The International Institute for Strategic Studies presented a summary of analyses by Russian military experts, who concluded that the Azerbaijani victory was not just a result of drone warfare and Turkish assistance, but could actually be attributed to a number of other factors, such as a more professional army with recent battlefield experience, employment by Armenia of Soviet-era tactics against the modern warfare waged by Azerbaijan, a strong national will to fight on part of Azerbaijan compared to irresolute Armenian leadership, and Armenia believing their own propaganda and underestimating the enemy.
Ukrajina
- DaysleepeR
#77751 Re: Ukrajina
za ovakav ishod na terenu ne treba gledati dalje od analize rata između Armenije i Azerbejdžana prošle godine:
-
boshniak
- Leverage
- jao_situacije
#77754 Re: Ukrajina
-
Seawolf
- addem
#77756 Re: Ukrajina
Da isto kao sto su se armeni borili mogu cas i lisce da jedu ali nece odustati. Vidjeno sve rusija je ovo vec zestoko izgubila i to na svakom mogucem planu. I na vojnom i na ekonomskom i na moralnom i na politickom. Na kraju ostaje da sami ubiju putina.DEMONIKA wrote: ↑15/04/2022 10:16 da li vam je ikad palo na pamet da će rusi iscrpit nato, eu i usa naoružanje
dok se divite čudima bajrama, da li ste ikada pomislili koja količina super naoružanja stiže u ukrajinu
i koliko to slabi eu i nato za samoobranu
pada li vam na pamet da rusi mogu živjeti od votke i boriti se do zadnjeg rusa
svi šalju sve
tako da bi eu mogla postati demilitarizovana zona bez predaje oružja, ubrzo
- Ironmen
#77757 Re: Ukrajina
Barem 10x vise jer su ekonomski na nivou africkih zemalja.GAU8 wrote: ↑15/04/2022 10:35Pa ne raste ni ruska tehnika na njivama i drveću.DEMONIKA wrote: ↑15/04/2022 10:16 da li vam je ikad palo na pamet da će rusi iscrpit nato, eu i usa naoružanje
dok se divite čudima bajrama, da li ste ikada pomislili koja količina super naoružanja stiže u ukrajinu
i koliko to slabi eu i nato za samoobranu
pada li vam na pamet da rusi mogu živjeti od votke i boriti se do zadnjeg rusa
svi šalju sve
tako da bi eu mogla postati demilitarizovana zona bez predaje oružja, ubrzo
Kako god se crpi NATO arsenal, višestruko se više crpi ruska zaliha oružja.
Čime planiraju na kraju napasti tu iscrpljenu EU? Juriš puškama?
- tovarish
#77758 Re: Ukrajina
Upratili da su prvoborci zaginuli na 14 dana i odmah se izvukli iz mišjih rupa da nama ostalima otvaraju oči. Neće da mogne srpski svete.zilog wrote: ↑15/04/2022 00:22Kao i sinoc:sportman1 wrote: ↑14/04/2022 23:50SpoilerShowU toj cijeloj priči se najgore ponijela EU koja je poklekla pred USA interesima.
Umjesto da trguju kao Mađari sa Rusima za plin ili naftu, da naprave partnerstvo u Evropi, da koriste primjerenu političku retoriku prema Rusiji, oni su se oslonili na SAD kojima su interesi da EU i Rusija nikako ne sarađuju jer su konkurencija SAD.
To se najbolje vidjelo na Sj. tok 2 ,kad su SAD uvodile sankcije firmama koje su radile na njemu.
Posljedice??
Sve poskupljuje ,recesija ili čak ekonomska depresija kucaju na vrata, atomke se svako malo pominju i to će morati neko da plati.
Ko?
Pa obični građani, ti i ja.
Jer elite su obezbjeđene.
Kakav dilentatizam EU. Ko djeca od 12 godina.
-
lajkujMe
#77759 Re: Ukrajina
Oboren Ka-52 iznad Harkiva
-
lajkujMe
- video
#77761 Re: Ukrajina
Ja sto im guica cepa trazi
Mislim da se Poljaci ne bi do Vladisvostoka zaustavili
Mislim da se Poljaci ne bi do Vladisvostoka zaustavili
-
zilog
#77762 Re: Ukrajina
Bas ce sad Poljaci da prebace u vecu brzinu... 
Inace, sta reci, koju posluku porati...
To je ta ruska kultura i civilizovanost... BAGRA...
Inace, sta reci, koju posluku porati...
