Slučaj Dženan Memić
-
ArmandiHose
#28476 Re: Slučaj Dženan Memić
TEMA: patriotizam Ifeta, Muriza i Davora, rat i mir;
jučer - danas - sutra
Ifet tokom rata bio u SR Njemačkoj, pa neka je njegov izbor...
Muriz tokom rata bio u BiH, neka je, njegov izbor, ali svaka čast..
Davor tokom rata bio u BiH, pripadnik Vojske RS, pa neka je njegov izbor..
Bilo - prošlo, ali DANAS:
1. Muriz demobilisan, ostao u BiH, hvali se, u miru, da je "povalio" Državu, nastavlja je "povaljivati", preko rušenja pravosuđa, sada radi i na rušenju OHRa, a prijeti odmazdom 45 osoba!
2. Davor, demobilisan nakon izvjesnog vremena napustio u miru BiH, RS, otišao u Austriju, čak sa sobom odnio posmrtne ostatke svoga sina i sahranio ga u Austriji, zatražio azil od Austrije, ali odbijen i vraćen u BiH došao u Sarajevo kod merhametli ljudi gdje se uvezao sa Murizom i Ifetom, sada sa njima učestvuje u "povaljivanju" države, državnog pravosuđa (sve u Sarajevu, ne u Banja Luci), trenutno radi na rušenju OHRa, prijeti odmazdom nepoznatog broja osoba!
3. Ifet se vratio u BiH, kao advokat se odlično snašao u miru, čak "pro bono" zastupa bivše pripadnike "sukobljenih strana", pripadnike Armije RBiH i Vojske RS, zbog vlastite karijere i džepa sa dva takva bivša sukobljena pripadnika, sa Murizom i Davorom, učestvuje u "povaljivanju" države i pravosuđa, ali i pozicionirane vlasti po nalogu klijenata iz sjene, sada radi i na rušenju OHRa, a učestvuje kao "savjetnik" pomenutih osoba u prijetnjama odmazdama većeg broja osoba!
Kako nazvati ovakve "ljude"?
jučer - danas - sutra
Ifet tokom rata bio u SR Njemačkoj, pa neka je njegov izbor...
Muriz tokom rata bio u BiH, neka je, njegov izbor, ali svaka čast..
Davor tokom rata bio u BiH, pripadnik Vojske RS, pa neka je njegov izbor..
Bilo - prošlo, ali DANAS:
1. Muriz demobilisan, ostao u BiH, hvali se, u miru, da je "povalio" Državu, nastavlja je "povaljivati", preko rušenja pravosuđa, sada radi i na rušenju OHRa, a prijeti odmazdom 45 osoba!
2. Davor, demobilisan nakon izvjesnog vremena napustio u miru BiH, RS, otišao u Austriju, čak sa sobom odnio posmrtne ostatke svoga sina i sahranio ga u Austriji, zatražio azil od Austrije, ali odbijen i vraćen u BiH došao u Sarajevo kod merhametli ljudi gdje se uvezao sa Murizom i Ifetom, sada sa njima učestvuje u "povaljivanju" države, državnog pravosuđa (sve u Sarajevu, ne u Banja Luci), trenutno radi na rušenju OHRa, prijeti odmazdom nepoznatog broja osoba!
3. Ifet se vratio u BiH, kao advokat se odlično snašao u miru, čak "pro bono" zastupa bivše pripadnike "sukobljenih strana", pripadnike Armije RBiH i Vojske RS, zbog vlastite karijere i džepa sa dva takva bivša sukobljena pripadnika, sa Murizom i Davorom, učestvuje u "povaljivanju" države i pravosuđa, ali i pozicionirane vlasti po nalogu klijenata iz sjene, sada radi i na rušenju OHRa, a učestvuje kao "savjetnik" pomenutih osoba u prijetnjama odmazdama većeg broja osoba!
Kako nazvati ovakve "ljude"?
-
ArmandiHose
#28477 Re: Slučaj Dženan Memić
KAKO NAZVATI TAKVE LJUDE?
Iskreno, ne znam.. kolebam se.. fale mi riječi...
Hame, koji mi je na kahvi, pomaže mi, kaže - hulje - na mobitelu pretražuje sinonime:
ništarija, protuha, lopina, lopuža, propalica, budaletina, nakaza, gnjida, budala, vucibatina, fukara, varalica ljiga, kurvetina, spodoba, kreatura, mutikaša, izdajica, pederčina, lopovčina, papčina, primitivčina, dronfulja, pizdurina...
Iskreno, ne znam.. kolebam se.. fale mi riječi...
Hame, koji mi je na kahvi, pomaže mi, kaže - hulje - na mobitelu pretražuje sinonime:
ništarija, protuha, lopina, lopuža, propalica, budaletina, nakaza, gnjida, budala, vucibatina, fukara, varalica ljiga, kurvetina, spodoba, kreatura, mutikaša, izdajica, pederčina, lopovčina, papčina, primitivčina, dronfulja, pizdurina...
-
bitangeIprinceze
-
denden
#28479 Re: Slučaj Dženan Memić
Ma smeta, kako ne smeta. Nema na FB vase grupe slike ili videa kako Muriz u svom domu iftari sa Ljubom, a Ljubo opet u onoj majici sa Dzenanovim likom.bitangeIprinceze wrote: ↑13/04/2022 20:26Al znači da bi mogao na ove druge demonstraccije na domaćoj strani![]()
tu ti ništa ne smeta
![]()
tripl dabl/td majka wrote: Murizova prva reakcija na hapsenje Ljube Seferovica je bila (parafraziram): "Ako ga je ubio Ljubo, dovedite ga da ga nahranim i da mu halalim".
-
dijana987
#28480 Re: Slučaj Dženan Memić
Ifet je kriv za sve. Koristi Murizovu zaslepljenost i bol koja ga je izbezumila za sapstvenu promociju. On treba biti kažnjen.
Muriz je pretrpeo toliku bol da mu je sve oprosteno jer očigledno ne zna šta radi samo ne znam za Arijanu dal je ona svesna svega.
Muriz je pretrpeo toliku bol da mu je sve oprosteno jer očigledno ne zna šta radi samo ne znam za Arijanu dal je ona svesna svega.
