Ukrajina
- drndalo
#77276 Re: Ukrajina
Sigurno da ima, ali se nece s tim ici odmah vani. Zbog raznih razloga.
Cak i samo spasavanje posade koja je napustila brod je moralo biti najavljeno i koordinisano s Rusima, da ne bi bilo protumaceno kao dodatni napad. Sve u svemu, letvica novonaucenih stvari na svijetu, posebno u ovom regionu se brzo i visoko dize...
Cak i samo spasavanje posade koja je napustila brod je moralo biti najavljeno i koordinisano s Rusima, da ne bi bilo protumaceno kao dodatni napad. Sve u svemu, letvica novonaucenih stvari na svijetu, posebno u ovom regionu se brzo i visoko dize...
-
TomANDJerry
#77277 Re: Ukrajina
Ne treba mi potvrda -- znamo sta se dogodilo i gdje se ratni brod Moskva ponos Crnomorske flote trenutno nalazishalla wrote: ↑14/04/2022 10:08I meni je to čudno, zato sam pitao gore ima li igdje neka foto ili video potvrda... Biće aBdTomANDJerry wrote: ↑14/04/2022 09:53 Ali zasto nema snimaka tog plovila kako tone.
Mislim, nalazi se u Crnom moru, dakle bukvalno su NATO avioni mu iznad glave --- a NATO mornari su mogli da pridju i rugaju se posadi dok tone + snimaju video.![]()
Nego, volim velike ratne brodove i vidjeti jedan takav kako tone nismo imali prilike od WW2 i bitke za Okinavu
-
lajkujMe
#77278 Re: Ukrajina
Ukrajinski Guverner Donbaske regije, otvoreno zamolio Ruske majke da dodju do Ukrajine i preuzmu tijela svojih sinova.
Kazu nismo divljaci, ne zelimo da ih kopamo u masovne grobnice ili da ih kremiraju.
Molimo vas da dodjete po vase sinove pomoci cemo vam s transportom.
Kazu nismo divljaci, ne zelimo da ih kopamo u masovne grobnice ili da ih kremiraju.
Molimo vas da dodjete po vase sinove pomoci cemo vam s transportom.
-
zilog
#77279 Re: Ukrajina
BTW, Teza, da su "Moskvi", Bayraktarom, odvukli paznju, na drugu stranu, ne stoji. Osmatracki radari, pogotovo brodski, prate 360 stepeni oko broda i nema razloga da se okrecu samo na jednu stranu. Objasnjenje ukrajinskog pogotka Neptunom je puno jednostavnije - ruska tehnika ima performanse na papiru i pri idealnim uslovima. Da ne puse vjetar, da nije valovito, da more nije previse slano itd.
-
TomANDJerry
#77280 Re: Ukrajina
Da protivnik ne puca na tebe ..zilog wrote: ↑14/04/2022 10:19![]()
BTW, Teza, da su "Moskvi", Bayraktarom, odvukli paznju, na drugu stranu, ne stoji. Osmatracki radari, pogotovo brodski, prate 360 stepeni oko broda i nema razloga da se okrecu samo na jednu stranu. Objasnjenje ukrajinskog pogotka Neptunom je puno jednostavnije - ruska tehnika ima performanse na papiru i pri idealnim uslovima. Da ne puse vjetar, da nije valovito, da more nije previse slano itd.![]()
- GAU8
#77281 Re: Ukrajina
na CNN-ushalla wrote: ↑14/04/2022 10:08I meni je to čudno, zato sam pitao gore ima li igdje neka foto ili video potvrda... Biće aBdTomANDJerry wrote: ↑14/04/2022 09:53 Ali zasto nema snimaka tog plovila kako tone.
Mislim, nalazi se u Crnom moru, dakle bukvalno su NATO avioni mu iznad glave --- a NATO mornari su mogli da pridju i rugaju se posadi dok tone + snimaju video.![]()
Oblacno vrijeme onemogucilo satelitske snimkeDue to large storms over the Black Sea obscuring satellite imagery and sensory satellite data, CNN has not been able to visually confirm the ship has been hit or its current status, but analysts noted that a fire on board such a ship can lead to a catastrophic explosion that could sink it.
-
Tyke
#77282 Re: Ukrajina
Uletise 2 Neptuna klizeci Moskvi. To volim cuti.