To je ta ruska kultura i civilizovanost... BAGRA...
Last edited by zilog on 15/04/2022 11:45, edited 1 time in total.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#77763 Re: Ukrajina
Dobro bi bilo da radis u vrticu, da nasmijes djecu.DEMONIKA wrote: ↑15/04/2022 10:33 ne mislim ja da je to ruska strategija
to bi bilo ludilo u trošenju njihovih ljudi i resursa
samo mi palo na pamet da ni jedna strana ne računa na silne donacije u novcu i naoružanju i kako će se to odraziti na njihovu vojnu strukturu i koliko će ih oslabiti
neke eu zemlje ostaju u deficitu s istim
a rusija ima limenih tenkova nemilice, i ljudstva potrošne robe
- Leverage
#77764 Re: Ukrajina
Vidi nas jesmo fini, ne oremo grobove 
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#77765 Re: Ukrajina
Jbga, tako je kada je nekome potopljen brod, a nekom potonule ladje...tramvajtrojka wrote: ↑15/04/2022 10:34pogledaj sta nase komsije sa istocne strane pisu i koliko pjene na potonuce moskve te bombarduj sve , pobij ih , pogasi struju i vodu osvecuj se po civilnim metama itd itd ne znaju časno da podnesu poraz pa to ti je .SpoilerShowlajkujMe wrote: ↑15/04/2022 10:12
Opet ovi starci.
Lupaju sakama udaraju od stol, visu kako moraju napokon "ozbiljno" krenuti poceti ravnati gradove i zapoceti pravi rat a ne specijalnu operaciju.
I na to jos govore da je poceo treci svjetski rat i da se bore protiv NATO.
Na pocetku su mi bili ogavni, pa kasnije smjesni a sad sam samo u cudjenju.
Da sam Putin ja ne bi dopustio ovakve price jer ispade da Rusi nisu pokazali jos nista i vrsi se pritisak za mnogo jaci angazman za koje ne postoje mogucnosti.
A ne moze veci jer je ovo 100% snage Ruske armije ma sta god ko tvrdio.
Sve je vise izvjestaja im se Armija zapravo raspada sama od sebe. Moglo bi se reci da postoji otvoreni bunt obicnih jedinica protiv svog komandnog kadra i odbijaju se naredjenja sto je pogubno za bilo koju vojsku.
Ovaj rat se polako preljeva na Rusku teritoriju dok ovi na tv tvrde da nije rat.
Jos tvrde da su u ratu protiv Natoa, a Natoa ni na vidiku a sta je jos gore, doturi oruzja Ukrajini nisu ni 2% onog sto bi NATO mogao uraditi. Sta bi bilo da Ukrajinci dobiju napredne sisteme u vecim kolicinama, sta bi bilo sa rijeke i rijeke modernog oruzanja ulaze u Ukrajinu ukljucujuci avione, tenkove, artiljerije, rakete i slicno.
Citava ova propaganda Rusije je kontraproduktivna za njih same i svakim danom sve vise sebe uvlace u sve veci belaj.
Ono sto je ocigledno da je Putin zapoceo cistku unutar komande i FSBa, i unutar vladinog vrha.
Svaki dan sve vise blamaze a sve manje rezultata.
Famozna ofanziva nikako da zapocne, potopljen brod, Ukrajinci napreduju.
Ako je info koji dolazi do nas tacan onda mozda gledamo totalni raspad sistema.
I ovo bi po Ruse moglo gore ispasti nego Finski rat 1939 god.
Ako Ukrajinci nastave ovako pametno ratovati a Rusi nastave ovako lose Ratovati mogli bi svasta da vidimo jos. Pa cak i totalni slom Ruske vojske i "Oluju" u Donbas-Lughansk-Jug Ukrajine.
Ono sto se defintivno moze reci za Ukrajince je da svaka akcija s njihove strane a i svaka ne Akcija nije slucajna uopste
-
lajkujMe
- GAU8
- tovarish
#77768 Re: Ukrajina
Džaba im to, opet bi se predali na prvi ispaljeni metak. U zadnjih 150 godina, Francuzi su u vojnom smislu katastrofa. Haj što su ih švabe naguzile 3x, nego su ih naguzili i Vijetnamci i ostale kolonije. Toliko su moćni da su po Alžiru činili ratne zločine. Poslije Italije, najneozbiljnija vojna "sila" u Evropi. Doduše, Ruse bi mogli pobijediti.