-
denden
#28481 Re: Slučaj Dženan Memić
Zastupnica se u međuvremenu, nakon "osumnječenih" itd. pravopisno emancipovalauglavnomja wrote: ↑13/04/2022 18:14 i opet se zaboravlja glavno - nepismena je ZASTUPNICA, politicarka, koja na svakom sudjenju sjedi i laprda zajedno sa ovom dvojicom i po medijima i po stranici
To je sjajna ilustracija toga koliki je pokvarenjak i karakterno smeće Ifet Feraget, kako nema nikakvih skrupula.uglavnomja wrote: ↑13/04/2022 18:14 sudac, zasto ih niste kaznili za "guranje"? za laz i manipulaciju?
zasto nema zvancnog saopstenja suda da nije bilo nikakvog guranja, nego u razgovoru sa advokatima spomenuto?
halo dobri posteni sudija, prestani zivini ici niz dlaku, to kad uhvati prst ne pusta ruku ...![]()
upotrijebi ovlasti
jer ovo ocito nema obraza, morala, postenja ... niti misli stati
Hronologija bi išla ovako:
1. Slagao Murizu i novinarima da je Zijad Mutap odgurnuo Arijanu Memić.
2. Nahuškao ga, kao svoju potpunu marionetu, na Zijada Mutapa, Muriz čak govori kako će Mutapu glavu otkinuti
3. Pustili svjesno, pokvareno i manipulatorski u javnost lažnu priču o Mutapovom odgurivanju Arijane Memić, njihovi mediji to prenijeli
(niko od tolikih novinarskih ekipa, tzv. "novinari", koje su snimale događaj nije imao mrvu profesionalizma da pusti snimak i prikaže istinu)
4. Na svojoj FB stranici zadovoljno prenosili te lažne vijesti sa portala, hinjski se uštutjeli o tome šta se stvarno desilo, svjesno manipulatorski izazivajući agresiju njihovih potkapacitiranih slijeposljedbenika koji su urlali kletve i fetve protiv "drznika Mutapa"
5. Feraget, koji je izmislio odgurivanje, obratio se pismeno Sudu BiH da se žali na "odgurivanje od strane Zijada Mutapa" i traži sankciju
6. Sudija ga izignorisao na prvom ročištu
7. Na narednom ročištu Ferageta sudija prozvao zbog neumjesnih komentara o sudiji i suđenju (pritiska na sud) u medijima i Feraget tada pitao šta je sa njegovom žalbom na Mutapovo ponašanje
8. Sudija rekao da su po službenoj dužnosti pregledali snimak i nisu našli ništa neprimjereno od strane Mutapa. Drugim riječima, rekao mu da je on, Feraget, sve slagao i izmislio
Dakle, koliki đon, smeće, neko mora biti da bi se o događaju kojeg je izmislio žalio sudu i, nakon što ga je sud, idući mu na ruku, izignorisao, ponovo pokrenuti to pitanje.
Potpuno isti način djelovanja kao kada ih je lažni očevidac E.M. izlevatio kao zadnje magarce da je vidio Muamera Budnju kako šamara Alisu Mutap, oni pokrenuli demonstracije sa parolama "znam ko je šamarao Alisu Mutap", "sistem štiti ubicu", "neka postupi po izjavi očevica (E.M.) i uhapsi ubicu".
Na kraju dana 23.05.2017. godine saznali od Kantonalnog tužilaštva da ih je E.M. izlevatio kao zadnje bekane, da im je slagao da je vidio Budnju i da im je slagao da je tužilaštvu dva mjeseca ranije ispričao tu lažnu priču.
Umjesto da Feraget bude čovjek i kaže Murizu: "Murize, zajebali smo se, ispali smo debili, mislili da sistem štiti ubicu, ne štiti, ako se nastavimo ponašati kao slon u staklarnici, možemo pomoći da se oslobodi ubica, hajde da se izvinimo svima koje smo prozivali", on je, da bi sačuvao svoju karijeru i novostečenu slavu i sakrio kolikim ga je magarcem napravio silovatelj, narko-diler i ubica u pokušaju E.M., Muriza nagovorio da se naprave budale i da teoriju zavjere još prodube tvrdnjama da je E.M. stvarni očevidac, ali da ga je korumpirani sistem prijetnjama uništio, a sve u namjeri da zaštiti ubicu. I tu priču verglaju i prošle godine, iako su još 23.05.2017. znali da je lažna.
Potpuno isti, manipulatorski, đon-obraz, smećarski sistem, hladno cinično laganje bez da trepne.
Kao kad su njihovi navodni šetači događaj (ženske pozive upomoć) smještali u vrijeme 22,30-22,40, a Feraget nakon suđenja hladno komentariše kako su svjedoci potvrdili da je Dženan ubijen oko 21,50 i kako je naredni sat podmetana saobraćajka
Ili kad nakon svjedočenja Vegar-Zubović, za novinare hladno ponovi višegodišnju laž o tome kako je nakon tima Vegar-Dizdarević-Đelilović (koji je bio zadnji, treći), bio još jedan tim, zadnji, koji je potvrdio amneziju Alise Mutap (a taj koji je potvrdio amneziju je bio drugi, a ne treći). Da bi manipulatorski prodavao ublehu o tome kako se "tražio dok se nije našao nagodan tim".
I takvom oličenju zla Muriz je potpuna marioneta, svjesni saučesnik koji pristaje na sve podvale i laži, svjesno.
-
bitangeIprinceze
#28482 Re: Slučaj Dženan Memić
A sta cemo za ta vozila sto se spominju u aleji u vrijeme koje nije bitno za slucaj ubistva? Kome sta znaci to sto je neko vozilo proslo u 22:30-23:00?
-
ArmandiHose
#28483 Re: Slučaj Dženan Memić
Osjeća Muriz, ako već ne konta, da njihova priča više "ne pije vode", ni u Sudu BiH, ni u Tužilaštvu BiH, niti u značajnom dijelu javnosti:
- U Sudu BiH "njihova" optužnica se sve teže dokazuje, osjeća Muriz, ako već ne "konta", da se neće uspjeti dokazati i da će petero optuženih, njegovih dušmana uskoro biti oslobođeno;
- U Tužilaštvu BiH "njihova nova istraga" se ne otvara, osjeća Muriz, ako već ne konta, da se neće ni otvoriti, niti će biti novih hapšenja njegovih dušmana;
- Osjeća Muriz, ako već ne konta, da mu/im jedan dio javnosti više ne vjeruje, da je jedan dio javnosti postao ravnodušan, te da je jedan dio javnosti otvoreno protiv njihovog Projekta;
- Osjeća Muriz, ako već ne konta, da ni od - VSTV BiH, niti od OHRa nema pomoći za njihov Projekt, suđenja, istrage, hapšenja, smjene, ostavke.
