https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amer ... /220416015
Ako gledas historiju, Francuska je zemlja sa najviše pobjeda u ratu.tovarish wrote: ↑15/04/2022 12:01Džaba im to, opet bi se predali na prvi ispaljeni metak. U zadnjih 150 godina, Francuzi su u vojnom smislu katastrofa. Haj što su ih švabe naguzile 3x, nego su ih naguzili i Vijetnamci i ostale kolonije. Toliko su moćni da su po Alžiru činili ratne zločine. Poslije Italije, najneozbiljnija vojna "sila" u Evropi. Doduše, Ruse bi mogli pobijediti.
Pored USA, UK, Kina je razvila mornaricu do te mjere da moze projektovati snagu na bilo kom dijelu Zemlje.Leverage wrote: ↑16/04/2022 09:16Poljska i zemlje Baltika bi sigurno ozbiljno povukle, što zbog blizine Rusije što zbog želje i odlučnosti da to urade.drug_profi wrote: ↑15/04/2022 22:58
IMHO, GB i Poljska bi u nekom imaginarnom sukobu NATO sa Rusijom bili najveci fajteri.
Dok Ukraina ne uđe u NATO.
Ali, govoreći generalno, samo SAD i UK imaju mogućnost da vode ozbiljan rat na bilo kojoj svjetskoj lokaciji, taj power projection nema niko drugi.
Ukratko, u nekakvom hipotetičkom (konvencionalnom) ratu NATO vs. Kina i Rusija, rat bi se od samog početka vodio na obalama Kine i Rusije, a ni blizu UK ili SAD.

Dio gdje je potonuo kruzer je jako plitak. Oko 50 metaraistra_hr wrote: ↑16/04/2022 08:48Podvodni snimci krstarice Moskva?
Ne znam...
Crno more je specifično; jako slaba vidljivost
-Blatno, muljevito dno koje ispušta crnu boju!? Vele mornari da sidra koja podižu prije isplovljavanja, promijene boju u crno
-Crno more je velika "bara", zbog zagađenja i slabe cirkulacije vode-mora kroz Bospor
-Rezultat svega, to je more jako siromašno kisikom, gotovo pred odumiranjem
.. Ispod dubine 400 metara, nema ga ... Ali, istovremeno ima jako puno sumporovodika
Zbog toga sam malo skeptičan za "pronalaženje i snimanje" Moskve na dnu

lajkujMe wrote: ↑16/04/2022 09:53 Prica se prica se
Evo sta sam nacuo.
Na Istoku nisu dosla neka veca pojacanja Ukrajinaca.
Imaju oko 50.000 branioca tamo.
Rusi su dovukli ukupono oko 95.000 vojnika ukljucujuci DNR i LNR.
Nije jasno gdje se nalaze 2 tenkovske brigade UKR vojske i oko 100.000 boraca UKR armije.
Nisu poslate na istok ali nisu ni u Kijevu![]()
Na jugu situacija staticna, Ukrajinci oslobode 2 sela Rusi zauzmu 2 druga. Ali generalno sem bombardovanja Mykolayeva lista.
2 BTG brigade iz Marijupolja poslate u Kerson kao pojacanje
Moja laicka predpostavka je da Ukrajinci imaju samopouzdanja da sa postojecim snagama mogu odbraniti Istok od Ofanzive.
I da zapravo cekaju Ruse da krenu, uz pozadinske okrsaje na logisiku da bi ih poremetili.
Rusi cekaju izgleda bolje vremenske uslove, po izjavi UKMODa oni su spremni za ofanzivu.
Gledajuci citav rat, Ukrajinci nista ne rade po "sablonu" i kako se od njih ocekuje.
Sto moze znaciti da za Ruse pripremaju nesto specijalno.
Moje predpostavke su da vjerovatno planiraju uporedo uz Rusku ofanzivu da vrse sopstvenu ofanzivu.
Tako ce sprijeciti Ruse u slanju pojacanja.
Od mogucih pravaca moze biti napad na Khersonsku oblast i grad, u koji svemanje i manje vjerujem. Cisto zbog toga sto Ukrajinci ne vole raditi frontalne napade na Ruse.