Nego, bilo mi je cudno da njihov borbeno najsposobniji ratni brod propusti 2 Neptuna da ga udare i potope. Bez obzira sto Neptun nisko leti, cini mi se, ali ni to ne moze biti razlog, ali evo vidim da ste vi gore sad napisali u cemu je kvaka. Cekali lose vrijeme i iskoristili ga, a imali i znanje o tome kad i u kojim uslovima mogu ucinkovito djelovati.
Nevjerovatno kako pametno ukrajinci rade posao, bez ikakvog srkleta i zurbe, a ubijedjen sam da sve to ne bi mogli tako kvalitetno i pametno raditi bez direktnih savjeta kvalifikovanih ljudi iz SAD i BG prvenstveno, a onda i pojedinih clanova NAT0-a. Sve smisljeno i promisljeno rade, tako precizno i ucinkovito sa minimum gubitaka i promasaja sami ukrajinci nema sanse da bi uspjeli.
Ruska flota je i dalje jaka i brojna, ali pad Moskve je nemjerljiv kako s vojne strane, tako i moralne. Ne mogu zamisliti kakve su sad reakcije u ruskoj vojsci, a narocito samom njihovom vojnom i politickom vrhu. A znamo da ukrajinci tek trebaju dobiti neke projektile koji ce dodatno pomoci pri rokanju na moru i obalama. 0desa je rahat, mozemo reci, ali Krim sigurno nece biti.
Ne znam koliko je moguce i imaju li na radaru da rokaju jos koji brog Neptunima dok su ovi u konfuziji i vjerovatno mijenjanju strategije i pomjeranja brodova blize Krimu.
Neko je spominjao i kako sad ukrajinska avijacija ima vecu slobodu djelovanja u tom podrucju i da bi to mogli iskoristiti. Ali, kakva je uopste ukrajinska avijacija i koliko bi zaista mogli biti ucinkoviti? Ili se misli na to da im se prvo dostave F16 ili sta vec postoji mogucnost da dobiju/kupe?
Nego, bilo mi je cudno da njihov borbeno najsposobniji ratni brod propusti 2 Neptuna da ga udare i potope. Bez obzira sto Neptun nisko leti, cini mi se, ali ni to ne moze biti razlog, ali evo vidim da ste vi gore sad napisali u cemu je kvaka. Cekali lose vrijeme i iskoristili ga, a imali i znanje o tome kad i u kojim uslovima mogu ucinkovito djelovati.
Nevjerovatno kako pametno ukrajinci rade posao, bez ikakvog srkleta i zurbe, a ubijedjen sam da sve to ne bi mogli tako kvalitetno i pametno raditi bez direktnih savjeta kvalifikovanih ljudi iz SAD i BG prvenstveno, a onda i pojedinih clanova NAT0-a. Sve smisljeno i promisljeno rade, tako precizno i ucinkovito sa minimum gubitaka i promasaja sami ukrajinci nema sanse da bi uspjeli.
Ruska flota je i dalje jaka i brojna, ali pad Moskve je nemjerljiv kako s vojne strane, tako i moralne. Ne mogu zamisliti kakve su sad reakcije u ruskoj vojsci, a narocito samom njihovom vojnom i politickom vrhu. A znamo da ukrajinci tek trebaju dobiti neke projektile koji ce dodatno pomoci pri rokanju na moru i obalama. 0desa je rahat, mozemo reci, ali Krim sigurno nece biti.
Ne znam koliko je moguce i imaju li na radaru da rokaju jos koji brog Neptunima dok su ovi u konfuziji i vjerovatno mijenjanju strategije i pomjeranja brodova blize Krimu.
Neko je spominjao i kako sad ukrajinska avijacija ima vecu slobodu djelovanja u tom podrucju i da bi to mogli iskoristiti. Ali, kakva je uopste ukrajinska avijacija i koliko bi zaista mogli biti ucinkoviti? Ili se misli na to da im se prvo dostave F16 ili sta vec postoji mogucnost da dobiju/kupe?
Last edited by Tyke on 14/04/2022 10:29, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
#77283 Re: Ukrajina
Zilog ti si strucnjak za radare.
Pa evo pitanje, vidio sam PVO radar za ciljanje na Moskvi evo slike.

Koliko sam skontao on je ogranicen na 180 luk, sve sto se nalazi iza njega ne moze da vidi/nacilja.
S obzirom na nacin kako Neptun radi, skimuje iznad mora.