Ali, unatoč tome što osjeća, pa i to što ponešta skonta, Muriz se ne zaustavlja, nastavlja srljati dalje, čak podiže ulog: prijeti OHRu, Visokom Predstavniku i odmazdom svih ili ponekih sa liste 45 prijavljenih osoba!
Zašto?
Ako zanemarimo već pomenute sihre, uroke, džinne i tome slične poremećaje ostaje samo jedan logičan odgovor:
Ifet! Ifet ga i dalje drži i održava pod hipnozom! I nastavlja gurati protiv svih.
Zašto?
- U Sudu BiH "njihova" optužnica se sve teže dokazuje, osjeća Muriz, ako već ne "konta", da se neće uspjeti dokazati i da će petero optuženih, njegovih dušmana uskoro biti oslobođeno;
- U Tužilaštvu BiH "njihova nova istraga" se ne otvara, osjeća Muriz, ako već ne konta, da se neće ni otvoriti, niti će biti novih hapšenja njegovih dušmana;
- Osjeća Muriz, ako već ne konta, da mu/im jedan dio javnosti više ne vjeruje, da je jedan dio javnosti postao ravnodušan, te da je jedan dio javnosti otvoreno protiv njihovog Projekta;
- Osjeća Muriz, ako već ne konta, da ni od - VSTV BiH, niti od OHRa nema pomoći za njihov Projekt, suđenja, istrage, hapšenja, smjene, ostavke.
Ali, unatoč tome što osjeća, pa i to što ponešta skonta, Muriz se ne zaustavlja, nastavlja srljati dalje, čak podiže ulog: prijeti OHRu, Visokom Predstavniku i odmazdom svih ili ponekih sa liste 45 prijavljenih osoba!
Zašto?
Ako zanemarimo već pomenute sihre, uroke, džinne i tome slične poremećaje ostaje samo jedan logičan odgovor:
Ifet! Ifet ga i dalje drži i održava pod hipnozom! I nastavlja gurati protiv svih.
Zašto?
-
denden
#28484 Re: Slučaj Dženan Memić
ArmandiHose wrote: ↑13/04/2022 22:27
Ifet! Ifet ga i dalje drži i održava pod hipnozom! I nastavlja gurati protiv svih. [/b]
Zašto?
Ifet Feraget je predstavljan kao moralna gromada i pravosudni mesija, spasilac pravosuđa i države, većinu populacije ubijedio u to.
Međutim, ako je suditi po djelima, on je upravo pravosudni Antihrist, jer je svojim slatkim lažima zaveo mase, ubijedio ih da je crno-bijelo, a laž istina, sve zbog bolesnog karijerizma, a vrhunac je što je iz ruku pravde iščupao (kao jedan od glavnih aktera i "mozak" Murizovog djelovanja) već pronađenog ubicu sina svog pro bono klijenta, te pomogao u progonu nedužnih ljudi, a možda bio i domišljati idejni tvorac prijedloga da se Ljubi navuče majica sa Dženanovim likom.
Osoba koja je morala, najkasnije nakon 23.05.2017. godine, kad su shvatili da ih je E.M. namagarčio, stati na loptu i reći Murizu da su imali teoriju koja je pogrešna i da, ako tako nastave, mogu samo pomoći stvarnom ubici. Umjesto toga, on je očito Muriza nagovorio da sakriju da su namagarčeni i da (umjesto da se povuku i puste sistemu da radi svoje) sad izmisle priču kako je korumpirani sistem uništio njihovog "pravog" očevica koji je vidio kako Budnjo šamara Alisu Mutap.
Feraget je to odabrao, da bi sačuvao svoju novostečenu slavu i ugled kod naroda, a po cijenu da potpuno Muriza svjesno odvede u kolosijek laži, obmane, prostitucije, te u vjerovatno pomaganje stvarnom ubici. Bolesni karijerizam i egoizam, ambicija koja zarad sebe nema nikakvih skrupula ni obzira, ni prema stvarima koje bi morale biti svete, nedodirljive. Antihrist se predstavio mesijom, moralna nakarada se predstavila kao moralna gromada.
-
Pla va la la
#28485 Re: Slučaj Dženan Memić
Čovječe, kako sam sebi ne dosadiš sa ovakvim tekstovima?! Invokacija - U ime Allaha, Milostivog Samilosnog, a zatim opleti po ljudima najgorim riječima. Pa džini, sihri, šejtani...Dokle više? Lijepo je pročitati post u kojem se ukazuje na neki propust, daje neka nova informacija ali ovo je stvarno bespotrebno i bezveze. Možda misliš da na ovaj način pomažeš jednoj strani, ali kod mnogih ljudi koji ovo čitaju gotovo da izazivaš averziju prema optuženima i upravo postižeš suprotan efekat. Kad čitamo o Murizu iz tvojih tekstova, imamo osjećaj kao da se radi o nekom četniku. Vjerujem da će biti reakcija na ovaj komentar ali zaista me nije briga. Svako ima pravo na svoje mišljenje.ArmandiHose wrote: ↑13/04/2022 21:40 Da započnemo sa bismillom, U Ime Alaha, Milostivog, Samilosnog!
Svjedočimo da su Muriz, Ifet i Davor opsihireni, pod sihrama i urocima, da hin napadaju i opsjedaju šejtani, svi zli džinni, ifriti, a nad njima njihov gospodar Iblis - Sotona!
Jer kako drugojačije objasniti da sva trojica od nekoć finih insana postadoše mrzitelji i povalitelji Države, Pravosuđa, OHRa i Visokog Predstavnika! I još pride dušmani 45 + 5 + X dobrih insana na ovom ovozemaljskom prolaznom dunjaluku! Šejtanove spletke!
Allah zna najbolje!
