Odavno nisam ništa radio po ruteru, ima sigurno par godina, pa sam malo postao nesiguran.
Znam kako doći do port forwarda tamo u opcijama, ali nisam siguran kako da ispunim podatke
Moderator: Benq
Samo da bi ti funkcionisano portforwarding ne možeš imati IP adresu (javnu) da je iza NATa. Ako imaš javi se Telemachu da ti to riješi.Capajebo wrote: ↑17/04/2022 07:17 Može li neko ukratko kao da oslobodim/forwardujem port (44158) na ruteru ( ubee evw32c).
Odavno nisam ništa radio po ruteru, ima sigurno par godina, pa sam malo postao nesiguran.
Znam kako doći do port forwarda tamo u opcijama, ali nisam siguran kako da ispunim podatke![]()

Hvala puno.reboot wrote: ↑17/04/2022 07:29Samo da bi ti funkcionisano portforwarding ne možeš imati IP adresu (javnu) da je iza NATa. Ako imaš javi se Telemachu da ti to riješi.Capajebo wrote: ↑17/04/2022 07:17 Može li neko ukratko kao da oslobodim/forwardujem port (44158) na ruteru ( ubee evw32c).
Znam kako doći do port forwarda tamo u opcijama, ali nisam siguran kako da ispunim podatke![]()
![]()
Kako mobitel da spojim kablom sa routerom... kako spojiti više kompjutora na jedan router, u nekoliko prostorija, itd.Benq wrote: ↑16/04/2022 21:49 Imas jeftinijih mesh uredjaja koji ce ti obavljati posao bez ikakvih problema.
@Amomiman Ako putem kabla nemas brzinu propisanu paketom, zali se, posalji podatke, rijesit ce se, od price "sigurno ce se i tu ograditi" nemas nista. Modemi nazalost dolaze sa wifi komponentom koja je dobra samo za neko casual koristenje, nije ni za sta ozbiljnije, i kao takva je gratis "usluga" i nijedan operater nece uopste da prica i da trosi vrijeme na wifi, jer svi operateri ti pruzaju uslugu putem kabla, i garantuju da ce na taj nacin sve raditi,a ako ne radi, imas pravo zalbe. Kome treba wifi, kupit ce sebi router ili mesh i rijesit problem bezicne veze. Tako da nema potrebe stalno o istoj stvari pisati kad je vec sve receno. I ja sam ugasio wifi na modemu a spojio svoj TP Link Archer C6, kao i mnogi korisnici na ovoj temi. Oni svoje ispostuju kablom do modema, a na nama je kako cemo to dalje koristiti.
Pozdrav @bubiba,bubiba wrote: ↑17/04/2022 00:58 I kod mene zadnjih dana brzina opadne na 0.8, a trebalo bi biti do 200. Pokusavao sam i kablom (cat5 i noviji, gigabitne kartice, više uređaja i sl.), i wifi i loše je baš baš. Vrati se na par minuta na normalu pa tropa opet i tako u krug. Ništa nije mjenjano, do prije 4-5 dana sve radilo u fullu a sad je bruka. Od ortaka sam čuo da i on ima taj problem zadnjih dana.
@TelemachTelemach wrote: ↑16/04/2022 19:45Pozdrav @Ranni,Ranni wrote: ↑16/04/2022 17:12 I mene ovo strasno iritira - gledam neku utakmicu i slusam nakog hrvatskog komentatora koji kao da prenosi saharanu. Trazio u postavkama i kontam “ostarilo se” jer vise nemam zivaca posto nisam mogao naci…
Dakle situacija je takva da na EON Smart Box ne mozes promijeniti jezik zvuka?
Trenutno jezik zvuka i titla možete promijeniti putem EON box uređaja na mreži koji je spojen koaksijalnim kablom za sadržaj uživo. EON OTT box trenutno ne pruža mogućnost promjene jezika zvuka i titla na TV kanalima. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
Pozdrav @Ranni,Ranni wrote: ↑17/04/2022 12:58 @Telemach
Posaljite mi na private uputsvo gdje se postavlja i kako? Primjera radi: Geldam tekmu City - Liverpool i ne zelim slusati komentatora na Hrvatskom nego na Srpskom jeziku.
Hvala.
P.S: Router je spojen koaksijalnim kablom a EON BoX mreznim kablom na ruter. HDMI na TV.
