Auto kozmetika

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1351 Re: Auto kozmetika

Post by konektovan »

deda_jr wrote: 19/02/2022 14:28 Kako se zove i gdje ima za kupiti ona zaštitna navlaka za prednja sjedišta, ali samo za zadnju stranu? Mali mi blatnjavim čizmama uneredi zadnju stranu sjedišta.. Znam da sam to viđao, ali ne znam ni pod kojem imenom da tražim :D
Bilo je toga po trznim centrima na odjelu za automobile.
Ja sam sebi nekad davno to kupio u bingetu stup,..a neki dan sam to cudo vidio u jumbo prodavnici, oko 10 KM.
profatr

#1352 Re: Auto kozmetika

Post by profatr »

schindleroskar wrote: 19/02/2022 13:28 Ima li neko savjet,imam crno auto, i svaki put kad se opere sija se, prenoci i ujutro je tanki sloj prasine na njemu.Al se bas vidi isto ko da privuce prasinu bas jer je opran, I tako svaki put ne moze mi auto bit 48h cisto. Probo sam onaj vosak na autopraonama i opet se lijepi. Majku mu sta da radim a da ga ne prodam, zar je crna toliko osjetljiva
Pomiri se s time, vidjeti češ da je to najmanji problem.
deda_jr

#1353 Re: Auto kozmetika

Post by deda_jr »

konektovan wrote: 19/02/2022 19:22
deda_jr wrote: 19/02/2022 14:28 Kako se zove i gdje ima za kupiti ona zaštitna navlaka za prednja sjedišta, ali samo za zadnju stranu? Mali mi blatnjavim čizmama uneredi zadnju stranu sjedišta.. Znam da sam to viđao, ali ne znam ni pod kojem imenom da tražim :D

Bilo je toga po trznim centrima na odjelu za automobile.
Ja sam sebi nekad davno to kupio u bingetu stup,..a neki dan sam to cudo vidio u jumbo prodavnici, oko 10 KM.
Hvala!
ucenik1234

#1354 Re: Auto kozmetika

Post by ucenik1234 »

Ti BIS mirisi sto spominjete, ima li ijedan slican Wunderbaumu Black Classic? Taj najvise volim, kao muski parfem je, al kratko traje, a i poskupio Boga mi na 2,5 KM.
black_adrian
Vozim: vjetar

#1355 Re: Auto kozmetika

Post by black_adrian »

Pa BIS cca. 7KM :mrgreen:
deda_jr

#1356 Re: Auto kozmetika

Post by deda_jr »

Je li ima negdje u Sarajevu kupiti refil za Ambicar? Dakle ne Ambi Pur, nego Ambicar, što ide u 12v utičnicu od upaljača..
Tražio na Piku, pokušao proguglati, ali nigdje ne nađem..

Hvala!
Tyke

#1357 Re: Auto kozmetika

Post by Tyke »

Koje sampone i prewash sampone koristite?
Ja cu sad uraditi keramiku na autu i nema vise trljanja spuzvom :D prelazim na 2 kante, rukavica i peskir, planiram uzeti malo kvalitetniji sampon, mozda i prewash sampon (onu pjenu) i neku rukavicu i peskir za pranje/susenje.

Gledao sam CarPro i preskupi su im proizvodi, s obzirom da ce mi drug i raditi keramiku njihovim proizvodima, ali poskupo mi je davati cca 55 KM za 1l sampona + 25 KM za prewash sampon (mada ovo nije prioritet, ali kaze da je odlicna stvar prije nego vap-om pocnem raditi predpranje) + rukavica za pranje 40 KM + peskir za posusivanje 30+ KM.