U okviru mojeg i Hametovog volontersko humanitarnog angažmana na ovoj temi, utječemo se Poslaniku, s.a.v.s., pa večeras dovama mahsuz ponizno išćemo od Uzvišenog Allaha dž.š. ozdravljenje obatrojici:
Es¨elullahel-azime rabbil-aršil-azim en ješfike! Molimo Uzvišenog Allaha, Gospodara Prijestolja Velikog, da vam zdravlje da!
Bismillahi erkike vallahu jušfike min kulli dain! U ime Allaha vas liječimo, Allah će vam lijek dati od svake bolesti koja vas zadesi!
Savjet vam: Potrebno je da naša braća mumini Muriz i Ifet zajedno obavljaju namaz, da izbace slike ljudi i životinja sa zidova i kipove, da puštaju svaki dan sa CD-a suru El-Bekara, da što češće izgovaraju bismillu, posebno prije jela, ulaska i izlaska iz kuće, da uče zikr pred spavanje.
Bismillah, svaka zahvala i hvala pripadaju Uzvišenom Allahu, i neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu i ashabe!
Amin.
- uglavnomja
#28486 Re: Slučaj Dženan Memić
evo i njega, isto kao i sef mu, posipa se pepelom, amnezija ... i patetika
https://avaz.ba/vijesti/bih/734330/muri ... a-6-godina
"...Kad uočim laž ja ću odmah djelovati i tu me neće moći niko zaustaviti, ali nikada neću nikoga uvrijediti i prijeći crtu dobrog ponašanja što sam dosad i radio. "
nazivati ljude konjima i kretenima je ocito u sferi njegovog poimanja dobrog ponasanja i nije uvreda
otkidanje glave, prijetnje, vrijedjanje, bahatost, sirovost,
sve je to dobro ponasanje
ili misli da citav narod ima pamcenje zlatne ribice?
"...Kad uočim laž ja ću odmah djelovati i tu me neće moći niko zaustaviti, ali nikada neću nikoga uvrijediti i prijeći crtu dobrog ponašanja što sam dosad i radio. "
nazivati ljude konjima i kretenima je ocito u sferi njegovog poimanja dobrog ponasanja i nije uvreda
otkidanje glave, prijetnje, vrijedjanje, bahatost, sirovost,
-
dijana987
#28487 Re: Slučaj Dženan Memić
Kada bi Muriz upitao Sejtana sta si uradio za mene,bas me zanima sta bi odgovorio
- GAU8
#28488 Re: Slučaj Dženan Memić
Slažem se s tobom. Prijavite ovakve vrste spamanja. Bez veze zatrpava temu glupostima.Pla va la la wrote: ↑13/04/2022 23:12Čovječe, kako sam sebi ne dosadiš sa ovakvim tekstovima?! Invokacija - U ime Allaha, Milostivog Samilosnog, a zatim opleti po ljudima najgorim riječima. Pa džini, sihri, šejtani...Dokle više? Lijepo je pročitati post u kojem se ukazuje na neki propust, daje neka nova informacija ali ovo je stvarno bespotrebno i bezveze. Možda misliš da na ovaj način pomažeš jednoj strani, ali kod mnogih ljudi koji ovo čitaju gotovo da izazivaš averziju prema optuženima i upravo postižeš suprotan efekat. Kad čitamo o Murizu iz tvojih tekstova, imamo osjećaj kao da se radi o nekom četniku. Vjerujem da će biti reakcija na ovaj komentar ali zaista me nije briga. Svako ima pravo na svoje mišljenje.ArmandiHose wrote: ↑13/04/2022 21:40 Da započnemo sa bismillom, U Ime Alaha, Milostivog, Samilosnog!
Svjedočimo da su Muriz, Ifet i Davor opsihireni, pod sihrama i urocima, da hin napadaju i opsjedaju šejtani, svi zli džinni, ifriti, a nad njima njihov gospodar Iblis - Sotona!
Jer kako drugojačije objasniti da sva trojica od nekoć finih insana postadoše mrzitelji i povalitelji Države, Pravosuđa, OHRa i Visokog Predstavnika! I još pride dušmani 45 + 5 + X dobrih insana na ovom ovozemaljskom prolaznom dunjaluku! Šejtanove spletke!
Allah zna najbolje!
U okviru mojeg i Hametovog volontersko humanitarnog angažmana na ovoj temi, utječemo se Poslaniku, s.a.v.s., pa večeras dovama mahsuz ponizno išćemo od Uzvišenog Allaha dž.š. ozdravljenje obatrojici:
Es¨elullahel-azime rabbil-aršil-azim en ješfike! Molimo Uzvišenog Allaha, Gospodara Prijestolja Velikog, da vam zdravlje da!
Bismillahi erkike vallahu jušfike min kulli dain! U ime Allaha vas liječimo, Allah će vam lijek dati od svake bolesti koja vas zadesi!
Savjet vam: Potrebno je da naša braća mumini Muriz i Ifet zajedno obavljaju namaz, da izbace slike ljudi i životinja sa zidova i kipove, da puštaju svaki dan sa CD-a suru El-Bekara, da što češće izgovaraju bismillu, posebno prije jela, ulaska i izlaska iz kuće, da uče zikr pred spavanje.
Bismillah, svaka zahvala i hvala pripadaju Uzvišenom Allahu, i neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu i ashabe!
Amin.
-
dzolix
#28489 Re: Slučaj Dženan Memić
Advokati optuženih u slučaju "Zijad Mutap i ostali" obratili su se Sudu Bosne i Hercegovine podneskom u vezi sa, kako navode, negativnom medijskom kampanjom i neprimjerenim pritiskom na pravosuđe do kojeg nesumnjivo dolazi u ovom i sa njim povezanim predmetom.
- Smatramo da javnost treba da bude informirana pod kakvim uvjetima postupa cjelokupno pravosuđe u ovom predmetu, koje je izloženo linču na najmanje odstupanje od uloge koju nosioci negativne medijske kampanje smatraju da imaju odigrati - navodi se u podnesku koji potpisuju branioci optuženih, advokati Nina Kisić, Goran Dragović, Kadrija Kolić, Ermin Gačanović i Edin Šećerbegović.
