Volim I ja lukmiru al sto ti rekla dok se rastanemo
Ramazan, opet ;)
-
Zoya
#20728 Re: Ramazan, opet ;)
Previše je to. Ja večeras skroz mali fildžan i jutros na sehuru isto.pijo_zoljo wrote: ↑13/04/2022 16:13na nemam jahadzinicasa wrote: ↑13/04/2022 10:19 sjo kad mi pocMu ovako pametovat' o kuhanju, a niko nista ne kuha.
dete slike vasih iftara i topa i lukmira i pita i svega pa da pricamo onda![]()
lako je zanovijetati.![]()
ne stignem slikat
@Zoya
ujutro pola litra pudingovače
iza iftara isto pola litra pudingovače
(kafa toliko gusta da je ko puding= pudingovača) beat that
Umjesto vode sebi sam zelenog čaja skuhala i to pijuckam.
Super izgleda
- Bloo
- Globalna šefica
#20729 Re: Ramazan, opet ;)
Tarana sam cula i prije, ali u Srbiji.banjaluka078 wrote: ↑13/04/2022 07:00 a eco sad ovi oko mene koji imaju problem s "h" kažu i tarana.
-
Piaty
#20730 Re: Ramazan, opet ;)
Bloo wrote: ↑13/04/2022 23:44Tarana sam cula i prije, ali u Srbiji.banjaluka078 wrote: ↑13/04/2022 07:00 a eco sad ovi oko mene koji imaju problem s "h" kažu i tarana.
U Srbiji isto ne umiju reci rahatluk/rahat lokum pa kazu "ratluk"
- Bloo
- Globalna šefica
#20731 Re: Ramazan, opet ;)
Ja ne znam sa kakvim ljudima ste bili, ali u Srbiji sam normalno pričala.
-
Piaty
#20732 Re: Ramazan, opet ;)
Ma samo kazem da ne znam da li je MOZDA bio neko okolo ko bi to pogresno protumacio jer stvarno je nekako i nekorektno ispalo mada mi to ni najmanje nije bila namjera.
- Bloo
- Globalna šefica
#20733 Re: Ramazan, opet ;)
Evo citam o rahat lokumu.
Rumuni ga samo zovu rahat.
OStali uglavnom lokum.
- Bloo
- Globalna šefica
#20734 Re: Ramazan, opet ;)
Kazes rahat lokum u nekoj srbijanskoj pripizdini i probude se uspavani Drazini spijuni iz 40tih, iskoce iz grmlja i napadnu te kavurmom.
Npr. riječ kavurma sam prvi put čula u Srbiji.
-
Piaty
#20735 Re: Ramazan, opet ;)
"Hoces li da ti navadim ovije rahata" ili "navadi-der mi tije rahata"
A znas li za one klasove cokoladne/kokos lokume? Stvarno dobro i po meni njihov najbolji i najoriginalniji proizvod.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#20736 Re: Ramazan, opet ;)
Malo nas je al' imamo toliko različitih naziva za iste stvari.
Podsjeti me to kad sam jednom, netom nakon rata, bio na ljetovanju u Hrvatskoj. Biram pizzu i pitam konobara šta sve ide u njihovu vegetarijanu. On mi ljubazno nabroja sve sastojke po dalmatinskom - kapula, pomidori, balancana, kavoli...
Gledam ga, nasmijem se. Mislim da tada apsolutno ništa nisam skontao i kažem da mi donese jednu, veliku.
Izgledala lijepo na slici.
Podsjeti me to kad sam jednom, netom nakon rata, bio na ljetovanju u Hrvatskoj. Biram pizzu i pitam konobara šta sve ide u njihovu vegetarijanu. On mi ljubazno nabroja sve sastojke po dalmatinskom - kapula, pomidori, balancana, kavoli...
Gledam ga, nasmijem se. Mislim da tada apsolutno ništa nisam skontao i kažem da mi donese jednu, veliku.
Izgledala lijepo na slici.