Koji samponi su relativno dobri za pranje auta, gdje i koju krpu i peskir od mikrofibera uzeti, a da nije preskupo (da nije nuzno brendiran)?
Kakve su one Armor All mikrofiber krpe na Gaspromovim pumpama?
artur morgan

#1358 Re: Auto kozmetika

Post by artur morgan »

Tyke wrote: 14/04/2022 15:03 Koje sampone i prewash sampone koristite?
Ja cu sad uraditi keramiku na autu i nema vise trljanja spuzvom :D prelazim na 2 kante, rukavica i peskir, planiram uzeti malo kvalitetniji sampon, mozda i prewash sampon (onu pjenu) i neku rukavicu i peskir za pranje/susenje.

Gledao sam CarPro i preskupi su im proizvodi, s obzirom da ce mi drug i raditi keramiku njihovim proizvodima, ali poskupo mi je davati cca 55 KM za 1l sampona + 25 KM za prewash sampon (mada ovo nije prioritet, ali kaze da je odlicna stvar prije nego vap-om pocnem raditi predpranje) + rukavica za pranje 40 KM + peskir za posusivanje 30+ KM.

Koji samponi su relativno dobri za pranje auta, gdje i koju krpu i peskir od mikrofibera uzeti, a da nije preskupo (da nije nuzno brendiran)?
Sampon - Autobella ph neutralan, jeftin 4-5 KM/l a dobro pjeni i cisti. Koristim ga vec dvije godine, preporuka, nemas potrebe kupovat te skupe.
Pored njega imam od Sonaxa sampon plus vosak, kosta oko 10-15 KM/0,5 l. Ponekad ga koristim jer vosak drzi dugo vremena pa nema potrebe da ga koristim cesto. Par pranja godisnje sa njim.
Predpranje - aktivna pjena FX protect 1l kosta 25 KM, meni traje godinu dana jer ga ne koristim svako pranje. Omjer 1:10 za pranje vapom ali moras kupit pjenomat. Dobar pjenomat je oko 30 KM. Pretpostavljam da imas neki vap odnosno perac. Ako nemas trazi od lavor-a u cjenovnom rangu od min 350 KM. Karcher je preskup, pa kako hoces
Za felge - sonax xtreme ili renco
Za gume - gumal, jeftin a meni najbolji. Ponekad sonax
Za pranje - mikrofiber work stuff, 25 KM
Za susenje - sonax peskir 30 KM sad je skuplji oko 45 KM, za stakla sonax mikrofiber za stakla oko 10 KM.

Work stuff je nesto malo jeftiniji od sonaxa a tu su sa kvalitetom.
Tyke

#1359 Re: Auto kozmetika

Post by Tyke »

artur morgan wrote: 14/04/2022 16:24
Tyke wrote: 14/04/2022 15:03 Koje sampone i prewash sampone koristite?

Sampon - Autobella ph neutralan, jeftin 4-5 KM/l a dobro pjeni i cisti. Koristim ga vec dvije godine, preporuka, nemas potrebe kupovat te skupe.
Pored njega imam od Sonaxa sampon plus vosak, kosta oko 10-15 KM/0,5 l. Ponekad ga koristim jer vosak drzi dugo vremena pa nema potrebe da ga koristim cesto. Par pranja godisnje sa njim.
Predpranje - aktivna pjena FX protect 1l kosta 25 KM, meni traje godinu dana jer ga ne koristim svako pranje. Omjer 1:10 za pranje vapom ali moras kupit pjenomat. Dobar pjenomat je oko 30 KM. Pretpostavljam da imas neki vap odnosno perac. Ako nemas trazi od lavor-a u cjenovnom rangu od min 350 KM. Karcher je preskup, pa kako hoces
Za susenje - sonax peskir 30 KM sad je skuplji oko 45 KM, za stakla sonax mikrofiber za stakla oko 10 KM.

Imam vap i onaj nastavak/bocicu za sampon, to mogu koristiti za predpranje pjenu da nabaca na auto. 0sim ako ti nisi mislio na neki drugi pjenomat?
Gdje se ima kupiti Autobella, u marketima ili striktno nekoj radnji? Takodjer FX protect, jel na pik-u ili ima u nekim radnjama? Gumal takodjer?
I gdje ima taj mikrofiber work stuff (sta dodje u paketu, rukavica i krpa?)?
Danas sam na piku vidio da imaju neki mikrofiber peskiri po 17KM, ne znam je li velika razlika u odnosu na Sonax, CarPro?