Slučaj "Memić"
Feraget o navodima advokata: Sud će odluku donijeti na osnovu dokaza, a ne medijskih izvještaja
U dopisu ističu da se radi o jednom od medijski najpropraćenijih predmeta ikad vođenih u Bosni i Hercegovini, kao i da branioci optuženih ni na koji način nisu doprinijeli toj kampanji, čije posljedice, kako navode, itekako osjećaju, "jednako kao i sudije Suda BiH, a u prošlosti su osjećali i sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, odnosno Vrhovnog suda FBIH, kao i tužioci svih tužilaštava koja su postupala u predmetima koji su se ticali stradanja Dženana Memića".
U podnesku ističu da "navode samo neke od primjera pritisaka na Sud, svjedoke navedene u optužnici, kao i branioce i optužene u ovom predmetu", te dodaju da ne dostavljaju Sudu sve takve primjere "jer bi dostavili hiljade stranica".
Pritisak na svjedoke da "svjedoče" ili njihova satanizacija
Sama medijska kampanja, kako navode dalje u podnesku, može se razvrstati na četiri dijela "i to uticaj na svjedoke, pritisak na Sud BIH, pritisak na branioce i negativna kampanja po optužene, kojima se povređuje princip presumpcije nevinosti".
- Kada je riječ o uticaju na svjedoke, medijska kampanja se u ovom dijelu može podijeliti na nekoliko segmenata: pritisak na svjedoke da "svjedoče" ono što su voditelji medijske kampanje zamislili da je istina, a satanizacija u medijima ukoliko se to ne desi.
Sljedeći obrazac ponašanja je sastajanje sa svjedocima i davanje direktnih uputa šta trebaju izjaviti pred Sudom BIH.
Nadalje, nosioci medijske kampanje saopćavaju detaljno šta je koji svjedok izjavio, te time direktno daju upute sljedećim svjedocima (koje lično najavljuju).
U konačnici, posebno pitanje se tiče identiteta i sadržaja svjedočenja osoba kojima su dodijeljene određene mjere zaštite - navode advokati, te dodaju da je to zasad tako, a da "očekuju da će i određeni tužioci Tužilaštva BiH postati predmet napada u skorije vrijeme".
Navode primjer kada je za 30. decembbar prošle godine bilo zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa, a koji je odložen jer je optuženi Zijad Mutap zaražen virusom COVID - 19. Uoči tog ročišta je na jednom od portala objavljen tekst u kojem Muriz Memić navodi:"Ja znam šta je meni rekao jedan od zaštićenih svjedoka. On je to rekao i u državnom Tužilaštvu. Samo neka to ponovi na Sudu i nema problema".
- Naravno, Sudu BiH je jasno da svjedok Muriz Memić ne smije u zakonito vođenoj istrazi i glavnom pretresu znati ni identitet ni sadržaj (barem u ovom trenutku) zaštićenih svjedoka, a posebno nije moguće da je svjedok Memić obavljao razgovor sa svjedokom što očigledno prema sopstvenoj izjavi jeste radio. Posebno napominjemo da dodatni problem po zakonitost i integritet postupka predstavlja činjenica da Muriz Memić evidentno putem sredstava javnog informisanja šalje poruke svjedocima i na taj način vrši uticaj na iste - ističe se u dopisu advokata optuženih.
"Svjedok daje upute svjedocima šta da svjedoče"
Advokati dalje navode izjave Memića nakon svjedočenja bivšeg komesara Uprava policije MUP-a KS Mevludina Halilovića, koje je prokomentirao riječima "Vrana vrani oči ne vadi", kao i njegove izjave na "negativne komentare u vezi sa Šerifom Konjevićem", za kojeg je kazao kako "ne bi voli da se nešto negativno o njemu piše".
- U konkretnom primjeru se vidi nešto što je nezabilježeno u sudskoj praksi (namjerno se ovdje odbrana ne ograničava ni na regiju, a kamoli BiH), a to je da jedan svjedok i podnosilac krivične prijave, koji u svojstvu oštećenog prisustvuje svim ročištima za glavni pretres, daje upute drugom svjedoku (i ostalima) šta da svjedoče na glavnom pretresu - ističe se u dopisu.
Navode i primjer svjdočenja bivšeg kantonalnog tužioca Merisa Ćate, za kojeg je Memić nakon ročišta kazao da je "kreten, koji mu je sve ovo napravio" i da "ako će dolaziti takvi svjedoci, ja bih sve to prekinuo".
- Kako je jasno iz ove izjave, jasno je da bilo koji svjedok koji na glavnom pretresu ne bude svjedočio kako to zamišljaju nosioci medijske kampanje, može biti siguran da će biti izvrgnut uvredama, prijetnjama i sličnim postupcima, te je jasno da svjedoci u ovom postupku iskaze na glavnom pretresu ne daju u atmosferi lišenoj straha i pritiska, nego potpuno slobodno. Samo, za razliku od svih drugih predmeta, u konkretnom slučaju, atmosferu pritiska i straha prema svjedocima ne kreiraju optuženi, nego osobe sa nejasnim statusom u predmetu, barem kad se u obzir uzmu odredbe ZKP BIH - navodi se u podnesku advokata.
Advokati navode i primjere pritisaka na Sud BiH, koji je, kako sui naveli u podnesku, "u zadnje vrijeme postao predmet negativne medijske kampanje do određene mjere, sa tendencijom pogoršanja".
- Mada, s druge strane posmatrano, ovdje se radi o obrazcu ponašanja, tokom kojeg se kritici na uvredljiv način podvrgavaju svi organi koji postupaju u predmetu, a koji ne rade tačno ono što od njih nosioci medijske kampanje očekuju - navodi se u podnesku.
Slučaj Memić
Sudija Perić poručio Ifetu Feragetu: U ovoj sudnici niko nevin neće biti osuđen, niti će krivac biti oslobođen
Advokati ponovo navode više primjera medijskih istupa Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta, kojeg je na jednom od ročišta i sam predsjedavajući Vijeća koje sudi u ovom predmetu sudija Branko Perić opomenuo da svojim izjavama širi nepovjerenje u Sud.
- Dakle, i samo rukovođenje postupkom-a što je dužnost predsjednika Sudskog vijeća propisana članom 239. ZKP BIH-je podvrgnuta kritici na način koji se može opisati samo kao prijetnja i zastrašivanje, imajući u vidu kontekst u kojem je dana i način prenošenja, a što je također jedan od aspekata medijske kampanje koja je kontinuirana u ovom predmetu - navode advokati.