Malo pocinjete smarati sa ovom temom oko wifi…evo ja u drugoj sobi imao sam slab wifi signal i brzinu 15-tak mbps. Znaci ja tu nemam sta traziti od TM. Treba mi bolji wifi, otisao i kupio 2 wifi mesh rutera, ide sada wifi ko lud u cijelom stanu.jasib wrote: ↑17/04/2022 08:06Kako mobitel da spojim kablom sa routerom... kako spojiti više kompjutora na jedan router, u nekoliko prostorija, itd.Benq wrote: ↑16/04/2022 21:49 Imas jeftinijih mesh uredjaja koji ce ti obavljati posao bez ikakvih problema.
@Amomiman Ako putem kabla nemas brzinu propisanu paketom, zali se, posalji podatke, rijesit ce se, od price "sigurno ce se i tu ograditi" nemas nista. Modemi nazalost dolaze sa wifi komponentom koja je dobra samo za neko casual koristenje, nije ni za sta ozbiljnije, i kao takva je gratis "usluga" i nijedan operater nece uopste da prica i da trosi vrijeme na wifi, jer svi operateri ti pruzaju uslugu putem kabla, i garantuju da ce na taj nacin sve raditi,a ako ne radi, imas pravo zalbe. Kome treba wifi, kupit ce sebi router ili mesh i rijesit problem bezicne veze. Tako da nema potrebe stalno o istoj stvari pisati kad je vec sve receno. I ja sam ugasio wifi na modemu a spojio svoj TP Link Archer C6, kao i mnogi korisnici na ovoj temi. Oni svoje ispostuju kablom do modema, a na nama je kako cemo to dalje koristiti.![]()
Od ovog što ti pišeš, i kako Telemach preferira, treba biti upravo suprotno - da se insistira na brzoj i kvalitetnoj wifi mreži, a da kablovska konekcija bude nužno zlo.
Ti sebi kupio nekakav router, i sad trebaju svo da kupe isti![]()
O boldiranom je posebna tema
@TelemachTelemach wrote: ↑17/04/2022 13:05Pozdrav @Ranni,Ranni wrote: ↑17/04/2022 12:58 @Telemach
Posaljite mi na private uputsvo gdje se postavlja i kako? Primjera radi: Geldam tekmu City - Liverpool i ne zelim slusati komentatora na Hrvatskom nego na Srpskom jeziku.
Hvala.
P.S: Router je spojen koaksijalnim kablom a EON BoX mreznim kablom na ruter. HDMI na TV.
Ukoliko je EON box spojen samo mrežnim kablom i nema mogućnost spajanja koaksijalnim kablom, na tom modelu EON box uređaja nije moguće mijenjati jezik zvuka i titla. Navedene opcije je moguće mijenjati samo na EON box uređaju koji se spaja koaksijalnim kablom za prijem kanala uživo na taj način.
M4 je oko 150 km dva uredjaja mislim 200 da su tri .. ruter i dvije bazne … koristim ga exstra se pokazaoprobook wrote: ↑16/04/2022 22:10Ma kakvih 400 maraka…imas Deco E3 za cca 180 KM dva komada ako ti ne treba preko 100 mbps brzina na wifi, a imas model M4 od nekih 240-250 KM isto dobijes dva komada i brzina ide do 1000 mbpsForumerrer wrote: ↑16/04/2022 21:07
Ako ti nije ok preko kabla zali se Telemachu (ali prvo provjeri jel ti gigabitna mrezna kartica).
Ovo mi je treci vlastiti ruter, a razmisljam da ponovo promijenim jer nisam zadovoljan signalom u jednom dijelu stana. Hoces dobar wifi, moras uloziti.
Vidim spominje se Mesh, ali rekao bih da treba minimim 400 KM za tu investiciju.
Pozdrav @Ranni,
A sta ako putem LAN kabla ne isporucuje tu brzinu ?probook wrote: ↑17/04/2022 14:37Malo pocinjete smarati sa ovom temom oko wifi…evo ja u drugoj sobi imao sam slab wifi signal i brzinu 15-tak mbps. Znaci ja tu nemam sta traziti od TM. Treba mi bolji wifi, otisao i kupio 2 wifi mesh rutera, ide sada wifi ko lud u cijelom stanu.jasib wrote: ↑17/04/2022 08:06
Kako mobitel da spojim kablom sa routerom... kako spojiti više kompjutora na jedan router, u nekoliko prostorija, itd.![]()
Od ovog što ti pišeš, i kako Telemach preferira, treba biti upravo suprotno - da se insistira na brzoj i kvalitetnoj wifi mreži, a da kablovska konekcija bude nužno zlo.