Na koliko km bi ga ostali radari detektovali?
I koliko vremenski bi trebalo od momenta detekcije da se radar okrene prema njima, nacilja i ispali protiv mjere?
Vjerujem da je brzina Krstarecih oko 800-900km na sat.
Sto znaci da je vrijeme reakcije izuzetno kratko ako su projektili detektovani na 20-30 km od broda?

Koliko sam skontao on je ogranicen na 180 luk, sve sto se nalazi iza njega ne moze da vidi/nacilja.
I koliko vremenski bi trebalo od momenta detekcije da se radar okrene prema njima, nacilja i ispali protiv mjere?
Sto znaci da je vrijeme reakcije izuzetno kratko ako su projektili detektovani na 20-30 km od broda?
-
Seawolf
#77284 Re: Ukrajina
General Belgrano je par stotina tona manjeg deplasmana i tačno jedan metar kraći od krstarice Moskva.TomANDJerry wrote: ↑14/04/2022 10:14Ne treba mi potvrda -- znamo sta se dogodilo i gdje se ratni brod Moskva ponos Crnomorske flote trenutno nalazi![]()
![]()
Nego, volim velike ratne brodove i vidjeti jedan takav kako tone nismo imali prilike od WW2 i bitke za Okinavu![]()
![]()
(dobro, bio je Belgrano u Faklandskom ratu)
Tako da, jeste, krstarica Moskva je najveći potopljeni ratni brod nakon završetka drugog svjetskog rata.
-
laik1981
#77285 Re: Ukrajina
Ako je bilo bajraktara bice i snimaka.. Prvo da se potvrdi ovo, pa cemo se veseliti..
-
RLewis
#77286 Re: Ukrajina
Pa ima i opcija ako ne bude fotki ostecene Moskve zna se gdje je lol.
Inace oooogroman moral booster
Inace oooogroman moral booster
- GAU8
#77287 Re: Ukrajina
Kakva god da je, raznih bombi imaju sigurno dovoljno i sada mogu da s mora pritiskaju sve sto je blizu obale.Tyke wrote: ↑14/04/2022 10:26 Neko je spominjao i kako sad ukrajinska avijacija ima vecu slobodu djelovanja u tom podrucju i da bi to mogli iskoristiti. Ali, kakva je uopste ukrajinska avijacija i koliko bi zaista mogli biti ucinkoviti? Ili se misli na to da im se prvo dostave F16 ili sta vec postoji mogucnost da dobiju/kupe?
Mogu cak probati bombardovati ove manje brodove, jer oni se nemaju vise cime braniti osim strelama...
- janje_
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#77289 Re: Ukrajina
Ma ima snimaka samo nisu za javnost, vecina desavanja u ratu se ne objavljuju, pa rat je
, svaka slika ima hiljadu podataka osim onog sto je uslikala
.
-
TomANDJerry
-
lajkujMe
#77292 Re: Ukrajina
Slika ce biti sigurno, ne zaboravite da neke snimke Ukrajinci ne zele ili ne smiju objaviti, kao npr Bayraktar snimke, Turci su zamolili Ukrajince da ih ne objavljuju zbog odnosa s Rusijom.
Sta cekamo je ljepse vrijeme, postoji OSINT zajednica koja prati Ruske brodove preko komercijalnih satelite.
Ako je brod potunuo ili je ostecen znace se, takav brod ne nestaje tek tako.
Ako je Bayro uspio snimiti udare i potonuce vjerujem da ce Ukrajincu objaviti dijelove sutra ili prekosutra mozda ako Turci dopuste.
Sto se tice djelovanja Avijacije po jugu, nisam uopste optimista kao vi.
Da ako ima brodova dalje od Krima moguce da ce Ukrajinci napraviti party i to vec danas i sutra mozda.
Ali djelovanje na kopnu je stvarno limitirano.
Fejk info je da trupe na Jugu cuvaju samo OSE to nije istina.
Pantsir, Tor, Buk stite trupe od niskoletaca, S300 i S400 od visoko letecih aviona.
Napasti sigurno mogu ali bi to bilo limitirano na nezasticena podrucja kojih je malo ili u riskantnom niskom letu gdje bi bili vjerovatno oboreni.
Ali vjerujem npr da ce Bayraktar moci da slobodnije djeluje pogotovo na Moru i i dijelovima oko Berdyanska npr
Sta cekamo je ljepse vrijeme, postoji OSINT zajednica koja prati Ruske brodove preko komercijalnih satelite.