A necu vosak koristiti, jer svakako radim keramicku zastitu laka i felgi pa mi nece trebati.
artur morgan

#1360 Re: Auto kozmetika

Post by artur morgan »

Tyke wrote: 14/04/2022 21:02
artur morgan wrote: 14/04/2022 16:24

Imam vap i onaj nastavak/bocicu za sampon, to mogu koristiti za predpranje pjenu da nabaca na auto. 0sim ako ti nisi mislio na neki drugi pjenomat?
Gdje se ima kupiti Autobella, u marketima ili striktno nekoj radnji? Takodjer FX protect, jel na pik-u ili ima u nekim radnjama? Gumal takodjer?
Danas sam na piku vidio da imaju neki mikrofiber peskiri po 17KM, ne znam je li velika razlika u odnosu na Sonax, CarPro?

A necu vosak koristiti, jer svakako radim keramicku zastitu laka i felgi pa mi nece trebati.
Imas bocicu za sampon, ne treba ti druga za aktivnu pjenu kod predpranja.

Sampon autobella i gumal za gume ima kupiti u nekim marketima, vecim trgovinama. Ja ga kupim u Zeka comercu, njihove poslovnice imas na stranici zeka.ba pa vidi gdje ti odgovara, a moze naruciti i preko te stranice ako ne mozes licno otici do neke njihove trgovine.

Ostale stvari koje sam naveo od work stuffa, sonaxa, fx protect, kupujem na piku od korisnika @brabus i od @ as_detailing obojica iz Mostara. Ovo se tesko moze naci za kupit u trgovinama, osim sonaxa. Dostava je 8 KM, pa ako budes kupovao od njih, kupi odma vise stvari da platis jednu dostavu. Nesto od ovoga - sonax, imas i u OBI-u.

Za druge mikrofiber krpe i peskire ja ne znam. Sve zavisi od sastava kako ce brisati i upijati vodu. Peskirima se kod susenja auta, voda sa auta lima povlaci, sa njima se ne brise na klasican nacin kao sa klasicnom mikrofiber krpom. To iz razloga jer su im mikrovlakna uvijena na vrhu pa nije preporucljivo klasicno brisanje. Ako ces na klasican nacin susiti auto, onda nemoj peskir kupovat vec manju mikrofiber krpu. Samo se rasiri peskir na auto, uzme se za ivice peskira rukama i povuce u jednom pravcu da pokupi vodu.

Pogledaj kod od ove dvojice na piku sta imaju, a imaju sve sto ti treba oni prodaju dobre stvari. Od njih kupuju i ti sto auta poliraju. Mozes im poslati i poruku pa neka ti ponude sta sve imaju od mikrofibera pa se odluci.
Tyke

#1361 Re: Auto kozmetika

Post by Tyke »

artur morgan wrote: 14/04/2022 22:09
Tyke wrote: 14/04/2022 21:02

Sampon autobella i gumal za gume ima kupiti u nekim marketima, vecim trgovinama. Ja ga kupim u Zeka comercu, njihove poslovnice imas na stranici zeka.ba pa vidi gdje ti odgovara, a moze naruciti i preko te stranice ako ne mozes licno otici do neke njihove trgovine.

Ostale stvari koje sam naveo od work stuffa, sonaxa, fx protect, kupujem na piku od korisnika @brabus i od @ as_detailing obojica iz Mostara. Ovo se tesko moze naci za kupit u trgovinama, osim sonaxa. Dostava je 8 KM, pa ako budes kupovao od njih, kupi odma vise stvari da platis jednu dostavu. Nesto od ovoga - sonax, imas i u OBI-u.