Ti sebi kupio nekakav router, i sad trebaju svo da kupe isti![]()
O boldiranom je posebna tema
Znaci manite se price imam deset mobitela, kompjutera bla bla ni jednog provajdera to ne zanima. Provajder ti treba isporuciti putem lan kabla brzinu koju placas, sta ces dalje ti raditi i sta ti treba to je sve do tebe
Pozdrav @kakotakonikako,kakotakonikako wrote: ↑18/04/2022 11:10 A sta ako putem LAN kabla ne isporucuje tu brzinu ?
Logika nalaze da se korisnik zali na uslugu. Sta ako i poslije toga nemas brzinu putem LAN kabla koju placas. Na zvanicnoj stranici Telemachastoji da je brzina za tvoj paket 300/20 Mb/s ( nema ono DO ) a ti tu brzinu nemas. Ne govorim o WiFi - nego o LAN kablu.
@TelemachTelemach wrote: ↑18/04/2022 11:39Pozdrav @kakotakonikako,kakotakonikako wrote: ↑18/04/2022 11:10 A sta ako putem LAN kabla ne isporucuje tu brzinu ?
Logika nalaze da se korisnik zali na uslugu. Sta ako i poslije toga nemas brzinu putem LAN kabla koju placas. Na zvanicnoj stranici Telemachastoji da je brzina za tvoj paket 300/20 Mb/s ( nema ono DO ) a ti tu brzinu nemas. Ne govorim o WiFi - nego o LAN kablu.
Ukoliko brzina putem mrežnog kabla ne prelazi 100 Mbps, potrebno je da provjerite da li Vaš računar ili laptop posjeduju gigabitnu mrežnu karticu, te da li je mrežni kabal s kojim vršite spajanje standarda CAT5e ili novijeg, te da li je mrežni kabal spojen u jedan od prva tri porta na modemu. Ukoliko i nakon toga imate brzinu koja odstupa od brzine propisane paketom, zamolit ćemo Vas da nam dostavite Vaše korisničke podatke u inbox kako bismo izvršili detaljne provjere.
Pozdrav @kakotakonikako,kakotakonikako wrote: ↑18/04/2022 12:27 @Telemach
Hvala na brzom odgovoru![]()
Moje pitanje je bilo hipotetsko. Kod mene je WiFi ( za sada- od deklarisane brzine 300/20 ) izmjeren mobitelom sa SpeedTestom by Ookla 295/20 - da kucnem u drvo
![]()
Ako nemas tu brzinu prijavis kvar.kakotakonikako wrote: ↑18/04/2022 11:10A sta ako putem LAN kabla ne isporucuje tu brzinu ?probook wrote: ↑17/04/2022 14:37
Malo pocinjete smarati sa ovom temom oko wifi…evo ja u drugoj sobi imao sam slab wifi signal i brzinu 15-tak mbps. Znaci ja tu nemam sta traziti od TM. Treba mi bolji wifi, otisao i kupio 2 wifi mesh rutera, ide sada wifi ko lud u cijelom stanu.
Znaci manite se price imam deset mobitela, kompjutera bla bla ni jednog provajdera to ne zanima. Provajder ti treba isporuciti putem lan kabla brzinu koju placas, sta ces dalje ti raditi i sta ti treba to je sve do tebe
@Telemach
Pozdrav @acer5101,
Pozdrav @photo&video,photo&video wrote: ↑19/04/2022 19:17 Da li jos neko ima problema, konkretno sa Fox kanalom. Kada se vrati neka serija, zvuk i slika nisu sinhronizovani. Ne pomaze reset i sl.
Bilo koja serija koju pustite bilo da je u pitanju danasnja ili jucerasnja… cim vratim program unazad javlja se navedeni problem.Telemach wrote: ↑19/04/2022 19:26Pozdrav @photo&video,photo&video wrote: ↑19/04/2022 19:17 Da li jos neko ima problema, konkretno sa Fox kanalom. Kada se vrati neka serija, zvuk i slika nisu sinhronizovani. Ne pomaze reset i sl.
Zamolit ćemo Vas da nam navedete na kojem sadržaju i u kojem vremenu se javlja navedena poteškoća, kako bismo izvršili detaljne provjere.