Neprijateljski nastrojena medijska kampanja
Kada je u pitanju pritisak na odbranu, advokati optuženih u slučaju Memić također navode neke od medisjkih istupa Memića i Ferageta, ta navode da se "evidentno vrši se konstantna medijska kampanja koja je usmjerena na ometanje odbrane u vršenju svojih dužnosti, vrijeđanjem, objavljivanjem fotografija, a što sve u svom kvantitetu i kvalitetu dovodi u pitanje i sigurnost advokata".
- Kada je riječ o advokatima koji postupaju u ovom predmetu, napominjemo da su oni od jednog dijela medija (koje je lako identifikovati) satanizirani. Ovdje se radi o prikazivanju advokata koji postupaju u ovom predmetu kao neukih, kao neobrazovanih, gotovo kriminaliziranih - navodi se, između ostalog, u podnesku.
Advokati se u svom podnesku osvrću i na negativnu kampanju u odnosu na optužene, te navode kako smatraju izlišnim i govoriti "o medijskoj kampanji koja se, kada je riječ o optuženima može opisati samo kao medijski linč".
- U javnosti, čiji neizostavan dio naravno čine i sudije, je kreirana slika o krivici optuženih za razne postupke, ne nužno one koji se navode u optužnici. U ovom dijelu ovog podneska, navedeni su samo neki primjeri, a istih su zaista hiljade - navode advokati, te opet navode brojne izjave u medijima izrečene na račun optuženih u ovom predmetu.
"Slučaj Memić"
Tužilaštvo KS objavilo sve sudske odluke u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović
Advokati u podnesku navode i da se radi o "obrazcu ponašanja grupe/a koje zastupa Ifet Feraget, imajući u vidu da se identičan pritisak vršio i tokom suđenja na Kantonalnom sudu u Sarajevu i Vrhovnom sudu Federacije BiH".
Podsjećaju da je Evropski sud za ljudska prava presudio da neprijateljski nastrojena medijska kampanja može negativno utjecati na poštenost suđenja time što utječe na javno mišljenje i, posljedično, na porotnike koji odlučuju o krivnji optuženika.
- Na taj način, postoji rizik da neprijateljski nastrojena medijska kampanja utječe na nepristranost suda na temelju člana 6. stava 1., kao i na pretpostavku nevinosti sadržanu u članu 6. stavu 2 - navodi se, između ostalog, u podnesku.
Kompletan sadržaj podneska kojem su Sudu BiH uputili advokati optuženih možete pročitati ovdje.
- Smatramo da javnost treba da bude informirana pod kakvim uvjetima postupa cjelokupno pravosuđe u ovom predmetu, koje je izloženo linču na najmanje odstupanje od uloge koju nosioci negativne medijske kampanje smatraju da imaju odigrati - navodi se u podnesku koji potpisuju branioci optuženih, advokati Nina Kisić, Goran Dragović, Kadrija Kolić, Ermin Gačanović i Edin Šećerbegović.
Slučaj "Memić"
Feraget o navodima advokata: Sud će odluku donijeti na osnovu dokaza, a ne medijskih izvještaja
U dopisu ističu da se radi o jednom od medijski najpropraćenijih predmeta ikad vođenih u Bosni i Hercegovini, kao i da branioci optuženih ni na koji način nisu doprinijeli toj kampanji, čije posljedice, kako navode, itekako osjećaju, "jednako kao i sudije Suda BiH, a u prošlosti su osjećali i sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, odnosno Vrhovnog suda FBIH, kao i tužioci svih tužilaštava koja su postupala u predmetima koji su se ticali stradanja Dženana Memića".
U podnesku ističu da "navode samo neke od primjera pritisaka na Sud, svjedoke navedene u optužnici, kao i branioce i optužene u ovom predmetu", te dodaju da ne dostavljaju Sudu sve takve primjere "jer bi dostavili hiljade stranica".
Sama medijska kampanja, kako navode dalje u podnesku, može se razvrstati na četiri dijela "i to uticaj na svjedoke, pritisak na Sud BIH, pritisak na branioce i negativna kampanja po optužene, kojima se povređuje princip presumpcije nevinosti".
- Kada je riječ o uticaju na svjedoke, medijska kampanja se u ovom dijelu može podijeliti na nekoliko segmenata: pritisak na svjedoke da "svjedoče" ono što su voditelji medijske kampanje zamislili da je istina, a satanizacija u medijima ukoliko se to ne desi.
Sljedeći obrazac ponašanja je sastajanje sa svjedocima i davanje direktnih uputa šta trebaju izjaviti pred Sudom BIH.
Nadalje, nosioci medijske kampanje saopćavaju detaljno šta je koji svjedok izjavio, te time direktno daju upute sljedećim svjedocima (koje lično najavljuju).
U konačnici, posebno pitanje se tiče identiteta i sadržaja svjedočenja osoba kojima su dodijeljene određene mjere zaštite - navode advokati, te dodaju da je to zasad tako, a da "očekuju da će i određeni tužioci Tužilaštva BiH postati predmet napada u skorije vrijeme".
Navode primjer kada je za 30. decembbar prošle godine bilo zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa, a koji je odložen jer je optuženi Zijad Mutap zaražen virusom COVID - 19. Uoči tog ročišta je na jednom od portala objavljen tekst u kojem Muriz Memić navodi:"Ja znam šta je meni rekao jedan od zaštićenih svjedoka. On je to rekao i u državnom Tužilaštvu. Samo neka to ponovi na Sudu i nema problema".
- Naravno, Sudu BiH je jasno da svjedok Muriz Memić ne smije u zakonito vođenoj istrazi i glavnom pretresu znati ni identitet ni sadržaj (barem u ovom trenutku) zaštićenih svjedoka, a posebno nije moguće da je svjedok Memić obavljao razgovor sa svjedokom što očigledno prema sopstvenoj izjavi jeste radio. Posebno napominjemo da dodatni problem po zakonitost i integritet postupka predstavlja činjenica da Muriz Memić evidentno putem sredstava javnog informisanja šalje poruke svjedocima i na taj način vrši uticaj na iste - ističe se u dopisu advokata optuženih.
Advokati dalje navode izjave Memića nakon svjedočenja bivšeg komesara Uprava policije MUP-a KS Mevludina Halilovića, koje je prokomentirao riječima "Vrana vrani oči ne vadi", kao i njegove izjave na "negativne komentare u vezi sa Šerifom Konjevićem", za kojeg je kazao kako "ne bi voli da se nešto negativno o njemu piše".