-
Mrljavi
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#77770 Re: Ukrajina
Bojazan postoji od pocetka, sad je to stvarnost.Debakl ruske armije, njenih sigurnosnih sluzbi, logistike, politike itd. stvara ranjenu zvijer sa atomskom.Trebali pokleknuti, ne treba, kad je dernek nek i hala gori.Jedina opcija je totalno povlacenje rusa iz ukrajine ili totalna predaja ukrajinaca, sve ostalo je odgadjanje konflikta u buducnosti.
Kepec je napravio strahovitu gresku sa ukrajinom.Ovo ce po svim prilikama, kostat raspadom ruske federacije.
- drndalo
#77771 Re: Ukrajina
Okoncala bi Rusija time rat, ali totalnim porazom i Kolektivnajom Razvaljotkom svega sto im i malo vrijedi...
Mislim da u tom slucaju ne bi ostao kamen na kamenu od strateskih ciljeva (i to sve konvencionalnih oruzjem razvaljeno), mislim da bi NATO onda zaista isao direktno na sve potrebne ciljeve odjednom...
Ukrajincima ovakvim, ni ta takticka na terenu ne bi izbila bijes iz glave, naprotiv...
Mislim da u tom slucaju ne bi ostao kamen na kamenu od strateskih ciljeva (i to sve konvencionalnih oruzjem razvaljeno), mislim da bi NATO onda zaista isao direktno na sve potrebne ciljeve odjednom...
Ukrajincima ovakvim, ni ta takticka na terenu ne bi izbila bijes iz glave, naprotiv...
-
statixx
#77772 Re: Ukrajina
Nakon sto su se povukli oko Kijeva sve je moguce.
- Porodice Foht
#77774 Re: Ukrajina
Cudi me da nisu Ukrajinci pokusali s airdrop pomoci Marijupolju, s velike visine, kad je Azovstal toliki (11 km2, ako sam dobro cuo) i bar hranu i nesto municije baciti braniocima! U krugu te fabrike nema ni travke za pojesti, sve sami celik i beton...
-
lajkujMe
#77775 Re: Ukrajina
Honeybadger najzajebanija zivotinja na svijetu ne jebe zivu silu
Sto se tice Nuklearnog koristenja.
S jedne strane nema smisla, Rusija kao drzava vojno nije ugrozena, sve sto trebaju uraditi je povuci vojsku i rat je gotov!
Ukrajinci to zele makar vracanje na 23 februar.
Udar takticke nuklearke bi bila katastrofa po Rusiju.
Citava Europa bio odmah prekinula sve odnose ukljucujuci uvoz gasa nafte i svega ostalo i udarili bi potpuni ban.
Kina koja je svakako ljigavo uvela sankcije Rusiji to jest demantiraju ali jesu uveli, bi automatski prekinuli sve odnose.
Mozete reci za Kinu svasta ali oni apsolutno ne podrzavaju Nuklearne udare.
Mislim da bi to znacilo instant okruzivanje Rusije, potpuna blokada njenih granica i totalna izolacija od citavog svijeta.
Cak ni najveci saveznici Iran, Sirija, Venezuela a mozda cak i Lukashenko ne bi mogli podnijeti strani pritisak a ni pritisak svoje javnosti.
Nuklearni udar je nesto najgore sto jedna drzava moze uraditi.
Sto se tice Nuklearnog koristenja.
S jedne strane nema smisla, Rusija kao drzava vojno nije ugrozena, sve sto trebaju uraditi je povuci vojsku i rat je gotov!
Ukrajinci to zele makar vracanje na 23 februar.
Udar takticke nuklearke bi bila katastrofa po Rusiju.
Citava Europa bio odmah prekinula sve odnose ukljucujuci uvoz gasa nafte i svega ostalo i udarili bi potpuni ban.
Kina koja je svakako ljigavo uvela sankcije Rusiji to jest demantiraju ali jesu uveli, bi automatski prekinuli sve odnose.
Mozete reci za Kinu svasta ali oni apsolutno ne podrzavaju Nuklearne udare.
Mislim da bi to znacilo instant okruzivanje Rusije, potpuna blokada njenih granica i totalna izolacija od citavog svijeta.
Cak ni najveci saveznici Iran, Sirija, Venezuela a mozda cak i Lukashenko ne bi mogli podnijeti strani pritisak a ni pritisak svoje javnosti.
Nuklearni udar je nesto najgore sto jedna drzava moze uraditi.