- banjaluka078
#20737 Re: Ramazan, opet ;)
Dobro si ti prošao, ja rekla da donesu jednu Dalmaciju (naziv pice) pa ćemo je mi podijeliti. Auuuuu, kakva greška i kakav govor sam dobila da je Dalmacija uvik jedno i da to nikad niko neće podilit, tija je svit i tile su sile, ali je Dalmacija jedno.... Kakva greška. Od tada ne dijelim picu bilo kojeg naziva.Big Boy wrote: ↑14/04/2022 00:41 Malo nas je al' imamo toliko različitih naziva za iste stvari.
Izgledala lijepo na slici.![]()
A za različite riječi, učim malog rođaka iz Livna da kaže ekser. Kaže "e, e, e, brokva".
Nego, kako postači koji rade, oko koliko sati na poslu lupe glavom o sto?
-
pijo_zoljo
#20738 Re: Ramazan, opet ;)
mene krene negdje oko 14:00 pa tamo nekako do 16:00 jedva (malo i prikunjam) onda uzmem hodat do 17:00 po objektu i okolo. Koncentracija mi je do cca podne odlična...banjaluka078 wrote: ↑14/04/2022 07:07Dobro si ti prošao, ja rekla da donesu jednu Dalmaciju (naziv pice) pa ćemo je mi podijeliti. Auuuuu, kakva greška i kakav govor sam dobila da je Dalmacija uvik jedno i da to nikad niko neće podilit, tija je svit i tile su sile, ali je Dalmacija jedno.... Kakva greška. Od tada ne dijelim picu bilo kojeg naziva.Big Boy wrote: ↑14/04/2022 00:41 Malo nas je al' imamo toliko različitih naziva za iste stvari.
Izgledala lijepo na slici.![]()
A za različite riječi, učim malog rođaka iz Livna da kaže ekser. Kaže "e, e, e, brokva".
Nego, kako postači koji rade, oko koliko sati na poslu lupe glavom o sto?Kako s koncentracijom?
-
BijesniPuz
#20739 Re: Ramazan, opet ;)
Najgore je ujutro u 7 ustati na posao.. tesko se razbuditi..
I kako dan ide lakse je.. Sto vise posla ima, brze dan prodje i lakse se koncentrisati... Kad manje posla onda se i "uspavam".
Sto se tice gladi.. i ne osjeti se previse..
I kako dan ide lakse je.. Sto vise posla ima, brze dan prodje i lakse se koncentrisati... Kad manje posla onda se i "uspavam".
Sto se tice gladi.. i ne osjeti se previse..
- nefsun
#20740 Re: Ramazan, opet ;)
uraniliiii
ovdje me neko uvijek napomene na neko jelo koje nisam dugo jela, KAURMA u mojoj mahali, moglo bi se umočit
kod mene kao i kod puža, ako posao umanji, oko dva počnem da tonem, što se tiče gladi i žeđi, sve elhamdulillah, bez obzira koliko pojela na sehuru, baš se lahko isposti dan.
usput, kako bih upotpunila post, da ne bude kako samo gladujem jel te, vježbam shodno permisi da je šutnja ibadet.
lijepo je što u zgradi u kojoj radim, ima mesdzid, pa se moze na vakat otklanjati, usput se malo odzikri, samo mi nešto slabo ide sa onim dijelom hadisa da je san postača ibadet...
ovdje me neko uvijek napomene na neko jelo koje nisam dugo jela, KAURMA u mojoj mahali, moglo bi se umočit
kod mene kao i kod puža, ako posao umanji, oko dva počnem da tonem, što se tiče gladi i žeđi, sve elhamdulillah, bez obzira koliko pojela na sehuru, baš se lahko isposti dan.
usput, kako bih upotpunila post, da ne bude kako samo gladujem jel te, vježbam shodno permisi da je šutnja ibadet.
lijepo je što u zgradi u kojoj radim, ima mesdzid, pa se moze na vakat otklanjati, usput se malo odzikri, samo mi nešto slabo ide sa onim dijelom hadisa da je san postača ibadet...
- hadzinicasa
#20741 Re: Ramazan, opet ;)
meni jutro nije problem, nekad popodne ako ima manje posla me malo zakuca, ali onda me neko nasekira i prodje
a onda dodjem kuci pa spremaj iftar i ubiju se tako ta 2-3 sata do iftara, nego mi nesto kratka noc nakon iftara
danas @Chmoljo recept -corba, brdo tope, svjezi somuni i dodacu malo sudzuke, dimljenog sira i suhog mesa i ajvara ljtog i kupus salata...
