ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#7676 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ako ti mozes sa svoje sve 4 zimske gume onda moze i onaj sa sve 4 ljetne po toj prici.
Ateista

#7677 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 13/04/2022 11:35
emotivac wrote: 13/04/2022 10:46

Opet ponavljam, lanci NISU OBAVEZNI ukoliko imaš sve 4 zimska prenumatika sa najmanje 4 mm dubine gaznog sloja.
I nema tu procjene, nego moraju imati "papir", nalog, odobrenje za zaustavljanje vozila bez lanaca, piše ti sve brate mili u zakonu.
Kad ti izda naredbu da ne mozes a ti krenes dobices kaznu za nepostupanje po naredbi ovlastenog lica pa ti brate mili radi sta god hoces i kako hoces,a pise ti sve u pravilniku koji nisi procitao.
Ali ako ti izda naredbu da ne mozes proci, mora zabraniti i ostalima iste kategorije, osim ako ti ne nadju nesto drugo neispravno na vozilu, ali to je drugo.
Ateista

#7678 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 13/04/2022 11:37 Ako ti mozes sa svoje sve 4 zimske gume onda moze i onaj sa sve 4 ljetne po toj prici.
Moze ako stavi lance, pise da je zimska oprema zimske gume ili ljetne + lanci.
vjeshalica

#7679 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 13/04/2022 11:39
vjeshalica wrote: 13/04/2022 11:37 Ako ti mozes sa svoje sve 4 zimske gume onda moze i onaj sa sve 4 ljetne po toj prici.
Pise da su i zimske gume na pogonskim tockovima plus lanci ;)
vjeshalica

#7680 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 13/04/2022 11:37

Kad ti izda naredbu da ne mozes a ti krenes dobices kaznu za nepostupanje po naredbi ovlastenog lica pa ti brate mili radi sta god hoces i kako hoces,a pise ti sve u pravilniku koji nisi procitao.
Ali ako ti izda naredbu da ne mozes proci, mora zabraniti i ostalima iste kategorije, osim ako ti ne nadju nesto drugo neispravno na vozilu, ali to je drugo.
Ti mora da imas max.pet godina vozackog iskustva ili manje. Ili si saobracajni levat sto si dosad mnogo puta u diskusiji dokazao. Radices ti po forumu sta hoces,ali u stvarnosti je druga prica.
NediM17

#7681 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Mene pusti sa Land cruiserom sa 4 nove Michelin zimske gume a ovakve k'o ateista ne pušta bRez lanaca na pogonskim točkovima iako imaju 4 zimske gume. :D
Kalimero, nepravda pa to ti je.
Što kaže vješalica, stvari na terenu funkcionišu malo drugačije.

iceman ze

#7682 Re: ZOBS

Post by iceman ze »

OSL je tito, bio i ost'o po zakonu, dodirni prednjom stranom zebru na pjesackom, moze ti ici prijava za ugrozavanje bezbjednosti i na krivično, pa ti gledaj :mrgreen:
Ateista

#7683 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 13/04/2022 11:40
Ateista wrote: 13/04/2022 11:39

Da i to, ali sa sve 4 zimske ne trebaju, to je poenta.
Ateista

#7684 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 13/04/2022 11:41
Ti mora da imas max.pet godina vozackog iskustva ili manje. Ili si saobracajni levat sto si dosad mnogo puta u diskusiji dokazao. Radices ti po forumu sta hoces,ali u stvarnosti je druga prica.
Imam puno vise, ali to nije tema. Nema potrebe za vrijedjanjem, ni ja tebi ne govorim kako nisi u stanju protumaciti clanove zakona i pravilnike, a nije da nema osnove kad tvrdis da moras imatilance uz zimske gume. :-)

I ja kazem da policija ne radi uvijek po zakonu i pravilnicima, ali striktno tumacenje pravilnika kaze da sve 4 zimske gume jedna od varijanti zimske opreme i da lanci nisu neophodni.
Ateista

#7685 Re: ZOBS

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 13/04/2022 11:57 Mene pusti sa Land cruiserom sa 4 nove Michelin zimske gume a ovakve k'o ateista ne pušta bRez lanaca na pogonskim točkovima iako imaju 4 zimske gume. :D
Kalimero, nepravda pa to ti je.
Što kaže vješalica, stvari na terenu funkcionišu malo drugačije.

Ne kazem ja da je to nepravda, meni ima smisla da negdje puste onog ko ima lance ili 4x4, ali u zakonu i pravilnicima to nije definisano tako, nego da moras imati zimsku opremu i to je to. Policija bi trebala da radi po zakonu, ali svi smo svjesni da nije uvijek tako, pa i da nekad ne znaju zakon, eno na drugoj temi je bilo price da je policija nekad pogresno tvrdila da prednost na vrhu dzidzikovca imaju oji odozdo, iako je jasno da nemaju.
Laplace

#7686 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ateista wrote: 13/04/2022 12:15
vjeshalica wrote: 13/04/2022 11:40

Najbolje je sve četiri zimske gume i lanci na sve četiri gume. :D
ZoomZoomKiwi

#7687 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

Da sumiramo:

Član 170. stav (3) ZOBS-a kaže da bliže odredbe o saobracaju u zimskim uvjetima donosi resorni ministar u Pravilniku.