- U konkretnom primjeru se vidi nešto što je nezabilježeno u sudskoj praksi (namjerno se ovdje odbrana ne ograničava ni na regiju, a kamoli BiH), a to je da jedan svjedok i podnosilac krivične prijave, koji u svojstvu oštećenog prisustvuje svim ročištima za glavni pretres, daje upute drugom svjedoku (i ostalima) šta da svjedoče na glavnom pretresu - ističe se u dopisu.
Navode i primjer svjdočenja bivšeg kantonalnog tužioca Merisa Ćate, za kojeg je Memić nakon ročišta kazao da je "kreten, koji mu je sve ovo napravio" i da "ako će dolaziti takvi svjedoci, ja bih sve to prekinuo".
- Kako je jasno iz ove izjave, jasno je da bilo koji svjedok koji na glavnom pretresu ne bude svjedočio kako to zamišljaju nosioci medijske kampanje, može biti siguran da će biti izvrgnut uvredama, prijetnjama i sličnim postupcima, te je jasno da svjedoci u ovom postupku iskaze na glavnom pretresu ne daju u atmosferi lišenoj straha i pritiska, nego potpuno slobodno. Samo, za razliku od svih drugih predmeta, u konkretnom slučaju, atmosferu pritiska i straha prema svjedocima ne kreiraju optuženi, nego osobe sa nejasnim statusom u predmetu, barem kad se u obzir uzmu odredbe ZKP BIH - navodi se u podnesku advokata.
Advokati navode i primjere pritisaka na Sud BiH, koji je, kako sui naveli u podnesku, "u zadnje vrijeme postao predmet negativne medijske kampanje do određene mjere, sa tendencijom pogoršanja".
- Mada, s druge strane posmatrano, ovdje se radi o obrazcu ponašanja, tokom kojeg se kritici na uvredljiv način podvrgavaju svi organi koji postupaju u predmetu, a koji ne rade tačno ono što od njih nosioci medijske kampanje očekuju - navodi se u podnesku.
Slučaj Memić
Sudija Perić poručio Ifetu Feragetu: U ovoj sudnici niko nevin neće biti osuđen, niti će krivac biti oslobođen
Advokati ponovo navode više primjera medijskih istupa Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta, kojeg je na jednom od ročišta i sam predsjedavajući Vijeća koje sudi u ovom predmetu sudija Branko Perić opomenuo da svojim izjavama širi nepovjerenje u Sud.
- Dakle, i samo rukovođenje postupkom-a što je dužnost predsjednika Sudskog vijeća propisana članom 239. ZKP BIH-je podvrgnuta kritici na način koji se može opisati samo kao prijetnja i zastrašivanje, imajući u vidu kontekst u kojem je dana i način prenošenja, a što je također jedan od aspekata medijske kampanje koja je kontinuirana u ovom predmetu - navode advokati.
Kada je u pitanju pritisak na odbranu, advokati optuženih u slučaju Memić također navode neke od medisjkih istupa Memića i Ferageta, ta navode da se "evidentno vrši se konstantna medijska kampanja koja je usmjerena na ometanje odbrane u vršenju svojih dužnosti, vrijeđanjem, objavljivanjem fotografija, a što sve u svom kvantitetu i kvalitetu dovodi u pitanje i sigurnost advokata".
- Kada je riječ o advokatima koji postupaju u ovom predmetu, napominjemo da su oni od jednog dijela medija (koje je lako identifikovati) satanizirani. Ovdje se radi o prikazivanju advokata koji postupaju u ovom predmetu kao neukih, kao neobrazovanih, gotovo kriminaliziranih - navodi se, između ostalog, u podnesku.
Advokati se u svom podnesku osvrću i na negativnu kampanju u odnosu na optužene, te navode kako smatraju izlišnim i govoriti "o medijskoj kampanji koja se, kada je riječ o optuženima može opisati samo kao medijski linč".
- U javnosti, čiji neizostavan dio naravno čine i sudije, je kreirana slika o krivici optuženih za razne postupke, ne nužno one koji se navode u optužnici. U ovom dijelu ovog podneska, navedeni su samo neki primjeri, a istih su zaista hiljade - navode advokati, te opet navode brojne izjave u medijima izrečene na račun optuženih u ovom predmetu.
"Slučaj Memić"
Tužilaštvo KS objavilo sve sudske odluke u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović
Advokati u podnesku navode i da se radi o "obrazcu ponašanja grupe/a koje zastupa Ifet Feraget, imajući u vidu da se identičan pritisak vršio i tokom suđenja na Kantonalnom sudu u Sarajevu i Vrhovnom sudu Federacije BiH".
Podsjećaju da je Evropski sud za ljudska prava presudio da neprijateljski nastrojena medijska kampanja može negativno utjecati na poštenost suđenja time što utječe na javno mišljenje i, posljedično, na porotnike koji odlučuju o krivnji optuženika.
- Na taj način, postoji rizik da neprijateljski nastrojena medijska kampanja utječe na nepristranost suda na temelju člana 6. stava 1., kao i na pretpostavku nevinosti sadržanu u članu 6. stavu 2 - navodi se, između ostalog, u podnesku.
Kompletan sadržaj podneska kojem su Sudu BiH uputili advokati optuženih možete pročitati ovdje.
-
bitangeIprinceze
#28490 Re: Slučaj Dženan Memić
GAU8 wrote: ↑14/04/2022 07:13Slažem se s tobom. Prijavite ovakve vrste spamanja. Bez veze zatrpava temu glupostima.Pla va la la wrote: ↑13/04/2022 23:12
Čovječe, kako sam sebi ne dosadiš sa ovakvim tekstovima?! Invokacija - U ime Allaha, Milostivog Samilosnog, a zatim opleti po ljudima najgorim riječima. Pa džini, sihri, šejtani...Dokle više? Lijepo je pročitati post u kojem se ukazuje na neki propust, daje neka nova informacija ali ovo je stvarno bespotrebno i bezveze. Možda misliš da na ovaj način pomažeš jednoj strani, ali kod mnogih ljudi koji ovo čitaju gotovo da izazivaš averziju prema optuženima i upravo postižeš suprotan efekat. Kad čitamo o Murizu iz tvojih tekstova, imamo osjećaj kao da se radi o nekom četniku. Vjerujem da će biti reakcija na ovaj komentar ali zaista me nije briga. Svako ima pravo na svoje mišljenje.