Ako je brod potunuo ili je ostecen znace se, takav brod ne nestaje tek tako.
Ako je Bayro uspio snimiti udare i potonuce vjerujem da ce Ukrajincu objaviti dijelove sutra ili prekosutra mozda ako Turci dopuste.
Sto se tice djelovanja Avijacije po jugu, nisam uopste optimista kao vi.
Da ako ima brodova dalje od Krima moguce da ce Ukrajinci napraviti party i to vec danas i sutra mozda.
Ali djelovanje na kopnu je stvarno limitirano.
Fejk info je da trupe na Jugu cuvaju samo OSE to nije istina.
Pantsir, Tor, Buk stite trupe od niskoletaca, S300 i S400 od visoko letecih aviona.
Napasti sigurno mogu ali bi to bilo limitirano na nezasticena podrucja kojih je malo ili u riskantnom niskom letu gdje bi bili vjerovatno oboreni.
Ali vjerujem npr da ce Bayraktar moci da slobodnije djeluje pogotovo na Moru i i dijelovima oko Berdyanska npr
-
lajkujMe
- madner
#77294 Re: Ukrajina
Fino dizanje morala poslje ove predaje.
- studiorum_tuzlaensis
#77295 Re: Ukrajina
Gori moskva - gori borovina
-
zilog
#77296 Re: Ukrajina
Da, ovo izgleda kao nisanski radar i njime neces pretrazivati nebo oko broda. Kada osmatracki radar izvrsi akviziciju, nisanski preuzme i prati metu. Nema govora, da i u jednom trenutku, prestane osmatranje svih 360 stepeni. Zato i kazem, ovdje je zakazao osnovni, osmatracki radar. Da nije, sigurno ne bi pokusavali nisanilti Bajru (navodno).lajkujMe wrote: ↑14/04/2022 10:28 Zilog ti si strucnjak za radare.
Kod radara, brzina mete, isto moze bitno uticati, da meta postane "nevidljiva" (previse se pomakne izmedju dva pulsa, pa se signal ne moze integrisati), ali "Neptun" je "obicna" subsonicna krstareca raketa i nikako ne spada u tu kategoriju brzih ciljeva.
Radar postavljen na visini od 20 metara iznad mora, vidi objekat koji skimuje na 5 metara, na udaljenosti 24 kilometra. To daje citav minut upozorenja za podzvuzni cilj koji priblizava brodu...
- janje_
- GAU8
- Nespin
-
lajkujMe
#77300 Re: Ukrajina
Hvala na strucnom objasnjenjuzilog wrote: ↑14/04/2022 10:52Da, ovo izgleda kao nisanski radar i njime neces pretrazivati nebo oko broda. Kada osmatracki radar izvrsi akviziciju, nisanski preuzme i prati metu. Nema govora, da i u jednom trenutku, prestane osmatranje svih 360 stepeni. Zato i kazem, ovdje je zakazao osnovni, osmatracki radar. Da nije, sigurno ne bi pokusavali nisanilti Bajru (navodno).lajkujMe wrote: ↑14/04/2022 10:28 Zilog ti si strucnjak za radare.
Kod radara, brzina mete, isto moze bitno uticati, da meta postane "nevidljiva" (previse se pomakne izmedju dva pulsa, pa se signal ne moze integrisati), ali "Neptun" je "obicna" subsonicna krstareca raketa i nikako ne spada u tu kategoriju brzih ciljeva.
Radar postavljen na visini od 20 metara iznad mora, vidi objekat koji skimuje na 5 metara, na udaljenosti 24 kilometra. To daje citav minut upozorenja za podzvuzni cilj koji priblizava brodu...![]()
Malo sam citao o tom brodu.
Od PVO odbrane ima samo dva sistema.
S300F za koji se tvrdi da nije dobar za presretanje "skiff" raketa pogotovo ako su preblizu
I Osa-M sistem koji nije nesto dobar.
Dal je moguce da sem problema osmatrackog radara u kombinaciji zbog blizine i niskog leta nisu imali efektivno Sredstvo protiv Neptuna?
Znam da Americki Arleigh Burke razarac ima vise sistema protiv raketa.
Od dalekometnih, srednjeg dometa i kratkog dometa raketa do point defence (Ciws) ako sve ostalo zakaze.