Image

Prema članu 3. stav (2) tačka a) Pravilnika o prometu u zimskim uvjetima (Sl. glasnik BiH broj 83/20) zimska oprema su zimske gume na svim točkovima vozila.
Tu se nigdje ne spominju lanci.

No, u tački b) istog stava stoji da je zimska oprema zimske gume na pogonskim točkovima i odgovarajući lanci za snijeg. Znači ako samo na pogonskim točkovima imaš odgovarajuće zimske gume.

Također, propis o minimalnoj dubini “šare” je naveden samo u tački c) istog stava u kojem se tretiraju sve ljetne gume na vozilu (uz obavezu imanja lanaca)

Dalje:

Image

Znak II-46 kaže obavezna upotreba zimske opreme, a ne lanaca.

Što će reći da ako imaš sve četiri zimske gume, i kad je ovaj znak u pitanju, ne trebaju ti lanci.

Također, navedeni znak je često praćen dopunskom tablom na kojoj je naveden vremenski interval (datumi) unutar kojeg je isti važeći.
Dzontra_Volta

#7688 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Mislim da kod nekih zbunjoza nastaje zbog toga što je na ovom znaku nacrtana guma s lancima, pa pretpostavljaju da to znači da trebaš imati lance.
noviclan

#7689 Re: ZOBS

Post by noviclan »

To je sasvim ok "ali nemoj gdin strumpf da me pitas u sred grada da li imate lance gdje ima znak a ti pitaj gdin strumpf ne brukaj se molim te hvala"
mayab

#7690 Re: ZOBS

Post by mayab »

Meni je u ovim zadnjim izmjenama propisa o zimskoj opremi upalo u oči to da više ne određuje minimalnu dubinu šare na zimskoj gumi , kako je do sada bilo minimalno 4 mm , a po svim relevantnim testiranjima, to bi trebala biti bitna stavka, jer "zimska guma" sa manjom šarom nema fumkciju! Time je propis postao "opasniji" za eventualne probleme u prometu zimi!

Takođe, prije je zimska guma bila definisana sa ovim i sada navedenim slovima M i S , u raznim varijantama, ali i oznakom pahuljice i vrha planine ,
Image

dakle samo gume sa obe ove oznake su tretirane kao ZIMSKE , a sada je i to "razvodnjeno"!

Ne shvatam naše zakonodavce, biće da je to sve travnička škola i kupljenje diplome!
Laplace

#7691 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Malo mi je nelogično što se uopšte daju opcije b) i c), a naročito c). Ako imaš zimske gume na pogonskim točkovima i ljetne na drugoj osovini, u zimskim uslovima može doći do podupravljanja ili preupravljanja (ovisno o uslovima na cesti i o tome koja osovian je pogonska). Naročito na poliedici, a korist od lanaca na ledu je upitna (metal na površini malog koeficijenta trenja...).

Ako imaš sve četiri ljetne gume i lance u gepeku, onda su mogućnosti da nešto pođe krivo značajne. Nećeš voziti sa lancima po čistom asfaltu, po maloj dubini snijega (tipa 2 mm) ili vlažnoj cesti (kao početnik sam vozio sa lancima par kilometara na cesti bez dubljeg snijega, mrsko mi ih bilo skidati (neočišćen sporedni put na većem brdu a zatim očišćen glavni put), ali tu glupost nisam ponovio - neugodno i za ljude u autu i za auto).

Da li se tu radi o kupovanju socijalnog mira ili nečem drugom, to ne bih nagađao. Uglavnom, jedina sigurna varijanta su dobre zimske gume na svim točkovima i u gepeku lanac za svaki slučaj.
Ateista

#7692 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Laplace wrote: 13/04/2022 21:25
Ateista wrote: 13/04/2022 12:15

Najbolje je sve četiri zimske gume i lanci na sve četiri gume. :D
Ma jos bolje je ni ne voziti zimi, to je najsigurnije. :D
Ateista

#7693 Re: ZOBS

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 13/04/2022 23:10 Da sumiramo:

Član 170. stav (3) ZOBS-a kaže da bliže odredbe o saobracaju u zimskim uvjetima donosi resorni ministar u Pravilniku.

Image

Prema članu 3. stav (2) tačka a) Pravilnika o prometu u zimskim uvjetima (Sl. glasnik BiH broj 83/20) zimska oprema su zimske gume na svim točkovima vozila.
Tu se nigdje ne spominju lanci.