-
bitangeIprinceze
#28491 Re: Slučaj Dženan Memić
Bas ti je objektivno pisanjedzolix wrote: ↑14/04/2022 07:36 Advokati optuženih u slučaju "Zijad Mutap i ostali" obratili su se Sudu Bosne i Hercegovine podneskom u vezi sa, kako navode, negativnom medijskom kampanjom i neprimjerenim pritiskom na pravosuđe do kojeg nesumnjivo dolazi u ovom i sa njim povezanim predmetom.
Slučaj "Memić"
Slučaj Memić
"Slučaj Memić"
-
denden
#28492 Re: Slučaj Dženan Memić
-Feraget: Mlijeko je crno.uglavnomja wrote: ↑13/04/2022 23:36 evo i njega, isto kao i sef mu, posipa se pepelom, amnezija ... i patetika
nazivati ljude konjima i kretenima je ocito u sferi njegovog poimanja dobrog ponasanja i nije uvreda![]()
otkidanje glave, prijetnje, vrijedjanje, bahatost, sirovost,sve je to dobro ponasanje
-Sektaska potkapacitirana rulja: Eeee, jeste, živiooo, mesijo naš.
Sutradan:
-Feraget: Kao sto sam oduvijek govorio, mlijeko je plavo.
-Sektaska potkapacitirana rulja: Eeee, jeste, živiooo, mesijo naš, oduvijek si tako mudro govorio.
Isto i za Muriza, svakako smo vidjeli ko ga dresira kao papagaja.
-
YouAreMyDestiny
#28493 Re: Slučaj Dženan Memić
Objavi se neki tekst, niko ne pročita, ali zato idu uredno komentari: Pravda! Ifeta za predsjednika! Svi na ulice, da padnu ubice! 
A zapravo svako u ovome vidi neku nepravdu, koja je njemu učinjena, od toga da mu se neko uvalio preko reda u pošti, jer ima štelu, pa do štele za posao i tako dalje... Ljudi su bijesni na državu, pa onda u ovome svemu vide sebe.
A zapravo svako u ovome vidi neku nepravdu, koja je njemu učinjena, od toga da mu se neko uvalio preko reda u pošti, jer ima štelu, pa do štele za posao i tako dalje... Ljudi su bijesni na državu, pa onda u ovome svemu vide sebe.
- uglavnomja
#28494 Re: Slučaj Dženan Memić
klix wrote: ↑14/04/2022 08:21 Objavi se neki tekst, niko ne pročita, ali zato idu uredno komentari: Pravda! Ifeta za predsjednika! Svi na ulice, da padnu ubice!
upravo to, generalna frustracija plus empatija - recept za nadrealnu manipulaciju i katastrofu
nego, ovo je prvi put za sve ove godine da su se povukli, poklopili, da se pravdaju, da su (napokon) pokazali strah od posljedica za sve svoje lazi i stav da su iznad zakona ... dosad su na svaku kritiku i prozivanje za nezakonite radnje isli dzonom u glavu, ekstremnim bezobrazlukom i drskoscu, napad je najbolja odbrana ... izgleda vise nije ... sad su kao sav normalan svijet, bez protekcije, imuniteta
narod ih vise ne sjivi, procitani su, svaki dan sve manje i manje podrske, nema horskih napada na "advokatice" kao nekada
pogubili su se, nije vise niko ostao koga nisu tuzili ili najavili da ce tuziti ili protestvovati ...
ohr spasava bih, ovo se naslo da je povajuje
samo je gordana valjala
-
YouAreMyDestiny
#28495 Re: Slučaj Dženan Memić
Nemaju nikoga na svojoj strani, jer su sve tužili i prijavili. Niko im nije ostao.
- GAU8
#28496 Re: Slučaj Dženan Memić
Da nisi mozda mislio ZATUPNICAuglavnomja wrote: ↑13/04/2022 18:14 i opet se zaboravlja glavno - nepismena je ZASTUPNICA, politicarka, koja na svakom sudjenju sjedi i laprda zajedno sa ovom dvojicom i po medijima i po stranici
- tranquil
#28497 Re: Slučaj Dženan Memić
Recept za frustraciju je apsolutna nesposobnost države da slučaj privede kraju. Sve ostalo je posljedica.
Dakle na državnu adresu bi trebali istresati svoje emocionalne frustracije zbog neriješenosti ovog slučaja, a ne šprdati se sa porodicom ubijenog. Možda biste tada makar izgledali kao da vas je briga, a ne kao sada, da izgledate kao šupci kojima je do zajebancije.
Vjerujte, koliko god da ste vi frustrirani zbog ovog slučaja, a očito jeste, porodici je, bez obzira na sve njihove poteze s kojima se možda ne slažete, i dalje gore, to garantujem.
Dakle na državnu adresu bi trebali istresati svoje emocionalne frustracije zbog neriješenosti ovog slučaja, a ne šprdati se sa porodicom ubijenog. Možda biste tada makar izgledali kao da vas je briga, a ne kao sada, da izgledate kao šupci kojima je do zajebancije.
Vjerujte, koliko god da ste vi frustrirani zbog ovog slučaja, a očito jeste, porodici je, bez obzira na sve njihove poteze s kojima se možda ne slažete, i dalje gore, to garantujem.
- GAU8
#28498 Re: Slučaj Dženan Memić
Ko se sprdao i koristio odvratne nazive, proklinjao, prozivao, prizivao ...tranquil wrote: ↑14/04/2022 09:50 Recept za frustraciju je apsolutna nesposobnost države da slučaj privede kraju. Sve ostalo je posljedica.
- tranquil
#28499 Re: Slučaj Dženan Memić
Eno u postu iznad mog najnoviji primjer.GAU8 wrote: ↑14/04/2022 10:06Ko se sprdao i koristio odvratne nazive, proklinjao, prozivao, prizivao ...tranquil wrote: ↑14/04/2022 09:50 Recept za frustraciju je apsolutna nesposobnost države da slučaj privede kraju. Sve ostalo je posljedica.
Ups.
-
Karikaturist