Vise vjerujem da se dobar dio Ukrajinske armije uputio prema Zaporozju, u tome ide u prilog da su Ukrajinci prosle sedmice jos ojacali odrbanu Kryvyi Rih zauzimajuci sela juzno od grada.
Po nekoj logici pravac napada bi bio Melitpolj, Bryansk i pravac Marijupolj.
To ima smisla jer se vec zna da Rusi gomilaju snage za napad na Istog iz Izuma i iz Horlivke na jugu.
Kontraofanzivom iz Zaporozja strateski mnogo toga bi se dobilo.
A to bi izgledalo ovako:
Crveno plan napada na Donbas od Rusa
Zuto Napad Ukrajine na Melitpol i Berdyansk
Plavo pojacanje Rusa prema odbrani prema Melitpolu
1. Odsjecanje Hersonske oblasti od logistikei pojacnja iz Donbasa
2. Hersonska oblast bi morala voditi borbe na dva fronta od kojih je jedan u poledjini i koji bi ugrozio logistiku iz Krima.
3. Marijupolj, Berdyansk i Melitpol (iz kojeg dolaze izvjestaji partizanske aktivnosti) bi mogli biti oslobodjeni.
4. Ofanzivni potencijal Ruske vojske sa Juznog Donbasa bi bila natjerana da ode pomoci na zapad i da ocuva kopneni koridor prema Krimu.
5. Krim nije toliko branjen sada jer je daleko u pozadini, oslobadjanjem Melitpola Rusi bi usli u panic mode.
Po meni Rusi su u Zapozorju najtanji trenutno, nesto kao meki stomak Rusa.
Vjerovatno gledajuci logicki, ocekuju napad na Kerson direktno, jer su tu najblize logisticke linije iz Kijeva.
Ili ocekuju jaku odbranu u Donbasu.
Ukrajinci doduse nisu dali nikakav nagovjestaj ni Rusima ni medjunarodnoj javnosti da planiraju ikakve operacije u Zaporozju.
Sta vi mislite?
To stoji, ali ja sam pisao o njihovim "uspjesima" u posljednjih 150 godina. Nakon pada Napoleona oni su vojno nazadovali drastično, što se i pokazalo u francusko-pruskom ratu 1870-ih kad su im Prusi ušli u Pariz. Od tada Francuzi na vojnom planu nikad nisu dostigli prijašnju moć i ono malo zabilježenih pobjeda su ostvarili uz podršku drugih.Mrvice_ba wrote: ↑16/04/2022 09:45Ako gledas historiju, Francuska je zemlja sa najviše pobjeda u ratu.tovarish wrote: ↑15/04/2022 12:01
Džaba im to, opet bi se predali na prvi ispaljeni metak. U zadnjih 150 godina, Francuzi su u vojnom smislu katastrofa. Haj što su ih švabe naguzile 3x, nego su ih naguzili i Vijetnamci i ostale kolonije. Toliko su moćni da su po Alžiru činili ratne zločine. Poslije Italije, najneozbiljnija vojna "sila" u Evropi. Doduše, Ruse bi mogli pobijediti.
I jednima i drugima sad za sad odgovara ovo zatisije, rusi da se preustroje i reorganizuju a ukrajinci da se obuce i naoruzaju.Moje misljenje je da poslije debakla na sjeveru, rusi ce cuvati ovo osvojeno uz neke korekcije fronta.Cekat ce ukrajinsku ofanzivu da bi pokusali nekim kontraudrima uzet jos vise teritorije pa i po neki grad, selo.Ukrajincima ce najbolje ici oko Harkiva i Hersona.Zaporozje bi bilo idalno al bojim se da tu ne ulete u zamku, mada rusi nece ici na blickrig kao prije, ici ce postepeno, ravnanje sve pred sobom, zato dovlace iz sibira kompozicije vozova sa orkanima, uraganima, haubicama itd.Artijerija je sada njima glavno orudje a sa tenkovskim prodorima su zavrsili.Mada rusi su to, dobri komadi budaletina.lajkujMe wrote: ↑16/04/2022 09:53SpoilerShowPrica se prica se
Evo sta sam nacuo.