Za druge mikrofiber krpe i peskire ja ne znam. Sve zavisi od sastava kako ce brisati i upijati vodu. Peskirima se kod susenja auta, voda sa auta lima povlaci, sa njima se ne brise na klasican nacin kao sa klasicnom mikrofiber krpom. To iz razloga jer su im mikrovlakna uvijena na vrhu pa nije preporucljivo klasicno brisanje. Ako ces na klasican nacin susiti auto, onda nemoj peskir kupovat vec manju mikrofiber krpu. Samo se rasiri peskir na auto, uzme se za ivice peskira rukama i povuce u jednom pravcu da pokupi vodu.

Pogledaj kod od ove dvojice na piku sta imaju, a imaju sve sto ti treba oni prodaju dobre stvari. Od njih kupuju i ti sto auta poliraju. Mozes im poslati i poruku pa neka ti ponude sta sve imaju od mikrofibera pa se odluci.
E hvala ti drug na pomoci i preporukama.
0d tog momka iz Mostara, mislim da je as_detailing, sam prije nekih 2 godine narucio paket preparata i dobio krvu od mikrofibera skoro pa besplatno. Tad mi se frisak asfalt nalijepio na auto pa sam uzeo od njega Sonaxov preparat i usput narucio i Sonax xtreme tecni vosak i jos nekih stvari za tapacirung/sjedista, felge... a kad sam spricao auto tim tecnim voskom, tad sam susio karoseriju ovom Sonax krpom na nacin kako si i ti opisao, samo sto nakon par pranja vec je vosak gubio svojstvo, ocekivano, ali ipak nije losa stvar za one koji nisu probali.
Image

Ali sad hocu da perem sa 2 bucket car wash metodom, 2 kante (1 sampon, druga cista voda) i rukavicom lagano deri. Jest zahmetli, ali obicno svi to preporucuju kako bi se izbjeglo lagano grebanje farbe, najprije.

Taj sampon i gumal cu vidjeti odmah da kupim, blizu mi je Zeka komerc, a izgleda mi nema druge nego uzeti skuplji peskir i rukavicu i namiriti se.
benki2

#1362 Re: Auto kozmetika

Post by benki2 »

Pozdrav, imam par packica po haubi i sa strane, pa bi to malo kistom obojio. Gjde ima uzeti malo tog laka u sarajevu, prema kodu? Pretpostavljam da miksaju boje
black_adrian

#1363 Re: Auto kozmetika

Post by black_adrian »

benki2 wrote: 20/04/2022 09:55 Pozdrav, imam par packica po haubi i sa strane, pa bi to malo kistom obojio. Gjde ima uzeti malo tog laka u sarajevu, prema kodu? Pretpostavljam da miksaju boje
ima negdje u Velesicima, gdje tacno, ne znam... pitaj na pumpi il u Pennyu znat ce sigurno :mrgreen:
artur morgan

#1364 Re: Auto kozmetika

Post by artur morgan »

Probaj, ali vidjet će se razlika u boji, zbog toga nemoj previše bojiti.

Inače, to je pravo izazovno bez lakiranja ili bez polirke srediti

laik1981

#1365 Re: Auto kozmetika

Post by laik1981 »

benki2 wrote: 20/04/2022 09:55 Pozdrav, imam par packica po haubi i sa strane, pa bi to malo kistom obojio. Gjde ima uzeti malo tog laka u sarajevu, prema kodu? Pretpostavljam da miksaju boje
Imas na aneksu.. Sensu ili tako nesto se radnja zove..
Optimist

#1366 Re: Auto kozmetika

Post by Optimist »

Mislim da miksa i onaj u Zeljinom stadionu, pored radnje u Velesicima.

Taj u stadionu cak moze napraviti sprej prema kodu boje.
JavierBosnia

#1367 Re: Auto kozmetika

Post by JavierBosnia »

Optimist wrote: 20/04/2022 10:33 Mislim da miksa i onaj u Zeljinom stadionu, pored radnje u Velesicima.

