu u potpunosti tu statističku potrošačku korpu.
Ovo što neki kažu da misliš da živiš dobro samo zato što ne znaš za bolje, lupaju izlizane fraze. A nisam baš ljubitelj izlizanih fraza. Danas svako bar preko tv-a može vidjeti luksuzan život ili život na visokoj nozi, bolji od onoga u BiH. Možeš vidjeti luksuz i na ulici svakodnevno, ali ne prividni već stvarni. Ali to ne znači da živiš ti loše. Ja se ne bih mijenjao sa 4/5 milionera u našoj zemlji. Ko nije provodio više vremena sa tim likovima možda ne misli tako. Ja ih dosta u dušu znam i znam im i životne navike i dobre/loše momente, razmišljanje, strahove.... Neka, hvala. Sa nekih osrednjim primanjima ovde, daleko manjim od onih sa kojima se ljudi frljaju, ja stvarno ne vidim da jedan prosječan stanovnik njemačke uključujući i našu dijasporu i starosjedioce živi kvalitetnije od mene. Istina, zavidim im možda na kvalitetnijim zdravstvenim uslugama i na manjku nesretnih političkih pričak kojima nas zatrpavaju svakodnevno.
Jednostavno ovde ljudi koji rade mogu solidno živjeti. I uzmite kakvu hoćete računicu i za koliko se isplati raditi, ali nije normalno ni mentalno zdravo da zvanično zdrava osoba prosi i traži milostinju dok ima opcija da radi nešto za 700-800 KM ili pali iz države.
Sa druge strane gdje u četveročlanoj porodici dvoje radi i imaju bilo kakav svoj smještaj, može se živjeti solidno i sa dvije plate koje ne dostižu u potpunosti tu statističku potrošačku korpu.
Ovo što neki kažu da misliš da živiš dobro samo zato što ne znaš za bolje, lupaju izlizane fraze. A nisam baš ljubitelj izlizanih fraza. Danas svako bar preko tv-a može vidjeti luksuzan život ili život na visokoj nozi, bolji od onoga u BiH. Možeš vidjeti luksuz i na ulici svakodnevno, ali ne prividni već stvarni. Ali to ne znači da živiš ti loše. Ja se ne bih mijenjao sa 4/5 milionera u našoj zemlji. Ko nije provodio više vremena sa tim likovima možda ne misli tako. Ja ih dosta u dušu znam i znam im i životne navike i dobre/loše momente, razmišljanje, strahove.... Neka, hvala. Sa nekih osrednjim primanjima ovde, daleko manjim od onih sa kojima se ljudi frljaju, ja stvarno ne vidim da jedan prosječan stanovnik njemačke uključujući i našu dijasporu i starosjedioce živi kvalitetnije od mene. Istina, zavidim im možda na kvalitetnijim zdravstvenim uslugama i na manjku nesretnih političkih pričak kojima nas zatrpavaju svakodnevno.
Jednostavno ovde ljudi koji rade mogu solidno živjeti. I uzmite kakvu hoćete računicu i za koliko se isplati raditi, ali nije normalno ni mentalno zdravo da zvanično zdrava osoba prosi i traži milostinju dok ima opcija da radi nešto za 700-800 KM ili pali iz države.
-
laik1981
#3892 Re: Poskupljenja
Ma na kraju krajeva samo neka ne puca.. Za sve ostalo tu je "mastercard" na 12 ili 24 mjeseca..
-
citroen xm
#3893 Re: Poskupljenja
Logično, neka se zdravo. I ovako kupujemo i potrebno i nepotrebno.
- nepass1
- selenofil
#3895 Re: Poskupljenja
citroen xm wrote: ↑17/04/2022 16:15 Problem je što je društvo raslojeno. Jedni žive odlično ili poprilično dobr, drugi su na ivici siromaštva. I ono malo nekog srednjeg staleža se topi ovim budalastim poskupljenjima.
-
mad mike
#3896 Re: Poskupljenja
Nejasno mi da je cijena sirovih pilećih fileta 14KM, a u Mercator kuhinji cijena gotovih fileta u sosu 13KM
- salik79
#3897 Re: Poskupljenja
Login77777 wrote: ↑17/04/2022 14:12Vjeruj da nisam odma ni opazio da je pokraj alkohol. Nego sam na sladoled gledao.
A i nema razlike, ako si vjernik neces ga piti ni za ramazan a ni za ostale dane.
Opet si fulio loptu. Sladoled sadrzi alkohol.
- Javier Pena
- Login77777
#3899 Re: Poskupljenja
Ne svaki. Mislim da je samo jedan od Mövenpicka s alkoholom.salik79 wrote: ↑17/04/2022 17:17Login77777 wrote: ↑17/04/2022 14:12
Vjeruj da nisam odma ni opazio da je pokraj alkohol. Nego sam na sladoled gledao.
Opet si fulio loptu. Sladoled sadrzi alkohol.![]()
Ali kako god okrenes, ne tjera te niko da ga jedes.
- salik79
#3900 Re: Poskupljenja
Upravo onaj sto si postavio i toplo preporucio sadrzi i to je naznaceno na onom letku. Zato sam i reagovao.Login77777 wrote: ↑17/04/2022 17:40Ne svaki. Mislim da je samo jedan od Mövenpicka s alkoholom.![]()
Ali kako god okrenes, ne tjera te niko da ga jedes.![]()