@nefsun ja skuhala jucer lonac bolonjeza pa cu lazanje sutra-prekosutra
nego sta kazes na neku musaku? ili kolacice u kajmaku?
puru s kiselim mlijekom?
a onda dodjem kuci pa spremaj iftar i ubiju se tako ta 2-3 sata do iftara, nego mi nesto kratka noc nakon iftara
danas @Chmoljo recept -corba, brdo tope, svjezi somuni i dodacu malo sudzuke, dimljenog sira i suhog mesa i ajvara ljtog i kupus salata...
puru s kiselim mlijekom?
-
immuno
#20742 Re: Ramazan, opet ;)
@nefsun ja kolacice sam prije isto u kajmaku pravila a sad u jogurtu bude super. Uzmem cvrsti jogurt turski ili grcki na pola litre jogurta stavim cajnu kasiku skroba/gustina dodam so malo bibera I kod mene kopar ide u sve I to skuham ( par minuta) onda vrele kolacice u to, preko mozes malo putera I Badema isprziti pa preliti, kupus salatu uz to 
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#20743 Re: Ramazan, opet ;)
Znao je ramazan biti i u ljetnim mjesecima pa je noć nakon iftara znala biti kraća. Tako da je ovo već bolje.hadzinicasa wrote: ↑14/04/2022 11:10 meni jutro nije problem, nekad popodne ako ima manje posla me malo zakuca, ali onda me neko nasekira i prodje![]()
puru s kiselim mlijekom?
Nego, hoće li biti i nešto slatko?
-
immuno
#20744 Re: Ramazan, opet ;)
Danas voce, sutra pravim slatko al neznam sta bih
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#20745 Re: Ramazan, opet ;)
ja i topa in a nutshellhadzinicasa wrote: ↑14/04/2022 11:10 meni jutro nije problem, nekad popodne ako ima manje posla me malo zakuca, ali onda me neko nasekira i prodje![]()
puru s kiselim mlijekom?

- hadzinicasa
#20746 Re: Ramazan, opet ;)
sutlija <3Big Boy wrote: ↑14/04/2022 12:30Znao je ramazan biti i u ljetnim mjesecima pa je noć nakon iftara znala biti kraća. Tako da je ovo već bolje.hadzinicasa wrote: ↑14/04/2022 11:10 meni jutro nije problem, nekad popodne ako ima manje posla me malo zakuca, ali onda me neko nasekira i prodje![]()
puru s kiselim mlijekom?
Nego, hoće li biti i nešto slatko?![]()
sa vanilijom i cimetom i malo chillija
- hadzinicasa
#20747 Re: Ramazan, opet ;)
sta ti se jede, nesto kremasto ili vocno ili suho ili sta... de da te zatrpam raceptima
salje prijateljica neki dan recept za neku tortu od pistacija, interesantno zvuci bas s ovim maslinovim uljem
https://www.coolinarika.com/recept/tort ... 1edf4efba1
- Big Boy
- nefsun
#20749 Re: Ramazan, opet ;)
hadzinicasa wrote: ↑14/04/2022 11:10 danas @Chmoljo recept -corba, brdo tope, svjezi somuni i dodacu malo sudzuke, dimljenog sira i suhog mesa i ajvara ljtog i kupus salata...
puru s kiselim mlijekom?
immuno wrote: ↑14/04/2022 12:30 @nefsun ja kolacice sam prije isto u kajmaku pravila a sad u jogurtu bude super. Uzmem cvrsti jogurt turski ili grcki na pola litre jogurta stavim cajnu kasiku skroba/gustina dodam so malo bibera I kod mene kopar ide u sve I to skuham ( par minuta) onda vrele kolacice u to, preko mozes malo putera I Badema isprziti pa preliti, kupus salatu uz to![]()

- nefsun
#20750 Re: Ramazan, opet ;)
Piši Milijana
hej mnogo ste mi kreativni, samo udarajte recepete, valja kuhat' i mimo ramazana <3
hej mnogo ste mi kreativni, samo udarajte recepete, valja kuhat' i mimo ramazana <3