Taj u stadionu cak moze napraviti sprej prema kodu boje.
I Sikkens se specijalizirano time bavi, pa eto sta je blize
Frile86

#1368 Re: Auto kozmetika

Post by Frile86 »

Pozdrav,

Odlučio sam da sam ispoliram auto.

Vjerovatno ću uzeti u OBI polirku einhell - trenutno je 109 KM na akciji
Koju preporuku imate za pastu koju da koristim?
Koju preporuku za završni sloj zaštite?
Koji clay bar kupiti i gdje? Nisam našao da ima negdje u Sarajevu uzeti...

Bijela je boja auta tako da ne mogu previše zeznuti :)
avijon

#1369 Re: Auto kozmetika

Post by avijon »

3m, anex na gramazu
r00tf

#1370 Re: Auto kozmetika

Post by r00tf »

Tyke wrote: 14/04/2022 22:44
artur morgan wrote: 14/04/2022 22:09

E hvala ti drug na pomoci i preporukama.
0d tog momka iz Mostara, mislim da je as_detailing, sam prije nekih 2 godine narucio paket preparata i dobio krvu od mikrofibera skoro pa besplatno. Tad mi se frisak asfalt nalijepio na auto pa sam uzeo od njega Sonaxov preparat i usput narucio i Sonax xtreme tecni vosak i jos nekih stvari za tapacirung/sjedista, felge... a kad sam spricao auto tim tecnim voskom, tad sam susio karoseriju ovom Sonax krpom na nacin kako si i ti opisao, samo sto nakon par pranja vec je vosak gubio svojstvo, ocekivano, ali ipak nije losa stvar za one koji nisu probali.
Image

Ali sad hocu da perem sa 2 bucket car wash metodom, 2 kante (1 sampon, druga cista voda) i rukavicom lagano deri. Jest zahmetli, ali obicno svi to preporucuju kako bi se izbjeglo lagano grebanje farbe, najprije.

Taj sampon i gumal cu vidjeti odmah da kupim, blizu mi je Zeka komerc, a izgleda mi nema druge nego uzeti skuplji peskir i rukavicu i namiriti se.
Dobra stvar je ovaj sonaxov proizvod, ja koristim zadnje dvije godine zadovoljan sam, cak sam gledao po internetu da ga mijesaju sa vodom isto.
mirota

#1371 Re: Auto kozmetika

Post by mirota »

znate li nekoga da stavlja folije na stakla reon zapadna Herceg, Mostar i sl. HVALA :thumbup:

vidim reklama za lumar.ba ima u Mostaru radnja? kakvi su ?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#1372 Re: Auto kozmetika

Post by Leon16v »

Planiram ove sedmice raditi na fiesti presvlake u Pazariću.

Mora li se ići dole prvo da se izmjere dimenzije ili kako već, ili se može i poslati njima slika izgleda (pošto već imam sliku kakve hoću presvlake i materijal) i samo doći na ugradnju? :-D
black_adrian

#1373 Re: Auto kozmetika

Post by black_adrian »

Leon16v wrote: 24/04/2022 18:02 Planiram ove sedmice raditi na fiesti presvlake u Pazariću.

Mora li se ići dole prvo da se izmjere dimenzije ili kako već, ili se može i poslati njima slika izgleda (pošto već imam sliku kakve hoću presvlake i materijal) i samo doći na ugradnju? :-D
imaš metar od mene na naselje... :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1374 Re: Auto kozmetika

Post by konektovan »

Leon16v wrote: 24/04/2022 18:02 Planiram ove sedmice raditi na fiesti presvlake u Pazariću.

Moraš otići da ti izmjere . :mrgreen:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#1375 Re: Auto kozmetika

Post by Leon16v »

konektovan wrote: 25/04/2022 00:27

Moraš otići da ti izmjere . :mrgreen:
Falavi :thumbup:
Post Reply