No, u tački b) istog stava stoji da je zimska oprema zimske gume na pogonskim točkovima i odgovarajući lanci za snijeg. Znači ako samo na pogonskim točkovima imaš odgovarajuće zimske gume.

Također, propis o minimalnoj dubini “šare” je naveden samo u tački c) istog stava u kojem se tretiraju sve ljetne gume na vozilu (uz obavezu imanja lanaca)

Dalje:

Image

Znak II-46 kaže obavezna upotreba zimske opreme, a ne lanaca.

Što će reći da ako imaš sve četiri zimske gume, i kad je ovaj znak u pitanju, ne trebaju ti lanci.

Također, navedeni znak je često praćen dopunskom tablom na kojoj je naveden vremenski interval (datumi) unutar kojeg je isti važeći.
:thumbup:

To je to. Neki pogresno tumace dio koji se ne vidi ovdje da u nekim situacijama policija moze zabraniti prolaz vozilima ili odredjenoj kategoriji na nekom dijelu ceste ako procijene da su losi uslovi, pa misle da mogu zabraniti ako nemas lance. U stvarnosti to mozda i rade, ali prema pravilniku nigdje nije navedeno da mogu islovljavati lancima.
Ateista

#7694 Re: ZOBS

Post by Ateista »

mayab wrote: 14/04/2022 06:35 Meni je u ovim zadnjim izmjenama propisa o zimskoj opremi upalo u oči to da više ne određuje minimalnu dubinu šare na zimskoj gumi , kako je do sada bilo minimalno 4 mm , a po svim relevantnim testiranjima, to bi trebala biti bitna stavka, jer "zimska guma" sa manjom šarom nema fumkciju! Time je propis postao "opasniji" za eventualne probleme u prometu zimi!

Takođe, prije je zimska guma bila definisana sa ovim i sada navedenim slovima M i S , u raznim varijantama, ali i oznakom pahuljice i vrha planine ,
Image

dakle samo gume sa obe ove oznake su tretirane kao ZIMSKE , a sada je i to "razvodnjeno"!

Ne shvatam naše zakonodavce, biće da je to sve travnička škola i kupljenje diplome!
Ovo sam i ja primijetio da su to izbacili i jako je glupo.
Optimist

#7695 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Ja sam imao situaciju na Komaru, snijeg zavaljao, stalo par slepera na usponu. Na pocetku uzbrdice stoji policija i kaze ako hoces proci stavi lance, ako ne, cekaj dok se poprijeceni maknu i dok se put ocisti.
Teretnim vozilima uopce nisu dozvoljavali prolaz u tom momentu, bez obzira na lance.
Ateista

#7696 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Optimist wrote: 14/04/2022 12:08 Ja sam imao situaciju na Komaru, snijeg zavaljao, stalo par slepera na usponu. Na pocetku uzbrdice stoji policija i kaze ako hoces proci stavi lance, ako ne, cekaj dok se poprijeceni maknu i dok se put ocisti.
Teretnim vozilima uopce nisu dozvoljavali prolaz u tom momentu, bez obzira na lance.
Prema trenutnim zakonima i pravilnicima, nisu smjeli da te uslovljavaju, ali ne bi smjeli primati ni cvaju a znamo da to rade.
vjeshalica

#7697 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 14/04/2022 12:19
Optimist wrote: 14/04/2022 12:08 Ja sam imao situaciju na Komaru, snijeg zavaljao, stalo par slepera na usponu. Na pocetku uzbrdice stoji policija i kaze ako hoces proci stavi lance, ako ne, cekaj dok se poprijeceni maknu i dok se put ocisti.
Prema trenutnim zakonima i pravilnicima, nisu smjeli da te uslovljavaju, ali ne bi smjeli primati ni cvaju a znamo da to rade.
Pa sto su onda sleperi stali i sto se ceka ciscenje ako nisu smjeli da uslovljavaju nikoga i ako su lanci ili gume sasvim dovoljni? :mrgreen:
NediM17

#7698 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Nisu iscitali pravilnik do kraja, clan 4, stav 3 i 4.
azdralovic

#7699 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Jucer zatvorili cestu od Stupa prema Rajlovcu nikome ne daju proci... a imali smo zimske gume :sax:
Ateista

#7700 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 14/04/2022 20:30
Ateista wrote: 14/04/2022 12:19

Pa sto su onda sleperi stali i sto se ceka ciscenje ako nisu smjeli da uslovljavaju nikoga i ako su lanci ili gume sasvim dovoljni? :mrgreen:
Zato sto pise da mogu svima zabraniti prolaz ili odredjenoj kategoriji vozila, znaci po zakonu je da kazu ne mogu teretna, ili ne moze niko. Da te uslovljavaju lancima ili 4x4 ne bi smjeli. Ako pusti jedno putnicko vozilo sa lancima morao bi i sva ostala koja imaju bilo koju varijantu propisane zimske opreme, a jedna od njih je 4 zimske gume.
Post Reply