Nije jasno gdje se nalaze 2 tenkovske brigade UKR vojske i oko 100.000 boraca UKR armije.
Na jugu situacija staticna, Ukrajinci oslobode 2 sela Rusi zauzmu 2 druga. Ali generalno sem bombardovanja Mykolayeva lista.
Moja laicka predpostavka je da Ukrajinci imaju samopouzdanja da sa postojecim snagama mogu odbraniti Istok od Ofanzive.
I da zapravo cekaju Ruse da krenu, uz pozadinske okrsaje na logisiku da bi ih poremetili.
Rusi cekaju izgleda bolje vremenske uslove, po izjavi UKMODa oni su spremni za ofanzivu.
Gledajuci citav rat, Ukrajinci nista ne rade po "sablonu" i kako se od njih ocekuje.
Moje predpostavke su da vjerovatno planiraju uporedo uz Rusku ofanzivu da vrse sopstvenu ofanzivu.
Od mogucih pravaca moze biti napad na Khersonsku oblast i grad, u koji svemanje i manje vjerujem. Cisto zbog toga sto Ukrajinci ne vole raditi frontalne napade na Ruse.
Vise vjerujem da se dobar dio Ukrajinske armije uputio prema Zaporozju, u tome ide u prilog da su Ukrajinci prosle sedmice jos ojacali odrbanu Kryvyi Rih zauzimajuci sela juzno od grada.
To ima smisla jer se vec zna da Rusi gomilaju snage za napad na Istog iz Izuma i iz Horlivke na jugu.
A to bi izgledalo ovako:
Sta vi mislite?SpoilerShow1. Odsjecanje Hersonske oblasti od logistikei pojacnja iz Donbasa
2. Hersonska oblast bi morala voditi borbe na dva fronta od kojih je jedan u poledjini i koji bi ugrozio logistiku iz Krima.
3. Marijupolj, Berdyansk i Melitpol (iz kojeg dolaze izvjestaji partizanske aktivnosti) bi mogli biti oslobodjeni.
4. Ofanzivni potencijal Ruske vojske sa Juznog Donbasa bi bila natjerana da ode pomoci na zapad i da ocuva kopneni koridor prema Krimu.
5. Krim nije toliko branjen sada jer je daleko u pozadini, oslobadjanjem Melitpola Rusi bi usli u panic mode.
Vjerovatno gledajuci logicki, ocekuju napad na Kerson direktno, jer su tu najblize logisticke linije iz Kijeva.
Ukrajinci doduse nisu dali nikakav nagovjestaj ni Rusima ni medjunarodnoj javnosti da planiraju ikakve operacije u Zaporozju.
Tu je problem za Ruse, citava ofanziva je krenula da se citava teritorija oblasti LNR i DNR uzmu.pici wrote: ↑16/04/2022 11:32I jednima i drugima sad za sad odgovara ovo zatisije, rusi da se preustroje i reorganizuju a ukrajinci da se obuce i naoruzaju.Moje misljenje je da poslije debakla na sjeveru, rusi ce cuvati ovo osvojeno uz neke korekcije fronta.Cekat ce ukrajinsku ofanzivu da bi pokusali nekim kontraudrima uzet jos vise teritorije pa i po neki grad, selo.Ukrajincima ce najbolje ici oko Harkiva i Hersona.Zaporozje bi bilo idalno al bojim se da tu ne ulete u zamku, mada rusi nece ici na blickrig kao prije, ici ce postepeno, ravnanje sve pred sobom, zato dovlace iz sibira kompozicije vozova sa orkanima, uraganima, haubicama itd.Artijerija je sada njima glavno orudje a sa tenkovskim prodorima su zavrsili.Mada rusi su to, dobri komadi budaletina.lajkujMe wrote: ↑16/04/2022 09:53SpoilerShowPrica se prica se
Evo sta sam nacuo.
A to bi izgledalo ovako:
Sta vi mislite?SpoilerShow1. Odsjecanje Hersonske oblasti od logistikei pojacnja iz Donbasa